Dodaj do ulubionych

Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płytę ...

IP: 83.175.180.* 04.11.06, 06:35
o tak , miejsce dobre tylko gdzie będą parkować dojeżdżający do dworca jak to
jedyne miejsce do parkowania
o ile wzrośnie ruch na węźle ,który jest dopchany m.in. przez remot
Mogilskiego
Obserwuj wątek
    • Gość: ADAŚ Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płytę .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 09:25
      Busy winny jak najszybciej zniknąć z centrum miasta. To pasożyt komunikacji
      zbiorowej. Kierowcy w ogóle nie stosują się do zasad ruchu drogowego. Jeszcze
      wczoraj na ul. Wielopole przy przejściu dla pieszych obok banku BPH miałem
      okazję wyjść ze swojego auta i skarcić kierowcę Contra Bus, który wysadzał ludzi
      przez około 5 minut (matki z dziećmi i wózkami). Powiedział mi, że on ma tam
      przystanek dla wysiadających !!! Odpowiedziałem mu, że tu takiego przystanku nie
      ma a dzięki temu co robi zablokował całą ulicę Wielopole.
      Pojawienie się busów na dworuc spowoduje apogeum na Westerplatte. Czy decydenci
      zdają sobie sprawę z tego co robią.
      Poza tym jestem na 100% pewien, że busiarze będą jeździć nielegalnie po
      torowisku i blokować ruch tramwajów.
      • Gość: antypajac a ja mam inny przykład IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 13:14
        - tramwaj kiedyś zatrzymał się w połowie ulicy Starowiślnej i otworzył drzwi i
        wypuszczał i wpuszczał ludzi - wszystkie samochody za nim musiały się zatrzymać
        bo takie są przepisy że ludzi trzeba przez jezdnię przepuścić !!!
        tramwaj ten wstrzymał ruch na poniekąd bardzo ruchliwej ulicy na około minutę !
        nie muszę chyba uświadamiać jaki od razu utworzył się tam korek...
        dodatkowo muszę wspomnieć że tramwaje po ulicy Starowiślnej jeżdżą z dużą
        częstotliwością (bodajże co dwie minuty) - praktycznie w godzinie szczytu jeden
        jedzie za drugim, każdy się zatrzymuje a za nim sznur samochodów ma zablokowany
        przejazd !

mój postulat = USUNĄĆ TRAMWAJE z ulic Starego Miasta a przynajmniej zlikwidować
        tam przystanki !!!
        KONIEC BLOKOWANIA ULIC !!!
        (Starowiślna, Krakowska, Kalwaryjska, Karmelicka, Królewska, Lubicz,
        Westerplatte, Gertrudy, Stradom, Zwierzyniecka, Długa, Basztowa - wszędzie ten
        sam problem...)

co ty na to oszołomie ?...

• Gość: Salou "antypajac" - coś Ci się pomyliło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 18:08
          Jeśli motorniczy otworzył drzwi tramwaju poza przystankiem, to znaczy, że byla
          awaria, tramwaje nie mogły jechać i wypuszczono ludzi, by nie czekali w
          tramwaju przez pół godziny albo i więcej.

Jeśli by kierowcy przestrzegali przepisów i nie zatrzymywali się na jezdni tak,
          gdzie jest zakaz zatrzymywania i postoju, to by nie było problemu z "sznurem
          samochodów (który) ma zablokowany przejazd".
          Stawiają samochody na jezdni, wystarczająco szerokiej, by każdy samochód
          zmieścił się obok jadącego równolegle tramwaju. To tylko i wyłącznie wina
          leniwych idiotów, którym się nie chce zaparkować dalej niż 15 metrów od sklepu,
          do którego idą. Ja sam nigdy nie parkuję tam, gdzie jest zakaz zatrzymywania i
          postoju - choć czasem to muszę przejść się nawet i 10 minut od miejsca
          parkowania do celu podróży.

To samo z idiotami, którzy jadą środkiem ulicy (np. Starowiślna, Kalwaryjska),
          mimo że do prawego krawężnika mają ponad 2 metry wolnego miejsca. W momencie
          gdy staną w korku, żaden tramwaj nie może przejechać (bo torowisko jest w
          połowie zablokowane). Gdyby tylko Ci kierowcy wysilili swoje puste mózgownice,
          to przewidzieliby, że gdyby tak jechali przy krawężniku (zgodnie z prawem o
          ruchu drogowym), to tramwaj by spokojnie przejechał.

Szczytem zaś jest głupota tych kierowców , którzy podjeżdżając do skrzyżowania
          z przystankiem tramwajowym nie są w stanie wpaść na pomysł, że jeśli dojadą
          bliżej krawężnika, to ludzie wysiadający i wsiadający do tramwaju będą mieć
          więcej miejsca, zatem szybciej wsiądą i wysiądą a kierowca będzie mógł szybciej
          opuścić skrzyżowanie.

Zamiast tego, taki idiota stanie tak blisko torowiska, że gdy podjedzie
          tramwaj, pasażerowie muszą przeciskać się pojedynczo pomiędzy tramwajem a
          samochodem idioty - trwa to w nieskończoność, a idiota w samochodzie się
          wścieka, że wysiadanie zabiera pasażerom tramwaju tyle czasu - i on nie może
          jechać. Do takiego głupka nigdy nie dotrze, że to on sam, jest przyczyną
          swojego problemu.

Sam jeżdżę samochodem i robię wszystko co mogę, by ułatwić życie pasażerom
          tramwajów a przy okazji również sobie samemu.

Z drugiej strony, wkurzają mnie niepomiernie pasażerowie wychodzący na jezdnię,
          gdy tramwaj jest jeszcze 50 metrów od przystanku ! Blokują jezdnię (na której
          nie mają prawa przebywać) podczas gdy samochody spokojnie mogłyby przejeżdżać
          przez skrzyżowanie.

Tramwaje mogą sobie jechać "jeden za drugim" - pod warunkiem, że nie będą się
          zatrzymywać w miejscach takich jak przejścia dla pieszych i skrzyżowania (by
          nie blokować ruchu w poprzek torów).

Następnym razem pomyśl, zanim coś napiszesz.
        • Gość: ytr Re: a ja mam inny przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:41
          Na całym świecie komunikacja zbiorowa ma priorytet. Nie wiesz tego?
    • Gość: alab5 Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płytę .. IP: *.budinet.info 04.11.06, 10:52
      moj poprzednik Adaś chyba nie wie co mówi.Dla nas mieszkańców Kobierzyńskiej-
      Szuwarowej,Obozowej i innych od tego rejonu począwszy,aż do Skawiny to jedyny
      środek komunikacji z centrum Krakowa.Proszę się zawstydzić panie samolubie.
      Za taką sytuację jaka jest należy winić tylko władze miasta nie
      przewoźników.Dlaczego MPK nie pozwala korzystać z przystanków autobusowych i
      tramwajowych w centrum tego nikt zdrowo myślący nie może zrozumieć.Panie
      Tajster,za co pan bierze pieniądze? Żądamy od władz miasta przystanków dla
      busów w centrum miasta !
      • Gość: forget... me not Re: Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płyt IP: *.qwe.streamcn.pl 04.11.06, 11:55
        > Żądamy od władz miasta przystanków dla
        > busów w centrum miasta !

Jak bedziecie, busiarnio, płacić:

- za remont przystanków
        - za możliwość korzystania z nich
        - kary za blokowanie pojazdów MPK czekających na wjazd na przystanek BO pan busiarz se parking urzadzil

to tak, mozecie miec przystanki. Oczywiscie nie pod pocztą albo Bagatelą, bo nie jesteśmy na autostradzie i tam nie ma miejsca.
        • Gość: ms a ile to MPK płaci miastu za przystanki? IP: *.2-0.pl 04.11.06, 20:21
          odpowiedź: ZERO. To miasto dopłaca do MPK, by jeździło. To miasto nie ma pieniędzy, by lepiej niż busy obsłużyć wiele krakowskich osiedli.

Egoistami są zaś posiadacze samochodów, którzy zabierają 5 mb jezdni w czasie swojej jazdy do centrum. Wg mnie samochodami powinniśmy jeździć tylko do 2 obwodnicy, ścisłe centrum to komunikacja zbiorowa, rowery i pieszy spacerek :)
    • allbundy Nastepny chory pomysl.... 04.11.06, 18:42
      • Gość: havi nowy dworzec dla busów IP: 80.50.251.* 04.11.06, 20:02
        należałoby wybudować dworzec busowy taki jak w kielcach
        www.sztp.kie.pl/
        lub coś lepszego,
        np. koło muzeum armii krajowej na tym nezagospodarowanym terenie, lub w okolicy
        a na szybko można je przenieś na plac parkingowy (zupełnie zapomniany) na
        przeciwko cmentarza rakowickiego
    • Gość: zion Re: Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:47
      Busy z okolic Krakowa powinny dojeżdżać tylko do pętli tramwajaowych: Borek,
      Bieżanów, Salwator, Widok, Kurdwanów, i pętle w Hucie. Dalej - absolutny zakaz
      wjazdu. Jets dość autobusów i tramwajaów MPK. Nie byłoby wtedy takich korków i
      bałaganu, jaki robią prywatni busiarze.
      • allbundy Rozsmieszyles mnie swoim pomyslem :D..... 05.11.06, 12:22
        HAHAHAHAHA
        • Gość: killer fanatycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 15:17
          fanatycy, a może już faszyści ?
          w sumie nie wiem.

każdy ma prawo dojechać szybko do centrum i sytuację reguluje w dużym stopniu rynek.
          Zasada jest prosta: Jeżeli MPK daje ciała na połałączeniach z wiochami to odrazu pojawiają się osoby,
          które chcą zarobić te pieniądze, które na rynku zostawiło MPK nieobsługując danych połączeń.

I niewidzę prawnej podbudowy, w myśl której przewoźnicy "nie miejscy" mogliby być dyskryminowani.
      • Gość: julia Re: Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 22:49
        jak rozumiem dojeżdżający spod Krakowa mieliby podwójnie za bilet zapłacić (w
        busie i w MPK)? czy też miasto miałoby dopłacać do drugiego biletu? może lepiej
        pomyśleć, zanim coś się napisze...
    • kapitan.kirk Bardzo dobry pomysł 05.11.06, 21:55
      Kolejny ruch w kierunku koncentracji mozliwie dużej ilości srodków komunikacji
      zbiorowej w centralnym punkcie przesiadkowym, czyli w KCK. Tak trzymac!.
      Pzdr
    • Gość: zdezorientowana Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płytę .. IP: *.wieczysta.krakow.pl 06.11.06, 08:28
      Czy może mi ktos udzielić informacji: skąd jadą busy do Wadowic? Gdzie mają
      swoje pośrednie przystanki? Z góry serdecznie dziekuje za informacje:)
    • Gość: ewa w oslo. Busy spod Poczty Głównej przeniesione na płytę .. IP: *.studby.uio.no 06.11.06, 10:22
      Krakow wyglada jak Mexico City lub inna "piekna" dziura. Bylam tam poraz
      pierwszy od pietnastu lat (wogole w polsce)w sierpniu br. Ogolne dziadostwo,
      jarmarczne budy i kioski ruchu,smrod, odpadajace tynki i gzymsy no i wszedzie
      te BUSY i tlumy ludzi czekajace na chodnikach, blokujace przejscie! Naprawde,
      tak nie wyglada komunikacja w cywilizowanym kraju. Tak dzrodzy byc nie moze.
      Zrobcie cos bo boom na Krakow szybko minie. Moze szybciej niz sie spodziewacie.
      Pozdrawiam z Oslo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka