Dodaj do ulubionych

Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego

IP: *.autocom.pl 22.11.06, 23:23
haha to dlatego ze juz ludzie zmadrzeli i nie chca byc kojarzeni z debilami
jacy pracuja w strazy
Obserwuj wątek
    • Gość: straznik Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 23:26
      Ty jestes debil i to kwadratowy. Zatem nie masz szans na przyjecie do SM.
      • Gość: były straznik Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:20
        Może postaram się obiektywnie coś napisać. Pracowałem bardzo długi czas w SM.
        Długo pracowaliśmy za poprzednich komendantów na obraz jaki dało się wypracować
        dla mieszkańców. Zmiany które nastąpiły po przyjściu górników z Zabrza
        niektórych wstrząsnęły. Nie tylko pracowników co odczuli ( choć będą sprawy w
        sądach pracy ) ale również innymi osobami które współpracowały z SM ( dyrektorzy
        szkół, radni i itp. Co ciekawe dopiero za nowych komendantów SM "zaczęła
        efektywniej pracować" tylko jakim kosztem , ludzie zwalniają się bo maja dość
        chorych decyzji, ciągły nacisk na mandaty, pouczenia. Powoli u niektórych
        strażników 10 mandatów na dzień ma stać się normą !!!! Niedługo ukarzą nawet
        swoją matkę by zadowolić przełożonych i by statystyka wykazała jak to jest
        dobrze. Zwolniono kierowników którzy można powiedzieć byli pracoholikami tej
        firmy. Ogłoszono konkurs na te stanowiska który był istną farsą. Jeden nie
        zaliczył ale utworzono inny referat by miał to stanowisko. Czemu nie
        zweryfikowano kompetencji kilku naczelników którzy z całym szacunkiem dla
        pozostałych trzymają się stołka a pojęcia bladego o pracy nie mają. Pracę za
        nich wykonują strażnicy. Sprawy awansów w firmie są niejasne i według uznania i
        znajomości. Przykład znanej aplikantki która po pół roku pracy była już
        sekretarką a potem otrzymała awans i jest w postępowaniach gdzie fachowość jej
        pracy przełożeni skrzętnie ukrywają. Ktoś poruszył sprawę naborów do SM -
        dawniej człowiek który przychodził musiał zdać egzamin i zostawić swój pot na
        egzaminie teraz wystarczy zajrzeć w metryki kto jest przyjmowany. Firma powoli
        staje się rodzinna ( np. zaopatrzenie,księgowość choć i zwykli strażnicy również
        )Można by tak długo wymieniać choćby o ile jeszcze pracuje po zmianach -
        mechanik samochodowy który potrafi wyprawiać istne cuda i czary z naprawami aut
        a które po naprawach wracają szybciej niż wyjechały z warsztatu.
        Pozdrawiam ta drogą byłych kolegów z Śródmieścia, Krowodrzy i Woli Duchackiej.
        3majcie się . Mnie się udało wyzwolić spod tego jarzma i tego WAM też życzę. Za
        3 dni wyjeżdżam do Anglii ale będę przy każdej okazji pamiętać o Was bo tych
        kilkanaście lat nie jest w stanie wymazać z pamięci tej pracy.
    • Gość: ja za tak marna kase? IP: *.chello.pl 22.11.06, 23:41
      kto by chcial za taka kase uzerac sie z ludzmi? trzeba byc naiwnym, albo miec plan taki, jak niektorzy: podszkolic sie w strazy, zeby miec wieksze szanse dostac sie do policji
      • Gość: adas debile IP: *.chello.pl 22.11.06, 23:51
        He,he...Juz widze jak pedze do strazy miejskiej;))Szacunek spoleczny?Z
        policjantem da sie gadac,nie wlepi mandatu za byle co.Straznik miejski to
        polglowek ktory jak widzi studenta to mu sie wydaje ze worek z kasa lazi i za
        browara nad Wisla od razu kasuje.Tylko gdzie sa ci straznicy miejscy w czasie
        derbow??Jakos ich nie widac...hehehe...Krawezniki i tyle.
        • Gość: Gość Re: debile IP: *.netcontrol.pl 23.11.06, 14:06
          W mojej 3 letniej pracy w SM nalozylem mandat na 5 studentow. Pewnie powiesz ze
          i to za duzo. Lecz pamietam konkretne przypadki w ktorych je nalozylem i
          nalezalo im sie jak przyslowiowa "psu buda". Ale racja, przez ten wyscig
          szczurow ludzie poluja na studentow jak na myszki polne, szczegolnie w soboty
          chodza z piwem w rece i juz sa latwym lupem dla "wiadernych". Z drugiej strony
          ja sam bedac studentem nigdy nie chodzilem z piwem w rece po miescie. Dwie
          strony medalu a studenci powinni..jako ta "elyta entelektualna" miec jakies
          poczucie etyki. W Polsce panuje jakies dziwne przyzwolenie ze student stoi
          ponad prawem, male wykroczenia to tylko fantazja studencka. Moi drodzy zacy,
          wiek Mikolaja Kopernika minal, teraz student moze byc gorszym kryminalista niz
          uczen SzZ ze specjalnoscia kierowca mechanik. Wiec nie nalezy sie chowac pod
          przykrywka biednego studenta, tylko dac przyklad spoleczenstwu ze student
          przestrzega prawa w najdrobniejszych szczegolach... A wiem ze kazdy wypil piwo
          pod chmurka, ja tez, nawet bedac straznikiem, ale nie paraduje z piwem po
          plantach lub na krolewskiej a potem mam pretensje, ze straznik mnie ukaral.
          Wonty prosze kierowac do wladz a nie do nas.
          • Gość: krakowianin Re: debile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:42
            Dzisiaj już wina z kobietą o zachodzie słońca wypić nie można jak się jakiś
            strażnik nie przypęta z blankietem mandatów. Z policją idze żyć- panowie z
            policji słyszęli chyba o czymś takim jak "reakcja adekwatna do sytuacji" i
            normalnemu człowiekowi dają żyć- minęły nas dwa patrole- pierwszy na nasz widok
            uśmiechnięty od ucha do ucha, z drugiego panowie dowcipnie zagadnęli i też
            poszli dalej. Trzeci patrol (straż) zakończył sprawę mandatem.

Ostatnio grałem z kumplem przy piwie w szachy na bulwarach- cały wypad nie
            zakończył się kolejną stówką w plecy tylko dlatego, że policja ostrzegła nas
            przed patrolem straży miejskiej idącej parę minut za nimi... Przecież to było
            żałosne. Policja się z was (straży) śmieje...

Teraz jak idę pograć to muszę społecznie posprzątać wszystkie butelki i puszki
            po piwie w promieniu dwóch metrów od miejsca w którym siedzię bo mi straż
            spokojnie posiedzieć nie da... Rozumiem że wykonujecie polecenia, ale szefa i
            jego zarządzenia to macie naprawdę idiotyczne
            • Gość: Gość Re: debile IP: *.netcontrol.pl 23.11.06, 16:34
              Wielce szanowny obywatelu. SM zostala stworzona do uciskania obywateli we
              wszelakiej formie jacy oni by nie byli. Od meneli poprzez doktorow
              wjezdzajacych na zakaz ruchu na rynek glowny po studentow "romantykow" co tylko
              pija piwo pod kosciolem mariackim nic nie robioac tylko zostawiajac puszke na
              schodach kosciola. Ale przeciez to studenci, policja ich sie nie czepi tylko SM
              porownywana z kapo w obozach koncentracyjnych. POlicja sie usmiechnie,
              pozdrowi, przyjdzie "czarnuch" i ukarze. A wy pacholki dajecie sie omamic ze
              policja to dobry wujek co studentow glaszcze po glowach i w ogole czyni tylko
              wszelakie dobro i ostrzega przed SM pijacych piwo w parku. Rozumujcie tak dalej
              bando pseudo siuskow co zachlystaja sie niby to wolnoscia i bezkarnoscia a
              bedziecie plakac jak wam komornik zapuka do drzwi o niezaplacone 10 mandatow i
              jak wam zabierze tyliwizor. SZCZYLE.
              • Gość: daro Re: debile IP: *.ramtel.pl 23.11.06, 18:33
                Sorry kolego nieszczylu- ja do tej pory też miałem jaja z SM, nie z policją. Frustracja na max- SM zachowują się czasem tak jakby koniecznie musieli się na kimś wyżyć, że nie są w policji. Chcesz państwa zakazów to głosuj dalej na PiS. Widać niektórzy bez obwarowań prawnych nie są w stanie dojść do niczego- załatwiają się w kiblu tylko dlatego, że jest zakaz żeby nie śmiecić gdzie indziej.
                • Gość: Gość Re: debile IP: *.netcontrol.pl 23.11.06, 18:49
                  NA PiSiorow nigdy nie zaglosuje. To, ze masz "jaja" z SM to tylko dla tego ze
                  prawdopodobnie nie przestrzegales prawa. Czy zaczepili Ciebie tylko dlatego, ze
                  szedles ulica? A sam jak nie moge wytrzymac to leje w krzaki. NIe daj sie
                  omamic stereotypami synu.
            • Gość: art Re: debile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 17:14
              Każdy, kto miał do czynienia z funkcjonaruszami obu wspomnianych służb,
              obiektywnie potwierdzą moje słowa;przeciętny strażnik jest zdecydowanie lepiej
              przygotowany do swojej pracy niż każdy policjant(mówię o dzielnicowych, OP
              części interwencyjnych). Stąd zapotrzebowanie na tych ludzi, nie tylko w
              policji. Decyzje przełożonych mogą destruktywnie wpływać na zapał do pracy, a
              gdy ma się wybór (tak jest aktualnie)- to się zmienia pracę. Część osób
              rzetelnie pracujących przez lata dla krakowskiej SM już wybrała.Szkoda. Tak
              łatwo można zniszczyć, coś co budowano przez 15 lat. Obiektywnie - z dużym
              pożytkiem dla naszego miasta i jego mieszkańców. Każdy policjant też przyzna,
              iż SM jest dużym odciążeniem dla ich odpowiedzialnej pracy.
              • Gość: Art Re: Obiektywnie o Straży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 17:17
                Każdy, kto miał do czynienia z funkcjonaruszami obu wspomnianych służb,
                obiektywnie potwierdzą moje słowa;przeciętny strażnik jest zdecydowanie lepiej
                przygotowany do swojej pracy niż każdy policjant(mówię o dzielnicowych, OP
                części interwencyjnych). Stąd zapotrzebowanie na tych ludzi, nie tylko w
                policji. Decyzje przełożonych mogą destruktywnie wpływać na zapał do pracy, a
                gdy ma się wybór (tak jest aktualnie)- to się zmienia pracę. Część osób
                rzetelnie pracujących przez lata dla krakowskiej SM już wybrała.Szkoda. Tak
                łatwo można zniszczyć, coś co budowano przez 15 lat. Obiektywnie - z dużym
                pożytkiem dla naszego miasta i jego mieszkańców. Każdy policjant też przyzna,
                iż SM jest dużym odciążeniem dla ich odpowiedzialnej pracy.

• Gość: ktoś Re: debile IP: *.crowley.pl 23.11.06, 20:04
              sam dałeś przykład jak szacowni policjanci przestrzegają przepisów prawa, które sami powinni chronić.
              A potem jest narzekanie, że mało który obywtel przestzrega norm prawnych, jak organy powołane do ich egzekwaowania same go nie respektują.

Cemu tak jest? Bo przecież policja jest stworzona do wyższych celów a nie do zajmowania się "pierdołami".
            • Gość: student Re: debile IP: 62.233.214.* 23.11.06, 20:37
              Sam pokazałeś przykłady, że policja olewa swoje obowiązki a Straż Miejska robi
              co do Niej należy i za to należy się JEJ szacunek.
            • Gość: graf Re: debile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 14:25
              Policjanci z mocy ustawy są odpowiedzialni za bezpieczeństwo i porządek
              publiczny. Dlatego tych z nich , którzy przymykają oczy na spożywanie alkoholu
              w miejscach publicznych powinno się wylać z Policji na zbity pysk!!!
              Postawa strażników jak najlepiej świadczy o firmie , w któej pracują i o nich
              samych.Zarówno policjanci jak i strażnicy opłacani są z moich podatków i
              powinni sumiennie wykonywać swoje obowiązki - m.in. ścigać wszelkiej maści
              pijaczków .
              Z tego co opisujesz widac , ze policjanci mają gdzieś swoje obowiązki i
              bezpodstawnie pobieraja wynagrodzenie.
            • Gość: Policja i śmiech.. Re: debile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 11:01
              Może i się policja smieje ze Strażników, ale powiedz mi dllaczego 90%
              komendantów w strażach to policjanci ? Ot znaleźli sobie ciepłe posadki i
              dorabiaja. A że strażnicy pracują jak pracują to świadczy o ich komendantach.
              Jest takie przysłowie:Jaki Pan taki kram.
    • Gość: maniac Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.net.autocom.pl 23.11.06, 00:52
      problemem sa nie zarobki, nie zakres obowiazkow, tylko nowy komendant. Zarobki zawsze takie byly, zawsze robilo sie to samo, a odejscia najwartosciowszych i najbardziej doswiadczonych straznikow rozpoczely sie jak Wiaterek postawil ta sluzbe na glowie. Wspolczuje krakowskim straznikom i sie nie dziwie ze odchodza. A ktowie jak tam teraz jest, ten sie nie pcha.
    • Gość: kr Może podnieść pensje ? IP: *.kolornet.pl 23.11.06, 00:55
      gra popytu i podaży, już ktoś kiedyś to zauwazył.
    • Gość: obywatel Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.acn.airbites.pl 23.11.06, 05:23
      A moze czas w koncu rozwiazac ten dziwny nikomu niepotrzebny i nie szanowany twor z 4 komendantami ? Sa zbedni a czystoscia na terenie miasta smialo moze zajac sie WOS UM Krakowa. Zaoszczedzone pieniadze na budowe mieszkan dla bezdomnych i biednych. Ja sie podpisuje jako mieszkaniec Krakowa.
      • Gość: kadrowiec cała prawda o procesie naboru IP: 220.226.63.* 23.11.06, 06:43
        Nowy komendant SM pan Wiaterek wymaga wiele od swoich podwładnych. Gużo zmienił
        w SM Kraków i czas to był najwyższy. Wcześniej panoszył się tam i niestety
        panuje jeszcze do dnia dzisiejszego zastępca komendanta (szef logistyki)
        niejaki Mądrzyk (a la służba WSI) i utworzył tam przez lata swój prywatny
        folwark. Sprawą już zajmuje się prokuratura krakowska własnie z wniosku
        komendanta Wiaterka który ujawnił wiele nieprawidłowości w działaniu tej
        jednostki i jednego z zastępców. W stylu krakowskim podcinają teraz skrzydła
        nowemu komendantowi artykułami prasowymi przede wszystkim w Gazecie Wyborczej
        wypisując bzdury i wyssane z palca plotki chyba tylko po to aby
        zdyskredytowac nowego komendanta w oczach opinii publicznej i prezydenta, bo
        przecież jeszcze wiele "dziwnych" spraw mógłby komendant Wiaterek ujawnić a to
        nie byłoby na rekę paru funkcyjnym z p. Mądrzykiem na czele.
        Te wypociny w GW to bzdury. Zawsze od lat ze Straży Miejskiej odchodzili
        strażnicy przede wszystkim do Policji, od lat wielu i to proces zupełnie
        normalny. Otworzyła się Unia, kilku wyjechało za lepszym kawałkiem chleba do
        Irlandii, Policja też ma sporo wakatów i faktycznie podbiera od czasu do czasu
        nie tylko krakowskich strażników. Ale to tylko dobrze świadczy o poziomie
        wyszkolenia i przygotowania naszych strażników. Głupoli nie podbierałaby. Jest
        to proces zupełnie normalny i zrozumiały, podobnie jak w budownictwie,
        podobnie jak w innych gałęziach gospodarki. SM nie jest tu żadnym wyjątkiem,
        przy 5 procentowym bezrobociu w Krakowie. Poza tym, służba w SM nie jest
        służbą wdzieczną, wielu po prostu nie wytrzymuje służby w mundurze, który nie
        chroni tak jak mundur policjanta. Można też pomarzyć o wcześniejszej
        emeryturze, w Policji po 15 latach zasłużona emeryturka a w SM do 65 roku
        życia trzeba pracować. Dziadkiem zostanie się w mundurze... A odchodzą przede
        wszystkim młodzi strażnicy, którzy nie zaliczyli więcej służby jak rok, to
        też o czyms świadczy. Natomiast na brak kandydatów do pracy w SM Kraków
        kierownictwo nie może narzekać, jest wielu chętnych, tyle że nie zawsze mają
        szansę na podjęcie pracy w SM (testy, egzaminy, surowa selekcja) nie wszyscy po
        prostu spełniają wymogi stawiane kandydatom. Jak zatem widzimy, widać podwójne
        dno w tym artykule.
        • Gość: wicherek Re: cała prawda o procesie naboru IP: 165.72.200.* 23.11.06, 07:41
          Panie kadrowiec Wicherek, pana diagnoza jest chora, tak jak chora jest straż
          pod nowymi rządami - dla mnie jest to patologia władzy. Gazeta Wyborcza pisząc
          o was krytycznie jest wyjątkowo (nie wiadomo dlaczego) łaskawa dla was. A o
          chorym zarządzaniu Strażą można by napisać bardzo wiele.
        • Gość: prawdziwykadrowiec Cała prawda o przekrętach IP: 80.50.68.* 23.11.06, 08:24
          Widać kadrowiczu, że jesteś dobrze zorientowany w poczynaniach komendanta. Tak
          dużo wie tylko jego zastępca, a więc witamy Cię Krzysiu na forum.
          Ja myślę, że najwyższy czas aby to co piszesz "wiele "dziwnych" spraw mógłby
          komendant Wiaterek ujawnić" wreszcie nastąpiło.
          Na przykład dlaczego nie podaje swojego z-cy zabrzańskiego do prokuratury za
          wyłudzanie pieniędzy z firmy tj. pobieranie ryczałtu za jazdę samochodem,
          którym nie przyjeżdża do Krakowa a które to auto stoi w Zabrzu. No chyba, że
          Komendant nie zauważył że do Krakowa przyjeżdża codziennie ze swoim zastępcą w
          jednej Toyocie Yaris a ryczałt pobierają we dwóch za dwa różne samochody.
          A może komendant zdradzi nam sekret jak załatwić sobie użytkowanie w Toyocie na
          okres 4 miesięcy trzech samochodów tej marki Yarisa na miesiąc, później Priusa
          na dwa miesiące i znowu Yarisa tylko już nowy model na kolejny miesiąc - płacąc
          tylko za paliwo?
          Wychodzi na to, że o folwarku prywatnym zamarzył sobie obecny szef Straży ale
          wszędzie czuje podstępy i spiski co potwierdza polecenie założenia zamka
          szyfrowego przy drzwiach od swojego pokoju. Nawet w Policji komendanci nie
          stosują tego rodzaju zabezpieczeń ale Oni widać są normalni.
          A wracając do odchodzenia ze Straży to właśnie obecne szefostwo jest główną
          tego przyczyną i nie prawdą jest że odchodzą głównie strażnicy którzy mają
          mnież niż rok służby. Odchodzą głównie pracownicy doświadczeni, którzy mają już
          dość zamieszania i dziwactw jakie wprowadił nowy szef.
          • Gość: wicherek Re: Cała prawda o przekrętach IP: 165.72.200.* 23.11.06, 09:43
            ...zadziwiające jest, że osoby w Magistracie, do których dochodzą informacje o
            chorym zarządzaniu w Straży nic z tym nie robią. Ciekaw jestem, kto personalnie
            w Magistracie jest odpowiedzialny za nadzór nad Strażą i dlaczego ten nadzór
            jest całkowicie niewystarczający, a wręcz toleruje się rozkład organizacyjny
            tej jednostki komunalnej.
            Również dziwne jest, że IV władza niezwykle powierzchownie pisze o sytuacji w
            Straży, nie rozmawiając zupełnie z pracownikami wsłuchując się w ich opinię.
            Straż Miejska jest instytucją niezwykle potrzebną w mieście, może w nieco
            zmienionym charakterze, ten charakter trzeba budować a nie niszczyć przez
            obecny układ (?) komendanta Wiaterka.
            • Gość: ktoś Re: Cała prawda o przekrętach IP: *.crowley.pl 23.11.06, 20:19
              > Ciekaw jestem, kto personalnie w Magistracie jest odpowiedzialny za nadzór nad Strażą

Straż podlega bezpośrednio Prezydentowi, czyli Jacusiowi M. ;)

> i dlaczego ten nadzór jest całkowicie niewystarczający, a wręcz toleruje się rozkład organizacyjny tej jednostki komunalnej.

Zgadnij. :)
              ostatnio pisała o tym Gazeta Polska
          • Gość: aa Re: Cała prawda o przekrętach IP: *.autocom.pl 23.11.06, 19:59
            To co z ta toyotą, umyta?
        • Gość: strażnik polski Re: cała prawda o procesie naboru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:35
          Większych bzdur nie czytałem. Nie jestem z Krakowa ( najpiekniejszego miasta w
          Polsce) dlatego patrząc z pewnej odległości i perspektywy na krakowską straż
          stać mnie na obiektywizm.
          Pewnym jest , że objęcie stanowiska komendanta przez pana Wiaterka stworzyło
          fatalną opinię tej formacji w całym kraju. O ile krakowska straż była wzorem
          dla innych podobnych formacji w Polsce , o tyle obecnie staje się
          pośmiewiskiem. Nie znam przyczyn tego stanu rzeczy , ale należy stwierdzić że
          źle się dzieje w tej instytucji. Za taki stan , czy tego chce czy nie odpowiada
          kierownik tej formacji czyli obecny komendant Wiaterek.
          Odnosząc się zaś do oceny komendanta Mądrzyka należy obiektywnie stwierdzić ,
          że jest on jednym z niewielu w Polsce , który mocno zaangażował się w pracę
          nad nowelizacją ustawy o strażach miejskich ( w tym również w starania o
          wcześniejsze prawa emerytalne dla strażników). Nie wiem jakie zasługi ma obecny
          komendant , ale osobiście nie słyszłem aby kiedykolwiek zangażował się w
          ogólnopolskie inicjatywy służące poprawie sytuacji socjalnej strażnika i
          podnoszące rangę tego zawodu.
          Z wielkim niesmakiem i zażenowaniem obserwuję jak niszczy się ludzi , którzy
          ciężko pracują na rzecz środowiska straży miejskich w Polsce i którzy mają w
          tym osobiste sukcesy i zasługi. Tym bardziej jest to smutne , że tymi
          niszczycielami są ludzie , za którymi nie idą żadne zasługi ani dokonania.
          Smutne. I na koniec ostatnia refleksja i pytanie - jak to jest , że w takim
          mieście jak Kraków nie znaleziono godnego kandydata na stanowisko komendanta ,
          tylko importowano go z Zabrza? Czy w Krakowie brakuje mądrych ,
          doświadczonych , rozsądnych ludzi????
          • Gość: prawdziwykadrowiec Re: cała prawda o procesie naboru IP: 80.50.68.* 23.11.06, 09:51
            W Krakowie nie brakuje mądrych, doświadczonych, rozsądnych ludzi i miejmy
            nadzieje, że zrozumie to również nowy Prezydent podejmując decyzje, które
            powstrzymają dalsze wichury w krakowskiej straży.
            Panom z Zabrza już dziękujemy!!!!
          • Gość: aster Re: cała prawda o procesie naboru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:54
            Niestety , to co wyżej napisano jest prawdą . Krakowska Straż Miejska staje
            się pośmiewiskiem w całym kraju ,a to rzutuje na obraz innch straży w Polsce.
            Wynika to zapewne stąd , że jest jedną z większych w Polsce i znana była z
            ciekawych inicjatyw i wysokiego poziomu zorganizowania . Rzeczywiście , wielu
            komendantów przyjeżdżało do Krakowa po " nauki". A było co się uczyć i od kogo
            się uczyć. Obecna atmosfera nie służy dobremu wizerunkowi krakowskiej straży ,
            któy przez wiele lat był budowany.
            Ja również nie pochodzę z Krakowa i ani tu nie mieszkam i nie pracuję daltego
            z troską spoglądam na te igrzyska , które zafunował miastu obecny komendant.
            Co do Jurka Mądrzyka , to mam o nim bardzo dobre zdanie i zgadzam się z moim
            przxedmówcą. Gdybyśmy mieli w naszych szeregach więcej takich Mądrzyków , to w
            strażach byłoby dużo lepiej.
            Jurku pamiętaj , że są w Polsce komendanci , któzy trzymają za tobą kciuki i
            życzą tobie jak najlepiej.
            Mam nadzieję ,że tak jak Kraków przetrwał różne najazdy i historyczne
            zawirowania , tak ty przetrwasz najzad barbarzyńców z Zabrza !!!
            • Gość: strażnik Re: cała prawda o procesie naboru IP: *.gemini.net.pl 24.11.06, 06:27
              Panie komendancie Jurku, wszyscy są za Panem... na pohybel rudym debilom ze śląska
            • Gość: straznik Re: cała prawda o procesie naboru IP: *.gemini.net.pl 25.11.06, 01:42
              Nigdy nie miałem tak wspaniale jak inni bo zawsze byłem "spoza układu"... ale to co wtedy miałem to był w porównianiu z tym co mam za "górników"
        • Gość: El Commandante Re: cała prawda o procesie naboru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:32
          Krzysiek, ty tutaj? Mam nadziej, że buty już mi wyczyściłeś i umyłeś Toyote?
        • Gość: obywatel Re: cała prawda o procesie naboru IP: *.acn.airbites.pl 23.11.06, 15:21
          Najbardziej mnie rozbroilo ze Policja podbiera straznikow :DDDD i pewnie jeszcze bierze ich do oddialow specjalnych co? Moze jakis Policjant by sie wypowiedzial w tej sprawie? Mnie sie wydaje ze nie musza podbierac bo sie sami straznicy o to prosza. A z tego co widze to ta instytucja powinno sie zajac CBA bo smierdzi tu na odleglosc przekretami z tego co opisujecie.
    • Gość: chora straż Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:30
      W tym roku zwolniło sie 70 osób . Nowy komendant wprowadził jakieś nowe zasady i
      ludzie uciekają. Teraz jest nacisk na ilośc wykroczeń a najlepszy wynikowiec ma
      zostać "mistrzem" i dostać nagrodę pienięzną ( podobno 2 tyś zł ) to co sie
      dzieje w straży jest chore
    • Gość: kasjer Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: 62.233.214.* 23.11.06, 10:01
      Jest sposób, dać Im do pensji dodatek procentowy od każdego mandatu, np. 5%. Od
      razu zwiększy się porządek w mieście a o to przecież chodzi a kandydaci do
      pracy będą pchać się drzwiami i oknami. Za darmo, albo za śmieszne pensje
      takiej pracy nikt nie podejmie i nie ma co się dziwić. Dziwi raczej Wasze
      zdziwienie z problemu braku chętnych.
      • Gość: krakowianin Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:23
        Dodatek procentowy tylko obciążyłby sądy grodzkie- to wymarzony argument dla
        każdego osobnika który odmawia przyjęcia mandatu. Straż zostałaby oskarżona
        o "dorabianie sobie" cudzym kosztem nie zawsze w zgodzie z przepisami. Po im to?
        • Gość: krakowianin Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: 62.233.214.* 23.11.06, 11:43
          W Sądach Grodzkich zawsze płaci się więcej, więc to wspaniała "kopalnia złota"
          dla budżetu miasta, wystarczy, żeby tylko ktoś zaczął "fedrować". Wolisz, żeby
          Sądy Grodzkie były nieobciążone?.
          • Gość: xm Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: 81.21.202.* 23.11.06, 12:06
            grzywna wymierzona przez sąd trafia do budżetu państwa, a nie miasta.
            • Gość: krakowianin Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:59
              Otóż to, przedmówcy dziękuje za wyjaśnienie. Krążenie pięniędzy na trasie
              Kraków -> Warszawa -> Kraków (odpowiednio uszczuplone i "odpowiednio
              rozdysponowane przez aparat państwowy) to dla mnie głupota. Z tych kar Kraków
              przynajmniej coś ma- jeśli doczepi się do tego "Warszawa", to będzie dobrze
              jeśli wróci chociaż 20%...
            • Gość: Krakowianin Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: 62.233.214.* 23.11.06, 20:34
              Ale z Budżetu Państwa są opłacane budżetówki.
              • Gość: gosc Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.ramtel.pl 23.11.06, 21:46
                I jachty dla posłów. I kolejne limuzyny. I nagrody dla urzedników ZUS czy NFZ. I diety poselskie. Masa kasy idzie też na aparat urzędniczy obsługujący ministerstwo np finansów... Cholera, co tu dużo gadać: szkoda tej kasy.
    • Gość: gość Oddajcie paczki mikołajowe IP: *.ghnet.pl 23.11.06, 20:49
      Oddajcie dzieciom do lat trzech paczki mikołajowe i odciążcie choć trochę rodziców. Kto wymyślił przedział wiekowy 3 - 14 lat? Dwuletnie dziecko również je słodycze. A jeśli nie słodycze, to może dajcie jakieś zabawki. Też się maluchy ucieszą.
      • Gość: Gość Re: Oddajcie paczki mikołajowe IP: *.netcontrol.pl 23.11.06, 21:15
        No wlasnie- oddajcie!!! Moja corka tez je batoniki, choc ma 2 latka, ale
        batonika i czekoladke zje. Co za podlosc aby na dzieciach oszczedzic, wstydzcie
        sie komendanty. Pfu...to juz mi te premie zabierzcie a nie dziecku. Wstyd.
        • Gość: gość Re: Oddajcie paczki mikołajowe IP: *.ghnet.pl 23.11.06, 21:33
          W ogóle wiater robi sobie jaja. Szkoda tylko że z pogrzebu. Wiater!!!! Wracaj z Raszplą do Zabrza!!!!
    • Gość: goj A co z konkursem??? IP: *.ghnet.pl 23.11.06, 21:36
      Jak myślicie? Czy konkurs na z-cę komendanta będzie uczciwy??? :-)
      • Gość: hit Re: A co z konkursem??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 21:41
        Będzie uczciwy ale tylko pod jednym warunkiem że nie wygra Raszpla. To on
        nakręca Wicherka i to on mąci w jednostce.
    • Gość: ktoś Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 22:00
      Powiem wam coś drodzy rozmówcy... Oceniać czyjąś pracę na podstawie kilku
      miesięcy pracy to mogą tylko Ci którzy niewiele robili, a teraz muszą zaciskać
      pasa bo nowy szef patrzy im na ręce... Kraków musi dać Wiaterkowi szansę na
      wprowadzenie zamierzonych zmian w jednostce - nie dziwi nic że należało zacząć
      od zmiany regulaminu organizacyjnego... Trzeba przewietrzyć tę skostniałą
      instytucję!!! Panie Wiaterek do dzieła - nich się Pan nie poddaje tym którzy są
      niereformowalni i wściekli że utracili nienależne im pozycje. Jednostka
      mundurowa musi mieć szefa "silną rękę" - bo inaczej będzie dobra zabawa za
      pieniądze podatników!!! Kraków nie ma prawa marnotrawić publicznych pieniędzy.
      Straż ma służyć społeczeństwu - a kary za wykroczenia nie są wymysłem Wiaterka
      tylko tak stanowi prawo. Jeśli strażnicy intensywniej pracują to i ujawniają
      więcej wykroczeń - a wtedy i mandatów musi sypać się więcej - do skutku - czyli
      do czasu aż w Krakowie będzie bezpiecznie czysto... Panie Wiaterek trzymamy
      kciuki...
      • Gość: straznik Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.gemini.net.pl 24.11.06, 06:32
        Oczywiście że rudzielce dużo robią... zdążyli w niecałe 8 miesięcy rozp.... to co było stworzone w 15 lat, strukturę która byłą wzorcowa dla innych SM/SG w Polsce, ale niestety przy tym co było rudzielce nie mogli robić co chcą więc postarali się wszystko rozp... i pozbyć się tych którzy by mogli im patrzeć na ręce
    • Gość: der Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 22:16
      normalnie : yes, yes, yes!!!
      SM jest niepotrzebna! niech mnie pozwa, ale to lenie obiboki i tchorze /sluze
      korespondencja z sm/. precz.
    • Gość: s Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: 80.50.68.* 24.11.06, 07:30
      zc
      • Gość: xxx ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 10:39
        a czy Mądrzyk to nie ten, który czasem kręcił wały przy okazji przetargu na
        monitoring Placu Centralnego w Hucie, której to potem sprawie ukręcono łeb?
    • Gość: gagatek Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:02
      ciekawym kto bierze te pieniądze 1200 - 1700 zł bo na pewno nie aplikant ani
      strażnik ludzie nie dajcie się mamić !!!!! aplikant bierze 800 zł na rękę !!!!
      • Gość: kosiarz umysłów Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 20:19
        zarobki aplikantów i tak zwiększyły się w ostatnim czasie. Fakt, że zarobki te
        są mizerne ale z tego co pamiętam, to nie tak dawno aplikant zarabiał niewiele
        ponad minimum krajowe. Sam nim niedawno byłem i miałem dużo mniej. Ciekawe
        czyja to zasługa? Niech każdy robi co do niego należy, to nawet w SM może być
        dobrze. Niezależnie od tego, kto będzie rządził-czytaj zarządzał tą formacją.
        Na jakich stanowiskach w krakowskiej SM zarabia się teraz mniej? U nas na
        oddziale tego się nie odczuwa. Choć nie da się ukryć, że naczelnik (celowo
        przez małe "n") nakręca odpowiednio ludzi. Pozdrawiam wszystkich, którzy
        pracują w służbach mundurowych.
        • Gość: umysłów kosiarz Re: Nie ma chętnych na etat strażnika miejskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 21:14
          Co prawda to prawda. Oj panie naczelniku co tak nakręcasz jak pan nie
          przestaniesz to zdradzimy pana nazwisko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka