Dodaj do ulubionych

Bank kontra Deweloper

IP: *.ghnet.pl 30.11.06, 19:43
Mam problem, przeciąga się oddanie bloku przez dewelopera a w umowie z
bankiem mam napisane że do 30 dni od ostatniej transzy mam dostaczyć
oświadczenie o ustanowieniu hipoteki na mieszkaniu. Co mam zrobić? Kto wydaje
takie oświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: mag Re: Bank kontra Deweloper IP: *.ghnet.pl 01.12.06, 21:46
      To z założenia masz "chory" zapis w umowie, bowiem w Krakowie jest rzeczą
      nierealną założenie księgi wieczystej dla nowego mieszkania w ciągu 30 dni.
      Trwa to miesiące ( w moim przypadku ponad 3 ). Tak pracuje Sąd w
      Krakowie.Postaraj się lepiej o zmianę tego zapisu.
    • Gość: Obserwator Re: Bank kontra Deweloper IP: *.autocom.pl 02.12.06, 17:29
      Faktycznie .Ciężki masz zapis w umowie.Mi dołożyli rok do plannowanego
      oddania.Był to PKO BP.A Ciebie ,który tak załatwił?
    • Gość: tomtom Re: Bank kontra Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 17:58
      Napewno jest to oświadczenie z zalożeniu hipoteki ? moze jakoś inaczej ta
      kwestia jest sformulowana ?Sprawdź to
      • Gość: marcin Re: Bank kontra Deweloper IP: *.ghnet.pl 02.12.06, 19:48
        Bankiem jest Multibank. W umowie jest napisane że do 30 dni mam dostarczyć
        oświadczenie o ustananowieniu hipoteki. Zastanawiam się jeszcze nad jedną
        kwestią a mianowicie, mam ubezpieczenie kredytu do czasu wpisu hipoteki oraz
        zapis na umowie że ostatnia transza + jeden rok to termin okazania wypisu z
        hipoteki na którym bedzie juz bank. Z tego co piszecie jest to normalka więc
        bank powinien się zgodzić na przedłużenie terminu dostarczenia oświadczenia.
        • Gość: rumburak Re: Bank kontra Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 20:15
          oświadczenie o ustanowieniu hipoteki to nie to samo co wpis hipoteki do KW.
          Najczęściej takie oświadczenie składasz w akcie notarialnym ustanowienia
          odrębnej własności lokalu lub też na podstawie dokumentów bankowych składasz
          samodzielnie wniosek o wpis hipoteki do KW.
          • Gość: m Re: Bank kontra Deweloper IP: *.ghnet.pl 02.12.06, 20:19
          • Gość: marcin Re: Bank kontra Deweloper IP: *.ghnet.pl 02.12.06, 20:32
            tak, ale żeby złożyć oświadczenie o ustanowieniu hipoteki należy mieć akt
            własności (akt notarialny). Sytuacja jest taka że deweloper nie da mi takiego
            aktu własności do czasu skączenia budowy a bank chce oświadczenia którego nie
            mogę złożyć dopółki nie bedę miał miał aktu własności.
            • Gość: mag Re: Bank kontra Deweloper IP: *.ghnet.pl 02.12.06, 21:18
              Możesz poprosić bank o podpisanie aneksu do umowy i wpisać tam realny termin
              ustanowienia hipoteki. Niestety bank na pewno pobierze opłatę za ten aneks.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka