Dodaj do ulubionych

Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/

05.02.07, 12:53
Witam
Ulica Skośna na odcinku od Lubostroń do kościoła od początku roku była ulicą
jednokierunkową.Najprawdopodobniej związane było to z budową przedszkola przy
ul. Lubostroń. Rozwiązanie było jak najbardziej korzystne dla wszystkich
korzystających z ul. Skośnej na tym odcinku. Na tej wąskiej ulicy z trudem
mijają się auta osobowe nie mówiąc o dodatkowej przestrzeni dla pieszych
którzy jeszcze nie doczekali się chodnika.
Niestety od kilku dni znikły znaki i ulica stałą się dwukierunkowa.
Uciążliwości wróciły.

Pytanie do Pana Michała:
Czy Pan jako radny jest w stanie przeprowadzić akcję ustanowienia na stałe
tego odcina drogi jako jednokierunkowy?
Czy potrzeba akcji podpisów mieszkańców?
Do kogo się zwrócić z prośbą o zmianę organizacji ruchu?
Czy jest to wogóle zasadne?

Pozdrawiam
korzystający z ulicy skośnej frutis
Obserwuj wątek
    • geoanja Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 05.02.07, 13:18
      witam,

ciekawa sprawa... ale chyba dobrze ze te znaki zlikwidowano... bo i tak ludzie jezdzili pod prad!!!! wystarczylo przyjsc na niedzielna msze swiete i zoabczyc jak ludzie jada... z parkingu kościola w lewo skrecaly praktycznie te auta jada w keirunku OE, a w prawo czyli POD PRAD MASA OSOB!!!!!!! a w jedna niedziele byla chyba jakas sltluczka na kobierzynskiej i neidaleko stal radiowoz. ale to i tak nie zniechecilo kierowcow do jazdy pod prad...
      • frutis123 Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 05.02.07, 13:36
        > ciekawa sprawa... ale chyba dobrze ze te znaki zlikwidowano... bo i tak
        ludzie jezdzili pod prad!

Brak respektowania prawa nie oznacza, by to prawo zlikwidować.

Niestety jak widać z OE jest za daleko by iść piechotą . Na dodatek to ujma na
        honorze pójść do kościoła piechotą. Co powiedzą sąsiedzi?

Pozdrawiam chodzących piechotą.
    • emrg Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 05.02.07, 13:32
      Napiszę zapytanie w imieniu Zarządu Dzielnicy do KZD, dlaczego wycofali się z
      tego pomysłu.
      • pinkdotr Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 05.02.07, 22:08
        Michał,

nie rób mi tego :-) Z ulicy skośnej oprócz pieszych i kierowców korzystają też
        rowerzyści, do których się zaliczam. O nich nigdy się nie pamięta a ulica ta
        jest wygodnym i bezpiecznym skrótem z Kobierzyńskiej na Chmieleniec
        pozwalającym ominąć najbardziej ruchliwy odcinek Kobierzyńskiej poniżej
        skrzyżowania ze Skośną.

To jest moja codzienna droga do pracy. Oczywiście gdy była czasowo
        jednokierunkowa korzystałem z innej trasy - gruntową i bardzo dziurawą ul.
        Kolistą. Niestety po dużych opadach śniegu jest ona nieprzejezdna. Widziałem
        jednocześnie jeżdżąc w drugą stronę, że bardzo wielu kierowców miało gdzieś
        jednokierunkowość ulicy Skośnej.

Wydaje mi się i mam taką nadzieję, że prace prowadzone obecnie na Skośnej
        zmierzają zarówno do wybudowania chodnika jak i poszerzenia jezdni do wymaganej
        szerokości dla ul. dwukierunkowej. Jest tam wystarczająco dużo miejsca i nie
        sądzę, że jednokierunkowość jest tam konieczna. Jeśli już musi tak być to
        poproszę o znak "nie dotyczy rowerów" bo ich nie dotyczy problem miejsca na
        mijanie a rozwiązanie takie jest powszechnie stosowane na ulicach
        jednokierunkowych w Niemczech, Francji, Holandii, Danii itd. Nie chcę jednak
        być aż tak restrykcyjny dla kierowców samochodów i powtórzę, że nie widzę
        potrzeby wprowadzania dla nich jednokierunkowości chociaż Ci dojeżdżający 1 km
        do kościoła mogliby czasem zrobić sobie spacer dla własnego zdrowia oraz w
        ramach szacunku dla płuc i uszu swych bliźnich z dzielnicy :-)

Za to uważam, że trzeba będzie na Skośnej ochronić chodnik słupkami przed
        przekształceniem się w parking, gdyż już teraz na ledwo utwardzonym gruncie
        można zaobserwować sznurek leni, którym nie chce się wjeżdżać na parking przy
        kościele. Trudno oczekiwać aby inaczej potraktowali chodnik. Pewnie mieszkańcy
        Skośnej też z radością przyjmą nową "przestrzeń parkingową" a nie o to chyba
        chodzi.

pozdrowionka

pinkdotR
        • frutis123 Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 06.02.07, 09:38
          Dziwna jest sytuacja że tak właściwie nikomu nie zależy na uspokojeniu ruchu na
          Skośnej.

Jak widać piesi są nagorzej traktowani.

Przykładem niech będzie traktowanie pieszych na OE gdzie nie da się przejść
          chodnikiem bo na nim parkują auta. Przez co idący muszą schodzić na ulicę.
          Pozdrawiam idących np. z wózkiem.
          Czy posiadanie samochodu daje możliwość lekceważenia pieszego? Chyba tak.
          To już widać na ulicy gdzie nie respektuje się nawet zielonego światła dla
          przechodniów. Przez Bobrzyńskiego często nie da się przejść.

A propos jazdy rowerem, sam się nim poruszam i wiem że stosunek kierowców do
          bikerów jest podobny. Panie pinkdotr dziwię się że jest Pan przeciwny
          jednokierunkowości Skośnej skoro brakuje tam miejsca także dla rowerzysty.

>chociaż Ci dojeżdżający 1 km
          > do kościoła mogliby czasem zrobić sobie spacer dla własnego zdrowia oraz w
          > ramach szacunku dla płuc i uszu swych bliźnich z dzielnicy :-)
          Jeśli nadal piesi będą spychani na pobocze, obtrąbiani, ochlapywani przez auta
          to wątpię by droga do koscioła była przyjemnością. Wiem jak jest przed i po
          każdej mszy i jak trudno tam spokojnie przejść.

Panie Michale proszę o zapytanie w tej sprawie do Zarządu Dróg.
          • pinkdotr Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 06.02.07, 11:21
            frutis123 napisał:

> Dziwna jest sytuacja że tak właściwie nikomu nie zależy na uspokojeniu ruchu
            > na Skośnej.

Ależ tam jest spokojnie. Ruch nasila się tylko przed/po mszach św. i jest to
            ruch, którego w większości mogłoby nie być, gdyż służy przejechaniu odległości,
            którą pieszo można pokonać w 10-15 minut. Zgodzę się, że nie bardzo jest
            którędy przyjemnie i bezpiecznie chodzić. Gdyby był chodnik między Lubostroniem
            a Chmieleńcem, to taka piesza droga powstałaby dla wszyskich mieszkańców
            Chmieleńca, Szuwarowej i Raciborskiej więc pewnie znacznej części obecnie
            generujących na Skośnej ruch samochodowy. No ale od lat "niedasię" tego zrobić.

Na samej Skośnej jednak modernizacja jest robiona moim zdaniem właściwie.
            Powstanie chodnik, który o ile nie stanie się parkingiem, rozwiąże konflikt
            między ruchem pieszym a samochodowym w okolicach mszy. Jeśli zostanie nieco
            poszerzona albo chociaż naprawiona nawierzchnia jezdni, to nie będzie też
            problemu z mijaniem się samochodów.

> Jak widać piesi są nagorzej traktowani.

Zgadzam się w zupełności. Większość infrastruktury projektuje się niestety
            wyłącznie z perspektywy zza kierownicy.

> Przykładem niech będzie traktowanie pieszych na OE gdzie nie da się przejść
            > chodnikiem bo na nim parkują auta. Przez co idący muszą schodzić na ulicę.
            > Pozdrawiam idących np. z wózkiem.

Sam walczyłem z parkowaniem na chodnikach na Chmieleńcu ale odpuściłem sobie,
            bo to walka z wiatrakami

(...)
            >
            > A propos jazdy rowerem, sam się nim poruszam i wiem że stosunek kierowców do
            > bikerów jest podobny. Panie pinkdotr dziwię się że jest Pan przeciwny
            > jednokierunkowości Skośnej skoro brakuje tam miejsca także dla rowerzysty.

Właśnie jest tam miejsce dla rowerzysty. Nawet przy obecnym stanie tej ulicy
            bez problemu mijam się z każdym samochodem. To jednokierunkowość Skośnej i
            konieczność objazdu obniży wygodę i bezpieczeństwo rowerzystów. Cztery lata tu
            jeżdżę w każdych warunkach pogodowych i wypróbowałem wielokrotnie wszystkie
            opcje przebicia się z Chmieleńca do górnego odcinka Kobierzyńskiej.
            Jednokierunkowa Skośna to będzie poważne utrudnienie.

> Jeśli nadal piesi będą spychani na pobocze, obtrąbiani, ochlapywani przez
            > auta to wątpię by droga do koscioła była przyjemnością. Wiem jak jest przed i
            > po każdej mszy i jak trudno tam spokojnie przejść.

Mam na dzieję, że ktoś to zauważył i po to jest robiony ten chodnik, aby było
            lepiej.

> Panie Michale proszę o zapytanie w tej sprawie do Zarządu Dróg.

Michała trzeba "męczyć", żeby wywalczył zrobienie ciągu dalszego, czyli
            chodników przy Lubostroniu i w wersji idealnej wspomnianego już chodnika do
            Chmieleńca ;-)

pinkdotR
      • konkurs_pk Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 07.02.07, 01:06
        zarządcą tej drogi jest KZK, nie KZD.
        • emrg Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 07.02.07, 09:19
          Oczywiście masz racje, mój błąd.
    • shaddock A ja popieram dwukierunkowość Skośnej 05.02.07, 13:39
      Teraz, kiedy zasypano rów, zwiększy się nieco szerokość jezdni i zniknie ryzyko
      wpadnięcia do rowu przy wyprzedzaniu. A piesi będą chodzić chodnikiem, więc
      będą bezpieczni.
      • frutis123 Re: A ja nie 05.02.07, 14:50
        > Teraz, kiedy zasypano rów, zwiększy się nieco szerokość jezdni i zniknie
        ryzyko wpadnięcia do rowu przy wyprzedzaniu. A piesi będą chodzić chodnikiem,
        więc będą bezpieczni.

Witaj, dobrze napisałeś >>będą<< póki co chodzą ulicą spychani poza jezdnię,
        obtrąbiani przez kierowców. Uciążliwość nie jest zbyt wielka dla kierowców
        nadłożenia kilkudziesięciu metrów.

Jak na razie chodnika nie ma. Jak powstanie mogą tam zrobić nawet 3 pasy w
        każdym z 2 kierunków.

Pozdrawiam sąsiada i zapraszam do spacerów ;o)
        • omb do radnego 09.02.07, 01:06
          ja rowniez popieram dwukierunkowosc ulicy skosnej.jest to ulica o malym na
          tezeniu ruchu /z wyjatkiem niedzielnych dojazdow do kosciola- co przy ruchu
          jednokierunkowym zmnieszyloby przepustowosc skrzyzowania skosna/kobierzynska/
          natomiast bardziej mnie interesuje kiedy lubostron zostanie objety zimowym
          uytrzymaniem! slysze ze jest tu radny wiec prosze o interwencje...o chodnikach
          i zniszczonej przez warbud nawierzchni przy europejskim pewnie jeszcze tylko
          mozemy pomarzyc, ale brak odsniezania jest bardzo uciazliwy. i jeszcze
          ciekawostka: przy skosnej 5 dziala uciazliwy zaklad slusarski /jak sie wydaje
          nielegalny/. gdzie to mozna zglosic? straz miejska nie reaguje.prosze o ew
          odpowiedz na mail-a. dziekuje.
          • emrg Re: do radnego 09.02.07, 12:16
            jedna rzecz... nie to żebym się uchylał od czegokolwiek :)
            ale tak w kwestii formalnej radnym z tamtego rejonu jest niejaki Krzysztof Migda
            migda(malpa)gig.katowice.pl

Mój okręg kończy się na ul. Szuwarowej/Chmieleniec , z drugiej strony
            Drukarskiej i Zalesie, oraz Obozowej.

pozdrawiam
    • sampit Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 09.02.07, 11:30
      Pasowałoby faktycznie ucywilizować nie tylko Skośną (co na szczęście powolutku
      się dzieje) ale również Lubostroń, bo to jest nieporozumienie jak ta ulica
      wygląda i jaką "funkcjonalność" oferuje zwłaszcza pieszym... Spacer, często z
      konieczności, po tej ulicy z dzieckiem w wózku podnosi czasami poziom
      adrenaliny, zwłaszcza jak przejeżdża kierowca z "ułańską fantazją". Zresztą nie
      trzeba tego typu "fantazji" żeby stworzyć zagrożenie na ulicy po której siłą
      rzeczy poruszają się piesi. Niestety większość społeczeństwa jest zachłystnięta
      z oczywistych przyczyn motoryzacją i o pieszych czy rowerzystach już się nie
      pamięta traktując ich jak powietrze... Robienie na siłę ulic jednokierunkowymi
      raczej problemu nie rozwiąże (nawet kierowcy mogą jedynie bardziej naciskać na
      gaz, mając świadomość że z naprzeciwka nikt nie pojedzie), tylko częściowo
      go "przesunie" w inne miejsce.
      Pozdrawiam
      • daw2kop Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 09.02.07, 15:57
        No tak Lubostron wola o pomste do nieba. brak poboczy i chodnikow. z wozkiem
        strach isc. kochana przez wszystkich firma warbud zrobila chodnik ale ktorym
        ktory po przejsciu tlumu robotnikow w kaloszach wyglada jak kartoflisko.
        sprzetem budowlanym narobili dziur i bog wie kiedy je naprawia.
    • saaroo Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 25.05.07, 12:53
      Wczoraj chciałem przejechać Skośną - nie dało się. Kładli asfalt. Jest już
      gotowy chodnik /ciekawa końcówka - brakuje jakieś 30 m./, pewnie za 2 dni
      będzie się dało całą przejechać bez problemu po idealnej nawierzchni. Ciekawe,
      jak długo wytrzyma chodnik. Nie ma na nim słupków, a w niedziele są tu zawsze
      tłumy "kościelnych turystów", którym nie chcę sie przejść te kilkaset metrów.
      Muszą dumnie podjechać pod kościół. Dawniej zawsze parkowali wzdłuż drogi i te
      głupie przyzwyczajenia mogą zostać.
      • pinkdotr Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 25.05.07, 15:44
        saaroo napisał:

> Ciekawe,
        > jak długo wytrzyma chodnik. Nie ma na nim słupków, a w niedziele są tu zawsze
        > tłumy "kościelnych turystów", którym nie chcę sie przejść te kilkaset metrów.
        > Muszą dumnie podjechać pod kościół. Dawniej zawsze parkowali wzdłuż drogi i
        te
        > głupie przyzwyczajenia mogą zostać.

Oczywiście, że zostaną. Chodnik już w tej chwili służy jako parking dla:
        - pracowników budowy
        - mieszkańców ul. Skośnej
        - kurierów i innych dostawców

Będzie też służył wiernym, którzy zgodnie z nieco zmutowanym
        przykazaniem "kochaj bliźniego swego lecz dbaj o interes siebie samego"
        zaparkują na nim, żeby nie tracić pół godziny na wydostawanie się z parkingu po
        mszy. Szybciej mogliby po prostu dojść pieszo do domu, ale boją się, że 10
        minutowy spacer na odległość 1 km byłby ponad ich siły.

Podsumowując - ten chodnik znajduje się w zbyt atrakcyjnym miejscu
        dla "parkujących inaczej" aby mógł służyć zgodnie ze swoim przeznazceniem bez
        słupków.

pinkdotR

P.S. Pobawimy się w zakłady ile zajmie wybudowanie brakujących 30 m chodnika,
        jeśli teraz to tak zostanie? Ja daję 10 lat, czyli rok 2017. Taki sam termin
        realizacji dla brakujących 50 m chodnika na Kobierzyńskiej w górę od przystanku
        Lubostroń. Kto da więcej?
        • shaddock Dlaczego brakuje kawałka chodnika? To proste 26.05.07, 23:03
          pinkdotr napisał:
          > ...
          > P.S. Pobawimy się w zakłady ile zajmie wybudowanie brakujących 30 m chodnika,
          > jeśli teraz to tak zostanie? Ja daję 10 lat, czyli rok 2017.
          > ...

Chodnika brakuje w miejscu, gdzie prawdopodobnie będzie wejście/wjazd do
          przedszkola, więc ten kawałek pobocza zostanie zapewne zagospodarowany w ramach
          budowy przedszkola. Poza tym, omawiany kawałek będzie wkrótce rozjeżdżany przez
          ciężarówki z budowy, więc po co marnotrawić pieniądze na
          chodnik "kilkumiesięczny"?
          • pinkdotr Re: Dlaczego brakuje kawałka chodnika? To proste 29.05.07, 10:03
            shaddock napisał:

> Chodnika brakuje w miejscu, gdzie prawdopodobnie będzie wejście/wjazd do
            > przedszkola, więc ten kawałek pobocza zostanie zapewne zagospodarowany w
            ramach
            >
            > budowy przedszkola. Poza tym, omawiany kawałek będzie wkrótce rozjeżdżany
            przez
            >
            > ciężarówki z budowy, więc po co marnotrawić pieniądze na
            > chodnik "kilkumiesięczny"?

Wjazd na budowę jest od ul. Lubostroń a nie Skośnej więc przez problematyczny
            fragment bez chodnika nie jeżdżą ciężarówki. Nie mogłyby zresztą, gdyż zrobiono
            tam odkryte rozgałęzienie kanałów odwadniających. Nie wiadomo, z której strony
            będzie wjazd do przedszkola. Przyjmijmy jednak, że właśnie w miejscu braku
            chodnika. Zatem będzie on zrobiony szybciej niż za 10 lat - może już za 3 ;-)

A z jakiego ważnego powodu zostawiono 50 m bez chodnika na Kobierzyńskiej?

Dla mnie powód jest tylko jeden - postrzeganie całego świata zza kierownicy.
            Osoba odpowiedzialna za remont/przebudowę wie, że jezdnię musi wykonać do
            końca, bo sam nią jeździ i rozumie, że nie dałoby się z niej normalnie
            korzystać, gdyby zostawił 50 metrów na "następny raz". Chodniki i ścieżki
            rowerowe robi się najwyraźniej jako zło konieczne przy okazji skoro się je
            zostawia niedokończone na całe lata. Czy jakiś inżynier ruchu zastanowił się,
            gdzie mają się podziać pieszy na Kobierzyńskiej trafiający na koniec chodnika
            albo rowerzyści trafiający na setki ślepych zakończeń kawałków ścieżek
            rowerowych, z których nie można w żaden zgodny z przepisami sposób włączyć się
            do ruchu ogólnego?

pinkdotR
    • ruczajy Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 25.05.07, 13:22
      Już ktoś pisał o remoncie Skośnej:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=61759222
      Ciekawe co powie na ten temat pan Michał lub pan Krzysztof Migda ?
      • precesja Re: Skosna - jednokierunkowa - już nie, /do emrg/ 25.05.07, 14:18
        Pan Krzysztof Migda, nie wiedzieć czemu, jak na razie nie pojawia sie na forum
        Ruczaj (oficjalnie czy nieoficjalnie). Nie było go także na spotkaniu w Starych
        koniach z Panem Kośmiderem(przed wyborami).

Chyba boi się zająć stanowisko w sprawach ważnych i istotnych dla mieszkańców
        Ruczaja. Właściwie jakie ma ma zasługi i co robi?

Cóż zmarnowany głos w wyborach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka