jottka 18.04.03, 22:23 właśnie mnie męczy jako problem komercyjno-teologiczny przyuważyłam na straganach mnóstwo baranków, z cukru, gipsu itp, wetknięta czerwona chorągiewka - i każdy ma piękny złoty dzwonek na szyi cuś mi tu nie gra Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozenarodzenie Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:24 A gdzie ma mieć ten dzwonek? Bo pomyślę sobie , miła Jottko, o jakowejś Twojej perwersyjnej obsesji:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:28 mnie się mętnie wydaje, że baranek wielkanocny jest zwierzęciem symbolicznym, baranki boże, ewangelie, czystość ducha, te rzeczy - bóg chyba z grobu nie wstawał, pobrzękując dzwoneczkiem wesoło??? a dzwonek to inna poetyka, dobry na pamiątkę znad morza albo polskichtater Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:34 "Na łace z rzeżuchy..(usterka pamieci) ..a gdy nikt nie patrzy (przez okno -moje) chorągiewką buja i cichutko beczy słodkie Alleluja" o dzwonku nic nie było, choć faktycznie ludowa tworczość cukrowa lubi dzwonki:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:37 oględziny domowego baranka z lat dziecięcych wykazały, że jego jedyną ozdobą jest chorągiewka takie z masła też dzwonka na foremce nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:39 bo une nie som ludowe;) i do tego z okresu bledow i wypaczen. Bida byla, to dzwonki tylko na bozenarodzenie wystarczaly, a teraz jest wszystko na bogato:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka chwilke, 18.04.03, 22:42 foremki są tradycyjne, a baranek nie pochodzi z lat pięćdziesiątych trochę tylko nadgryziony przez kota, który swego czasu wyjadł owies, w którym siedział baranek i tak mu się zębem zahaczyło :( Odpowiedz Link Zgłoś
bozenarodzenie Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:37 kobiety!! Wam tylko "dzwonki" w głowach!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jottka chciałam nadmienic, 18.04.03, 22:39 że te baranki mają dzwonki na szyi, poniżej łebka Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:40 oj, chyba komus się kojarzy ten dzwonek jakoś inaczej:) Odpowiedz Link Zgłoś
bozenarodzenie Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:42 No a Wam, dziewczyny to dzwonek się jak kojarzy? co? Bo ja bez dzwonka to sobie życia nie wyobrażam:( pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:44 o, jakis fengszuista bez dzwonka ne funguje, karma mu się odwraca i baranki nie podobają Odpowiedz Link Zgłoś
bozenarodzenie Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:45 No ale polecę na Wawel naczakramuję się i już! Karma mi się znów odwróci. A co ma karma do dzwonka? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:46 jak sie nie nakarmi to nie dzwoni Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:44 dzwonek kojarzy się a. z pokojowka, 2,pedlem w szkole, 3.ze Skrzyneckim, a w Wielki Piatek ze sledziem Odpowiedz Link Zgłoś
bozenarodzenie Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:51 Pedel to chiba z dzwonkiem na wierzchu latał po "akademiach" a nie po podstawówkach i innych liceach! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:54 pedle w szkołach powszechnych i gimnazjach (typu przedwojennego) występują w literaturze, we 'wspomnieniach niebieskiego mundurka' na ten przykład co nie znaczy, że sugeruję, że to emki własne wspomnienia szkolne :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: baranek ze dzwonkiem 18.04.03, 22:55 i z królewien cienko i z szkolnictwa takoż:((( A kto dzwonił? cialo pedagogiczne? Odpowiedz Link Zgłoś