marka77 20.02.07, 12:25 Kraków - miastem snobów, zgredów, szpanerów i dresiarzy. Gdyby nie to, że studenci zostawiają tu mega kasę już dawno zostałby w tyle za innymi miastami Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shelliz Re: Powody do wstydu 20.02.07, 18:34 Bardzo mertoryczna wypowiedz poprzedniku forumowiczu... Za ktorymi niby miastami zostalby w tyle? Jako studentka czuje, ze moja "kasa" jest mi zwracana przez miasto z nawiazka, w tym wszystkim co Krakow ma do zaoferowania, jesli tylko ktos sie rozejrzy dookola... Uwaga o zgredach, szpanerach, dresiarzach i snobach jako grupach niby nad-reprezentowanych w Krakowie w stosunku do innych miast wywolala u mnie szyderczy smiech. Ty sie martw o swoje miejsce bytowania, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Powody do wstydu 03.03.07, 18:13 Zgadzam sie z toba studentko! Ja tez uwazam, ze Krakow jest de best (jak to mowicie wy mlodzi, haha)! Ci ktorzy to miasto krytykuja nie kochaja go i powinni sie przeprowadzic jak im tak tu zle. Krytyka Krakowa=niesprawiedliwosc. Czy nigdy nie byliscie na rynku starego miasta, wy ktorzy tak zajadle krytykujecie to piekne miasto? Krakow to perla Europy! To, obok Londynu i Paryza, miasto numer jeden na tym kontynencie! Nasz prosperujacy airport wlasnie o tym swiadczy. Czy waliliby do nas tak ludzie gdybysmy byli tacy zli? NIE! Krakow jest super i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelk1725 Powody do wstydu 20.02.07, 19:43 Witam! Owszem nasze miasto, a tym bardziej jego zarządzanie pozostawia wiele do życzenia. Ale z drugiej strony krytyka oparta na piętnowaniu wady w postaci "zbytniego przywiązania do przeszłości" świadczy niestety o nierozumieniu miejsca Krakowa w Polsce i Europie przez autora artykułu. Tu nie ma miejsca na porównywanie z miastami typu Wrocław, czy Poznań. Kraków ma być miastem, które będzie przyjazne dla mieszkańców, ale i powinno czerpać korzyści z tego co ma, a nie tworzyć nową sztuczną, nowoczesną twarz. A historia, zabytki, kultura tj. żyła złota, na której powinno się i da się budować przyszłość miasta. Osoby, które widzą swoją przyszłość jedynie w sferze biznesowej typu masowego nie mają tu czego szukać. A Kraków przyszłości: to miasto: centrum historyczne na skalę światową, z nauką na najwyższym poziomie, z centrami naukowo-badwczymi najlepszych światowych koncernów z branży najnowocześniejszych technologii. To ma być miasto nie pierwsze w sensie - ile, ale pierwsze w sensie - jak. Jeśli mamy porównywać z miastami Europy patrzmy na Florencje, nie na Paryż. Odpowiedz Link Zgłoś
havi1 Re: Powody do wstydu 20.02.07, 20:16 masz rację Ale miasto przyjazne mieszkańcom to miasto z nowoczesnymi rozwiązaniami drogowymi i gospodarki komunalnej. Miasto przyjazne nowoczesnym technologiom to miasto mające nowoczesną twarz, niekoniecznie w centrum Masz racje Kraków ma być wielki nie w sensie "ile" ale "jak"! dotyczy to również nowoczesnej twarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
szym58 Re: Powody do wstydu 21.02.07, 13:12 Panie Naczelny, Czy nie sadzi Pan, ze o specyficznej atmosferze Krakowa swiadczy takze to ze najpierw wsadza Pan kij w mrowisko min. stwierdzeniami o "wyp.... Wiśle" a potem opisuje Pan "co autor chcial powiedziec"... Niech Pan zadzwoni do Blumsztajna do Warszawy i zapyta czy tlumaczyl sie czytelnikom z tego co napisal? Odpowiedz Link Zgłoś
maru111 Re: Powody do wstydu 03.03.07, 08:15 Pan Stachów kontynuuje "morderczy wyścig miast". My tutaj raczej przedkładamy jakość życia - tłumaczenie dla p. Stachówa -"quality of life". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Powody do wstydu 03.03.07, 15:23 marka77 napisał: > Kraków - miastem snobów, zgredów, szpanerów i dresiarzy. Gdyby nie to, że > studenci zostawiają tu mega kasę już dawno zostałby w tyle za innymi miastami > Polski. I coz w tym zlego ze w Krakowie mieszka troche ekscentrykow i snobow? Niestety nowoczesnosc i duze pieniadze nie "kupia" zadnemu miastu uroku i czaru. Przypomniala mi sie ostatnia wizyta w Cambridge.....nowoczesnosc? waskie , brukowane uliczki a glownym srodkiem transportu jest rower....i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Powody do wstydu 03.03.07, 18:19 Masz sto procent racji!!! Mnie tez marzy sie Krakow waskich uliczek, malych odleglosci i komunikacji glownie rowerowej! Kiedys, kiedy w koncu zburzy sie blokowiska wokol centrum a ich mieszkancy przeniosa sie gdzie indziej, powroci ten cudowny Krakow ktory mozna bedzie przemierzyc cudownym spacerem i w spokoju... Ah, rozmarzylem sie! :) A duze kompanie niech szukaja miejsca gdzie indziej. Tu jest zabytkowe miasto i zabytki trzeba chronic. Ruch autobusowy i samochodowy tez trzeba znacznie ograniczyc. Tak jak napisalas: rower to jest to! Brawo i dzieki za zlote mysli ktore zawarlas w swoim poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
bill41 Jaja sobie robicie chyba 21.03.07, 11:42 Nic mnie tak nie wkurza jak te koncepcje "oksfordzko-florenckie". Że niby Kraków to takie miasto, gdzie żyje się wolniej, gdzie ważniejsze jest być niż mieć, że musi pozostać zaściankowy, a najlepiej to gdyby zmalał to wymiarów z czasów Kościuszki i kończył się na plantach. Niech gdzie indziej patrzą w przyszłość. A to że kraków ma 800 tys. mieszkańców a Florencja chyba coś z 200 tys. - tym gorzej dla pozostałych 600 tys. zamieszkałych w blokowiskach. To że w Krakowie zabytki stanowią kilka procent powierzchni a we Florencji większość to też nie ma znaczenia. Niech wieśniaki spadają na wieś skąd przyszli. Ta filozofia tzw. prawdziwych Krakusów jest dla tego miasta gorsza niż centralizm warszawski i okupacja sowiecka razem wzięte. To głupota do ósmej potęgi. Mam tylko nadzieję, że to margines opinii o naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś