Dodaj do ulubionych

Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa

21.02.07, 11:36
czyli ze skrajności w skrajność: od LPRu do nowohuckiego szowinizmu...
Obserwuj wątek
    • misieq77 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 12:18
      To nie jest szowinizm, to jest problem wielkiego miasta i władz, które nie chcą
      się interesować swoimi obrzeżami (które zresztą całe lata były traktowane jako
      dopust boży). A potencjał tkwiący w tej dzielnicy jest ogromny, tylko zazwyczaj
      napotyka na niezrozumienie, niechęć, biurokrację urzędników z centrum. Więcej
      autonomii dla Huty, a zobaczycie, co z tego wyniknie!
      • antos18 twaróg a nie pamiętasz jak rzucaliście kamieniami 21.02.07, 12:59
        w niewinnnych ludzi którzy domagali się wolności i tolerancji.

Jak chcieliście zniszczyć pomnik Boya-Żleleńskiego???

Jak chcieliście zakazac pogrzebu Miłosza na Skałce??

Jak gloryfikowałes faszyzm który prawie zniszczył Polske i Polakó "hailując"
        wsórd tobie podobnych oszłomów.

Byłeś, jesteś i będziesz nacjonalistą, zwolenikiem faszystowskich działań,
        człowiekiem skrajnie nietoleracyjnym, nieuznającym prawa innych do wyrażania
        swoich poglądów, któryc był wieloletnim Honorowym Przewodniczącycm Młodzieży
        Wszechpolskiej.

Dlaczego teraz udzielasz się w Gazecie Wyborczej kiedy jeszcze jako radny
        prowadziłeś jej bojkot - dlaczego teraz kiedy oderwali cię od koryta rozmawiasz
        z redaktorami z Wyborczej kiedy jako członek Młodzieży Wszechpolskiej
        pikietowaliście biuro Gazety na Szerokiej głosząc że jest żydowska i
        nieobiektywna???

Pamiętaj Twaróg - o twoich poglądach i postepowaniu krakowianie zawsze będą
        pamiętać - tak jak będą pamiętać rodzice z którymi uczą się twoje dzieci,
        wspópracowanicy twojej zony i twoi sąsiedzi - oni pamietąja i wiedzą ze mają do
        czynienia z bardzo małym człowiekiem który na szczęście nie ma już żadnego
        wpływu na bierzące wydarzenia w mieście
        • sm21 Re: twaróg a nie pamiętasz jak rzucaliście kamien 21.02.07, 16:54
          POPIERAM CIE antos18 całkiowicie.
          • prawdawoczykole2 Re: twaróg wassermann i kasy stefczyka 21.02.07, 23:56
            Twarog musi siedziec cicho bo jest zieciem Wassermanna i oskarzony jest o
            wyprowadzenie milionow na lewo z kas stefczyka. On czeka az sprawa przycichnie,
            zeby mogl znowu zaistniec politycznie. Na razie ma proces. Dopasowal juz
            fruzyrke do swoich pogladow, dziwie sie ze nie nosi jeszcze wojskowych butow z
            bialymi sznurowkami. I to ma byc autorytet ? Nawet do kibla bym teg artykulu
            nie dal zamiast toaletowego.
        • Gość: 666 Re: twaróg a nie pamiętasz jak rzucaliście kamien IP: *.chello.pl 04.12.07, 02:11
          Brawo!!! podpisuję sie pod tym!!! twaróg to faszystowska świnia!!!
          • Gość: flame 9 miesięcy po artykule IP: *.chello.pl 04.12.07, 10:55
            Ponad miesiąc po nowych wyborach.
            Tak, właśnie takich odważnych antyfaszytów nam potrzeba!
    • koola_w_plot Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 13:08
      Wstyd mi, że taki list wyszedł z pod pióra mieszkańca Nowej Huty. W swoim
      imieniu i innych, którzy tu mieszkają, chcę przeprosić wszystkich mieszkanców
      pozostałych dzielnic za użyte tam sformułowania. Twaróg ma mentalność chuligana,
      wyniesioną z boisk piłkarskich. Stąd taka łatwość w obrażaniu innych.

Jak już pisze o secesji Nowej Huty, to najpierw powinien rozliczyć się przed
      nami z remontu chodników wokół Placu Centralnego im. Reagana. Wczorajsza Kronika
      informowała, że ponad 4 mln. zł zostało utopionych w błocie. Teraz miasto musi
      wydać kolejne 2 mln zł na kolejny remont. Przypomnę, że ten remont pilotował
      radny Maciej Twaróg. Gdzie był, jak pilnował inwestycji? No jak?

Czy tak ma wyglądać nasza dzielnica po "odzyskaniu niepodległości"?
      • giovan83 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 16:19
        mylisz się, on nie był odpowiedzialny za odbiór chodników, więc nie 0skarżaj
        kogoś bezpodstawnie www.nowahuta.org.pl/?artykul=2629
        • sm21 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 16:56
          Jakoś nie widać w tym artykule zeby to kto inny był.Może pomyliłeś sobie
          miasta?.
        • koola_w_plot Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 17:26
          Nigdzie nie napisałem, że odbierał chodniki. T. był pomysłodawcą remontu,
          walczył o pieniądze na modernizację pl. Centralnego i jak już tak o to zabiegał,
          to powinien się interesować jak przebiegają prace. Gdyby go coś tknęło, że coś
          jest nie tak to miał wiele instrumentow na zwrócenie uwagi, że remont jest
          partaczony. Od interpelacji, media, rozmowę z nazorującym inwestycję ZGK po
          interwencję u jego pryncypała majchrowskiego.

Jak nie przypilnował takiej pierdułki, to co będzie jak zostanie prezydentem
          odłączonej od Krakowa Nowej Huty... rozpacz, bierze jak pomyślę. Amator, amator,
          amator. On jest dobry w gębie, a tak naprawdę nic nie potrafi.
          • gregry Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 21:07
            A kto powiedział, że akurat Pan Twaróg byłby prezydentem?
            Taki ktoś wcale nie musi być z NH.
            Choć ja np. nie miałbym nic przeciwko tej kandydaturze. Gdyby udało mu się
            doprowadzić do oddzielenia, to już samo to jest największą zasługa. Nie każdy
            musi być dobry we wszystkim i znać się na wszystkim.
            Ważne że otworzyłaby się szansa dla wszystkich
          • giovan83 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 17:48
            właśnie się mylisz bo na www.nowahuta.org ten temat był poruszany od samego
            początku, wiem to bo śledziłem tą sprawę, firma wykonująca strasznie
            spartaczyła te chodniki to było widać gołym okiem :/
            potem je poprawiali, ale jakie są tego skutki to widać dzisiaj... więc raczej
            trzeba obwiniać tą firmę przeprowadzającą remont a nie Twaroga, co jest
            największym parodią to to, że na początku zrewitalizowano trawniki a potem
            wzięli się za chodniki!!! a powinno być przecież odwrotnie!!! bo modernizując
            chodniki trzeba było robić ponownie porządek z trawnikami, ale też widać jak
            Kraków myśli o nowohuckich inwestycjach...
      • gregry Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 21:20
        Twaróg ma mentalność chuligana
        > ,
        > wyniesioną z boisk piłkarskich. Stąd taka łatwość w obrażaniu innych.

no i kolejny raz potwierdza się typowa opinia jaką głosi się w stosunku do
        mieszkańców NH. Nawet do takich którzy zaszli wysoko.
        A nie przyszło Ci do głowy że ludzie się zmieniają? Że mogą np wstać z ławek,
        przestać robić złe rzeczy i zająć się np Rugby? Albo ożenić się i być normanymi
        obywatelami? Że mogą np zrozumieć pewne rzeczy, dorosnąć, zmądrzeć i żałować
        rzeczy które robili wcześniej?
        Trzeba patrzeć na to, co jest obecnie, a nie na to, co było kiedyś.
      • tomasz-nh Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 22:41
        Prowokatorze, na co Ci to??? Żaden Nowohucianin nie napisałby Pl. Centralny im.
        REAGANA... Człowieku masz jakiś interes w obrażaniu??? Przecież to prawda, że
        Kraków tylko szerzy negatywny stereotyp o NH, podczas, gdy tak na prawdę nie ma
        pojęcia o wielu uczciwych ludziach mieszkających w tej dzielnicy.
        • tomasz-nh Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 22:41
          to było oczywiście do tej całej kuly w płot :/ marny prowokator, oj marny
    • pawelk1725 Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 13:10
      no Kraków sobie radził bez huty tak mniej więcej 1000 lat.....
      • gregry Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 21:00
        Nowa Huta Radziła sobie bez Krakowa grubo ponad 10000 godzin
      • jan.raszewski Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 18:36
        pawelk1725 a słyszałeś kiedyś o hucie w Mogile ktora podniecał sie kiedys
        kronikarz Z Krakowa?Masz pewnie całkowicie stereotypowe pojęcie o historii
        Krakowa,ktory pewnie dla Ciebie "od zawsze" był tylko siedziba kultury, sztuki,
        nauki,uczonych, artystów a nie jakis tam proletariackich warsztatów
        rzemiślniczych, kupców , prostackich przekupek!
    • pawelk1725 Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 13:13
      Mysle ze zdecydowana wiekszosc mieszkancow tego "starego, zatwardziałego"
      Krakowa westchnęla by z ulgą (również dosłownie) nie mając Nowej Huty pod bokiem
      • jan.raszewski Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 18:32
        A gdzie jest ten "stary zatwardziały Kraków'??????? napisz bo nie wiem!!!!!!!!!!
        myslisz pewnie o Krakusach z Biezanowa, Kleparza, Stradomie!!Wg. mnie tzw,
        krakauerzy maja to gdzieś czy jest NH czy jej nie ma!!czy jest w granicach
        administracyjnych czy też nie !
    • clint5 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 13:20
      Ja sam nigdy nie uwazalem NH, jako czesci Krakowa, a mam dopiero 25 lat, 70%
      mojej rodziny pochodzi z tamtych stron i jakos zawsze sie mowilo: "Jedziemy do
      Huty", nigdy na konkretne osiedle. Sam mieszkam od zawsze w Podgorzu, ale to
      nie znaczy ze NH niecierpie... wrecz przeciwnie
    • mojetrzygrosze Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 16:07
      Czy jest sens antagonizować tę największą dzielnicę z resztą Krakowa? Trzeba
      scalać te dwa organizmy a nie powodować nowe niesnaski. Zwłaszcza że
      przestrzeń pomiędzy Śródmieściem a NH powoli się wypełnia i niedługo to będzie
      jedna nierozerwalna całość. W każdym razie ja się nie podpisuję pod tym
      artykułem bo lubię zarówno stary Kraków jak i starą NH.
    • sm21 Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 16:52
      Jesteś p.Twaróg tępym facetem z Nowej Huty.Też tu mieszkam i znacznie dłużej
      niż Ty.Chcesz sie gwiazdeczką nowohucką zrobić.Daleko ci do tego.NH to
      dzielnica Kraka jak i inne i tak juz zawsze będzie,więc nie kombinuj.A od tego
      jesteś(bo się podjąłeś-nie za darmo-) jak d..... od srania
      aby,spalarni,wysypiska tu niezbudowano.Nie płacz tylko weż się wreszcie do
      roboty,bo za to Ci wszyscy my,podatnicy,płacimy.
      • thehottestspot Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 17:49
        tak! tak!
        ale fajnie, kłóćcie się więcej.
        niech Twaróg sobie odłącza Nową Hutę, potem może odejdzie jeszcze Podgórze i, a
        niech będzie, Prądnik jeden z drugim.
        a czy czasem nikt nie wpadł na to, że razem możemy więcej?
        • mr.lordi Twarogowi juz dziekujemy!!!! 21.02.07, 19:06
    • gregry PO PIE RAM !! 21.02.07, 19:45
      To bardzo dobra inicjatywa!
      Sam zawsze o tym marzyłem. Ale nie sądziłem, że to jest realne.

Popatrzmy na Niepołomice... (albo okoliczne gminy) ... czy trzeba coś jeszcze
      dodawać?

No, może poza tym, że NH naprawdę płaci sporą kasę do budżetu miasta, a w
      zamian dostaje znikomą część.

No i w Końcu Postawilibyśmy sobie prawdziwy Uniwersytet! Że o innych ośrodkach
      kulturalnych nie wspomnę.

To byłby wspaniały prezent na 750 lecie Krakowa. Kraków bez Nowej Huty (Kraków
      który nigdy nie przegoni już Łodzi :) ) Kraków w końcu bez "parszywej" Nowej
      Huty
      • mojetrzygrosze Re: PO PIE RAM !! 21.02.07, 20:19
        > Ale nie sądziłem, że to jest realne.

To jest nierealne, niepotrzebne i szkodliwe (zarówno dla NH jak i centrum
        Krakowa).
        • gregry Re: PO PIE RAM !! 21.02.07, 20:49
          > > Ale nie sądziłem, że to jest realne.
          >
          > To jest nierealne, niepotrzebne i szkodliwe (zarówno dla NH jak i centrum
          > Krakowa).

Mi się wydaje, że monopol jest szkodliwy. W każdej dziedzinie życia. Mała
          Konkurencja tuż za płotem (o solidnych rozmiarach) mogłaby wyjść Krakowowi na
          dobre.
    • kubba25 Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 21:16
      Ej, Twaróg, Twaróg.... Myślisz, że jak staniesz na czele suwerennej NH to jak
      za dotknięciem czarodziejskiej różdżki ceny gruntów pójdą w górę, developerzy
      rzucą się na działki, zeby budować apartamentówce, hotele, hipermarkety,
      inwestorzy ulokują tam swoje światowe firmy...???
      Bo jak jest dziś, to chyba wiesz: KAŻDY woli zainwestować w Krakowie, niż w NH.
      Zobacz do pierwszego lepszego pośrednictwa nieruchomości.

Naprawdę myślisz, że wam przeszkadza Kraków?
      A nie sadzisz, ze po prostu huta i setki hektarów księżycowego krajobrazu,
      rzeczywistość blokowisk ze wszystkimi patologiami, zapyziałe choć urocze wsie,
      w których nikt nie chce mieszkać, społeczeństwo, które nie wyszło poza
      menatlność socjalizmu, itd, itd????
      • gregry Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 21:22
        No właśnie o to chodzi, że ten Pan tak nie myśli i dał tego swoisty wyraz w
        swojej wypowiedzi. Ja również tak nie myślę, i wiem, że mam rację. O Twojej
        wersji myślenia przekonujemy się każdego dnia. Aby przekonać się o werji Pana
        Twaroga, trzeba odłączyć NH. W razie czego można ją spowroem przyłączyć (wątpię
        by się opłacało)
      • gribbo A comarch i google to co???? 23.02.07, 07:45
        Człowieku, sprawdx dokladnie jakie firmy maja swoja siedzibę w Nowej Hucie a
        potem opowiadaj glupoty

--------------------
        pomysl nim napiszesz
        • helenka17 Re: A comarch i google to co???? 24.02.07, 00:11
          A comarch i google to nic. Nie mają siedzib na terenie Nowej Huty - Dzielnicy
          XVIII. Tu załącza się mapkę dzielnicy:

www.dzielnica18.krakow.pl/articles.php?lng=pl&pg=211
          Podział administracyjny z r. 1975 nie istnieje już od ładnych szesnastu lat.
          Pozdrawiam

H.
    • jm19 Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 22:25
      Dawno nie czytałem takich bredni!
    • thorsynodyna Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 21.02.07, 22:56
      jak to latwo jest krytykowac. krytyka internetowa nic nie kosztuje. PRAWDA
      Niedopilnowal a mogl? OK ale jest tylko czlowiekiem. Wystaral sie o pieniadze na
      remont. Jako ze <zyjemy/zyjecie> w kraju w ktorym inwestycje publiczne sa a
      przynajmniej powinny byc jawne. wniosek z tego nasuwa sie ze kazdy z
      bezpamietnie krytykujacych Macka mogl zwrocic uwage na nieprawidlowosci nie
      zareagowalo sie ... a teraz lament. A moze Maciek nie zna sie na remontach
      chodnikow bo nie uczyl sie tego. Ten czlowiek zorganizowal pienidze zapwene
      jeszcze powinien zakupic materia i samodzielnie wyremontowac a jak...
      A moze w ramach gwarancji firma ktora w ramach jak mniemam przetargu remontowala
      chodniki wyremontuje je teraz na wlasny koszt... Albo jezeli zaszly jakies nie
      prawidlowosci osoby odpowiedzialne powinny zostac pociagniete do odpowiedzialnosci.
      Tak przynajmniej dzieje sie w cywilizowanym swiecie.
      • piter_krakow2 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 00:15
        Twaróg dał wyraz swoim kompleksom, a w przydlugawych wypocinach ciągle powtarza
        sie, ale zadnych konkretnych argumentow nie daje w jaki sposob odłączenie NH od
        Krakowa małoby pomóc tej dzielnicy.
        ps.
        przypomniało mi się jak moja babcia opowiadała jak jakiś partyjny mówca w latach
        50-tych powiedział:
        "NIECH ZYJE KRAKÓW POD NOWĄ HUTĄ"
        • jan.raszewski Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 09:49
          rzeczywiście, widać jakis kompleks Krakowa u Maćka.Mam podobne zdanie jak
          Maciej,niepodległość czy też niezależność zawsze jest lepsza!Ale idąć tokiem
          rozumowania Macieja to niedługo z takimmi propozycjami secesji mogą wystapić
          ludzie z Podgórza, bo na Kazimierzu to juz nikt nie pamieta niepodległości(P.
          do 1915 samodzielne miasto,Kazimierz-wszystkie te miasta zbudowane w opozycji
          do Krakowa)i na przyłaczeniu raczej straciły.Takie plany odłączenia nie mają
          żadnych szans!!na pewno nie udałoby się zebrać poparcia mieszkanców dla takiego
          pomysłu.
          • gregry Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 20:22
            A ja bym proponował spróbować zdobyć to poparcie. Zrobić referendum w Krakowie
            i Nowej Hucie na ten temat.
            W NH łatwo będzie ludzi agitować i przekonywać do pomysłu. W Krakowie nawet
            nikt się tym nie zainteresuje, a dostawszy pod nos listę do głosowania
            zaznaczy: Precz z NH.
    • gregry Nowa Huta Główna - PKP 22.02.07, 01:18
      OK
      To przejdźmy do planowania

homepage.ntlworld.com/wame.egnat/nowa_hutak.jpg
      Na początek możemy sobie strzelić dwa Dworce kolejowe. Jeden, przelotowy u
      zbiegu ulic Kocmyrzowskiej i Łowińskiego. Drugi, ślepy jak w Wieliczce czy
      Balicach. Ten drugi mógłby powstać po wschodniej stronie zakładów tytoniowych
      po wykorzystaniu istniejących tam torów kolejowych.
    • kosheen4 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 13:25
      Nie tylko jeden Twaróg i nie tylko jeden portal internetowy świadczą o Hucie.
      Jest tutaj znacznie więcej osób które mieszkają, kochają czy też lubią to
      miejsce i działają na jego rzecz. Spoglądacie na nowohuckich "aktywistów"
      wyłącznie przez pryzmat pieniaczej osobowości Macieja Twaroga, łączącego rozwój
      dzielnicy z agresywną w tonie polityką, hasłami o odcięciu, złym samopoczuciu w
      Krakowie itd.
      Tymczasem są tu ludzie nie będący zięciami Wassermanów ;) i nie posiadający
      wtyczek w GW, co ma swoje dobre i złe strony. Złe, bo przykładowo o inicjatywach
      twórców portalu
      www.zyciekrakowa.pl
      GW nie pisze. A dobre, bo nie tworzą paradoksów w rodzaju komentowanego
      artykułu, w którym do niedawna ideologiczny przeciwnik wypowiada się na łamach
      wrogiego organu ;-).
      • jan.raszewski Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 22.02.07, 18:27

pieniactwo
        1. «częste wytaczanie spraw sądowych, zwłaszcza z błahego powodu»
        2. «chorobliwa skłonność do dochodzenia rzeczywistych lub urojonych krzywd»
        kosheen4- proszę nie uzywaj słów ktorych znaczenia nie znasz.Pozdrawiam
        • mr.lordi zycie krakowa to bardzo dobry portal..... 22.02.07, 20:12
          nie to co ten pozal sie boze portalik twarozka. Rasz... jeste g...
        • kosheen4 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 24.02.07, 19:41
          jan.raszewski napisał:

>
          > pieniactwo
          > 1. «częste wytaczanie spraw sądowych, zwłaszcza z błahego powodu»
          > 2. «chorobliwa skłonność do dochodzenia rzeczywistych lub urojonych krzyw
          > d»
          > kosheen4- proszę nie uzywaj słów ktorych znaczenia nie znasz.Pozdrawiam

gratuluję delikatnej próby uwłaczania i zdyskredytowania moich zdolności
          językowych, jednak mimo wszystko proponuję przeczytać uważnie:

"Jestem w Krakowie gościem. Tak się w nim czuję jako nowohucianin. Co więcej,
          tak każe mi się czuć sam Kraków i ludzie tworzący jego mocno przejaskrawiony
          klimat, a raczej klimacik. Tak się czułem jako reprezentant mieszkańców Nowej
          Huty w miejskiej radzie. To ostatnie mam już za sobą. Co z tego wynika? Ni
          mniej, ni więcej dojrzewa u mnie przeświadczenie, że Nowa Huta lepiej wyszłaby
          na tym, gdyby dostojny Krakówek pozostawiła samemu sobie, wraz z jego przywarami
          i klimacikiem, a własne sprawy i problemy wzięła w swoje ręce."

janie.raszewski - sięgnąłeś do słownika, bardzo prawidłowo. popatrz teraz w
          punkt drugi cytowanej przez ciebie definicji a następnie powróć do artykułu.
          osobiście uważam pretensje pana Twaroga za lekko urojone. w stylu wypowiedzi
          nadal przebijają akcenty niechęci charakterystyczne dla pewnego ugrupowania,
          którego członkowie golą sobie głowy i ochoczo demonstrują prawą dłonią: "rączki
          myłem!"
          z Nowej Huty można być dumnym, mieć poczucie przynależności do niej i
          demonstrować światu pozytywne akcenty, ale niekoniecznie poprzez umniejszanie i
          krytykowanie "Krakówka". przywołany przeze mnie portal nowohucki obchodzi się
          zupełnie dobrze bez ujmowania czegokolwiek innym dzielnicom.
    • eeeee1 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 23.02.07, 11:23
      nowa huta z jej zapędami separatystycznymi;
      czegoż to ci chuliganie jeszcze nie wymyślą?
      proponuje wysokie mury miejskie - tak na dziesiec pieter;

• gregry tak sobie myślę 23.02.07, 16:17
      Przyszły mi na myśl takie wnioski, że dalsze odnawianie Centrum Krakowa wcale
      nie przysporzy mu więcej atrakcyjności. Można się nawet spodziewać, że w końcu
      nastąpi ustabilizowanie się jego popularności, a nawet niewielki kolaps. (z
      resztą tak piszą o nim specjaliści. I mają rację. Kiedy będzie już zbyt
      pięknie, idealnie, kiedy będzie zbyt wielu turystów, nastąpi zniechęcenie)

Tymczasem nawet 30% nakładu, jaki poświęca się na inwestycje remontowe i
      budowlane w centrum Krakowa, wystarczyłby Centrum Nowej Huty by odzyskać dawny
      blask i mieć (proporcjonalnie) tak dużą atrakcyjność jak obecnie Kraków.
      Tymczasem atrakcyjność jest zerowa i będzie zerowa.
      I mówię tutaj również o atrakcyjności dla mieszkańców i inwestorów, a nie tylko
      turystów.

Tak samo jak zainwestowanie w Centrum Podgórza, Kazimierza czy Kleparza miałoby
      większy skutek niż inwestowanie w popularny już i samonapędzający się Kraków.

Paradoksalnie rzecz biorąc, nieinwestowanie w centrum Krakowa, a w odpowiednie,
      zaniedbane obszary, przyniosłoby mu więcej korzyści niż sytuacja obecna.

To jest dokładnie tak samo jak z wychowywaniem dzieci. Co z tego, że jedno jest
      piękne, zadbane w każdym detalu, kiedy inne pozostawione jest samemu sobie.
      Przy tym pierwszym nie będzie już widać żadnej różnicy nawet jeśli jeszcze
      wypięlęgnujemy jeden czy dwa aspekty (no chyba, że z tego rozpieszczania
      zobaczymy zmienę ale na gorsze). W tym drugim zaś drzemie potencjał, który
      nawet nie ma szans sam się rozpędzić, odgrodzony od pewnych dóbr. Trzeba dać mu
      szansę. Zbyt duże rozpieszczenie jest tak samo niedobre, jak cakowity brak
      zainteresowania. W życiu dobre są tylko rzeczy pomiędzy. Kompromisy. Bieda da
      dziecku siłę do działania, motywację, zmysł kombinowania. Ale te rzeczy nie
      mogą być uruchomione do póki zamknięte są przed nim pewne możliwości.
      Możliwości, które ma inne dziecko w nadmiarze. Możliwości, które już nawet nie
      są dla niego żadnym motorem napędowym, bo może z nich żyć jak pasożyt. (i to są
      te rzeczy, te niemożności, ta niechęć, te układy, ta "olewka", o których pisali
      Pan Twaróg i człowiek który zainspirował go swoim artykułem).

Każdy mieszkaniec utożsamia się z jakimś małym centrum. Małą ojczyzną. Chce być
      z czegoś indywidualnie dumny. Jest dumny że jest Polakiem. Jest dumny, że
      gdzieś nad morzem leży Gdańsk a Gdańsk jest też jego. Ale nie jest z niego tak
      dumny jak mieszkańcy tego miasta. Jest dumny, że mieszka w Krakowie. Ale nie
      tak bardzo jak mieszkańcy centrum. Jest dumny że mieszka w Nowej Hucie
      (chciałby aby jego centrum było czymś czym mógłby się pochwalić). Jest dumny ze
      swojego osiedla (te jakoś łatwiej radzą sobie z modernizacją). Jest dumny, ze
      swojego M2 w wielkiej płycie. (bardziej niż z kolegi M10 w centrum Krakowa) itd
      • gregry dodam jeszcze 23.02.07, 17:58
        Dodam jeszcze, że zainteresowanych tematem zapraszam również na forum
        Skyscrapercity, gdzie także toczy się mała dyskusja na ten temat:
        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=301103&page=3
    • adela08 Re: Maciej Twaróg: Oferta dla Krakowa 25.02.07, 20:24
      Pomysl wart zastanowienia, podoba mi sie. Bravo NH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka