Dodaj do ulubionych

porada dla przyjażdzających na stałe do Krakowa

19.03.07, 14:51
Witam!
Pochodzę z Gdańska, z pewnych względów przeprowadzam się do Krakowa w
przyszłym miesiącu. Będe wam wdzięczny za wszelkie mogące mi się przydać info
na temat specyfiki miasta, komunikacji miejskiej, najlepszych(najgorszych)
dzielnic, gdzei prócz internetu szukać mieszkania (raczej pokoju), pracy itp.?
Z góry dzięki i do zobaczenia w Krakowie!
Obserwuj wątek
    • astarte7 Klub Imigrantow. 19.03.07, 21:36
      Ja rowniez z pewnych wzgledow przeprowadzam sie w przyszlym m-cu na stale (jak
      mi sie teraz wydaje) do Krakowa - i niewatpliwie tez by mi sie takie techniczne
      wskazowki przydaly. Bo szczerze, to pojecia nie mam, np. w ktorej dzielnicy
      nalezaloby sie osiedlic tak zeby tego pozniej nie zalowac (pomijajac
      Centrum..). Byc moze ktos jeszcze dolaczy do naszego Klubu Zoltodziobow?
      Proponuje, zebysmy po prostu zadawali konkretne pytania (w tym watku,lub
      nowym) - i na pewno ktos nam odpowie :-)
      Pozdr.
    • agmaa Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 19.03.07, 21:46
      A ja wam zazdroszczę:) Bo zaraz 4 lata stukną, jak z mojego kochanego
      rodzinnego Krakowa wyprowadziłam się:(( Powodzenia:)) Najlepsza dzielnica-
      Kazimierz:)
    • eeeee1 Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 19.03.07, 23:03
      porady? trzymaj sie blisko centrum, unikaj Nowej Huty, Dąbia, Pradnika, Ruczaju
      i Kazimierza, bo wszedzie tam mieszka podejrzany element;
      najlepiej nie schodz z plyty rynku;

• magazyn1 Re: Wygodnicki 19.03.07, 23:07
        Przewodnik se qp i poznawaj empirycznie nasze c.k.miasto.
        A dostac mozna wszedzie.W tym przypadq informacja jest zbyteczna.
        a najlepi zalatw se ze dwoch policjantow z psem co by was kto mial oprowadzac!
        • astarte7 Re: Wygodnicki 19.03.07, 23:23
          Kiepski pomysl.Pisza w niektorych przewodnikach, ze policjanci w rejonie Rynku
          wyjatkowo sa antypatyczni.Zwlaszcza dla turystow.
    • kowaliska Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 10:07
      Witam i pozdrawiam.
      Polecam okolice ulic Lea, Królewskiej, Mazowieckiej, Kazimierza Wielkiego. Nie
      jest to ścisłe centrum, ale do Rynku blisko, kamienice nie całkiem stare ale i
      nie ma blokowisk. Klimacik bardzo krakowski, w miarę spokojnie. Uwielbiałam
      tamtejsze podwórka.
      Komunikacja O.K. Z samochodem gorzej - swobodnie parkować mozna juz tylko na
      nowszych osiedlach. Kazimierz fajniej zwiedzać niz tam mieszkać.
      Zapraszam
      Elizka

P.S. Gdańsk - piekne miasto.
      • agmaa Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 13:15
        Czemu Kazimierz lepiej zwiedzać niż mieszkać tam? Mieszkałam 27 lat i było super:)
    • goesha Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 13:55
      ogloszenia o pracy i mieszkaniach sa tez w gazetach lokalnych - do tego celu polecam jednak dziennik polski bardziej niz wybiorcza ale watpie czy dostepny w Gdansku a nie wiem czy na ich stronie www sa te same ogloszenia. Poza tym kazde biuro nieruchomości ma swoja stronę www i tak najlepiej jest cos poszukać. Warto mieć mapę w trakcie poszukiwań.....jak dla mnie to każda okolica jest dobra do zamieszkania tak do 30 minut do centrum (centrum powiedzmy, że dla mnie to rynek). Jak ktoś wczesniej zauważył w każdej okolicy może byc niebezpiecznie, np. ja mieszkałam kiedys na osiedlu Azory, które jest przez niektórych uznawane za niezbyt bezpieczne i pełne mentów:) ale było ok, dobra komunikacja, niezbyt deogie mieszkanie w mrówkowcu, internet w bloku i ładny widok z 9. pietra na wawel:). Polecam też Krowodrzę - ale szczególnie te okolice od Błoń do N. Kleparza, a z drugiej strony do torów (tych w stronę Katowic), bo teraz biura nieruchomości nazywaja Krowodrzą prawie już nawet Zielonki i okolice:)Krowodrza Gorka i Biały Prądnik tez chyba niczego sobie. Z drugiej strony Rynku to polecam os. podwawelskie, stare Podgórze i Kazimierz są coraz lepszym miejscem do zamieszkania (tak mi sie wydaje). Jest jeszcze Olsza - tez dobra komunikacja (chociaz jest nieustający remont r. mogilskiego i to troche utrudnia)i w miare blisko.
      Ja tam jeżdżę na rowerze (coraz popularniejszy srodek komunikacji w Krakowie) chociaż nie mamy tak duzo dróg rowerowych jak ponoc w Gdańsku. No i to generalnie tyle
      ps. nie uprzedzałabym sie do N. Huty - zalezy gdzie bedziesz pracował, ale mam znajomych, którzy mieszkają na os. dywizjonu 303 i sobie chwalą (mimo, ze taksówki w nocy droższe).
      • astarte7 Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 13:57
        Woooooow :-) Dzieki .. w imieniu wszystkich na razie Zielonych w Terenie ;-)
    • ankka_krak Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 14:52
      za mieszkaniem mozesz sie zaczac rozgladac juz w gdansku. najlepiej szukaj w internecie - www.szybko.pl
      • lnadolski Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 18:36
        Dzięki wielkie za wszelkie info! Za mieszkaniem(a raczej pokojem) już się
        rozglądam. Narazie szukałem na gumtree i ogłoszeń jest naprawde sporo.Ale
        niestety sporo drożej niz w Gdańsku:( No ale cóż- pokonamy i to. Wazne zeby byc
        w Kraku...skalki, Tatry itd itp. O Nowej Hucie slyszalem duzo zlego, ale w sumie
        nie wiem - przeciez jakos tam ludzie zyją:)
        • jagoda85 Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 20.03.07, 22:13
          Nie słuchaj bzdur o Nowej Hucie, taka sama dzielnica Krakowa jak inna. Moim
          zdaniem jest to najładniejsza dzielnica Krakowa, dużo przestrzeni i bardzo dużo
          zieleni. Wszędzie mieszkają manele i łobuzy. Ja mieszkam tutaj już 8 lat. Na
          moim osiedlu jest spokój. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś mnie zaczepił,
          a wychodzę o różnych porach, nie tylko w dzień, ale późnym wieczorem też. Jak
          cię ma spotkać coś niemiłego to cię spotka wszędzie.
          • mr.lordi nie lubie imienia Jagoda bo brzmi jak Doda... 21.03.07, 19:05
            • jagoda85 Re: nie lubie imienia Jagoda bo brzmi jak Doda... 21.03.07, 19:54
              A ja nie lubię Jordi. Ok?
    • dokto Chodząc po ulicach... 21.03.07, 19:25
      patrz pod nogi, żeby nie wdepnąc w psie łajno.
      • mr.lordi Jordi hahah?? Sam patrz 22.03.07, 23:49
        • dokto Re: Jordi hahah?? Sam patrz 24.03.07, 07:31
          Patrzyłem, patrzę i patrzeć będę.
    • korbacz Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 23.03.07, 23:25
      Kiedy zamieszkasz w Krakowie, dowiesz się, jak to jest być "ptokiem". Nie
      pomoże Ci nawet nabycie w antykwariacie Krakowskiego Rocznika.
      • markytka Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 24.03.07, 20:38
        Po 1. W Krakowie nie mówi się ,,wyjść na dwór" tylko ,,na pole". I nie chodzi tu
        o takie pole z ziemniakami np.
        Po 2. Precel i obwarzanek to nie to samo.
        Po 3. Uwaga na nisko przelatujące gołębie.
        To chyba tyle najważniejszego na początek. Powodzenia!
        • skanerek4 Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 26.03.07, 14:02
          a kobiety chodzą w rajtkach nie rajstopach
        • seven Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 26.03.07, 14:41
          musze przyznac, ze nie wiem jaka jest roznica miedzy preclem a obwarzankiem,
          mimo ze moge sie uznac za rodowitego krakusa :)
    • catsi Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 24.03.07, 21:38
      www.mpk.krakow.pl komunikacja miejska
      • indianprincess Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 27.03.07, 12:40
        Wiesz już gdzie będziesz pracować? Jeśli nie to najpierw rozglądaj się za pracą
        a później za mieszkaniem, dostosowanym odległościowo do miejsca pracy. Przejazd
        na drugą stronę miasta w godzinach szczytu jest bardzo kłopotliwy, zarówno
        samochodem jak i komunikacją miejską.
        Z blokowisk polecam Czyżyny - dobra komunikacja, w pobliżu kilka parków, sporo
        przestrzeni, nie najgorzej z bezpieczeństwem.
        Jeśli chcesz bardziej w centrum to Kazimierz. Wszędzie blisko, komunikacja
        miejska w każdą stronę dobra, za to musisz się liczyć z dużą ilością ludzi,
        korkami i problemami z miejscem do parkowania.
        Rozwojowym osiedlem jest też Ruczaj.
        • lnadolski Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 28.03.07, 23:15
          Wiesz, to nie taka prosta sprawa szukać pracy najpierw będąc 700km od Krakowa.
          Szukanie pracy polega dziś na wysyłaniu CV i jezdzeniu na rozmowy
          kwalifikacyjne, a to raczej ciężko robić na odległość...:) Dlatego wychodzę z
          założenia, że najpierw dach nad głową, a potem juz na miejscu praca.
    • olke Re: porada dla przyjażdzających na stałe do Krako 27.03.07, 14:05
      witam,

jak szukasz pokoju to sprawdź
      nbb.agh.edu.pl/
      jest to 'tablica ogłoszeniowa'
      możesz znaleźć całkiem fajny skład, dobrą lokalizację itd

Co do lokalizacji, w jak najlepszym połączeniu z punktem gdzie będziesz
      codziennie. (możesz zawsze zapytać na forum czy interesująca Cie okolica na
      dobre połączenie z punktem B)
      pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka