piotrek.jak 06.04.07, 17:48 potrzebne są takie teksty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dixmendelson Codziennie umieramy ... 06.04.07, 20:04 Po przeczytaniu artykułu doszedłem do wniosku, że jestem jednak pesymistą- ateistą religijnym. Uważam, że nie zmartwychstajemy codziennie, ale codziennie zbliżamy sie do naszego osobistego końca świata. Nie wierze, że Bóg ingeruje w to nasze ziemskie bytowanie, nie ma tu żadnych cudów wypatrywanych przez tropicieli od beatyfikacji, Bóg nie daje nam żadnych znaków, powiedział tylko że mamy szanować się na wzajem i tyle. Reszta będzie potem i nie ma się co przejmować i się za bardzo napinać... o ile będzie ... a jak nic nie będzie to też nic strasznego się nie stanie... ważne że zniknie swiadomość ... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek.jak Re: Codziennie umieramy ... 07.04.07, 09:35 W pierwszym zdanu napisaleś, że poczułeś się pesymistą- ateistą religijnym. Czyżbyś postawil znak równości między pesymizmem a ateizmem? Moim zdaniem ateizm ma raczej wartość zrową niz ujemną. Pesymizm widzialbym w przyznaniu, że spora częśc z nas zostanie potepiona. Ja mówiąc szczerze też często zadaję sobie pytanie czy śmierć nie jest po prostu mocnym, głębokim snem, w którym po prostu znikamy- nie na 8 czy 6 godzin, ale na zawsze. Z drugiej jednak strony ateizm prowadzi do totalnego unieważnienia wszystkiego, czym jesteśmy- bo tylko za pomocą siebie potrafimy odczytywac rzeczywistość- zadając śmierć Bogu, zadajemy sobie śmierć tu i teraz. I tak źle i tak niedobrze... Dlatego z chęcią czytam teksty, które szanując inteligencję przeciętnego katolika (za ktorgo wciąż się uważam), starają się wlac jakąś nadzieję w sens tego, co robimy. Może coś to da. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Codziennie umieramy ... 08.04.07, 19:07 dixmendelson napisał: > Po przeczytaniu artykułu doszedłem do wniosku, że jestem jednak pesymistą- > ateistą religijnym. Uważam, że nie zmartwychstajemy codziennie, ale codziennie > zbliżamy sie do naszego osobistego końca świata. Nie wierze, że Bóg ingeruje w > to nasze ziemskie bytowanie, nie ma tu żadnych cudów wypatrywanych przez > tropicieli od beatyfikacji, Bóg nie daje nam żadnych znaków, powiedział tylko > że mamy szanować się na wzajem i tyle. Reszta będzie potem i nie ma się co > przejmować i się za bardzo napinać... o ile będzie ... a jak nic nie będzie to > też nic strasznego się nie stanie... ważne że zniknie swiadomość ... Zeby swiadomosc zniknela, to najpierw musi powstac. Odpowiedz Link Zgłoś
dixmendelson Re: Codziennie umieramy ... 08.04.07, 20:03 Masz na myśli pewnie świadomość katolicką ... ja posiadam tylko biologiczną ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Codziennie umieramy ... 09.04.07, 13:57 Nie ma swiadomosci katolickiej badz biologicznej. Czlowiek albo jest swiadomy, albo nie jest swiadomy. Swiadomosci nie ucza inni, nad swiadomoscia pracuje sie samemu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dixmendelson Re: Codziennie umieramy ... 09.04.07, 19:12 Definicja ŚWIADOMOŚCI za wikipedią "Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie (somatycznie lub autonomicznie). Zwykły stan czuwania." proszę się zaznajomić z definicją panie Andrzeju 19552 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej19552 Re: Codziennie umieramy ... 09.04.07, 20:52 dixmendelson napisał: > Definicja ŚWIADOMOŚCI za wikipedią > "Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze > zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk > zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie > (somatycznie lub autonomicznie). Zwykły stan czuwania." > proszę się zaznajomić z definicją panie Andrzeju 19552 Dokladnie to mialem na mysli ! I nie mozna rozgraniczyc na katolicka, badz biologiczna. > > Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Piękny dar, lecz... z 'sim-lockiem'! 10.04.07, 23:43 Bowiem cała ta Wieczność (skądinąd bardzo humanistycznie przez Oszajcę opisana), chodzi tylko 'na Jezusa'. Dar to więc, czy raczej - Oferta? (Według rachub niektórych wciąż Bardzo Korzystna:) Odpowiedz Link Zgłoś