Dodaj do ulubionych

Stażyści!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:45
Hej - umieściłem taki wątek na forum Praca ale nikt nie odpowiada. Myślę że
prędzej tu się dowiem. Dostałem propozycję stażu, jestem studentem IV roku.
Pracodawca chce, żebym przychodził 5 dni w tygodniu na 8 godzin. I proponuje
mi za to 450 zł netto. Czy to taka norma czy śmieszność? W końcu nie jest to
umowa o etat, tylko staż, ale z drugiej strony wymiar pracy taki sam, a
dodatkowo nie płaci za mnie ZUSu i ubezpieczenia! Ile wg was powinno się
dostawać za taki staż? Nie chodzi o korporację ale o niedużą firmę.
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Stażyści! IP: 213.134.181.* 12.05.07, 13:29
      urząd pracy wysyłając na staż płaci 420zł w Krk, więc nie marudź...każda kasa
      sie przyda a doświadczenie warto mieć, by się potem o lepszą i lepiej płatną
      pracę ubiegać
    • czesiekkk Re: Stażyści! 12.05.07, 14:32
      Hm, tu rodzaj pracodawcy nie ma znaczenia, bo dla ciebie pracodawcą jest GUP w
      Krakowie, który skieruje cię na odbycie stażu do wskazanego pracodawcy.
      Co ciekawe, według ustawy o promocji zatrudnienia nadal będziesz osobą
      bezrobotną, stąd też nie będziesz pobierał za swoją pracę świadczoną w ramach
      stażu wynagrodzenia (w wysokości co najmniej minimum ustawowe), lecz jedynie
      zasiłek w wysokości określonej przez wspomnianą ustawę. Nadal będziesz podlegał
      obowiązkowi zgłoszenia gotowości do podjęcia pracy w GUP. Jedyny pozytywny
      aspekt tej sytuacji jest taki, że jeżeli znajdziesz jakąś inną pracę i zawrzesz
      umowę o pracę albo umowę cywilnoprawną (zlecenie, dzieło) to możesz pożegnać się
      z pracodawcą bez problemów. Jak jest z rezygnacją ze stażu bez znalezienia pracy
      nie wiem, podobno musiałbyś wykazać, że pracodawca do którego zostałeś
      skierowany rozmija się z twoim wykształceniem, ale to tak jak mówię podobno.
      Kwestia opłacalności, 40 godzin pracy tygodniowo za 420 zł netto to dramatycznie
      niewiele, wszystko więc zależy od atmosfery na stażu, szans na przyjęcie po jego
      odbyciu. Doświadczenia zawodowego nie zdobędziesz za wiele, bo według prawa nie
      będziesz pracownikiem i raczej firma powierzy ci czynności materialno-techniczne
      niż wykonywanie obowiązków związanych z odpowiedzialnością.
      Jeżeli jest opcja na przyjęcie po to taki staż się opłaca, jeżeli zaś firma
      traktuje stażystów jako sposób na zaoszczędzenie na sekretarkach i asystentach
      to nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka