Dodaj do ulubionych

Do mieszkancow PRAGI

05.06.07, 12:03
Placicie kolejny miesiac za wywoz smieci budowlanych?
Kontener nadal stoi, w e-kartotece za czerwiec nadal kwota jest wyszczegolniona.

Na kartce ktora dostalismy na samym poczatku napisane jest, ze kontener bedzie
stal do konca maja.
Obserwuj wątek
    • agacu Re: Do mieszkancow PRAGI 05.06.07, 14:05
      hmm, a nam przy akcie notarialnym pani z administracji mówiła, ze kontener
      bedzie stał, dopóki będzie potrzebny, czyli dopóki ludzie będą wyrzucac
      smieci "budowlane" - jak na mój gust to jeszcze to potrwa.. Ale fakt, skoro sa
      rozbieżne wersja, to trzeba to wyjasnić
      • mamarzymianka Re: Do mieszkancow PRAGI 05.06.07, 19:41
        W rzymie kontener stał ponad rok...Chociaż też miał być wywieziony wcześniej.
        • daanju Re: Do mieszkancow PRAGI 05.06.07, 22:02
          Mnie również powiedziano że kontener będzie stal do maja.
          Czy ktoś pamięta ile za niego placimy?
          • pragowicz Re: Do mieszkancow PRAGI 05.06.07, 23:49
            > Czy ktoś pamięta ile za niego placimy?

Jakieś dwadzieścia parę złotych.
    • pragowicz Re: Do mieszkancow PRAGI 05.06.07, 23:49
      > Na kartce ktora dostalismy na samym poczatku napisane jest, ze kontener bedzie
      > stal do konca maja.

Ja też. Pani z administracji również to podkreślała.
      Widocznie teraz stoi gratis. ;)
      • p.manczyk Re: Do mieszkancow PRAGI 06.06.07, 08:58
        Niestety nie jest tak dobrze.
        Po telefonie do administracji dowiedzialem sie, ze stoi, stal bedzie co najmniej
        jeszcze w czerwcu, no i trzeba za niego zaplacic.
        Podobno jest niedobor w oplacie za wywoz tego kontenera, wiec kasy i tak braknie.
        A oto, co sie dowiedzialem w adm.
        Wywoz jednego kontenera ma kosztowac 460zl.
        Zakladajac, ze srednio placimy po 15-20zl (zakladam nizsza kwote, gdyz jest ona
        zalezna od metrazu), to kazdy za 5 miesiecy zaplacil 75zl, co daje okolo 9000 na
        cala Prage. Niestety od razu mozna powiedziec ze ta kwota jest nierealna, bo nie
        wszyscy odebrali mieszkania w styczniu, sa nawet jeszcze nieodebrane. Dzielac ta
        hipotetyczna kwote przez koszt wywiezienia kontenera oznacza to, ze mozna go za
        te pieniadze wywiezc 20 razy.
        Czy byl wywozony raz w tygodniu? tego nie wiem.

W kazdym razie administracja twierdzi, ze nawet polowa mieszkancow jeszcze nie
        mieszka, wiec pewnie wszyscy bedziemy sie dorzucali przez pare kolejnych
        miesiecy do wywozu gruzu naszych spoznialskich sasiadow.
        • agacu Re: Do mieszkancow PRAGI 06.06.07, 11:17
          ale z drugiej strony ci spóźnialscy którzy sie nie wprowadzili, płacili nam
          przez ten okres, kiedy jeszcze z niego nie korzystali, czy tak?
          • p.manczyk Re: Do mieszkancow PRAGI 06.06.07, 11:45
            Zaczyna sie placic w momencie podpisania aktu zatem jesli podpisali akt
            notarialny nie w styczniu a pozniej, to placili odpowiednio mniej.
            Podobno rekordzista dzisiaj ma podpisywac akt:)
            • czy.ja.wiem Re: Do mieszkancow PRAGI 11.06.07, 20:56
              Jest info na drzwiach ze przedluzyli do konca chyba czerwca.
              • geoanja Re: Do mieszkancow PRAGI 11.06.07, 21:28
                witam

powiesili, bo dzwonilam tam wczesniej ze brak info i jak ma z tym byc. tak jak moj maz wyzej pisal i tak twierdza ze jest niedoplata za wywoz kontenera. Pani stwierdzila wiec ze lepiej zaplacic 1 miesiac dluzej ze inni i tak z tego korzystaja, a tak czy siak w zwiazku z niedoplata kazdy musialby doplacic. dowiedzialam sie ze to wpsolnota wiec powinnismy miec na uwadze potrzeby wszytskich mieszkancow... stad ja Pani powiedzialam ze skoro to wspolnota to powinnismy wszyscy wiedziec o takich rzeczach i wypadaloby poinformowac mieszkancow owej wspolnoty o fakcie placenia miesiac dluzej - stad tez kartke wywieszono przedluzajac bytnosc kontenera o miesiac... ciekawe co bedzie z koncem czerwca. mam nadzieje ze da sie to wyegzekwowac.

mam pytanie do was mieszkancy Pragi czy nie uwazacie ze w pomeszczeniu smietnika jest brudno? ja rozumiem ze to smietnik i pomieszczenie zamkniete, ale podloga wyglada srednio ciekawie - nie kaze nikomu dezynfekowac, ale chyba wypada podloge w smietniku myc codziennie??? wyglada tam coraz gorzej zacynajac od schdkow prowadzaych do smietnika. co wy na to??? zglaszalam to juz w adm, ale jeszcze nie widze efektu chyba bede musiala wykonac kolejny tel? a moze ktos jeszcze zadzwoni??? no i 1 kontener to hyba malo, a mieszkancow przybywa. z tego co wiem to np w Barcelonie sa rowniez kontenery do segregacji smieci.

pozdrawiam
                Anka
                • pragowicz Re: Do mieszkancow PRAGI 13.06.07, 13:06

1 kontenter to za mało. Napełnia się bardzo szybko. Pewnie ze zwiększeniem
                  liczby kontenerów wzrośnie rachunek za wywóz śmieci. Wie ktoś jak wzrośnie - tak
                  z ciekawości?
                  Co do segregacji. Wkurza mnie już to, że muszę chodzić z plastikami, szkłami i
                  papierami do kontenerków na Lubostroń. Chyba najwyższy czas i u nas odpowiednio
                  roziwązań kwestie segregacji odpadów. To pewnie też dodatkowy koszt, wie ktoś
                  może jaki? Tak z ciekawości?
                  • p.manczyk Re: Do mieszkancow PRAGI 13.06.07, 15:57
                    W Barcelonie maja segregacje odpadow w smietniku, to pewnie i nas tez bedzie.
                    Administracja tylko musi do tego dojrzec:)
                    • pragowicz Re: Do mieszkancow PRAGI 14.06.07, 08:35
                      ;)
          • yaroyaro Re: Do mieszkancow PRAGI 16.06.07, 10:02
            agacu napisała:

> ale z drugiej strony ci spóźnialscy którzy sie nie wprowadzili, płacili nam
            > przez ten okres, kiedy jeszcze z niego nie korzystali, czy tak?

dokładnie tak. odebraliśmy mieszkanie w styczniu, ale jeszcze się nie
            wprowadziliśmy, nawet nie zaczęliśmy robót wykończeniowych. na razie mieszkanie
            stoi i pęka jak chce. jak jużsobie popęka to zaczniemy robić. oczywiście nie
            bęziemy czekać 2 lata! może jeszcze pół roku...
            przez cały czas płacimy za kontener, cóż zrobić, nie mamy wyboru. sam kontener
            jest bardzo dobrym pomysłem i mam nadzieję, że postoi jeszcze parę miesięcy.

w końcu nikt nikomu nie każe się wprowadzać natychmiast po skończeniu budowy !

pozdrawiam szanownych pragowiczów. mam nadzieję, że mieszka się dobrze :)
            • ewcik29 opłaty za media ................. 13.07.07, 23:00
              Witam sąsiadów,

Mam pytanie, według jakiego metrażu macie wyliczaną opłatę za administrację? My
              mamy zawyżony metraż o 2m (5zł miesięcznie płącimy dodatkowo). Ponadto dlaczego
              administrator nie rozlicza opłat za ogrzewianie co pół roku tylko raz na rok??
              Standardowo robi się to co 6 m-cy.
              Nawet telefonu do firmy nie podają na rozliczeniu.
              Nie podoba mi się takie cwaniactwo. Na Raciborskiej mieliśmy mieszkanie
              administrowane przez Redutę Sp. z o.o. Stawka za 1m wynosiła 1,6zł a tutaj 2,4zł....
              • agacu Re: opłaty za media ................. 16.07.07, 10:07
                nasza wspaniała administracja w ogóle na wszystkim chce nas nas zarobić. Jeśli
                chodzi o odczyt liczników za wode, to odczyt co prawda był na koniec maja,
                nadpłatę (i to sporą) nam rozliczyli, ale opłaty na kolejne miesiace nie
                zmieniły sie w ogóle (w sensie, że opłata na kolejne miesiące nijak się ma do
                tego, co pokazał odczyt licznika, czyli do średniomiesięcznego zużycia). Ponoc
                opłaty wyliczane wedłyug liczników maja zacząc funkcjonowac dopiero od 2008 r.
                A do tego czasu co mi pozostaje? - nadpłacac cały czas i czekac aż przy
                kolejnym rozliczeniu mi zwróca ta nadpłate? Cos mnie trafia jak sobie ponmyślę
                o tych kombinatorach :(
              • p.manczyk Re: opłaty za media ................. 16.07.07, 11:56
                My mamy za media według metrażu faktycznego czyli takiego jak wyliczyli przy
                odbiorze mieszkania.
                Ale jeżli masz dokument (pewnie masz to napisane w akcie notarialnym) mówiący o
                faktycznym metrażu, to idziesz z tym do administracji i nie wychodzisz póki
                panie nie poprawią i nie oddadzą nadwyżki błędnie naliczonych i zapłąconych opłat.

Co do innych opłat, to już trwają dyskusje na innych wątkach, a co do zmiany
                zarządcy, to już było wszerz i wobec poruszane, generalnie bedzie ciężko:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka