tetlian 04.07.07, 22:16 Nie za dużo tych muzeów (muzeł? muzeumów? ;))? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x tam MUSI byc lista polskich sprawiedliwych!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 04.07.07, 22:40 inaczej znow wycieszki i "marsze" beda tam przybywac i czytac tylko o "dobrym Niemcu" co to ratowal Zydow od "nzsistow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Nie moze byc propagandy antypolskiej w Krakowie! IP: *.crowley.pl 04.07.07, 22:47 Nie moze byc propagandy antypolskiej w Krakowie! Jesli w tym miescu ma byc "czczony" "dobry Niemiec" to MUSI byc rowniez tablica z lista polskich "sprawiedliwych wsrod narodow swiata" NIECH WRESZCIE KRAKOW ZACZNIE DBAC O POLSKE, A NIE AUSTRIE, GALICEJE I NIEMCY!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KGM Może zapytać ludzi ?! IP: *.acn.airbites.pl 04.07.07, 23:48 Jeszcze w tym tygodniu ruszy forum na stronie www.zablocie.com, tak jak dzieje się to w całym cywilizowanym świecie nad tym co ma sie stać dyskutują wszyscy a nie tylko wybrani. Tak stało się np. Berlinie kilka lat temu. Zapraszam w imieniu artystów, którzy chcą tworzyć na Zablociu. Jarek Knap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x mamy demokracje przedstawicielska IP: *.crowley.pl 05.07.07, 00:10 a przy okazji: ...zawsze fascynuje mnie gdy ludzie dorosli uzywaja zdrobnien imion-taka jakas moda nastala Bill-Wilus Clinton Tony-Toncio Blair Joskcha-Jozio Fischer Dlaczego podpisujesz sie "Jarek" a nie "Jaroslaw" To jakas "artystycza" moda? czy lewacka moda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Może zapytać ludzi ?! IP: *.range86-144.btcentralplus.com 05.07.07, 00:26 Ankieta co zrobic z fabryka byla juz niedawno na podgorze.pl, wynik byl jednoznaczy - Muzeum sprawiedliwych narodow. No i pewno bardziej obiektywy, bo za ankieta stali ludzie, ktorzy zadnego prywatnego interesu w wyborze przyszlosci dla fabryki, to chyba calkiem inaczej niz KGM, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek l Re: Może zapytać ludzi ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 16:11 ciesze sie z powstania takiej strony i mam nadzieje ze forum bedzie aktywne. Jeden z okolo 200 mieszkancow Zablocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Zab.. IP: *.fema.krakow.pl 04.07.07, 23:25 Z całym szacunkiem, chodziło o to, by uczcić również pamięć Polaków ratujących Żydów w czasie wojny, a nie tylko jednego z niewielu Niemców. Szczerze mówiąc powinny się znaleźć pieniądze na budowę w Krakowie muzeum sztuki współczesnej z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ossi a jakimi dokonaniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 23:39 2w swoim zyciu moze poszczyci sie Radny Wiszniewski? - studia skonczył - radnym został coś pominąłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x tak-pominales to ze zostal wybrany radnym IP: *.crowley.pl 05.07.07, 00:01 w demokracji tak to walsnie wyglada. Chyba ze nie podoba ci sie demokracja? ...ile osob reprezentuje p. Horowitz? czy tez ma on po prostu racje "z autorytetu fotografika" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cenzura? Kompromis w sprawie fabryki Schindlera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 23:53 Gazeta Wyborcza nie informuje o wszystkich argumentach w sprawie fabryki Schindlera. Do kompromisu w sprawie Schindlera nie doszło w dużym stopniu dzięki Oświadczeniu radnej Migacz patrz: www.rzeczprawa.eco.pl GW nie spiera się na argumenty, ale na autorytety. Opinia Horowitza wiele więcej waży dla GW niż argumenty podane przez radną Migacz. Radna nie jest dla GW autorytetem, więc poco przejmować się podawanymi przez nią argumentami? Poza tym GW nie informuje, że dzisiejsze głosowanie pokazało, kto ma w Radzie przewagę. Gdyby w czasie głosowania był obecny radny Gilarski, to wynik głosowania byłby 22 (na 43 radnych). Wynik głosowania był następujący: za 21, przeciw 18, wstrzymało się 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Kompromis w sprawie fabryki Schindlera IP: *.autocom.pl 05.07.07, 01:05 1.Zbiory KTF nie dotycza przeciez tylko Zydow i II WS. Dlaczego nie powolac sensownego Muzeum Fotografii, na wzor chocby brytyjskiego National Media Museum (www.nationalmediamuseum.org.uk/) w oparciu o oba zbiory, zamiast kolejnego nikogo (procz kilku radnych) nie interesujacego muzeum? Chocby i na dworcu. A jesli KTF bedzie chcialo pokazac historie aktu w fotografii? Nie bedzie to kontrowersyjne? A gdzie miejsce na wspolczesosc? W malutkim muzeum na Jozefitow? I to ma byc ten "rozmach"? 2. Gdzie w takim razem i kiedy mialoby powstac Muzeum Sztuki Wspolczesnej. Tylko mi prosze nie wciskac, ze na dworcu, w amfiladzie historycznych, zabytkowych pomieszczen o zdecydowanie za malych gabarytach. Za malych nawet na plotna Siemiradzkiego i Matejki, nie wspominajac o wspolczesnych, czesto wielotonowych instalacjach, zakladajacych nieraz gruntowna reorganizacje przestrzeni muzeum. Gdzie bylyby magazyny takiego muzeum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X "Fabryki Schindlera" kojazy sie jednoznacznie! IP: *.crowley.pl 05.07.07, 01:32 "Fabryki Schindlera" kojazy sie jednoznacznie! I wszyscy ktorzy beda tam przychodzic beda utrwalac FALSZYWY sterotyp "dobrego Niemca" ratujacego Zydow przed jakimis "nazisatmi" w podtekscie: byc moze przed Polakami. TAM MUSI BYC JEDNOZNACZNIE POKAZANE ILU POLAKOW Z NARAZENIEM ZYCIA POMAGALO ZYDOM! TO JEST JEDYNE TAKIE MIEJSCE BY WRESZCIE TO ZROBIC! ...a to ze jacys "artysci" z bozej laski upodobali sobie to miejsce nie powinno miec zadnego znaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Współczuję Ci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 01:45 "artyści z bożej łaski"...jak rozumiem, to Twe zdanie o Horowitzu? A więc, współczuję Ci braku wiedzy. Chciałbym wiedzieć, czy osiągnąłeś więcej od niego? Wątpię. A zatem - badź łaskaw - nie oceniać go, jako "artysty z bożej łaski". Chyba, że masz na mysli siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Nie mialem na mysli Horowitza! IP: *.crowley.pl 05.07.07, 01:49 Nie mialem na mysli Ryszarda Horowitza! Myslalem o ludziach co to mysla, ze zapali paierosa w Dymie i juz jest "poeta" Jesli w fabryce Schidlera ma cokolwiek powstac to musi byc tam rowniez miejsce na upamiatnienie bohaterstwa Polakow ratujacych Zydow. W przeciwnym razie bedzie tam tylko FALSZ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. "Polska pomoc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 01:58 A jakie są fakty? Z bohaterstwem Polaków "bywało różnie", przy czym, zwrot "bywało różnie" to eufemizm. Ileż można powoływać się na drzewka w Yad vashem? Trochę uczciwości wobec samych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ...aha wiec o to chodzi...mozna bylo przypuszczac IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:04 czyli o jednym Niemcu, ktory uratowal Zydow dla wlasnego interesu mozna wolac na caly swiat bo t jest "trendy" i mozna dostac jakies "wsparcie" z Niemiec ale o Polakach ktorzy gineli ratujac Zydow lub zyja wsrod nas (jak chcoby Irena Sendlerowa) to cicho, sza bo to "zascianek" i "nieprawda" Tak podejzewalem ze o to chodzi...niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Proporcje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:10 Trzeba TYLKO znać proporcje. Pisanie o historii (szczególnie polskiej) tylko w superlatywach, mija się z celem. Zaś w odwołaniu do wydarzeń II Wojny Światowej, jest po prostu zakłamywaniem rzeczywistości. Polacy przy każdej nadarzającej się okazji powołują się na drzsewka w YVS. Problem w tym, że nie mówią o innej - nieco mniej miłej - stronie tego okresu i zachowaniach polskiego społeczeństwa. Znajcie proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x dokladnie! IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:20 Dokladnie proporcje!! Jeden Schindler moze byc wychwalany na caly swiat rownoczenie propagujac teze ze Holokaustu dokonali niewiadomo jacy "nazisci", bo nie Niemcy alez skad. Ciekawe wiec kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Hmm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:25 Więcej opanowania, drowi oponencie:) Nie mówiłem nic o tym, jak na świecie traktuje się autorów tego, co wydarzyło się w latach 1939 - 1945. Akurat wyraz "naziści" nie jest błędnym (z punktu widzenia historycznego), gdyż nazizm był tą szczególną formą niemieckiego partyjniactwa ideologicznego, który odpowiedzialnym był za te wydarzenia. Tyle tylko, że w ramach owych "nazistów", uznaje się na świecie i reżim Duce, i ruchawki w Hiszpanii. Nikt nie uważa, że naziści byli Polakami. Jest tylko jedno ALE: Polacy bywali antysemickimi pachołkami okupantów, i to jest smutne. Prawie tak samo smutne, jak fakt, sprzątania pod dywan niewygodnych dla Polaków wydarzeń...zaciemnianie obrazu. Dlaczego nie należy mówić o tym, że Polacy potrafili z własnej inicjatywy mordowac lub okradać Żydów? Dlaczego nie mówić o tym, że Polacy przykłądali rękę do tego, co - szeroko rozumiani - naziści czynili? Odrobinę pokory wobec historii i PRAWDZIWYCH proporcji. A wrzask o drzewkach w YVS (przy każdej okazji), nie powoduje, że z Polaków spada odpowiedzialność za to, co robili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x alez mowi sie o tym IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:30 alez wlasnie mowi sie o tym bardziej niz o drzewkach. natomiast ja nie slysze ZADNEJ dyskusji nt. tego co robili Zydzi w pierwszych miesiacach wojny z Polakami! Jak w wrzesniu 1939roku strzelali do polskich zolniezy z okien wielu miast, jak wspolpracowali z Sowietami przy wywozkach Polakow na Sybir. Czy o tym sie gdzies, mowi? A przeciez to sa FAKTY! O Polskich winach wola sie na caly swiat (czesto nieuczciwie) jesli ktos przypomi winy Zydow wzgledem Polakow -ogloszony zostaje antysmita co jest rowne smierci cywilnej. Proporcje-wlasnie proporcje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Re: alez mowi sie o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:39 Mówi się? Coiekawe gdzie? Jak na razie, kierunek jest taki, aby lansowac cokolwiek "wybiórczą" (a więc, zakłąmaną i fałszywą) wizję historii Polski. Zresztą, porównaj, czy ktokolwiek pisał o Radomoiu w roku 1936 i tym, co się tam wtedy działo? Kto i do kogo strzelał...? Albo, zastanów się, jak NAPRAWDĘ było w Grodnie...? Polacy (nie tylko w okresie Dwudziestolecia) byli antysemitami. Ta postawa zaowocowała różnymi zachowaniami w okresie 1939 - 1945. I należy o tym pisać - a jak na razie, nie pisze się nic. A jesli już, to nie następuje wyolbrzymienie, ale zmniejszenie rangi i rozmiaru polskiej dywersji. A winy Żydów? Fakt. Że przez - bez małą - 1000 lat chcieli mieszkać w miejscu, które dziś zwie się III RP. A i z tym bywało różnie: przypomnij sobie antysemityzm Skargi. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: alez mowi sie o tym IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:47 Przypomnij sobie jak odnosila sie do Zydow Europa, a jak Polska. Czyz nie nazywano Polski "Schronieniem dla Zydow". Czy Zydow kiedykolwiek z Polski wypedzono tak jak zrobili to chodzby Hiszapnie? A skad w Polsce pojwili sie Zydzi? czy to nie byli uciekinierzy z innych panstw. A przypomnij sobie antypolska postawe Zydow podczas Konferencji Wersalskiej A czy w Polsce znalaz sie ktos kto kolaborowalby z Hilterem na ta skale co Patain ktory wyslal do Auschwitz 90tys Zydow? Mowi sie ze Polacy zrobili malo by ratowac Zydow podczas IIwojny swiatowej. A czy siebie uratowali? Proporcje, proporcje. Historia polsko-zydowska nie jest czarno-biala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Żadna historia nie jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:52 Żadna historia nie jest czarno-biała. Żadna. A zatem, także ta, o której wycinku piszemy. Uważam, że powtarzanie wciąż wyświechtanych "prawd" o wyjątkowym filosemityźmie Polaków na przestrzeni wieków, jest nieporozumieniem. Dałem Ci przykłąd Skargi. Wszak, to czasy "złote" dla Polskiej historii, prawda? Masa Żydów w Polsce, i jakaż "piękna" lista oskarżeń o mordy rytualne...jakaż pokaźna ilość pogromów. Ileż antysemityzmu w tym filosemityźmie;) Piszesz o rzeczach z VIII wieku w Hiszpanii i Wersalu z wieku XIX. To wartości różne, bo i rządzące się innymi mechanizmami. Swoją drogą, na czym polegała złą postawa Żydów w 1815? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Pisalem o Kongresie Wersalskim nie Wiedenskim IP: *.crowley.pl 05.07.07, 03:08 Takze nie uwazam ze Polacy sa jednoznacznie filosemitami, ale na tyle innych narodow Europy prezentujemy sie calkiem niezle. Ale wracajac do zasadniczej kwestii: Czy w przypadku upamiatnienia Schindlera w fabryce na Zblociu dopuszczasz mozliwosc upamaitnienia rowniez w tym miejscu polskich "sprawiedliwych"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Pytanie pozostaje to samo - jaka zla postawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 03:18 Cóż, uznaję, że Polacy powinni rozliczyć się najpierw ze swojej historii (uczciwie i w pełni), zanim bedą mieli moralne prawo do posiadania jakichkolwiek upamiętnień. To raz. A dwa: sądzę, że - akurat w tych warunkach - wspominanie o Polakach nie ma żadnego sensu. To nie oni ratowali, ale Schindler. Wychodzi na to, że Polacy są pełni zazdrości wobec postawy Niemca - za to, że on jako Niemiec zdobył się na to, na co nie zdobywało się wielu z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pytanie pozostaje to samo - jaka zla postawa? IP: *.crowley.pl 05.07.07, 03:45 Niestety bardzo roznimy sie w ocenie. Polacy nie sa pelni zazdrosci-Polacy sa pelni zdziwienia jak mozna byc tak podlym i pisac to co ty piszesz. Fakt, iz np Irena Sendlerowa uratowala ok.2500 zydowskich dzieci nie ma dla Ciebie znaczenia jest bardzo wymowny. I nie porownuj mozliwosc ratowania jakie mial Schindler z tymi jakie mial Polak walczacy o przetrwanie, ktoremu za podanie szklanki wody Zydowi grozila kara smierci na miejscu (nigdzie w Europie tak nie bylo oprocz Polski)! Mysle ze w Twoich wypowiedziach dokladnie widac to co zapowiedzial w 1997 p. Singer ze jesli Polacy nie uczynia zadosc zadanim Kongresu Zydow to beda "upokarzani na arenie miedzynarodowej". Ciegale niestety to obserwujemy. ...a kiedy Zydzi rozlicza sie ze swej historii (uczciwie i w pelni) w stosunku do Polakow? Kiedy chociazby posluchaja naczelnego rabina Polski Schudricha ktory powiedzial po Jedwabnem ze "Zydzi tez maja Polakow za co przepraszac"? ___ co do konferencji wersalskiej to polecam S. Bratkowskiego: "Pod tym samym niebem" znajdziesz tam cos niecos na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Wiesz kim jest Stefan Bratkowski prawda? IP: *.crowley.pl 05.07.07, 03:54 Wiesz kim jest Stefan Bratkowski prawda? gdybys nie wiedzial to przypomne ze jest synem konsula polskiego we Wroclawiu ktory przed wojna na pytanie kiedy Polska wprowadzi ustawy podobne do norymberskich powiedzial Twoim ukochanym Niemcom ze to nie oni beda dyktowac Polsce kto jet jej obywatelem a kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Puste karty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:01 Posądzanie mnie o to, iż nie wiem kim jest Bratkowski - obraża moją inteligencję. Poza tym, nie tylko mylnie mnie oceniasz, ale i piszesz niespecjalnie słusznie: nigdzie nie wynika z moich słów, abym odczuwał miłość do Niemców. Jeśli już chcesz mnie obrazić, przejdź na hebrajski. W jidysz też możemy, obojętne. A poza tym, pamiętaj, że nie masz pokrycja na swe słowa. Tak, jak na ten cytat z Bratkowskiego (dla mnie jest on postacią, którą jestem w stanie scharakteryzować naprawdę o wiele bogaciej, niż "syn polskiego konsula we Wrocławiu") - oraz na to oskarżenie Żydów o knucie przeciwko Polsce podczas kongresu. Ani na jedno, ani na drugie nie masz argumentów, ni źrodła. Masz puste karty. Pomijam już, iż byle podręcznik do prawoznawstwa wskaże Ci, iż ustawy hitlerowskie są uchylone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Puste karty IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:08 Nie mam ochoty Cie obrazac. Raczej to Ty mnie jako Polaka obrazasz. Podalem zrodlo odnosnie antypolskiego zachowania Zydow podczas obrad konferencji wersalskiej. Ale napisze jeszcze raz: S. Bratkowski: "Pod tym samym niebem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Wdzięcznym mi bądź:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:17 Ja Cię obrażam? Niby gdzie? Sprowadzając na ziemię Twe megalomańskie wyobrażenia o roli i znaczeniu polskich zachowań filosemicjkich na przestrzeni dziejów? Powinienneś mi być za to wdzięczny, a nie mieć pretensje. P.S. Jak coś cytujesz, cytuj dokładnie - w tym przypadku, podając cały tytuł. Swoją drogą, masz jakiś przykłąd tych antypolskich knowań na Kongresie, czy tak rzucasz ad hoc? Odesłanie całościowe w tym przypadku, jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Nie pochlebiaj sobie IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:27 W przeciwienstwie do Ciebie -umiem zachowac proporcje i potrafie patrzyc na historie swojego narodu dosc krytycznie. I Tobie zycze rowniez wyrobienia sobie tej umiejetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. To akurat fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:31 A co Ty mi możesz życzyć w dziedzinie historii...nie masz o mnie pojęcia:) Ale nie dziękuję:) P.S. Właśnie widzę, że jako Polak patrzysz na polską historię krytycznie. Szalenie krytycznie. Aż bardziej krytycznie się nie da. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ach...a Ty bys chcial zebym przpraszal tak? IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:39 Zebym wierzyl Kosinskiemu, Grossowi i innym tak? Zebym przepraszal bo kilka metow pomoglo Niemcom zabijac Zydow w Jedwabnem? tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Przeproś za kłamstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:44 Pogromów POLSKICH było akurat w historii masę. To nie sprawa Kosińskiego (jak widzę, lubisz tylko "odpowiednie książki"), ale faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Zwlaszcza ze "pogrm" to slowo rosyjskie IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:51 Jak na przyklad "pogrom kielecki" tak? To nie byla(jest) prowokacja przeciwko Polakom prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Odrobina wiedzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:56 Mówię o pogromach z lat "jakże świetlanej" koegzystencji Żydów i Polaków. Mówię tak samo o XV wieku, jak o Radomiu w 1936. Jeśli dla Ciebie "pogromem" są wydarzenia związane tylko z wiekiem XX, to już nie moja wina, że nie masz wiedzy w tym zakresie. Zresztą, to zabawa z wiatrakami: czego by Ci nie napisać, to i tak będziesz przekonany, że historia jest jednowymiarowa i zawsze pro-polska. P.S. Kielce w 1946; wiadomo powszechnie, że to sami Żydzi się zabili. Tak jak w Auschwitz. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x no wlasnie odrobina wiedzy IP: *.crowley.pl 05.07.07, 05:01 Alez ja nie jestem przekonanay ze historia jest pro-polska! Ja po prostu chetnie przyjmuje PRAWDE. ...a prawda jest ze "pogrom kielecki" to nie byl "napad antysemickiego szalu Polakow" tylko sprawnie zaplanowana prowokacja. nakrecil o tym film Andrzej Milosz (brat Czeslawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. I kto komu?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 05:04 Jeśli nie zauważyłeś SARKAZMU w "P.S", to już nie moja wina. Nie będę się powtarzał. Tak, sarkazmem było stwierdzenie, że Żydzi sami siebie zabili - podobnie jak w Auschwitz. TERAZ ROZUMIESZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x doskonale zrozumialem i za pierwszym razem IP: *.crowley.pl 05.07.07, 05:08 doskonale zrozumialem i za pierwszym razem. Spokojnie. Bez emocji. Nie wiziales filmu Andrzeja Milosza czy o nim nie syszales ze tak sie denerwujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Wlasnie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 05:16 Nerwy? Nie. Biorąc pod uwagę, że działasz na mnie tonizująco. Prawie jak Neue Preussische Provinzialblatter:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. I nie dowiedziałem się o tej złej postawie. Ech:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 03:56 I przeszedłeś do schopenhauerowskiego "argumentu ostatniego" - co znamionuje, iż innych nie posiadasz, miast płytkiego ad Personam. Szkoda. Jednakże, składam to na karb Twej wadliwej postawy w odniesieniu do kultury osobistej. Stąd, pozwól, że bez Twej niegrzeczności odpowiem na to, co byłeś łaskaw napisać do mnie. Przede wszystkim, wyjaśnij mi, jak nie majac o mnie pojęcia (nie wiesz kim jestem), możesz mnie oceniać? To niespecjalnie mądre. A już rzucac pod moim adresem kalumnie...toż to jawna głupota. Odnosząc się merytorycznie: jakie prawo mają Polacy do tego, aby w fabryce Schindlera miała być lista "sprawiedliwych..."? Niby z jakiej racji? Nie jest istotnym co robiła Sendlerowa - istotnym jest w tym wypadku (!!!), co zrobił Schindler. To miejsce Schindlera, nie Sendlerowej. Chyba sam przyznasz, że pominięcie Schindlera byłoby tylko i wyłącznie wyrazem kompleksów i skrajnego nieobiektywizmu? Jakiż zwiazek ma Sendlerowa z fabryką na Zabłociu??? Żadnego. A więc umieszczanie tam jej (czy kogolowiek innego z listy), nie ma żadnego sensu. Czy to znaczy, że Polacy nie mają prawa do swej pamięci? Ależ mają, mają. Tylko niech będzie ona uczciwa. Wbijanie klina między Schindlera i tą fabrykę jest wyrazem tego, że Polacy z uczciwością są - generalnie - na bakier. P.S. Masz jakieś zastrzeżenia do słów Michaela? Powiedział to samo, co ja Ci piszę po raz piąty. Czyżbyś miał awersję do prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: I nie dowiedziałem się o tej złej postawie. E IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:05 Bzdura. Wlasnie chodzi o to ze to miejsce dzieki Spilbergowi znane jest na calym swiecie i przez to nie moze byc ograniczone tylko do Schindlera. To miejsce stalo sie symbolem i nie moze byc ograniczone tylko do jednego zdarzenia. Ludzie ktorzy tam przychodza musza posiac wiedze mozliwie pelna jak wygladala sprawa ratowania Zydow rowniez przez Polakow. Gdyby stwporzyc w innym miejscu muzeum tysiecy Polakow ktorzy bezineresownie (nie tak jak Schindler) i w zagrozeniu zycia ratowali Zydow-nikt tam nie pojdzie gdyz nie bedzie o tym miejscu hollywodzkiego filmu obsypanego oskarami. Sam Schindler w tym miejscu to historia wyrwana z kontekstu a wiec zafalszowana. Tego chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Nadal nic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:14 Nie, nie chcę zafałszowania czegokolwiek. Wręcz przeciwnie. Uznaję jednak, iż wciskanie na siłe w miejsce SCHINDLERA kogokolwiek innego (o "bardziej słusznym" charakterze) jest właśnie próbą zakłamania historii. To miejsce Schindlera, pokazane przez Spielberga - ale jednak Schindlera. Nie innych wybawców. Rozumiesz? Nie mają oni żadnego tytułu do tego, aby zostać umieszczonymi na Zabłociu. A szans na poznanie prawdy o ratowaniu Żydów przez Polaków, jest masa: od publikacji naukowych (ŻIH, IPN, etc.) po wystawy. Akurat w tamtym miejscu, znów wyjdzie na to, że Polacy chcą zadoścuczynić swym narodowym kompleksikom. I temu, że mają sami pretensje do swych zachowan w czasie wojny. Wiesz jaki będzie efekt? Taki, że dookoła będzie jeszcze bardziej śmiesznie. O ile to możliwe. A potem strasznie. Kiedy świat dowie się, że Polacy piszą na nowo wojenną historię. Nie można na to pozwolić. P.S.uważasz, że Schindler działał INTERESOWNIE ratując ludzi??? To jest dopiero bzdura, Mister X. I znów masz puste karty, gdyż źrodeł (nawet takiej bzdury) brak. Ech. Które to już Twoje oskarżenie bez pokrycia? Usiłujesz pobić średnią obecnych władz?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x i wzajemnie IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:23 Po prostu odmawiasz Polakom prawa do tego by swiat dowiedzial sie wiecej nt. tego iz pomimo zagrozenia smiercia ratowali Zydow. To miejsce nie jest juz tylko Schindlera podobnie jak Auschwitz nie jest juz tylko obozem smierci lecz symbolem i nie nalezy tylko do osb ktre tam ginely lecz do ludzkosci. Natomiast to wlasnie strona zydowska pisze historie na nowo uzywajac zwrotow typu "polskie obozy koncentracyjne" etc. A tak na marinesie czy mozesz podac mi jakis przyklad gdy Zydzi uratowali Polaka od np. wywozki na Sybir przez Sowietow. Skala kolaboracji Zydow z Sowiatami przy gnebieniu Polakow byla NIEPOROWNYWALNIE niz Polakow z Niemcami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Ach, ten polski romantyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:29 Ależ ja nie rozgrzeszam Schindlera. Ja tylko stwierdzam, że to jest miejsce na upamiętnienie JEGO pracy, a nie innych wybawców. To chyba uczciwe, że pisze się prawdę? Sendlerowa (przy całym szacunku) nie miała z krakowską Emalią żadnego związku. Po co ją tam masz umieszczać, jeśli nie po to, aby zamanifestować to, co już napisałem? Oskarżanie Schindlera o to, że ratował dla zysku, jest podłością. Po postu. Crowe się chowa. Mali ludzie, oj mali. P.S. Wskaż mi JAKIKOLWIEK przykłąd izraelskich mediów, które piszą o "polskich obozach zagłądy". Jesteś w stanie? Nie. A więc, nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia. Swoją drogą - można by się zabawić w drugą stronę - uważasz, że naziści wykonywali z ludzkich ciał mydło? Pomijam relację Nałkowskiej, pytam o fakty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a ten przyklad ratowania Polakow ?znajdzie sie jak IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:35 a ten przyklad ratowania Polakow przez Zydow z rak Swietow? znajdzie sie jakis? Teraz wchodzi kolejny epicki film o braciach Bielskich. Oni takze nie maja nic na sumieniu w stosunku do Polakow tak? Nie pisalem o mediach izraelskich tylko o mediach zydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Nadal nic - ech, Ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:42 Przykład? Ależ proszę: weź książkę J. Chodkiewicza (zob.J. Chodakiewicz, Żydzi i Polacy 1918-1955; Warszawa, 2000), i znajdź strony 426 - 432. Tam masz liste nazwisk Żydów, którzy ratowali Polaków w okresie stalinowskim. I co? Jesteś w stanie przeprosic? P.S. A media w Izraelu są, jak powszechnie wiadomo, japońskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x alez za co mam przepraszac? bardzo sie ciesze IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:48 alez za co mam przepraszac? bardzo sie ciesze. Za "okres stalinowski" przyjmuje sie z reguly 1944-1953, a mnie chodzilo to zeby podac przyklad Zydow ratujacych Polakow z rak Sowietow. A chyba sam przyznasz ze Zydom bylo przyjemniej pod Sowiatami niz Polakom pod Niemcami (i Sowietami zreszta tez). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. nie masz klasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 04:52 Nie masz klasy. Ad Rem: to nie tylko okres stalinowski. We wspomnianej książce weź sobie stronę 427, gdzie masz opisany przypadek uratowania żołnierza AK Pawła Gołąbka, przez Aleksandra Skotnickiego-Zajdmana w "gorącym roku" 1945. To tylko jeden z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wzajemnie IP: *.crowley.pl 05.07.07, 04:56 Chetnie zagladne do tej ksiazki. Ale jednak ciagle nie o ten okres pytam. Pytam o czas po tym jak Zydzi radosnie powitali uroczystymi, kwiecistymi bramami Armie Sowiecka w 1939roku i zabrali sie za Polakow. Czy sa tam rowniez opisane jakies przypadki pomocy Zydow Polakom w tym okresie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Mój brak klasy? Raczysz żartować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 05:00 Jak to jest, drogi X, że Ty nie jesteś w stanie odpowiedzieć w miare merytorycznie na żadną z kwestii - o jakie pytam? Brak chęci czy wiedzy?:) Jesli chęci, to rozumiem - w koncu, byłeś zaślepiony. A jeśli wiedzy, to wiem, dlaczego Bratkowskiego charakteryzowałeś tak a nie inaczej. To się czuje.... P.S. Jeśli masz tytuł książki prezentujący omawiany okres (od 1918...) to sam sobie odpowiedz na zadane pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wcale nie. IP: *.crowley.pl 05.07.07, 05:06 Ten brak jest dostatecznie widoczny. Pytales o jakies kwestie? Merytorycznie? To ja pytalem o przyklady pomocy Zydow Polakom w odpowiednim okresie i jakos nie moglem sie doczekac.To Ty raczysz zartowac! Ciekawe jak to sie stalo ze tak pokochaliscie Niemcow? A moze obiecali wam ze bedziecie tu sprawowac z ich nadania "europejskie rzady" nad tubylacami co? Wszak Zydzi nigdy nie domagali sie zadnej autonomii np. w USA, Niemczech a w Polsce i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. A jednak. Nie dziwi mnie reakcja świata na polskę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 05:14 Przeczytaj poprzednie posty - znajdziesz masę pytań, na które nie byłeś w stanie merytorycznie pisnąć ani słowa (od mydła z ludzi po kongres). Nie dziwię się, biorąc poprawkę na to, że rozmawiam z człowiekiem, który (kierując się rosyjską etymologią słowa "pogrom") uznaje, że pogromy nie istniały przed XX wiekiem. Z człowiekiem, który nie ma dostatecznej wiedzy, by stwierdzić, iż na ziemiach polskich od stuleci dokonywano właśnie pogromów na Żydach. Zresztą - odpowiem wprost: tak, pytałem merytorycznie. Zawsze. Ty nie odpowiedziałeś merytorycznie ani razu, poza całościowym (sic!!!) odesłaniem do książki Bratkowskiego. To linia najmniejszego oporu, zresztą, nastawiona na zbycie rozmówcy niż wymianę mysli. Nie dziwię się, tak bezpieczniej. A co do pomocy Żydów Polakom - podałem Ci książkę, podałem przykładowe strony. To, że to co napisałem nie mieści się w Twej konwencji i Twym oglądzie świata, powoduje, że wypierasz moje argumenty ze swej świadomości. I to jest tyle przykre, co śmieszne. P.S. Miałkie ad Personam zostaw sobie na później. Pisanie po raz trzeci o tym, że nie widzę, abym kochał Niemców - nie ma sensu. Ty i tak wiesz lepiej. Ukłąd, szara sieć, spisek. Współczuję Ci - naprawdę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x reakcja swiata...hmmmm... IP: *.crowley.pl 05.07.07, 05:24 -nt mydla nie odpisalem umknelo mi-poza tym oprocz Nalkowskiej nie mam wiedzy. -jasne ze wiem iz pogromy zdarzaly sie na ziemiach polskich wczesniej niz w XXw -doskonale miesci mi sie pomoc Zydow- Polakom w mojej konwncji postrzegania swiata jesli miala miejsce i dziekuje za tytul (slyszlem o niej-nie czytalem). Szkoda ze w Twojej nie miesci sie pomoc Polakow Zydom, a takze przypominanie o tym swiatu w miejscach skad moze to byc slyszane tak by nie zafalszowac obrazu wojny, ktory ostanio wyglada tak : "dobrzy Niemcy, zli jacys nazisci-moze to byli Polacy wszak wiadomo ze to plugawy narod" -Jak powiedzial rabin Schudrich "Zydzi tez maja za co Polakow przepraszac" jakos tego nie slychac. Koncze i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Kaczorki dwa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 05:25 Dziekuje za rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N. Re: wcale nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 07:27 Prof.Hirszweld,ukrywający się w czasie wojny,pisał w swych pamiętnikach,że ma straszne przeczucie.Mianowicie przewidywał,że po wojnie,Niemcy kupią u Żydów- niepamięć o swych zbrodniach i wspólnie obciążą nimi Polaków.Spodziewał się,że Ministrem Spraw Zagranicznych Niemiec,zostanie w przyszłości Żyd.Patrz- "Historia jednego życia",L.Hirszweld. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nadal nic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 10:54 Film Spielberga jest tak samo obiektywny w przedstawieniu postaci Schindlera jak obraz okupacji wedlug Styrona w "Wyborze Zofii". Jeszcze troche, a dowiemy sie, ze Schindler byl bezinteresownym filantropa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pytanie pozostaje to samo - jaka zla postawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 09:38 Skoro jestesmy narodem anysemitow, to dlaczego w Izraelu tylu Zydow polskiego pochodzenia wystepuje o polskie paszporty? Masochizm? Czy po prostu gescheft? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Proporcje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:16 A propos proporcji i prawdy (w tym przypadku trzeciej Tischnerowskiej): www.mail-archive.com/poland-l@listserv.acsu.buffalo.edu/msg07838.html Tekst pozwala przyblizyc nieco tego milego, sympatycznego Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a dlaczego mamy nie powolywac sie na Yad vashem? IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:06 Dla ciebie pewnie wiekszym autorytetem jest Gross tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Bo medal ma dwie strony (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:13 A może przeczytasz raz jeszcze to, co napisałem? Wtedy zaczniesz wyciągać prawidłowe wnioski. Gdzioe padło z mych ust nazwisko socjologa Grossa? Uważam tylko, że pisanie o polskiej historii (akurat, w Dwudziestoleciu - antysemickiej) jako o filosemickiej (w w. XX) jest zakłamuwaniem wydarzeń. I tylko tyle. Czy Polacy pomagali? Jasne. Tylko, że medal miał i inną stronę...tę, o której zapomina się w przypadku "Dzudziestolecia", oraz o której nie pamięta się w odniesieniu do lat 1939 - 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Bo medal ma dwie strony-odnosi sie to roniez do Zy IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:22 Bo medal ma dwie strony-odnosi sie to roniez do Zydow Bo zanim Zydzi stali sie obiektem hitelrowskich przesladowan bylo strzelanie przez Zydow do Polskich zolnierzy na Kresach (Brzesc) byla wspolpraca z Sowietami przy przesladowanie Polakow. Wiec medal ma dwie strony.Dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. A każdy Sowieta to Żyd, prawda?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:27 I był zamordystyczny reżim dyktatorskiego Piłsudskiego, i był to złoty czas dla "ławkowego getta", ONR, Związków Jaszczurczych, ABC, Endecji...oj, doprawdy, medal ma dwie strony. A Polacy zdają się myśleć, że drzewka a YSV załatwią sprawę. Otóż informuję, że nie załatwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Nie nie prawda. IP: *.crowley.pl 05.07.07, 02:33 To prawda co napisales...ale apropos Pilsudskiego to akurat mnie zaskakujesz! Przeciez to Pilsudski pozwolil osiedlic sie w Polsce i dal polskie obywatelstwo 600tys Zydow uciekinierow z Rosji Sowieckiej. Czy byli oni lojanymi obywatelami Polski. Hmmm...roznie bywalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tl. Czyżby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 02:42 Akurat w kontekście Piłsudskiego, odnosiłem się do jego "Berzey Kartuskiej" i systemu rządów (włączając zamach stanu z 1926). Do Bartelizacji, do masy innych kwestii - które są Ci znane. to była czystej wody dyktatura. I był to także złoty czas dla tego, co w polskim narodzie najgorsze: dla plugastwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A każdy Sowieta to Żyd, prawda?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 10:22 Dyskusja weszla w faze permanentnej petli. Z jednej strony Polska stala sie azylem dla Zydow pedzonych z calej Europy, z drugiej wyrzuca sie nam postawy antysemickie. Chcialbym uslyszec o kraju w ktorym etniczna mniejszosc szalenie prezna ekonomicznie, solidarna, z racji genetycznie uwarunkowanych zdolnosci (za chwile sie dowiem, ze ogromna ilosc noblistow we wszystkich dziedzinach nauk, wybitnych muzykow i filozofow pochodzenia zydowskiego to kwestia przypadku) szybko awansujaca w spoleczenstwie i zajmujaca prominentne pozycje w panstwie jest powszechnie wielbiona i otaczana powszechnym szacunkiem przez wszystkich bez wyjatku obywateli. Zostawmy te nieszczesne drzewka, a w celu wyjasnienia wszelkich zarzutow moze zacznijmy od postawy samych Zydow robiacych bardzo niewiele dla ratowania swoich w czasie drugiej wojny. Nikt nie kwestionuje pogromow i postaw antysemickich, bo byly. Ale z drugiej strony porozmawiajmy o masowej wspolpracy policji zydowskiej z okupantem, biernosci srodowisk zydowskich na zachodzie wobec informacji o postepujacej zagladzie,a po wojnie, po stronie zydowskiej, konsekwentne pomniejszanie lub pomijanie pozytywnych przejawow ko-egzystencji obu spoleczenosci, pranie mozgow i chowanie w niecheci do Polakow mlodym Izraelczykom przyjezdzajacym do Polski tylko po to, aby znalezc potwierdzenie swoich negatywnych stereotypow. Bo jak na razie jedna ze stron nie ma sobie nic do zarzucenia i konsekwentnie oczekuje wyznania wszelkich win. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "Polska pomoc" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:19 Fakty i akty. - Lista, która znajduje się w Yad Vashem, to właściwie dwie listy transportowe: kobiet i mężczyzn - mówi Crowe. Sam Schindler w jednym z listów napisał "nie miałem nic wspólnego [z jej pisaniem]". Na to, kto znalazł się na ostatecznych zestawieniach, złożyło się kilkanaście wstępnych list. Żadnej z nich nie przygotował Schindler. - W książce chciałem podkreślić, że przez ostatnie trzy lata wojny robił wszystko, by pomagać, chronić, a nawet karmić swoich ludzi - mówi Crowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Hold Puski usuniety, promocja Schindlera co to jes IP: *.crowley.pl 05.07.07, 00:20 Plyta Hold Puski 1525 usunieta z Rynku, teraz promuje sie na caly swiat Schindlera z pominieciem Polakow ratujacych Zydow w czasie wojny. Co to ma znaczyc! czy Krakow jest Krolewskim Miastem Polski czy ku..kim miastem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Na Rynek marsz! IP: *.autocom.pl 05.07.07, 00:50 Plyte ogladac. Zamiast pisac bzdury na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Wrocila plyta Hold Pruski? IP: *.crowley.pl 05.07.07, 00:51 Wrocila plyta Hold Pruski? jesli tak to przepraszam od okolo roku czekam az wroci na swoje miejsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOOP PIS= ignoranci! IP: 217.8.182.* 05.07.07, 03:21 PIS to kupa ignorantow.Jak ktos nie wie kto to jest ryszard horowitz to wogole nie pownien dzialac politycznie w sferze kultury!!! To jest totalny dyletantyzm. Dajmy wrescie szanse ludziom kompetentym. A w miescie takim jak Krakow powinno powstac wreszcie dynamiczne miejsce zwiazane ze sztuka wspolczsna bo bunkier z roku na rok pod wladza Potockiej umiera.Czy naprawde chcemy byc skansenem dla turystow i entuzjastow walki na miecze na Placu Szczepanskim???? Didaskalia juz odplynely do wroclawia bo my wolimy sponsorowac zycie Rubikowi.Muzeum Sztuki Wspolczsnej to jeden z tych projektow ktore moga krakow ozywic.To miasto jest przede wszystkiim dla nas a nie dla turystow ze stanow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . masz napisane ze to radny PO-nie znal Horowitza IP: *.crowley.pl 05.07.07, 03:48 Umiesz czytac? Czy juz tak nienawisc do Kaczynskich zalewa ci oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Czołowy radny PO nie zna Ryszarda Horowitza IP: *.chello.pl 05.07.07, 19:11 Chętnie poznam nazwisko tego geniusza z PO. W strukturach partyjnych takie bezrefleksyjne słupy są niezatapialne, poza tym politykierzy często zmieniają towarzyszy. Niewykluczone, że startował lub wystartuje w moim okręgu wyborczym, a wolałbym głosować na kogoś bardziej obytego. Tym bardziej, że jako czołowy działacz swojej formacji być może ma ambicje sięgające Wiejskiej. Swoją drogą fajna manipulacja ze strony GW, bo już chyba w trzecim miejscu spotykam się z sytuacją, że ta wypowiedź przykleiła się do innego radnego wymienionego w następnym zdaniu. Znaczy, że na wykształciuchów działa :-D Śmierć kaczystom! Za rodinu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: PIS= ignoranci! IP: 149.156.37.* 05.07.07, 12:20 A gdzie byli radni pis jak ogłaszano konkurs na Muzeum Sztuki Współczesnej? Gdyby pomysł nie był Majchrowskiego, który utarł nosa pisiorom, to pomysł byłby dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Zab.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 07:52 I bardzo dobrze, Zabłocie górą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matthew Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Zab.. IP: *.autocom.pl 05.07.07, 16:54 Co za chore miasto!NAJLEPIEJ NIC NIE ROBIĆ!!!Oto cała filozofie większości lokalnych ,przepraszam za wyrażenie polityków.Co za prowincjonalne,zapyziałe miasteczko!Jest świetny projekt architektoniczny,jest kolekcja,są już poniesione koszty;tylko kretyn by to sabotował.Ale jesteśmy w Krakowie,tu kretynów jest wielu,najwięcej w Radzie Miasta!!! KLIMOWICZ,WISZNIEWSKI,GILARSKI-zapamiętajmy nazwiska sabotażystów "dzięki"którym w Krakowie NIE BĘDZIE muzeum sztuki nowoczesnej!! Nie pomylmy się przy następnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 18:56 Przy calym tym zamieszaniu mam jednak nadzieje ze rada miasta zdecyduje sie na rozpoczecie budowy Muzeum Sztuki Wspolczesnej wlasnie na Zablociu...wydano juz sporo pieniedzy i to z inicjatywy rady na rzeczywiscie bardzo dobry projekt,jego realizacja moze rozpoczac proces rewitalizacji tego tak bardzo zaniedbanego fragmentu miasta,byc moze bedzie to jedyna wazna inwestycja w"wysoka kulture"na tym obszarze-wiadomo bowiem ze planowana jest budowa osiedla apartamentwcow na Zablociu,MSzW moze stac sie niezwykle aktywna placowka uzytecznosci publicznej odwiedzanej zarowno przez Krakowian jak i turystow ktora moze tchnac nowego,ducha w to tak bardzo zdegradowane miejsce.Wloski projekt muzeum niezwykle subtelnie rozwiazal problem Fabryki Szyndlera...jest w nim miejsce zarowno dla sztuki wspolczesnej jak i na pamiec o przeszlosci.W zupelnosci zgadzam sie z R.Horowitzem...w miejscu tym nie gineli ludzie!Muzeum w formie jaka zaprezentowano powinno jak najszybciej powstac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Jezeli tam ma byc MSW to musi tam byc info IP: *.crowley.pl 05.07.07, 19:03 Jezeli tam ma byc MSW to musi tam byc info o Polakach ratujacych Zydow! W przeciwnym razie Krakow wlasnymi rekami utrwali mit "dobrego Niemca" i "bezczynnych a nawet wrogich Polakow" co ZAFALSZUJE jeszcze bardziej obraz IIwojny swiatowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matthew Re: Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Z IP: *.autocom.pl 05.07.07, 18:47 W Polsce nie ma ani jednego muzeum sztuki współczesnej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek1973 Re: Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Z IP: *.crowley.pl 06.07.07, 04:15 Wszystko byłoby dobrze gdyby tylko nasi historycy przypilnowali prawdy jkiej uczy się dzieci w szkołach w UNII. Ciekawe, że z książek niemieckich i francuskich wyczytać możemy, iż obozy koncentracyjne były "polskie" zamiast "niemieckie obozy koncentracyjne w Polsce" Gra, obozy były W POLSCE ale wcale nie POLSKIE !!! Panowie z IPN-u zwróćcie uwagę co zawierają podręczniki do nauki historii w szkołach UE. W końcu jako prawowici członkowie tej organizacji mamy do tego prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matthew Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Zab.. IP: *.autocom.pl 06.07.07, 19:44 Muzeum Kantora nie będzie,muzeum sztuki współczesnej nie będzie -NICZEGO NIE BĘDZIE!!! Tak oto nasi krakowscy radni i inni włodarze tego miasteczka jako jedyni na świecie konsekwentnie realizują w praktyce idee Kononowicza! VIVAT KONONOWICZ!W Krakowie NICZEGO NIE BĘDZIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Horowitz chce Muzeum Sztuki Współczesnej na Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 02:04 A my chcemy muzeum Zalipia na Manhattanie lub w Queens. Odpowiedz Link Zgłoś