Dodaj do ulubionych

SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW

06.07.07, 10:33
Sprzedam mieszkanie, jak w temacie. Zaintersowane osoby, poproszę o maila,
prześlę szczegóły.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • berberys66 Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 10:55
      na marginesie :
      coraz wiecej mieszkan jest oferowanych - nie tylko na tym forum
      chyba przesilenie rynku nadchodzi - znajomy na Zabincu oferuje 72m za 580 tys
      od kwietnia i nie ma chetnego
      • oryginal Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 13:20
        Przesilenie trwa już kilka miesięcy. Mieszkania np. na Ruczaju bardzo
        potaniały. Ale ponoć (przynajmniej tak mówią ci od nieruchomości:) boom znów ma
        do nas wrócić, koło października-listopada. Dlaczego akurat wtedy - nie mam
        pojęcia.
        • borkowskieblonia Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 13:46
          mowili tak, bo mial byc VAT 22% - tymczasem VAT zostaje 7%, materialy budowlane
          tanieja, ma wejsc Ustawa o zamianie dzielek rolnych na budowlane w rejonach
          miejskich co zmieni poziom cen gruntow na znacznie nizsze + sopadające
          zdolności kredytowe - i jedyny szkopul to drożejąca praca budowlancow.
          ale przewaga czynnikow potaniajacych mieszkania jest poważna.

zreszta to widac po nowyc inwestycjach - budynki juz stoja - jak chocby FRAX-
          BUD - a 30% mieszkan jeszcze wolnych
          • berberys66 Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 13:48
            Sobola juz oferuje po negocjacjach ten V etap po 5500/m.
            wiosna bylo to nie do pomyslenia ...
            • dopanamariana Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 18:29
              Sobola, zasłużenie, ma złą opinię, o czym dowiaduje się - dla swojego dobra -
              wielu zainteresowaych zakupem. To chyba zaczyna determinować cenę u
              tego "dewelopera". Ponadto, rzeczywiście, z moich obserwacji wynika, iż ceny
              mieszkań stanęły w miejscu. Tak jak pisałem gdzieś tutaj wcześniej, uczciwa
              cena za m2 mieszkania na Ruczaju winna oscylować ok. 5 tys. zł. Przemawia za
              tym wiele czynników: siła nabywcza naszych zarobków, ranga i przyjazność miasta
              wobec jego mieszkańców (komunikacja, budynki użyteczności, publicznej, zieleń
              itd. itp.) , peryferyjność dzielnicy (Ruczaju)...
              Tak, niechaj ceny w centrum Krakowa sięgają 20-25 tys. zł za m2. Na Rynku niech
              osiągają i 50 tys. zł za m2. Ale do normalnego mieszkania w miejskich
              sypialniach, w zwykłych mieszkaniach, na osiedlach często słabo skomunikowanych
              z centrum i bez właściwego układu drogowego oraz zieleni nie trzeba wznosić
              górnolotnie "apartamentowców" po 8-10 tys. zł za m2. Wystarczy zwykły blok
              mieszkalny w zwykłej cenie.

Czy ceny spadną? Raczej tak, chociaż nie osiągną poziomu5 tys. zł za m2. Myślę,
              że średnio zejdą do 6-6,5 tys. i będą drożeć stopniowo po 5-7% rocznie, aż do
              następnego balonika cenowego.

Ps. A na rynku wtórnym, też raczej zastój. Oferty o sprzedaży mieszkania wiszą
              długo, miesiącami. Chyba, że ktoś istotnie zejdzie z ceny. Ostatnio znajoma
              kupiła 52 m2 w Nowej Hucie, os. Dywizjonu 303. Wbrew opinii obiegowej o Nowej
              Hucie, wcale nie mordują tam ludzi w biały dzień. Mieszkałem tam ponad 25 lat
              więc wiem co mówię. Sorry, za pisanie wprost, ale opinię o Noweh Hucie
              kultywujecie głównie Wy, studenci spoza Krakowa, którzy po studiach zostajecie
              w Krk i za żadne skarby świata nie chcecie zamieszkać w tej dzielnicy, bo
              to "dresownia". Ok, pozostawmy to :) Spokojna okolica (chociaż bez wątpienia
              krajobraz "wielkopłytowy"), b. dobra komunikacja, dużo zieleni. Ostatecznie
              kupiła to mieszkanie, za 260 tys. czyli po 5tys. za metr. Uważam, że taka cena
              jest w porządku dla obydwu stron. Ale sorry, sprzedawanie mieszkań w Hucie, na
              Ruczaju, na Kurdwanowie czy Prokocimiu po 8-10 tys. za metr, to
              nieporozumienie...

Pozdrowienia!
              • mjkmjk A co myślicie o działkach 07.07.07, 09:01
                A co myślicie o działkach budowlanych? Warto teraz kupić? Chciałbym w bliżej
                nieokreślonej przyszłości wybudować dom dla rodziny gdzieś pod Krakowem
                (najchętniej na pd-zach.). Może za 5-10 lat. Niestety na kredyt. Warto teraz
                kupić działkę, czy może raczej nie ma sensu? To że podrożeją jest raczej pewne,
                ale ładna działka kosztuje 150-200 tyś lub więcej. Odsetki od takiego kredytu
                przez 20 lat mogą przewyższyć jej cenę za ok. 10 lat. Prawdopodobne? A może
                myślicie że za 5-10 lat to działki będą 100% droższe i na pewno ich cena
                przewyższy obecny koszt + odsetki od kredytu.
                Wiem że to wróżenie, ale ciekawy jestem jakie są wasze zdania.
              • oryginal Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 07.07.07, 17:21
                Mnie właśnie chodziło o mieszkania na rynku wtórny. Rzeczywiście, zastój jest
                od kilku miesięcy, mieszkania, nawet w naprawdę dobrych lokalizacjach, wiszą w
                biurach nieruchomości i nic. I to właśnie ci z biur nieruchmości mówią, by póki
                co nie sprzedawać mieszkań na wtórnym, bo za kilka miesięcy ma być lepiej.
    • omb Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 12.07.07, 01:12
      mam tu /na ruczaju/ na oku taki kawalek ziemi. No.. jeszcze go nie kupilem /ale
      kupie!/ i sprzedam ok. 80 mieszkań. Chetni są proszeni o kontakt. Odbiór
      mieszkań ok sierpnia /2011/. Rezerwacja - 11,000 zl. Oferta warta
      zainteresowania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka