krakowianka3 06.07.07, 10:33 Sprzedam mieszkanie, jak w temacie. Zaintersowane osoby, poproszę o maila, prześlę szczegóły. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berberys66 Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 10:55 na marginesie : coraz wiecej mieszkan jest oferowanych - nie tylko na tym forum chyba przesilenie rynku nadchodzi - znajomy na Zabincu oferuje 72m za 580 tys od kwietnia i nie ma chetnego Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 13:20 Przesilenie trwa już kilka miesięcy. Mieszkania np. na Ruczaju bardzo potaniały. Ale ponoć (przynajmniej tak mówią ci od nieruchomości:) boom znów ma do nas wrócić, koło października-listopada. Dlaczego akurat wtedy - nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
borkowskieblonia Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 13:46 mowili tak, bo mial byc VAT 22% - tymczasem VAT zostaje 7%, materialy budowlane tanieja, ma wejsc Ustawa o zamianie dzielek rolnych na budowlane w rejonach miejskich co zmieni poziom cen gruntow na znacznie nizsze + sopadające zdolności kredytowe - i jedyny szkopul to drożejąca praca budowlancow. ale przewaga czynnikow potaniajacych mieszkania jest poważna. zreszta to widac po nowyc inwestycjach - budynki juz stoja - jak chocby FRAX- BUD - a 30% mieszkan jeszcze wolnych Odpowiedz Link Zgłoś
berberys66 Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 13:48 Sobola juz oferuje po negocjacjach ten V etap po 5500/m. wiosna bylo to nie do pomyslenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
dopanamariana Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 06.07.07, 18:29 Sobola, zasłużenie, ma złą opinię, o czym dowiaduje się - dla swojego dobra - wielu zainteresowaych zakupem. To chyba zaczyna determinować cenę u tego "dewelopera". Ponadto, rzeczywiście, z moich obserwacji wynika, iż ceny mieszkań stanęły w miejscu. Tak jak pisałem gdzieś tutaj wcześniej, uczciwa cena za m2 mieszkania na Ruczaju winna oscylować ok. 5 tys. zł. Przemawia za tym wiele czynników: siła nabywcza naszych zarobków, ranga i przyjazność miasta wobec jego mieszkańców (komunikacja, budynki użyteczności, publicznej, zieleń itd. itp.) , peryferyjność dzielnicy (Ruczaju)... Tak, niechaj ceny w centrum Krakowa sięgają 20-25 tys. zł za m2. Na Rynku niech osiągają i 50 tys. zł za m2. Ale do normalnego mieszkania w miejskich sypialniach, w zwykłych mieszkaniach, na osiedlach często słabo skomunikowanych z centrum i bez właściwego układu drogowego oraz zieleni nie trzeba wznosić górnolotnie "apartamentowców" po 8-10 tys. zł za m2. Wystarczy zwykły blok mieszkalny w zwykłej cenie. Czy ceny spadną? Raczej tak, chociaż nie osiągną poziomu5 tys. zł za m2. Myślę, że średnio zejdą do 6-6,5 tys. i będą drożeć stopniowo po 5-7% rocznie, aż do następnego balonika cenowego. Ps. A na rynku wtórnym, też raczej zastój. Oferty o sprzedaży mieszkania wiszą długo, miesiącami. Chyba, że ktoś istotnie zejdzie z ceny. Ostatnio znajoma kupiła 52 m2 w Nowej Hucie, os. Dywizjonu 303. Wbrew opinii obiegowej o Nowej Hucie, wcale nie mordują tam ludzi w biały dzień. Mieszkałem tam ponad 25 lat więc wiem co mówię. Sorry, za pisanie wprost, ale opinię o Noweh Hucie kultywujecie głównie Wy, studenci spoza Krakowa, którzy po studiach zostajecie w Krk i za żadne skarby świata nie chcecie zamieszkać w tej dzielnicy, bo to "dresownia". Ok, pozostawmy to :) Spokojna okolica (chociaż bez wątpienia krajobraz "wielkopłytowy"), b. dobra komunikacja, dużo zieleni. Ostatecznie kupiła to mieszkanie, za 260 tys. czyli po 5tys. za metr. Uważam, że taka cena jest w porządku dla obydwu stron. Ale sorry, sprzedawanie mieszkań w Hucie, na Ruczaju, na Kurdwanowie czy Prokocimiu po 8-10 tys. za metr, to nieporozumienie... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
mjkmjk A co myślicie o działkach 07.07.07, 09:01 A co myślicie o działkach budowlanych? Warto teraz kupić? Chciałbym w bliżej nieokreślonej przyszłości wybudować dom dla rodziny gdzieś pod Krakowem (najchętniej na pd-zach.). Może za 5-10 lat. Niestety na kredyt. Warto teraz kupić działkę, czy może raczej nie ma sensu? To że podrożeją jest raczej pewne, ale ładna działka kosztuje 150-200 tyś lub więcej. Odsetki od takiego kredytu przez 20 lat mogą przewyższyć jej cenę za ok. 10 lat. Prawdopodobne? A może myślicie że za 5-10 lat to działki będą 100% droższe i na pewno ich cena przewyższy obecny koszt + odsetki od kredytu. Wiem że to wróżenie, ale ciekawy jestem jakie są wasze zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 07.07.07, 17:21 Mnie właśnie chodziło o mieszkania na rynku wtórny. Rzeczywiście, zastój jest od kilku miesięcy, mieszkania, nawet w naprawdę dobrych lokalizacjach, wiszą w biurach nieruchomości i nic. I to właśnie ci z biur nieruchmości mówią, by póki co nie sprzedawać mieszkań na wtórnym, bo za kilka miesięcy ma być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
omb Re: SPRZEDAM MIESZKANIE 4 POK. 78 M.KW 12.07.07, 01:12 mam tu /na ruczaju/ na oku taki kawalek ziemi. No.. jeszcze go nie kupilem /ale kupie!/ i sprzedam ok. 80 mieszkań. Chetni są proszeni o kontakt. Odbiór mieszkań ok sierpnia /2011/. Rezerwacja - 11,000 zl. Oferta warta zainteresowania! Odpowiedz Link Zgłoś