Dodaj do ulubionych

Neewsy z budowy!!!!

29.07.07, 23:38
Mam nadzieje, ze nie pisze tego sama do siebie, bo widze, ze forum chyba
wymarlo ;) otoz...
W ta sobote wybralismy sie z mezem na budowe, ogladnac scianki dzialowe w
mieszkaniu. Gdy kiedys maz rozmawial z kierownikiem budowy, byl zapewniany, ze
w sobote mozna spokojnie przyjechac, bo do 14-tej zawsze ktos na budowie
bedzie. I owszem, byl... Opryskliwy stroz i jakis chloptas myjacy swoje auto!
Na pytanie, czy jest ktos z kierownictwa uslyszelismy, ze "w soboty oni nie
pracuja, bo caly tydzien !!!DO WIECZORA CIEZKO!!! pracuja"! Ja na to: czy do
wieczora, to bym glowy nie dala, bo nieraz w tygodniu zagladamy na budowe kolo
18 i nie ma juz zywej duszy! Stroz na to, ze do wieczora, znaczy do 17-tej,
wiec w weekendy musza odpoczywac!!!! No normalnie kopara mi opadla!!!
To juz wiemy czemu budowa tak sie slimaczy!
Wiadomo, ze o wygodnictwo ekipy bynajmniej tu nie chodzi...

9 blokow przy ul. Magnolii powstalo w pol roku i na dniach beda oddawac
ludziom mieszkania! Tam robotnicy rzeczywiscie pracuja do wieczora a nawet i w
nocy- przy zarowkach! Mozna sie przejsc i zobaczyc!

Jedno slowo mi sie teraz nasuwa- Kpina Prosze Panstwa! KPINA!
Obserwuj wątek
    • sabiptysia Re: Neewsy z budowy!!!! 30.07.07, 07:45
      zapomnialam dodac, ze mieszkania oczywiscie nie zobaczylismy, stroz nas zawrocil
      w bramie a chloptas lal wode na koszt proinsu, czyli tez i na nasz!
      • j.w13 Re: Neewsy z budowy!!!! 30.07.07, 09:00
        Przykro mi, że nie udało Wam się zobaczyć swojego mieszkania w sobotę.
        Jeśli faktycznie ktoś poinformował, że można, to mocno nie w porządku.
        Ale... Byłem ostatnio kilkakrotnie w ciągu dnia, w tygodniu na budowie i co do postępu/tempa robót, ilości ludzi, którzy ostatnio pracują to naprawdę nie można się przyczepić.
        Oczywiście mogłoby być szybciej, ale nikt nie robi tajemnicy z tego, że ludzi po prostu brakuje, a wiem, że cały czas szukają nowych do pracy.
    • berberys66 Re: Neewsy z budowy!!!! 31.07.07, 10:54
      nie chcę się czepiać - ale czy Proins nadal zapewnia że oddadzą te mieszkania w
      grudniu 2007?
    • daga339 Re: Neewsy z budowy!!!! 03.08.07, 21:42
      Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...... a szybko nie znaczy dobrze !!!!!
    • agness_m Re: Neewsy z budowy!!!! 07.10.07, 10:25
      Witamy mieszkańców Obozowej! Byliśmy w piątek na budowie i
      stwierdzamy duży ruch w postaci robotników.Ale cóż z tego:/ jak
      tempo pracy można porównać z ruchami żółwia.Deweloper może i chce
      się pospieszyć ale robotnicy nie chcą.Robotnik jak to robotnik jak
      się go nie przypilnuje to nic z tego nie będzie.Oczywiście w
      kontakcie wzrokowym "robotnik,my" praca wrze jak nigdzie
      indziej,więc co było jak opuściliśmy teren budowy???No nic kończymy
      i mamy nadzieję,że my się mylimy i że nasze mieszkania będą oddane w
      terminie.Pozdrawiamy Wszystkich Mieszkańców!!!
      • ganz3 Re: Neewsy z budowy!!!! 15.10.07, 15:41
        Z tego co się dowiedziałem podczas ostatniej wizyty na budowie od
        15.10.2007 mieli na budowę wejść tynkarze i ogólnie budowa miała
        przyśpieszyć. Ciekawe czy tak się stało...Pojdę zerknąć... bo jak do
        tej pory to... eh.
        • p_grzes Zima, zima - a mieszkan nadal nima 15.10.07, 18:50
          Mam nadzieje, ze budowa przyspieszy naprawde i nawet przymrozki (a potem zima - bo podobno w tym roku mam byc) nie zatrzyma naszej budowy. Poprzedniej zimy, to az przykro bylo patrzec, jak mimo dogodnych warunkow wszystko posuwalo sie w zolwim tempie.
          No coz, jak zwykle pozostaje czekac.
          A tak z innej beczki to nasze forum tez ostatnio przymarlo. Moze by tak to zmienic. Mam nadzieje, ze nie zapadliscie w sen zimowy :).
          Pozdrowienia
        • kaczkada Re: Neewsy z budowy!!!! 15.10.07, 22:17
          w B zaczeli tynkowanie od trzeciego pietra.
          w A jest juz wstawione pare okien.

• dopanamariana Najważniejsze: okna i tynki!!! 16.10.07, 15:19
      Delikatnie rozpoznałem sytuację na budowie. Jeżeli chcemy wejść do
      naszych mieszkań (by tam coś robić) na przełomie roku 2007/2008 (a
      realnie patrząc na tempo prac będzie to pewnie styczeń lub luty
      2008), to budowalńcy muszą zamknąć budynek. Muszą być wstawione okna
      i zrobione elewacje. Wówczas, nawet podczas sporych mrozów, będzie
      można wykonywać prace instalatorskie wewnątrz budynków. Jeżeli przed
      mrozami nie zrobią okien i elewacji, to do mieszkań wejdziemy na
      wiosne.
      Mam nadzieję, że w końcu nasz deweloper dynamicznie ruszy do pracy,
      bo nam na głowe wejdą za niedługo banki (wpis do hipoteki!), i mogą
      się pojawić problemy z wypłacaniem kolejnych transz kredytu.

Pozdrowienia!
      • p_grzes Re: Najważniejsze: okna i tynki!!! 16.10.07, 21:22
        Witam 'dopanamariana' po dluzszej przerwie.
        Zgadzam sie calkowicie co do zamkniecia budynku. Musza to zrobic przed pierwszym sniegiem, bo potem moze byc gorzej. Z drugiej strony to nie wiem, czy Proins sie zgodzi, zeby wejsc do mieszkan (w celu wykanczania) przed oficjalny oddaniem (protokol zdawczo-odbiorczy - nie wiem czy to sie tak nazywa).
        Druga czesc twojej wiadomosci mnie troche zdziwila, bo u mnie ostatnia transza juz poszla i z tego co wiem, to inni tez mieli terminy we wrzesniu. Jedynie co zostaje do doplacenia to waloryzacja + koszty ewentualnych zmian w pomieszczeniu, wiec za bardzo nie rozumiem o jakiej ostatniej transzy piszesz. No chyba, ze byly jakies kolejne aneksy, o ktorych nie mam pojecia.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze nam sie forum na nowo rozrusza
        • dopanamariana Re: Najważniejsze: okna i tynki!!! 16.10.07, 23:16
          Rozrusza się, spokojna głowa! :)
          Co do ostatniej transzy, to ja mam nieco inaczej skonstruowaną
          umowę, więc u mnie jeszcze nie poszła.
          Zaś w kwestii wpuszczania ludzi przed protokołem zdawczo-odbiorczym,
          to masz rację. Deweloper nie wpuści do mieszkania przed podpisaniem
          tego protokołu. Ale wpuści na pewno przed odbiorem technicznym całej
          inwestycji przez nadzór budowlany. Odbiór techniczny przez
          inspektora nadzoru budowlanego obejmuje całą inwestycję, a więc i
          tzw. "małą architekturę". Więc to pewnie będzie na wiosnę. Ciekaw
          jestem jak będzie wyglądać kwestia meldunku... Przez to, że wszystko
          się tak rozwleka, możemy mieć trochę problemów :(

Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów.
          • kurdeflaszka Re: Najważniejsze: okna i tynki!!! 17.10.07, 09:06
            Dopanamariana nie do końca masz rację. To o czym mówisz to jest pozwolenie na
            użytkowanie. I faktycznie aby uzyskać pełne pozwolenie na użytkowanie trzeba
            zakończyć wszystkie prace na terenie budowy włącznie z zasianiem trawki na
            trawnikach. A wszystkie prace związane z drogami zewnętrznymi na pewno będą
            kończone wiosną. Innej możliwości nie ma niestety. Istnieje natomiast coś
            takiego jak częściowe pozwolenie na użytkowanie. I developer uzyska je w
            momencie zakończenia prac związanych z budynkiem oraz po zapewnieniu dojścia do
            budynków. Po uzyskaniu częściowego pozwolenie na użytkowanie developer może nam
            przekazać mieszkania i możemy zacząć remonty w środku i spokojnie zacząć tam
            mieszkać. Więc cały czas jest możliwy grudzień/styczeń/luty jako data podpisania
            właściwej umowy i przejęcia mieszkań na własność:)

Pozdrawiam wszystkich przyszłych współlokatorów
            • obozowy3 Re: Najważniejsze: okna i tynki!!! 17.10.07, 10:03
              Z tego, co się dowiedziałem Proins podpisał umowę z firma Elektrogaz na
              wykonanie okien do końca października. Zostało min jeszcze ok. 12 dni, zobaczymy
              zdążą.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych współlokatorów.
            • dopanamariana Ot, dobrze mądrego posłuchać! :) 17.10.07, 10:26
              Dzięki kurdeflaszka za info.
              Czyli jest tak (usystematyzujmy):
              - deweloper buduje, kończy Twoje mieszkanie i zwraca się do Ciebie o
              odbiór protokołem zdawczo-odbiorczym; może to nastąpić zarówno
              przed, jak i po uzyskaniu przez niego częściowego pozwolenia na
              użytkowanie,
              - deweloper, po zakończeniu prac budowlanych i zapewnieniu dojazdu,
              uzyskuje częściowe pozwolenie na uzytkowanie, wtedy oficjalnie może
              nas wpuścić do mieszkań aby rozpocząć ich adaptację,
              - gdy my adaptujemy mieszkania, to równocześnie załatwiamy sprawy
              związane z przeniesieniem własności z dewelopera na nas, docelowych
              mieszkańców,
              - gdy przeniesiemy własność możemy się wpisać (współ z bankiem)do
              hipoteki i zameldować,
              - gdy nadchodzi wiosna, tzn. ptaki podejmują śpiew i nastolatki
              zaczynają chodzić z pępkami na wierzchu :), deweloper sieje trawę,
              ustawia ławki i kosze na śmieci, przez co otrzymuje (no właśnie
              deweloper czy my, jako wspólnota) pełne prawo na użytkowanie...

I wszyscy żyli długo i szczęśliwie :)
              • berberys66 Re: Ot, dobrze mądrego posłuchać! :) 17.10.07, 12:56
                tymczasem od najblizszej niedzieli nadchodzi zima - opady sniegu i
                mróz
                • sabiptysia Re: Ot, dobrze mądrego posłuchać! :) 17.10.07, 20:12
                  Pan Kuklinski potwierdzil dzisiaj, ze do dwoch tygodni beda okna a reszta bedzie
                  zalezec od pogody.
                  No to Drodzy Sasiedzi proponuje zamowic msze w intencji lagodnej zimy a ja to p
                  ojde chyb i bynajmniej nie jest mi teraz do smiechu...
                  • sabiptysia za wczesnie enter! :) 17.10.07, 20:16
                    Przepraszam za ostatnie zdanie, tak to jest jak sie pisze z dziecmi na kolanach :/
                    chcialam napisac, ze ja pojde na kolanach do Czestochowy w intencji lagodnej
                    zimy, bo u nas caly kredyt juz poszedl do Proinsu a mieszkanka nadal nima!!!
                    • biedrona.a Re: za wczesnie enter! :) 17.10.07, 20:36
                      Witam serdecznie,
                      musze przyznac, ze wreszcie PROINs powoli zaczyna sie przyznawac
                      otwarcie do tego, ze nie zdazy oddac nam mieszkan w grudniu. Tak
                      naprawde kazdy sobie zdawal z tego sprawe ale nikt nie chcial sie do
                      tego otwarcie przyznac. Nas gonia banki, kredyty etc. oraz fakt, ze
                      PROINS zobowiazal sie w naszych umowach ale i zaswiadczeniach dla
                      bankow do konca grudnia wyodrebnic wlasnoc.
                      Musze przyznac racje komus z II etapu, kto pisal, ze jedyne co
                      PROINS funduje swoim klientom to gigantyczne opoznienia. Tak
                      naprawde jak zima nawet bedzie lagodna to i tak PROINS moze nie
                      budowac- patrz zeszla zima, gdzie NIC nie dzialo sie na budowie.
                      Niedawno bylismy w 'naszym' przyszlym mieszkaniu- jak to brzmi- i
                      elektrycy pracujacy wysmiali nas jak spytalismy sie o mozliwosc
                      oddania mieszkan do konca grudnia.
                      Rynek mieszkan sie zmienia, deweloperzy przestaja byc panami
                      sytuacji.I mimo faktu, ze PROINS nie podniosl nam cen za mieszkan
                      nie polece tej firmy nikomu znajomemu lub zainteresowanemu zakupem
                      mieszkan.
                      Nam pozostaje juz tylko czekac ale po co inni maja sie meczyc.
                      Wiec pozdrawiam wszystkich w tym naszym czekaniu.
                      • borkowskieblonia Re: za wczesnie enter! :) 18.10.07, 09:12
                        Ostrzegano Was lojalnie przed ta "firmą" na tym forum.
                        Wielu z Was chciało ostrzegających niemal ukamieniować.

A ws. wypłaty przez bank całości kasy dla Proinsu - jak to mozliwe?
                        Przecież bank powinien wypłacać nie według harmonogramu prac - lecz
                        rzeczywistego wykonania prac.
                        A jeśli Proins wogole nie dokonczy budowy - co zrobicie?
                        Postępowanie banku nie jest fair wydaje się
                        • dopanamariana easy borkowskieblonia, easy... 18.10.07, 09:39
                          Nie wracajmy już proszę, do tych tematów. Proins miał, wedle mędrców
                          typu micholinek, borkowskieblonia - bez różnicy, wogóle nie
                          rozpocząć budowy. Sprawa miała trafić do sądu itp. bzdury.
                          Później "oszukał" osoby, które zakupiły mieszkania na trzecich
                          piętrach (słynna sprawa skosów).
                          I co? Co z tego zostało? Budynki stoją, trzecie piętra są
                          pełnowymiarowe. Zadne mieszkania na poddaszu, jak
                          lamentowali "lojalnie ostrzegający".

Przeciąganie budowy jest rzeczą bardzo irytującą i na pewno nie jest
                          ze strony Proinsu w porządku. Niemniej, pomimo tego, że jestem
                          obruszony tymi opóźnieniami, co kilka dni temu zdecydowanie
                          przekazałem Panu Kuklińskiemu, oceniam efekty, a nie imaginacje
                          umysłowe micholinka vel borkowskieblonia.

Dzisiaj jest 18 pażdziernika. Do końca roku pozostało dobrze ponad
                          dwa miesiące. Zaczekam cierpliwie.
                      • provo79 Re: za wczesnie enter! :) 18.10.07, 09:39
                        Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze:
                        1. Pytałem kilka osób z branży budowlanej o szanse ukończenia budowy
                        do końca roku - odpowiedź zawsze była ta sama - marzenia ściętej
                        głowy!!!! (odpowiedzi po oglądnięciu zdjęć i ogólnym opisie
                        zaawansowania padały już 2 miesiące temu). Łudziłem się cały czas -
                        niestety. W końcu się pogodziłem.
                        2. Próbowałem w ostatnim aneksie wymóc na Proinsie uzależnienie
                        ostatniej raty kredytu od momentu oddania mieszkania. Nie zgodzili
                        się. Nawet nie chcieli tego słuchać. Już wtedy można było się
                        spodziewać opóźnień. W każdym bądź razie szczere gratulacje dla tych
                        którzy przeforsowali taki zapis i szczery podziw dla zdolności
                        negocjatorskich.
                        3. Twierdzenie budowlańców: Mróz = brak możliwości tynkowania
                        (poźniej tynk odpada płatami!)
                        4. Czy ktoś z Was wie dlaczego nie można doprowadzić bezpośredniej
                        drogi od naszego osiedla do Kobierzyńskiej (tak jak teraz jest
                        wytyczona droga dojazdowa do budowy)?

Dzieki z góry za odpowiedź na 4 punkt

Pozdrawiam przyszłych współlokatorów
                        • ganz3 Re: za wczesnie enter! :) 18.10.07, 10:00
                          Dla pocieszenia (nie wszystkich) powiem,ze w budynku B do późnego
                          wieczora świecą się światła i ekipa pracuje aż dudni (betoniarka).
                          Ten budynek ma szansę zostać skończony w terminie. Cóż ostatni będą
                          pierwszymi, a tak na marginesie to jak mi się zdaje tynki są
                          wewnetrzne (scienne/gładzie) i zewnetrzne (elewacyjne). Nie znam sie
                          na budowlance ale w budynku z oknami
                          temp. nie powinna spadać ponizej zera (przeważnie) wiec może da się
                          tam robotę podciagnąć?
                        • kaczkada Re: za wczesnie enter! :) 18.10.07, 10:05
                          4) Droga do budowy przebiega przez prywatny teren, Proins pewnie sie dogadal z
                          wlascicielm tylko na czas budowy.

Jednak kiedys sie pojawila informacja ze planowna jest droga osiedlowa ktora
                          polaczy Kobierzynska z Obozowa, ktora bedzie przebiegac sladem drogi dojazdowej
                          na budowe. No ale najpierw gmina musi wykupic grunty i uchwalic plan
                          zagospodarowa, zeby to sie spelnilo. Moze ktos wie czy w tej sprawie sie cos dzieje?
                          • dopanamariana droga dojazdowa 18.10.07, 10:23
                            Kolega kaczkada dobrze pamięta, iz była o tym mowa.
                            Śpieszę donieść, że rozmawiałem wczoraj z pracownikiem Biura
                            Planowania Przestrzennego UMK i na sesji RMK (w przyszłym tygodniu)
                            ma być czytany projekt uchwały ws. podjęcia planu zagospodarowania
                            przestrzennego dla obszaru "Kobierzyn-Zalesie". Tymczasem niebawej,
                            do końca tego tygodnia na stronach BIP UMK ma się pojawić, prjekt
                            przedmiotowego projektu uchwały. Sprawdzam codziennie - z myślą o
                            Was, drodzy, przyszli Sąsiedzi :) - ale na razie informacji brak. A
                            dopiero wtedy, znając przebieg ulicy łączącej Kobierzyńską z
                            Nowoobozową, będziemy mogli dywagować nt. dojazdu do III etapu
                            bezpośrednio z Kobierzyńskiej.
                            • borkowskieblonia Re: droga dojazdowa 18.10.07, 11:22
                              Kilka tygodni temu wlasciciele tej działki, po konflikcie z Proinsem
                              nt.przekroczenia umówionego zakresu wykorzystywania terenu,
                              postawili znaki zakazu postoju = wytyczając jedynie trasę przejazdu
                              wprost na budowę.
                              Wnieśli również odwołanie od Planu w zakresie wytyczenia owej drogi
                              do Nowoobozowej - gdyz jej przebieg kolidowałby z planami zabudowy
                              tej działki.
                              Gmina rzadko wydaje pieniądze na wykup prywatnych gruntów - a cena
                              jaką zaśpiewają sobie wlasciciele za ten pasek będzie pewnie wysoka.
                              Naturalnie ta dróżka usprawniłaby choć trochę komunikację - ale nie
                              liczmy na jej zbudowanie. Skoro nie ma srodkow nawet na chodniki w
                              okolicach stadniny, kto wyda pieniadze na taka drogę.
                              Ruch zostanie skierowany pzrez wt. I na Gwiezdzistą i Kobierzynską -
                              gdzie juz teraz ok. 8 rano czeka się do 40 minut zeby doczołgać się
                              do Tesko.
                              Taka okolica. To nie Ruczaj sprzed 3 lat
                              • dopanamariana Re: droga dojazdowa 18.10.07, 11:49
                                Jeżeli z Obozowej jedziesz w korkach do Tesco 40 minut (???), to
                                radzę (myśleć, myśleć)pojechać przez Zawiłą, Zakopiańską, Kapelankę.
                                Gwarantuję, że podróż potrwa o połowę krócej. Trasa dłuższa, ale
                                benzyny spalisz pewnie mniej, niż w korkach.
                                W przypadku korzystania z komunikacji miejskiej warto skorzystać z
                                pętli w Borku Fałęckim. Tramwaj jedzie z pętli do Tesco ok. 10 min.

Jacy Ci ludzie są dziwni... No chyba, że celowo sieją popłoch i
                                odnajdują w tym przyjemność.
                                • borkowskieblonia Re: droga dojazdowa 18.10.07, 12:37
                                  w niedzielę lub podczas wakacji i owszem.
                                  widać że nie próbowałeś rano przez Zakopiańską dawno jechać.
                                  za rzadko bywasz w tej okolicy
                                  • dopanamariana Re: droga dojazdowa 18.10.07, 12:55
                                    :)
                                    Po dłuższej przerwie, od początku tego tygodnia, CODZIENNIE
                                    przejeżdzam w opisywanej przez Ciebie porze odcinek: Węzeł
                                    Opatkowicki - Rondo Grunwaldzkie (przez Zakopiańską, Łagiewniki,
                                    Kapelankę) i czas całego przejazdu na tej trasie wynosi ok. 25
                                    minut. I uważam, że odcinek o którym omawiamy (Borek Fałęcki-Tesco)
                                    jest jeszcze całkiem przyjemny do przejechania. Przejazd trwa ok. 15
                                    minut. Na przejazd z Obozowej do Borku, przez Zawiłą, zakładam 5
                                    min. No chyba, że tam są takie straszliwe korki. Ale szczerze
                                    powiedziawszy, jak przejeżdzam to raczej ich z lewej strony
                                    skrzyżowania nie widziałem. Pusto.
                                    No więc jak to jest?
                                    • sabiptysia Chłopcy dajcie spokój,już tacy duzi jesteście!n/t 18.10.07, 22:46

• dopanamariana Re: Chłopcy dajcie spokój,już tacy duzi jesteście 19.10.07, 08:20
                                        Hehehehe! Ok ;)
                                        Ps. Taką mam przewrotną naturę, iż jak ktos banialuki plecie, wizje
                                        przerażające roztacza, popłoch sieje... to opanować się nie mogę.
                                        Może w wyborach powinienem startować? :)
                                  • flower82 Re: droga dojazdowa 19.10.07, 10:10
                                    Witam,

Godzina 7:10 wyjazd z okolic Tesco(ulica ruczaj) czas przejazdu na naszą budowę
                                    około 5 minut(korków nie ma, wyjazd z naszego osiedla nie jest zakorkowany,
                                    wszystko wygląda ok). Przejazd z naszej budowy do ulicy ruczaj:
                                    Wyjazd 7:30, ulica ruczaj: 7:34. Jechałem kobierzyńską i naprawdę nie ma
                                    problemu z przejazdem. Słyszałem, że czasami jest problem, ale nie aż taki.

Niektórzy jak psy wszędzie widzą zło, korupcję, korki i brak możliwości,
                                    pesymistycznie podchodzą do dzielnicy ruczaj nie wierząc, iż da się tutaj
                                    mieszkać. Ja mieszkam na ruczaj ponad 3 lata i nie jest tak źle!!

Już dawno miałem to napisać, także nie odmówię sobie teraz tej przyjemności:

do borkowskieblonia:
                                    Nie wiem skąd u Ciebie takie podejście do wszystkiego, a szczególnie do tego, iż
                                    ludzie cieszą się ze swoich nowych mieszkań. Siejesz tylko zamęt sprawiając, iż
                                    działasz dokładnie jak nasz prezydent M. Właśnie wszystkim chodzi o to, aby
                                    Ruczaj zrównać z Nową Hutą, aby szanse były wyrównane i wyrównały się różnice
                                    nazwijmy to kulturowe, pomiędzy Ruczaj a np Nową Hutą(w której nawiasem mówiąc
                                    też da sie normalnie żyć). Przestań gdakać i zacznij coś robić, a nie tylko
                                    zamęt siać.!!

pozdrawiam
                                    • dopanamariana Re: droga dojazdowa 19.10.07, 13:15
                                      Nowa Huta! :)
                                      Moje rodzinne miasto. Mieszkałem tam 27 lat. Eeech...
                                      Oczywiście, że w NH da się normalnie żyć. Ale jak ktoś tam nigdy nie
                                      był i nasłuchał się - jako przyjezdny student - co to za straszne
                                      miejsce, to odmienić takiej opinii nijak nie można...

Pozdrowienia dla ludzi z NH, jeżeli są na tym forum.
                                      • flower82 Re: droga dojazdowa 19.10.07, 14:24
                                        Nie ma nic do NH, tak jak napisałem, wręcz jest wzorem infrastruktury(kiedyś na
                                        pewno była) nie ma korków, nie ma problemów. Ale mieszkałem tam 2 lata(okolice
                                        Okulickiego) i nie wspominam tego zbyt miło, fakt, przyjezdnym studentem
                                        jestem... ale wolę ruczaj niż NH, mam prawo:)
                                    • provo79 Re: droga dojazdowa 19.10.07, 15:50
                                      Witam,
                                      Odniose sie do ostatniego tematu na tym forum. Dopanamariana wrzucil
                                      link do zatwierdzonego ostatnio planu zagospodarowania terenu.
                                      Wedlug mnie mniej wiecej w miejcu gdzie teraz Proins ma wydzielona
                                      droge dojazdowa do naszej budowy jest wytyczony teren "Drogi
                                      publicznej klasy dojazdowej". Droga ta biegnie od Kobierzynskiej i
                                      pozniej zakreca na poludnie zdluz cieku wodnego....

Pozostaje czekac jak sie sytuacja rozwinie... plan planem, a
                                      sprawiedliwosc....
                                      Pozdrawiam
                  • flower82 Re: Ot, dobrze mądrego posłuchać! :) 19.10.07, 10:02
                    Witam,

Byłem dzisiaj na budowie, okien co prawda więcej nie ma, ale instalacje już
                    prawie są skończone. Ludzi jest bardzo dużo i ruch też duży, wszyscy coś robią,
                    nikt nie stoi i nie patrzy się co robić dalej. Także wygląda, iż ostro się do
                    pracy wzięli. Kluczowe są tylko okna, jeśli one będą to ruszają z tynkowaniem i
                    może jeszcze jakiś cień szansy na mieszkania w tym roku jest... Oby tylko pogoda
                    była dla nasz przychylna...
                    • dopanamariana Re: Ot, dobrze mądrego posłuchać! :) 19.10.07, 10:12
                      Miłe wieści.
                      Instalacje prawie skończone? Piszesz zapewne o elektryce, prawda? I
                      gdzie, we wszystkich budynkach? Również w "C"?
                      Pozdrowienia!
                      • flower82 Re: Ot, dobrze mądrego posłuchać! :) 19.10.07, 10:38
                        O budynku C nie wiem za wiele pisałem o A, w budynku A w mieszkaniach instalacje
                        elektyrczne skończone, trwają pracę nad schodami do budynku A jak i do budynku
                        B. W budynku C dach już jest, tyle zobaczyłem, więcej napiszę w poniedziałek,
                        znowu będę na budowie...
    • dopanamariana 26.X. - jest ładana pogoda - pracują??? 26.10.07, 11:28
      Nie mam okazji być na budowie. Dlatego ciekawi mnie jak posuwają się
      prace. Jak się mają okna w budynku A? Wstawili już chociaż połowę?
      Bo w to, że zaczęli robić elewację, to niestety nie wierzę... Niech
      ktoś napisze chociaż, że wykorzystują dobrą pogodę i coś robią...
      Ps. A jak inne budynki?
      • kaczkada Re: 26.X. - jest ładana pogoda - pracują??? 26.10.07, 11:59
        Witam,
        Od wczoraj chyba wstawiaja okna w A.
        Pojawilo sie rusztowanie przy B, wiec pewnie zaczna dzisiaj elewacje.
        Budynej B jest prawie caly wytynkowany w srodku, wiec pewnie ekipa wkrotce
        przeskoczy na A.

• niepokorna13 Re: 26.X. - jest ładana pogoda - pracują??? 26.10.07, 14:29
          Witam. W budynku A wstawiają okna,na budynku B robią zewnętrzną
          elewację natomiast budynek C jak stał tak stoi. Nawet dach jest
          niedokończony. Pozdrawiam!
          • p_grzes Budynek C, ech... 26.10.07, 14:49
            W trakcie ostatniej rozmowy z panem Kuklinskim dowiedzialem sie, ze do polowy listopada okna w calym budynku C beda wstawione - trzymam za slowo :)
      • sabiptysia pracują... 26.10.07, 20:14
        Zrobilam sobie dzisiaj spacer z dziecmi na budowe. Weszlismy przez I etap a od
        tej strony nie bylo widac rusztowania na budunku B, jesli rzeczywiscie ono juz
        tam stoi. Co do okien, to moge powiedziec tyle, ze sa juz wprawione, prawie w
        calym skrzydle zachodnim bloku A, reszta nie ruszona a na dachu bloku C
        widzialam kilka osob. Tyle.
        Slyszalam dzisiaj, ze zima tego roku ma byc jeszcze lagodniejsza... miejmy
        nadzieje, ze prognoza sie sprawdzi i ze tym razem Proins to wykorzysta w 200%!
        Pozdrawiam!
    • dopanamariana 29.X. - nadzoru ciąg dalszy :) 29.10.07, 14:01
      Wiem, że Proins czyta to forum. Wobec tego uważam, iż powinniśmy
      wykorzystać ten tanał jednostronnej komunikacji do
      wytwarzania "łagodej, serdecznej perswazji" na naszych budowniczych.
      I dlatego proszę wszystkich tych, którzy mają jakieś wieści z
      budowy - zwłaszcza tych, którzy dostrzeżą podczas swojej wizyty na
      budowie bezruch - o to by wpisywali to na forum. Informacja o braku
      postępów też jest informacją.
      I na koniec moja diagnoza do obecnej sytuacji. Prawda jest taka:
      Proins zrzuca opóźnienie na brak siły roboczej. I w znaczej części
      jest to prawda. Ale można popatrzeć na inne budowy i naszą. W innych
      miejscach praca idzie szybko i sprawnie. A u nas bardzo ślamazarnie.
      A wiecie dlaczego? Mogę się mylić, ale uważam, że wszystko zależne
      jest od pieniędzy. Proin buduje powoli, bo oszczędza pieniądze.
      Zasada jest prosta. Deweloper dzwoni do firmy, która produkuje okna.
      Mówi: potrzebuję 500 okien. Producent mówi: na kiedy? Proins. Za
      miesiąc. Producent: to będzie kosztowało (strzelam) 400 tys. zł.
      Proins: a może jakaś zniżka... ? Producent: Jak poczekacie 2
      miesiące, to będzie 10% taniej. Proins: Zgoda!
      I taki mechanizm funkcjonuje na naszej budowie chyba ze wszystkim. Z
      ekipami budowlanymi. Elektrykami. Hydraulikami...

Napiszę jeszcze raz: może się mylę. Ale jak to jest, że inni
      deweloperzy potrafią sobie zapewnić odpowiednią ilość ekib
      budowalnych, zaś Proins nie?

A jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... :)

Proins buduje w cenie do jakiej się zobowiązał dwa lata temu. I
      chwała im za to. Tak się robi biznes. I to zaprocentuje w
      przyszłości. Ale szkoda, że to zaufanie, jakie budują dzięki swojej
      uczciwości z ceną mieszkań, tracą na niedotrzymywaniu terminów...

Ale nie można mieć wszystkiego :)
    • dopanamariana 5.XI - wejście smoka - tynkarze wchodzą do bud. A 31.10.07, 13:11
      Takie mam info z pewnego źródła :)
      • ganz3 Re: 5.XI - wejście smoka - tynkarze wchodzą do bu 31.10.07, 14:17
        A okna miały być do końca października ... dzięki za wieści ale
        pozwolę sobie pozostać niewiernym Tomaszem... zobaczę to uwierzę ;-)
        • mjarecki Re: 5.XI - wejście smoka - tynkarze wchodzą do bu 31.10.07, 23:24
          A w budynku B, tynkuja juz w koncu?? Ma ktos jakies fotki?
          Ja z budynku C, wiec i tak jeszcze poczekam... ale ciekawym ;)
          • j.w13 Stan z dzisiaj: 05.11.07, 10:31
            Witam,

Właśnie wróciłem z budowy:
            Nie zrobiłem zdjęć ale postaram się coś tam opisać:
            Ogólnie sporo ekip na placu budowy, widać spore postępy przy każdej wizycie.

Bud A: W klatce I zaczynają tynkować mieszkania, okna wsadzone w ponad połowie budynku, w części komplet instalacji (nie wiem w jakiej gdyż byłem tylko u siebie w mieszkaniu - I klatka), na dziedzińcu wylewają wylewkę. Już mocno wybetonowany zjazd do garaży.

Bud B: Nie wiem jak w środku, ale wnioskuję, że wytynkowany jeśli gipsiarze są na bud.A (chyba, że tynkują równocześnie), z zewnątrz docieplony styropianem.

Bud C: Elektrycy podobno powoli kończą pracę na budynku, nawieziona masa okien, ale jeszcze nikt nie montuje.

Na mróz na razie się nie zanosi więc powinniśmy chyba być dobrej myśli.

Pozdrawiam!

Kuba
    • dopanamariana 8.XI - rozmnożenie tynkarzy :) 07.11.07, 10:00
      Wedle pozyskanych przeze mnie przed chwilą informacji, nowa grupa
      tynkarzy pojawi się w budynku A (rozpocznie od klatki III) już
      jutro :) Tymczasem od poniedziałku miała ruszyć inna grupa (klatka
      od strony zachodniej). Ktoś może potwierdzić, że tak się stało?
      • j.w13 Re: 8.XI - rozmnożenie tynkarzy :) 07.11.07, 22:55
        Tak jak pisałem powyżej w poniedziałek już byli w pierwszej klatce w budynku A.
        • provo79 Stan 09.11.2007 09.11.07, 08:56
          Witam,
          Duży ruch na budowie... Ekipy pracują, że aż miło. Ze względu na
          warunki atmosferyczne (rozmiękłe podłoże) udało mi się oglądnąć
          postępy od strony zachodniej (budynek A), i od południowej
          (wszystkie budynki).
          Co zaobserwowałem:
          Budynek B -> wytynkowany (leżą świeże tynki na ścianach)...
          Budynek A -> Okna wstawione z niewielkimi wyjątkami, na pólnocnej
          elewacji jednego ze skrzydeł budynku od dołu widać styropian więc
          przystępują chyba do ocieplania. Duża ilość styropianu leży
          na "dziedzińcu" budynku A. W środku pracują ekipy... W jednej z
          klatek częściowo zamontowane metalowe poręcze na schodach.
          Budynek C -> Bardzo duża część okien wstawiona (ale są
          pojedyńcze "dziury" bez żadnego schematu). Moj kawałek podłogi już
          oszkolony w całości (trzecie piętro od strony południowej).
          Elektrycy pracują na budynku C (w klatce w której byłem elektryka
          położona).

Tyle moich obserwacji. Nie miałem niestety dużo czasu więc takie
          pobieżne informacje. Niestety padł mi aparat w trakcie więc mam całe
          trzy zdjęcia budynku C. Postaram się wkleić na forum wieczorem...

Pozdrawiam
    • dopanamariana 20.XI. - wielkie budowanie! 20.11.07, 17:45
      Szkoda tylko, że tak późno... Niemniej ilość robotników i ich tempo
      pracy olbrzymie.
      Cóż, na najbliższe 10-12 dni pogoda ma być łaskawa (w dzień 8-10
      stopni, w nocy 0-(-2). Zobaczymy co budowlańcy w tym czasie
      osiągną...

Gdyby praca toczyła się od początku tak jak dzisiaj, to już
      bylibyśmy po parapetówach.

Ps. Nawet zaczęli kopać kanalizację w kierunku I etapu, o której
      ktoś już wspominał.
      • p_grzes Re: 20.XI. - wielkie budowanie! 20.11.07, 20:31
        To ja jeszcze od siebie dodam, bo tez bylem dzis na budowie.
        Jakiegos straszliwego ruchu na zewnatrz nie zauwazylem.
        Budynek A - ocieplanie posuwa sie powili do przodu.

Rzeczywiscie robia kanalizacje.

Budynek B - na zewnatrz ruchu nie zauwazylem, poza robieniem kanalizacji obok.

Budynek C - na zewnatrz spory ruch kolo wjazdu do garazu, 'ocieplaczy' nie zauwazylem.

Wewnatrz budynku C juz ruch byl spory i instalacje 'klada sie' w oczach. Rozmawialem zarowno z elektrykami i hydrualikami i wyglada na to, ze wszystko idzie w bardzo szybkim tempie. Zapytalem czy to tempo nie jest kosztem jakosci, ale glowny hydrualik mowil, ze odbior ze strony Proinsu jest bardzo dokladny i czepiaja sie wszystkich niedociagniec - mam nadzieje, ze mi nie sciemnial.

Okazalo sie tez, ze jednak nie wszystkie liczniki beda na zewnatrz mieszkan (no coz za kazdym razem jak pytalem, to w Proinsie mowiono mi co innego). Otoz ciepla woda bedzie miala swoj licznik w kuchni. Nie wiem czy dotyczy to wszystkich mieszkan, ale na pewno jest tak w mieszkanich dwupokojowych z trojkatna kuchnia.

Co do kolorow elewacji. No coz, chyba pierwsze zdjecie, ktore pojawilo sie na forum najlepiej oddawalo kolory - niestety. Zreszta warto zobaczyc to na zywo zeby wyrobic sobie zdanie.

Ramy okienne sa biale - coz w wersji 'demo' (czyt. projekt) byly brazowe i jak dla mnie lepiej komponowaly sie z elewacja. Zobaczymy jakie bedzie wykonczenie balkonow i wtedy sie okaze.

Co do wchodzenia w polowie stycznia w celu wykonczania mieszkan, to ja tego jakos nie widze, przynajmniej w budynku C. W innych nie bylem wiec ciezko mi powiedziec.

Pozdrawiam
      • p_grzes 24.11.2007 25.11.07, 17:15
        Budynek A
        Tynkowanie elewacji. Jak na moje oko kilkunastu pracownikow.
        Wewnatrz nie bylem.

Budynek B
        Na zewnatrz bez zmian.
        Wewnatrz nie bylem.

Budynek C
        Jesli chodzi o elewacje to zmian nie zauwazylem. Lekki postep w pracach przy wjezdzie do garazy. Na zewnatrz widzialem 1 robotnika.
        Wewnatrz mieszkan instalacje jeszcze nie skonczone. Ruchu tez nie widzialem.

Ogolnie:
        Posunely sie prace przy robieniu kanalizacji.

Nie wiem czy to ze wzgledu na sobote, pogode, pore roku czy jakies inne nieokreslone sily z kosmosu, jakiegos wiekszego ruchu na budowie nie zauwazylem.

Jeszcze jedno - kolory. Zona stwierdzila, ze nie jest najgorzej choc troche dziwne zestawienie.
    • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 29.11.07, 11:55
      Witam,

Byłem wczoraj(28.11.2007) na budowie po godzinie 20, robotnicy właśnie zbierali
      się do wyjazdu, a w budynku A jeszcze paliło się światło w pomieszczeniu na
      parterze. Nie wiem czy jest to jednoznaczne z tym, iż fachowcy na naszej budowie
      pracują po kilkanaście godzin, ale jeśli tak, a wszystko na to wskazuje, to
      BRAWO!! dla nich no i oczywiście dla Proinsu, być może styczeń nie jest taki
      nierealny jak się nam wydaje.

pozdrawiam
      • provo79 Re: Neewsy z budowy!!!! 29.11.07, 12:50
        Witam,
        Niestety moje odczucia co do czasu pracy robotników sa nieco inne.
        Nie wiem jak wygląda to wieczorami ale widziałem już dwa razy jak to
        wygląda z samego rana...
        Dwa razy byłem na budowie tuż po 7 (w odstępnie dwóch tygodni) i
        spędzałem tam trochę ponad godzinę czasu za każdym razem.
        I jak to wyglądało:
        7:15 - niewiele sie działo
        7:30 - część ekip zaczynało sie dopiero zjeżdżać do pracy
        (przyjeżdżały dopiero samochody)
        Około 8 w jednym z budynków widziałem sporą ekipę jedzącą
        sniadanie...
        Podczas drugiej wizyty kierownik budowy pojawił sie w pracy po
        godzinie 8.
        Ruch zaczyna sie na dobre po 8.
        Jeżeli mają zaczynać pracę o godzinie 7 rano to ja nie wiem dlaczego
        tego nie robią. Wg mnie o 7 robotnicy powinni być na stanowiskach
        pracy...
        Nie ruszałem tego wątku wcześniej bo uznałem, że prace postępują, a
        w jaki sposób to już sprawa robotników.

Swoją drogą to od 8 do 20 i tak jest 12 godzin... więc chwała im za
        to.
        Szkoda że w lecie tak nie pracowali...

Pozdrawiam optymistycznie
        • sabiptysia Re: Neewsy z budowy!!!! 29.11.07, 20:33
          Ej Provo wyluzuj. Jesli robitnicy spedzaja 12 godzin na naszej budowie to kiedys
          jesc musza a jak wiadomo sniadanie to podstawa! :))
          • provo79 Re: Neewsy z budowy!!!! 30.11.07, 08:57
            :))
            Tak jak napisalem: doceniam to, ze spedzaja 12 h na budowie...
            nareszcie.... (probuje tylko tonowac zbytni huraoptymizm)....
            Wyluzowani (tak na marginesie) to bylismy wszystcy przez ostatnie
            pare miesiecy. Mam wrazenie ze az za bardzo.
            Ale co do reszty:
            Sniadania to sie je w domu :) Pozniej okolo godziny 10 maja przeciez
            przerwe na drugie sniadanie. Z mila checia sprawdzilbym jaki jest
            ich efektywny czas pracy. Bo w pracy mozna siedziec 20 godzin, z
            czego przespac 8, 4 stracic na pogaduszki, 2 na posilki, 2 itp itd

I podsumowujac (uwaga do Proinsa, nie do obecnie pracujacych
            robotnikow):
            Jezeli ekipy pracowalyby po 12 h wiosna i w lecie to pewnie juz
            mielibysmy swoje mieszkanka. Niestety: 1. ja juz place pelne raty
            kredytu 2. Place ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki
            3.Dojezdzam codziennie z duzej odleglosci do pracy (czas i koszty).
            4. Bede musial aneksowac umowe z bankiem 5. Na wiosne bedzie
            trudniej znalezc ekipy do wykonczeniowki niz teraz w zimie 6....
            7.... 8.... i moze jeszcze wiecej tych punktow

Pozdrawiam
            Pogodzony z naszym wspolnym losem :)
            • biedrona.a Re: Neewsy z budowy!!!! 30.11.07, 10:20
              Niestety musze sie calkowicie zgodzic z Kolega provo79. My tez juz
              placimy pelne raty kredytu + ubezpieczenie kredytu + wynajem
              mieszkania. Nie ma tak naprawde podstaw do tego by byc wyluzowanym.
              Bloki dalej nie sa ocieplone ani wytynkowane, a srodku jest jeszcze
              mnostwo pracy.Pogoda jest tez jaka jest. Nie ma szans na to bysmy w
              styczniu zaczeli wykanczac nasze mieszkania. Ciekawe jest tylko ty
              czy faktycznie do konca marca podpiszemy akty notarialne.... w koncu
              PROINS stal sie mistrzem opoznien i opowiadania rzeczy, ktore nie
              maja pokrycia w rzeczywistosci. Generlanie ciezko z tym
              wyluzowaniem. Pozdrawiam w oczekiwaniu.
              • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 30.11.07, 12:34
                Myślę, iż stwierzenie "Wyluzuj" do Provo miało na celu zwróceniu uwagi na to, iż
                robotnicy pracują pełną parą. Inną rzeczą jest to jak Proins do tej pory
                podchodził do tematu i czy uda im się dotrzymać kolejnej złożonej nam obietnicy.
                W pełni popieram Ciebie oraz Provo, sam jestem w podobnej sytuacji, Opłacam
                pełne raty kredytu(ale bez kapitału) ubezpiecznie przejściowe, ubezpiecznie na
                życie i jeszcze wynajmuję mieszkanie, zresztą podobnie jak sabiptysia. Wkurza
                mnie to okropnie, bo zamiast dodatkowych paru tysięcy na wykończenie, muszę je
                przeznaczać na bieżące opłaty, ale co możemy zrobić...

Co do tempa prac, to muszę to sprawdzić. Ale wydaje mi się, iż Proins nie płaci
                za ilość spędzonego czasu, ale za wykonaną pracę, więc jak fachowcy(nie lubię
                słowa robotnicy) siedzą na budowie 12 i więcej godzin to pewnie ma to
                odzwierciedlenie w efektach prac, ale może być inaczej.

Fakt jest taki, iż parę miesięcy temu nie spotkałem się z fachowcami z naszej
                budowy po godzinie 17(a w lecie często bywałem tam po pracy na spacerze). I to
                jest puenta mojej wypowiedzi.

Uff, pozdrawiam przyszłych poirytowanych sąsiadów :)
                • provo79 Re: Neewsy z budowy!!!! 30.11.07, 13:13
                  Witam,
                  Muszę powiedzieć, ze stwierdzenie "wyluzuj" Sabtysi ani mnie nie
                  zdenerwowalo, ani rozdraznilo :) (zeby nie bylo nieporozumien)
                  Podejrzewam tak jak Flower82 ze fachowcy rzeczywiscie pracuja na
                  zasadzie podwykonawstwa czyli placi sie im za efekty, a nie za czas.
                  I to jest gwarancja sumiennosci i czasu wykonania.
                  Dlatego tez po moich wizytach (jakies cztery tygodnie temu) nie
                  ruszalem tego watku...

Ale rzeczywiscie troche zolc mi podchodzi do gardla jak siegne
                  pamiecia pare miesiecy wstecz gdy budowa swiecila pustkami...
                  I tak jak napisalem wczesniej: mam pretensje do Proinsu, ze nie
                  zlecil wczesniej prac.

Mam nadzieje, ze marzec to realny termin.

Pozdrawiam
                  • ganz3 Re: Neewsy z budowy!!!! 03.12.07, 13:05
                    Byłem w sobote na budowie, ale wielkiego ruchu raczej nie
                    zaobserwowałem przypuszczam, że był to skutek andrzejek. Niezbyt
                    składnie idzie ocieplanie zewnętrzne budynkow. Szczególnie widać to
                    na C. Nic tam się nie dzieje! Myślę, że z uwagi na dobrą pogodę do
                    polowy grudnia mozna sporo zrobić. Wg mnie ten okres może być
                    kluczowy... jeśli ocieplą budnyki, a chwyci mróz to w środku mozna
                    bedzie wykańczać w przeciwnym wypadku przy utrzymujacym się mrozie
                    (jak to w zimie) nie zrobią wiele ani na zewnatrz ani w środku i
                    zapomnijcie o wykańczaniu koncem lutego lub w marcu. Mam nadzieję,
                    że się mylę,
                    no i niech nam zima lekką bedzie....

PS. dzisiaj na budowie w temacie dociepleń zewnętrznych nadal zima!
                    widać kac od andrzejek długo trzyma.
                    • j.w13 Re: Neewsy z budowy!!!! 03.12.07, 19:35
                      Może w sobotę faktycznie były Andrzejki.
                      Dzisiaj na budowie ruch był spory, a jeżeli chodzi o docieplenie w przypadku bud.A moim zdaniem to bardzo szybkie tempo (C cały czas jest z tyłu, faktycznie).
                      Dodam, że w bud.A w pierwszej klatce od górnych mieszkań są robione wylewki, więc to wszystko wygląda już całkiem dobrze.
                      Pewnie, że można się czepiać i wracać do czasów (pamiętam, pamiętam że wcale nie tak dawno...) kiedy ludzi było parokrotnie mniej a warunki pogodowe były o wiele korzystniejsze, a Proins tego nie wykorzystał, ale po co. A można było... Niestety!
                      • p_grzes Re: Neewsy z budowy!!!! 03.12.07, 20:44
                        To ja tez swoje dorzuce z sobotniej wizyty.
                        Ogolnie rzeczywiscie robotnikow nie bylo zbyt wielu. Na zewnatrz naliczylem okolo 10 osob - pracowali przy kanalizacji.

Budynek A.
                        Ocieplanie posunelo sie wyraznie do przodu i nawet tynkow zewnetrznych przybylo. Strona od laki wciaz nieocieplona.

Budynek B.
                        Tu niewiele moge powiedziec, bo w srodku nie bylem, a na zewnatrz zmian nie zauwazylem

Bydynek C.
                        Z zewnatrz bez zmian (od poprzedniej soboty). Wewnatrz pracowali hydraulicy (w srodkowej klatce). Pewne postepy przy budowie wjazdu do garazu podziemnego.
                        Ogolnie mam wrazenie, ze budynek zamiast doganiac pozostale to zostaje coraz bardziej w tyle.

A co do tempa. Prawda jest taka, ze pogoda zgotowala mila niespodzianke i temperatura dochodzila dzisiaj nawet do 10'C, wiec wydaje mi sie, ze praca przy tynkach zewnetrznych powinna teraz isc pelna para. Nie wiem czy mozna liczyc na tak lekka zime jak w zeszlym roku, wiec duzo zalezy od tego czy teraz ociepla i otynkuja budynki, czy nie.

A co do Rydlowki, to zostaje tylko im pozadroscic, ze mimo wiekszych blokow dostaja swoje mieszkania jako pierwsi.

Poki co to licze na to, ze Proins pokaze klase i udowodni nam wszystkim, ze potrafi wykorzystac sprzyjajace warunki pogodowe.
                        • sabiptysia Re: Neewsy z budowy!!!! 04.12.07, 21:00
                          tiaaa... tak jak pokazal klase do tej pory i wykorzystal sprzyjajace warunki...
    • niepokorna13 Re: Neewsy z budowy!!!! 03.12.07, 14:53
      A na Rydlówce ludzie dostali już klucze do wykańczania mieszkań!....
      Bez komentarza!
    • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 10:35
      Witam,

Byłem wczoraj na budowie po godzinie 22 i ruch był bardzo mały, w sumie to byłem
      tylko ja, ale wracając do sedna sprawy:

Budynek A, bardzo duże postępy, została 1/3 bloku od strony łąk do ocieplenia,
      także postęp prac tynkarskich jest zadowalający, od storny kobierzyńskiej kończą
      tynkować, od strony pozostałych bloków tynkowanie zakończone, zaczynają tynkować
      blok od strony łąk. Trwają prace na wjazdem do garaży budynku A oraz B.
      Natomiast na budynku C, z tego co zaobserwowałem, zima :(

pozdrawiam
      • pavel78 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 14:47
        Z całym szacunkiem, ale Twoja wypowiedź dotycząca budynku C jest nieco tendencyjna. Można z niej wywnioskować, że nic się tam nie dzieje, a to nieprawda. Oczywistym jest fakt, że budynek ten jest najbardziej w tyle porównując z pozostałymi (A,B), że nie ma jeszcze skończonej elewacji, ale osobiście byłem świadkiem przedwczoraj jak wygląda praca w tym bloku w środku dnia powszedniego. Muszę przyznać, że robota wre. Duża ilość pracowników pracuje ile fabryka dała abyśmy mogli jak najszybciej wprowadzić się do naszych mieszkań. Wychodzę z założenia, że nie ma co się patrzyć za siebie i rozpamiętywać jaka to była zima rok temu i ile mogli zrobić. Nie zrobili i już. Jesteśmy gdzie jesteśmy i z tej perspektywy należy planować ewentualny termin odebrania kluczy. Byłem w środku (nawet we własnym mieszkaniu. Miło było stanąć we własnym salonie :)) i widziałem na oczy jak wszystko wygląda. Zapytałem jednej z osób pracujących w naszej klatce o realny termin oddania inwestycji. Zgodziliśmy się co do tego, że nie będzie to wcześniej niż w marcu. Mówimy tu oczywiście o bloku C. (Budynek A już lada chwila pokryje kolor). Chciałbym ze swojej strony prosić wszystkich forumowiczów/przyszłych współlokatorów budynku C o cierpliwość. Wiem, że wielu z Was dawno pokłady tego surowca się skończyły, ale... sami nie weźmiemy łopat w ręce.

P.S. Jest to chyba dopiero moja 3 lub 4 wypowiedź na tym forum. Praktycznie jestem tylko obserwatorem i korzystam z forum w celu czerpania najświeższych informacji na temat naszej inwestycji. Tym razem jednak chciałem wyrazić swoją własną opinię. Pomimo tego, że budynek C w którym zamieszkamy z żoną jest w tyle to nie zauważyłem (a widziałem na własne oczy), aby nic się w nim nie działo i leżał tzw. odłogiem. Ktoś może takie wrażenie odnieść jeśli z zewnątrz porówna wszystkie 3 bloki. No ale kiedyś C był najszybszy, tera jest w tyle. Ktoś musi być pierwszy a ktoś ostatni :) A pamiętacie z powiedzenie kim będą ostatni :)
        • provo79 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 15:28
          Witam,
          Odwiedzam co jakiś czas budowe (a budynek C w szczegolnosci bo tam
          jest zlokalizowane moje przyszle mieszkanie) i dlatego moge z
          czystym sumieniem odpowiedziec na Twojego posta:
          1. Zgadzam sie, ze praca w srodku budynku C wre. I to jest
          pozytywne, nawet bardzo.
          2. Niestety na zewnatrz nic sie nie dzieje. A obecna pogoda nie
          bedzie trwala wiecznie. Trzeba wziasc pod uwage, ze przy ujemnych
          temperaturach, i braku ocieplenia budynku (calkowitego zamkniecia) w
          srodku tez wszystkiego nie zrobią. A na pewno my raczej nie
          zaczniemy wykanczac mieszkan.
          3. Boje sie, ze marzec wcale nie jest taki realny jak wszyscy tutaj
          pisza. A dlaczego? Poniewaz jezeli zima przycisnie mocniej i
          potrzyma do konca marca, to wtedy Proins nie dotrzyma kolejnego
          terminu.
          4. W kwestii wspominania poprzedniej zimy: jezeli fachowcy na
          budowie argumentuja mi brak postepow obecnym atakiem zimy to niech
          mi wszyscy wybacza, ale...
          Wyobrazmy sobie sytuacje, ze ktokolwiek z nas dostaje w pracy
          miesiac na realizacje projektu, a pozniej tlumaczy braki postepu i
          finalne niepowodzenie losowym wypadkiem w postaci 3-godzinnego braku
          prądu w noc poprzedzajaca oddanie projektu. Jaki byłby final? O co
          zapytałby kazdy przelozony? Niedomyslnym odpowiem: Szef zapytałby:
          Co do k... nedzy robiles przez caly miesiac?
          Wersja od mniej wulgarnego szefa "Chcialbym zebys mi w jasny sposob
          przedstawil co robiles przez poprzednie 22 dni robocze. Krok po
          kroku..."

I tym optymistycznym akcentem....

Pozdrawiam
          • p_grzes Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 15:45
            Zgadzam sie w pelni z przedmowca. Jesli teraz nie wykorzysta sie pogody i nie
            ociepli budynku, to w przypadku normalnej zimy mozemy raczej zapomniec o marcu.
            Nie chce tutaj siac zadnych teorii spiskowych, ale prawdopodobnie bedzie tak, ze
            etap bedzie oddawany na raty. Proinsowi spieszy sie z tymi budynkami, ktore sa
            najbardziej do przodu, bo jak tam wpusci lokatorow to nasze nastroje sie
            podziela. Jedni beda sie cieszyc, ze juz dostali inni beda sie wkurzac, ze
            jeszcze nie. Mam wrazenie, ze budynek B to byla tak troche wersja demo zeby
            zlagodzic nasza frustracje.
            Teraz przypominam sobie ostatnia rozmowe z Proinsem, kiedy informowali, ze akty
            notarialne beda pod koniec marca a wpuszczanie od polowy stycznia. Kurcze,
            glupio zrobilem i nie spytalem o rok... coz mam nadzieje ze chodzilo o styczen i
            marzec 2008.

Pozdrawiam
            • provo79 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 16:42
              W 100% zgadzam sie z opinia, ze nasza spolecznosc sie podzieli. Jest
              to naturalne bo kazdy dba o swoje mieszkanie (blok). Jest to tez na
              pewno na reke Proinsowi, bo latwiej zbyc 1/3 mieszkancow niz calosc.

Nie wiem czy to planowe, czy nie, ale tak jest.
              Niestety ja jestem w tej 1/3, czyli budynku C i troche mi cisnienie
              skacze ostatnio... :(

Pozdrawiam
              • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 16:51
                Podzieli, raczej nie, cóż są winni ludzie którzy dostaną mieszkania wcześniej od
                innych, jednakże moja wypowiedź nie była złośliwa(jeśli tak ktoś pomyślał) i
                wszystkim życzę aby jak najszybciej dostali mieszkania!!
                • p_grzes Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 17:37
                  Absolutnie nie mialem na mysli, ze ktos z przyszlych lokatorow jest czemus winny
                  przez to, ze ma mieszknie w takim czy innym bloku. Winnym jest tu jedynie
                  deweloper, bo nie oddaje nam mieszkan w terminie.
                  Chodzilo mi o to, ze Ci ktorzy dostana mieszkania jako pierwsi nie beda dzwonic
                  do Proinsu i pytac o to dlaczego inni nie dostali jeszcze swoich mieszkan -
                  czyli Proins bedzie czul mniejsza presje, bo bedzie musial uzerac sie tylko z
                  okolo 30% przyszlych lokatorow.
                  Moze jestem naiwny, ale wciaz licze na to, ze wejde do swojego mieszkania w
                  okolicach marca 2008 zeby moc je wykanczac.
                  Niestety tez jestem tym 'szczesliwcem', ktory ma mieszkanie w bloku C i
                  prawdopodobnie przyjdzie mi jeszcze troche poczekac, poplacic pelna rate kredytu
                  i odpierac pokuse liczenia, ile przez ta obsuwe trace kasy.
                  Pozdrawiam
          • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 16:08
            W pełni się z tym zgadzam, jeżeli zima przyciśnie to nie będzie wesoło, nie
            musiało tak być, a teraz to loteria, albo zarezerwować fachowców, albo nie..
        • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.12.07, 16:06
          Z całym szacunkiem, Twoja wypowiedź mnie trochę wkurzyła. po pierwsze napisałem,
          iż byłem tam o 22 więc ruchu nie było, ocieplenia budynku od strony łąk i bloku
          B też nie widziałem, tynków też nie było, więc, wypowiedź nie jest tendencyjna,
          określa tylko stan prac na zewnątrz(zwróć uwagę iż nie pisałem o pracach
          wewnątrz budynku), ale co chciałem osiągnąć, osiągnąłem, ktoś coś wreszcie
          konkretnego napisał o budynku C.
    • dopanamariana 11.XII. - jaka sytuacja na budowie? 11.12.07, 16:25
      Interesuje mnie przede wszystkim czy bud. A jest już całkowicie
      ocieplony? Gdy byłem tam w niedzielę do ocieplenia pozostawał
      niewielki fragment od strony dziedzińca i ok 1/3 długości ściany od
      strony południowej. Może ktoś wie czy udało się to w ciągu tych
      dwóch dni dokończyć? Prosze o info!

Pozdrowienia!

Ps. Na malowanie to na razie nie liczę, ale jeżeli cały blok będzie
      ocieplony styropianem i zatarty tynkiem, to chyba będzie można
      działać spokojnie w środku. Trzymam kciuki za bud. C!
      • kaczkada Re: 11.XII. - jaka sytuacja na budowie? 12.12.07, 12:09
        Witam,
        od strony laki styropian jest na calej scianie chyba zacieraja go teraz tynkiem.
        Tynk akrylowy beda pewnie robci na wiosne jak bedzie odpowiednia pogoda, tak ze
        ekipa od przeyszlego tygodnie pewnie zacznie robic C.
        pozdrawiam
    • provo79 Stan na dzień 14.12.2007 14.12.07, 11:00
      Witam,
      Sytuacja z dzisiaj około 7-8 rano:
      Budynek C: Ocieplenie frontów budynku od strony domku
      jednorodzinnego, ocieplenie od strony wschodniej (grupa drzew). W
      środku prace poszły znacznie do przodu: odwiedziłem cztery klatki
      (jedna wszystkie trzy piętra, pozostałe partery plus I pietra) i we
      wszystkich leży już instalacja do ogrzewania, polożona jest
      instalacja wodna, są już zrobione odpływy pod przyszle wanny,
      umywalki itp). Nie ma jeszcze tynków wewnatrz mieszkań, nie ma
      wylewek.
      Budynek A: Około 7:30 już trwały prace na rusztowaniach. Styropian
      leży na całym budynku, zacieraja (czy tynkuja? - nie znam sie za
      bardzo na tym) jeszcze sciany na wewnetrzym dziedzincu. Zostaje do
      wykończenia sciana od strony łąki. Wewnatz: część klatek ma już
      tynki i wylewki na podłogach (klatki w skrzydle od Kobierzynskiej...
      W tych klatkach są też wstawione drzwi do klatek), w części trwają
      prace nad tynkowaniem (klatki od strony budynku B).
      Budynek B: :))) Co tu pisać? W środku wytynkowane, położone wylewki,
      zamontowane drzwi wejsciowe do klatki. Jest w tym budynku cieplo...
      (jest zamkniety wiec chyba nie ucieka na zewnatrz - tynki sie suszą -
      niech o tym swiadczą zaparowane szyby w oknach).

Ogólne uwagi: trwają prace nad wjazdami do garaży... stoją jakieś
      koparki, spory ruch na budowie...
      Niestety pogoda znów sie zmieniła... ale to w koncu grudzień...

Wieczorem wrzucę gdzieś na sieć zdjęcia i wkleję link...

Pozdrawiam
      • ganz3 Re: Stan na dzień 14.12.2007 14.12.07, 11:27
        Co do budynku C muszę wrzucić małą poprawkę, już w zeszłym tygodniu
        w sobotę były zrobione tynki w kilku mieszkaniach w pierwszej kladce
        od strony budynku B. Osobiście ogladalem 2 mieszkania bo byłem
        ciekawy jakości tynków.
        • provo79 Pytanie do ganz3 :) 14.12.07, 12:39
          Cześć,
          Mam wrażenie, że znasz sie na sprawach budowlanych (jak sam
          napisałeś sprawdzałeś jakość tynków...). Mam w związku z tym pytanie
          dotyczace warunków przy schnięciu tynków:
          W budynku B jest ciepło i parno (schną tynki... odparowuje woda).
          Okna pozamykane...
          Podobnie w klatkach budynku A od strony Kobierzynskiej.
          Jestem ciekawy czy taka swego rodzaju szklarnia (brak przewiewu) to
          dogodne warunki... Czy nie ma ryzyka, że np. zacznie chwytać grzyb
          lub inne tego rodzaju pakudztwa...

Jeżeli ganz3 lub ktokolwiek inny coś wie na ten temat to proszę
          rozjaśnijcie trochę ten mrok niewiedzy...
          Dzięki
          • ganz3 Re: Pytanie do ganz3 :) 14.12.07, 13:14
            Nie jestem wielkim specjalistą jeśli chodzi o tynki. Pod pojeciem
            jakości chodziło mi głównie o jakość powierzchni - czy są gładkie,
            czy nie trzeba bedzie ich we własnym zakresie i na własny koszt
            docierać. (na mój gust są w miarę w jednych mieszkaniach lepiej w
            innych ciut gorzej).
            Co do schnięcia ścian to o ile wiem wystarczy dobra wentylacja w
            mieszkaniu i w budynku nawet przy zamknietych oknach. A co do grzyba
            to pojwaia on się później zwykle po pomalowaniu niedosuszonych ścian
            i braku wentylacji. Beton i gips to słaba pożywka dla grzyba. Jak
            się mylę proszę o sprostowanie przez fachowców.
          • p_grzes Schniecie tynkow 14.12.07, 15:31
            O to co napredce znalazlem w necie:
            dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/ACF4940EEFEBF22CC1256C360035EF78?OpenDocument&View=sn&Cat=np_Roboty%20tynkarskie%20i%20dociepleniowe&Count=10
            Pisza tam, ze nie nalezy narazac tynkow w czasie schniecia na przeciagi wiec to chyba dobrze, ze okna sa pozamykane.

Dotyczy to tynkow gipsowych i chyba u nas takie sa.

Pozdrawiam
      • p_grzes Stan na dzień 20.12.2007 21.12.07, 08:30
        Bylem wczoraj na budowie i wyglada to mniej wiecej tak.

Budynek A
        Z zewnatrz caly wytynkowany. W srodku trwaja jakies prace, bo widzialem ze w kilku oknach palilo sie swiatlo, ale co dokladnie to nie wiem, bo nie zagladalem.

Budynek B
        Z zewnatrz bez zmian, w srodku nie bylem

Budynek C
        W koncu widzac ze cos sie na zewnatrz dzieje. Stawiaja rusztowania i ocieplaja budynek - sporo ludzi. Wewnatrz trwa tynkowanie - na razie wytynkowane jest 1.5 klatki. W pomieszczeniach (poza lazienka) sa kladzione tynki gipsowe a w lazienkach beda tynki cementowe. Jak na moje niefachowe oko sciany wygladaja bardzo ladnie (tzn. sa gladkie).

-----------------
        Zycze wszystkim przyszlym sasiadom Wesolych Swiat. Mam nadzieje, ze przyszle Swieta /tzn. Wielkanoc 2008 :)/ spedzimy juz w nowych mieszkaniach.
        • provo79 Re: Stan na dzień 20.12.2007 21.12.07, 11:02
          Witam,
          Czekalem na jakiekolwiek wiesci z niecierpliwoscia :) Nie moglem sam
          pojechac, a zastanawialem sie jak ida prace w okresie
          przedswiatecznym. Dzieki wielkie za info szczegolnie, ze bardzo
          pozytywne dla przyszlych mieszkancow budynku C.

Z ciekawosci dopytam: które klatki w budynku C tynkowali? Od strony
          budynku B?

Rowniez zycze wszystkim Wesolych Swiat. I rowniez mam nadzieje....

Jeszcze raz dzieki
          • p_grzes Tynkowanie w bloku C 21.12.07, 11:58
            Zaczeli od strony bloku B. Pierwsza klatka jest wytynkowana. Polowa drugiej tez (czyli tej gdzie wejscie jest w rogu budynku). Tynkuja zaczynajac od gornych pieter. Wczoraj rano pracowali na pierwszym pietrze. Mozliwe, ze dzisiaj skoncza nawet te klatke.
            Tynki w lazienkach sa kladzione pozniej, ze wzgledu na inny rodziaj tynku (i koncowke przewodu do natryskiwania tynku - tak mi powiedzial robotnik) - tak jak wspomnialem w lazienkach sa tynki cementowe.
            • provo79 Re: Tynkowanie w bloku C 21.12.07, 12:02
              Dzięki wielkie za informacje. Czyli do mojej klatki jeszcze nie
              dotarli. W kazdym badz razie dobrze slyszec, ze praca sie posuwa do
              przodu.

Pozdrawiam
    • biedrona.a Re: Neewsy z budowy!!!! 05.01.08, 11:20
      Bylismy dzis na budowie a tam glucho i pusto i wyzamykane.
      Trzeba przyzanc, ze PROINS zrobil sobie niezla przerwe swiateczna.
      Tak naprawde to od polowy grudnia nie ma prac na naszej budowie.
      I teraz jak zwykle nasuwa sie pytanie, a dzis jest juz 5
      stycznia,jak to PROINS chce zrobic, zeby od polowy stycznia dac nam
      klucze na wykanczanie mieszkan i jaki cud ma doprowadzic do tego, ze
      w polowie stycznia stan wszystkich blokow bedzie taki sam?
      Po raz kolejny robia sobie z nas....kpiny.
      Tak naprawde to idzie nam tylko pogratulowac naszej naiwnosci, bo
      PROINS z nas jako swoich klientow nie robi sobie nic.
      • j.w13 Re: Neewsy z budowy!!!! 05.01.08, 13:02
        Termin styczniowy to już niestety dawno temu jest nieaktualny...
        W przyszłym tygodniu Proins ma podać daty odbioru mieszkań (mam nadzieję, ale też uzasadnione obawy, że ostateczne), ale wydaje mi się, że w wersji optymistycznej to może być marzec, a jeżeli chodzi o akty notarialne to przekazywanie nastąpi dopiero po zakończeniu całości prac, a dokładnie po odbiorze technicznym, więc jeszcze sporo później.
        Z tego co się dowiedziałem, to od połowy stycznia ma na budowę wejść podwykonawca odpowiedzialny za otoczenie budynków, ale jak będzie mróz (a w styczniu to chyba normalne) to wiadomo, że termin znów sie opóźni...
        • ganz3 Re: Neewsy z budowy!!!! 05.01.08, 17:04
          Ale za to na 99% następne święta ...... Bożego Narodzenia spędzimy w
          swoich nowych mieszkaniach. Ktoś ostatno trafnie to wszystko
          nazwał "wieczna budowa" ! #$%^@&*& !!! ....
          • sabiptysia Re: Neewsy z budowy!!!! 05.01.08, 22:27
            Oby Ganz! Oby! Miejmy nadzieje, ze noworocznym postanowieniem proinsu jest
            zakonczenie naszej budowy w pierwszym kwartale tego roku...
    • dopanamariana Piękna dzisiaj pogoda! Pewnie ruch na budowie! :) 09.01.08, 12:03
      Ciekawe, ciekawe...
      Dajcie jakieś info! :)
      • kaczkada Re: Piękna dzisiaj pogoda! Pewnie ruch na budowi 10.01.08, 09:13
        Robia caly czas ocieplenie budynku C, swiatla pala sie w budynku jeszcze po
        19tej i widac przez okna ze tynkuja.
        Tyle widze z daleka po drodze do roboty.

pozdrawiam
        • ganz3 Re: Piękna dzisiaj pogoda! Pewnie ruch na budowi 10.01.08, 09:49
          A co do informacji oficjalnych z Proinsu na temat mozliwych
          ostatecznych terminów oddania/przekazania mieszkań - ciagle zima ...
          nie udało mi się wczoraj dowiedzieć nic konkretnego.
          • krakusg Re: Piękna dzisiaj pogoda! Pewnie ruch na budowi 15.01.08, 12:31
            Witam was ja sąsiad z 1 etapu :D
            dziś zaczęli kopać 1 etap by prąd przyłączyć do waszych bloków od strony waszych
            bloków jak jest śmietnik na 1 etapie a tak poza tym to coś idzie ku końcowy tak
            mi sie wydaje bo nawet pokazały sie te same ekipy co u nas robiły biały montaż i
            latają z jakimiś rurami ,
      • p_grzes Wiesci z biura 11.01.08, 13:03
        Witam,
        Zatelefonowalem dzisiaj, zeby dowiedziec sie co i jak z odbiorem.
        Od przyszlego tygodnia maja nam wysylac listy z informacja od kiedy beda odbiory mieszkan i od kiedy akty notarialne (czyli kiedy sie realnie bedziemy tam mogli wprowadzic). Poprosilem Pania (ponownie) o przekazanie mojej prosby, ze chcielibysmy sie spotkac z Prezesem i osobiscie uslyszec DLACZEGO musimy tak dlugo czekac, bo chyba na TO zaslugujemy. Zamierzam jeszcze dzisiaj porozmawiac (telefonicznie) z zastepca Prezesa i moze ktos z ich strony raczy sie z nami spotkac.
        Szczerze mowiac to nie rozumiem ich stanowiska, zamiast wprost powiedziec nam co i jak, kiedy REALNIE beda mieszkania, to slyszymy tylko 'prawdopodobne' ostateczne terminy, przez co nie jestesmy w stanie nic sobie zaplanowac.

Pozdrawiam
        P.S. Nie wiem jak Wy, ale ja juz jestem porzadnie wkurzony.
        • ganz3 Re: Wiesci z biura 11.01.08, 13:45
          Jak to ma przyjść pocztą ... to długo poczekamy ... na poczcie też
          mają opóźnienia ;-). Jak ktoś dostanie to proszę o podzielenie się
          informacjami - jakie by nie były.
          • j.w13 Re: Wiesci z biura 11.01.08, 15:34
            Z tego co ja się dowiedziałem...
            Informacja zostanie wysłana pocztą:
            Odbiór mieszkań od końca marca (czytaj kwiecień).
            Akty notarialne w maju.
            Do wszystkich podobno ma pójść takie samo pismo, niezależnie w którym budynku jest jego przyszłe mieszkanie.
            Odbiór techniczny i możliwość zamieszkania w czerwcu.

Na budowie dzisiaj duży ruch, wszystko idzie do przodu, choć prace nie są już tak zauważalne gołym okiem. Wiem, że w bud A kończą kotłownię i będą zaczynali grzać od przyszłego tygodnia (po kolei będą dołączać poszczególne klatki.
            Również w tym miesiącu zaczną wykańczać klatki schodowe.
            Nie wiem jak w innych budynkach.
            Z innych rzeczy dowiedziałem się, że nie bedzie kostki w tym etapie tylko asfalt.
            • biedrona.a Re: Wiesci z biura 11.01.08, 16:11
              Witam serdecznie,

mysmy uslyszeli, ze akty notarialne beda w maju i bedzie to juz po
              odbiorze techniczym budynkow. Tylko ja nie wierze, ze blok C szybko
              dorowna pozostalym....
              Co do spotkania w PROINSIE to jestesmy bardzo chetni. Ja juz
              osobiscie mam dosc, bo tak naprawde to nie wiem co robic. Jezeli
              faktycznie dopiero w czerwcu zamieszkamy w naszych mieszkaniach to
              jest to juz dla nas taka strata pieniedzy, ze nie ma o czym mowic.
              Nie am co juz wierzyc zadnym zapewnieniom PROINSU bo itak moze sie
              okazac, ze jest to nieprawda.
              Cazs na konfrontacje i wyjasnienia. PROINS juz powinien nam
              proponowac rekompensaty.
              Ktos kiedys umiescil ich na liscie najgorszych developerow w
              Krakowie-przychylam sie do tej opinii.
              Pozdrawiam wszystkich wkurzonych-oczekujacych.
        • p_grzes Re: Wiesci z biura 11.01.08, 16:09
          Proins nie przewiduje spotkania zbiorowego (nie widza takiej potrzeby) z nami, ale sa otwarci na indywidualne spotkania.

Moje kilkunastominutowe przekonywanie, ze mogliby raz odpowiedziec na nasze pytania, nie przyniosly zadnego efektu.

Moim zdaniem, Proinsowi po prostu wygodniej jest rozmawiac indywidualnie, bo tak latwiej przekonac klientow.

Pozdrawiam
          • tu0 Re: Wiesci z biura 11.01.08, 18:10
            Po wczorajszej rozmowie z Proinsem wylonil mi sie taki obraz:
            -wejscie do mieszkan i prace wykonczeniowe beda mozliwe z poczatkiem
            kwietnia(budynek C),
            -podpisywanie aktow notarialnych i calkowite oddanie budynkow
            wypadnie na czerwiec.
            Jak widac zostalo jeszcze pol roku oczekiwania, za wydatki, czas
            oraz nerwy ktore przy tym tracimy, nikt nam nie zaplaci.
            Developer majacy odrobine przyzwoitosci zorganizowalby spotkanie dla
            swoich klientow, by chociaz oficjalnie ich przeprosic.
            Nasz unika rozmow, jak tylko sie da.
            Moze powinnismy sie domagac umorzenia waloryzacji, z powodu tych
            koszmarnych opoznien? Koszty jakie ponosimy sa naprawde duze, a nie
            wiadomo czy i jakie zadoscuczynienie Proins zaproponuje.

Pozdrowienia dla wszystkich czekajacych!

• p_grzes Re: Wiesci z biura 11.01.08, 22:55
              Do tu0: Prosze zadzwon sam(a) i sprobuj przekonac pana K. o tym, ze zwykla ludzka przyzwoitosc wymaga, zeby spotkac sie z nami wszystkimi i zwyczajnie przeproscic za opoznienia i wyjasnic o co w tym wszystkim chodzi. Po dzisiejszej rozmowie, wiem ze powolywanie sie na przyzwoitosc nie ma sensu, bo do nich po prostu takie argumenty nie trafiaja.
              Moze jakbysmy napisali jakas oficjalna petycje..., ale zawsze moga argumentowac, ze nie zebralismy 50000 podpisow.
              Jednym slowem z ich strony nie ma woli spotkania sie z nami wszystkimi, bo zwyczajnie jest im to nie na reke.
              Pozdrawiam
              • tu0 Re: Wiesci z biura 12.01.08, 08:18
                Racja, dla Proinsu obecnie nie jestesmy klientami o ktorych trzeba
                zabiegac lecz klopotem, ktorego chcialby sie jak najpredzej pozbyc.
                Spotkanie grupowe nie jest w ich interesie. W dodatku na razie
                cisza w sprawie rekompensaty. Pewnie czekaja na indywidualne rozmowy
                z nami, przy ktorych beda starac sie "wykrecic" od ponoszenia
                dodatkowych kosztow.
                Chyba czas przygotowac sie na dlugie negocjacje).

• p_grzes Stan - 19.01.2008 19.01.08, 14:39
        Witam,
        Ciag dalszy naszej 'Neverending Story'. Godzina 13.45 brama zamknieta na glucho, obok bramy staja dwa samochody, wiec chyba ktos tam jednak byl - ja nie zauwazylem. Jesli chodzi o budynek A i B to z zewnatrz bez zmian - zdjecia z konca grudnia wciaz aktualne (niestety). Budynek C - otynkowany (przynajmniej od strony laki), ale rusztowania staja - moze beda od razu malowac ;).

Jesli ktos bedzie w tygodniu, to niech da znac jak tam stan w srodku.

Po dzisiejszej wizycie jest mi bradzo ciezko uwierzyc w to co uslyszalem dzwoniac do Proinsu, ze robia co moga, zeby jak najszybciej skonczyc. Na razie to ja czuje sie zrobiony...

Pozdrawiam
    • kurak_z_rozna Robią coś? 17.01.08, 10:02
      Był ktos z was ostatnio na budowie? Cieplo jest jak na styczen i
      licze ze buduja ostro. Jak ktos by cos wiedzxial nowego nich pisze
      na forum. Ja nie moge sam zobaczyc bo zarobiony jestem i troche
      dalek mam na obozowa i dlatego zadko tam bywam. ale w ta sobote albo
      niedzile na pewno zagladne. tylko, ze jak fajrant zas bedzioe o
      13tej to nie wyrobie. i znowu mnie ten ciec zdeneruje
      Hej! Panie Kuklinski moze by tak popracowac w ten wekend troche
      dluzej? moze sie robotnicy zgodza popracowac jak jest pogoda? bo
      potem zas wszystko przymrozi i z roboty nici. a teraz jak cieplo to
      mozna cos w ziemi porobic. a wy bedziecie se robic fajranty o 13tej.
      i jak sie obudzicie to mroz chwyci i tyle ztego bedzie.

pozdro!
    • kurak_z_rozna Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dupa :( 21.01.08, 11:43
      Cisza jak makiem zasial. A potem beda pieprzyc ze trudne warunki i
      zima. a jak w ta sobote mogli dluzej porobic to oczywiscie nikogo
      nie bylo. ciekawe jak dlugo bedzie takie cieplo jak teraz pewnie za
      jakies pare dni znowu sie zaczna przymrozki albi i mroz i beda
      biadolic ze zima przyszla. wiem ze sie powtarzam ale juz mnie
      ku...ca trzepie bo kolejan rata do banku idzie i za wynajem tez
      place. a oni mi potem wzruszaja ramionami ze mroz jest i czegos tam
      robic nie moga bo trudne warunki atmosweryczne. A jak byscie nieroby
      robily jat sie nalezy, to juzbysmy mieszkali. Normalnie sie wyc
      chce. Aleco zrobimy. Przeciez nie pojedziemy do Proinsu i nie
      zrobimy bydla. Wystarczy ze proins nam zrobil bydlo z tymi
      opoznieniami.
      • normalnax Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 21.01.08, 15:51
        Kurcze, a ja bylam w niedziele i tez nikt nie pracowal.

A tak powaznie, to w czym Ty jestes lepszy/a od tych robotnikow?
        Przeciez ci ludzie tez maja rodziny, zony i dzieci i to chyba
        normalne ze chca spedzic ten czas z rodzinami a nie caly weekend
        robic przy Twoim mieszkaniu. Rozumiem ze jestes zdenerwowany/a bo
        musisz wynajmowac i splacac, ale moze trzeba bylo poszukac
        mieszkania na rynku wtornym? Wedlug mnie Proins nie jest taki zly.
        Fakt ze wszystko sie opoznia, ale tak jest chyba u wiekszosci
        developerow. Czy jest jakas firma ktora wszystko oddala co do dnia ?
        Przeciez jak byly rezerwacje to nie bylo jeszcze WZki wiec kazdy kto
        chcial kupic mieszkanie natychmiast, powinien sie wtedy
        wycofac.Wiadomo ze to wszystko wymagalo czasu. Pozniej protesty
        mieszkancow, likwidacja calego pionu i jeszcze problem z dachem
        (mieszkania na ostatnim pietrze). Od poczatku budowy poszly tez w
        gore materialy i robocizna a mimo to Proins zarzeka sie ze ceny nie
        podniesie, a inwestycje dokonczy. Ile teraz musial/a bys dac za
        swoje mieszkanie? Wiec moze lepiej uzbroic sie w jeszcze odrobine
        cierpliwosci? Ja wole zeby bylo miesiac pozniej, ale solidniej a nie
        na hura a pozniej grzyby, pekniecia itd. Zima juz prawie za nami
        wiec pogody powinny sprzyjac i ja wierze ze Proins zrobi co sie da
        aby te nasze mieszkania jak najszybciej nam przekazac. A i robotnik
        jak odpocznie to po weekendzie z pewnoscia z wiekszym zapalem wezmie
        sie do pracy niz gdyby mial tam siedziec cala dobe.
        Mysle ze codzienne wypisywanie na forum ze nic sie nie dzieje
        podgrzewa tylko atmosfere, wiadomo ze aby skonczyc ta budowe
        potrzeba jeszcze kilku tygodni.

Pozdrawiam, zyczac wiecej optymizmu jeszcze odrobine cierpliwosci i
        wreszcze tych upragnionych kluczy do wlasnego M. :)
        • kurak_z_rozna Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 21.01.08, 16:41
          Dobra, dobra. Chyba zes jest z Proinsu szanowna Pani. I zeby bylo
          jasne wcale nie chce podgrzewac atmosfery na forum tylko was troche
          do roboty zmobilizowac bo pozniej bedziecie plakac zescie chcieli
          tylko zima przyszla. pozatym jaki koniec zimy??? jest polowa
          stycznia i jeszce moge sie o zalozyc ze bedzie snieg i mroz i takie
          warunki jak w ten wekend sie nie beda ciagle powtarzac. i zeby bylo
          jasne wcale sie nie uwazam lepszym od tych robotnikow co robia na
          budowie bo sam pracuje fizycznie i sie nie wywyzszam. tylko jak sie
          mowi ze sie bedzie nadganiac terminy to trzeba by troche robotnikom
          za nadgodziny pieniedzy wyrzucic i na pewno by sie zgodzili
          popracowac dluzej. i tylko mi o to chodzi.
          a teraz pisanie o tym ze trzeba bylo se szukac mieszknia gotowego to
          bardzo nieladnie. tak samo jak mowienie ze nie bylo pozwolen. bo to
          juz nie chodzi o to ze pozwolen nie bylo. wiadomo jak ztymi leniami
          urzednikami jest i kazdy cierpliwuie czekal. wiec niech mi tu pani z
          proinsa nie wciska ciemnoty. zaczeliscie budowe we wrzesniu 2006!!!
          i to jest cala prawda. bydujecie juz 17sty miesiac!!! a
          zapewnialiscie ze termin do wrzesnia 2007 jest bezpieczny tym
          bardziej ze jeszcze jest ten 3miesieczny zapas. szkoda gadac!
          ja na proins za to ze walczyl o pozwiolenia i o to zeby nie bylo
          skosow na ostatnich pietrach nie narzekam a wrecz chwale. i za to ze
          utrzymuja cene tez. bo to bardzo w porzadku. ale z tempem budow to
          raczej nie jestescie wporzadku. i o to chodzi. pozdrawiam
          serdecznie. przyszly mieskzaniec.
        • biedrona.a Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 21.01.08, 21:41
          Bardzo dziekujemy za wypowiedz pracownika PROINSu na naszym forum.
          I wiecej ich juz nie chcemy.
          Jezeli macie sie odzywac to bardzo poprosze z jakimis konkretami np
          data podpisania aktu notarialnego, ktora bedzie na 100%.
          Wasze pisma sa dla nas upokarzajace i nie ma dla Was juz zadnej
          wymowki.O jakim miesiacu Ty mowisz? Czy Ty sobie zdajesz ile ludzie
          juz czekaja?
          Popatrzcie sie dookola ilu deweloperow oddaje mieszkania przed
          czasem. A Wy tylko znajdujecie jedna wymowke za druga.
          Az zal jak czyta sie post p grzes na temat Waszego pisma. Wszystkie
          nasze plany co do ekipy remontowej i wykonczenia mieszkania biora w
          leb. Ile mozna czekac ile mozna tracic tylko i wylacznie na Waszym
          lenistwie.
          Nie mam juz do Was cierpliwosci i tylko mi rece opadaja!
      • j.w13 Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 21.01.08, 15:53
        Daleki jestem od usprawiedliwiania Proinsu, bo też mnie trafia... ale to nie do końca tak.
        Praktycznie cały zakres prac to podwykonawstwo i tak naprawdę to czy będzie ktoś pracował 3 czy 7 dni w tygodniu mało mnie obchodzi. Umowy powinny być podpisywane tak, że spóźnienie dla podwykonawcy będzie dotkliwe finansowo. A tak przypuszczam nie jest, ale to pewnie kwestia oszczędności Proinsu... naszym kosztem. Inna rzecz, że robotnicy budowlani obecnie całkiem dobrze zarabiają i też nie chcą pracować w soboty, a że spora część jest spoza Krakowa to jeszcze pogłębia ten problem.
        • kurak_z_rozna Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 21.01.08, 16:53
          czolem sasiad!
          pewnie ze sie troche piekle na to wszystko ale to dlatego ze sie
          czuje bezsilny. ja wiem ze kazdy ma swoje problemy tylko dla mnie sa
          najwazniejsze te moje i to chyba zrozumiale :)
          Proins ma wiele plusow i to pewne. ale z tempem budowy zawalili na
          calej linii. I dlatego tak mnie wkurza ze nie wykorzystuja dobrej
          pogody. jak w grudniu byl mróz i snieg to jak byłem bna budowie to
          mi ten mlody chlopak z dozoru mowil ze chcieliby robnic jak
          najszybcie ale co zrobia jak mroz i snieg i wszystko zamarźniete.
          pomyslalem sobie "trzeba bylo budowac zgodnie z terminami" to byscie
          na mrozie nie robili, ale zem sie ugryzl w jezyk. no bo co - ma
          chlop w zamarźnietej ziemi kopac??? ale se pomyslalem teraz ze jak
          tak bardzo chcieli robic to dlaczego teraz nie ma chetnych. ja wiem
          ze proins trzyma cene bardzo atrakcyjna ale niech tak nie żyduje bo
          się to obroci przeciwe niemu bo zła opinia idzie w swiat. i co
          zaoszczedza na przyspieszenioeu pracu kilkadziesiat tysiecy zlotych
          a opinie będą nieli taką ze pozniej im sie bedzie trudniej mieszkaia
          sprzedawac. ok musze leciec do roboty. nara
          • gregor074 Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 21.01.08, 21:03
            Witam Wszystkich
            Niezbyt często wypowiadam się na forum ale widzę żę temperatura
            rośnie. Byłem w piątek na budowie , pragnę uspokoić trochę
            atmosferę, prace postępują przynajmniej w budynku C(robią wylewki,
            są wstawione drzwi wejściowe do klatek schodowych, klatki schodowe
            wytynkowane ,poręcze zamontowane na klatkach ,od strony dziedzińca
            bubynek C otynkowany)ale ogólnie na budowie panuje ruch.

A co do PROINSU to nie jest tak że oni na tej budowie nie zarobią
            tylko usiłują zarobić więcej i z tego powodu są opóźnienia . I aby
            nie być gołosłownym to w Niemczech można kupić dom w szeregówce (nie
            blok)prosto od developera w przeliczeniu na złotówki za 3600zł/m2
            nie mówie że w centrum dużego miasta.

Pozdrawiam sąsiadów a w szczególności Anię i Wojtka ;-)
            • normalnax Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 22.01.08, 00:15
              Sami widzicie, jak pisze gregor074 ze jednak na budowie robota wre.
              I oby tak dalej. Co do terminu to termin byl na wrzesien +3 miesiace
              czyli jak dla mnie 1 stycznia 2008. Kazdy kto rezerwowal mieszkanie
              wiedzial (widzial) ze wczesniejsze etapy tez niby byly skonczone a
              jednak wykonczeniowka terenu trwala jeszcze jakis czas. Wiec pewnie
              i tak bedzie tym razem. Wiec dalej twierdze ze trzeba nam wszystkim
              jeszcze odrobine cierpliwosci. Co nam da spotkanie z panem prezesem?
              Myslicie ze jak wieksze grupa sie z Nim spotka to prosto z Wapiennej
              pobiegnie na budowe nosic cegly? Bez przesady, jest dopiero 2
              tygodnie po terminie. Na budowie panuje ruch wiec mysle ze nie ma
              powodu do paniki. A co do szeregowki w Niemczech. W Polsce m2
              szeregowki tez jest tanszy, ale to wynika z metrazu :)
              Pozdrawiam.
              • flower82 Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 22.01.08, 08:47
                Niektórzy to są strasznie uparci! Nie chodzi tutaj o to, iż budowa się
                przeciąga, że pracownicy mają pracować po 12 godzin 7 dni w tygodniu, że prezes
                ma nosić cegły i tynkować mieszkania, lecz o podejście firmy do nas, do
                klientów, którzy chyba nic droższego w swoim życiu niż to mieszkanie nie kupią.
                Opóźnienie, może być, problemy z pracownikami też, ale ważne jest to, iż w takim
                przypadku należy:

1. Przeprosić klientów i zaproponować im jakieś rekompensaty.
                2. Szczegółowo wyjaśnić sytuację, przedstawić pełne aspekty spraw przez które
                budowa się ociąga.
                3. Przedstawić realną, końcową datę odbioru mieszkań do wykończenia jak i
                podanie końcowej daty podpisania aktów notarialnych.

W każdym projekcie/przedsięwzięciu mogą zdarzyć się opóźnienia, nigdy nie jest
                tak, iż to tylko jedna ze stron(deweloper/podwykonawca) jest za te opóźnienia
                odpowiedzialna.
              • kurak_z_rozna Re: Byłem w ta sobote na budowie kolo 16tej i dup 22.01.08, 14:25
                Za noszenie cegiel to sie niech pan Prezes nie bierze bo pociechy
                wielkiej (z calym szacunkiem dla jego postury) by nie bylo. on ma
                natomiast glowe do interesow i planowania i niech sie na tym skupi
                bo facet glupi nie jest. wtedy wiekszy bedzie z tego pozytek niz z
                tego ze nosic cegly bedzie.
                To po pierwsze.
                a po drugie to robota na budowie wcale nie wre jak to mila pani z
                Proinsa piszesz. robota ma swoje zwykle tempo i tyle. i na pewnio w
                ten sposob nie nadganiacie terminy. Ja tez jestem za tym zeby
                budowac dokladnie i poznieniej nie musiec poprawiac. Ale można
                budować właściwym tempem ale trioche dużej jak warunku atmosweryczen
                na to pozwalaja.
                Ale tego chyba Pani nie przetlumacze bo ja tutaj juz pisze o tym
                kilka razy i raczej mnie wszyscy rozumieja jakie mam intecje tylko
                nie Pani.
                A jak patrzylem na prognoze pogody to znowyu idzie mrozik i za
                chwile rozlozycie rece ze ziemia zamarźnieta i robic nie mozecie. a
                jak teraz przez te 2 tygodnie byla wiosna i mozna bylo w ziemi
                dlubac to firma o 13tej miala w sobote fajrant.
                • kurak_z_rozna Prognoza pogody 22.01.08, 14:33
                  no i co Pani z proinsa? to zem znalazl w gazeie i se to
                  uwzglednijcie w swoich planach budowy bo znowu sie zdziwicie ze w
                  zimie mroz jest i snieg pada. a wy chcecie robic i terminy nadganiac
                  tylko ze was zima zaskoczyla. i se zabezpieczyc musiecie budowe bo
                  wam moze wszystko potargiac jak ten wiater bedzie rzeczywiscie tak
                  mocbno wiac!!!

Krakowscy synoptycy ostrzegają przed gwałtownym spadkiem
                  temperatury, silnym i porywistym wiatrem oraz intensywnymi opadami
                  śniegu, które we wtorek po południu i w nocy wystąpią w
                  województwach: małopolskim, śląskim, świętokrzyskim i podkarpackim.
                  Do załamania pogody ma dojść po godz. 15. Wraz z gwałtownym spadkiem
                  temperatury opady deszczu będą przechodzić w opady śniegu. Chwilami
                  będą one intensywne, powodując utrudnienia na drogach. Temperatura
                  na południu Polski obniży się w godzinach popołudniowych mniej
                  więcej o osiem stopni i wyniesie od minus 3

do minus 1 stopnia C. Nocą w rejonach podgórskich ma być jeszcze
                  zimniej; termometry wskażą tam od minus 6 do minus 3 stopni C. We
                  wtorek w południe w Krakowie termometry wskazywały ok. 10 stopni
                  ciepła i było słonecznie.

Początkowo zachodni wiatr wieczorem zacznie wiać z północy,
                  osiągając w porywach od 70 do 85 km/h, a wysoko w górach od 100 do
                  120 km/h. - Silny i porywisty wiatr, połączony z opadami śniegu,
                  które występować będą od godzin popołudniowych, powodował będzie
                  zawieje i zamiecie śnieżne - przestrzegają synoptycy krakowskiego
                  Biura Prognoz Meteorologicznych IMGW, w komunikacie rozesłanym we
                  wtorek do służb w regionie.

Według nich, tak silny wiatr może powodować uszkodzenia budynków,
                  dachów, linii napowietrznych oraz wywoływać szkody w drzewostanie -
                  łamać gałęzie, a nawet wyrywać drzewa o płytkim systemie korzeniowym.
    • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 25.01.08, 12:12
      Witam wszystkich,

Mam dobre wiadomości dla sąsiadów z bloku A. Podobno grzejniki są już wstawione
      i niedługo planują podłączyć ciepło do naszych mieszkań, wniosek z tego jest
      taki, iż mieszkania są również wytynkowane.

pozdrawiam
      • dopanamariana Re: Neewsy z budowy!!!! 25.01.08, 13:59
        Potrzebowałem takiej właśnie, dobrze nastrajającej, informacji na
        zbliżający się weekend.
        Dzięki!
      • galaxy_06 Re: Neewsy z budowy!!!! 25.01.08, 19:26
        Blok C: we wtorek prosilem znajomych o zajrzenie na budowe, bo sam
        jestem aktualnie daleko. Wrazenia znajomych: wlasnie swiezo
        wytynkowano sciany w moim mieszkaniu. Brak bylo jeszcze wylewek i
        sufitow. Podobno dwie pierwsze klatki byly mniej wiecej w tym
        stanie, reszta ma byc dopiero tynkowana. Na budowie panowal spory
        ruch (na oko widocznych okolo 20 osob). Z zewnatrz malowanie bloku.
        (zdaje sie, ze w rownie pieknych kolorach jak blok B :)
        Prosilbym zainteresowanych blokiem C o zamieszczanie raportow o
        ewentualnych postepach jesli ktos byl z wizytacja na budowie.
        • pavel78 Re: Neewsy z budowy!!!! 01.02.08, 16:41
          Witam wszystkich przyszłych współlokatorów :)
          W dniu dzisiejszym wybrałem się na spacer na naszą ukochaną inwestycję w celu okresowej inspekcji/postępów prac. Trzeba przyznać, że chłopaki się starają. Pogoda sprzyja więc i prace ruszyły pełną parą (gdyby tylko to był styczeń 2007 ;-) ). Ale do rzeczy:
          Bud C.
          Jako jego przyszły mieszkaniec bardzo dokładnie przyglądąłem się zaawansowaniu prac. A oto i moje spostrzeżenia:
          - blok wymalowany jak ta lala. Nie wiem tylko czy od strony łąk również, ale zakładam, że tak. Niewielki ruch na dziedzińcu. Oprócz tego koparka głaskała ziemię przy wjeździe do parkingu podziemnego. W środku na przykładzie mojego mieszkania wygląda to tak, iż tynki na ścianach są, framuga drzwi wejściowych. W mieszkaniu nie ma jeszcze wylewek. Generalnie wygląda jakby czekali aż tynki wyschną. W między czasie robią jakieś niewielkie prace, lekkie sprzątanie/zamiatanie w klatkach i na schodach. Większy ruch wokół niż w środku bloku.
          Blok B.
          Bez zmian. Nic nie robią. Ale tam to już chyba niewiele jest do roboty.
          Blok A.
          Tu się uwijają jak w ukropie. Malują blok od strony dziedzińca i od strony łąk jednocześnie. Na prawdę widać, że wzięli się do roboty i zależy im na szybkim ukończeniu. Chyba dlatego, że czas już pracować nad infrastrukturą wokół naszych bloków.

Podsumowując, bardzo dobre wrażenie zważywszy gdy się porówna do sytuacji z początku grudnia. Mała to oczywiście pociecha dla większości z nas. Jak mantrę można już przytaczać słowa "Dlaczego rok temu tak nie pracowali?". No cóż, czasu nie cofniemy, ale po dzisiejszym dniu nie mogę doczekać się wiosny.
          • kurak_z_rozna Re: Neewsy z budowy!!!! 04.02.08, 14:55
            No ostatnio malo pisalem ale cos chorowalem i dlatego nie mialem
            dostepu do netu. wiec sprawa sie ma tak, ze sie ciesze ze w koncu
            Proins robi cos w miare szybko. zeby tylko jeszcze te blota jakos
            opanowali w kolo i bedzie dobrze. moze i ta pani z Proinsa miala
            racje ze juz zimy nie bedzie hehehehe
            w kazdym razie troche mi zlosc na Proins minela i teraz
            stwierdzialem ze zeby zaciskam i czekam te jeszcze 2miesiace. ale
            jezeli sie na poczatek kwietnia nie wyrobia z przekazanem nam
            mieszknai do roboty, to wlasnorecznie Panu Kuklinskiemu uszy
            wyszarpie! hehehe
            nara sasiedzi!!!

Ps. co do renkompensat to ja mysle ze powinni cos zrobic jakis plac
            zabaw fajny lub inne rzeczy ktore beda nam sluzyc.
            • biedrona.a Re: Neewsy z budowy!!!! 06.02.08, 18:24
              Witam serdecznie!
              Czy ktos widzial moze na naszej budowie czy zaczynaja juz nam
              porzadkowac teren dookola? Kierownik budowy powiedzial nam, ze bez
              drogi utwardzonej (i jest to sluszne) nie wpuszcza nas na
              wykanczanie mieszkan. Po raz kolejny PROINS zapodal klamstwo-ekipa
              miala byc od polowy stycznia- juz niedlugo bedziemy mieli polowe
              lutego a tu nic.
              Dodatkwo w sprawie naszego ogrodzenia. Jak to w zwyczaju ma PROINS
              oczywiscie nie wiadomo czy bedzie takie jak w pierwszym czy w drugim
              etapie. Ale i tu uwaga BEDA GO ROBIC DOPIERO W LIPCU!!!!! Komedia po
              raz kolejny!
              • ganz3 Re: Neewsy z budowy!!!! 07.02.08, 09:23
                Właśnie! czy ktoś widział tę osławioną ekipę, która miała
                porządkować teren od 15 stycznia? Czy oni mieli też zając się
                utwardzeniem drogi? Był taki spory wątek na forum dotyczacy
                wiarygodności Proinsu... i na co wyszło? Jak zwykle za duzo
                pytań ... brak odpowiedzi...???
                • p_grzes Re: Neewsy z budowy!!!! 07.02.08, 10:17
                  Ja pozwole sobie wzniesc sie na wyzszy poziom abstrakcji. Czy komus z Was udalo sie dotrzec do informacji DO kiedy nasza budowa bedzie trwala? Jak na razie to widze, ze te uzycie slowa 'OD' w pismie od Proinsu bylo dobrze przemyslane. Moze potem jeszcze dostaniemy zawiadomienie, ze bedziemy mieli czynsz OD pewnej kwoty. Ogolnie to w ich ODpowiedziach na nasze pytanie za duzo jest rzeczy nieDOpowiedzianych.
                  Pozdrawiam
                  • dopanamariana Re: Neewsy z budowy!!!! 07.02.08, 10:25
                    Grzesiu, przecież wiadomo, że ta budowa jest "wiekuista". Ja licze
                    się z tym, że ostatni robotnicy zejdą z "budowy" tuz przed
                    mundialem. Dla kobiet: najbliższy mundial odbywa się w 2010 roku w
                    RPA.
                    • biedrona.a Re: Neewsy z budowy!!!! 07.02.08, 10:41
                      Witam. Przeglądając forum RYDLÓWKI odnalazłem osławioną ekipę i widzę, że będzie
                      jak z murarzami, tynkarzami zakończą tam pracę to przyjdą do nas. Jesteśmy
                      nauczeni czekania, miesiąc dłużej to dla naszej budowy pestka....

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45864&w=73167519&a=75362304
                • dopanamariana Test wiarygodności :/ 07.02.08, 10:17
                  No tak, bardzo się podnieciliśmy tym, że nasz ukochany Proins w
                  końcu buduje w tempie właściwym. I z tej radości już zapomnieliśmy o
                  tej sławetnej ekipie porządkowej. Cóż... napiszę jedno: po
                  zakończeniu inwetycji chcę o tej całej "budowie" szybko zapomnieć.
                  Ale czy się uda? Skoro, jak pisała biedrona, ogrodzenie naszego
                  etapu ma być realizowane w lipcu... Monitoring zapewne uruchomią
                  dopiero w 2009 roku.
    • dopanamariana Czy termin jest realny??? 07.02.08, 10:38
      Zaczynam się poważnie zastanawiać, czy termin "od" 30 marca, kiedy
      to mamy wchodzić do mieszkań celem ich wykańczania, jest realny.
      Oczywiście zapis "od" powoduje, że może to być i listopad, ale... W
      rozmowch telefonicznych była mowa, że na początku kwietnia
      (rozumiem, że początek miesiąca to max. pierwszych jego 7-10 dni)
      będziemy mogli zacząć działania w mieszkaniach. Jak oceniacie
      (patrząc na przeraźliwe błoto, brak jakiejkolwiek drogi, chodnika,
      wjazdów do garaży itd.) szanse na dotrzymanie tego terminu?
      Pozostało MAKSYMALNIE 9 tygodni. Czy jest to realne, że powstaną
      ciągi komunikacyjne na naszym mini-osiedlu? Jak się mają prace w
      garażach podziemnych? Wie ktoś coś? Patrzymy teraz przede wszystkim
      na nasze mieszkania, to zrozumiałe, ale co z całym otoczeniem?
      Materiały (flizy, kleje itd.) trzeba jakoś dowieźć na miejsce.
      Ponadto zastanawiam się jak będzie wyglądać sprawa z mediami.
      Przecież my tam będziemy wpuszczani jedynie w celu wykańczania
      mieszkań. Na zameldowanie nie ma szansy. Po pierwsze: musi być
      pozwolenie na użytkowanie. Po druge: misi być sprawa uregulowana
      prawnie u notariusza. A jak podpiszemy umowę z dostawcą prądu? Żeby
      działała wiertarka, potrzebny jest prąd. Będziemy się za ten czas
      (od momentu wejścia do mieszkania w celach remontowych, do
      zameldowania) rozliczać z Proinsem jakimś ryczałtem za media? Coś to
      wszystko zaczyna mnie zastanawiać.
      • sabiptysia Re: Czy termin jest realny??? 07.02.08, 20:26
        Dla mnie jeszcze nie do pojecia i nie do zaakceptowania jest fakt, ze do czasu
        podpisania umow klucze do mieszkac oprocz nas bedzie miec jeszcze kierownik budowy!
        Nie wyobrazam sobie, zeby jacys obcy ludzie chodzili mi po mieszkaniu w czasie
        mojej nieobecnosci, podczas, gdy w mieszkaniu bede miala nazwozony parkiet,
        plytki i reszte wyposazenia a z czasem dojdzie tez i sprzet AGD. A co jak
        parkiet bedzie juz polozony? Beda lazic mi po nim w zabloconych buciorach?
        • ganz3 Re: Czy termin jest realny??? 08.02.08, 20:14
          Dzisiaj jak przechodziłem koło budowy zauważyłem, że przemalowali
          już prawie cały budynek B na ten kolor co pozostałe. Wszystkie
          budynki wygladają naprawdę ładnie... tylko wokoło syf straszny ;-)
    • dymkowo_gbt Re: Neewsy z budowy!!!! 08.02.08, 21:26
      Witam wszystkich przyszlych sasiadow z budynku C i nie tylko. Co prawda jakos
      nie bardzo sie udzielalem na forum, bardziej je sledzilem, ale w koncu im blizej
      oddania tym atmosfera staje sie coraz bardziej napieta. Na poczatek kilka
      swiezych informacji z budowy. Najprawdopodobniej w budynku C jutro albo w
      poniedzialek wlaczaja grzanie!!! :) Teraz tylko czekac jak nasze wylewki i tynki
      beda schly. Niestety Ci ktorzy chca robic parkiety beda musili poczekac dwa i
      pol miesiaca, bo zgodnie z informacjami od parkieciarzy ten typ wylewki, ktory
      jest w naszych mieszkaniach musi tyle schnac. Z pozostalych informacji to wiem
      tyle, ze najwczesniej za dwa tygodnie beda wstawiali drzwi zewnetrzne do mieszkan.
      Na koniec to jezeli ktos szukalby sprawdzonej ekipy do wykonczenia mieszkania
      (robia prawie wszystko za wyjatkiem parkietow) to moge dac namiary na ludzi,
      ktorzy beda robili u nas mieszkanko. Mamy ich zarezerwowanych na pierwsze
      poltora-dwa tygodnie kwietnia, potem kto pierwszy ten lepszy, ale nie wiem jak
      dlugo beda w Krakowie, bo przyjezdzaja z daleka. Pytania o kase to juz lepiej do
      nich osobiscie.

Pozdrawiam i milego weekendu
      • tu0 W sprawie ekipy do wykanczania m. 09.02.08, 12:44
        Rowniez ja jedynie sledze forum, nie majac
        mozliwosci zdzialania czegokolwiek ze wzgledu na pobyt poza krajem.
        Uff! Nie musze przedzierac sie przez blocisko tak jak wszyscy, tylko
        kilikam myszka. Tak wiec bardzo dziekuje sasiadom aktywnie
        dzialajacym oraz dzielacym sie wiadomosciami.
        Bylabym zainteresowana namiarami na ekipe wykonczeniowa.
        Zeby tylko z poczatkiem wiosny gotowy byl dojazd do naszego osiedla!

• provo79 Do Dymkowa_gbt 09.02.08, 20:26
        Witam,
        Dymkowo_GBT - mam prosbe: czy moglbys sprecyzowac jaki rodzaj
        wylewki polozyli nam w mieszkaniach. Bardzo mnie zaintrygowalo te
        2,5 miesiaca schniecia... Bylbym bardzo wdzieczny!

Z gory dziekuje
        Pozdrawiam
        • dymkowo_gbt Re: Do Dymkowa_gbt 09.02.08, 20:34
          Jest to z tego co mi powiedziano tzw. wylewka polsucha czy jakos tak. Z
          informacji od parkieciarzy wiem ze w przypadku parkietu przy takiej wylewce
          trzeba czekac 2 i pol miesiaca (minimum dwa, te pol to dla pewnosci). W
          przypadku paneli pewnie nie jest to tak istotne, ale zacznie pic resztki wody z
          wylewki jak szalony (to tez oczywiscie zalezy od drewna). Plytki to pewnie
          bedzie mozna klasc juz duzo wczesniej, bo tutaj to akurat nie bedzie mialo
          takiego znaczenia.

Pozdrawiam
          • sabiptysia Re: Do Dymkowa_gbt 10.02.08, 00:41
            wylewki juz dawno wylane a do oddania jest jeszcze 2 miesiace, wiec po co ten zamet?
      • provo79 Newsy 09_02_2008 09.02.08, 20:37
        Witam,
        W sekcji "zdjecia" wrzucilem dzisiejsze foty. Niewiele sie zmienilo
        od zeszlego tygodnia. Budynek B od frontu jeszcze nie przemalowany
        do konca (patrz: zdjecia).

Odwiedzilem dzisiaj nasza wieczna budowe. No coz: sobota godzina
        8:30, a ruch niewielki... Jedyna ekipa zajmowala sie demontazem i
        pakowaniem rusztowan na samochod ciezarowy... By nie przeklamac:
        widziałem też goscia, ktory domalowywal front budynku B!

Niestety nie dostalem sie do budynku C ani A. Drzwi zewnetrzne
        pozamykane - prawdopodobnie schna wylewki. Przez szyby w budynku C
        polozony na wylewkach styropian).
        Na zewnatrz nie dzieje sie absolutnie nic!!! Jak bylo tydzien temu
        tak jest teraz. Raczej nie bylo tez nikogo w garazach podziemnych.
        Podsumowujac: wiatr hula mimo soboty.

Ciekawe kiedy sie pojawi ekipa od urzadzania terenu - pewnie jak
        zima wroci...

Pozdrawiam
        • sabiptysia Re: Newsy 09_02_2008 10.02.08, 00:36
          Nie wiem jak w budynku C, ale w A wylewki były juz wyschnięte 2 tygodnie temu.
          Maz rowniez byl dzisiaj na budowie i nie dostal sie do mieszkania. Podobno
          grzeja i dlatego klatki sa pozamykane.
    • flower82 Re: Neewsy z budowy!!!! 11.02.08, 09:47
      Witam,

Odwiedziłem dzisiaj budowę, stan jest chyba zadowalający:

Budynek A:
      - w mieszkaniach ciepło, grzeją.
      - założone futryny na drzwiach wejściowych
      - wnoszą do montażu drzwi wewnętrzne(centurion)

Budynek C:
      - podobno na klatkach fliziarze kładą płytki.
      - chyba jeszcze nie zaczęli grzać(ale pewien nie jestem).

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka