marcinpraga 26.09.07, 22:23 Witam szanownych forumowiczow. Moze ktos z Was wie kiedy bedziemy zakladac wspolnote? Czy inicjatywa nalezy do wlascicieli mieszkan czy do kogos innego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czy.ja.wiem Re: wspolnota PRAGA 27.09.07, 22:59 Prawdopodobnie po uplywie roku od daty oddania budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
pragowicz Re: wspolnota PRAGA 28.09.07, 10:45 Ja tam nie znam sie na prawie tego rodzaju, ale wydawalo mi sie, ze wspolnota zakladala sie w momencie podpisywania aktow notarialnych. Czy sie myle? W koncu bralismy udzial w paru glosowaniach, do ktorych prawo maja tylko czlonkowie wspolnoty. ;) A pytanie moze dotyczy raczej pierwszego zebrania wspolnoty. Ktore, tak, zgodnie z prawem, musi sie odbyc do roku, czyli najpozniej nastapi to chyba w styczniu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
rochlik Re: wspolnota PRAGA 28.09.07, 14:27 Witam, Odpowiedź na powyższe pytanie możesz znaleźć w umowie przedwstępnej w paragrafie "Zarząd nieruchomością" "1. Kupujący przyjmuje do wiadomości, że zgodnie z ustawą o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 r. (Dz.U.nr 85, poz.388) stworzy wraz z właścicielami pozostałych lokali wyodrębnionych z Budynku Nr .... Wspólnotę Mieszkaniową na zasadach określonych w powołanej powyżej ustawie.------------------------------------------- ------------" Na samym początku zarząd nieruchomością przechodzi na NM. W punkcie drugim tego paragrafu znajduje się data, do której developer będzie zarządzał nieruchomością wspólna. Zazwyczaj jest to rok czasu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dd48 Re: wspolnota PRAGA 28.09.07, 16:27 Czas najwyższy zrobic coś z opłatą administracyjną tzn. za sprzątanie itp.W tej cheili to 2.40 zł za 1 metr. Ja na Chmielencu płąciłam 1.20 zł. Co przy 50 metrach daje 50 zł oszczędności miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś