Gość: mr Fox IP: *.classcom.pl / 192.168.203.* 19.07.03, 00:21 należy zacząć od tego aby kontroleży mieli na iegitymacjach imię i nazwisko. a dalej conajmniej matura i znajomość (choćby słaba) dwóch jezyków obcych - sprawdzona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz Graff Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.net.autocom.pl 19.07.03, 00:42 Nalezy tez, aby osoby piszace na Forum pisaly wyraz "kontrolerzy" przez "RZ" :)), a pozniej domagaly sie od kogos matury!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROKOCIM Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.client.attbi.com 19.07.03, 00:53 Gość portalu: Tomasz Graff napisał(a): > Nalezy tez, aby osoby piszace na Forum pisaly > wyraz "kontrolerzy" przez "RZ" :)), a pozniej domagaly sie od > kogos matury!! hehe dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt ważny Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.mosar.pl 19.07.03, 10:54 Zastanawia mnie dlaczego panuje u nas ogólna znieczulica. Wolimy nie widzieć, nie słyszeć, bo tak jest wygodniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.mad.east.verizon.net 20.07.03, 02:44 Gość portalu: Tomasz Graff napisał(a): > Nalezy tez, aby osoby piszace na Forum pisaly > wyraz "kontrolerzy" przez "RZ" :)), a pozniej domagaly sie od > kogos matury!! Zostafcie tyh kotroleruf w spokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 09:44 A mnie dziwi czemu krakowscy kontrolerzy niektorych gapowiczow tak latwo puszczaja bez zaplacenia kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.qc.sympatico.ca 20.07.03, 05:04 skoro ma Pan mature to wienien Pan wiedziec ,ze w jezyku angielskim nie ma "RZ" a i tak dobrze, ze moja corka urodzona za granica pisze w ogole popolsku chocby z bledami. Zapewniam tez, ze mniej czyni bledow w angielskim nizeli urzedowy tlomacz w "orbisie" - vide urzedowe ogloszenia na OKECIU lotnisku Miedzynarowodowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAZZII Ilu kanarow ma MPK? Nie mozna konfrontacji zrobic? IP: *.pcplus.com.pl 19.07.03, 11:01 bez jaj - nie ma ich 2000 czy nawet 200, wiec nie jest trudno wylapac chamow. ja mialem przypadek w ub.r. ze okradziono mnie w tramwaju. jechalem pozniej z biletem ale mialem duzy plecak i nie bylo tlumaczenia, ze jade NA STOPA STANAC by do domu wrocic. Placic! Mandacik. Banda chamow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: centek fan Kanary to pewnie kibole Wisły Skisły n/t IP: *.chello.pl 19.07.03, 16:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Dla Pani Serwin i pana Nowaka IP: *.acn.waw.pl 19.07.03, 16:45 Czy Wy uwazacie ludzi za kretynow???? Mam do Was jedno pytanie??? Jak nazywa sie osoba ktora pobiera pieniadze z gory za wykonanie uslugi i tej uslugi nie wykonuje terminowo pomijam o warunkach wjakich ta usluga powinna byc wykonana. Nie spodizewam sie od Was odpowiedzi bo zapewne pracujecie we wspomnianych firmach tylko dlatego, ze dziadek byl ormowcem a babunia milicjantka wonec czego udziele Wam tej odpowiedzi za darmo. Taka osoba nazywa sie PIERDOLONYM ZLODZIEJEM. Kontrolerzy reprezentuja firme przewozowa ktora pobiera oplate z przewozy z gory w postaci biletow miesiecznych tzw. karty miejskiej. Jezeli firma przewozowa nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow jakie naklada na nia Kodeks Handlowy czyli nie potrafi zagwarantowac terminowego wykonania uslugi to jest PIERDOLONYM ZLODZIEJEM I OSZUSTEM. Co do wzywania policji przez kontrolerow to w Warszawie nauczylem juz panow kontrolerow szczegolnie na liniach autobusow nocnych, ze moga sobie wzywac nawet cala piaseczynska jednostke ZOMO. Jezeli autobus przyjezdza spozniony chociaz 1 minute to odmawiam okazania biletu miesiecznego i zadam przedstawienia rozkladu jazdy z dokladnym oznaczeniem minuty przyjazdu i odjazdu autobusu. Oczywiscie PIERDOLENI OSZUSCI bluzgaja, strasza, probuja wywrzec nacisk psychiczny ale nic nie osiagaja. Przyjezdza patrol. Oczywiscie ja jestem awanturnikiem, przychodzi do badania alkomatem i na tym panowie policjanci musza zakonczyc dzialanie po uprzednim spisaniu mnoich danych. Ja nastepnego dnia udaje sie do dyrekcji MZA na ulice Senatorska w celu powiadomienia dyrektora ds ruchu, ze skladam na policje wniosek o sciganie go z racji popelnienia przestepstwa kradziezy i oszukania. Policja wszczyna dochodzenie a prokurator umarza ze wzgledu na niska szkodliwosc spoleczna. Ubaw mam po pachy, szczegolnie wtedy jak widze tabuny kontrolerow uciekajacych na moj widok. Polecma metode. A co do tych pan z USA jezeli wynajmna odpowiedniego prawnika to jeszcze Polska bedzie musiala im zaplacic odpowiednie odszkodowanie. I co wtedy powie pani Serwin i pan Nowak??? Beda tlumaczyc sie zapewne, ze ich organizacja partyjna czyli SLD o niczym takim nie mowila a to byl jedynie blef. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: progresso Re: Dla Pani Serwin i pana Nowaka IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 19.07.03, 16:55 Zgadzam sie w zupelnosci. Kazda forme zlodziejstwa trzeba tepic a zwlaszcza forme zorganizowana lub ukryta pod pozorem wykonywania jakiejs pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan, Chicago Zaraza doszła do Chicago IP: *.CHCGILGM.covad.net 19.07.03, 17:19 To już przeszło z polskimi urzędnikami do Chicago. W Konsulacie RP w Chicago pobierają opłatę z góry za wydanie paszportu tymczasowego w trybie express - zapewniają, że w ciągu trzech tygodni - paszport tymczasowy jest wydawany w terminie zwykłym - dwa miesiące - a wpłaty za usługę expressową nie zwracają. Trzeba się wykłócać o te $35.00 Dla zobrazowania szybkości działania polskich urzędników - polski paszport - termin wydania w tej chwili - 8 miesięcy. Pogłoski krążą, że paszporty te transportuje do Polski eskimos, kajakiem a paszporty zabezpieczone przed zatonięciem w błonie pławnej dużej ryby. Kajakiem przez Atlantyk - to by wyjaśniło ten długi termin. Zaraza rozprzestrzenia się z polskimi urzędnikami i polskimi urzędami. Pozdrowienia $tefan, Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol czego uczyc dzieci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.03, 18:39 Ostatnio przestrzegalem swoja maloletnia corke przed roznej masci "kontrolerami" Ucze ja ze jesli zapomni skasowac biletu i pojawi sie kontroler to nie moze ulec szantazowi i zastraszaniu. Kare musi zaplacic tak czy owak ale nalezy uswiadomic mlodym skale zaistnialego problemu zeby nie dali sie zastraszyc bog wie czym. PZDR A tak nawiasem mowiac to na zastraszaniu opiera sie cala ta pieprzona urzednicza maszynka (zero wyrozumialosci chyba ze za lapowke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Zaraza doszła do Chicago IP: *.acn.waw.pl 19.07.03, 21:30 Gość portalu: $tefan, Chicago napisał(a): > To już przeszło z polskimi urzędnikami do Chicago. > W Konsulacie RP w Chicago pobierają opłatę z góry za wydanie paszportu > tymczasowego w trybie express - zapewniają, że w ciągu trzech tygodni - > paszport tymczasowy jest wydawany w terminie zwykłym - dwa miesiące - a wpłaty > > za usługę expressową nie zwracają. Trzeba się wykłócać o te $35.00 > Dla zobrazowania szybkości działania polskich urzędników - polski paszport - > termin wydania w tej chwili - 8 miesięcy. > Pogłoski krążą, że paszporty te transportuje do Polski eskimos, kajakiem a > paszporty zabezpieczone przed zatonięciem w błonie pławnej dużej ryby. Kajakiem > > przez Atlantyk - to by wyjaśniło ten długi termin. > Zaraza rozprzestrzenia się z polskimi urzędnikami i polskimi urzędami. > Pozdrowienia > $tefan, Chicago Szanowny Stefanie. Mam propozycje. Jezeli jeszcze raz bedziesz mial okazje wyrabiac paszport za 35 usd to w dniu w ktorym tego dokonasz zachowaj dla porownania notowania z NYSE. Nastepnie wyslij panu Reczko ( obecny minister finansow w RP) rachunek za wykonana usluge i napisz na kartce papieru, ze zamiast wzbogacac Polske o 35 usd mogles dokonac transakcji w akcje notowane na NYSE. Dla porownania podaje tylko najwieksze stopy zwrotu w miniony piatek ( oczywiscie nie uwzglednilem podatku ani roznic kursowych w wynikajaych z notowan walutowych ). Prosze bardzo . NYSE Largest % Price Gain Symbol Company Last % Chng. Volume $ Traded FWCPRA Fw Pfd Cap Tr I 3.35 +34.00% 42,100 141,035 CGO Atlas Air Inc 0.72 +33.33% 2,184,900 1,573,128 MTPPRA Montana Power Cap I 6.44 +23.85% 22,300 143,612 SFA Scientific-Atlanta, Inc. 29.96 +19.84% 8,302,600 248,745,896 MEH Midwest Express Holdings, Inc. (Wisconsin) 5.70 +16.56% 1,978,400 11,276,880 FWC Foster Wheeler Ltd 1.38 +14.05% 446,900 616,722 NORPRD Northwestern Cap Fing Iii 5.00 +13.64% 19,900 99,500 RHI Robert Half International Inc. 21.00 +13.27% 2,534,400 53,222,400 NORPRC Northwestern Cap Fing Ii 5.05 +12.22% 28,400 143,420 NORPRB Northwestern Cap Fing I 4.90 +11.36% 7,000 34,300 TFS Three-Five Systems, Inc. 7.67 +11.16% 290,400 2,227,368 NORPRA Nwps Cap Fing I 5.15 +10.75% 4,800 24,720 NOR Northwestern Corp 1.71 +9.62% 543,000 928,530 ALA Alcatel 9.09 +9.25% 2,019,100 18,353,619 ALV Autoliv Inc 29.90 +8.57% 444,200 13,281,580 ENT Equant N V 6.63 +8.51% 17,600 116,688 CDG Corporacion Durango Sa De Cv 1.30 +8.33% 300 390 CKC Collins & Aikman Corp New 2.92 +8.15% 314,400 918,048 BXG Bluegreen Corporation 5.49 +8.07% 56,200 308,538 MAG MagneTek, Inc. 3.64 +8.01% 305,900 1,113,476 MU Micron Technology Inc. 14.30 +7.68% 15,422,800 220,546,040 ELY Callaway Golf Company 15.17 +7.51% 2,806,800 42,579,156 WHI W Hldg Co Inc 19.08 +7.43% 628,200 11,986,056 Przy okazji jak chcesz jeszcze bardziej dac upust swojej zlosci mozesz na najblizszym posterunku policji zlozyc wniosek, ze zostales przez pana Reczko okradziony. Nie ma nic gorszego dla ministra jak mozliwosc przesluchania go przz policjanta. Kilka lat temu wykonalem taki numer na lotnisku w Kopenhadze w odniesieniu do niejakiego Sochy Jacka (nieogolony polski urzednik panstwowy ktorego mozna tytulowac Przewodniczacy Komisji Papierow Wartosciowych i Gield). Znajomi opowiadali mi jak widzieli jak go policja zatrzymala do wyjasnienia. Ubaw po pachy. Pozdrawiam i wspolczuje zarazy Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Hej, przyjacielu, to tylko doplata za express! 20.07.03, 01:46 W Londynie cena zwykla, za ten 8 miesieczny termin, to 85 funciakow. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nic sie nie martw.Do Londynu wioza je via Sachalin 20.07.03, 01:43 bo tez termin ponoc 8 miesieczny (no, obiecuja w pol roku. Expresowo!!!). Tez kajakiem, ale - dla odmiabny - Czukcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Zaraza doszła do Chicago IP: *.prem.tmns.net.au 20.07.03, 03:29 Pytanie za dwa punkty - dlaczego wyrobienie paszportu w Warszawie trwa 3 tygodnie i kosztuje 100 zlotych, a w Sydney 170 dolarow australijskich (400 zlotych) i trwa 6 miesiecy? Nawet zakladajac przesylke kurierska raz na miesiac, cala operacja nie powinna trwac dluzej niz 3 miesiace. Czemu paszport tymczasowy jest wazny przez 12 miesiecy, a praktyce 6, poniewaz nie wypuszcza z Polski jesli waznosc paszporu jest krotsza niz 6 miesiecy. czemu Polacy z podwojnym obywatelstwem sa zmuszani do uzywania polskiego paszportu, zamiast wizy w paszporcie drugiego kraju? Wstemplowanie wizy trwa znacznie krocej niz caly korowod z paszportem. Jedyna pociecha, ze konsul w Sydney jest sympatycznym czlowiekiem. Gość portalu: $tefan, Chicago napisał(a): > To już przeszło z polskimi urzędnikami do Chicago. > W Konsulacie RP w Chicago pobierają opłatę z góry za wydanie paszportu > tymczasowego w trybie express - zapewniają, że w ciągu trzech tygodni - > paszport tymczasowy jest wydawany w terminie zwykłym - dwa miesiące - a wpłaty > > za usługę expressową nie zwracają. Trzeba się wykłócać o te $35.00 > Dla zobrazowania szybkości działania polskich urzędników - polski paszport - > termin wydania w tej chwili - 8 miesięcy. > Pogłoski krążą, że paszporty te transportuje do Polski eskimos, kajakiem a > paszporty zabezpieczone przed zatonięciem w błonie pławnej dużej ryby. Kajakiem > > przez Atlantyk - to by wyjaśniło ten długi termin. > Zaraza rozprzestrzenia się z polskimi urzędnikami i polskimi urzędami. > Pozdrowienia > $tefan, Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Zaraza doszła do Chicago IP: *.sympatico.ca 20.07.03, 05:00 Gość portalu: to ja napisał(a): > Pytanie za dwa punkty - dlaczego wyrobienie paszportu w Warszawie > trwa 3 tygodnie i kosztuje 100 zlotych, a w Sydney 170 dolarow > australijskich (400 zlotych) i trwa 6 miesiecy? > Nawet zakladajac przesylke kurierska raz na miesiac, cala > operacja nie powinna trwac dluzej niz 3 miesiace. Czemu paszport > tymczasowy jest wazny przez 12 miesiecy, a praktyce 6, poniewaz > nie wypuszcza z Polski jesli waznosc paszporu jest krotsza niz 6 > miesiecy. czemu Polacy z podwojnym obywatelstwem sa zmuszani do > uzywania polskiego paszportu, zamiast wizy w paszporcie drugiego > kraju? Wstemplowanie wizy trwa znacznie krocej niz caly korowod z > paszportem. Jedyna pociecha, ze konsul w Sydney jest sympatycznym > czlowiekiem. > > >NO to masz szczescie bo panienki z Konsulatu RP w Toronto do takich nie naleza.Moze uda mi sie zdobyc 2 punkty.Paszporty tyle kosztuja dlatego ze tak ma byc i nalezy wspierac prosze ja ciebie komunistyczny personel placowki.Nie wiem ile trwa zalatwienie paszportu w Toronto ale moze nawet dluzej niz 8 miesiecy bo zostawilam wiadomosc na sekretarce z pytaniem czy przez ambasade ktos juz zalatwial zarejestrowanie dziecka w USC a bylo to dobre 2 tygodnie temu i do tej pory nie mam odpowiedzi.Wizy w drugim naszym paszporcie nie wydadza bo kosztuje mniej niz wydanie paszportu.Teraz kolejny przepis ze kazda osoba urodzona poza granicami kraju MUSI sie zarejestrowac w USC w Polsce.I teatrzyk sie zaczyna bo biurwy w USC nalegaja zeby oddac oryginal aktu urodzenia zdziwione ze tylko jeden sie dostalo i sa problemy z uzyskaniem potwierdzonej kopii danego dokumentu ( i nie chodzi tu o ksero potwierdzone np przez klerka w banku), jakos panienki nie potrafia zrozumiec ze sa kraje w ktorych do zalatwiania poszczegolnych spraw wystarczy okazac dokument lub dac kopie potwierdzona przez bank.No coz.Tak tez bywa.Tak wiec teraz przed tymi co urodzili sie poza krajem a chca odwiedzic strony rodzinne rodzicow czy dziadkow to moga napotkac kolejne schody , a nawet jak ambasady potrafia obejsc idiotyczne wymagania biurw to z pewnoscia znowu to bedzie nas kosztowalo. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
plucjusz ad meritum 21.07.03, 08:14 Kodeks handlowy już jakiś czas temu wyzionął ducha, poza tym pomyliłeś go z prawem przewozowym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.sns-felb.debis.de 19.07.03, 18:49 Kontrolerzy to zaraza! Podczas niedawnego pobytu w Polsce musialem zaplacic za przewozenie bagazu, bez waznego biletu. W Warszawie istnieja przepisy, stanowiace, ze jesli suma dlugosci, szerokosci i wysokosci bagazu przekracza chyba 120 cm to nalezy wykupic na ten bagaz bilet. Wyladowalem wiec w stolicy obejrzalem na oko moja walize ( na przystanku nie milem mozliwosci dokonania jakichkolwiek pomiarow ) i kupilem bilet dobowy dla siebie przekonany ze to ze to wystarczy. W koncu majac bilet dobowy moglbym na upartego przewiezc moj bagaz na dwa razy. Niestety kontrolerka miala miarke i z jej pomiaru wynikalo, ze moj bagaz przekracza norme o 4 cm czyli 3%. Jezdze troche po swiecie i w wiekszosci cywilizowanych krajow w takim przypadku musialbym co najwyzej wykupic brakujacy bilet lub wysluchac pouczenia. W koncu ciezko stwierdzic, ze przewoznik, przez moja podroz poniosl strate, a juz na pewno nie wynikalo to z mojej zlej woli. Na zachodzie firmy swiadczace uslugi dla ludnosci korzystaja ze swych praw takich jak pobieranie oplat karnych tylko w ewidentnych przypadkach, gdy klient swiadomie je naciaga. W wiekszosc przypadkow granicznych rezygnuja ze swego prawa, wykazujac dobra wole, zeby nie denerwowac klientow i nie zniechecac do swych uslug. W Warsazawie zaplacilem 40 zl. 36 zl to cena oplaty karnej, a na 4 zlote ta kobieta mnie okradla. Wcisnalem jej w reke banknot 50 zl, a ona pisala swoje pokwitowanie rozmawiala z kolega a na koniec dala mi 10 zl i stwierdzila, ze reszte juz wczesniej dostalem w 2 monetach po 2 zl. Choc w jej obecnosci wywalilem kieszenie i nie bylo tam monet 2-zlotowych na nic to sie nie zdalo. Wyskoczylem wsciekly z autobusu, bo nawet te 40 zl mnie nie zrujnuje, ale obawialem sie, ze gdyby rozmowa sie przeciagnela, to bym zlodziejce te pieniadze wsadzil chyba w dupe i to tak gleboko, zeby jej w gardle stanely. Mam wrazenie, ze w Polsce byle lachudra stara sie mnie oskubac. Na dworcach i w pociagach zlodziejswo. W urzedach chamstwo. W autobusach kontrolerzy mierzacy bagaz co do centymetra i okradajacy w bialy dzien pasatzerow. Ludzie, co z wami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Flores Tez mi hot news... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.03, 20:28 Kontrolerzy zawsze naciagali obcokrajowcow. Tym bardziej, ze policja trzyma ich strone i tez rzadko rozumie po angielsku cos wiecej niz "f*ck". Poza tym taksowkarze naciagaja obcokrajowcow. Tym bardziej, ze wladze PKP, z niezrozumialych przyczyn (a moze jak najbardziej zrozumialych) zdecydowaly, zeby pozwolic mafii taksowkowej stac na postoju pod Centralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenin Re: Tez mi hot news... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.03, 23:24 A jesliby tak pojechac autobusem powiedzmy we trzech lub czterech. Sprowokowac takiego"kontrolera" a jak przyjdzie mu ochota krasc czy straszyc to po prostu spuscic mu wp...dol. Ludzie tych lachudrow nie ma tak duzo. Damy im rade. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey I na lotnisku Okecie. A moze cos z tym zrobiono? 20.07.03, 01:50 Choc za cholere nie wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krom Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.dtvk.tpnet.pl 19.07.03, 23:21 Numer służbowy na lehgitymacji powinien być duży i bardzo dobrze widoczny; człwoiek w stresie często nie zauważa takich szczegółów jak nr służbowy , kwartalnik, adres firmy itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voy Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.client.attbi.com 20.07.03, 00:58 najwazniejsze jednak czy kanary zaplacili podatek od tego zarobku-to juz nie jest w zadnym wypadku dopuszczalne-zlodziejom precz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.asci.uchicago.edu 20.07.03, 03:02 Procz oficjalnych legitymacji ze zdejeciem i klarownie widocznym identyfikatorem (np. numer) ktora kontroler powinien miec wywieszona (z klapy, na szyi) w trakcie kontroli, w pojazdach komunikacji publicznej i na przystankach powinny byc zamieszczone krotkie przejrzyste informacje w dwoch jezykach obcych (rosyjski, angielski) na temat tego gdzie mozna nabyc i jak nalezy skasowac bilet. I jak widac takze krotka notke o tym, ze kara jest taka a taka a kontroler winien wystawic mandat.... Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk nie powinni pobierać gotówki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.03, 04:12 dlaczego przypadkowi ludzie (a tacy sa w Polsce kontrolerzy) maja miec prawo do inkasowania gotowki? nawet policje pozbawiono tego prawa. MZK zalezy na inkasowaniu pieniedzy na miejscu, bo "lepszy wrobel w garsci...". Skuteczność odzyskiwania pieniedzy z kar biletowych w Polsce wynosi srednio okolo 15 %. Wszystko przez brak konsekwencji w dochodzeniu roszczen przez MZK i firmy kontrolerskie oraz zalosna organizacje calego procesu nakladania oplat dodatkowych za jazde bez waznego biletu. Potwierdzanie tozsamosci przez policje odbywa sie na zasadzie sprawdzenia, czy istnieje dana osoba, a nie czy sprawdzana osoba jest tym za kogo sie podaje. Spokojnie mozna sie za kogos podszyc. Co tez bardzo czesto ma miejsce. Swoja droga nie spotkalem kontrolera komunikacji miejskiej, ktory odmowil przyjecia lapowki. Malo tego spotkalem sie z sytuacja, w ktorej kontroler sprawdzal bilety w piatek o godz. 4 nad ranem na linii tramwajowej prowadzacej do akademikow. Nie dlatego, ze byl tak gorliwy w swej pracy, ale dlatego, ze od podchmielonych i zmeczonych nocna zabawa studentow stosunkowo latwo jest wyciagnac pieniadze straszac ich policja. W Warszawie linie prowadzace do stadionu dziesieciolecia przez lata sa lakomym kaskiem nieuczciwych kontrolerow. Wystraszeni handlarze przylapani na braku biletu za bagaz, placa olbrzymie lapowki, zeby tylko nie wzywac policji. Podobno dochodza one do 50 $. Niech ktos to wreszcie uporzadkuje i ukroci samowolke kontrolerow. sprawdza sie tu przyslowie "okazja czyni zlodzieja". Po co tworzyc taka okazje? Proponuje odebrac kontrolerom uprawnienia do pobierania gotowki od gapowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAVIR Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 07:46 Banda rozpoznawalnych z daleka "kontrolerów" z blachami MZK krąży w tramwajach miedzy Warszawą Centralną i Stadionem. Swoje ofiary, najczęściej są to Ukraińcy lub inne nacje byłego SSSR, wyrzucają z tramwaju na przystanku "Most Poniatowskiego" - tutaj nie ma prawie swiadków (zwołują sie telefonami i zawsze przy ofiarach jest ich kilku) - odbieraja dokumenty i straszą policją. Nie wiem jak jest teraz, ale jakiś czas temu byl podobno upozorowany komisariat z przebierańcami, gdzie łupiono "gapowiczów" doszczetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tell Re: Kontrolerzy naciągają obcokrajowców IP: *.dplanet.ch 20.07.03, 08:41 Na koleji tez naciagaja, na wlasnej skorze sie przekonalem na trasie Wroclaw-Krakow. Odpowiedz Link Zgłoś
plucjusz Miejcowych też terroryzują 21.07.03, 08:11 Wczoraj byłem świadkiem takiej sceny w autobusie linii 192. Jednej osobie kazali podpisywać jakiś świstek papieru in blanco a drugą siła przytrzymali, gdy chciała wysiąść na swoim przystanku. To drugie to już przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO I Re: Miejcowych też terroryzują IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 09:46 Z ust prawdziwego kanara usłyszałem, że jak ma zły dzień - tzn. nikogo nie spisze to później sobie to odrabia, rąbiąc każdego, kto sie nawinie nawet za 5 zł (norma to 20). Niektórzy mają więcej z lewizny niż z oficjalnych mandatów. Rzeczywiście obcokrajowcy to taka rasa, która dostaje najbardziej w kość: czeszą ich zdrowo i są z tego dumni (sam słyszałem jakie są z nimi 'jaja'). Planują też jazdy nocnymi autobusami albo ostatnimi dziennymi z obstawą nieoznakowanego patrolu policji (oni mają w tym udział). Jak sie ktoś będzie stawiał to patrol jest pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś