Gość: jolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 00:10 No to teraz tysiące " turystów " w półbutach, z chipsami z rozwrzeszczaną dzieciarnią, śmiecących i hałasujących zadepcze Kasprowy z przyległościami. Gratulacje za wspaniały pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kot Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: 57.66.197.* 15.12.07, 05:28 Ale śmieszą mnie takie protesty Od 30 lat chodzę po Tatrach a w zimie jeżdżę na nartach - i jedyną grupą społeczną która szkodzi przyrodzie są ekolodzy. Największy śmietnik zostaje po nich w miejscach protestu. Najwięcej zadepczą poza szlakami podczas protestów Najwięcej puszek po piwie wyrzucą podczas protestów itd itp W zimie oprócz narciarzy nie wyjeżdża praktycznie nikt z chipsami czy obcasami żeby deptać po górach - a narciarz jest najmniej szkodliwym elementem przyrody A w lecie - wystarczy kilku strażników, którzy zostaną po tygodniu milionerami za mandaty za zejście ze szlaku takie to trudne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depreściara Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 11:08 Gość portalu: Kot napisał(a): > W zimie oprócz narciarzy nie wyjeżdża praktycznie nikt z chipsami czy obcasami > żeby deptać po górach - a narciarz jest najmniej szkodliwym elementem przyrody W lato natomiast żaden niedzielny turysta nie pokusi się o spacery po górach, zaczynając od Kasprowego. Pochodzi chwilę w koło i nazad do Kuźnic kolejką. Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax A nie można tych ekologów zamknąć w ZOO? 15.12.07, 17:22 A nie można tych ekologów zamknąć w ZOO? Razem z ich świstakami i kozicami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Co zrobic z ekologami? IP: 208.243.49.* 15.12.07, 19:39 Pomysl zamkniecia ekologow w ZOO razem z kozicami nie jest zly. Ale praktycznie nie da sie go zrealizowac. Najlepiej jest ignorowac tych ekologow co tylko krzycza. A tych co podkladaja bomby to trzeba niestety zamykac w wiezieniach. Sam uwazam, ze gory powinny byc dla wszystkich - nie tylko dla kozic i ekologow. Ale wielu ludzi jest zachlannych i agresywnych. Tzw. ekologowie rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
rainzug Hahahaha 16.12.07, 11:06 Najmniej szkodliwy element przyrody :D Ah co bezszelestni nie dotykający ziemi niezauważalni w swoich moro narciarze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.chello.pl 15.12.07, 12:38 Może nie mam takiego doświadczenia jak Ty, ale rok temu jak ostatnio szusowałam na Kasprowym, za każdym razem czekałam około CZTERECH godzin w kolejce do...kolejki. Tak więc nie posiadam się z radości, że będzie się dało normalnie wjechać. I niech mi nikt nie mówi, że mogę wziąć narty w ręce i zasuwać na górę na piechotę. Bo nie mogę. Co do karania "turystów": jestem jak najbardziej za. Dyscyplina, dyscyplina i jeszcze raz dyscyplina. Odpowiedz Link Zgłoś
pkulkov Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 13:12 Nie wiem dlaczego Ty nie mozesz podejsc do Goryczkowej, a potem elegancko krzeselkiem - zajmuje to okolo 35-45 minut i zapewniam, ze jest swietna rozgrzewka przed zjazdami... No i nie czeka sie 4h. Rozumiem, ze ktos moze byc slabszy, wtedy moze isc np 1h, a nie czekac 4h. A jezeli w ogole nie moze podejsc, to nie wiem, czy jazda na Kasprowym to najlepsze rozwiazanie... Pozdrawiam i zycze udanych zjazdow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 15:10 Trafna uwaga, ale 45 min. raz się udało i to na dużym gazie bez przystanków. Ale to zdecydowanie ciekawszy pomysł(także widokowo, choć więcej tam leśnych zakamarków, niż panoram). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedee Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 15:27 Gość portalu: kasia napisał(a): > Może nie mam takiego doświadczenia jak Ty, ale rok temu jak ostatnio szusowałam > na Kasprowym, za każdym razem czekałam około CZTERECH godzin w kolejce > do...kolejki. Chyba musiałbym być nienormalny, żeby tyle stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.grz Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.se 15.12.07, 23:49 Kocie. Ladny tekst, z ktorym sie w pelni zgadzam, bo sam zadeptuje i zajezdzam Kasprowy i okolice od 60 lat. Jestem pewien, ze zaden zaslepiony ekolog nie pamieta okresu stalinowskiego, kiedy to co roku pedzono w Tatry wiele tysiecy ludzi, w tym mlodziezy szkolnej z tornistrami, w mundurkach i lichych skorzanych butach, aby spelnic patriotyczny obowiazek i podeptac troche Tatry szlakami Lenina. Wtedy niewielu, dzisiaj mam nadzieje wiekszosc wiem kim byl pan L. i na czyja czesc pedzono te masy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Lawina Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 06:03 A co z KOLEJKĄ DO KOLEJKI ??? pozdrawiam AL. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 10:28 Ja proponuję zamknąć całe Tatry na kłódkę z ekologami w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 10:36 Tak, zabrać im też przy okazji buty, żarcie, ubrania..nie sobie nago hasają z kozicami po halach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 10:55 może ci durni ekolodzy zajmą się tym czym powinni? W gigantycznych świniarniach zwierzęta są hodowane w urągajacych wszystkiemu warunkach, myśliwi stali się de facto kłusownikami sprzedajacymi ubita zwierzynę po znajomości - gospodarka łowiecka to w rzeczywistości fikcja bo myśłiwych z powołania jest garstka. Większosć to zwykli mordercy zabijający dla zysku i zabawy. Gospodarka leśna od chwili wstapienia polski do Unii jakoś dziwnie się przeobraziła. Jadąc po lasach widzę sterty drewna, gołe zrębowiska i opuszczone nory lisów i innej zwierzyny. Europa potrzebuje drewna jak się okazuje które jest masakrycznie tanie w tym kraju Poszukiwacze jelenich trofeów zaganiają zwierzynę tak ze pada ze zmęczenia bo jelen naje się dopiero na wiosnę a ganiaja go w zimie - jak jest głodny. Pytam się - czemu żaden z ekologów nie protestuje przeciw takim nadużyciom? Czemu oni bronią rzeczy które i tak są w jakiś sposób bronione a tysiace zwierząt, obszarów leśnych rabuje się na potęgę. Moze w końcu zrobiliby coś dobrego i spacyfikowali jakaś swiniarnię w której świnie karmi się jakimś dziadostwem a większosć z nich zanim skończy na stole już ma raka? Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Lubię takich niepełnosprawnych jak dede 15.12.07, 11:25 przynajmniej jest z kim dyskutować. Świnie tuczy sie w wielkich fermach nie dla przyjemności- ale dla ceny ( koszty produkcji kilograma żywca są tam znacznie mniejsze)Niska cena fermowego tuczu ma wpływ na cenę żywca na rynku- likwidacja ferm spowodowała by wzrost cen mięsa o kilkanaście do kilkadziesiąt procent ( ale co obchodzi dede że kiełbasa w sklepie miast 12 kosztować by miała 20 zł za kilogram?) Dalej lasy- od kilku lat toczy sie wojna niemal na noże - przedsiębiorcy drzewni walczą o wzrost produkcji drewna o 2- 3 mln m3 - bo taki jest deficyt drewna na rynku ( argumentem jest tu kilkadziesiąt tysięcy miejsc pracy w przemysłach- np meblowym) Lasy pozostają jednak nieugięte i wycinają corocznie 90 parę procent tego co przyrasta ( takie są standardy najlepszych gospodarek leśnych- w tym skandynawskich). Natomiast gospodarkę zrębową prowadzi sie wszędzie tam gdzie z powodów przyrodniczych ( zbyt małe opady, słabe gleby ) nie można stosować innych form gospodarowania zasobami lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktorki witam zakompleksionego kolege borrusa IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.pl 15.12.07, 13:33 gdzie on napisał że są tuczne dla przyjemności? czy ja się czepiam?! Niee! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_a Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.lei3.cable.ntl.com 15.12.07, 13:39 Gość portalu: dede napisał(a): > może ci durni ekolodzy zajmą się tym czym powinni? W gigantycznych świniarniach > zwierzęta są hodowane w urągajacych wszystkiemu warunkach... ...Pytam się - czemu żaden z ekologów nie protestuje przeciw takim nadużyciom? Zanim oskarżysz sprawdź. Pomijając fakt, że bezsensownie zmieniasz temat, to jeszcze się mylisz. Otóż protestują przeciwko wszystkim wymienionym przez ciebie nadużyciom. Jakiś tydzień temu, na przykład, pod wschodnią granicą rozpoczęła się akcja przeciwdziałania kłusownictwu. Również temu "legalnemu" - wśród myśliwych. Są osoby, które zajmują się tym, a inne tamtym. Teraz jest mowa o "tym", więc "tamtego" nie ma co się czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.07, 20:01 > Jadąc po lasach :))) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DARIUSZ Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.nsm.pl 15.12.07, 10:47 Dobrze późno niż wcale, czekam na modernizacje zakopianki-może wtedy odwiedzę Zakopane i tatry, a nie stoki Austrii czy Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:05 Tacy z nich "ekolodzy", jak z alterglobalisów "ekonomiści", a ze mnie arcybiskup! Ekolog to jest naukowiec zajmujący się ochroną środowiska, a nie amator przywiązywania się do drzewa. Jedyne wyjście do wsadzić wszystkich tzw. "ekologów" do czubków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p01i Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 12:11 oj chlopaki... abc w skrocie: eklologia - nauka o wspolzaleznasciach w ekosystemach sozologia - nauka o ochronie srodkowiska a tak btw - zbrylowana selekcją PAPka bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 14:40 czy mozesz poddac temat jakiemus sozo- czy tez eko-logowi zeby zajal sie problemem pszczol? Temat nie jest skomplikowany i wymaga tylko jednego: IQ wyzszego od pszczol u badacza, co nie jest takie proste do znalezienia jakby sie na pierwszy rzut oka moglo wydawac. Dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narciarz ekofil Re: Krajowy debilizm IP: *.chello.pl 15.12.07, 11:25 Jak można modernizować kolejkę do stanu 360 osób na godzinę w XXI w.? Przecież takie przepustowości budowano w latach 60 tych ubiegłego stulecia. Co z tego, że wygląda nowocześnie jeżeli zredukuje kolejkę do kolejki tylko o połowę (z 5 godz. stania do 2,5). Czy zaczniemy wreszcie być cywilizacyjnie częścią Europy? A co do ekologii, w lecie trzeba skanalizować ruch na kopule szczytowej Kasprowego z przyległościami, za pomocą barierek i chodników granitowych i erozja turystyczna z głowy. Przepędzenie ludzi to jakieś komunistyczne myślenie. Pozdrawiam ekologów. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Jacy znowu "ekolodzy"??? 15.12.07, 11:30 czy oni studiowali ekologie? Wbijcie sobie redaktorki w koncu do glowy ze "ekolog" to ktos kto studiowal ekologie. Jak ktos dyskutuje o Sluzbie Zdrowia to wg. Was automatycznie jest lekarzem? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktorki Re: Jacy znowu "ekolodzy"??? IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.pl 15.12.07, 13:29 oczywiście pan calcinus nigdy w życiu nie posługiwał się nazwami potocznymi w mowie i piśmie i jeszcze doskonale wie co studiowały te osoby, więc w teksie trzeba od teraz zamieszczać wszystkie zawody postaci wymienionych w tekście może się okaże że któraś jest sezologiem Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Jacy znowu "ekolodzy"??? 15.12.07, 15:48 Bla bla bla, tu chodzi o nadanie autorytetu tej bandzie zmanipulowanych nieukow co to nie wiedza nawet jak dziala elektrownia atomowa. "Ekolodzy" hehe, no to ja jestem astronautą, lekarzem, prawnikiem i chemikiem, skoro te przyglupy to "ekolodzy". A nazwy potoczne pozostawmy plebsowi, Gazeta aspiruje do miana powaznego dziennika wiec niech sie nazwami potocznymi nie posluguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jacy znowu "ekolodzy"??? IP: *.gdynia.mm.pl 15.12.07, 16:14 Dziwna jest tylko niekonsekwencja mediów. Dlaczego antyglobalistów nie nazywają ekonomistami? Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Kolejna ekologiczna pokazówka bandy fanatyków 15.12.07, 12:16 natomiast kiedy trzeba pomóc w czyszczeniu Wisły, to ekolodzy olewają sprawę - robota ciężka, brudna, niemedialna. Nie to co łażenie po drzewach w dolinie Rospudy. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: Kolejna ekologiczna pokazówka bandy fanatyków 15.12.07, 16:06 Niektóre "zielone ludki" tak się zapędziły w uwalnianiu świata od ludzi , że swego czasu zażądali nawet skazania białego niedźwiadka na śmierć -byle by go człowiek w "sztucznym" środowisku nie wykarmił. Banda frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.chello.pl 15.12.07, 12:21 nie cierpię radia maryja i ekologów - i jedni i drudzy zyją z manipulacji fuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antynarciarz Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.chello.pl 15.12.07, 12:38 No tak, bo prawo wjazdu ma tylko jolka i jej narty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 23:16 Antynarciarz . Nie jeżdżę na nartach, natomiast już widzę ten tłum na szczycie Kasprowego i Ciebie jako jego element. Miłego wypoczynku w towarzystwie stonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasz lord Ludzie stworzeni przez naturę - niszczeni przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:39 ekoterroryzm . Jeżeli człowiek został stworzony przez naturę to znaczy ,że sam jest naturą ,więc ma prawo robic co chce ,dopóki natura sama tego nie wyreguluje . Już jest dowiedzione naukowo ,że ROŚLINY też odpowiadają za globalne ocieplenie . Czy dinozaury też wymarły przez człowieka ,a może dinozaury zniszczyły przyrodę i natura ich wyeliminowała ? A może jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ? Czy ekolodzy mają pracę ? Czy żyją z ekoterroru ? Gdyby natura nie chciała ludzi tzw. przez ekologów "pasożytów" to dawno by ich wybiła . CZŁOWIEK TO NATURA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp Bredzisz jak potłuczony... IP: 217.153.207.* 15.12.07, 13:51 Dawno temu nie czytałem tak idiotycznych wywodów. Według twojej teorii ludzie mogą niszczyć otoczenie dopóki nie zniszczą sami siebie. A gdzie odpowiedzialność? JAKO NAJBARDZIEJ INTELIGENTNE ISTOTY NA ZIEMI MAMY BYĆ JEJ PANAMI A NIE PASOŻYTAMI. Słowo PAN oznacza WŁADZĘ, ODPOWIEDZIALNOŚĆ I TROSKĘ. Przykro mi że tylu głupich ludzi żyje niszcząc naturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Bredzisz jak potłuczony... IP: 195.90.102.* 15.12.07, 15:44 Zasadniczo mylisz się w jednym. Człowiek nie jest panem natury. Jest odwrotnie natura jest naszym panem. Czyli włada nami odpowiada i troszczy się - parafrazując. Zaręczam Ci, że nawet jeżeli mienisz się Panem dla natury, to tylko i wyłącznie złuda Twojego umysłu i zabobon wszczepiony Ci przez wychowanie katolickie. A ponieważ nasz ludzki umysł jeszcze nie zgłębił natury śmiemy nazywać się w swojej głupocie jej panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łomatko Re: Bredzisz jak potłuczony... IP: *.chello.pl 15.12.07, 19:32 > zabobon wszczepiony Ci przez wychowanie katolickie Pewnie nawet w wątku o defekacji dorzuciłabyś coś o katolikach. Ale to wszczepione Ci przez Gabzdetę Wybiórczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prekognita Czyńcie sobie Ziemię poddaną - czy to nie z Bibli? IP: *.ztpnet.pl 15.12.07, 20:40 >Pewnie nawet w wątku o defekacji dorzuciłabyś coś o katolikach. Ale >to wszczepione Ci przez Gabzdetę Wybiórczą... A może Tobie matołko (nie mogłem powstrzymać się przed tym anagramem...)nawszczepiał czegoś jakiś "Nasz Nocnik"? Przecież właśnie katolicy/chrześcijanie uważają, że zostali stworzeni na obraz i podbieństwo samego Boga i dostali od niego zezwolenie na "czynienie sobie Ziemi poddaną". O ile dobrze pamiętam Bóg kazał chyba tak napisać natchnionym autorom Biblii na samym jej początku (Księga Rodzaju). Więc nie ma się czemu dziwić: jak ktoś uważa że jest jak Bóg i w dodatku ma od Niego licencję na "czynienie sobie Ziemi poddaną" to uskutecznia wolę bożą. I tak ludzie za bożym zezwoleniem, by nie rzec nakazem: ryją powierzchnię Ziemi, rozgrzebują ją od środka i do woli eksploatuują wszystkie gatunki, które tę planetę zamieszkują (wszak one nie są stworzone na podobieństwo Boga, tylko na użytek ludzi). To tyle w kwestii religinej ideologii ukutej przez gatunek pewnego zarozumiałego dwunożnego superdrapieżnika zamieszkujący dzięki nieprzeciętnemu zbiegowi okoliczności okolice pewnej przeciętnej gwiazdy - jednej z setek miliardów w pewnej przeciętnej galaktyce - jednej z setek miliardów w widzialnym wszczechświecie - być może jednym z wielu wszechświatów. Tatry, świstaki, ekolodzy, turyści, kolejki górskie - to wszystko jest bez znaczenia. Do końca istnienia tej planety będzie jeszcze całe mnóstwo takich Tatr - bedą się wypiętrzały, a czas będzie je scierał na piasek. I nie będzie w nich żadnych turystów, górskich kolejek etc. Po prostu nie będzie już wtedy na Ziemi ludzi. Więc wyluzujcie - jesteśmy częścią natury. Teraz mamy swoje bezmyślne pięć minut, ale prędzej czy później skończymy jak amonity, trylobity czy dinozury. Jako warstewka w kopalnym zapisie kilkumiliardowej historii tej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Czyńcie sobie Ziemię poddaną - czy to nie z B IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 22:56 Wizjoner - bajdurzysz, za bardzo się pobudziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
rainzug I co z tego że z bibli 16.12.07, 11:20 piszą tam też o końcu świata... jedynym pocieszeniem wtedy będzie rozkosz patrzenia na debili pokroju wszystkich którzy twierdzą że są najważniejsi na ziemi że ziemia jest dla nich że każdy nie finansista czy przemysłowiec żyje na ich koszt etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Kilka faktów IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.07, 13:01 Nie napotkałem jeszcze konkretów: jazda po grubej warstwie śniegu nie powinna przynosić szkody przyrodzie. Ale zdarza się kaleczyć wystającą kosówkę. W stromych miejscach łatwo czasem napotkać na odsłoniętą ziemię/kamień, co szkodzi narto, ale pewnie nie tylko. Prowadzone badania stwierdziły jej ubytek na trasie, lecz przyrost poza nią. Ogólnie bilans dodatni. Nie przewiduje się sztucznego śnieżenia, ale czy grubsza warstwa śniegu nie poprawiłaby sytuacji wyżej opisanej? Zwłaszcza po opadach deszczu zdarzających się czasem w środku sezonu, które drastycznie pogarszają warunki na trasie. Moim zdaniem zwiększenie przepustowości wyciągu TYLKO w zimie nie przyniesie szkody. Więcej - jeśli zastój i koszmarna przepustowość Goryczkowej, a także CODZIENNE UCZCIWE przygotowanie tras (czy coś się zmieniło od 3 lat? Nie bywam, bo znudziło mi się tępienie krawędzi po kilku zjazdach) Zakopane nie zapobiegnie odpływowi narciarzy (bo w góry prawdziwi turyści zawsze będą przyjeżdżać). Parę lat temu pisał o tym ś.p. Andrzej Ziemilski. Lepiej poświęcić (racjonalnie) dla sportów zimowych ten i tak już wykorzystywany zakątek - może nowy mniejszy wyciąg, choćby orczyk - inaczej Podhale ma szansę stać się niczym nie wyróżniającym się regionem z (nawet) małym przemysłem i handlem, jako podst. działalnością. A ekologów zachęcam - przypatrzcie się, czym choćby w Zakopanem się pali w piecach - człowiek z elektrowni opowiadał, że przy odczycie licznika przedziera się przez stosy butelek PET - opał na zimę. Szkodzą "trochę" bardziej, niż PETy na wysypisku albo kolejka na Kasprowy. Absurdalna polityka cenowa - nabici w butelkę ogrzewający domy olejem lub przez geotermię montują z powrotem piece na węgiel. Co z tego, że nowoczesne i sterowane procesorem. Niedaleko ujęć wody dzikie wysypiska śmieci - sami mieszkańcy potem topiją .Mój sąsiad czasem na parę godzin włącza silnik w swojej zabytkowej ciężarówce, stare autobusy całe lata w chmurach dymu dojeżdżały do Kuźnic. Samochód to nadal marzenie, standard lub oznaka prestiżu, choć mądrzejsze o swoje doświadczenia państwa zachodnie promują MPK czy choćby rower: często szybszy, tańszy i wygodniejszy w mieście. Zamiast przykuwać się łańcuchami do wyciągów, zmieńcie szanowni ekolodzy (ja Was szanuję) także swój wizerunek: ludzi rzucających się bez zastanowienia na każdą inwestycję albo wymuszających "opłaty" za odstąpienie od protestu. Lepiej uświadamiać i wychowywać - choćby i następne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: souls_hunter Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:42 > No to teraz tysiące " turystów " w półbutach, z chipsami z rozwrzeszczaną > dzieciarnią, śmiecących i hałasujących zadepcze Kasprowy z przyległościami. tak, w zimie po co najmniej metrowej warstwie sniegu i przy temperaturach czesto grubo ponizej -10C. Wez sie walnij kobito w pusty lepek i naucz czytac z tzw "zrozumieniem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 23:30 souls_hunter. Jak Cię ta stonka zadepcze to zrozumiesz, że miałam rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mamgotamgo Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 13:00 Jestem za tym, aby pod Tatrami wydrążyć tunel, który będzie łączył Polskę ze Słowacją i Czechami. Kolejka linowa powinna być również na Giewont i Rysy. Nikomu to nie będzie przeszkadzało a ludziom będzie się żyło wygodniej. W końcu ten świat jest dla człowieka czy dla aniołów. Przepraszam. Chciałem napisać ekologicznych matołów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 15:21 mamgotamgo napisał: Kolejka linowa powinna być również na Giewont i Rysy. > Nikomu to nie będzie przeszkadzało a ludziom będzie się żyło wygodniej. A ja jestem za tym, żeby tacy wygodni w ogóle tam nie docierali: TOPR będzie miał mniej do roboty, a ja nie będę ich musiał słuchać i oglądać. Nie raz słyszałem w ogonie wycieczki prowadzonej przez przewodnika: na ch... on nas tu zabierał? a na końcu doliny będzie McDonald? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tragedia Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: 212.191.172.* 15.12.07, 19:28 współczuję ci.kolejka na rysy.to może ruchome schody na orlej perci jeszcze?to są góry-jedyne takie w polsce.zaśmiecone i zadeptane przez takich wygodnych pseudoturystów jak ty i inni którzy mają podobne pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel.Bruksela Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.153-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.12.07, 13:17 Nie ma nic gorszego w polityce niż ekolodzy, nie maja żadnych konkretnych propozycji a tylko krytykują, tak jest wszędzie. środowisko środowiskiem, ale postępu nie można wstrzymywać, trzeba go tylko kanalizować. Potrzebujemy odpoczynku, potrzebujemy sportu. Ekolodzy najlepiej udostępnili by tatry tylko dla posiadaczy zielonej legitymacji partyjnej! jeśli kolejka już jest każdy ma prawo wjechać nią i obejrzeć góry, a nie stać 6 godzin w kolejce lub kupować bilety po zawyżonej cenie od konikow Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 13:42 O jakim Ty postępie mówisz? Przecież chodzi o to, żeby trochę krawatów pojeździło sobie na deskach po śniegu! Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy 15.12.07, 16:15 I niech jeżdżą! mają do tego prawo! ty jako ekoterrorysta nie będziesz mu mówił gdzie i kiedy sobie ma jeździć na narty. Ps. Zanim zaczniesz krytykować krawatów to weź mydło i się umyj a potem idź do fryzjera żeby ci obciął te obleśne, zasyfione dredy. No chyba że mydła też nie używasz w trosce o środowisko :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Dobre miejsce do przypinania tyle IP: *.aster.pl 15.12.07, 14:09 słupów. A tu skecz o ekologach www.youtube.com/watch?v=WqDGGp3P5Tw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria pytanko do ekologów IP: *.lama.net.pl 15.12.07, 14:34 Jeżeli są tacy proekologiczni za jakich się uważają, to ja pytam : W czym myją naczynia -w płynie ?/ toć to chemia !/czy w samej wodzie ?/, kąpią się z użyciem płynu do kąpieli i używają mydła ?- toć to sama chemia!, czy w samej wodzie?, sprzątaja przy użyciu detergentów? czy bez nich się obywają,? a dezodoranty ? Acha i jescze jedno - chciałam zapytać czy jeżdżą samochodami czy chodzą na piechotkę . A gdzie ochrona środowiska przed spalinami. Kochani ekolodzy nie przesadzajcie, bo będziecie śmieszni. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: pytanko do ekologów 15.12.07, 15:50 Jak tak na nich patrze to chyba rzeczywiscie nie uzywaja ani mydla ani dezodorantow. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff stary ostal sie jeno sznur 15.12.07, 14:35 na ktorym powiesic sie powinien polpismienny redaktor tego artykulu. Ty chodzil do gminnej szkoly wiejskiej, aa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Je$ba@ć sqrwyekologów!spałować zielona hołotę IP: 212.191.172.* 15.12.07, 19:32 ty buraczany debilu, spałuj się sam prostaku pospolity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Je$ba@ć sqrwyekologów!spałować zielona hołotę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 23:38 Jak się wysypie z wagonika paru takich debili to zrozumiecie co grozi Kasprowemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: 195.90.102.* 15.12.07, 15:34 Szanownych ekologów zapraszam do Sierra Newada w Hiszpanii. To co zrobiono tam z okolicznymi dolinami otaczającymi szczyt Velete zakrawa na prawdziwy horror. Zapewne wszystko za zgodą UE. Oczywiście turystów typu "chodzących po górach" tam się nie uświadczy, wiec może i dlatego nasi ekolodzy zostaliby kompletnie niezrozumiani. Widok z drugiego co do wielkości szczytu w Europie przypomina sceny wyjęte żywcem z jakiegoś koszmarnego filmu sience fiction. Stoki usiane są wyciągami i olbrzymich rozmiarów armatkami naśniezającymi - zamontowanymi tam na stałe. Dla wygody narciarzy większość stoków zostało przeoranych i zniwelowanych, zbudowano nowe drogi zjazdowe i uwaga ! kanalizację. Na terenie kilkudziesięciu kilometrów nie zaobserwowałam ani jednego potoku, ponieważ większość została skanalizowana. W dolinach wybudowano koszmarne hotele, które nie prezentują sobą żadnego stylu a większość przypomina nasze bloki mieszkalne. Cieszmy się z naszych Tatr i pokazujmy je całemu światu, bo naprawdę jest co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris30 Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 19:41 Maleńkie pytanie: a ile dolin i szczytów typu Velete ma Hiszpania w Sierra Nevada, Pirenejach i innych górach? Jeśli ktoś ma sto pałaców, to jeden z nich może oddać na hotel i to nie jest żaden horror. My musimy bardziej uważać, bo Tatry są jedne, więc dla narciarzy zostaje tylko Kasprowy i dwie z kilkunastu dolin. Dlatego więcej nie można budować, ale właśnie kolejka podwajająca liczbę narciarzy jest rozsądnym kompromisem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narciarz profie Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.hist.uj.edu.pl 15.12.07, 20:13 Boze , wreszcie jeden rozsadny glos!!!!!!!!!!!!!! Dzieki Chris30! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary Jesteśmy jednym z najdzikszych krajów Europy IP: *.tsi.tychy.pl 15.12.07, 15:58 a mimo to ekolodzy protestują.Praktycznie jedyna polska kolejka w Tatrach,gzie staliśmy po bilet od 5 rano przez 5 godzin, po to aby o 15.00 wyjechać i zjechać sobie raz na dół.Niestety trzeba pogodzić cywilizacje i ekologie, ale nie przesadzajmy. Prawda jest zawsze po środku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as ekolodzy ruszcie sie trochę w Świat IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.07, 16:06 W Brazylii wycinają rocznie lasy o powierzchni całej Polski, kominy w Unii Europejskiej i USA plują dymem i siarką, odpady radioaktywne Niemcy, Francja, USA i inni zatapiają w oceanach, zakopują w kopalniach. A cóż znaczy kawałek wyciągu w górach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Rusza nowa kolejka na Kasprowy IP: *.gdynia.mm.pl 15.12.07, 16:11 GW pisze: ekolodzy protestują. Prawda brzmi: ekoterroryści znowu próbują wymusić łapówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH A ekoszołomki znowu swoje, ech.... IP: *.swietochlowice.net.pl 15.12.07, 16:16 Tych "zielonych" darmozjadów, oszustów i wyłudzaczy naszej kasy, powinno się "eksportować" na Syberię - tam mieliby dostęp do pięknej przyrody, nikt by im nie jeździł samochodem, nikt by im tam prądu nie produkował, nikt by im tam wiatraków nie stawiał, które rzekomo zabijają ptaki i zmieniają mikroklimat, nikt by im nie budował dróg przez dolinki, stawy, pola, lasy. I wreszcie mogliby sobie tam mieszkać w jaskiniach przy świeczce (oj, a może i nie, bo to przecież dodatkowe CO2), i mogliby podziwiać tą piękną, nie tkniętą przez człowieka przyrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: A ekoszołomki znowu swoje, ech.... 15.12.07, 16:22 Z tym CO2 to ci światli ekolodzy mają rację. Spójrz chociażby jak przez ten gaz ocieplił się klimat tysiąc lat temu - wówczas Wikingowie pewną wyspę nazwali "Zieloną" (Grenlandia). To dopiero były czasy braku poszanowania dla przyrody! A w Polsce nie było wcale lepiej - tyle CO2 emitowaliśmy, że do XIII wieku uprawialiśmy na naszych terenach pomarańcze. Na szczęście potem się opamiętaliśmy ale widzę, że ponownie chcemy popełnić ten sam błąd i ocieplić klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Idioto, nie masz żadnego wpływu na ocieplanie 15.12.07, 18:29 klimatu!!nie ma żadnych naukowych dowodów na to!Zmiany temperatury na świecie były od zawsze i nic nie jesteśmy w stanie z tym zrobić...ekogowna zrobiły ludziom wodę z mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: btr Re: Idioto, nie masz żadnego wpływu na ocieplanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 19:54 A umiesz ty pacanie rozpoznać żart? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_matoł nie potrzebujemy elektrowni - mamy prąd w gniazdku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 17:12 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Pognać terrorystów batem albo i psami poszczuć... 15.12.07, 17:13 Noc spędzona na wysokim świerku też by im dobrze zrobiła. Zakichani terroryści współcześni. Zacząłbym od sprawdzenia tego towarzystwa który z nich papierochy pali i gdzie śmieci wysypuje, czy aby nie pod lasem... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś