Gość: Apasz Brawo panie Rektorze :) IP: 62.29.170.* 19.12.07, 10:14 I ma pan racje w koncu mamy tą wolność słowa i wypowiedzi czy nie :( Byle Lewak homoseksualista i inni mogą głosić swoje niepopularne tezy to czemu nie Prawicowiec. A szmatławiec GW jak zawsze z nagonką na prawice :( mają tam chyba w gazecie jakąś specjalna komórke ktora wyszukuje wszelkie nawet śmieszne historie byle by tylko można obsmarować w swoim "pisemku" :( Odpowiedz Link Zgłoś
wanna_wasermanna posłuchaj fuhrerze z przedmieścia 19.12.07, 10:20 nikt nie będzie nikomu dyktował gdzie ma mieszkać i dlaczego. A już na pewno nie jakieś XIX wieczne ćwoki. Ja rozumiem ze niektórym gile jak z nosa wychodzą układają się w swastyki ale od tego jest chustka do nosa żeby czasem je wytrzeć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Re: Polak to Katolik Kretynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:22 Polak to katolik? A wiesz co to jest Katolicyzm? To jest mafia Polaków, którzy żyją tu od wieków i wykorzystują takich kretynów jak ty żeby na nich zarabiać i rządzić ich umysłami. Katolicy wyznają Jezusa Chrystusa (podobno), a przecież jego nauki są zupełnie inne od tych które sobą reprezentują. A jeżeli chcesz wszystkich takich żydów jak ja wygnać z kraju no to pozostanie tutaj może 2-3 mln ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fixed Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.chello.pl 19.12.07, 10:23 Przepraszam, kto obecnie jest hersztem Gazety Wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Niech opublikuja teraz wywiad z komunista! 19.12.07, 10:24 Wtedy rozne "Czulenty" oszaleja ze szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
rty99 Nacjonalistyczny Czulent jest OK?! 19.12.07, 10:29 Przepraszam, ale jesli tworzy sie organizacje, w ktorej kryterium przynaleznosci jest narodowosc to to nie jest nacjonalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
parob a GW nie powinno Biedronia publikować 19.12.07, 10:33 bo jest IMO homofaszystą. Poglądy redaktórów wyborczej na wolność słowa są przerażające.jak im się zawęzi linia redakcyjna, to niedługo katolik mówiący o potrzebie chodzenia co niedzielę do kościoła będzie bulwersujący, a na pewno "nie ładny". przynajmniej reprtaże mają cały czas dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Mnie zastanawia co innego 19.12.07, 10:35 WUJ to głupawa gazetka, każdy student UJ wie to nie od dziś. Zastanawia mnie co innego. Czego uczą te biedne dzieci na Wydziale Historycznym, że trafia się tam taki element? Jak to możliwe, że przez 3 lata studiów ten człowiek niczego się nie nauczył? Pewnie skończy studia i zacznie udowadniać, że Holokaustu nie było, a piece krematoryjne to jakiś wymysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rhudi Re: Mnie zastanawia co innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:50 Znam takich ludzi, którzy mają podobne poglądy jak bohater wywiadu WUJa. Ostanio nawet mam z nimi na pieńku, gdyż wyraźnie i głośno nie zgadzam się z ich poglądami. Grozili nawet, że mnie zabija ale głównie sugerowali bym opuścił ten kraj, gdyż "brudze" tę ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
highalt Kevin MacDonald 19.12.07, 10:55 Wspanialy autor i naukowiec.. bardzo polecam www.h-net.org/~antis/papers/dl/macdonald_schatz_01.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarli Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:47 przodkowie części redakcji wyrywali mojenmmu ojcu braciom mamy dziadkowi paznokcie i nikt nie ma do was pretensji ale uważam że pisanie o biednym człowieku z poparciem 0,00001% ze jest hersztem to chamstwo i nie piszcie takich głupich tekstów tylko postawcie biedakowi lekarza pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: konkurencja!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:58 przecież to żydzi są narodem wybranym!!! i każdy kto twierdzi, że jest równiejszy-im podpada.... żydzi stosują takie same metody-jak hitler, stalin-vide: załatwienie trockiego w mexyku, porwanie eichmana, tylko kraj [izrael] mały , dziadowski, zakompleksiony, no a jak może nbaród wybrany być w czymkolwiek gorszy? a tak na marginesie, kto naklepał dolarów w usa? przecież wiadomo kto rządzi... usa dzięki żydom jest bankrutem, żydzi nie żyją w symbiozie, tylko są pasożytem.niech sobie żyją-mają takie same prawa jak każdy inny naród, ale dlaczego mnie w polsce, mają mówić co mnie wolno,a co nie? mają bomby atomowe, pieniądze, więc czego się boją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Re: Stul pysk Zydzie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:51 Stul pysk Żydzie bo prawdę mówisz a to boli :) Posłuchaj sobie swojego Papieża, w twoim rozumowaniu on też bluźni. A to dopiero bluźnierstwo posądzać swojego papieża o bluźnierstwo, prawda? Żydem nie jestem i do Żyda mi daleko, a moi rodzice wywodzą się z najciemniejszych zakamarków polskiej wsi, do której do połowy ubiegłego wieku nie zajrzał nikt spoza powiatu, więc jestem Polakiem z krwi i kości. Jeśli chodzi o konflikt żydowsko-palestyński to zapytaj raczej palestyńczyków dlaczego żydzi się tak ich boją że budują mur. Zapoznając się z polską literaturą, proponuję ci zapoznać się też z własnym umysłem, bo poza tym że musimy pamiętać o tym co było ileśset lat temu, przydałoby się też w stosunku do tego okresu rozwinąć. Nasi wspaniali polscy katolicy kiedyś musieli słono płacić żeby kapłan pozwolił Bogu odpuścić im ich grzechy. A wspaniali krzyżowcy szerząc wspaniałą katolicką wiarę grabili, mordowali i gwałcili ludzi, w tym właśnie nas, rodowitych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
highalt O ja pie..... 19.12.07, 11:14 Czlowieku.. wylacz ten telewizor na chwile.. bo calkiem zglupjejesz.. Sluchaj.. nie bede sie z toba wciagal w polemike bo widze ze to nie ma sensu.. ale wzamian skieruje ciebie do zrudla wiedzy ktorej tobie brakuje.. Przeczytaj ta ksiazke A People that Shall Dwell Alone: Judaism as a Group Evolutionary Strategy Autor: Kevin MacDonald - jest profesorem na uczelni w California State University, Long Beach (CSULB) ponizej link tez do ciekawych informacji www.ziopedia.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
highalt Re: O ja pie..... 19.12.07, 11:18 Link do ksiazki... http://books.google.com/books?id=aNZHQAN8-A8C&dq=a+people+that+shall+dwell+alone&pg=PP1&ots=bUQOkgy5v1&sig=UVCWlD0s8hFspWLNhcURCXzUskw&prev=www.google.com/search?hl=en&q=A+People+that+Shall+Dwell+Alone&btnG=Google+Search&sa=X&oi=print&ct=title&cad=one-book-with-thumbnail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Re: O ja pie..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 11:27 Telewizor dawno wyłączyłem, do kościoła też przestałem chodzić. Nie czytuję też książek ideologicznych. Dlaczego? Bo właśnie nie chcę dać się ogłupić. Jeżeli nie potrafisz się kierować własnym umysłem, to tym bardziej nie powinieneś innym tego robić, bo bardzo łatwo zostaniesz zaprowadzony na manowce. Ja doskonale rozumiem twoją nienawiść do Żydów, owszem, w pewnym sensie zasłużyli sobie. Ale co mamy zrobić? pozabijać? wygnać? czemu są winne dzieci tych, którzy rzekomo przyjechali do nas zarabiać na nas kase? no czemu oni są winni? tylko temu że urodzili się w takiej rodzinie a nie takiej. I nadal nie odpowiedziałeś na pytanie czym jest katolicyzm który gloryfikujesz. Boisz się prawdy czy po prostu nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HighAlt Katolicyzm to klej Polskiego spoleczenstwa IP: *.bos.east.verizon.net 19.12.07, 13:15 nie chodzi mi o organizowaniu sprawdzianow kto wierzy najbardziej.. Chodzi o utrwalanie pewnych wartosci ktore sa nam bliskie jako grupie etnicznej... jesli ty oglaszasz ze sie urodziles w Polsce i jestes Polakiem z krwi i kosci w ten czas ja nie musze ci tlumaczyc czym jest Katolicyzm.. sam powinienes wiedziec.. i to jest fakt.. nawet kazdy ateista w Polsce wie czym i co jest Katolicyzm.. Czlowieku naprawde przeczytaj ksiazke Kevin(a) MacDonald(a) pod tytulem - A People That Shall Dwell Alone: Judaism as a Group Evolutionary Strategy. Polska zniknela z mapy swiata juz 3 razy w historii.. przez takich baranow jak ty byc moze dojdzie Bron Boze do 4tego razu... Czy Polska i Polacy powinni zmodyfikowac ten nasz klej.. Byc moze.. ale co kolwieg bysmy w nim nie zmienili jesli chcemy przetrwac jako grupa etniczna to napewno nie bedzie to polegala no otwieraniu obcym dzwi do naszego domu i pozwalali im aby robili se co chcieli... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz tak własnie znika holandia IP: *.e-wro.net.pl 19.12.07, 18:41 tak własnie znika holandia bedzie tuturstan połaczony z maroko :( Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: tak własnie znika holandia 20.12.07, 10:50 Właśnie, to nie Żydzi są zagrożeniem. To muzułmanie. Ale sposobem na pozbycie się tego problemu na pewno nie jest zabijanie ani wrogość. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: Katolicyzm to klej Polskiego spoleczenstwa 20.12.07, 10:49 Widzisz, ale czy my chcemy przetrwać jako grupa etniczna? za wszelką cenę? ja chcę żeby moje dzieci przetrwały, ich dzieci i ich prapraprawnukowie i żeby było im dobrze. I żeby innym też było dobrze. Żydzi też tego chcą. A czy ty tego chcesz? czy zależy ci tylko na przeszłości? zachować przeszłość? Przeszlosc nie istnieje. Istnieje jedynie przyszłość. Jedyne o czym nie wolno nam zapomniec to o błędach przeszlosci które doprowadzily do cierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartes Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:54 ciekawe, ktos publikujący niezgodne z linia wyborczej teksty jest potępiany, nawet jesli jest to studenckie pismo. GW rości sobie prawo do bycia jedynym wyznacznikime tego co poprawne i jedynie słuszne. Czyż to nie totalitaryzm? Autor artykułu w GW chyba nie zna się na swojej pracy, skoro krytykuje inną gazetę za umieszczenie kontrowersyjnego, wzbudzającego zainteresowanie ale i oburzenie tekstu. Przecież idzie o to by zainteresować i przyciagnąc czytelników. Nie taki był cel zamieszczenie wywiadu z Jaruzelskim w Dużym Formacie w którąś tam rocznicę ogłoszenia stanu wojennego? Autor artykułu w GW znalazł temat zgodny z linią jego gazety (antyprawica, antynarodowość, antykonserwartyzm itp) tzw. samograj, licząc zapewne na pozytywny oddzew u redaktorów w Warszawie. Byle było o nas głośno, dużo komentarzy w internecie i punkciki same polecą...Szkoda że przy okazji zachował się jak cenzor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 10:57 Rektor UJ po raz kolejny dowodzi, ze nie jest godny tytulu profesora. Na dobra sprawe sa wrecz podstawy do relegowania tego "studenta". Odpowiedz Link Zgłoś
karmazynowe_oczy_moje Re: Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ 19.12.07, 11:08 wybiórcza już naprawdę nie ma o czym pisać. gdyby interesowała mnie "poetyka skandalu", kupowałabym "fakt", ponieważ tego nie robię, oczekuję od gazety, którą czytam zachowania pewnego poziomu. Proponuję więc szanownym panom i paniom redaktorom powiesić na ścianie, na monitorze, gdziekolwiek karteczkę: "mój czytelnik oczekuje sensownych informacji. mój czytelnik nie jest idiotą." Poza tym, gwoli przypomnienia- robienie ze wszytkiego skandalu w końcu traci sens, skandal przestaje intrygować, a konsekwencji przestaje być skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Są różne przejawy naiwności, ale oczekiwanie 19.12.07, 12:02 "pewnego poziomu" od GW, organu dziennikarskiego pałkarstwa politycznego jest jednym z najspektakularniejszym :-)... karmazynowe_oczy_moje napisała: > wybiórcza już naprawdę nie ma o czym pisać. > > gdyby interesowała mnie "poetyka skandalu", kupowałabym "fakt", ponieważ tego n > ie robię, oczekuję od gazety, którą czytam zachowania pewnego poziomu. Proponuj > ę więc szanownym panom i paniom redaktorom powiesić na ścianie, na monitorze, g > dziekolwiek karteczkę: "mój czytelnik oczekuje sensownych informacji. mój czyte > lnik nie jest idiotą." Poza tym, gwoli przypomnienia- robienie ze wszytkiego sk > andalu w końcu traci sens, skandal przestaje intrygować, a konsekwencji przesta > je być skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Rozumiem, że .. 19.12.07, 11:03 ..gazety które wydrukowały wywiad np. z Mussolinim, czy Pol Potem były niegodne ?? może redagcja GW wyśle protest do NYT, LAT, czy Timesa ??? rolą mediów jest ukazywanie rzeczywistosci taką jaka jest, a nie jaką chcieliby żeby była redaktorzy (np. GW). Mamy w Polsce szowinistów, faszystów, populistów ...i innych ...stów. Nie zmieni tego chowanie głowy w piasek i udawanie, że ich nie ma. Są trzeba podjąć z nimi walke o rząd dusz i ją wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOLA24 proste gadania IP: *.ds16.agh.edu.pl 19.12.07, 11:07 Mamy wwolność słowa i prasy! I ja sie z tym zgadzam.Każdy widzi ten tekst inaczej i każdy odczuwa coś innego, ale oburzenie że w tej gazecie studenckiej ukazał się taki tekst jest godne podziwu - za odwagę mówienia o rzeczach o których dla innych wygodniej jest milczeć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka UJ Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.ds.uj.edu.pl 19.12.07, 11:09 Kiedy przeczytałam artykuł w WUJ-u, wiedziałam, że będą wokół niego kontrowersje. Jednak ten artykuł JEST ZGODNY z prawem, gdyż nie propaguje nielegalnych treści, a jedynie przedstawia fakty. Nie można udawać, że problem nacjonalizmu i agresji nie istnieje. W Trybunale Europejskim była podoba sprawa, tyle, że dotyczyła nagranego wywiadu z młodymi nacjonalistami. Dziennikarz wygrał. Zamiast karać redaktorów WUJ-a, Rektor UJ powinien zastanowić się nad wydaleniem z uczelni ludzi podobnym temu chłopakowi, z którym przeprowadzono wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matkaboska666 Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: 213.17.208.* 19.12.07, 11:18 hehe dobrze naczelny odpalantował nadgorliwemu redaktorkowi z GW. trzeba wiedziec z kim sie walczy i jakie sa poglądy zjeba zeby móc go mocniej punktować (najlepiej w ryj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 11:20 Skoro mamy wolność słowa to nie widzę w tym nic złego, że lider NOP wyraża swoje poglądy na łamach pisma kierowanego do inteligentnych ludzi. Dziwne jest to , że akurat organizacje żydowskie podnoszą protest w tej sprawie. Przecież nie ma tam słowa, że słowa szefa NOP kierowane sa pod adresem narodu żydowskiego. Po prostu w Polsce kto nie mówi o Żydach dobrze jest ANTYSEMITĄ. Panowie i Panie - farsa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matkaboska666 Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: 213.17.208.* 19.12.07, 11:37 spychanie nazioli na margines niczego nie zmieni na dobre. spowoduje jedynie gloryfikacje i postaienie w aurze męczenników. trzeba ich pokazywać, cytować, zapraszać, namawiać, fotografowac, filmować, głaskać, upupiać, kopać, szarpać, opluwać, doprwoadzic do tego ze zaczna zapuszczać włosy i palić dżojnty, stana się zhipisiałymi pacynkami z medialną ręka w dupie, która będzie nimi potrząsać jak Lepperem i innymi, az sie nimi znudzi i ukręci im łby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 12:44 największym niebezpieczeńswem jest głupota redaktora WUJ'a który ogłasza się pacyfistą i mówi o wolności, mam nadzieje ze jest to tylko żałosny dureń bez kwalifikacji który dostał posadę redaktora po znajmości bo nie wierze zeby takie głupoty mogła mówic osoba będąca redaktorem naczelnym jakiegokolwiek pisma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemnogród Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 13:06 macki wyborczej siegaja coraz dalej! chwała niezależnym! śmierc czerwonej propagandzie! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz czekam na wywiad z liberałem,ateistą lub homoseks. 19.12.07, 15:33 Jeśli już jest taka wolność słowa w redakcji WUJa. Może z Idą Łukawską? Albo z kilkolwiek z krakowskiego środowiska feministyczno - homoseksualnego. Ciekawe, czy się doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus z Krakowa Niedoczekanie Twoje! IP: *.ists.pl 19.12.07, 16:09 A co by wówczas miały by do roboty autorytety moralne, czyli: CH-ÓR W-UJÓW? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiolet Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 16:01 Ale wstrętny faszystowski RYJ!!! DNO TOTALNE!! Jak uroczo to pisemko WUJ (należy zmienić pierwszą literę w celu wyjaśnienia...)promuje faszyzm. Po prostu ble...Może ich trzeba zacząć wreszcie wywozić? Śmiecie...brr RAZ SIERPEM RAZ MłOTEM BRUNATNą HOłOTę NAZI RAUS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: der Autorka łamie prawo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 16:07 Treść tego artykułu sugeruje jakoby autorka nakłaniała Rektora do uskuteczniania dyskryminacji ze względu na poglądy polityczne. Uważam że powinna zająć się tym prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madrin Nacjonalistyczne hasła w piśmie studentów UJ IP: 149.156.67.* 19.12.07, 17:13 Wstyd dla Gazety Wyborczej, że dziennikarze WUJa muszą uczyć dziennikarza GW -Rafała Romanowskiego co to jest wolność słowa i tolerancja. Wywiad z WUJa może i jest kontrowersyjny, ale w żaden sposób nie promuje nazizmu, faszyzmu. Pokazuje tylko, że na UJ mieszają się, jak w tyglu, różne poglądy i osobowości. To czytelnicy mają osądzić, czy są za czy przeciw. Brawo za wyważony komentarz dla władz uczelni! Chociaż i tak, wydawcą WUJa jest kto inny (czyli Bratniak). A teraz z innej beczki. Jednym z najważniejszych zadań dziennikarza jest opisywanie świata w sposób faktyczny i rzetelny, takim jakim jest. Studentom z uniwersyteckiej gazety się to udaje. Rafałowi Romanowskiemu - nie. Widać, że ostatnio cierpi na chroniczną niemoc twórczą, a "tonący brzytwy sie chwyta". W końcu, ile mozna pisać o lotnisku w Balicach? Postanowił na siłę znaleść temat i zrobić aferę. Tylko, że tak naprawdę nie ma o co. P.S. Już w to na pewno nie uwierzę, że w sprawie WUJa tel. sie urywały w redakcji GW. Ktos w to wierzy, skoro do WUJa nikt nie dzwonił i nie pisał? (Tak mówi red. nacz. WUJa - zobaczcie w tekście):-)Poza tym ten anonimowy prof. w art. red. Romanowskiego to na pewno jego Tata (prof. UJ. Miłej lektury, ale WUJa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re:i tak się robi antysemitów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 21:06 i taką troską o naród żydowski, robi się antysemitów! Przecież to naturalne że na taką krytykę , nieprawomyślnych[wg żydów] wypowiedzi rodzi się sprzeciw!! żydzi sami to wywołują!! Jak dotąd to: żydowscy ochroniarze bili tak polaków, jak i Włocha mieszkającego na Kazimierzu , a skończywszy na żydzie, który szedł się pomodlić do Bóżnicy na Kazimierzu, tak że jest pewien [w nacji żydowskiej] element, który CELOWO wywołuje niekorzystne dla całego NARODU ZYDOWSKIEGO reakcję, i to tych ludzi należy tępić, a ja powtarzam: nikt mnie w moim kraju nie będzie dyktował co ja mam mówić!!! choćbym miał siedzieć w kiciu!!!niektórzy żydzi ciężko pracują na to żeby nielubiano ich narodu, mimo że robią kokosowe interesy, odzyskują [nie zawsze swoje] majątki, i nikt ich tu nie bije, czy poniża. tak że siądżcie se na dupie, i nie bawcie się w cenzorów NARODU POLSKIEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Wnuczęta KPP chcą karać za poglądy? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 19.12.07, 22:26 Chociaż... W sumie to nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
swojak11 Chłopaki jesteście przyszłością narodu brawo ! 19.12.07, 23:01 Pognimy ich za wzgórza Golan wiosna będzie nasza hitlerowska przeszłość tuska jest OK ! Niemiecki minister rzadu PO PLOSKE wydający za publiczneą kase nazistowskie książki i rozdający je minstrom MSZ Niemiec i Polski jest OK ! zobaczcie tą Świ** hitlerowską PLOSKE w Wikipedji i na necie te chłopaczki z ONR czy NOP do pięt nie dorastają ober sztumban firerowi PLOSKE Odpowiedz Link Zgłoś