Dodaj do ulubionych

Antysemityzm straszny jak Stalin

• Gość: Obcy Auschwitz Entertainment Ltd IP: 149.156.67.* 25.01.08, 11:23
      A-a-a-dam Mi-mi-mi-chnik wru-wru-ć-ć-ć-ił, z tel-a-a-a-a-awi-wu.

Moje pytanie: Michnik i Geremek sa oplacani przez rzady niemiec i izraela czy tez z naszych podatkow???
    • Gość: kubas Antysemityzm straszny jak Stalin IP: *.171.73.82.crowley.pl 25.01.08, 11:28
      Czytam wasze komentarze i analizuje tekst opisujący to "arcy wazne"
      wydarzenie i utwierdzam sie w przekonaniu, ze michnikowszczyzna jest
      niereformowalna, nadal arogancka i zapatrzona w siebie do granic
      przyzwoitoisci. Tylko oni-ludzie z elit maja racje i nalezy ich
      sluchac bez wzgledu na kontrargumenty. Co tam jakies (za slowami
      kaplana michnika) petaki-studenci, wykladowcy.....Oni nie sa
      ważni.Oni, nie siedzieli w wiezieniu za komuny. Nie walczyli itp.
      Tak kolego Szechter wypij za zdowie GRossa z przyjacielem Urbahem i
      dalej opluwaj Polaków To Ci pozostało.
    • Gość: es Gontarczyk o Grossie i Chodakowskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 11:29
      Książka „Po Zagładzie” to praca naukowa przekazująca ogromną wiedzę. „Strach”
      zbudowany jest głównie z niewiedzy i manipulacji – pisze historyk Piotr Gontarczyk
      źródło: Rzeczpospolita
      źródło: Reporter
      +zobacz więcej

Paweł Machcewicz opublikował ostrą krytykę pracy „Po Zagładzie. Stosunki
      polsko-żydowskie 1944 – 1947” pióra Marka Jana Chodakiewicza. Nazwał ją książką
      „jednostronną, pełną błędów i manipulacji”. Całość podsumował retorycznym raczej
      pytaniem, jaki jest cel wydawania takich prac przez IPN („Gazeta Wyborcza”, 18
      stycznia 2008 r.) Odpowiedź wydaje się dość oczywista: to jedyna poważniejsza
      monografia stosunków polsko-żydowskich tego okresu. A ponieważ była dostępna
      jedynie po angielsku, warto było, by fakty opisane przez Chodakiewicza poznali
      także Polacy.

Jak każda praca naukowa zawiera ona usterki – zrozumiałe tym bardziej, że jest
      pionierska. Trzeba je weryfikować, uściślać i o nich dyskutować. Bo książka
      Chodakiewicza jest pracą naukową przekazującą ogromną wiedzę faktograficzną. Jej
      podstawą jest obszerna baza źródłowa. To zupełnie inny poziom dyskusji niż ta
      nad „Strachem” Jana Tomasza Grossa, składającym się głównie z braku wiedzy i
      widocznych gołym okiem manipulacji.

Paweł Machcewicz w stosunku do „Strachu” stosuje afirmatywną elegancję. Wobec
      naukowej pracy Chodakiewicza używa głównie inwektyw

Gross widzi rzeczywistość jako powszechny polski spisek zorganizowany po to, by
      wymordować Żydów i pozbawić ich majątku. Chodakiewicz opisuje fakty. Takie jak
      ten, gdy po wojnie Żydzi bez większych problemów odzyskiwali mienie na drodze
      sądowej. Albo opisuje wsparcie, jakiego polscy chrześcijanie udzielili Hanie
      Kotlarz chcącej odzyskać tartak w Lipie. A wieś ta leżała na Lubelszczyźnie, w
      okolicy mocno wspierającej konspirację narodową, czyli – jak powiedziałby Gross
      – „katoendeków”. Na podobnej zasadzie faktografia podawana w pracy „Po
      Zagładzie” w niwecz obraca główne tezy „Strachu”. We wstępie do książki jeden z
      najbardziej cenionych polskich historyków prof. Wojciech Roszkowski pisze:
      „Chodakiewicz cytuje różne źródła – polskie, żydowskie i sowieckie – próbując
      zrozumieć okoliczności i zważyć argumenty. (…) Dzięki temu Chodakiewicz
      przyczynia się w dużym stopniu do przezwyciężenia uproszczeń, schematów i
      uprzedzeń. Jest rzeczą oczywistą, iż czytelnicy tej książki mogą mieć własny
      pogląd na sprawę. Jednak odłóżmy na chwile aprioryczne stereotypy, zapomnijmy o
      „polskim antysemityzmie” i „żydokomunie” jako o archetypach, które mają
      wytłumaczyć wszystkie zdarzenia. Pozwólmy się prowadzić Chodakiewiczowi przez
      próbę zbadania prawdziwego charakteru skomplikowanych i bolesnych stosunków
      pomiędzy Polakami a Żydami…” (s. 9). Roszkowski proponuje więc, by dać
      Chodakiewiczowi szansę zaprezentowania wyników swoich badań i wyłożenia racji.
      Widzi przy tym możliwość polemiki, bo swobodna dyskusja jest gwarantem postępu i
      wiarygodności nauki.

Paweł Machcewicz ma jednak na temat pracy Chodakiewicza inne zdanie. Książka mu
      się nie podoba, a więc IPN nie powinien jej drukować. Trudno zgodzić się z takim
      stanowiskiem. Wszak popularyzacja badań naukowych jest jednym z ważniejszych
      zadań tej instytucji. Także książek kontrowersyjnych, a przede wszystkim takich,
      które wzbogacają publiczny dyskurs naukowy. Trzeba się więc cieszyć, że opinii
      Machcewicza nie podzieliły władze instytutu.

Belka w oku

Machcewicz wytknął pracy „Po Zagładzie” kilka mankamentów, dołączając do nich
      ostry komentarz. Najpoważniejsze z nich to podanie niesprawdzonej informacji na
      temat ojca Aleksandra Kwaśniewskiego. Źródło tej wiadomości nazwał „śmieciem”.
      Chodakiewicz mógł to podobno sprawdzić w dokumentach IPN: „Te akta są już
      dostępne od dobrych kilku lat i nic nie stało na przeszkodzie, by skrupulatny
      badacz do nich dotarł. Jeżeli Chodakiewicz, mieszkający na co dzień w Stanach
      Zjednoczonych, nie miał na to czasu i ochoty, mogli to zrobić za niego jego
      krajowi wyznawcy”.

Kiedyś w debacie historycznej trzeba było podjąć dyskusję merytoryczną, dziś
      wystarczy przyklejenie niszowych łatek

Ale – jak wynika ze wstępu do książki – powstała ona w latach 1999 – 2001. O
      normalnym dostępie do akt IPN nie było wówczas mowy. Kto jak kto, ale Machcewicz
      jako ówczesny dyrektor Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej
      powinien to wiedzieć. Autor tekstu w „GW” ma rację, ganiąc redaktorów książki
      Chodakiewicza. Ale czy wobec nich warto posługiwać się inwektywami?

Paweł Machcewicz różnie traktuje książki Chodakiewicza i Grossa. W tej pierwszej
      wskazał jeden przypadek wykorzystania wątpliwego źródła i wyciągnął uogólniający
      wniosek na temat cytowanych źródeł będących, jego zdaniem, „najzwyklejszymi
      śmieciami” stworzonymi kilkadziesiąt lat później w zupełnie innych
      okolicznościach, które historyk może co najwyżej odłożyć do teczki zatytułowanej
      „kurioza”. Rzeczywiście, taka relacja to niezbyt wiele. Dlatego Chodakiewicz
      zastrzegł, że należy ją zweryfikować, opublikował też opinię osoby zainteresowanej.

Jan Tomasz Gross, którego pracę Machcewicz uważa za rzecz poważną, stosuje
      odmienny warsztat naukowy. Ważne kwestie, takie jak liczba Żydów zabitych w
      Polsce po wojnie, podaje na zasadzie kawiarnianych plotek. Gross czerpie z
      przesłanych mu listów niewiadomego pochodzenia. Jednym z najważniejszych źródeł
      jego wiedzy nie są dokumenty z epoki ani książki zawodowych historyków, tylko
      tekst dziennikarki „Gazety Wyborczej” Anny Bikont. A tam historia pisze się
      sama. Ksiądz katolicki wysyła parafian, żeby poderżnęli gardło jakiemuś Żydowi i
      przynieśli mu złoto („GW” z 2 kwietnia 2001), a to przedwojenny wikary Kamiński
      „tak nienawidził Żydów, że jak sobie popił, strzelał w okna [żydowskiego]
      sąsiada” („GW” z 16 kwietnia 2001). Z naukowego punktu widzenia takie źródła są
      materiałem wątpliwym. Tymczasem Machcewicz w kolejnych tekstach utrzymuje, że
      faktografia podawana przez Grossa jest wiarygodna. A co z „najzwyklejszymi
      śmieciami” stworzonymi kilkadziesiąt lat [po wojnie] w zupełnie innych
      okolicznościach, które historyk może co najwyżej odłożyć do teczki zatytułowanej
      „kurioza”?

Machcewicz nie mierzy książek obu autorów tą samą naukową metodą. W stosunku do
      „Strachu” pozbawionego poważniejszej wartości poznawczej stosuje afirmatywną
      elegancję. Wobec stricte naukowej pracy Chodakiewicza (która mu się nie podoba)
      używa głównie inwektyw i uznaje ją za „nieprzybliżającą nas do zrozumienia
      rzeczywistości”. Takie postawienie sprawy jest fałszywe i wynika głównie z
      nadmiernych emocji. Zapewne autor nie chciałby, żeby jego dorobek traktowano w
      taki sposób. Kilka lat temu Machcewicz zredagował wspólnie z Krzysztofem
      Persakiem dwutomową księgę pt. „Wokół Jedwabnego”. Nie myli się tylko ten, kto
      nic nie robi, dlatego wytknięcie kilku błędów i warsztatowych mankamentów tej
      pracy nie przedstawia poważniejszych trudności. Ale czy one wystarczyłyby do
      stwierdzenia, że książka nadaje się tylko do kosza? Nie, byłoby to nieuczciwe.
      Podobnie jak nieuczciwe są metody zastosowane przez autora artykułu w „Gazecie”
      wobec książki Chodakiewicza.

Kto widzi nieprawdę

W wywiadzie, którym opatrzono tekst Machcewicza, wspomniany historyk stwierdził:
      „Poprzez generalizację, ostry język, konfrontacyjność Gross osłabia przekaz
      swojej książki zawarty we wstrząsającej części faktograficznej opisującej
      powojenny antysemityzm. W dużej mierze jest to obraz prawdziwy i przygnębiający.
      Nie ma potrzeby, by go wyostrzać ocenami, które będą przez wielu odrzucane.
      Odpowiedzi na książkę Grossa
      • listekklonu Es, Gross i Chodakiewicz. 25.01.08, 11:56
        Czytałeś Grossa? Na pewno nie. Czytałeś Chodakiewicza? Też na pewno nie. Ale
        przynajmniej umiesz kopiować teksty z innej witryny, a to już coś w dzisiejszych
        czasach.
        • Gość: :)))) Re: Es, Gross i Chodakiewicz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 19:24
          A może skusisz się na jakąś polemikę z tym, co zostało tu
          zacytowane, zamiast obrażać tego, co ten tekst tu przytoczył?
    • Gość: uczciwi komuniści uczciwi komuniści i referat Chruszczowa IP: *.aster.pl 25.01.08, 11:53
      "Reakcje na "Strach" przypominają mi, jak uczciwi komuniści
      reagowali na słowa Chruszczowa na 20. zjeździe - powiedział Adam
      Michnik".

Dobre porównanie, bo pokazuje stosunek Michnika do komunizmu.
      Uczciwi komuniści! Żył taki komunista w Polsce albo ZSRR we
      wczesnych latach 50-tych, nic nie wiedział, nie domyślał się ani nie
      przypuszczał że jakieś aresztowania, że zamordyzm, że UB, że
      licencjonowana demokracja - bo niby skąd miał wiedzieć, był przecież
      uczciwym człowiekem.

Czy ja jestem głupi czy faktycznie można było w takim roku 1952 być
      w Poslce uczciwym człowiekiem i komunistą?
      • Gość: uczciwy nazista i uczciwy nazista i Norymberga IP: *.aster.pl 25.01.08, 11:55
        czy to możliwe, że wielu uczciwych nazistów dopiero po Norymberdze
        dowiedziało się w jakim kraju żyli?
      • Gość: janiejako Re: uczciwi komuniści i referat Chruszczowa IP: *.gprs.plus.pl 25.01.08, 15:55
        Oj udał się Ojcu Dyrektorowi Adamowi M. oksymoron, udał!
        Dawno się tak nie ubawiłem. "Uczciwi komuniści"... Brawo!
        • uchachany Oj czepiasz się Ojca Nadredaktora! Skoro byli 25.01.08, 17:03
          "ludźmi honoru" to czemużby nie mieli być i uczciwi?!

Gość portalu: janiejako napisał(a):

> Oj udał się Ojcu Dyrektorowi Adamowi M. oksymoron, udał!
          > Dawno się tak nie ubawiłem. "Uczciwi komuniści"... Brawo!

• Gość: Japas Antysemityzm straszny jak Stalin IP: 212.240.75.* 25.01.08, 11:56
      Niech lepiej pan Michnik zajmie sie rozliczaniem swojego czerwonego
      braciszka, Wolinskiej, Morela i innych powojennych krysztalowych
      postaci. W ogole jest to wyjatkowo zaklamany facecik. Nie zapomne
      jak zmykal jak zajac, kiedy kamera zlapala go jak spotykal sie ze
      swoim funflem Urbanem pod koniec lat osiemdziesiatym. Jednak czegos
      sie wstydzil, skoro czmychal jak lotrzyk gdzies w bok...
    • Gość: jacek Antypolonizm straszny jak Hitler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 11:57
      Antypolonizm straszny jak Hitler
    • Gość: jotka Antysemityzm straszny jak Stalin IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.08, 12:14
      Odwal sie Gross i spadaj
      • Gość: kocka Re: Antysemityzm straszny jak Stalin IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.08, 12:19
        I mozesz zabrac Michnika, bedzie zdrowiej
    • Gość: :] Pogromy to była zbrodnia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:23
      I w Kielcach i w Krakowie nasi rodacy zamordowali całe rodziny. Cała nagonka na
      Grossa tego nie zmieni, bo dokumenty mówią same za siebie. Dokumenty i relacje
      na które powołuje się również Chodakiewicz i inni historycy.

O tym rozmawiajmy, nie o Palestynie, UBekach, czy Salomonie Morelu. Cokolwiek
      nie zrobiłyby osoby wyznania mojżeszowego nie mieliśmy prawa mordować niewinnych
      dzieci. NIE MIELIŚMY!
      • Gość: :] O mordach jednak nikt nie chce pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:42
        Łatwiej obrazić autora, zasłonić się innymi mordami, sytuacją w Polsce i na
        świecie, byleby tylko nie pisać o zasadniczym temacie.
      • Gość: Polka Re: Pogromy to była zbrodnia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:56
        Pogrom był rozpoczęty przez milicje, która była kontrolowana przez
        UB. UB (tak jak pisałeś wcześniej) miało w stanie osobowym 30%
        Żydów. Żydzi w UB piastowali wysokie stanowiska (byli pułkownikami,
        majorami etc.). Wręcz nieprawdopodobne jest to, by UB-tcy Żydzi nie
        wiedzieli o planach pogromu.

Interpretacja na Łpu-capu: Żydzi są odpowiedzialni za pogrom na
        kieleckich żydach.

ps. Oczywiscie nie wyciagamy pochopnych wniosków i staramy się
        przyjzeć kontekstowi społeczno-politycznemu - koncepcja Łapu-capu
        jest nie obiektywna.
        pss. Kazdy mord na cywilach jakiejkolwiek narodowości jest zbrodnią.
        • Gość: :] Ale w UB było 60% polaków... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:12
          Więc skoro z taką lubością (zachęcam do lektury książki), twierdzisz, że to
          jednak było z inspiracji UB i tak bardzo lubisz procenty (ja też ;)), to może
          tak na łapu-capu uznaj, że nawet przy Twojej interpretacji winę za zbrodnię
          ponoszą w 60% Polacy.
          • Gość: Polka Re: Ale w UB było 60% polaków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:50
            Jak widzę nie potrafisz doczytać się ironii.

ps. Oczywiscie, ze bylo wiecej polaków niz zydów - byly to przecież
            tereny zamieszkiwane przez większość polaków. Jednakże idąc
            prymitywnie tropem procentów, tak na chłopski rozum - po wojnie na
            terenach polskich było do max. 240 tys żydów (zawyżam specjalnie
            wyniki, byś nie powiedział, że nie staram się interpretować na Twoja
            korzyść). Polaków natomiast circa 24 miliony (taka dygresja: przed
            wojna było nas o 7 milionów wiecej + tereny zabrane jakies 3 miliony
            to daje nam 10 milonów czyli 34 miliony).
            240 000 żydów do 24 000 000 Polaków to 1% żydów na 99% Polaków.

Powiedz mi więc dlaczego jest taka dysproporcja w UBecji 30% żydów
            na 60% polaków. Dlaczego oni tak bardzo chcieli należeć do tej
            zbrodniczej organizacji?

ps. jak już pisałam Tobie wcześniej - książkę przeczytam (tak jak
            przeczytałam poprzednie) jak bedzie ją miała biblioteka - nie
            zamierzam dawać zarobić Panu Grossowi.
        • Gość: kolo Re: Pogromy to była zbrodnia! IP: 193.192.62.* 25.01.08, 23:59
          Gość portalu: Polka napisał(a):

> Pogrom był rozpoczęty przez milicje, która była kontrolowana przez
          > UB. UB (tak jak pisałeś wcześniej) miało w stanie osobowym 30%
          > Żydów. Żydzi w UB piastowali wysokie stanowiska (byli pułkownikami,
          > majorami etc.). Wręcz nieprawdopodobne jest to, by UB-tcy Żydzi nie
          > wiedzieli o planach pogromu.
          >
          > Interpretacja na Łpu-capu: Żydzi są odpowiedzialni za pogrom na
          > kieleckich żydach.

Wstyd. Takim łapu-capu tylko się kompromitujesz, wszystkie twoje uprzedzenia wyłażą w ten sposób. Protokoły Mędrców Syjonu zapewne znasz na pamięć. Dziw bierze, że ktoś ci dyplom dał.

IPN: "wydarzenia kieleckie z 4 lipca 1946 roku miały charakter spontaniczny i zaistniały wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności natury historycznej i współczesnej".
      • by_luty10 Re: Pogromy to była zbrodnia! 25.01.08, 15:13
        Gość portalu: :] napisał(a):

Cokolwiek
        > nie zrobiłyby osoby wyznania mojżeszowego nie mieliśmy prawa
        mordować niewinnyc
        > h
        > dzieci. NIE MIELIŚMY!

prosze mowic za siebie...jezeli mordowales niewinne dzieci, bij sie
        w piers...ja nie mordowalem i nie zycze sobie, aby ktos wrzucal mnie
        do jednego wora z mordercami... przyszlo do tego, ze kladac sie spac
        jako uczciwy czlowiek, budzie sie rano, za Twoja przyczyna i p.
        Grossa, jako morderca...

niech za swoje zbrodnie odpowiadaja ci, co je popelnili...
      • Gość: marcin Re: Pogromy to była zbrodnia! IP: *.kielce.net.pl 25.01.08, 15:19
        "NIE MIELIŚMY!"
        - ja ani nikt z mojej rodziny nikogo nie mordował. Mieszkam w
        Kielcach, mam 19 lat, szanuję historię, ale nie czuję się w żaden
        sposób odpowiedzialny za pogrom kielecki. Chcę żyć normalnie, a nie
        do końca życia kajać się za coś, czego nie zrobiłem. A tego domagają
        się panowie Michnik, Gross, Białek i jeszcze kilku. O ile pamiętam
        już kilka ważnych osób w Polsce przepraszało za pogrom kielecki,
        Jedwabne itp. A nie słyszałem, żeby Zydzi przepraszali kogokolwiek
        za swoje zbrodnie, które są tak samo udokumentowane, jak w/w.
        Pozdrawiam
        • uchachany Marcinie! Jeśl chcesz należeć do Prawdziwej Elyty 25.01.08, 17:12
          (czyli ludzi wielbiących Michnika i Gazetę Wyborczą) - to musisz się
          kajać i nie ma zmiłuj!

Inaczej jesteś krwiożerczą, antysemicka bestią, kołtuńskim
          katoendekiem, moherowym faszystą i... a zresztą, poczytaj sobie fora
          GW, tam jest takich określeń więcej :-)...

Gość portalu: marcin napisał(a):

> "NIE MIELIŚMY!"
          > - ja ani nikt z mojej rodziny nikogo nie mordował. Mieszkam w
          > Kielcach, mam 19 lat, szanuję historię, ale nie czuję się w żaden
          > sposób odpowiedzialny za pogrom kielecki. Chcę żyć normalnie, a
          nie
          > do końca życia kajać się za coś, czego nie zrobiłem. A tego
          domagają
          > się panowie Michnik, Gross, Białek i jeszcze kilku. O ile pamiętam
          > już kilka ważnych osób w Polsce przepraszało za pogrom kielecki,
          > Jedwabne itp. A nie słyszałem, żeby Zydzi przepraszali kogokolwiek
          > za swoje zbrodnie, które są tak samo udokumentowane, jak w/w.
          > Pozdrawiam
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Pogromy to była zbrodnia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 15:37
        Gość portalu: :] napisał(a):

> O tym rozmawiajmy, nie o Palestynie, UBekach, czy Salomonie Morelu.

No i o to właśnie chodzi, że o TYCH sprawach NIE MOŻEMY rozmawiać bo to
        ANTYSEMITYZM jest !!! Nie możemy też rozmawiać o Żydach, którzy (stosując
        terminologię p. Grossa) dokonali parę lat temu pogromu na staruszce pilnującej
        kirkutu w Leżajsku... Możemy natomiast bez żadnych ograniczeń rozmawiać o
        mordowaniu Żydów przez Polaków, przy czym nasza rola polega na przytakiwaniu
        Żydom niezależnie od tego jakie brednie im ślina na język przynosi...
      • mokradlo5 Re: Pogromy to była zbrodnia! 26.01.08, 05:00
        nie wrzeszcz Zydzie, kto mordowal ? inni Zydzi?
    • cygan37 Antysemityzm straszny jak Stalin 25.01.08, 12:29

Spodziewałem się że red. A. Michnik jako człowiek obyty z problemem "żydzi a Polska" sprosta wyzwaniu i wypunktuje Grossowi jego kłamstwa.
      Okazało się że jest emisariuszem zdrajcy i staje przeciwko Polakom, Wiarze i Tradycji.
      • listekklonu Re: Antysemityzm straszny jak Stalin 25.01.08, 12:36
        Jakie kłamstwa masz konkretnie na myśli? Żaden poważny historyk nie zarzuca
        Grossowi kłamstwa, a co najwyżej uogólnianie i błędne wyciąganie wniosków. Ale
        nie kłamstwo.
      • barnacle.bill.the.sailor Re: Antysemityzm straszny jak Stalin 28.01.08, 21:11
        cygan37 napisał:

>
        > Spodziewałem się że red. A. Michnik jako człowiek obyty z problemem "żydzi a Po
        > lska" sprosta wyzwaniu i wypunktuje Grossowi jego kłamstwa.

Ty to chyba nigdy GWnie czytałeś, że takie bzdury wypisujesz... ;-PPP
    • rty99 Michnik , ty sie najpierw wytlumacz! 25.01.08, 12:39
      Michnik, ty sie najpierw wytlumacz z dzialalnosci swoje tate, mame i
      brate, a pozniej apeluj o rozliczenia z przeszloscia. Od Polakow
      wara!
    • Gość: Gdzie taki kraj Antysemityzm straszny jak Stalin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:39
      Gdzie jest na świecie taki drugi kraj, który pozwalałby tak opluwać
      siebie i swoich obywateli przez wrogo nastawioną obcą nację.
      Działacie wyjątkowo krótkowzrocznie, bo taka polityka napewno obróci
      się przeciwko wam, wcześniej czy później ale to nastąpi. Takie
      działanie jest wyjątkowo prowokacyjne. Naród polski przestanie się
      bać pomówienia o tzw. antysemityzm i zacznie skutecznie temu
      przeciwdziałać. Nie chciałbym być wówczas w waszej skórze. Są dwie
      skuteczne metody przeciwdziałania pomówieniom o tzw. antysemityzm.
      Kopnąć delikwenta mówiącego o antysemityźmie Polaków w doopę, tak
      mocno, aby delikwent doleciał pod ścianę płaczu i tam do końca
      zasranego swojego zasranego żywota odpokutowywał jako Polakożerca,
      za swoje grzemy przeciw Polakom. Druga metoda to uważać za najwyższy
      zaszczyt być posądzonym za tzw. antysemityzm i tak śmiać się z
      mówiącego te słowa, aż pęknie on z wściekłości.
      • mokradlo5 Re: Antysemityzm straszny jak Stalin 26.01.08, 05:04
        zgadza sie
    • Gość: Baster22 Uwierzę Grossowi i Michnikowi gdy IP: *.devs.futuro.pl 25.01.08, 12:40
      Przeczytam ich książkę o eksterminacji polaków po wojnie przez żydów w
      więzieniach. Masowe mordy na polakach przez UB to nie senne zwidy to fakt. Może
      napisali by o eksterminacji Niemców i Polków na Dolnym Śląsku gdy żydzi
      zakładali w latach 40-tych autonomię. Izrael miał powstać na Ziemiach
      odzyskanych. Odpowiedzialnością za te prześladowania Niemcy obarczają nas.Panie
      Michnik jednym z czołowych eksterminatorów był pana brat.Winy własne
      przerzucacie na innych.Co myślał Polak gdy widział witających okupantów solą i
      chlebem. To nie była zmiana ustroju to była zdrada stanu za co w warunkach
      wojny powinno dostać się pod pluton egzekucyjny. W obliczu tej zbrodni ekscesy
      antysemickie w Jedwabnym czy Kielcach to są drobnymi pożałowania goddne incydenty.
      • Gość: Pan Buk Re: Uwierzę Grossowi i Michnikowi gdy IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.08, 13:32
        Szanowny panie, wpisuje się pan w tryb myślenia pana Grossa czy
        innych Polakożerców, w tryb rozdrapywania spraw nienawistnych w
        czasie spółczesnym bez rozumienia lat 40tych, gdy wszyscy mieli do
        siebie żal, gdy trzy a nawet cztery siły mordowały się bez litości
        (UB,ukraińcy, niemcy-werwolf, Polacy komuniści(?), Polacy
        nacjonalści), czas w którym podejrzliwość doprowadzona była do
        absurdu - czas w którym memu ojcu, oficerowi(RP) za to że wrócił z
        oflagu do Polski zatruto życie i skazano na wegetację, że ciotkę
        dentystkę tak długo bito na UB, aż wskazała gdzie ma schowane
        precjoza etc... Ale utrzymuję, że byli porządni Żydzi, z którymi
        zarówno mój św.pamięci ojciec jak i ja utrzymywaliśmy stosunki i że
        oni uciekali tak samo przed UB, do Holandii, Danii, czy Szwacji bądź
        USA.
        Więc nie wpisujmy się w ten chocholi taniec nienawiści pana Grossa i
        paru innych sq./.nów. Zejdą znikną, bardziej mnie martwi polityka
        Izraela powodująca spędy młodzieży do Polski bez zapoznania z
        realiami i faktami które zachodziły w kraju do którego przyjeżdżają.
    • Gość: Pawel Gross jak Chruszczow!-Obled Adama Michinka IP: *.popl.cable.ntl.com 25.01.08, 13:01
      to juz ciezko zaklasyfikowac inaczej niz obled. Adam Michnik stacza sie w
      szalenstwo. Na kolana przed Grossem, plakac, wyznawac winy w narodowym
      samooczyszczeniu. Michnik wzywa narod do samooczyszczenia! Ostatnia szansa dla
      zapieklej, endeckiej prawicy na dolaczenie do ludzi honoru i na pozegnanie z
      bronia. 5 szklanek cieplej wody z mydlinami i 10 tabletek Laxigenu zalecam.
    • Gość: Mosze aj waj aj waj ! wszystkie polky to rabuśniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 13:12
      oddajcie nam nasze kamienice, aj waj, aj waj giwałt, giwałt !!
    • Gość: Marek Coz ci zrobilem dobrego, ze tak mnie nienawidzisz? IP: *.1.12.vie.surfer.at 25.01.08, 13:30
      Wiecej nic do powiedzenia nie mam.
    • Gość: adam AntysemityzmjakStalin,michnikastr yjstalininowowcem IP: *.33.radom.pilicka.pl 25.01.08, 13:38
      Niech P Michnik tu nie pluje na Polaków, niech się za swego stryja
      mordercę pokaja i za stryjowych kolegów komunistycznych morderców
      też. Niech przyzna, że Żydzi wydawali Polaków Sowietom, zagrabiali
      Polaków majątki, kolaborowali z sowieckim okupantem, mordowali
      Polaków wszędzie gdzie się dało, niech Żydzi oddadzą polskie metryki
      i polskie nazwiska darowane im w dobrej wierze i w ramach miłościm
      bliźniego. NIech przyzna, że uratowanych w ten sposów Żydów da się
      policzyć i że jest takich przypadków setki tysięcy.
    • Gość: kol Antysemityzm straszny jak Stalin IP: 212.214.131.* 25.01.08, 13:52
      Adam Michnik przeszedl samego siebie.Wiedzialem,ze Polakiem sie nie
      czuje i potrafi upokorzyc narod wsrod ktorego zyje-ale zeby porownac
      nature Polakow do natury obsesyjnego ludobojcy Stalina,to to juz
      wszelkie granice przekracza.Przeciez on jasno dal do zrozumienia,ze
      zyjemy (jak starzy komunisci) w przekonaniu o chwalebnej historii
      Polakow-narodu nie wywolujacego wojen,nie pohanbionego
      zorganizowanym ludobojstwem.Az tu nagle "referat Grossa"! Okazuje
      sie ,ze jestesmy banda zloczyncow,ludzmi obdarzonymi najgorszymi
      instynktami,oszustami,mordercami,zlodziejami.
    • Gość: hubus Antysemityzm straszny jak Stalin IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.08, 14:11
      Czytam i myślę: skąd ten jazgot i caly ten zamęt?Ano stąd, że Polacy
      to najbardziej na świecie wewnetrznie zakłamany naród.Ja [rocz.56]
      chodziłem do szkoły w małym miasteczku na dawnym pograniczu polsko-
      niemieckim,obok boiska szkolnego był zarośnięty ogródek z dziwnymi
      kamieniami [które potem rozkradziono].Przez te lata szkolne nikt nie
      powiedział,ze to cmentarz żydowski,że w tym miasteczku żyli jacyś
      żydzi i co się z nimi stało...Absolutne milczenie o ludziach ,którzy
      jeszcze niedawno żyli tuz obok.To samo dotyczy Niemców,którzy dla
      Polaków nadają się tylko na obraz odwiecznego wroga.Polacy stworzyli
      na własny użytek jedyny słuszny swój wizerunek[naród
      szlachetny,ciemiężony przez wszystkich] i biada każdemu kto by go
      próbował zakwestionować ,a wszystko co nie pasuje
      przemilczeć,zamieść pod [kościelny ]dywan... A ponoć tylko
      prawda może nas wyzwolić...
      • mokradlo5 Re: Antysemityzm straszny jak Stalin 26.01.08, 05:14
        Zydow nie widzisz we wlasciwym swietle idioto, a Niemcow?
      • Gość: sandra do Hubusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 08:40
        hubus pisze:
        Czytam i myślę: skąd ten jazgot i caly ten zamęt?Ano stąd, że Polacy
        to najbardziej na świecie wewnetrznie zakłamany naród.Ja [rocz.56]
        chodziłem do szkoły w małym miasteczku na dawnym pograniczu polsko-
        niemieckim,obok boiska szkolnego był zarośnięty ogródek z dziwnymi
        kamieniami [które potem rozkradziono].Przez te lata szkolne nikt nie
        powiedział,ze to cmentarz żydowski,że w tym miasteczku żyli jacyś
        żydzi i co się z nimi stało...Absolutne milczenie o ludziach ,którzy
        jeszcze niedawno żyli tuz obok.To samo dotyczy Niemców,którzy dla
        Polaków nadają się tylko na obraz odwiecznego wroga.Polacy stworzyli
        na własny użytek jedyny słuszny swój wizerunek[naród
        szlachetny,ciemiężony przez wszystkich] i biada każdemu kto by go
        próbował zakwestionować ,a wszystko co nie pasuje
        przemilczeć,zamieść pod [kościelny ]dywan... A ponoć tylko
        prawda może nas wyzwolić...

W roku 1956, kiedy Hubus przyszed¬ na ßwiat, wypuszczono z cel więziennych na
        wolność wielu żołnieży Polski Walczącej, ktorych komuniści uwięzili tuż po
        wojnie, czyli 11,10, 9 lat przed narodzeniem Hubusia. Nie wszyscy mieli jednak
        szczęście wyjść na wolność, bo wielu z nich zostało wcześniej zamordowanych
        m.in. przez takich bandytów jak brat Michnika ukrywający sie teraz przed
        sprawiedliwym procesem - w Szwecji. To tyle odnośnie do wyobrażeń Hubusia nt.
        obrazu jaki wg. niego Polacy stworzyli "na własny użytek"
        Polacy, o czym Hubuś nie wie, szczególnie ci, którzy walczyli z Niemcami,
        zostali potraktowani przez komunistów jako zdrajcy i zwierzyna łowna. O
        zaszczytach, honorach, jakiejkolwiek satysfakcji a nawet o zwykłym dziękuje nie
        było mowy, drogi Hubusiu.
        A sprawa kirkutu w Twoim poniemieckim miasteczku.
        Domyślam się, że nie jesteś autochtonem i Twoja rodzina przybyła do tego
        miasteczka po wojnie, ze wschodu.
        Wybacz, ale Twoja niewiedza o kirkucie nie jest winą polskiego Narodu, tylko
        efektem Twojej osobistej ociężałości umysłowej, czego dowód dałeś także pisząc
        swoje bzdury o rzekomej polskiej megalomanii.
    • Gość: kawitek Antysemityzm straszny jak Stalin IP: *.home3.cgocable.net 25.01.08, 14:13
      .... TEN GROSS nie jest godny zakladac j a r m u ł k ę na swoj dewiacyjny łeb
      bo matka jego nie byla żydówką tylko katoliczką ...dzieki niej to on zostal
      zrodzony a splodzony przez zyda , ktorego ona uchronila przed ..... /?????/
      zwyklymi "polskimi krwiopijcami" /antysemitami/....- czyzby to zawazylo na jego
      kompleksie , ze nie jest zydem w 100% -tach ???? jarmulka na jego glowie to tak
      jak ....
    • maciej48 Mędrców Syjonu Protokoły 25.01.08, 14:13
      Jeżleli dzielo p. Grossa odpowiadza prawdzie historycznej i jest
      rzetelnym opisem tego co dzialo się w Polsce po II wś. to Protokoły
      Mędrców Syjonu są prawdą samą i wiernie oddają cele i zamiary
      spoleczności żydowskiej
      Paszwil do paszkwila i Adaś się roztkliwia.
      • vitmik ale durne porównanie p. michnika 25.01.08, 14:33
        tak sie ksłąda ze chruszczow cala wine zrzucil na stalina tak jakby
        to on rozstrzeliwal, wydawal wyroki, kradł jedzenie kułakom a to
        guzik prawda,bo glod na ukrainie wywolywali ludzie chruszczowa i to
        on nadzorowal cala robote przez ktora umarlo kilkam ilionow ludzi
        biorac wiec na logike: jesli "strach" to referat chruszczowa to
        gross jest chruszczowem a co za tym idzie wspolodpowiedzialnym za to
        co napisal i nam przedstawil - no tak wynika z logiki, wiec
        p.michnik lekko sie pomylil w tej ocenie.
    • 1.naberdyczow Antysemityzm straszny jak Stalin 25.01.08, 14:34
      Każdy NACJONALIZM czy żydowski, czy polski to ZARAZA, czego dowodem jest ta
      dyskusja.
      Bo jeśli P. Gross na jednym poziomie winy stawia naród polski i naród niemiecki,
      będąc Żydem, a P. Michnik czyni podobnie tylko zamienia Niemców na komunistów
      stalinowskich, to CZEGO MOŻNA SIĘ SPODZIEWAĆ, chyba nie pojednania.
      Dla szmalu można zamącić w kotle, ale kto sieje wiatr, ten zbierze burzę.
    • plus_minus_zero mam wrazenie ze Grossa sluzy raczej 25.01.08, 14:44
      podsycaniu antysemityzmu a nie odwrotnie....
      • plus_minus_zero mam wrazenie ze dzialalnosc Grossa ...... 25.01.08, 14:49
        .............................
    • Gość: Klementyna Antysemityzm skutecznie i skupulatnie podsycany IP: *.onlink.net 25.01.08, 14:53
      przez samych Zydow. Ktos napisal, ze w Polsce prawie juz nie ma
      Zydow.Kpina. W Polsce jest 12tys. Zydow i jest im w tym kraju bardzo
      dobrze.Zaproponuj im zeby ten kraj opuscili. Alez skad.Zaraz jestes
      antysemita. Jak im tak zle ,jak w tym kraju taki antysemityzm, to
      dlaczego tu siedza i tak kurczowo sie trzymaja tej "antysemisckiej "
      Polski. Ksiazka Grossa powinna byc calkowicie zbojkotowana.Jak to
      sie stalo ,ze te Grossy i Edelmany ocaleli w tym antysemickim kraju.
      Kto ich ocalil,kto zaplacil swoim zyciem zeby ci oszczercy mogli zyc
      i szkalowac Polske i jej narod.Ohyda panowie Zydzi. Poprostu ohyda.
      • Gość: jan Re: Antysemityzm skutecznie i skupulatnie podsyca IP: *.icpnet.pl 26.01.08, 17:00
        Ohydne jest to, co Klementyno napisałaś. Prostactwo i tyle. Nie
        pozdrawiam
    • Gość: FF Pogrom kielecki to robota NKWD/UB !!!!! IP: *.rdm.vectranet.pl 25.01.08, 15:13
      Oskarżanie Polaków o pogrom kielecki , bo inne się niespecjalnie udały jest
      śmieszne . Udowodniono już ,że chłopiec ( Henryk .Błaszczyk) ,który miał być
      rzekomo porwany przez Żydów w Kielcach został wywieziony przez ojca ,agenta UB
      za miasto (sam się przyznał ) . Propaganda komunistyczna za głównych sprawców
      uznała 500 osobową bojówkę z huty ludwinów ,tylko nie znamy do dzisiaj ani
      jednego nazwiska tych robotników ,cała ta prowokacja UB/NKWD jest opisana w
      książce K.Kąkolewskiego Umarły cmentarz , nawet Gross przyznaje ,że w pogromie
      kieleckim brały udział służby mundurowe .
      • sniegbielszy Re: Pogrom kielecki to robota NKWD/UB !!!!! 25.01.08, 16:05

Gość: 3po3 napisal

Bo to tak właśnie wyglądały nasiadówki PZPR-owskie, które p.Michnik dobrze pamięta.
        W dzisiejszej demokracji zmieniło się tyle, że jak mówisz do obrazu, to on cię
        nie wyśle na Sybir.
        I nie ku nienawiści a ku rozsądkowi na chwałę przypominać trzeba młodym o
        wojennym STRACHU Polaków przed Niemcami, wojennym STRACHU przed Ukraińcami,
        wojennym STRACHU przed Armią Czerwoną
        i p o w o j e n n y m STRACHU przed funkcjonariuszami Urzędu Bezpieczeństwa,
        STRACHU przed żołnierzami KBW, STRACHU przed bandytami różnych narodowości,
        STRACHU przed Żydami z aparatu władzy komunistycznej: Zambrowskim, Bermanem,
        Mincem i in., STRACHU przed Żydami z aparatu bezpieczeństwa: Fejginem,
        Romkowskim, Mietkowskim, Różańskim czy Światłą, których pan Edelman uważa za
        szczególną odmianę narodu żydowskiego bo Nieżydów, którzy słysząc to pewnie w
        grobach się przewracają.
        Pan Edelman twierdzi, że przeżył bo był sprytny. I może to właśnie ta cecha, za
        którą kryje się często przebiegłość i nieuczciwość, leży u podłoża żydowskiej
        zamożności i wpływów, różnej w różnych grupach społecznych, wywołująca niechęć
        narastającą do Żydów przez wieki i w całej diasporze.
        Interes drodzy państwo, interes a wy poddajecie się sentymentom i tęsknocie za
        prawdą
        i sprawiedliwością. STRACH to też rodzaj kapitału.>

Tak wlasnie bylo. Zylo sie w kraju, swojej ojczyznie, ale nie bylo sie u siebie.
        Byl niewidzialny terror. Pan Edelman wyzyl dzieki sprytowi. Wielu Polakow wyzylo
        we wlasnym kraju udajac, ze ich nie ma. Niech ten idiota, ktory z taka glupota
        nieodpowiedzialna mowi, "ze mordowalismy" mowi we wlasnym imieniu. Mysmy nie
        mordowali, mysmy nie kradli, mysmy nie donosili, mysmy nie szabrowali!!!
        Usilowalismy zyc i przetrwac we wlasnym kraju ten
        komunistyczno-zydowsko-lumpenproletariacki terror.
        I tak powie kazdy zwyczajny Polak, ktory przezyl tamte czasy.

• uchachany A skąd, w NKWD/UB siedzieli wtedy owi "uczciwi 25.01.08, 17:18
          komuniści, to gdzieżby tam oni taki pogrom mogli zrobić!

Tym bardziej, że było jeszcze na długo przed referatem Chruszczowa :-
          )...
    • Gość: Komandor P. Red Michnik - uczciwy komunista IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 25.01.08, 15:30
      czyli zabawa w oksymorony

"- Reakcje na "Strach" przypominają mi, jak uczciwi komuniści reagowali na słowa
      Chruszczowa na 20. zjeździe - powiedział Adam Michnik. - Usłyszeli oni wówczas o
      Stalinie coś tak strasznego, że nie mogli tego przyjąć. Chcę jednak zwrócić
      uwagę, że nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy Grossa nie twierdzą, że mówi
      on nieprawdę."

Od wielu lat mam wrażenie , że im więcej wypowiedzi red. Michnika , tym bardziej
      obnaża się miałkość jego intelektu . To dodatkowo , może niechcący , pozwala na
      wgląd w pana Michnika system odniesień .
      Ten zaś jest prawdziwie chory . Pan Michnik usiłuje podtrzymywac fikcję
      istnienia "uczciwych" komunistów .Może byli ludzie otumanieni albo nieświadomi
      ale na pewno komuniści nie byli uczciwi - najpierw służyli obcym mocodawcom w
      kraju w którym nie sposób było nie wiedzieć o wojnie 1920 roku , o 17 września ,
      o Katyniu , o operacji "Wachlarz" , o prześladowaniu i mordowaniu żołnierzy AK a
      także oficerów WP ( niekontrowersyjny bohater z Westerplatte, doktor
      Słaby,niewinnie rozstrzelany po wojnie przychodzi natychmiast do pamięci ), o
      represjach politycznych i oszustwach wyborczych itd itd . Nie sposób było nie
      wiedzieć , bo wszystko to dla pokolenia wchodzącego w życie w okresie 2 WŚ i po
      niej było tego pokolenia żywym doświadczeniem . Nie wiedział ten , kto nie
      chciał patrzeć . Ale z uczciwościa nie miało to nic wspólnego , odwrotnie było
      przejawem nieuczciwości i znakiem tego jak można siebie samego zakłamać w imię
      doraźnych korzyści .Potem , od końca lat 60 komuniści zajęli sie po prostu
      kradzieżą na wielką skalę - trudno tu juz w ogóle mówić o uczciwości i
      komuniźmie w jednym zdaniu.Uczciwi jak magister Kwaśniewski... .

Referat Chruszczowa w zrozumieniu pana Michnika jest jakimś przełomowym
      wydarzeniem czy papierkiem lakmusowym uczciwości .
      A przeciez był on kominkturalnym zabiegiem który umożliwił legitymizację
      wewnątrz parti komunistycznej nowej GTW po smierci Stalina i rozprawie z Berią
      .Puste słowa . Czy coś się po tym referacie naprawdę zmieniło : zamknięto Gułag
      , ZSRR przyznał się i poniósł konsekwencje zbrodni na ludzkości, w tym
      Katynskiej , wprowadzono wolność słowa i demokratyczny porządek polityczny,
      umozliwiono podbitym narodom samostanowienie o swoim losie ? Itd, itd, pytania
      można mnożyc , ale wszyscy wiedzą , że nie drgnęło w Imperium, z lekka tylko
      podkolowrowano sztafaże.

Odwrotnie także do poglądów pana Michnika, wiele osób uważa , w tym i ja, że
      książka pana Grossa mówi nieprawdę .Jest nieprawdy ucielesnieniem . Osnuta na
      tle realnych wydarzeń jest ich dowolną i często jawnie nieuczciwą interpretacją
      , której głównym narzędziem jest manipulowanie kontekstem w taki sposób , aby
      tezy autora znalazły potwierdzenie. Metoda używana od zawsze przez tych ,
      którzy najbardziej potrzebują uwierzyć we własne kłamstwa .
      Podstawa produkcji GW.

Myślę , że pan Michnik jest właśnie uczciwym komunistą - zakłamanym , we
      własnym finansowym i prestiżowym interesie prostakiem , agitatorem ale w
      końcu , skompromitowanym błaznem .
      • uchachany Jako też i niewątpliwy Człowiek Honoru :)... 25.01.08, 17:21
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka