Gość: Dominik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 11:55 Byłem na tym koncercie. Naprawdę, coś wspaniałego. Polecam wszystkim. Chór znakomity. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rychuls Światowe odkrywanie baroku 28.01.08, 14:57 Witam! Dominiku! Też byłem na koncercie i mam wrażenie,że byłeś na innym... Na początek: fatalny występ pani Woźniakowskiej. Podobno to norma.... Msza Bacha - krótko podsumowując - porażka. Na ratunek Jola Kowalska i orkiestra... Gorczycki - totalne nieporozumienie. Benda - pozytywy to znowu zasługa solistów (no, może bez basa...) i orkiestry. Chór (zwłaszcza w Bachu)bez wyrazu, na jednym poziomie dynamicznym, ZERO dykcji. Technika w szybkich (to też raczej nieprawda...) częściach pozostawiała bardzo wiele do życzenia... Chór jest wyjątkowo przereklamowany! Na dodatek dyrygent zatopiony przez cały czas w partyturze... Żal mi muzyków orkiestry (bardzo się starali, mimo kolejnych "przekrętów" organizatorów...) i Szczepana Kosiora, gdyż jego występ tak oto zapowiedział Pan Piaskowski: "Przepraszamy za tę niedogodność..." O zgrozo! Wiele miał racji... To był koncert...niedogodności... To oczywiście moje spostrzeżenia, choć nie tylko... Pozdrawiam! P.S. Pan Handzlik też był chyba na innym koncercie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komar Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.01.08, 20:38 Witam, Byłem na koncercie, choć wichura nastawiała, żeby raczej w domu pozostać. I nie żałuję. Kiedy ktoś pisze, że chór przereklamowany, to trochę używa złej miary i jest zwyczajnie, złośliwie niesprawiedliwy. Przecież Kantorei to chór amatorski!poza 2-3 osobami, które rozpoznałem tam z radiówki, to sami amatorzy. Jestem pod wrazeniem, bo unieśli trudny program. Może brakło im swobody (wymaga ona techniki wokalnej i wykonawczej), ale nie brakło momentów pokazujących, że wiele potrafią. Nie wiem czy szedłem na wykonanie perfekcyjne w rodzaju nagrań Herreweghe, chciałem usłyszeć co z rzadko wykonywanej muzyki zrobi chór, który miał swoje lepsze i gorsze momenty, zdecydowanie nie szedłem na profesjonalny, filharmoniczny koncert.Ciekaw byłem też tego, kim jest ów reklamowany Benda. No i okazał się radosny i ciekawy. Sporo w tej muzyce już klasycyzmu. A Bach? - bywały momenty stresujące, jedno wejśce sopranów gdzieś zgubione. momenty nierównowagi w głosach, ale i tak w kyrie spokój i motoryka - emocja i rozsądek. "Niedogodność" - myślę, że jesteś złośliwy - ja raczej odebrałem to jako zamotanie się gościa, który tłumaczy się z trudnej dla organizatorów sytuacji - niektórzy w takich momentach koncerty odwołują. Tak czy inaczej jest to chyba jedyny w Krakowie amatorski chór, co ma ambicje i repertuarowe i programowe, a - darmowe przecież koncerty - zbliżają się do produkcji w pełni profesjonalnych. I tak naprawdę jestem w szoku, że redaktor Handzlik, tak często krytyczny- pisze tak dobrze o czymś, co na pewno nie było doskonałe, ale oczarowywało pasją i zaangażowaniem. (co do Woźniakowskiej - zgadzam się, to było zbyt egzaltowane). Zespołowi gratuluję odwagi i temu, ze sprostali repertuarowi. Świetna Jola Kowalska i zadziwiający Szczepan Kosior (rozwinął się chłopak i to bardzo!) chapeau bas! Odpowiedz Link Zgłoś
rychuls Re: Światowe odkrywanie baroku 29.01.08, 00:10 Witam! Gdy uważnie przeczytałem Pańskie słowa, to w zasadzie mogę uznać, że przyznano mi rację. A wystarczy przecież wgłębić się w notkę o chórze...Same niezliczone sukcesy! Można więc oczekiwać na niesamowite przeżycie. Co do złośliwości...Nie ukrywam, że trochę jej jest, ale znam ludzi z tego zespołu i niejednokrotnie wypowiedzi świadczące o wysokim mniemaniu o sobie (tzn. o chórze) słyszałem... Co do redaktora Handzlika... Wcale mnie nie zaskoczył! Ma "swoje" zespoły w Krakowie i żadna to tajemnica! A ten koncert zorganizowało mnóstwo jego znajomych. Proste. I te gratulacje za odwagę... A Jola i Szczepan? Chyba pierwszy ich pochwaliłem... Pozdrawiam! P.S. Nie kwestionuję ogromnego sukcesu organizacyjnego!!! Choć muzycy chyba nie do końca podzielają moją opinię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Światowe odkrywanie baroku IP: 162.27.161.* 06.02.08, 13:18 zadziwiająca skrupulatność w rejestrowaniu cudzych potknięć, i równie zadziwiająca oszczędność w zauważaniu pozytywów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedmikraska Światowe odkrywanie baroku IP: *.ghnet.pl 28.01.08, 15:44 też byłam na tym koncercie i nie uważam, żeby był cudowny (jednym słowem-bywałam na lepszych), ale również nie był okropny, jak sugeruje pan wypowiadający się przede mną. Nie mogę się zgodzić z zachwytami albo potępianiem ani chóru, ani solistów, ani orkiestry. Recenzja przedmówcy jest zdecydowanie przesadzona. Gdyby ów przedmówca (sprawiający wrażenie osoby elokwentnej i znającej się na muzyce)rzeczywiście słuchał mszy, pewnie usłyszałby że orkiestra była nienastrojona (co sprawia,że trudno nad nią piać z zachwytu), a Bacha uratował chór. A tak poza tym - liczy się idea. Brawo dla wykonawców za odwagę i wykonywanie utworów, po które się w ogóle nie sięga. Odpowiedz Link Zgłoś
rychuls Re: Światowe odkrywanie baroku 28.01.08, 17:15 Witam! Dziekuję za miłe słowa o mojej osobie! Nie stwierdziłem, że koncert był okropny! Napisałem o tym, co mi się podobało, a co nie. Proszę uwierzyć! Słuchałem uważnie, tym bardziej, że "małe msze" Bacha uwielbiam! Orkiestra miała problemy z nastrojeniem się. Fakt. Ale w takiej temperaturze nie ma na to siły! Miałem na myśli muzykalność i wrażliwość członków orkiestry! Nadal podtrzymuję swoją opinię o chórze. To można i trzeba piękniej zaśpiewać! Wiele by na ten temat pisać... Idea niewątpliwie słuszna, ale gdyby nagradzać wykonawców za...odwagę i dobre chęci... Pozdrawiam i życzę wysłuchania wspaniałych koncertów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaper Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.chello.pl 29.01.08, 23:05 nie rozumiem dlaczego jad kipi z Rysia S. Znanego organisty i organizatora fenomenalnych koncertów ;-) Chyba tylko zazdrość... Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
rychuls Re: Światowe odkrywanie baroku 30.01.08, 11:25 Witam! Miałem już nie pisać, ale chyba jestem zmuszony... Jeśli dobrze zrozumiałem, Pan(i) podpisujący(a) się "zaper" uważa mnie za, tu cytuję, Rysia S.... Z przykrością, a może i satysfakcją informuję, że to błędny adres! Przy okazji: znam pana Ryszarda S. i szkoda, że ktoś go takim pomówieniem krzywdzi... Tyle w tej sprawie. A co do jadu... Stwierdzenie też przesadzone. Proszę przeczytać artykuły TJH dotyczące Capelli Cracoviensis i jej dyrektora. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman amator Światowe odkrywanie baroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 20:41 "Świetny koncercik". Szczególnie barokowy Gorczycki.A tenor chórzysta-rewelacja!!! Może jakiś intratny kontrakcik? Moim zdaniem organizatorom zabrakło wyobraźni. To nie ta pora roku. Lód na smyczkach napewno był pomocny. Chociaż trębaczom już nic nie pomoże . Są jak zwykle "doskonali". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.02.08, 15:32 Całe to dziwne bicie piany o coś,co było naprawdę cudowne odbieram jako zawiść jakiegoś sfrustrowanego muzyka-amatora. Komu chciałoby się tyle razy ujadać? Gratuluję Kantorei, jakość, poziom, popularność wielu zespołów często mierzy się skalą zajadłości wrogów... Nie kazdy chór moze doczekac się tak dlugiej medialnej pyskowki. Swietna promocja: nie wazne jak, byle mowili i pisali. A wy się nie dajcie! Nie ma od Was sympatyczniejszego zespolu. Kipicie radoscia, kiedy spiewacie (no moze bije Was jeszcze Gospel.. *i tu zamilknę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.A. Światowe odkrywanie baroku IP: *.raciborsko.sdi.tpnet.pl 31.01.08, 17:04 Dyskutując na temat poziomu chóru, orkiestry i solistów moim zdaniem nie należy oceniać tego występu porównując go do wyśnionego ideału ale umiejscowić go w panoramie życia muzycznego Krakowa. W naszym mieście, które niestety nie jest światową stolicą Muzyki nawet zespoły tak zwane profesjonalne pozostawiają wiele do życzenia (wystarczy posłuchać naszych filharmoników)a oferta repertuarowa nie jest szczególnie szeroka. Na tym skromnym tle koncert amatorskiego chóru jawi sie niestety jako znaczące wydarzenie kulturalne, również dzięki niecodziennemu programowi koncertu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman amator Światowe odkrywanie baroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.08, 16:35 Raz jeszcze (czy to się komuś podoba cze nie)bardzo krytycznie oceniam ten koncert. Na marginesie. Frustracja wynika głównia z powodu udziału podobno profesjonalnych muzyków. Nie może być tak, że napuszony muzyk (profesionalista? - w domyśle trębacz)rozsypuje cały koncert i pozostawia niesmak na wiele dni. Zresztą ten duet trębaczy znany jest również z wielu innych "wspaniałych koncertów. Podobnie sytuacja przedstawia się ze wspomnianym przeze mnie tenorem. Ja wiem,że jest jeszcze bardzo młody i być może jeszcze się uczy ale powinien zmienić nauczyciela i dużo pracować albo zrezygnować. Na koniec raz jeszcze wspomnę, że muzyce na wodzie tak ale muzyce na lodzie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość M.A. Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.raciborsko.sdi.tpnet.pl 04.02.08, 10:21 Drogi Melomanie, tak na marginsie: ilu dobrych tenorów zna Pan w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman amator Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 22:05 To rzeczywiście jest problem. Ale może warto szukać. Natomiast z trąbkami można sobie poradzić. Jest conajmniej kilku dobrych trębaczy w Krakowie. Czy warto korzystać z tych, którzy kolejny raz "dają plamę" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość M.A. Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.raciborsko.sdi.tpnet.pl 06.02.08, 09:32 No cóż, jeżeli nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze: prawdopodobnie są tańsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAS Światowe odkrywanie baroku IP: 162.27.161.* 06.02.08, 13:07 Witam Tak się składa, ze jestem chórzystą Kantorei Sankt Barbara, choć w tym koncercie byłem słuchaczem. Nie podejmuję się wypowiadać się w imieniu zespołu, ale tylko swoim własnym. Z zaciekawieniem czytam opinie Państwa na temat tego koncertu, które sa tak bardzo spolaryzowane. Szczerze gratuluję Kolegom z chóru oraz muzykom orkiestry L'Estate Armonico, bo był to dobry występ (żeby ograniczyć siłę przymiotników). Podczas koncertu starałem wsłuchać się w piękno muzyki, ponieważ to Muzyka tryumfowała tego wieczoru. Muzyka jako ideał do którego należy dążyć w dodatku ideał, który przezwycięża upływ czasu. Bo chyba najważniejsze z czym mieliśmy do czynienia, to właśnie odkrycie muzyki Bendy po wiekach w tak adekwatnym kontekście. Nie mnie oceniać na ile blisko to wykonanie do ideału się zbliżyło, ale wiem, że są tacy, którzy w każdym wykonaniu dopatrzą się niedoskonałości (być może w tym celu na koncert przychodzą?), na podstawie których to niedoskonałości skłonni są potępić śmiałków, którzy ważyli się sprofanować niedościgły ideał wyobrażeń i oczekiwań. Jedynym sposobem ich zadowolenia jest pozostawienie Muzyki w tej idealnej dziedzinie. Myślę także, że koncert rozpoczynający cykl (prezentujący muzykę dotąd nieznaną, choć tak piękną) jest jedną z ciekawszych propozycji repertuarowej w Krakowie, a zaprezentowany poziom wykonawczy zbliżony do niejednego "profesjonalnego" zespołu w naszym mieście, co w przypadku chóru amatorskiego tym bardziej warte jest uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wysoki ALT Re: Światowe odkrywanie baroku IP: *.crowley.pl 06.02.08, 14:06 A ja też jestem z KSB i śpiewałam na koncercie. Byłam w mocnym szoku czytając tę recenzję, a teraz uważam, że zrobiła nam krzywdę. Podobnie jak wypisywanie wszystkich koncertów w których KSB brało udział przez te około 8 lat swego istnienia, wszystkich nagród. To wyzwala tylko żółć złośliwców, którzy szybko zapominają, że większość z nas - KSB - nigdy nie miało lekcji emisji, że mamy próby raz w tygodniu, a gdy wracamy do domu to nie po to, żeby zanurzyć się w partytury albo popracować nad dykcją przed lustrem. My tylko kochamy śpiewać, podobnie jak wiele innych tego typu chórów, ale niestety ŚMIELIŚMY sięgnąć po repertuar spoza kolęd i polskiego baroku/renesansu (Gorczycki, Wacław czy inny Mikołaj). I bardzo przepraszamy wszystkich miłośników muzyki, że w tym przesyconym kulturą mieście jesteśmy jedynym zespołem, który na darmo i na przyzwoitym poziomie prezentuje bardzo zróżnicowany repertuar. Niestety gdyby nie my, to do przeciętnego słuchacza nigdy nie dotarłyby kantaty Bacha czy Bendy, bo nie wszystkich stać na koncerty Capeli (zresztą dość monotonne). Oczywiście, nie mówię, że to wykonanie to jest to szczyt wszystkiego - sama jestem muzykiem (nie wokalistką) i wiem, jakie są ułomności naszego chóru (zresztą dobitego na koncercie przez pogodę, wytracającą kilka "filarów głosowych"). Ale jednak póki choćby garstce melomanów (tu ukłony) sprawiamy przyjemność BĘDZIEMY śpiewać, co tylko zdołamy!:) A ludzi tak umęczonych naszymi wykonaniami odsyłamy... yyy... na koncerty profesjonalne.;) Odpowiedz Link Zgłoś
odisallosafimerod Re: Światowe odkrywanie baroku 12.02.08, 15:12 Witaj Wysoki Alcie! Każdy ma prawo do wyrażenia swoich opinii i dlatego znalazły się tu te przychylne, jak i te krytyczne. W pewnym sensie KSB sami zapędzili się w "kozi róg", bo nie kto inny, jak organizatorzy na wszelkie sposoby reklamowali koncert (słowa uznania). Ale również i oni w programie (jeśli tak można to nazwać) zamieścili notkę złożoną ze spisu ogromu sukcesów KSB (inna sprawa, co rzeczywiście można uznać za prawdziwy sukces). Po takim przygotowaniu słuchacz ma prawo oczekiwać czegoś niesamowitego! I nie obchodzi go, że "...większość z nas - KSB - nigdy nie miało lekcji emisji, że mamy próby raz w tygodniu, a gdy wracamy do domu to nie po to, żeby zanurzyć się w partytury albo popracować nad dykcją przed lustrem...". Może warto jednak spróbować? I jeszcze refleksja: Czujesz się pokrzywdzona, a tak łatwo oceniłaś (krytycznie) koncerty Capelli (a przecież to jej muzycy grali i śpiewali z Wami!). Między wierszami "dostało" się także tym, co śpiewają kolędy i polski renesans czy barok (to też nie jest wcale takie proste). Zapewniam też, że KSB nie jest tym "jedynym zespołem, który za darmo i na przyzwoitym poziomie prezentuje bardzo zróżnicowany repertuar". Powyżej ktoś napisał, że ludzie w KSB noszą głowy bardzo wysoko. I to chyba prawda. Miłego muzykowania! Odpowiedz Link Zgłoś
gregry szkoda, że nie można go też śpiewać i odkrywać w 12.02.08, 18:34 Szkoda, że nie można o nim pośpiewać i poodkrywać go w Barkowej Nowej Hucie Odpowiedz Link Zgłoś