Dodaj do ulubionych

Gdzie te nowe wagony ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 16:57
Na nowe GT6 wszyscy czekamy z ustęsknieniem, aby zasiliły szeregi "2" i "7".
Kilka miesięcy temu była na forum natomiast informacja na temat wozów z
Wiednia.
Czy wiecie jak teraz wygląda sytuacja?
W całej Polsce biorą z zachodu ile wlezie, a u nas cieniutko. Może MPK już
nie chce mieć starych wagonów więcej.
Co o tym myślicie ?
Ja jednak jestem zdania, aby zabrać coś co jeszcze pojeździ trochę i
polepszyć jakość przewozów.
Tak jak Kuba wczoraj mi na inspekcji powiedział (swoją drogą mądre
słowa): "Lepszy autobus spóźniony niż jego brak". Oczywiście dotyczyło to
linii autobusowej rel. Huta - Bieżanów przez przejazdy im. Litewki.
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 17:18
      Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Czy wiecie jak teraz wygląda sytuacja?

Na żadne wagony z Wiednia nie ma co liczyć (przynajmniej na razie), nie
      wiadomo, kto taką plotkę w ogóle rozpuścił... A z Norymbergi GT6 miały podobno
      przyjechać 3 sztuki, nie wiem, co się z nimi dzieje.

> W całej Polsce biorą z zachodu ile wlezie, a u nas cieniutko. Może MPK już
      > nie chce mieć starych wagonów więcej.
      > Co o tym myślicie ?

Niektóre GT6 pewnie już niedługo zaczną się sypać, jednak przydałoby się je
      zastąpić "nowymi".

> Ja jednak jestem zdania, aby zabrać coś co jeszcze pojeździ trochę i
      > polepszyć jakość przewozów.

Więc właśnie...
      Tylko, że w tej chwili można znakomicie polepszyć jakość przewozów na bazie
      tego, co już mamy, to inna sprawa :///

• pavlack Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 17:29
        kuba203 napisał:

> Na żadne wagony z Wiednia nie ma co liczyć (przynajmniej na razie), nie
        > wiadomo, kto taką plotkę w ogóle rozpuścił...

No nie wiem, na pewno plotką była informacja, która się pojawiła 1 kwietnia :-)
        Natomiast chyba pamiętasz, co opowiadał mistrz, który nas oprowadzał po MZNT
        podczas dni otwartych w Maju??? :-) Podobno jakaś delegacja w Wiedniu była i te
        wagony miały przyjść... ale jak jest na prawdę to nie wiem.
        • kuba203 Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 17:53
          pavlack napisał:

> ale jak jest na prawdę to nie wiem.

No właśnie naprawdę jest tak, że nic nie przyjdzie...
          • pavlack Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 18:55
            Skąd wiesz? Bo ja chyba nie w temacie jestem :D
            • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 19:34
              Pomijając aspekt, czy przyjdą te wagony czy nie, to miastem, który ma
              najwięcej "importowanych szrotów" jest chyba Poznań ???

A które miasto ich w ogóle nie ma ???
              Zdaje się Wawka, Szczecin, GOP, Gdańsk, Wrocław ???
              Dobrze piszę, poprawiajcie mnie.
              • pavlack Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 20:08
                Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Pomijając aspekt, czy przyjdą te wagony czy nie, to miastem, który ma
                > najwięcej "importowanych szrotów" jest chyba Poznań ???

Tak. Oprócz niego "importowane szroty" ;-) mają: Szczecin, Grudziądz, Gorzów
                Wlkp., Elbląg, Kraków oraz spółka Tramwaje Podmiejskie obsługująca linie
                podmiejskie w okolicach Łodzi.

> A które miasto ich w ogóle nie ma ???
                > Zdaje się Wawka, Szczecin, GOP, Gdańsk, Wrocław ???

Szczecin ma. Nie mają jeszcze Bydgoszcz i Toruń. W Łodzi w MPK nie ma, są jak
                już wspomniałem w TP.

No i chyba to by było na tyle :-)
                • krzysiek111 Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 20:16
                  pavlack napisał:

są jak
                  > już wspomniałem w TP.
                  >

a ile tych bodajze GT6 maja, 2-3 sztuki ? Cos mi sie obilo o uszy ze i tak to
                  czesciej zimuje na zajezdni niz jest w trasie .....
                  • pavlack Re: Gdzie te nowe wagony ??? 30.08.03, 20:24
                    krzysiek111 napisał:

> a ile tych bodajze GT6 maja, 2-3 sztuki ? Cos mi sie obilo o uszy ze i tak
                    to
                    > czesciej zimuje na zajezdni niz jest w trasie .....

No dokładnie, z tego co wiem to mają chyba 2 sprawne i 2 odstawione do
                    kasacji :-)
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 21:28
      > Na nowe GT6 wszyscy czekamy z ustęsknieniem, aby zasiliły szeregi "2" i "7".

Gucio! Będzie tak jak przed wakacjami. Na dwójce solówy ( 31 sierpnia tylko
      jeden 102N ;P ), na siódemce 3 solówy i 2 GT6, ale pewnie zmniejszy się do 4
      solów i 1 GT6. Teraz nawet nie jestem pewny, czy cała 13 będzie w UFAch.
      Normalnie tragedia. Nie podoba mi się ten rozdział taboru - zdecydowanie!

> Kilka miesięcy temu była na forum natomiast informacja na temat wozów z
      > Wiednia.
      > Czy wiecie jak teraz wygląda sytuacja?

Nie będzie wagonów z Wiednia. Tylko raz się spotkaliśmy z tą informacją w MZNT
      i tyle.

> W całej Polsce biorą z zachodu ile wlezie, a u nas cieniutko. Może MPK już
      > nie chce mieć starych wagonów więcej.

Biorą bo nie mają czym jeździć. Kłopot w Krakowie polega na tym, że nie ma za
      co jeździć.....

> Tak jak Kuba wczoraj mi na inspekcji powiedział (swoją drogą mądre
      > słowa): "Lepszy autobus spóźniony niż jego brak". Oczywiście dotyczyło to
      > linii autobusowej rel. Huta - Bieżanów przez przejazdy im. Litewki.

A później telefony do Krakowskiej, że autobus linii xyz przyjechał na
      przystanek 25 minut po czasie........
      Poza tym, żeby uruchomić nową linię, trzeba by było coś pociąć. Masz jakieś
      propozycje ( poza 428 ) bo ja nie.

Michał Wojtaszek
      "A dwunastka i tak była by pełna!"
      • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 21:36
        Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a):

Teraz nawet nie jestem pewny, czy cała 13 będzie w UFAch.

Michał - NIE KRACZ !!!

> Normalnie tragedia. Nie podoba mi się ten rozdział taboru - zdecydowanie!

Mnie też, zdążyłem się odzwyczaić od solówek na "7". Toć to skandal.
        MAJCHER - wsiadaj do "428" i razem do piachu !!!
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 21:49
          > Mnie też, zdążyłem się odzwyczaić od solówek na "7". Toć to skandal.
          > MAJCHER - wsiadaj do "428" i razem do piachu !!!

Boszeeeeee...... a ty dalej pierdu, pierdu o 428. To jest pikuś. A takie
          kwiatki jak 128, 164, linie przyspieszone........ A najgorsze jest to, że
          infrastrukutra i tabor jest. Tu chodzi o kasę z miasta. Niszczy się coś, co
          dobrze działało i było dostosowane dla pasażerów. Moim zdaniem rozkład
          przedwakacyjny poza obsadą linii numer 7 i brakiem UF na 13 był OK. Teraz to
          zniszczono i ciężko będzie wrócić do stanu poprzedniego. A miasto dalej twardo
          buduje stadion albo terminal w Balicach.

Michał Wojtaszek

• Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 21:57

> Boszeeeeee...... a ty dalej pierdu, pierdu o 428.

Jeżżżżżżżuuuuu - wiesz, że ja się tego nie odczepię hehehe

Moim zdaniem rozkład
            > przedwakacyjny poza obsadą linii numer 7 i brakiem UF na 13 był OK.

Oprócz mojego, jak Ty określiłeś "pikusia", to jeszcze tutaj dodam "2". GT6
            tutaj widzę. Z "7" i "13" MASZ ABSOLOOTNĄ RACYĘ !!!

Teraz to
            > zniszczono i ciężko będzie wrócić do stanu poprzedniego.

A wiesz, że ja jestem nawet dobrej myśli. Te kontrowersyjne rozkłady na pewno
            nie pozostaną bez echa. Będzie po prostu rozpierdówa, z której w końcu
            wyciągnie się pewne konsekwencje, korzystne dla nas. Może to i dobrze, że
            Tworzy się taki precedens. Pozostaje być "realistą dobrej myśli"

> A miasto dalej twardo buduje stadion albo terminal w Balicach.

Ty tak myślisz, że to bzdura. Inni z kolei twierdzą, że to priorytet. Po prostu
            inna hierarchia wartości.
            Swoją drogą drużynę lepszą niech wytrenują, a potem stadiony stawiają.
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:14
              > Jeżżżżżżżuuuuu - wiesz, że ja się tego nie odczepię hehehe

A szkoda, bo gydbyś przyczepił sie do czegoś innego, to może by to chociaż
              bardziej przydatne było....

> Oprócz mojego, jak Ty określiłeś "pikusia", to jeszcze tutaj dodam "2"

O dwójce zapomnij. Skąd oni wezmną tyle GT6.

> A wiesz, że ja jestem nawet dobrej myśli. Te kontrowersyjne rozkłady na pewno
              > nie pozostaną bez echa. Będzie po prostu rozpierdówa, z której w końcu
              > wyciągnie się pewne konsekwencje, korzystne dla nas. Może to i dobrze, że
              > Tworzy się taki precedens. Pozostaje być "realistą dobrej myśli"

A co było w ubiegłym roku. Pocieli tramwaje i autobusy i wszystko po 16 od tego
              czasu jeździ co 30 minut. Zmienili tylko tyle, że nie ma solów na 9 i 10 i 5
              jeździ dłużej. Mimo to rozkład był niezły. A teraz...... takiego 157
              kursującego w tej chwili dwa razy dziennie w soboty już się nie odzyska.

> Ty tak myślisz, że to bzdura. Inni z kolei twierdzą, że to priorytet. Po
              > prostu inna hierarchia wartości.

Nie myślę, że to jest bzdura, tylko z komunikacji każdego dnia korzysta milion
              ludzi, a ze stadionu kilka tysięcy raz w tygodniu. Poza tym stadion jest i
              można na nim grać już w tej chwili, a jak się jakiś kurs potnie, to go nie ma i
              nikt nim nie pojedzie.

A wiesz co mnie denerwuje. Jak mi w Gazecie Krakowskiej chyba wczoraj albo
              dzień wcześniej jakiś specjalista tłumaczy, że 128 nie miał zapełnienia. Moim
              zdaniem akurrat ta linia powinna jeździć co 10 minut. I to jest ogłupianie
              ludzi. Niech w końcu rzecznik MPK powie, że jeżdża tak jak im miasto każe, a że
              miasto daje mniej kasy, to jeździ mniej autobusów i tramwajów. Niech w końcu to
              głośno powiedzą, bo inaczej wszyscy będą jeździć po MPK, a komunikacja w
              Krakowie będzie jeszcze gorsza!

Michał Wojtaszek
              • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:20
                Niestety tak będzie zawsze.
                Pasażer płaci za bilet komu ???
                No MPK, więc dlatego po nim będzie jeździł jak po psie.
                Z jednej strony to słuszne. Jak np. kupuję auto danej marki w salonie, to w
                przypadku gdy nawala, kogo opier-paper ??? Salon, a nie producenta.
                Taki już los.
                • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:26
                  > Niestety tak będzie zawsze.
                  > Pasażer płaci za bilet komu ???
                  > No MPK, więc dlatego po nim będzie jeździł jak po psie.
                  > Z jednej strony to słuszne. Jak np. kupuję auto danej marki w salonie, to w
                  > przypadku gdy nawala, kogo opier-paper ??? Salon, a nie producenta.
                  > Taki już los.

Tylko że miasto jest właścicielem MPK ( jeśli się nie mylę ), poza tym zamawia
                  w MPK usługi. To tak jakby obwiniać kogoś, że zrobił nam złe meble, a wcześniej
                  właśnie takie meble zamówiliśmy...

Michał Wojtaszek
                  EXKZ1,EXKZ2
                  • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:28
                    Ale ludzie nie wnikają kto jest czyim właścicielem.
                    Płacą MPK, więc wymagają i psioczą. Takie właśnie uproszczenie.
                • Gość: Fassi Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:26
                  a za kontrolerów biletów potocznie zwanych kanarami też się jeździ po MPK, choć pracownikami MPK nie są...
                  • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:30
                    > a za kontrolerów biletów potocznie zwanych kanarami też się jeździ po MPK,
                    > choć pracownikami MPK nie są...

A jeździ się?? Bo ja się dawno nie spotkałem.

Michał Wojtaszek
                    • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:31

> A jeździ się?? Bo ja się dawno nie spotkałem.

Ja ICH dawno nie spotkałem. Po dwóch miesiącach od powrotu do MPK, miałem ich
                      tylko raz.
                      • Gość: Fassi Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.chello.pl 30.08.03, 22:38
                        z przypadkiem jeżdżenia po MPK za kanarów spotykam sie śrendio dwa razy w tygodniu :D
                      • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:41
                        > Ja ICH dawno nie spotkałem. Po dwóch miesiącach od powrotu do MPK, miałem ich
                        > tylko raz.

Dzisiaj byli w 10 ( 431+432 ) około godziny 9:20 między przystankiem Korona a
                        Stradom.

Michał Wojtaszek
                        • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:45
                          No to mam szczęście.
                          Jakoś nie pałam do nich sympatią.
                          Czasem mnie wkurwiają, bo grają takich ważniaków. Posrało im się we łbach.
                          • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:52
                            > No to mam szczęście.
                            > Jakoś nie pałam do nich sympatią.
                            > Czasem mnie wkurwiają, bo grają takich ważniaków. Posrało im się we łbach.

A ja do nich nic nie mam. Nigdy nie miałem z nimi kłopotów mimo że mam
                            zajebisty bilet - sieciówa 12-miesięczna i czasem się dziwnie patrzą.

Wkurwia mnie tylko, jak się zjawi jakiś pasażer bez biletu i tłumaczy, że nie
                            skasował bo jest bezrobotny i nie ma za co kupić. Jak nie ma kasy, to niech nie
                            jeździ, a nie tak, że korzysta z usługi i za nią nie płaci. W ten sposób jeden
                            bezrobotny pozbawia zarobku kilka osób.

Michał Wojtaszek
                            • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:54

> A ja do nich nic nie mam. Nigdy nie miałem z nimi kłopotów mimo że mam
                              > zajebisty bilet - sieciówa 12-miesięczna i czasem się dziwnie patrzą.

A ile taka kosztuje - pytam z ciekawości
                              • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 22:59
                                > A ile taka kosztuje - pytam z ciekawości

379,14 PLN tylko że to jest 50% ulgi i jeszcze kupowany według cennika z
                                poprzedniego roku żeby było taniej.

Michał Wojtaszek
              • Gość: mouset Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 02.09.03, 09:35

A wiesz co mnie denerwuje. Jak mi w Gazecie Krakowskiej chyba wczoraj albo
                > dzień wcześniej jakiś specjalista tłumaczy, że 128 nie miał zapełnienia. Moim
                > zdaniem akurrat ta linia powinna jeździć co 10 minut. I to jest ogłupianie
                > ludzi. Niech w końcu rzecznik MPK powie, że jeżdża tak jak im miasto każe, a
                że miasto daje mniej kasy, to jeździ mniej autobusów i tramwajów. Niech w końcu
                to głośno powiedzą, bo inaczej wszyscy będą jeździć po MPK, a komunikacja w
                > Krakowie będzie jeszcze gorsza!

Tłumaczył na życzenie wqrwionych panów mousetowskich najpierw z Mistrzejowic a
                potem z Ruczaju, hihihihihihihihi
      • Gość: ADAŚ Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 21:47

> Kłopot w Krakowie polega na tym, że nie ma za
        > co jeździć.....

Ale może się pojawić inny - że nie będzie czym jeździć.
        Przy tak "rewelacyjnych" efektach pracy Majchra boję się o przyszłość.
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: Gdzie te nowe wagony ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 21:52
          > Ale może się pojawić inny - że nie będzie czym jeździć.
          > Przy tak "rewelacyjnych" efektach pracy Majchra boję się o przyszłość.

Wolałbym, żeby nie było czym jeździć, a było za co jeździć, bo wtedy byłaby
          odwrotna tendencja. Teraz miasto nie chce dawać kasy na komunikację i to jest
          najgorsze, a nasze MPK nie wiele może z tym zrobić.

Michał Wojtaszek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka