Dodaj do ulubionych

Liceum czy technikum - co wybrać?

IP: *.autocom.pl 26.03.08, 12:46
Nie polecam technikum. I tak najprawdopodobniej nie bedziecie pracowac od razu
po jego skonczeniu bo, kwalifikacje po nim zdobyte sa zbyt male zeby dobrze
zarobic. Poza tym ten dodatkowy rok jest bardzo uciazliwy - wystarczy sobie
wyobrazic wszyscy koledzy sa na studiach a ty jeszcze w szkole sredniej.
Poza tym masz mniejsze szanse na dostanie sie na studia bo tu liczy sie wynik
matury, a w technikach sredni wynik jest nizszy niz w liceum.
Jesli zalezy ci na zajeciach praktycznych to na studiach i tak bedziesz miec
mozliwosc sie wykazac na cwiczeniach w labolatorium.
Obserwuj wątek
    • Gość: Last Liceum czy technikum - co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 13:37
      Technikum też przygotowuje do studiów i to nawet lepiej niż liceum. I to nie
      tyczy się jedynie studiów technicznych, ponieważ w dobrym technikum poziom
      nauczania przedmiotów humanistycznych też równa się z poziomem w liceach. Ktoś
      chce być humanistą, to bez problemu nim będzie. A przy okazji będzie miał
      zawód 'na czarną godzinę' i będzie potrafił zrobić coś sam, bez zamawiania
      majstra :]
      • Gość: marysia Re: Liceum czy technikum - co wybrać? IP: *.mp1.dr.home.nl 26.06.08, 14:02
        Zdecydowanie liceum. Technikum nie przygotuje na studia tak dobrze
        jak liceum. Zdarza się, że wiele techników nie ma jakiś przedmiotów
        lub są bardzo okrojone. Z doświadczenia własnego wiem, że technikum
        może całkowicie zamknąć droge na studia.
    • fraps Re: Liceum czy technikum - co wybrać? 27.06.08, 12:13
      Ok, na poczatek musze zaznaczyc, ze jestem absolwentem liceum, i nie znam zadnego technikum ani z autopsji, ani z relacji znajomych.

I tak najprawdopodobniej nie bedziecie pracowac od razu
      > po jego skonczeniu bo, kwalifikacje po nim zdobyte sa zbyt male zeby dobrze
      > zarobic.

Z tego co sie czyta w gazetach wynikaloby cos innego..

> Poza tym masz mniejsze szanse na dostanie sie na studia bo tu liczy sie wynik
      > matury, a w technikach sredni wynik jest nizszy niz w liceum.

Kolega ktory zdawal pare lat temu na AGH stwierdzil, ze ci po technikach mieli latwiej.. Nie byli z Krakowa, ale ponoc nasze technikum lacznosci tez ma wysoki poziom.

Poza tym, potencjalni kandydaci, zastanowcie sie, wlasciwie dlaczego chodzicie do szkoly, dlaczego chcecie isc na studia (jesli).. W razie odpowiedz "chce papierek" mozecie isc gdziekolwiek, jest masa kierunkow na ktore sa zawsze wolne miejsca, oraz masa uczelni prywatnych (w tym slynne Kup Sobie Wyksztalcenie). W razie checi wiekszych zarobkow (od tych osiagalnych po gimnazjum) dobrze sie zastanowcie - duzo technikow zarabia wiecej niz wielu absolwentow studiow (szczegolnie slabo platne sa posady po humanistycznych, wylaczywszy jezyki, bo absolwentow jest nadmiar i sie to raczej predko nie zmieni..).
    • Gość: ania Liceum czy technikum - co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 10:12
      niestety nie wiem co wybrać, bo ogromny "benner śródtekstowy" zasłania mi
      miejsce, z którego mogę wejść w wykaz szkół!!! może ktoś zna jakąś inną
      stronkę z listą szkół??? wiem, że media żyją z reklam - ale bez przesady
      ludzie!!! to jest okropne!!! i tak większość ludzi W ŻYCIU NIE SKORZYSTA Z
      OFERTY TYCH OKROPNYCH ZASŁANIACZY!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka