Dodaj do ulubionych

Mieszkania - ODBIÓR

31.03.08, 10:39
Witam,
Poczawszy od jutra odbieramy mieszkania (zdognie z pismami z Proinsu). Proponuje w tym watku wpisywac wszelkie uwagi jaki sie mialo w trakcie odbioru, tak zeby inni mogli zwrocic uwage na pewne rzeczy w swoich mieszkaniach.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • provo79 Re: Mieszkania - ODBIÓR 31.03.08, 15:26
      :) :) :)
      Nie ma to jak codzienna porcja śmiechu :)
      A tak poważnie: Ten temat to bardzo dobry pomysł!
      Nie wiem jak w innych budynkach, ale ja w piątek byłem w swoim
      mieszkanku w budynku C i jeszcze troche tam jest do zrobienia przed
      odbiorem....
      Brakuje jeszcze jednych drzwi wewnętrznych (przy pozostałych nie
      wykończone framugi), gniazdek, kontaktów, elementów wyposażenia itd.

A co zauważyłem już teraz na pierwszy rzut oka do poprawy.... W
      jednym miejscu pęknięcie na ścianie (znaczne), obdarte klamki przy
      drzwiach wejściowych (obicie podczas transportu albo przy otwieraniu
      obite o ścianę). W innym przypadkowym mieszkaniu :) zauważyłem
      nierówności na ścianach, dziwne zacieki (albo ściany schną albo
      grzyb - sytuacja podobna jak już była tutaj opisana).

Pozdrawiam
    • flower82 Re: Mieszkania - ODBIÓR 31.03.08, 16:32
      Witam,

U mnie w mieszkaniu(budynek A) już prawie wszystko gotowe(brak tylko białego montażu, który był zamówiony). Z rzeczy, które zauważyłem, to wycięte uszczelki w oknach(system Trocal) i trochę mnie to zdziwiło, dlatego też postanowiłem zadzwonić do firmy, która produkuje profile okienne. Okazało się, iż najtańszym, powszechnie stosowanym systemem rozszczelniania okien(wentylacji grawitacyjnej, szczeliny infiltracyjne w uszczelkach przylgowych) jest właśnie wycinanie uszczelek. Należy tylko zwrócić uwagę czy uszczelka jest wycięta poprawnie. Uszczelka powinna być wycięta na framudze oraz na skrzydle okiennym przy czym wycięcia nie powinny się pokrywać. W tym przypadku nie ma konieczności instalacji dodatkowych wywietrzników. Pomimo tego, iż okno jest zamknięte nie jest szczelne w 100% i następuje wymiana powietrza.

U mnie w mieszkaniu na ścianach występują przebarwienia(tynk schnie nierówno, szczególnie w miejsach łączenia sufit/ściana to widać, ale żadnego grzyba nie ma). Kierownik skrupulatnie pilnuje tego, aby okna zawsze były otwarte na mikrowentylacji.

Sprawdzałem:
      1. Sposób zamontowania okien(poziomice przykładałem do skrzydła okiennego) oraz sprawdzałem czy jak otworze okno i puszcze to skrzydło nie będzie się dalej samo otwierać(było ok).

2. Nie wiem jak dokładnie to powinno być zrobione, ale puszki przy kontaktach/włącznikach nie były wyprowadzone do końca, przez co kontakt montowany był na tynku, a nie na puszce, co może sprawiać, iż po jakimś czasie kontakt wypadnie razem z tynkiem.

3. Sprawdzałem ściany/podłogi w kuchni i łazience. Poziomicą oraz łatą 2m i jest ok.
    • p_grzes Re: Mieszkania - ODBIÓR 01.04.08, 15:01
      Przypadkiem wpadlem na ten watek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=77505980&a=77505980
      Rady moga sie przydac w trakcie odbioru mieszkan.
      Pozdrawiam
      • mjarecki Re: Mieszkania - ODBIÓR 05.04.08, 21:36
        Czy ktoś z Drogich Sąsiadów odebrał już mieszkanie?
    • p_grzes Re: Mieszkania - ODBIÓR 07.04.08, 15:05
      Jeszcze co prawda nie odbieralem mieszkania, ale pisze to co zauwazylem do tej pory - blok C.

Okna: ogolnie do regulacji, z rzeczy ktore od razu widac - jedno u mnie nie otwiera sie na uchyle w ogole (choc powinno), a tak poza tym to kilka okien przy zamykaniu ociera o framuge. W sobote mi powiedziano, ze ma sie w najblizszym czasie zjawic ekipa od okien i beda wszystkie okna (w calym bloku) regulowac. Zobaczymy jakie beda rezultaty.

Sciany: Niestety sporo rys, mam nadzieje ze to usunal. Łatą (taka duza poziomica albo dluga prosta listwa) jeszcze nie sprawdzalem ale poki co to sciany na pewno nie nadaja sie do bezposredniego malowania i chyba samo szlifowanie nie wiele da - trzeba klasc gladz. Mam nadzieje, ze przynajmniej dziury zaszpachluja, bo w takim stanie to tragedia.

Parapety: W sumie na razie w porzadku, tylko z jakiegos nieznanego mi powodu zamontowali mi jeden parapet o 1cm nizej niz pozostale - tak im chyba otwor okienny wyszedl bo pomierzylem cale okno i calosc jest o ten jeden centymetr nizej. W sumie wiekszej roznicy to nie robi zwlaszcza ze jest to w pokoju a nie kuchni. Jesli ktos widzi jakis znaczacy minus takiego umiejscowienia parapetu to prosze o komentarz.

Otwor wentylacjyny: niestety do poprawy, kratka wisi 'na wiare', bo jest ukruszony kilkucentymetrowy kawalek sciany, ale mysle, ze takie rzeczy to sami poprawia zanim bede to odbieral.

Ogolnie: Zadnych borowikow nie zauwazylem :), wszystko schnie w miare rownomiernie.

Na razie tyle. Jak pomierze sobie wszystko poziomica to pewnie pojawia sie kolejne uwagi. Poki co powiedziano mi na budowie, ze na odbior moge sie nastwiac dopiero pod koniec kwietnia lub na poczatku maja (chodzi o blok C) :(

Pozdrawiam

• dopanamariana Praktyczne porady dot. odbioru tech. mieszkania 08.04.08, 08:29
      Myślę, że warto przeczytać. I rzeczywście, tylko spokój nas
      uratuje :) Pozdrowienia!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=77505980&a=77692535
    • dymkowo_gbt Re: Mieszkania - ODBIÓR 17.04.08, 22:00
      Witam

Miałem okazje dzisiaj sie dowiedziec co nieco o naszych mieszkankach i od razu
      chcialbym zwrocic uwage wszystkich na sciany. Teoretycznie sa rowne, bo
      sprawdzalismy jak to juz ktos poprzednio radzil dluga poziomica. Nie wiem jak u
      innych ale u nas zauwazylem jednak spore nierownosci na scianach tuz przy
      laczeniu z sufitem. Nie wiem czy inni tez tak maja, ale czlowiek, ktory bedzie
      nam kladl plytki powiedzial, ze moga byc z tym problemy.
      Z innych wiadomosci, to okazuje sie ze sa jakies problemy (albo po prostu
      Proinsowi sie nie chce) z ogrzewaniem w budynku C. Raz jest raz go nie ma a
      sciany i wylewki musza jakos schnac. Byl jeszcze u nas dzisiaj czlowiek od
      parkietow zeby zmierzyc wilgotnosc i jakos ustalic termin, jednak po zmierzeniu
      od razu powiedzial ze to on lepiej wroci tu za trzy tygodnie i zmierzy jeszcze
      raz bo teraz to mozna co najwyzej klasc plytki o drewnianych podlogach mozna
      zapomniec. Pewnie w tym tempie zanim odbierzemy mieszkanie to wylewki nadal beda
      mokre. Zastanawiam sie czy istnieje jakas realna szansa na wprowadzenie sie
      przed koncem wakacji.
      Ma ktos moze jakies wiadomosci z Proinsu odnosnie wydaniu zgody na uzytkowanie?

Pozdrawiam
      • mjarecki Re: Mieszkania - ODBIÓR 18.04.08, 11:34
        A czy ktos w ogole juz mial odbiór techniczny swojego mieszkania?

Mogłby ktos podać numer telefonu na budowe?

Z góry dziękuje!

Marcin
        • dopanamariana Re: Mieszkania - ODBIÓR 18.04.08, 11:52
          Hehe!
          Ktoś może i odbiór miał, ale czy podpisał protokół? Bo na odbiór się
          umówić można, ale mieszkanie oficjalnie przejmować- gdy usterek
          sporo - to się raczej nikt nie decyduje.

Numerek na budowę: 012 269 48 23
          • mjarecki Re: Mieszkania - ODBIÓR 18.04.08, 15:53
            Dzieki za numer.

Właśnie dzwoniłem na budowe i umówiłem się na początek maja na odbiór (wcześniej
            sam nie moge).

Z rozmowy odniosłem wrażenie, że niekoniecznie muszą zdażyć na umówioną date...
            ale łudze się że tak. Odniosłem też wrażenie że jak się zrezygnowało ż białego
            montażu i drzwi wewnętrzych to można liczyć na szybszy odbiór.

Aha moje mieszkanie jest w bud. C.

Pozdrawiam!
            Marcin
            • p_grzes Re: Mieszkania - ODBIÓR 19.04.08, 22:47
              Witam,
              Tez mam mieszkanie w budynku C. I z tym odbieraniem to ja nie wiem. Dzisiaj
              spedzilem kolo 4 godzin sprawdzajac rozne rzeczy w mieszkaniu i troche sie tych
              rzeczy znalazlo. Przygotowalem liste dla kierownika, ale sie okazalo, ze
              kierownik opuscil budowe przede mna :). Najbardziej mnie zmartwila podloga. O
              ile w kuchni i lazience jest w miare prosta (choc i tak jest do poprawki) to w
              jednym pokoju jak polozylem poziomice to normalnie rownia pochyla ;). Sciany
              (piony) sa calkiem w porzadku, ale fakt, ze przy styku z sufitem to jest bardzo
              niechlujnie zaszpachlowane. No i okna - szkoda gadac, deweloper sobie
              najwyrazniej zaoszczedzil. Podobno raz juz u mnie regulowali okna - bardzo mnie
              to zdziwilo, bo np. w kuchni to mi sie samo na osciez otwiera a w pokoju to sie
              musze ostro naszarpac zeby sie w ogole otworzylo - ja dziekuje za taka
              regulacje. Wracajac do scian, to chyba za szybko je pochwalilem, bo sa cale
              pochlapane tynkiem albo maja piekne rowki. U kuchni to sie chyba ktos bawil w
              rysowanie spirali, bo mam piekne 'impresje' wyryte jakims kluczem czy czyms.
              Sufit - tu sie panom chyba nie chcialo, rozumiem ich, bo sam niejeden sufit
              robilem i wiem, ze to niewygodna i ciezka robota, ale to oni sa fachowcami i
              jednak smugi mogliby wygladzic. Jest to szczegolnie widoczne pod swiatlo i wcale
              nie wyglada 'olsniewajaco'. Wspanialym pomyslem bylo wstawienie (podobno)
              debowych progow i nie zabezpieczenie ich niczym, bardzo ladnie sie rysuja (i nie
              mam tu na mysli, ze ladnie wygladaja), poza tym, to dopasowanie progow
              pozostawia wiele do zyczenia - imponujace szczeliny.

Co do terminow odbioru to tez uslyszalem od kierownika, ze poczatek maja, tyle
              ze najpierw slyszalem, ze poczatek kwietnia, potem druga polowa, a teraz
              poczatek maja. Zobaczymy, czy to jest ostateczny termin :), az boje sie uzywac
              slowa 'ostateczny', bo czasem mam wrazenie, ze predzej doczekam Sadu
              Ostatecznego, niz tego mieszkania.
              W tym tygodniu mieli mi wstawic gniazdka elektryczne i zrobic do konca
              hydraulike, ale jakos tydzien minal, a w mieszkaniu po staremu.

Pozdrawiam
              • j.w13 Re: Mieszkania - ODBIÓR 20.04.08, 12:42
                Parę uwag odnośnie odbioru mieszkania.
                Ja swoje odebrałem i powoli zaczynam coś tam robić (Bud. A).
                Proponuję dużą uwagę zwrócić na szyby, szczególnie w oknach sąsiadujących z jakimikolwiek barierkami, gdyż najwyraźniej robotnicy używali szlifierek kątowych bez osłon, lub szlifowali bardzo niedbale. U mnie są do wymiany 4 szyby.
                Co do wylewek to u mnie bardzo w porządku, w 2 czy 3 narożnikach lekko zatopione, ale ogólnie całkiem równe i trzymające poziom.
                Ściany oczywiście poobijane, nie doszlifowane, sufity też dalekie od doskonałości, ale nie oczekiwałem cudów, gdyż tak czy tak planowałem robić gładzie na własną rękę. Ważne że ściany trzymają kąty i są proste (z mojego punktu widzenia, ja zrezygnowałem z poprawek tynków, ponieważ sam zrobię to dokładniej i lepiej).
                Poza tym większych usterek nie miałem.

Pozdrawiam!
    • to.ma.sz Re: Mieszkania - ODBIÓR 24.04.08, 12:57
      Witam
      Wczoraj oglądaliśmy z żoną nasze mieszkanie (blok C). Ogólnie
      całkiem ładnie wygląda, większość rzeczy już zrobiona, brakuje
      jeszcze gniazdek elektr., wyłączników światła, poza tym okna i drzwi
      jeszcze nie są wyregulowane. Nie sprawdzałem pionów i poziomów więc
      trudno cos powiedzieć ale ściany na moje "niefachowe oko" wyglądają
      nienajgorzej, chociaz niektóre miejsca na pewno wymagają jeszcze
      wygładzenia przed malowaniem. Po rozmowie z kierownikiem budowy
      umówilismy się wstępnie na odbiór mieszkania na 15 maja.
      Zobaczymy co z tego wyjdzie...
      Pozdrawiam
      • mlokator Re: Mieszkania - ODBIÓR 24.04.08, 19:51
        Witamy sasiadow

U nas tez nie jest zle (blok C, klatka 2).
        Sa gniazdka, przelaczniki, hydraulika.
        Okna i drzwi (bez regulacji) dzialaja jak powinny, wszystkie
        uchylne, nie sa porysowane.

Sciany - tez pionow ani katow nie sprawdzalem, tak 'na oko' nie
        wyglada to zle. Powierzchnia jest dosyc gladka, sa oczywiscie jakies
        zarysowania i uszczerbki (roznie w roznych pomieszczeniach) ale czy
        jest sens to zglaszac to nie jestem przekonany...zapackaja czyms na
        szybko zeby ladnie wygladalo...a i tak trzeba to troche pogladzic
        zeby malowac.

Grzybkow nie stwierdzilem, sa natomiast pekniecia tynkow, glownie w
        okolicach okien i drzwi - mam nadzieje ze to tylko tynk a nie
        ruchome sciany - bo widzialem ostatnio kilka 1-2 rocznych mieszkan z
        jak to developer mowi 'rysami na tynku' w ktore malego palca mozne
        spokojnie wlozyc :) miejmy nadzieje ze nasze sciany nie beda
        wykazywac tendencji do poruszania sie ;)

proba odbioru 9 maja - damy znac jak poszlo

sa tutaj ci co juz odebrali mieszkania w C ?
        czemu sie nie chwala ? ;)

Pozdrawiamy
        M&A
        • ganz3 Re: Mieszkania - ODBIÓR 25.04.08, 09:11
          > sa tutaj ci co juz odebrali mieszkania w C ?
          > czemu sie nie chwala ? ;)

Bo i chwalić nie ma się za bardzo czym. Mieszkanie odebrałem
          początkiem kwietnia. Dramatu w zasadzie nie było zamurowany odpływ w
          wannie to drobiazg bo w końcu się znalazł, ściany prawie ok bez
          niewielkich poprawek gładzi się nie obeszło, ewidentnie spitolono mi
          parapet przy oknie balkonowym oraz sufity. O ile w mniejszych
          pomieszczeniach dało się to załatwić drobnymi poprawkami to w
          największym pokoju muszę za jego poprawę dopłacić wykonawcy ponieważ
          umawialiśmy się na tylko na poprawki a nie robienie gładzi od zera.
          Ten wykonawca bedzie robił też inne mieszkania w tym bloku i był
          przy odbiorze innego w tym samym budynku tam sufity były jeszcze
          gorsze bo niedrobione z bąblami i krzywe. Proponowałbym odbierać
          mieszkania najlepiej w towarzystwie przyszłego wykonawcy ...
          fachowcy widzą lepiej. I głowa do góry! ... wtedy mozna zauważyć
          niedorobiony sufit ;-)i nic na szybko ...Cóż generalnie na razie
          jestem umiarkowanie zadowolony. Może dlatego, że to moje drugie
          mieszkanie, a poprzednie wybudowała mi ekipa z budowy przy ulicy
          Alternatywy 4.
          • mlokator Re: Mieszkania - ODBIÓR 25.04.08, 11:53
            a czy ktos dostal juz rozliczenie uwzgledniajace zmiany w
            projeckie ? waloryzacje ?

trzeba sie przygotowac psychicznie na te cyferki ? ;)
            • ganz3 Re: Mieszkania - ODBIÓR 25.04.08, 12:14
              Waloryzację już dostałem. Chciałbym też zobaczyć pozostałe dopłaty.
              Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale przeróbki układu mieszkania tj.
              ścian działowych zrobione na starcie miały być gratis? Poza tym
              spodziewam się przy pomiarze mieszkania ubytku około 1 m2
              powierzchni z uwagi na zmianę jednej ściany działowej z projektu na
              nośną. wywaliłem cały biały montaż za to dołożyłem trochę instalacji
              może mi się to trochę zbilansuje.
              • mlokator Re: Mieszkania - ODBIÓR 25.04.08, 15:24
                a jakies pekniecia tynku (mam nadzieje ze nie scian) zauwazyles ?
                to mnie martwi duzo bardziej niz zarysowania czy malowania,
                zwlaszcza po tym co widzialem ostatnio u znajomych - tam
                potencjalnie winnych moze byc kilka osob, jeden zwala na drugiego,
                zabawa w kotka i myszke a plytki nawet w lazience wysadza ;)
                • ganz3 Re: Mieszkania - ODBIÓR 25.04.08, 16:00
                  Na razie pęknięć nie stwierdzilem ... parę szczelin dylatacyjnych w
                  podlodze ale to zwyczajna rzecz. Zobaczymy co przyniesie czas ...
      • p_grzes Re: Mieszkania - ODBIÓR 25.04.08, 10:00
        Witam,
        Ja zglosilem swoje uwagi we wtorek do kierownika budowy (na pismie, mam date i podpis odbioru). Zobaczymy ile im zajma poprawki i czy mieszkanie rzeczywiscie bedzie w lepszym stanie.
        Glowne uwagi to:
        - nierowna wylewka - w jednym pokoju to mam istne "gory i doliny" - pozaznaczalem kreda wszystkie nierownosci, zobaczymy co wyjdzie z poprawek - radze zrocic uwage na progi miedzy pomieszczeniami, przy scianach i w katach pomieszczen, zwlaszcza jesli planujecie parkiet
        - okna - niektore same sie otwieraja (doslownie), inne ciezko jest w ogole otworzyc; najwyrazniej same okna do najdrozszych tez nie nalezaly ;)
        - sciany - o ile gladkosc jest w miare w porzadku, to jest sporo dziur i rys; w duzym pokoju najdlusza sciana jest lekko pofalowana, ale nie planuje oswietlenia bocznego, wiec nie bedzie tego widac (nawet nie zglaszalem)
        - sufity - w miare, choc jest sporo sladow po szpachlowaniu i w jedym pokoju widac wyraznie gdzie lacza sie dwa filigrany
        - progi do mieszkan - troche mnie dziwi zamontowanie progow (podobno debowych) bez zadnego zabezpieczenia; jest je bardzo latwo porysowac przy obecnym stanie budynku - poki co polozylem sobie kawalek kartonu jako zabezpieczenie; inna rzecza jest dopasowanie tych progow - mam wrazenie, ze wycinala je jedna osoba a inna je ukladala, bo sa calkiem spore szczeliny przy framugach
        - szafki z licznikami na klatkach - to jest dopiero porazka, widzialem jak je maluja - jestem pewien, ze osoba, ktora nigdy w zyciu nie miala w dloni pedzla lub walka zrobilaby to dokladniej - radze sie przyjrzec temu zjawisku

Ogolnie - porownujac czas oczekiwania na mieszkania ze stanem faktycznym, to wypada to dosc marnie. Spodziewalem sie czegos wiecej i jakos nie przekonuja mnie argumenty, ze za taka cene, to luksusow sie nie mozna spodziwac, bo kiedy kupowalismy mieszkania ceny byly porownywalne do cen innych deweloperow budujacych w tej okolicy (na pewno nie byly najnizsze).

Pozdrawiam
        • maciej_988 Czy ktoś dysponuje planem naszego osiedla? 26.04.08, 15:19
          Czy ktoś dysponuje planem naszego osiedla? Nie mam go i nie mogę go
          znaleźć na forum, natomiast po wizycie w dniu 26.04 na budowie mam
          wrażenie, że zaszła zmiana i inaczej jest zakończona jezdnia w
          rejonie bud. C. Wydaje mi się, że miał tam być plac nawrotowy i
          śmietnik, a teraz kończy się to "ślepo" przed umacnianym właśnie
          rowem. Prosze o umieszczenie na forum planu lub wskazanie, gdzie go
          mogę znaleźć.
          • kaczkada Re: Czy ktoś dysponuje planem naszego osiedla? 26.04.08, 21:18
            Witam,

U kierownika w budzie jest wielki plan całej budowy, ostatnio jak oglądałem to
            mówił że będzie tam kilka miejsc parkingowych a w tym zakątku w stronę Soboli
            będzie plac zabaw.
    • p_grzes Blok C 05.05.08, 12:24
      Czy ktos z Was juz odebral mieszkanie w bloku C?
      • provo79 Re: Blok C 05.05.08, 15:28
        Witam,
        Ja usłyszałem od kierownika budowy (25.04.2008), że odbiór w budynku
        C najlepiej od 15.05.2008. Wtedy ma być podłączony prąd, będzie więc
        możliwość sprawdzenia instalacji elektrycznej.
        W przypadku mojego mieszkania ten termin to niestety chyba
        najwcześniejszy możliwy. Jeszcze parę rzeczy było nieskończone... Z
        tego co widziałem jeszcze parę rzeczy będą musieli poprawić (rysy na
        szybie, odchylenia od pionu futryn drzwi wewnętrznych, nierówności
        na ścianach, ciężko domykające sie okna itp.)

Pozdrawiam
        • dopanamariana Re: Blok C 05.05.08, 16:00
          Jako ciekawostkę (gdyż ten wątek dotyczy bud. C) napiszę, że prąd w
          bud. A (na razie bez liczników, na zasadzie "prądu budowlanego") ma
          zacząc hulać od jutra (ew. od srody). Natomiast liczniki
          indywidualne pojawią się chyba dopiero za miesiąc.
      • p_grzes Blok C - odbior 05.05.08, 20:29
        Witam,
        Apropos terminow odbioru. Dzis (w koncu) udalo mi sie ustalic termin odbioru. Wczesniej, kilkakrotnie pytalem kierownika kiedy mozna odebrac. Termin byl ciagle "na dwa tygodnie do przodu". W miedzyczasie zglosilem poprawki (na pismie). Przed dlugim weekendem probowalem sie umowic na konkretny termin i okazalo sie, ze dopiero po polowie maja (czyli znowu na dwa tygodnie do przodu), ale bez zadnych konkretow i kierownik nawet nie chcial slyszec o wpisywaniu mnie na jakis konkretny termin po polowie maja - odeslal mnie, zebym zadzwonil po dlugim weekendzie. Szczerze mowiac, to mnie to zdenerwowalo, wiec zadzwonilem do Proinsu, w celu dowiedzenia sie, co mam zrobic zeby odebrac mieszkanie. Tam udalo mi sie (nawet) porozmawiac z dyrektorem, ktory obiecal oddzwonic nastepnego dnia (czego nie uczynil). I dzis, w koncu, udalo mi sie ustalic termin odbioru!
        Jesli ktos jeszcze nie zaklepal sobie dokladnego dnia odbioru mieszkania, to radze przejsc od razu do konkretow. Ja naiwnie pytalem: Kiedy bedzie mozna odebrac?. W sumie uslyszalem: poczatek kwietnia, srodek kwietnia, koniec kwitenia, poczatek maja, po polowie maja. Nawiazujac do (wszystkim znanego) pisma od dewelopera, uzycie slowa "OD" chyba nie bylo przypadkowe. Jestem ciekaw OD KIEDY bede mogl zamieszkac, bo na razie to az boje sie pytac, kiedy budynek otrzyma pozwolenie na uzytkowanie. Jesli ktos ma wiecej odwagi :), to moze wyciagnie jakies konkrety od naszego ukochanego dewelopera.
        Pozdrawiam
        • pavel78 Re: Blok C - odbior 05.05.08, 21:08
          Ja osobiście zaraz przed długim weekend'em udałeś się z Żoną na budowę i w odróżnieniu od p_grzes ustaliłem dokładną datę w jednej minucie. Pan Kierownik po uprzednim oświadczeniu przez nas chęci wyznaczenia terminu, wyjął magiczny kajet w którym zanotował za naszym przyzwoleniem datę odebioru M4. Data wypada dokładnie w połowie maja.

Tak się zastanawiam czytając to forum. Czy tylko ja jestem pozytywnie nastawiony do tej inwestycji? Ja zawsze mówię, że "butelka jest do połowy pełna"

Z pozytywnymi pozdrowieniami,
          Przyszły mieszkaniec bloku C :)
          • jacek_57online Re: Blok C - odbior 05.05.08, 23:33
            Witam serdecznie Użytkowników Forum.
            Zgadzam się z pavel78. Trzeba pozytywnie spoglądac na rzecz, choć
            zdaję sobie sprawę z kłopotów i kosztów spowodowanych całym tym
            opóźnieniem.
            Odebraliśmy wstępnie mieszkanie w budynku C ok. 10-tego kwietnia.
            Nie było kłopotu z umówieniem się telefonicznie z kierownikiem na
            odbiór. Mieszkamy poza Krakowem. Odbiór przebiegł bardzo sprawnie.
            Pozostawiono nas samych w mieszkaniu po to, byśmy mogli spokojnie
            obejrzeć mieszkanie i wynotować usterki. Okazało się, że było ich
            bardzo mało (2 rysy na ramie okna). Mieszkanie zostało nam
            udostępnione do wykończenia. Podpisaliśmy umowę ryczałtową na
            korzystanie z prądu budowlanego i o odpowiedzialności za
            przebywających na budowie naszych panów specjalistów od wykończenia.
            Obecnie mieszkanie mamy prawie gotowe. Kafelki i podłogi położone.
            ściany wymalowane. Biały montaż i woda podłączone. Brakuje tylko
            liczników energetycznych, ale te będą instalowane w połowie maja.
            Podsumowując - da się wiele zrobić.
            Z pozytywnymi pozdrowieniami.
            Jacek
          • p_grzes Re: Blok C - odbior 05.05.08, 23:41
            Ja BYLEM nastawiony pozytywnie do tej budowy - kiedys. Niestety trudno mi byc nastawionym super-optymistycznie w momencie, kiedy nie jestem w stanie niczego zaplanowac. Wedlug naszych umow, to mieszkamy na Obozowej od pazdziernika 2007 (w najgorszym przypadku od stycznia 2008), niestety rzeczywistosc jest troche inna. Mi osobiscie spieszy sie z odbiorem mieszkania, gdyz kazdy miesiac opoznienia oznacza dla mnie ok. 1000PLN dodatkowych kosztow - dla jednych jest to malo, dla mnie NIE. Moze to byl moj blad taktyczny, ze osobiscie nie stawilem sie na budowie, ale nie zawsze moge wszystko zalatwiac osobiscie. Ciesze sie, ze inni odbieraja inwestycje pozytywnie (mimo opoznien), bo to oznacza, ze bede mial dobrych sasiadow. Ciesze sie rowniez, ze udalo sie pavel78 bezproblemowo ustalic termin odbioru i dziekuje za wypowiedz na forum, gdyz szanuje zdanie kazdego czlowieka.
            Naprawde chcialbym miec wiecej "luzu" w podejsciu do tej budowy, ale niestety rzeczywistosc kaze mi stapac twardo po ziemi.
            A co do butelki, to nie wazne, czy jest pelna do polowy czy pusta, wazne zeby bylo sie z KIM napic :)
            Pozdrawiam
            • mlokator Re: Blok C - odbior 09.05.08, 12:35
              Witam Sąsiadów

dzis udalo mi sie odebrac mieszkanko w C, poszlo szybko i sprawnie,
              na liscie znalazlo sie: wymiana 2 zarysowanych szyb w oknach i
              ponowne pomalowanie futryny drzwi wejsciowych bo tez byly ryski.
              reszta ok

pradu jeszcze nie ma w mieszkaniach ale jest dostepny budowlany na
              dziedzincu (ryczalt 150 zl za miesiac)

za blokiem od strony drzewek jest juz rownany teren pod trawke i
              moze jakies laweczki czy miejsce na grila tam powstanie ?

ponoc pod (wole nie uzywac OD ;)) koniec czerwca inwestycja ma byc
              oddana i bedzie mozna myslec o przeprowadzkach

a w kwestii butelki to mysle ze juz niedlugo bedzie mozna na jakims
              wspolnym grilu sprawdzic kto ma w polowie pelna a kto w polowie
              pusta - i tak trzeba obie uzupelnic w tesco i oblac te nasze
              wymeczone mieszkania ;)

Pozdrawiam
              M&A
        • provo79 Blok C - odbior 08.05.08, 17:02
          Witam,
          Dzisiaj odwiedziłem naszą (ciągle jeszcze) budowę z fachowcem, który
          ocenił stan mieszkania (Budynek C). Ocena wypadła generalnie
          pozytywnie: Ściany, wylewki generalnie proste. Drobne odstępstwa
          pojawiają się tuż przy oknach (w tych miejscach czasami pion
          się "gubi", kąty proste również...).
          Żeby ocenić stan szyb w oknach trzeba będzie je umyć bo tak to
          niewiele widać. Okna standardowo do regulacji: u mnie obecnie trzeba
          włożyć trochę siły żeby je domknąć.
          Sprawa na którą dopiero zwrócił mi uwagę fachowiec: w łazience mam
          pomontowane na gotowo gniazdka... Niestety przy kładzeniu fliz
          będzie je trzeba demontować (lekko przesuwać by dopasować do układu
          fliz). Powstaje pytanie czy w puszkach jest zostawione wystarczająco
          więcej kabla, żeby to zrobić.
          Fachowiec zwrócił też uwagę na wspomniane przez "dopanamariana"
          parapety :( Odradził demontaż, ponieważ są one "wbudowane" w ścianę.
          Demontaż powodowałby konieczność ruszenia tynku zewnętrznego.
          Później cięźko dobrać kolor farby, żeby nie było śladu po robocie.
          Nawet uzyskując barwnik ten sam, będzie się on różnił odcieniem od
          reszty ściany ze względu na upływ czasu.

I jeszcze jedna informacja:
          Moje mieszkanie jest jeszcze niestety w trakcie wykańczania (jedne
          drzwi wewnętrzne jeszcze nie do końca obsadzone + x detali +
          zgłoszone dzisiaj uwagi). W związku z tym kierownik sugeruje odbiór
          na początku czerwca! Po mojej ocenie stanu zaawansowania prac w
          mieszkaniu nie sądzę, że uda sie to zrobić wcześniej.

Pozdrawiam
    • dopanamariana Parapety zewnętrzne - powrót do przeszłości. 08.05.08, 14:09
      Moje mieszkanie ogladało w ostatnim czasie paru fachowców. Ogólnie
      oceniają dokonania Proinsu pozytywnie. Wiadomo - idealnie nie jest,
      ale sciany czy wylewki trzymają przyzwoity pion i poziom. Natomiast
      wszyscy urzeczeni byli parapetami zewnętrznymi. Określili to jednym
      słowem: tandeta. Tak jak nasze, wygladają parapety montowane w
      latach 80-tych w blokach z wielkiej płyty.
      Teraz z tym niewiele zrobimy. Pozostaje tylko te nieszczęsne blachy
      pomalować dobrą, antykorozyjną farbą.
      Szkoda, że Proins zaoszczędził w sumie chyba niewielkie pieniadze,
      zaś estetyka mieszkań mocno na tych parapetach ucierpiała.
      Dodatkowo okna też nie są najwyższych lotów. Może gdy zostaną
      rzeczywiście porządnie wyregulowane, to ich ocena się poprawi, ale
      jakość samych plastików, okuć i klamek jest, przynajmniej dla mnie,
      bardzo niska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka