Dodaj do ulubionych

Tramwaj wzdłuż Herberta

IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 17.09.03, 15:05
Zanim ktoś mnie przeklnie, to proszę o przeczytanie tego, co poniżej :)
Wczoraj wybrałem się na budowę Herberta od strony Witosa i obejrzeć estakady
nad torami koło Bonarki i Tischnera. Ponownie zaświtał mi pomysł tramwaju
przy tym ciągu, tym razem poparty dokładnymi obserwacjami w terenie. Idąc od
strony Witosa po wschodniej stronie Herberta jest niezabudowany ciąg dosyć
sporej szerokości, co najmniej kilkunastu metrów, co w zupełności wystarczy
na umieszczenie tam torowiska.
Pytanie tylko dokąd dalej?
W kierunku południowym odpowiedź jest prosta - wzdłuż Tuchowskiej ma być w
przyszłości nitka szybkiego tramwaju zaznaczona na planie zagospodarowania
przestrzennego miasta. Tramwaj jadący z Cechowej wzdłuż Witosa i Herberta
byłby zdecydowanie szybszy niż autobusy. Można też przeciągnąć tramwaj wzdłuż
Myślenickiej aż do Swoszowic, gdzie możnaby stworzyć pętlę autobusów
podmiejskich.
W kierunku południowym już nie jest tak łatwo... Gdyby od Witosa poprowadzić
tramwaj po zachodniej stronie Herberta, gdzie niestety miejscami jest na to
zbyt wąsko, to wystarczy estakada w kształcie łuku nad torami kolejowymi i
Tischnera, a następnie włączenie na wprost do istniejącej linii po północnej
stronie Brożka. Prowadząc tramwaj po wschodniej stronie konieczne byłoby
przejście estakadą nad torami kolejowymi, potem nad całym włączeniem Herberta
do Tischnera, a następnie albo całkowicie omijając zjazd od Matecznego przez
Kamieńskiego do skrzyżowania z Tischnera (równolegle do Głogowskiej), albo
przecinając zjazd z Kamieńskiego do skrzyżowania z Tischnera. Jest też
trzecia opcja - niezależny przebieg wzdłuż torów kolejowych, a następnie
skręt w lewo i cały czas równolegle do Kamieńskiego przecinając kolejne
zjazdy i wjazdy. W planie zagospodarowania przestrzennego jest projekt linii
tramwajowej od Dworca Głównego do pl. Inwalidów z opcją przedłużenia do Ronda
Grunwaldzkiego. Gdyby przedłużyć tą linię dalej do Matecznego i wzdłuż
Herberta, to udało by się uzyskać szybki tramwaj NS - komunikacyjny kręgosłup
miasta od Azorów i Górki Narodowej przez al. Trzech Wieszczów do Kurdwanowa.
Co myślicie o tym pomyśle? Może ktoś ma inne, lepsze rozwiązanie?

Obserwuj wątek
    • Gość: Yasioo Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 19.09.03, 14:36
      Czy nikt nie jest zainteresowany tym pomysłem? To może chociaż jakaś
      konstruktywna krytyka?
      • kuba203 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 19.09.03, 19:21
        No bo to brzmi tak nierealnie... :)
        Pomysł jest fajny, jak wiele innych, ale nie ma szans na realizację w ciągu
        najbliższych kilkudziesięciu lat...
        Jedna uwaga: gdzie na KOnopnickiej chcesz zrobić torowisko?
        • Gość: Yasioo Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 19.09.03, 21:03
          Jeżeli w planie zagospodarowania jest projekt tramwaju w Alejach Trzech
          Wieszczów, Moście Dębnickim, Konopnickiej do Ronda Grunwaldzkiego, to wygląda
          na to, że idea jest realna. Torowisko wraz ze skrajnią to pas o szerokości 6,5
          metra. Na Konopnickiej chodnik po stronie zachodniej ma nawet ponad 4 metry, po
          wschodniej stronie jest dosyć szeroki pas zieleni, więc przesunięcie jezdni i
          zmieszczenie torowiska pośrodku tak jak na Moście Grunwaldzkim wydaje się
          rzeczą możliwą.
          • Gość: mouset Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ghnet.pl 20.09.03, 16:46
            A jak z resztą sieci łączyłby się tram z Alej?
            • Gość: Yasioo Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 21.09.03, 10:29
              Tram w Alejach zaczynałby się od Długiej, miałby połączenie z linią do Bronowic
              na pl. Inwalidów - pomysł szybkiego tramwaju omijającego Centrum - dalej w
              zależności od potrzeby połączenia z liniami do Cichego Kącika, Salwatora (w
              przyszłości Przegorzał), na Rondzie Grunwaldzkim i obowiązkowo poączenie z
              linią na Matecznym. Pytanie jest tylko, czy na Grunwaldzkim byłoby skrzyżowanie
              w 2 czy w 1 poziomie.
              • Gość: mouset Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.cyf-kr.edu.pl 22.09.03, 14:58
                Szczerze mówiąc to na calych alejach powinny być dwupoziomowe
                • Gość: Yasioo Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 22.09.03, 17:29
                  Dobrze będzie, jeżeli 2 poziomy zrobią na skrzyżowaniu z Czarnowiejską
                  (lewoskręt z Alej) i w końcu przebudują Czarnowiejską i Kawiory na 2x2, jak to
                  jest w planach od 20 lat...
                  • Gość: mouset Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ghnet.pl 22.09.03, 20:04
                    Z Herbertem dobry pomysł,
                    Uważam że tram powinien jechać pod A4 i kończyć jazdę w Opatkowicach,
                    zahaczając o Swoszowice
                    • Gość: Yasioo Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 23.09.03, 12:08
                      Świetny pomysł z Opatkowicami, na to nie wpadłem. Pytanie tylko którędy tramwaj
                      miałby tam dotrzeć? Może wzdłuż Borowinowej i Lasogórskiej?
                      Myślałem o pętli w Swoszowicach w okolicy Sawiczewskich albo jednokierunkowej,
                      jednotorowej ulicami Merkuriusza Polskiego, Chałubińskiego i Szybisko.
                      • Gość: mouset Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ghnet.pl 23.09.03, 21:19
                        A ja myślałem że poleci Borowinową, i skrajem chałubińskiego, do Opatkowic
                        • Gość: Locutus Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.09.03, 02:14
                          A ja proponuję linię szybkiego tramwaju do Suchej Beskidzkiej przez Sułkowice.
                          Można zrobić odgałęzienie jednotorowe z kilkoma mijankami do Zawoi przez Maków
                          Podhalański. :-D

Pzdr.
                          LOKI (Publius Pontius Pilatus)
                          • adas29 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 24.09.03, 08:31
                            Gość portalu: Locutus napisał(a):

> LOKI (Publius Pontius Pilatus)

Zapomniałeś dopisać: Bąkus hihihi
                            • Gość: mouset Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.ghnet.pl 24.09.03, 20:34
                              I koniecznie do Chabówki, ulalalalala
          • kuba203 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 20.09.03, 18:24
            Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Jeżeli w planie zagospodarowania

Jeżeli w planie zagospodarowania jest projekt jakiegoś tramwaju, to znaczy, że
            w ciągu najbliższych 100 lat ten tramwaj ma szansę powstać. I nic więcej.
            • Gość: matio69 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.proxy.aol.com 26.09.03, 09:02
              Ha! juz dawno marzyl mi sie tramwaj w Alejach! Ale ja bardziej optowalbym za
              pogrzebaniem go w ziemi: bez zadnych ograniczen w ruchu i swiatel ani mijanek.
              Tak jak w Berlinie, zamiast drazyc drogie tunele po prostu zrobic wykop,
              wybetonowac, przykryc odpowiedniej konstrukcji dachem, zasypac i gotowe. Mysle
              ze ta matoda mialaby zastosowanie w Alejach, bo mamy przeciez na srodku szeroki
              bardzo pas zieleni? Uwazam rowniez, ze nie ma sensu krzyzowac tej linii z
              innymi, wystarcza dobre dojscia przesiadkowe (najlepiej zadaszone) i oczywiscie
              windy. Linia moglaby schodzic pod ziemie w okolicy Nowego Kleparza, abu ukazac
              sie znow kolo Jubilata (tu mozna by zrobic skrety, rozgalezienia linii itd).
              Nastepnie po moscie Debnickim do Ronda Grunwaldzkiego (podziemny przystanek),
              aby nastepnie wschodnim obrzezem os Grunwaldzkiego dotrzec w okolice
              Kapelanki/Kobierzynskiej lub tez Brozka, co dalo by rowniez mozliwosc
              polaczenia z Lagiewnik, poprzez Tichnera (i w pierwszym liscie wymienione
              ulice) do Kurdwanowa.
              Rowniez chcialby sie zapytac czy ktos wiec cos na temat przedluzenia planowanej
              linii szybkiego tramwaju z Dw. Towarowego na Azory? Od petli na os. Krowodrza
              Gorka najpierw w strone Opolskiej a potem wzdluz tej ulicy po jej poludniowej
              stronie jest przeciez zostawiony szeroki pas zieleni, a dwa zejscia z kladki
              dla pieszych nad ta ulica sugeruja niedwuznacznie, ze takie byly kiedys plany!
              Ah! I jeszcze plany linii od Cm Rakowickiego przez Pradnik na Mistrzejowice.
              Czy ktos wie cos wiecej? Bo wydaje mi sie, ze tramwajka wzdluz Opolskiej, a
              pozniej przez , kolo marketow i akademikow do Huty wydawala by mi sie rowniez
              bardzo na miejscu i potrzebna... To tyle moich przemyslen! Niech duch
              tramwajkowy w narodzie nie ginie. Pozdrowionka z Chicago. Matio
              • kuba203 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 26.09.03, 21:23
                Gość portalu: matio69 napisał(a):

> Ale ja bardziej optowalbym za
                > pogrzebaniem go w ziemi:

Na razie pogrzebano w ziemi jego plany.
                I jeszcze mam pytanie: gdzie jest Os. Grunwaldzkie?
                • Gość: matio69 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.proxy.aol.com 28.09.03, 23:53
                  kuba203 napisał:
                  >
                  > Na razie pogrzebano w ziemi jego plany.
                  > I jeszcze mam pytanie: gdzie jest Os. Grunwaldzkie?

Z ta nazwa to troche pofantazjowalem, ale wcale nie jestem pewien czy tak sie
                  to osiedle przypadkiem nie nazywa... chodzi mi o to miejsce ograniczone ulicami
                  Konopnickiej, Monte Cassino i Kapelanka. No niech sie ktos odezwie i mnie
                  poprawi albo przyzna, ze mialem racje. Zdrowko! Z Chicago stukal dla Was:
                  Matio
                  • adas29 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 29.09.03, 09:17
                    Obstawiam: os. Podwawelskie
                    • kuba203 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 30.09.03, 17:21
                      adas29 napisał:

> Obstawiam: os. Podwawelskie

Na to wygląda :)
                    • Gość: matio69 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta IP: *.proxy.aol.com 01.10.03, 08:53
                      Zwracam honor! Oczywiscie, chodzilo mi o os. Podwawelskie!
                      Zainteresowanych przepraszam!
                      Pozdrowka!
                      Matio69
                      • adas29 Re: Tramwaj wzdłuż Herberta 01.10.03, 09:21
                        Gość portalu: matio69 napisał(a):

> Zainteresowanych przepraszam!

Eeeeno przestań - a niby dlaczego mielibyśmy się obrażać. My jesteśmy tutaj
                        luzaki (choć wyjątki też się zdarzają). Czasami gorzej błotem się obrzucamy,
                        ale i tak sie nie obrażamy.

"To ludzka rzecz pogadać" hihihi.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka