Dodaj do ulubionych

Katolickie liceum

IP: *.tktelekom.pl 07.06.08, 20:47
Czy ktoś z Was wie coś, lub słyszał o liceum sióstr prezentek na ulicy jana?
Złożyłam tam papiery, ale chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej, bo
spotkałam się z różnymi opiniami... jedni mówią że szkoła świetna, inni
przeciwnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Aśka21 Re: Katolickie liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:37
      Yo! Jestem uczennicą gimnazjum owych sióstr, jednak moja siostra chodzi do nich
      do liceum i chwali sobie szkołę. Fakt, poziom jest dosyć wysoki, ale to chyba
      dobrze, bo uczniowie nie mają problemów na maturze - a to ważne. Sam budynek nie
      jest duży, łączy się z gimnazjum i mieści się na drugim piętrze, co widziałaś,
      jak składałaś papiery :) nosimy mundurki - taa... tradycja od 400 lat ^^, ale
      nikt nie narzeka. Mundurki są galowe - takie z kołnierzem marynarskim oraz
      dzienne (chałaty). Te ostatnie, powiedzmy, że gdy wpadają w ręce uczniów nigdy
      nie są takie same, bo każdy przerabia je tak, aby mógł je odróżnić od
      pozostałych (ok. 300). Nauczyciele nakładają znaczny nacisk na rozwój nie klasy,
      ale poszczególnego ucznia. Dodam, że wchodząc w mury szkoły trzeba uzmysłowić
      sobie, że przez 3 lata nie będzie można ani zafarbować włosów, ani zrobić na
      nich pasemek. Strój codzienny też musi być odpowiedni, mam na myśli, że spódnice
      nie mogą być za krótkie - mini odpada, a bluzki z odpowiednim dekoltem, żeby
      stanik nie był na wierzchu, że to tak ujmę. Mimo, że jest to szkoła katolicka,
      uczniowie nie są jakimiś kosmitami, ale zwykłymi ludźmi, od których możesz
      oczekiwać pomocy w każdej chwili. Najważniejsze, że szkoła jest jak dom. Trudno
      w to uwierzyć, sama nie mogłam się do tego przyzwyczaić, ale później zaczęłam to
      doceniać. To chyba tyle z mojej strony. Życzę powodzenia!
    • Gość: Grrr Re: Katolickie liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:26
      Nie znam sióstr prezentek, ale na podstawie doświadczeń z gimnazjum sióstr
      augustianek nigdy bym nie posłała dziecka do szkoły prowadzonej przez zakonnice.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka