Gość: Rob IP: *.net.autocom.pl 25.06.08, 22:42 150 tyś ? troche drogo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ejo Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 22:52 poraz kolejny wychodzi brak rzetelności dziennikarzy. 150 tyś za tłumaczenie? i z artykułu wynika równiez że w te dwie godziny przetłumaczono ok. 100 tyś pism. Brawo. tak należy pracować Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy 26.06.08, 08:56 Gość portalu: ejo napisał(a): > poraz kolejny wychodzi brak rzetelności dziennikarzy. 150 tyś za > tłumaczenie? Może nie tyle brak rzetelności, ile brak kompetencji. Zapewne miało być 150 zł (to jest realistyczna, choć niemała stawka za tłumaczenie ekspresowe prostego dokumentu), ale widać komuś w redakcji wydało się, że to za mało, więc dopisał te tysiące. Nie przyszło biednemu redaktorowi do głowy, że w ten sposób koszt tłumaczenia wielokrotnie przekracza cenę auta sprowadzonego z Niemiec. Przy czym w to, że jacyś przysięgli podpisywali i opieczętowywali in blanco, wierzę. Cóż, idiotów nie sieją - sami się rodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Nie potrafisz liczyć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 09:22 1000 x 150 = 150 tyś Miałeś lufe z matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumburak Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 23:48 Tłumaczom się chyba dobrze powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.net.upc.cz 01.07.08, 11:30 > Tłumaczom się chyba dobrze powodzi. jak ktos jest w stanie przetlumaczyc sto tysiecy stron w dwie godziny, to mu sie jaknajbardziej nalezy ;)))))))) brawo wyborcza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.chello.pl 26.06.08, 02:15 Kochani REDAKTORZY, jak bym miał dać 150 tysięcy złotych jak piszecie powyżej za tłumaczenie to za te pieniądze kupiłbym sobie w polskim salonie wypasioną furę i nie musiałbym niczego tłumaczyć.......coś chyba przesadziliście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Pedro Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.centertel.pl 26.06.08, 08:27 Taką wypasioną furą jeździł syn tej Pani ( właścicielki), BmW za 350 tys.Tak było nie tylko z niemieckim, ale z wszystkimi językami.Na biednych tłumaczy robił sztab studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winny Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 79.139.11.* 26.06.08, 09:04 tak, sztab studentow-pisaczy. oczywiscie chodzi o biuro symultanka. tyle bledow bylo ze teraz sie nie dziwie juz dlaczego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.ists.pl 26.06.08, 09:06 ten koles i jego matka zastraszali wszystkich innych tlumaczy w krakowie, byly pobicia, grozby, nawet palili samochody innym tlumaczom, zrobili sobie mafie. Dopiero po 3 latach prokuratura sie za nich wziela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tłumacz Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 12:09 Jeżeli jest tak, jak piszesz, to jakaś totalna patologia... Zwyrodnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRESZCIE POLICJA Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 79.139.11.* 26.06.08, 12:28 ww6.tvp.pl/View?Cat=8979&id=742020 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 82.160.224.* 26.06.08, 15:17 pani grazyna piesiak ktora wypowiada sie w materiale tvp sama dawala i daje kartki in blanco do biur tłumaczeń rany co za hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gpiesiak Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.chello.pl 27.06.08, 06:10 Szanowny Kolego/Koleżanko, w obliczu zaistniałej sytuacji bardzo proszę o przedstawienie się, bo to co mówisz, jest oszczerstwem. Z biurem, o którym mowa, nigdy nie miałam nic wspólnego. Nigdy nie dawałam i daje kartek in blanco G.Piesiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa_Karolczyk Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.wlb.vectranet.pl 27.06.08, 14:40 Grażyno, Wiesz przecież, że człowiek o morale, króte pozwala mu na opluwanie innych osób, nigdy sie nie przedstawi. Ot gnida, jak rzadko. Dobrze się stało, że wystąpiłaś w tym reportażu, ale źle się stało, że autor nie zaznaczył wyraźnie, że Twoje stanowisko, jest ze wszech miar zgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.piesiak Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.chello.pl 27.06.08, 06:17 Szanowny Kolego/Koleżanko (raczej koleżanko ;)) bardzo prosze o przedstawienie sie, gdyz w obliczu zaistniałej sytuacji Twoja wypowiedz jest oszczerstwem. Ze wspomnianym biurem nigdy nie pracowalam, nigdy nie rozdawalam i nie rozdaje kartek in blanco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 79.139.11.* 27.06.08, 08:46 powinna ich Pani podac do sadu. oczerniaja kazdego, kto stanie im na drodze. szykanuja i zastraszaja tlumaczy. smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.Tokarski Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.citynet.pl 27.06.08, 11:13 Droga Koleżanko/Drogi Kolego To, że ktoś nauczył Cię w życiu, że tylko złodziejstwem i oszczerstwem można do czegoś dojść, świadczy tylko o Tobie. Kiedy przygotowywałem ten materiał, który zresztą bez fałszywej skromności muszę powiedzieć, że został wysoko oceniony, dzwoniłem do kilkunastu biur tłumaczeń. Wszyscy mówili to samo...taki proceder istnieje i jest na porządku dziennym, ale nikt nie chciał powiedzieć tego do kamery. Zdecydowała się tylko Pani Grażyna i to z wielkimi obawami, że pojawią się właśnie takie komentarze. Waż więc słowa, bo ja za moje wziąłem odpowiedzialność na antenie telewizyjnej, a Ty w internecie możesz napisać wszystko, bo jesteś anonimowa/y. Pamiętaj tylko, że do momentu, aż ktoś nie sprawdzi z jakiego adresu IP została wysłana ta wiadomość... Odpowiedz Link Zgłoś
iza_szczypka Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy 27.06.08, 14:01 Co nie zmienia faktu, ze moim zdaniem Sz. Pan niewystarczająco zadbał o dobre imię Grażyny i nie podkreślił, że występuje ona w materiale jako fachowy konsultant, a nie osoba winna. Przecież wiadomo, jaki procent ludności rozumie, co się do nich mówi w TV... więc niestety trzeba DUŻYMI LITERAMI. A teraz będą na niej psy wieszać. Co do samego precederu - owszem, istnieje lub usiłuje zaistnieć dzięki nieuczciwym agencjom. Do prowadzenia agencji nie trzeba mieć świadectwa niekaralności i nieskazitelnej reputacji, za to do bycia tłumaczem przysięgłym i owszem (patrz ustawa). Dlatego bardzo się dziwię PT Kolegom, którzy na takie sugestie rożnych agencji odpowiedzieli pozytywnie. Chyba zabrakło świadomości prawnej, wymaganej przecież od przysięgłego. Sama znajomość języka, nawet doskonała, w tym zawodzie nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_szczypka Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy 27.06.08, 14:12 Objaśnienie dla osób nie będących tłumaczami: tłumacz przysięgły nie musi wykonywać tłumaczenia osobiście, może potwierdzić prawidłowość tłumaczenia wykonanego przez inną osobę. Tym niemniej, warunkiem koniecznym potwierdzenia zgodności czegokolwiek z czymkolwiek jest przeanalizowanie obu dokumentów przez osobę potwierdzającą. I tego właśnie tu zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.net.upc.cz 01.07.08, 11:37 > Droga Koleżanko/Drogi Kolego > > To, że ktoś nauczył Cię w życiu, że tylko złodziejstwem i oszczerstwem można do > czegoś dojść, świadczy tylko o Tobie. Kiedy przygotowywałem ten materiał, któr > y zresztą bez fałszywej skromności muszę powiedzieć, że został wysoko oceniony, chyba jako zart albo moze sami zartowali a pan nie zalapal...? 100 000 stron w dwie godziny ?? 150 tys. zl. ... za co...? Za strone w trybie ekspresowym?? Teraz jest "150"... 150 wolu?? Za strone?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 83.2.175.* 30.06.08, 23:25 Chodzi o biuro Symultanka... Nic dziwnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 12:33 O biuro której Pani chodziło? może wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tom. Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 79.139.11.* 26.06.08, 12:53 Chodzi o symultanke szybawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biurko szybawska ukrywa sie juz za granica! IP: *.ists.pl 26.06.08, 19:33 Szybawska razem z synkiem zwiala juz z milionami zarobionymi na przekretach, podobno kupila dom i siedzi juz za granica ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakow Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 79.139.11.* 26.06.08, 13:10 czy ktos moze wie czy w Krakowie funkcjonuja ich biura? dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tłumacz Tłumacze przysięgli IP: *.lan-177.netconnect.pl 26.06.08, 14:04 utrudniają dostęp do zawodu innym tłumaczom podobnie jak notariusze, adwokaci itd. Ceny są wysokie, ponieważ brakuje konkurencji.Jestem uczciwym tłumaczem nieprzysięgłym i wiem ile sie trzeba napracować, żeby godnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
karabinet Re: Tłumacze przysięgli 26.06.08, 21:53 Mógłbyś/mogłabyś rozwinąć swoją karkołomną tezę? Gość portalu: tłumacz napisał(a): > utrudniają dostęp do zawodu innym tłumaczom podobnie jak notariusze, adwokaci > itd. Ceny są wysokie, ponieważ brakuje konkurencji.Jestem uczciwym tłumaczem > nieprzysięgłym i wiem ile sie trzeba napracować, żeby godnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mantoska Re: Tłumacze przysięgli IP: *.aster.pl 26.06.08, 22:22 a któż to Szanownemu Koledze utrudnia dostęp do wykonywania zawodu tłumacza przysięgłego, chyba tylko egzamin, którego Szanowny Kolega zapewne nie zdał. Odnośnie drugiej części wypowiedzi Szanownego Kolegi potwierdzam, trzeba się bardzo napracować by godnie żyć i to właśnie dlatego, że jest duża konkurencja, wielu tłumaczy stosuje stawki dumpingowe,co skutkuje tym, że podcinają gałąź na której siedzą. Stawki bardzo łatwo jest obniżyć lecz zdecydowanie trudniej podnieść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tłumacz przysięgły Re: Tłumacze przysięgli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 23:17 Przystąp do egzaminu, będziesz przysięgłym - czyżby za wysokie egzaminacyjne progi? ;-) Jestem tłumaczem przysięgłym, a jednak ok. 90% moich dochodów pochodzi z tłumaczeń zwykłych. Konkurencja jest i cały czas rośnie, i to myślę, że dość spora, no ale są biura oferujące 20 netto za stronę rozliczeniową (oczywiście tłumaczowi, od klienta biorą 30 wzwyż) i są też takie, które płacą bardzo przyzwoicie. Bądź drogi - będziesz miał bogatych klientów - tego się trzymam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowww Re: No i co, dalej działają IP: *.ists.pl 27.06.08, 11:28 kazdy kto dla nich pracuje nawet zwykle dziewczynki mrowki co stukaly w klawiature udajac tlumaczki tez beda pociagniete do odpowidzialnosci za falszowanie dokumentow ...... kto madry to juz dawno zwial z symultanki Odpowiedz Link Zgłoś
matt.cobosco Re: No i co, dalej działają 27.06.08, 14:34 Kto mądry, ten omijał Symultankę szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 149.156.26.* 01.07.08, 11:55 Ale czo oni tłumaczyli dobrze, czy źle? Bo mam wrażenie, że co do samej komptencji tłumaczenia zastrzeżeń nie było żadnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Policyjne przeszukania w biurze tłumaczy IP: 149.156.26.* 01.07.08, 11:57 Przecież to jest jeszcze gorsze od tych cyrków Ziobry! Odpowiedz Link Zgłoś