Dodaj do ulubionych

Pomocy: informatyka na AGH czy UJ?

13.07.08, 18:47
Zakwalifikowałem sie na st. dzienne na informatykę na AGH (na Wydz.
Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki) i na UJ (Wydz.
Matematyki i Informatyki), w obu przypadkach w pierwszej połowie na liście
rankingowej. Nie mogę się zdecydować, którą uczelnię wybrać, a muszę szybko
podjąć decyzję. Czy ktoś mi może pomóc? Będę wdzięczny za wszelkie informacje
o studiach informatycznych na tych uczelniach.
Obserwuj wątek
    • doktor_hiszpan Bezsprzecznie AGH 13.07.08, 22:51
      jeden z najlepszych wydziałów w Europie. Bez wątpienia.
      • niezdecydowany1989 Re: Bezsprzecznie AGH 13.07.08, 23:36
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę wdzięczny za więcej szczegółów
        • kr_ka_11 Re: Bezsprzecznie AGH 14.07.08, 07:06
          po AGH masz po prostu gwarantowana prace wszedzie w Europie, ten kierunek razem
          z Automatyka i Robotyka to kierunki o najwyższym poziomie. nie bedzie napewno
          lekko. Informatyka na UJ istnieje krócej i jednak ustępuje AGH honorowego
          miejsca, związanego właśnie z tym stażem doświadczenia i wysokiego poziomu. a
          tak swoja droga, jak Ty składałeś te papiery, w ciemno? kogo nie zapytasz ten
          doradzi Ci ten kierunek jak to napisal doktor_hiszpan "bezsprzecznie" na AGH.
          nie wiem jakich szczegółów potrzebujesz?
          • niezdecydowany1989 Re: Bezsprzecznie AGH 14.07.08, 09:49
            Dzięki za opinię. Mieszkam w płn.-wsch. części kraju i tutaj nie bardzo jest
            kogo pytać o AGH czy UJ. Dlatego pytam tych, którzy są najlepiej zorientowani w
            temacie, z nadzieją, że mi pomogą. Każda opinia jest dla mnie cenna i za
            wszystkie z góry dziękuję.
            • Gość: Wysocki Re: Bezsprzecznie AGH IP: *.ghnet.pl 03.02.09, 00:19
              studia na UJ sa o wiele trudniejsze, niektorzy twierdza ze bardziej
              teortyczne, ale ja twierdze ze to wlasnie dobrze :]. W rankingu
              WPROST przeprowadzonym jakis czas temu UJ byl drugi w Polsce z
              kierunkow informatycznych, zaraz po takim samym kierunku na UW. UJ, w
              przeciwienstwie do AGH, jest rowniez rozpoznawalny za granica a
              dyplom magista tej uczelni ma zasieg europejski (o ile mi wiadomo AGH
              takiego zasiegu juz nie posiada, chyba ze cos sie niedawno zmienilo).
            • Gość: Wysocki Uniwersytet Jagiellonski IP: *.ghnet.pl 03.02.09, 00:20
              studia na UJ sa o wiele trudniejsze, niektorzy twierdza ze bardziej
              teortyczne, ale ja twierdze ze to wlasnie dobrze :]. W rankingu
              WPROST przeprowadzonym jakis czas temu UJ byl drugi w Polsce z
              kierunkow informatycznych, zaraz po takim samym kierunku na UW. UJ, w
              przeciwienstwie do AGH, jest rowniez rozpoznawalny za granica a
              dyplom magista tej uczelni ma zasieg europejski (o ile mi wiadomo AGH
              takiego zasiegu juz nie posiada, chyba ze cos sie niedawno zmienilo).
              no, i ten prestiz ;)
      • Gość: beata Re: Bezsprzecznie AGH IP: *.gemini.net.pl 14.07.08, 17:42
        Zdecydowanie AGH
    • anka.kh Re: tylko AGH 14.07.08, 08:45
      Sama studiowałam na UJ, i szczerze stwierdzam, że nauki ścisłe - tylko na
      ukierunkowanych, 'ścisłych' uczelniach.
      • marceliszpak Re: tylko AGH 14.07.08, 10:53
        trudno sie zgodzic z tym stwierdzeniem , np. fizyke to gdzie w krakowie studiowac?
    • marceliszpak Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 14.07.08, 10:41
      jezeli ktos ci pisze ze masz gwarantowana prace po jakichkolwiek studiach to
      znaczy ze pisze pierdoly.z calym szacunkiem agh to nie mit i w europie to raczej
      szeroko o agh nie slyszeli , co nie zmienia faktu ze informatyka na agh jest na
      wysokim poziomie. uj tez ma swoje plusy - zreszta biorac pod uwage znajomosc w
      europie to pod tym wzgledem uj jest zdecydowanie bardziej renomowany - ale wierz
      mi jako przyszly informatyk mozesz o takich problemach zapomniec bo zatrudniajac
      informatyka patrzy sie przede wszystkim na jego wiedze. konkluzja jest
      nastepujaca - jedena i druga uczelnia daje mozliwosci zeby zdobyc sensowna
      wiedze - na uj jest ta wiedza o szerszych podstawach matematyczno teoretycznych,
      na agh z tego co wiem wiecej jest fizyki i wieksza jest ilosc poznawanych
      technologii. ale podkreslam ze sa to tylko mozliwosci - reszta zalezy od ciebie...
      po jednym i drugim kierunku moze byc z ciebie dupa a nie informatyk
      • Gość: ja słuszna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 17:29
        ...
    • Gość: UJ Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 14.07.08, 19:15
      poczukaj na forum gazety podobne tematy, np ten chyba najswiezszy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=79745174&a=79745174
      i pozdro dla zapatrzonych w agieh, konkursy progamistyczne naleza
      przewaznie do uniwersytetow, oczywiscie politechniki tez maja swoje
      sukcesy, nie twierdze ze agh to zla uczelnia, ale bez przesady zeby
      mowic ze tylko agh sie liczy przy wyborze.

jak dla mnie, po uniwerystecie bedziesz swietnym programista, po
      agiehu ekspertem w jakiejs technologicznej dziedzinie(duzo
      elektoniki itp), przegladnij tez program studiow, kim chcesz byc
      wibierz samodzielnie
      • Gość: link Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 14.07.08, 19:30
        czytaj jeszcze: iiforum.ksi.ii.uj.edu.pl/viewtopic.php?
        f=11&t=351
        • Gość: link_poprawny Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 14.07.08, 19:31
          iiforum.ksi.ii.uj.edu.pl/viewtopic.php?f=11&t=351
          • zieeeew Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 17.07.08, 04:39
            UJ mialo klopoty z kadra spore, infa na AGH, a szczegolnie na EAiA, jest lepsza.

próg? chyba wszyscy chętni zostali przyjęci, słyszałem, że dzwonili do osób z samego dołu listy 'czy nie chcą przypadkiem podjąć studiów'
            \/
            cytat z powyzszego linka - rowniez swiadczy na niekorzysc UJ
            • Gość: UJ Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 17.07.08, 22:24
              dla mnie to swiadczy tylko o tym ze ludzie sie UJotu boja, jest
              troche mniej przyjazny dla studentow
    • quille Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 17.07.08, 13:20
      nie studiuję ani tu ani tu (informatyki), ale znam ludzi z obydwu kierunków i
      powiem tylko, że mój znajomy "informatyk" z UJ ma problemy z pomnożeniem przez
      ułamek i z konfiguracją konta w thunderbirdzie, a żeby policzyć procent z
      jakiejś liczby to potrzebuje specjalnego programu...
      • Gość: UJ Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 17.07.08, 22:23
        no to niesamowite ze Ty potrafisz mnozyc i nie studiujesz na UJ,
        trzymaj tak dalej, a znajomy niech Ci bajek nie opowiada ze tu
        studiuje albo nie zna sie na matmie :)
        • quille Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 18.07.08, 13:56
          studiuje, studiuje, na 100% :D był nawet na Erasmusie, bo ma taką dobrą średnią :P
          a ja studiuję na UJ, ale bynajmniej nie informatykę
        • quille Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 18.07.08, 13:57
          oczywiście nie mówię, że każdy student informatyki na UJ taki jest, raczej
          odwrotnie, mój znajomy to ewenement, no ale sam fakt, że jest na 3 roku i nie
          wywalili go w pierwszym semestrze daje do myślenia
          • Gość: UJ Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 18.07.08, 16:21
            pytanie precyzujace,ta na UJ kolegi to informatyka na wydziale
            matematyki i informatyki czy informatyka stosowana na wydziale
            fizyki i astronomii?
            • quille Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 19.07.08, 23:07
              studiuje informatykę stosowaną na Wydziale Fizyki i Astronomii
              • Gość: UJ Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.miechow.com 20.07.08, 11:31
                no widzisz a my tu mowimy o tej zwyczajnej informatyce na wydziale
                MiI (matematyki i informatyki) :)
    • Gość: Leniewo Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 18:02
      Przede wszystkim - na AGH informatyki są dwie i ostro ze sobą konkurują. Jedna "stara", co chyba spoczęła na laurach po otrzymaniu nowego budynku (ki.agh.edu.pl na wydziale IET). Tam jest brzydkie podejście do studenta - będziesz miał wykład, potem na laborkach wcisną ci projekt do zrobienia i spadaj. Jest tam trochę jak z góralami w Zakopcu - "do nas i tak turyści przyjadą". A druga to informatyka w KIS (stosowana) - dużo więcej praktyki, zajęć-labów, itp. (kis.agh.edu.pl - na wydziale EAIIB). Niepozorny budynek (C2) a w środku na przykład to: sieci.kis.agh.edu.pl, albo to: grafika.kis.agh.edu.pl. Szczególnie z tymi sieciami są mocni - sprzętu tyle, że ledwo się mieści. Choć Cisco jest na tej pierwszej - zupełnie nie wiem dlaczego. Moim zdaniem - warto na pewno na AGH i jak najbliżej praktyki. W firmach liczy się to co potrafisz (i tak cię tam sprawdzą) - papierek jest mniej ważny.
      • kragon Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? 08.07.14, 14:49
        a moze informatyka analityczna na uj...
        tam podobno ucza dobrze.
        A przynajmniej znaha sie na fachu jak malo kto.
        Absolwenci maja problem: wzuac oferre z Google czy z FB.
        No dobrze, zanim sie zostsnie absolwentem trzeba due niezle napracowac. I to jest ten wuekszy problem. Ale to najlepsze studia w okolicy.
    • Gość: tom Re: Pomocy: informatyka na AGH czy UJ? IP: *.rev.cloud.scaleway.com 17.12.15, 14:14
      nie w Polsce.
      za granicą niewiele drożej się studiuje, ale się STUDIUJE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka