Gość: !!!!!!!!!! IP: *.autocom.pl 01.08.08, 22:13 "Niedzielne handlowanie na Żydzie" aj waj antysemickie hasła ;P pewnie to jakiś kibol jest autorem artykułu! zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: crac.87 Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 22:14 szczerze mówiąc strasznie wygląda obecnie plac nowy i ta działka. wieczorem panuje tam wprawdzie fajna atmosfera, ale w dzień widać obrzydliwy asfalt i nędzę. podoba mi się, że drobni kupcy sprzedają tam warzywa, starocie, cokolwiek, ale oprawa jest potworna. Nie mam nic przeciwko małomieateczkowej ale kolorowej dzielnicy, ale asfalt, brud, betonowe latarnie, tandeta nie tworzą dobrego klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatalne dojście Re: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.bilgoraj.mm.pl 02.08.08, 17:54 Chociaż nie mieszkam w Krakowie, ale czasem tam bywam i uważam, że wszystko da się zrobić i apartamentowiec i dogodne, estetyczne miejsce na stragany. Mam natomiast inne uwagi co do Krakowa. Chodzi mi o dojście ze strony Rynku Głownego do Stacji PKS. Otóż jest bardzo skomplikowane dla gości. Nie ma informacji strzałek. Ludzie się plączą, wreszcie systemem "koniec języka za przewodnika", okazuje się, iż iść należy przez galerię handlową. Jednak i tam ( poza informacją na drzwiach wejściowych, ale nie wszystkich), na terenie galerii nie ma żadnych strzałek , wskazówek. Podróżni biegają z bagażami po galerii, pytając kogo popadnie w którą stronę. Koszmar. Apeluję, żeby tablice informacyjne wraz ze strzałkami zostały zamieszczone już na kilkaset metrów przed galerią i wewnąrz także. Fatalnie, że nie ma dogodnego dojścia do stacji bez potrzeby "wizyty" w galerii. Apel do władz miasta, do PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Nasza wesoła galeria 03.08.08, 15:40 - prywatnie banda niedouczonych chamów - wkłada wiele wysiłku w to, by w środku nie było ŻADNYCH strzałek ani informacji jak dojść do dworca kolejowego lub autobusowego. Taki nowy sposób zatrzymywania klientów. Ale nikt o tym nie pisze, bo to przecież nie wypada...taka piękna galeria. Gazetę własną wydaje, a jakie urządza śliczne pokazy mody dla dresów? Pyszności. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Element Re: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.crowley.pl 06.08.08, 09:42 Bo to ma tak być- żebyś musiał przejść przez galerię, wtedy może coś kupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal nad waly Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.centertel.pl 01.08.08, 22:15 juz wiemy dla kogo bedzie dzialka jak i inne grunty miejskie pani dyrektor w doborowym towarzystwie won z majchrem i spolka z naszego miasta!!!!!!! "- Ta działka to jedna z ostatnich tak prestiżowych lokalizacji na Kazimierzu. Inwestor, który postawi tam apartamentowiec, będzie mógł sprzedać mieszkania w cenie nawet 15 tys. za m kw. powierzchni użytkowej - mówi Michał Bogdaszewski z Fisheye Properties Establishment." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Błonia niech też zabuduja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 22:25 Błonia niech też zabuduja , przecie to nieekonomiczne by trawa tak darmo rosla dla Krakowian skoro mozna tam bez trudu zmieścic parenaście apartamentowców w cenie z metr mieszkania min 10 tyś, niech zabuduja każda pierzeje , każdy skwer i płaczmy że jedynie Jordan mial światłe myslenie że miasto to także park , skwery , zieleń a nie przeliczanie na PLN ale jak znam życie o z ogrodu jordanowskiego tez coś uszczkna by ...jka to łądnie nazwy klika urzedniczo -architecka ...ładnie domknać jakąś pierzeje ...zawsze tak mówią ;o\ Odpowiedz Link Zgłoś
inaa1 Re: Błonia niech też zabuduja 02.08.08, 11:10 a może na środku Szerokiej też za chwilę postawią jakiś apartamentowiec. tyle miejsca się przecież tam marnuje... co prawda stragany na Placu Nowym piękne nie są, ale przecież można je zmodernizować, a nie od razu wyrzucać i budować kolejnego potwora, zwanego apartamentowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.chello.pl 01.08.08, 22:28 Aż mi się nie chce wierzyć w to, co przed chwilą przeczytałem! Kolejny apartamentowiec??? Ktoś znowu pracuje nad poważną łapówką od developera?? I co to w ogóle za pomysł, żeby ten plac zniszczyć... Jak Boga kocham, jeśli to miałoby przejść - przykuję się tam niczym ekolog chroniący drzewa pomniki przyrody - i mam nadzieję, że nie ja jeden, ale i tysiące innych zwykłych zjadaczy zapiekanek u Endziora!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toma Re: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.devs.futuro.pl 02.08.08, 09:16 Chłopie! Na pewno nie bedziesz sam!!!! Podpisuje sie rekami i nogami!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia K. Re: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.multi-play.net.pl 03.08.08, 12:57 Człowieku przeczytaj spokojnie i uważnie artykuł zanim się przykłujesz. Endzior pozostanie nienaruszoany jak i caly pl.nowy. Jedyne co zniknie to zulerski targ staroci i zule ktore okupuja codziennie stragany naprzeciwko Singera. I bardzo dobrze. Koniec z syfem w Kraku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirasole Re: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.worc.ox.ac.uk 03.08.08, 13:35 Zgadzam się z Marcinem! Trzeba jakąś petycję napisać i rozesłać po znajomych (i nieznajomych), odwiedzających plac Nowy, bo właśnie przez targ, żuli, starocie, itd. Kazimierz jest inny, nie taki wymuskany i turystyczny! Niech żyją zapiekanki i prawdziwe życie miasta, a nie plastik i szkło kolejnego apartamentowca! Odpowiedz Link Zgłoś
o13y że co proszę? 01.08.08, 22:31 magistrat się na dawne plany zagospodarowania i wytyczne konserwatorskie powołuje? Wstydu, cholera ani godności za grosz nie mają. A wiedzą chociaż o JAKIE (gdzie zapisane) wytyczne konserwatorskie chodzi? A gdzie był Magistrat gdy Likusy składały o blok przy Remuh (teraz sie buduje). Wtedy nikomu nie przyszło do głowy do tych wytycznych zajrzeć? A budynki przy Węgłowej (dawny rynek kazimierski, ostatnia gazetowa afera). A bulwar? a zakusy parkingowe na Bulwarze Inflanckim? Proszę sie szanowni urzędnicy albo podszkolić, albo nie zmyślać z taką bezczelnością. NIE ISTNIEJĄ wiążące prawnie wytyczne konserwatorskie. Co najwyżej te, co je dopiero konserwator da. Jak urząd zechce je wziąć pod uwagę oczywiście. Ale nie musi. Ale on stale mówi, że nic nie może. Idylla po prostu tym razem. Pod biura pójdzie. Już dziś z hotelami przy Żydzie jest kłopot, bo za duzy hałas. A mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vb Re: że co proszę? IP: *.chello.pl 01.08.08, 22:48 Apartamentowiec na kształt kamienicy bym przełknął. Ale parking podziemny pod budynkiem ?! Na środku Placu Nowego ?! Nie dość, że burżuj zamieszka w samym środku Kazimierza to jeszcze będzie się tam woził furą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Wyp.. to dziadostwo z Kazimierza IP: *.eranet.pl 02.08.08, 10:55 Bardzo dobrze, że magistrat chce usunąć targowisko i zbudować apartamentowiec, bo wstyd jest pokazywać znajomym z mniejszych od Krakowa miejscowości takie dziadostwo jak na Kazimierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatul Re: Wyp.. to dziadostwo z Kazimierza IP: *.autocom.pl 02.08.08, 11:04 A co im potem pokażesz? Apartamentowiec z podziemnym parkingiem??? To co określasz dziadostwem to niepowtarzalny klimat Kazimierza. Jeśli zabraknie takiego "dziadostwa" to pozostanie nam tylko betonowa pustynia. Uratowali ekolodzy Rospudę uratują krakowianie Kazimierz! A samorząd do krzeseł nie jest przyspawany, choć pewnie tak im się wydaje. Jeśli mieszkańcy stanowczo powiedzą "nie" to nasi samorządowcy będą mieli g**** do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: Wyp.. to dziadostwo z Kazimierza IP: *.eranet.pl 02.08.08, 17:29 "Niepowtarzalny klimat Kazimierza" - chyba niepowtarzalny smród na Kazimierzu. Zawsze, gdy słyszę ten argument o niepowtarzalnym klimacie i zaczynam współczuć ludziom, którzy mają tak ograniczoną wyobraźnię, ze nie potrafią sobie po uporządkowaniu przestrzeni wyobrazić innego może lepszego klimatu. Krakowianie w ogóle najlepiej czują się we własnym smrodku i nie widzą, że Kraków w ich wydaniu z niepowtarzalnym klimatem coraz bardziej zaczyna przypominać... Bangladesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.08, 23:08 "mowa jest o trzykondygnacyjnym budynku z mieszkalnym poddaszem z lukarnami, który swą formą nawiązywałby do sąsiedniej zabudowy" - czyli nalezy rozumiec, ze bedzie ze szesc kondygnacji i bedzie nowoczesnym gniotem, szkoda tego miejsca i klimatu. Kolejny etap podcinania galezi na jakiej sie siedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Cześć znawcy 01.08.08, 23:19 A czy ktoś wie, czy na tym straganowym placyku, o który jest rozróba - tak powiedzmy ze 70 lat temu - to stała np dwupiętrowa kamienica? Czy nie stała? (przypominam, że przedtamtowojenne dwa (plus wysoki parter i suteryna, której się dziś nie praktykuje,z tego co wiem...), to dzisiejsze prawie-trzy. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraaa Re: Cześć znawcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 23:34 no to powiem ci ze masz nieaktualne wiadomosci ...własnie jest złozona wztka o zagospodarowanie dziedzinca wawelskiego , konkretnie chodzi o miejsce obecnie porosniete trawą gdy mija sie alejka katedre zygmuntowska kierujac sie w strone zamku sa tam murki zielona trawa , jak sie usiadze na wprost jest droga na zamek w tyle jest budynek z cegly w nim sie chyba mieszcza tzw mieszkania pracownikow wawelu z prawej strony jest mur z widokiem na wisle ...planuja hotel dla turystow co w 1 dzien wawelu nie ogladną + rauty magistratu i biznesu, hotel ma juz podobno robocza nazwę " wzgórze prof majchrowskiego " Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Nazwa bardzo udana. 01.08.08, 23:40 Ale dlaczego tak skromnie? Czy zwyczajny "Hotel Sw.Jacka" nie byłby bardziej na miejscu? c: H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraaaa Re: Nazwa bardzo udana. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 09:32 hm..mysle że na sw nie zgodzi sie dziwisz ....ale dla błogosławonego widze poparcie kuri krakowskiej ...wkońcu widze że im odnawiaja kurie , więc na pewno pokłady wdziecznosci dla J.M mają ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były krakus Cześć helenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 14:33 już po urlopie? To teraz zajmij się niedopuszczeniem do podwyższenia "szkieletora". To jest najważniejsze. Nic nie może być wyższe niż wieża Kościoła na Rynku. Pozdrowienia od Towarzystwa Płaskiej Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były krakus Przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 16:11 Przepraszam, ale ilekroć się nachlam piwa z kolegami z TESCO pod Dublinem, to mi się takie robi, i wypisuję co popadnie. Helenko, nie gniewaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były krakus Re: Cześć helenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 22:33 marna prowokacja.Sama sobie odpowiadasz.Twoje helenko IQ i EQ mnie rozczarowuje. Dzięki takim jak ty, to miasto zejdzie na psy. Mimo wszystko T.P.Z. cię pozdrawia.Mamy nadzieje że odpuścisz, i w Krakowie uda się wybudować, budynki wyższe niż szkieletor.Inwestorowi należy tylko nie przeszkadzać!!! Biurokracja w PL, jest porażająca. PS.mieszkam w innym kraju niż IRL, a zwiedziłem już całą UE i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 23:38 Adam Grzymała Siedlecki "Rozmowy z samym sobą". Polecam. Podobno po odrobinie alkoholu tzw. głosy pojawiają się znacznie szybciej, aniżeli przy trzeźwym odosobnieniu. Opinia Twoja na mój temat - mój dobry człowieku - tyle mnie obchodzi, co śnieg zeszłoroczny. "Dzięki takim jak Ty To miasto zejdzie na psy." Brawo. Teraz do wydawcy. Nie wiem, co to znaczy "odpuścisz" i prawdę powiedziawszy nie chcę wiedzieć, bo gó..arska nowomowa bełkotliwa mnie nie pociąga. Odpuszczanie zaś kojarzy mi się wyłącznie z sakramentem spowiedzi, oraz tzw. odpustem. Zupełnym. Nadzieja, no cóż... radź sobie niebożę niezalogowane, w tej firmie anonimów się nie czyta, od razu do kosza, takie mam zalecenie od dyrekcji. Ponieważ wiem o Tobie wszystko to, co potrzebuję wiedzieć (zdradzają Cię szczegóły stylu, rzecz trudna do opanowania, ale i do zrozumienia niełatwa) zatem wiem i to, czego sam nie wiesz. O sobie. A nie są to miłe rzeczy. "Inwestorowi należy tylko nie przeszkadzać" - cóż za parada stylu... A i myśl lotna. Któż to jest ten inwestor? Banda przekupnych łotrów, zdolnych sprzedać własne dzieci w zamian za zysk? Ludzie, którzy poprzez przekupstwo doprowadzili wizerunek szlachetnego zawodu architekta i budowniczego do poziomu wizerunku prostytucji nieletnich?? Łapownicy odpowiedzialni za kształt projektu UoPiZP? Kolejni szefowie AMW paradujący w kolejce do pierdla? Nadęci błaźni uważający siebie samych za architektów? A może architekci tak zdolni, że widownię "Wisły" wstawili do Parku Jordana, a szatnię zaprojektowali wspólną dla obu drużyn? A "Karta Ateńska" kojarzy się im wyłącznie z piłką nożną? W każdym cywilizowanym kraju sztuki tego rodzaju prowadzą do skutecznych działań urzędniczych, ale nie w takim kraju jak Bolanda. Dlatego też przekonanie o wszechmocy urzędniczej i biurokratycznej w Bolandzie jest niczym "zbiór bzdur" (Dymny). I proszę nie chwal się podróżami, to zmniejszy skalę Twojej kompromitacji bo po pierwsze w Wolnej Polsce wszyscy już byli wszędzie, po drugie Helenka była wszędzie tam, gdzie i Ty, a ponadto była także w wielu miejscach w których nigdy nie byłeś, i - co bardzo prawdopodobne - nie będziesz. Już sam fakt ,że piszesz o jakiejś "UE" obnaża młody wiek Twojego stażu. Bardzo więc proszę, nie gadaj już do mnie, bo ani to rozwojowe, ani śmieszne. To chyba nie za wiele? H. PS: nie sądź nazbyt wiele o długości tego wykładu, to jest wystąpienie publiczne i takie też spełnia zadanie, a to, że posłużyłam się akuratnie Tobą, uznajmy za zbieg okoliczności. H. Gość portalu: były krakus napisał(a): > marna prowokacja.Sama sobie odpowiadasz.Twoje helenko IQ i EQ mnie rozczarowuje > . > Dzięki takim jak ty, to miasto zejdzie na psy. Mimo wszystko T.P.Z. cię > pozdrawia.Mamy nadzieje że odpuścisz, i w Krakowie uda się wybudować, budynki > wyższe niż szkieletor.Inwestorowi należy tylko nie przeszkadzać!!! Biurokracja > w PL, jest porażająca. PS.mieszkam w innym kraju niż IRL, a zwiedziłem już cał > ą > UE i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Cześć znawcy IP: 193.200.133.* 02.08.08, 14:37 Na Wawelu też stały zabudowania. To co? Uzupełniamy zabudowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helenka17 Wybierz sobie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.08, 14:23 Albo Schopenhauer, albo Ajdukiewicz. Coś trzeba uzupełnić - zamiast zabudowy. A jeśli Wawel przeniosą na Pl.Nowy, to chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Wybierz sobie IP: 193.200.133.* 04.08.08, 13:46 To uzupełniaj. Wedle wyboru. ja się w szczypanie po nogawkach nie bawię. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot A własciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 16:18 to dlaczego ja się nie bawię w szczypanie po nogawkach? Hm - może dlatego, ze spódnica nie ma nogawek? Hm - ale w Afganistanie ma - byłem to widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Odpowiedzi na Twoje pytanie 04.08.08, 16:45 udzielił już na szczęście prof Adolf S-B wywalając w kosmos północny szpital. Południowego nie zdążył niestety - i tak już zostało. Szkoda. Pan Prof Adolf swój rozum miał, i nieźle się znał na architekturze. Jak wiemy. Nawet, jeśli zawodowo jesteśmy przygotowani w sprawach geografii i ochrony środowiska. Hm? Skoro zatem pytasz o uzupełnianie, to w stylu wnętrza, o którym mowa- i owszem, tak. A jeśli nie w stylu, to podług innych znanych nam reguł dotyczących urbanistyki i uzupełniania wnętrz miejskich. Jeśli zatem mamy do czynienia z placem o co najmniej XV-wiecznym rodowodzie, ale de facto zastawionym budynkami XIX-wiecznymi i XX-wiecznymi, to eksperymenty wymagają i znawstwa i ostrożności. Coop-Himmelblau wystawili swoją uroczą kancelarię na dachu XIX-wiecznym, ale są majstrami na światowym poziomie, a nie zarozumiałymi kreślarzami, dla których szczytem osiągnięć jest nowe mieszkanie dla córki, najlepiej na Kazimierzu oczywiście, i jakieś fajne auto do podrywania panienek (oczywiście tych panienek, którym auto imponuje), czyli mówiąc pokrótce nie architektura, ale kasa. Minie jednak wiele lat, zanim naszą republiką knajp i burdeli zainteresuje się ktoś poważny. Poważny, czyli taki, o którego ekstrawagancji nie powiemy złego słowa, bo będzie widać bez zbędnego gadania, że jest jednocześnie doskonałą architekturą. Niestety - cud nad Wisłą w rodzaju Arata Isozaki/Krzysztof Ingarden zdarza się niezwykle rzadko. I dlatego nasi kreślarze mogą spać spokojnie. Z rzeczywistą wyceną Krakowa mamy do czynienia przy dworcu, gdzie na jednej z najbardziej eksponowanych działek w Polsce można było wystawić kaszanę, o której już wymieniliśmy moc poglądów. Taka właśnie jest rzeczywista cena Krakowa, krakowskich gruntów i krakowskich możliwości. I doprawdy trzeba być durną krową w rodzaju Pani Dudziny, by publicznie gadać kosmiczne bzdury,że oto Prof Hans K. robi nam wielką łachę, że się pofatygował "ze samego Berlina". Jeśli jakość miejskiej przestrzeni oraz chęć normalnych ludzi (z pieniędzmi) do osiedlania się w niej wydrapie się na poziom stosowny do roli pełnionej przez Kraków w Polsce, to Pan prof Hans - i jego liczni koledzy sami się tu zjawią. A jeśli nie - to nie. Część rozmowy poświęconej ulubionym dywagacjom pt "co było pierwsze - jajko, czy kura?" pozwolę sobie darować. I tak wiadomo, że pierwsze było jajko Fertig-szlus. H. Gość portalu: behemot napisał(a): > Na Wawelu też stały zabudowania. To co? Uzupełniamy zabudowę? Odpowiedz Link Zgłoś
o13y ja wiem 02.08.08, 20:23 pewnie nie tylko ja. Budynki przy Estery w tym miejscu wyburzono na przełomie lat 50. i 60. W sumie mogliby sie nawiązać wysokością do istniejącej tu stacji trafo, jak już mowa o nawiązaniu do zabudowy sąsiedniej :-) Ale idzie mi o hucpiarstwo i idiotyczne argumenty urzędu (o ile dziennikarz wypowiedzi nie zmienił).W życiu żaden urzędnik się dawnymi planami i wytycznymi konserwatorskimi nie przejmował. Mało tego, program rewitalizacji Kazimierza nie ujmuje bardzo poważnego opracowania konserwatorskiego zleconego przez urząd (a po to był zlecany). I nagle jako uzasadnienie sprzedaży wyciąga się dawne plany ? Nieaktualne i nieobowiązujące już całe lata? można by to tolerowac u ucznia liceum. Strasznie chyba chcą sprzedać ta działkę. A może by tak te konsultacje społeczne co je niedawno radni uchwalili uruchomić? :-))) Co panowie na to panowie radni? Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Jak dzieci... 03.08.08, 15:31 Nie oni chcą sprzedać tę działkę, tylko tzw ktoś (już wiemy kto?) potrzebuje mieć tam mieszkania. Wola urzędu jest w tej sprawie na posyłki. Radni? No tak, tak. Ty, radny, chodź tu, masz tu stówkę, zrób mi prędko takie. I spadaj. Radni. H. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y a tak, tak 03.08.08, 18:09 Nie WIEMY KTO. Może sie dowiemy, ale mnie nie o to idzie. Taki pies ogrodnika to znowu nie jestem. Nie mam kaprysu protestować gdzie popadnie. Ja oczekuję (wiem, że niesłusznie-na razie)aby w magistracie wiedziała prawica co robi lewica. Można edukować forumkraków. Można urzędników. Prawdopodobieństwo sukcesu w dającej sie przewidzieć przyszłości takie same (mniej więcej). Ale Na urzędników i radnych tzw. opinia publiczna działa. Zmasowane pyskówki i wytykanie paluchem dawało już efekty. A co dopiero wizyty przedstawicieli prawa w magistracie :-))) A konsultacje społeczne radni uchwalili? uchwalili. Prezydent wydał rozporządzenie (swoje własne- a jak)? Wydał. No to nie widzę powodu, aby się migali. Się zastanowię. Trochę jestem zajętą i może leniwą osobą, ale jak się wkurzam prywatą i nieprzestrzeganiem prawa to potrafię pewne rzeczy na tzw. światło dzienne wyciągnąć, oj potrafię. Ja nawet tzw. układy rozumiem. Ale głupoty notorycznej tego, co te układy w życie wprowadza to nie bardzo jestem w stanie tolerować. Z tej głupoty to sie właśnie takie rzeczy mogą sypnąć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momy Działka za droga na gołębie? 02.08.08, 00:26 Drogi samorządzie! Na środku Rynku Głównego byłoby jeszcze drożej! Sprzedawać, sprzedawać, sprzedawać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiki Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 08:15 Miasto ma niskie zyski z dzierżawy ? nic dziwnego, skoro handlujący na placu: Endzior, Pani Zosia i reszta, płacą 1 ZŁOTY za metr kwadratowy... Jeśli wybudują - żegnam się z Krakowem. Szansy na lepsze jutro w nim nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: Apartamentowiec zamiast straganów IP: 217.98.20.* 02.08.08, 13:48 Endzior jest na Placu Nowym, w Okrąglaku a stragany o których mowa są kawałek dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotelarz Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 08:46 "Uważam, że specyfika tego miejsca wyklucza funkcje mieszkalne. Znacznie bardziej pasowałby tam hotel lub biurowiec - ocenia radny PO Grzegorz Stawowy." Panie Stawowy, a hotel to niby nie pełni funkcji mieszkalnych??? Ryby się w nim łowi??? W hotelach położonych np. przy Grodzkiej goście wręcz błagają, żeby im nie dawać pokoi od ulicy, bo takie wrzaski i pijackie darcie się słychać, że nie ma szans oka zmrużyć. Pan chyba nie przemyślał do końca swej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Apartamentowiec zamiast straganów IP: 77.236.15.* 02.08.08, 09:52 nic nie poradzi, trza kupić taczki dla prezia, i zrobic mu swojski przejazd za darmo tam ską przyjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popaprancy-lodziar PO lodziarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 09:57 Zapanowała miłość, życzliwość przyjaźń. Jak masz kasę wszystko ci wolno, możesz budować co chcesz i gdzie chcesz w końcu liberalizm. Na wszystko koalicja PO w RMK i Majcher się zgodzą... BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ... swoim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość jest dużo lepsze miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 10:17 W miejscu sukiennic można postawić aparatmentowiec po 40 tys za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Apartamentowiec - logoka IP: 62.233.214.* 02.08.08, 11:13 na miesdzkania NIE na hotel TAK toż tyo paranoja. turysta też człowiek i chce wypocząć w spokoju. przyklad mam na co dzień. graniczę podworcem z hotelem. nie mogę nic robić głośnego do 11 bo goście hotelu po balandze do rana ŚPIĄ i właściciel błaga o cisze. Miasto ma dziwną politykę nastawioną na KASĘ DZIŚ Nikt tam nie myśli o JUTRZE. ZABUDUJMY WSZYSTKO planty murem bo kiedyś gdzieś tam stały, jest też jeszzce kilka placów w centrum które można za niezłą kasę sprzedać. Zagrodźmy ulice najpierw od I obwodnicy, a za chwilę od II by wyeliminować ruch samochodowy bo on wadzi pieszym. Z miasta zrobimy makiete i będzie znakomicie. GRATULUJE POMYSŁÓW RAJCOM Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Nazywanie tego p o m y s ł e m rajców 03.08.08, 15:35 ... jest niezasłużonym komplementem pod adresem tej wesołej gromadki. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosc! Zaprotestujmy! IP: *.ver.airbites.pl 02.08.08, 11:36 Zupelnie nie rozumiem logiki osob ktore wpadly na ten pomysl! Najpierw byla propozycja, zeby na srodkuplacu nowego zrobic ekskluzywna restauracje a teraz apartamentowiec na miejscu targowiska! Kiedys rozmawiajac ludzmi ktorzy jezdza po calym swiecie i wypytujac o wrazenia z krakowa, opowiadali wlasnie o fantastycznej atmosferze kazimierza, ktora tworzy m.in to targowisko. To przeciez kazimierz jest taka opozycja do rynku, do luksusu i bogactwa, gdzie mozna wypic dobra kawe w swietnie urzadzonych kawiarniach, zjesc zapiekanki, albo kupic swietne starocie za grosze. To przeciez tworzy caly klimat tej dzielnicy! Liczba turystow w krakowie spada, po takich inicjatywach bedzie spadac jeszcze bardziej, bo co ludzie maja ogladac- luksusowe apartamentowce? Zaprotestujmy, droga Gazeto nie pozostawiaj tej sprawy bez echa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lEn Re: Zaprotestujmy! IP: *.198.cgg.com 02.08.08, 12:01 nikt nie zwrocil uwagi ze nie chodzi o budki na calym placu nowym ale tylko czesc tych najochydniejszych bud na jego skraju, gdzie wcale nie chandluja w nieedziele ubraniami tylko jakimis rupieciami Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Zaprotestujmy! 02.08.08, 14:21 Proponuję wyprawę na targ (może być staroci) w celu zakupienia słownika ortograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steffka może mi ktos powie????? IP: *.ghnet.pl 02.08.08, 12:46 może mi ktoś powie co ma być na skwerze wzdłuż ul.Św.Stanisława?co to za płoty i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikpok Re: może mi ktos powie????? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.08.08, 13:19 Gość portalu: steffka napisał(a): > może mi ktoś powie co ma być na skwerze wzdłuż ul.Św.Stanisława?co to za płoty > i po co? apartamentowiec? metr w tym miejscy byłby wart 20-30 tysięcy - trzeba więc sprzedać i zabudować Odpowiedz Link Zgłoś
maja.88 Pl. Nowy: Apartamentowiec zamiast straganów 02.08.08, 13:02 Pewnie, niech zabudują cały Kraków "apartamentowcami", które pasują do zabytkowych kamienic jak wół do karety! I wyjdzie im... Warszawa - mnóstwo eleganckich "kamienic" i zero klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenot To ciekawa sprawa IP: *.anonymouse.org 02.08.08, 13:11 najciekawsze jest jaka była/będzie wysokość łapówek i kto stanie się szczęśliwym nabywcą działki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Pl. Nowy: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 13:15 Kto wpada na tak "genialne" pomysły?? Niedługo nic z Krakowa w Krakowie nie zostanie. Zgadzam się- jeszcze trochę miejsca jest między Ratuszem a Sukiennicami-może tam coś postawimy? I na Błoniach galerię handlową proponuję!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 13:36 Chyba komus upal zaszkodzil! Może na Rynku Głownym coś postawimy? Tam się tyle miejsca marnuje? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Glowa 02.08.08, 14:43 Gość portalu: Mika napisał(a): > Chyba komus upal zaszkodzil! Może na Rynku Głownym coś postawimy? > Tam się tyle miejsca marnuje? Glowa Mitoraja do dobry poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Chciałem coś dodać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 17:40 Ale nie dodam. Nie będę sąsiadował z żenującymi wypowiedziami typu: >Błonia niech też zabuduja , przecie to nieekonomiczne by trawa tak darmo rosla dla Krakowian >a może na środku Szerokiej też za chwilę postawią jakiś apartamentowiec. tyle miejsca się przecież tam marnuje... >Drogi samorządzie! Na środku Rynku Głównego byłoby jeszcze drożej! Sprzedawać, sprzedawać, sprzedawać! >W miejscu sukiennic można postawić aparatmentowiec po 40 tys za metr. >Pewnie, niech zabudują cały Kraków "apartamentowcami" >jeszcze trochę miejsca jest między Ratuszem a Sukiennicami-może tam coś postawimy? I na Błoniach galerię handlową proponuję!! >Może na Rynku Głownym coś postawimy? Tam się tyle miejsca marnuje? Poziom żałosny. Zawiodłem się dziś niezmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kok Re: Chciałem coś dodać... IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.08.08, 18:02 Gość portalu: John Finn napisał(a): > Ale nie dodam. Nie będę sąsiadował z żenującymi wypowiedziami typu: [...] > Poziom żałosny. Zawiodłem się dziś niezmiernie. nie płacz już, wszystko się ułoży... ze szkła i stali niech stanie APARTAMENTOWIEC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Ułoży się, powiadasz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 00:43 A obiecasz mi jeszcze, że poziom forumowych krzykaczy się podniesie...? Nie płaczę. Wy płaczecie i sami nie wiecie o co. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan I do tego jesteś niesłowny 04.08.08, 11:23 Obiecałeś, że nic nie dodasz, a jak wyszło? Zapewne jak zwykle. Poziom "forumowych" krzykaczy zapewne się podniesie, ale to rodzi pytanie: czy - by sięgnąć do Twojego poziomu - aby na pewno powinien się podnieść? DH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Ojej... IP: 213.180.137.* 07.08.08, 15:35 Niesłowny? Deklarowałem, że nic nie dodam w komentowanej sprawie. To tylko riposty na mniej lub bardziej idiotyczne odzywki kierowane do mnie. > Poziom "forumowych" krzykaczy zapewne się podniesie, ale to rodzi pytanie: czy > - by sięgnąć do Twojego poziomu - aby na pewno powinien się podnieść? Nie widzę powodu do postawienia tego pytania. Teraz spójrz obiektywnie i oceń - czy masz jakiekolwiek podstawy do deprecjonowania mojego poziomu? Jeśli masz - przytocz przykład, bo na tak poważny zarzut warto. Tak dla przyzwoitości. I skąd wiesz, że życzę sobie aby poziom tutejszych dyskutantów dorównał mojemu? Oj, nie jestem AŻ TAK wymagający. I nie wierzę w cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chciałem coś dodać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 18:09 Sam jesteś żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Re: Chciałem coś dodać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 00:45 Wysil się jeszcze i podaj przykład. Uzasadnienie. Cokolwiek. Wypada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiotozerca Re: Chciałem coś dodać... IP: 38.100.42.* 03.08.08, 20:35 Zamknij gebe i otworz oczy ty kretynie. Moze wtedy ujrzysz, ze to nie sa zarty i ze Noworolski wlasnie wykupil pol Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Re: Chciałem coś dodać... IP: 213.180.137.* 07.08.08, 15:38 I co z tego? Niech sobie wykupuje nawet i cały. To nie ma żadnego związku z tym, że jesteś debilem. A o tym właśnie mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraaaaa Re: Chciałem coś dodać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 20:54 a Ty co konstruktywnego napisałeś ? NIC , bo jesteś zapewne idiota co tylko w Nowe wierzy , a to co zielone , stare , z tradycją mniejszą lub wiekrzą Be ...pewnie jesteś jakimś obszczymurkiem w krawacie z ołówkiem w ręku z niedawno odebranym dyplomem architekta i ci żal że tylko 3 pietra bo Ty w młodej głowie masz wizje na 25 pięter i aż cie ręce świerzbią by udowdobnić jaki jesteś światły artysta od psucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Finn Zniżając się do twojego poziomu, ripostuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 00:39 > a Ty co konstruktywnego napisałeś ? NIC Gratuluję spostrzegawczości. Faktycznie NIC nie napisałem, co też we wstępie SAM raczyłem zakomunikować. > bo jesteś zapewne idiota co tylko w Nowe wierzy , a to co zielone , stare , z tradycją mniejszą lub wiekrzą Be ... Zapewne idiotą to ty jesteś ode mnie WIEKRZYM. > pewnie jesteś jakimś obszczymurkiem w > krawacie z ołówkiem w ręku z niedawno odebranym dyplomem architekta > i ci żal że tylko 3 pietra bo Ty w młodej głowie masz wizje na 25 > pięter i aż cie ręce świerzbią by udowdobnić jaki jesteś światły > artysta od psucia Nie pamiętam żebym się przedstawiał w sposób jakikolwiek, więc całe swoje "zapewne" możesz sobie wsadzić w d. A teraz - idioto - przeczytaj JESZCZE RAZ i ZE ZROZUMIENIEM posta, którego napisałem. Może w końcu wyczytasz o co mi chodziło. Chociaż wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmierć z Grobli Pl. Nowy: Apartamentowiec na magistracie IP: *.2.20.195.pp.com.pl 02.08.08, 17:56 To już koniec. Koniec krakowskich klimatów i tradycji. Umira magistrat bo się oapartamęcił. Umie sobie radzić z demolowaniem Krakowa. Bunkry psychiatryczne w stylu Kobierzyn dla dewizowych oszczajów, ojszczyuliczników Inglisz dudek boy.Kurde ale jest pieknie ale cudownie, pokakany Kraków z lufy magistarckich Tuskowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Pl. Nowy: Apartamentowiec na magistracie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.08.08, 18:03 znowu paliłeś to świństwo? diler cie nie oszukuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greenmiau Re: Pl. Nowy: Apartamentowiec na magistracie IP: *.ghnet.pl 02.08.08, 18:19 Odchodzi Kraków taki jaki znałam... Tak serio to zostawiłabym miejsce na handel w spokoju, ale odnowiła stragany, po tym żwirze też nie najlepiej się chodzi, fakt. To samo było z Zakrzówkiem... wrócę z emigracji za 5 lat i niczego już nie poznam. Będzie obrzydliwie nowocześnie i smutno. Nic tylko kasa, kasa, a klimat - jaką ma wartość? Najwidoczniej żadną :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agresor Pl. Nowy: Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.eurocom.olkusz.pl 02.08.08, 19:36 pogratulować pomysłu... aż smutno się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARKO Apartamentowiec zamiast straganów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 22:41 Na Manhattanie w Nowym Yorku jest kilka takich placów jak na Kazimierzu w Krakowie i tam też odbywają się pchle targi, które odwiedzają tysiące turystów.Byłem tam wielokrotnie i dziwiłem się,że władze NY nie chcą tam budować apartamentowców. A może Nowy York ma mądrzejsze władze niż Kraków z majchrem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś