Dodaj do ulubionych

Drogowcy pogubili się w mieście

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 00:19
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: tede Re: Drogowcy pogubili się w mieście IP: *.autocom.pl 03.09.08, 01:27
      Co, dostałeś mandat za palenie na przystanku albo blokadę na koła i się wyżywasz, czy też jest inny powód?
    • Gość: głupi tytuł Drogowcy pogubili się w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 06:08
      Co to znaczy pogubili się? Z tekstu wynika że obserwują ruch i chcą
      dostosować organizację do niego. Znowu chłopiec do bicia? Tabloid
      • Gość: kr Tak, pogubili się. IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.08, 06:58
        Bo nie uwzględnili wszystkich elementów PRZED zmianą organizacji ruchu.
        A obserwować to oni sobie mogą ... tak jak od roku (wtedy dostałem pismo) obserwują ruch na skrzyżowaniu w Łagiewnikach. Widać rok to za mało, żeby zauważyć iż wybudowanie ul.Turowicza zmieniło znacząco przeloty przez to skrzyżowanie, a pasy są jak były zanim Turowicza powstała (w efekcie dwa pasy lewoskrętu świecą pustkami, a dwa pozostałe do jazdy na wprost i w prawo korkują się czasami już od Kamieńskiego, a regularnie od Fredry). Ciekaw jestem ile jeszcze czasu będą to skrzyżowanie obserwować? Do następnych wyborów?
        • Gość: zex Re: Tak, pogubili się. IP: *.multi-play.net.pl 03.09.08, 19:00
          Piszesz o skryżowaniu Zakopiańska-Brożka-Wadowicka-Tischnera?
    • Gość: zz nos dla tabakiery IP: *.76.classcom.pl 03.09.08, 06:31
      Oficjalna informacja o rondzie kotlarskim jest niewystarczajaca i dowodzi
      skrajnego lekcewazenie obywatela przez urzednikow z KZDiM. Rozpiera ich duma,
      ze: "30 sierpnia ( sobota , godz. 6:00), na kierunku Most Kotlarski - ul.
      Podgórska, będzie już możliwość prawoskrętu w Aleję Pokoju . Ruch będzie się
      odbywać jednym pasem jezdni. To ułatwi kierowcom objazd remontowanego
      skrzyżowania Dietla - Starowiślna".
      PYTANIE: czy moge przejechac na wprost? Jak moge sie tego dowiedziec, jesli
      telefon mi sie rozladowal.
      • Gość: mcjg Re: nos dla tabakiery IP: *.chello.pl 03.09.08, 08:37
        a czego tu nie rozumiesz? Napisali z mostu i Podgórskiej w al. Pokoju. Nie ma ani słowa o jeździe "na wprost".
    • Gość: Ufo Drogowcy pogubili się w mieście IP: 195.150.133.* 03.09.08, 07:54
      Jeżdżę do pracy o 7 rano 29 Listopada i Alejami. Zdumiewające jest,
      że nawet na niezbyt długim odcinku (np. od estakady nad Opolską do
      wiaduktu kolejowego, a nawet na jeszcze krótszym: Montelupich-Długa)
      nie da się ustawić świateł tak, by dało się przejechać bez
      zatrzymywania! Wiem, że to nie do końca na temat, ale to kolejny
      dowód na to, że nikt nie panuje nad sytuacją na drogach, a jedyne co
      nasi urzędnicy i drogowcy są w stanie wymyślić to kolejne
      ograniczenia ruchu i utrudnienia dla kierowców.
    • Gość: przechodzen Re: Drogowcy pogubili się w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 08:25
      to prawda.. chodza po ul.Dietla takie pryszczate i w okularach potwory z
      oznakami strazy miejskiej. natomiast nie wejda w ciemne uliczki gdzie sie kreca
      menele i zaczepiaja przechodniow.
    • Gość: me Drogowcy pogubili się w mieście IP: *.171.9.10.crowley.pl 03.09.08, 08:51
      "ZDiT zablokował też możliwość wjazdu w ul. Starowiślną od strony
      Poczty Głównej dla kierowców jadących od ronda Grunwaldzkiego..."
      nie rozumiem. Jak od Poczty w Starowiślna to nie OD tylko DO ronda
      Grunwaldzkiego....
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Drogowcy pogubili się w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 10:16
        To w ogóle nie trzyma się kupy !... Może chodzi o zakaz skrętu w prawo z Dietla
        w Starowiślną ?...
      • Gość: Stefan Re: Drogowcy pogubili się w mieście IP: *.autocom.pl 03.09.08, 17:29
        Chodzi o to, że zgodnie z tym co zaplanowali (nie tym co jest obecnie), to jeśli jedziesz od strony Ronda Grunwaldzkiego ul. Dietla, to nie masz możliwości zgodnie z przepisami dojechać do Poczty Głównej i wjechać w Starowiślną np. do Pugetów. Nie wolno skręcić w lewo w Stradom, przełączka od Sebastiana jest tylko w odwrotnym kierunku, a następnie musiałbyś skręcić w prawo w Starowiślną. A wcześniej jeśli skręcisz w Orzeszkowej i Koletek, to z Bernardyńskiej nie możesz pojechać prosto w Gertrudy.

Niemniej zanim doszedłem do tego co powyżej, długo się zastanawiałem co autor miał na myśli. Wyjątkowo mętnie napisany artykuł.

Gość portalu: me napisał(a):

> "ZDiT zablokował też możliwość wjazdu w ul. Starowiślną od strony
        > Poczty Głównej dla kierowców jadących od ronda Grunwaldzkiego..."
        > nie rozumiem. Jak od Poczty w Starowiślna to nie OD tylko DO ronda
        > Grunwaldzkiego....
    • Gość: derek oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 10:16
      Drogowcy w Krakowie są zagubieni od dłuższego czasu. ALe nie ma się co dziwić bo
      pewnie dojazd do pracy zajmuje im tyle czasu że nadążają popracować a już muszą
      wychodzić do domu aby na kolację zdążyć.
      Przykład jak ktoś mieszka w kostrzu lub na Ruczaju to do parcy w ZDIT musi
      wyjeżdżać o 6 żeby na 8 dojechać. Nawet jak zrobią na Starowiślnej i Dietla 10
      pasów i Wrzesińską otworzą i jeszcze co zrobią to żaden z problemów dojazdu z za
      rzeki nie zostanie rozwiązany. Podobnie jak dojazd nawet 10 pasami do kleparza
      nic nie zmieni dopóki to skrzyżowanie nie zostanie zmienione na wielopoziomowe.
      Ostatnio jechałem z Wiliczki do Krakowa jakie było moje zaskoczenie gdy okazało
      się że wszystkie wyjazdy na nową śliczną drogę są płaskie , wszystkie ze
      światłami i w lewo. Tym samym nowa szeroka droga stoi. Nie tzreba wielkiego
      wysiłku umysłowego aby wiedzieć że jak na autostradzie zrobi się światła co 100
      metrów to będa korki itd. itp. szkoda pisać o ignoracji i jakości parcy
      drogowców. Zobaczcie na jakość niedawno remontowanej zwierzynieckiej / popekane
      płyty na torach , braki w bruku i kostce, zapadnięte krawężniki - i jakoś leci,
      nikt nie widzi, kasa wydana, kasa wzięta jest ok.
      • Gość: Martineq Re: oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.chello.pl 03.09.08, 12:09
        Haha , Kleparz skrzyzowaniem wielopoziomowym dobre sobie. Jasne ,
        pobudujmy wszedzie skrzyzowania wielopoziomowe , wtedy nikt nie
        bedzie chcial w Krakowie mieszkac. Proponuje wycieczke do Warszawy i
        zastanowienie sie jaki efekt dla miasta miala estakada tuz przy
        Dworcu Centralnym. Rozwiazanie jest jedno , komunikacja miejska , a
        ruch aut ograniczyc jak najbardziej. Inaczej zniszczy sie maisto
        dostosowujac je dla samochodow.
        • Gość: Przemek Re: oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 17:50
          Komunikacją miejską to mozna jechać na mecz lub na piwo lub do pracy
          jak się jest singlem . Do marketu czy pracy odwożąc po drodze
          dzieci do szkoły musi się niestety jechać samochedem - cały
          cywilizowany swiat to zrozumiał, buduje drogi i autostrady . Tylko u
          nas myślą ze KM to lekarstwo na wszystko , a co roku rejestruję
          kilkdzeisiąt tysięcy nowych samochodów .
          • Gość: Martineq Re: oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.chello.pl 03.09.08, 19:57
            Haha , zrozumieli to amerykanie dziesiatki lat temu , dlatego teraz
            staraja sie te miasta rewitalizowac by przywrocic im zycie. Powiedz
            mi ile w centrum Lizbony , Paryza , Londynu widziales
            wielopoziomowych skrzyzowan? Caly swiat zrozumial , ze budowanie
            drog nie prowadzi do zmniejszenia sie ilosci korkow. Widzialem w
            Azji 10 pasmowe drogi zapchane od prawej do lewej. Jedyna mozliwosc
            wygrania z plaga korkow to ograniczenie ruchu i rozwoj komunikacji
            zbiorowej. W Holandii , Belgi czy Danii manager wyzszego szczebla
            moze jechac do pracy rowerem , a w Polsce juz nie?
            • Gość: Przemek Re: oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 21:05
              Co Ty porównujesz nasze polskie miasta do wielkich europejskich
              metropolii w krórych metro funkcjonowało już na początku XX w ?
              Uczepiłeś się wielopoziomowych sprzyżowań , fakt czasem niezbyt
              wyglądają gdy wyrastają ponad poziom terenu, jednak dobrze
              zaprojektowane w powiązniu z tunelami i mostami nie burzą ładu
              architektonicznego .

Caly swiat zrozumial , ze budowanie drog nie prowadzi do
              zmniejszenia sie ilosci korkow - ciekawe to po kiego grzyba to
              robimy ? Unia Europejska chyba nie jest taka głupia że dasje nam
              jeszcze pieniądze na chybione inwestycje .

Jeszcze raz nie porównuj naszego kraju do Holandii , itd - bo klimat
              i zwyczaje krańcowo różne

Manager wyzszego szczebla moze jechac do pracy rowerem , a w Polsce
              juz nie? Pewnie że tak , pod warunkiem że nie mieszka np w Skawinie
              i nie dowozi do szkoły po drodze dwójki dzieci . No jeszcze ma do
              wyboru co najmniej 25 letniego zapchanego jak puszka sardynek busa
              prowadzonego przez wariata nie baczącego na przepisy i innych
              uczestnikow ruchu . O PKP i MPK nie pomnę
              • Gość: Martineq Re: oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.chello.pl 03.09.08, 22:08
                Odnosnie korkow. Sytuacja jest taka , ze nie jestesmy w stanie tak
                rozbudowac drog , aby zaspokoic zapotrzebowanie na nie. Jesli w
                centrum obecnie mamy korki , to czesc osob omija jazde przez srodek
                miasta z tego wzgledu , ze im sie taka jazda nie oplaca.
                Rozbudowujac drogi w centrum , zdecydowanie wiecej osob bedzie sie
                nimi pchac. Konsekwencja tego jest taka , ze mamy dwa razy szersze
                ulice i tak samo zapchane samochodami. Jedynie sprawna komunikacja
                publiczna jest w stanie sprostac takiemu zapotrzebowaniu. Zgadzam ,
                sie obecnie ona jest w Krakowie do dupy(chociaz i tak lepiej niz w
                wielu innych miastach w Polsce). Ale zamiast lozyc kase na rozbudowe
                drog , nalezy usprawniac kuminikacje masowa.
                Odnosnie twoich uwag dotyczacych porownania do europejskich
                metropolii. Otoz o ile wielopoziomowych skrzyzowan nie ma w centrach
                miast duzych metropoli to tym bardziej nie ma ich za wiele w
                mniejszych miastach europy zachodniej. Jest tak wlasnie dlatego , ze
                po 1 jest sprawniejsza komunikacja publiczna , a po 2 dlatego , ze
                ludzie nie woza dupska samochodami do sklepu oddalonego o 1km.
              • Gość: Martineq Re: oni są zagubieni od dłuższego czasu IP: *.chello.pl 03.09.08, 22:11
                I jeszcze taka jedna uwaga odnośnie estetyki skrzyżowan. Polecam
                wizyte na rondzie grzegorzeckim. Konsekwencja remontu bylo
                zainstalowanie z 3 stron ekranow akustycznych , tandetnego plastiku
                lub wrecz 8m slepej palisady przy ul Powstania Warszawskiego.
                Wyobraz sobie cos takiego na innych krakowskich skrzyzowaniach i
                odpowiedz sobie na pytanie czy chcialbys w takim miescie mieszkac.
    • Gość: piotr to co sie dzieje w tej okolicy i sąsiednich IP: 195.150.68.* 03.09.08, 10:53
      ulicach w promieniu ok. 1-2 km to istny koszmar. do tego nakładaja sie inne
      remonty, które powodują że chcąc objechać trafia sie na kolejne korki. Chyba Ci
      co to planowali nie spodziewali sie zamieszania, ale co ich to obchodzi oni
      przeważnie mają wjazdy wszędzie .....
    • Gość: Wicherek Dlaczego ocenzurowano moja opinie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 11:43
      Dlaczego ocenzurowano moja opinie o strazy miejskiej. tych pryszczatych mendach
    • Gość: qwer Likwidować zdit to jakaś korupcjogenna jednostka ! IP: *.devs.futuro.pl 03.09.08, 15:25
      Tam dobra kasa pod stołem płynie !!!!!!! likwidacja

• Gość: Stefan polityka informacyjna IP: *.autocom.pl 03.09.08, 17:34
      Zanim jeszcze dzisiejszą gazetę przeczytałem, ruszałem z Sebastiana róg
      Brzozowej twarzą w stronę centrum. Myślę sobie: mam dojechać na plac Boh.
      Getta, to najprościej w prawo w Dietla, w prawo w Starowiślną i już., bowiem
      czytałem komunikaty o organizacji ruchu podczas remontu. Zanim się obejrzałem
      byłem pod halą targową.
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: polityka informacyjna IP: *.autocom.pl 03.09.08, 19:54
        Z rogu Sebastiana i Brzozowej na Plac Boh. Getta powinieneś jechać w przeciwnym
        kierunku - do Miodowej, potem w lewo do Starowislnej i w prawo przez most na
        Plac BG...

;)
        • Gość: Stefan Re: polityka informacyjna IP: *.autocom.pl 03.09.08, 20:07
          Przeciez napisalem, ze bylem twarzą w stronę centrum. Nie napisalem, ze w
          odwrotną stronę był korek. :-( Dzięki drogowcom oczywiście.
          • Gość: gniewko_syn_ryba Re: polityka informacyjna IP: *.autocom.pl 03.09.08, 20:26
            Skoro byłeś "twarzą w stronę centrum", to znaczy, że jechałeś w kierunku
            przeciwnym do zamierzonego (skąd ?)...
            • Gość: Stefan Re: polityka informacyjna IP: *.autocom.pl 03.09.08, 20:53
              Cytat z mojego pierwszego postu:

"ruszałem z Sebastiana róg
              Brzozowej twarzą w stronę centrum."

Byłem na spotkaniu na Miodowej. Za rogiem znalazłem miejsce do zaparkowania. Po
              spotkaniu wsiadłem do auta i chciałem jechać na plac Boh. Getta. Na Sebastiana
              był korek w stronę Miodowej, więc zamiast zawracać (awykonalne w korku)
              pojechałem do Dietla z zamiarem dojechania do Starowiślnej, a dojechałem do Hali
              Targowej.
              • Gość: gniewko_syn_ryba Wyjaśnienie przyjęte... ;))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 15:21
                Spod Hali też można bezproblemowo dojechać na PBG - Daszyńskiego do Podgórskiej,
                tam w prawo, potem w lewo na most i jesteś na miejscu... :)
                • Gość: Stefan Re: Wyjaśnienie przyjęte... ;))) IP: *.autocom.pl 04.09.08, 20:52
                  Tak wlasnie pojechalem. :-)
    • Gość: Jan Pogubić się to nie największy grzech IP: *.eranet.pl 03.09.08, 18:51
      Pogubić sie to nie grzech, czasem się zdarza.
      Ale wprowadzania w błąd, fatalnego planowania albo działania na
      szkode tolerować nie można.
      Władze odpowiedzialne za remonty w Krakowie zapowiadały na lato
      m.in. również: powtórny remont wiaduktu na 29-Listopada, remont
      tunelu pod Rondem Grunwaldzkim (też powtórny) i rozpoczęcie budowy
      estakady w ul. Nowohuckiej nad skrzyżowaniem z Klimeckiego.
      I cisza. Żadnego komunikatu, czy i kiedy bedą te inwestycje
      realizowane.
      A może jest tak, że generalny i jedynie słuszny wykonawca wszystkich
      miejskich inwestycji, umoczony w skandal korupcyjny z byłym
      dyrektorem ZDiK Janem T. Budostal-5 nie ma na razie wolnych mocy i
      inwestor posłusznie czeka aż je będzie miał? Może warto by zadać
      pytanie tym, którzy rozdają karty w mieście. I dlaczego ta firma
      wciąż otrzymuje zlecenia mimo prokuratorskich zarzutów o korupcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka