Dodaj do ulubionych

Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi

10.10.03, 12:14
Przyznam szczerze, że wcale się nie zdziwiłem, choć dziś usłyszałem to
nazwisko po raz pierwszy w życiu...

Obserwuj wątek
    • jottka Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 12:20
      nie uczyli cie, że nie opowiada sie zakończenia kryminału/ wyniku meczu itp???

teraz już bez drgnienia będę zaglądać na portale :(
      • viking73 Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 12:26
        Ale ten mecz rozstrzygnął się już tak z półtorej godziny temu:)
        • jottka Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 12:28
          viking73 napisał:

> Ale ten mecz rozstrzygnął się już tak z półtorej godziny temu:)

nie masz szacunku dla szybkich inaczej :((
    • gph ale reakcja Wałka - wyjątkowo niesmaczna.. 10.10.03, 12:24
      zwłaszcza te "kanały noblowskie"
      info.onet.pl/811690,11,item.html
      • bluetab70 Re: ale reakcja Wałka - wyjątkowo niesmaczna.. 10.10.03, 12:34
        cały Wałek, cały on...
        prostaczek z niego i słoma z butów jak wychodziła, tak będzie dalej
        wy6chodzić, niezależnie od prezydentury, przemówień w US Congress, Nobla i
        czego tam jeszcze...

a robienie bożka z JPII to chyba nasza cecha narodowa - podejrzewam, że nie
        Wałek jeden tak zareagował, tyle, że on akurat pierwszy się na świecznik
        wydrapał....

a te "kanały noblowskie" to żenada - ciekawe, jakimi kanałami Wałęski swoją
        szwedzką kaskę zainkasował?
        • viking73 Re: ale reakcja Wałka - wyjątkowo niesmaczna.. 10.10.03, 12:37
          bluetab70 napisała:

> a te "kanały noblowskie" to żenada - ciekawe, jakimi kanałami Wałęski swoją
          > szwedzką kaskę zainkasował?

Drobne sprostowanie: pokojowego nobla przyznają Norwegowie:)

• Gość: Wałek Swiat sobie, a my sobie IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.10.03, 14:03
            Usypiemy JPII kopiec pomiedzy Wadowicami a Krakowem.
            • woczekiwaniufiaska my sobie 10.10.03, 16:30
              usypiemy te kopce w miejscu Wadowic i w miejscu Krakowa

na przykład z puszek po redbullu
    • Gość: kobita1 Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 14:23
      Coz! Porazila mnie NIESTOSOWNOSC wypowiedzi Walesy! Wydawalo mi sie naiwnie, ze
      facet niczym mnie juz nie moze zaskoczyc. A jednak!
      Przyznawanie pokojowego Nobla Papierzowi - z calym szacunkiem dla jego osoby,
      lecz nie kultu - wydaje mi sie byc nieporozumieniem. JPII z zawodu zajmuje sie
      szerzeniem idei braterstwa i pokoju! Jesli robi to swietnie - to swietnie! I
      tyle!!!
      Przyznanie nagrody - przyznaje - nieznanej mi Pani Ebadi bardzo mnie cieszy.
      Zwraca bowiem uwage tzw. swiata na porazajace okrucienstwo wobec kobiet i
      dzieci, ktore za przyzwoleniem prawa koranicznego kultywowane jest w krajach
      muzulmanskich. Ten Nobel zapewne pomoze tysiacom bezbronnych tak, jak Nobel dla
      wspomnianego na wstepie Walesy pomogl Polakom.
      • jottka Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 14:32
        właśnie

dla papieża to jedna z setek nagród, dla niej i ludzi, których reprezentuje, to
        istotna pomoc (finansowa, polityczna, reklamowa, co tam jeszcze)
      • niegruby Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 15:15
        Gość portalu: kobita1 napisał(a):
        > Przyznawanie pokojowego Nobla Papierzowi - z calym szacunkiem dla jego osoby,
        > lecz nie kultu - wydaje mi sie byc nieporozumieniem. JPII z zawodu zajmuje
        > sie szerzeniem idei braterstwa i pokoju! Jesli robi to swietnie - to
        > swietnie! I tyle!!!
        > Przyznanie nagrody - przyznaje - nieznanej mi Pani Ebadi bardzo mnie cieszy.
        > Zwraca bowiem uwage tzw. swiata na porazajace okrucienstwo wobec kobiet i
        > dzieci, ktore za przyzwoleniem prawa koranicznego kultywowane jest w krajach
        > muzulmanskich.

Nie mam do tej wypowiedzi nic, poza brakiem logiki.
        Ngrodę POKOJOWĄ przyznaje się za szerzenie idei POKOJU a nie
        idei ZMIANY MENTALNOŚCI. Więc to tak, jakby jakaś organizacja
        arabska przyznała nagrodę białemu za szerzenie w zachodniej
        cywilizacji idei pologamii. (tu oczywiście trochę przesadzam).
        A nawiasem mówiąc Wojtyłą był chyba jednym z niewielu, który
        naprawdę ostro i zdecydowanie sprzeciwiał się wojnie w Iraku.
        Reszta tak naprawdę tylko chciał to załatwić inaczej.
        No i argument, że "to jego zawód" trochę mi nie pasi, bo to
        tak, jakby nagrody muzyczne mieli dostawać tylko goście
        z "Idola" a nie zawodowcy. Przecież z tego żyją, żeby ładnie
        śpiewać.
        • jottka Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi 10.10.03, 15:25
          to jest działaczka na rzecz praw człowieka i za to nagrodę dostała, bo w
          definicji nobla 'za pokój' mieści się działalność na rzecz przestrzegania
          tychże praw

wałęsa też dostał nobla z tej parafki, bo formalnie to wcale nie działał na
          rzecz pokoju, tylko sprzeciwiał sie wrednie władzom i namawiał do strajków :)
        • Gość: Wałek Re: Pokojowy Nobel dla Shirin Ebadi IP: *.nsw.bigpond.net.au 10.10.03, 15:30
          Problem w tym, ze wojna w Iraku 'postawila' gospodarke USA, a co za tym idzie
          reszty Swiata, na nogi - przynajmniej tak sie na razie wydaje, a t.zw.
          Gospodarka jest wazniejsza niz Pokoj .
    • ka.ko K... mać,a mówili,że A. Michnik może wszystko.. 10.10.03, 16:52
      • magazyn1 Re: K... mać,a mówili,że A. Michnik może wszystko 10.10.03, 20:57
        Musial sie zajaknac przy wypowiadaniu katolickiego nazwiska!
        Zawsze arabskie nazwisko latwiej przez koszerne wargi przechodzi!
        • mmaly Re: K... mać,a mówili,że A. Michnik może wszystko 10.10.03, 21:44
          Dla mnie nie bez znaczenia jest też fakt, że pani ta robiła to, co robiła, z narażeniem własnego życia i okazując ostentacyjny nonkonformizm.
          Papież, z całym szacunkiem dla jego osoby, po prostu ma taką robotę. W jego przypadku trudno się spodziewać czegoś innego niż nawoływanie do pokoju. Z pozycji jego autorytetu wypowiedź taka obija się pewnym echem, ale wielkiego nonkonformizmu to ja w tym nie widzę.
          Denerwowały mnie dzisiejsze komentarze w Wiadomościach i Faktach o tym, że niby cały świat z oburzeniem/zaskoczeniem itp przyjął tę decyzję. Bzdura. To my sami od kilku dni wmawialiśmy sobie nagrodę Nobla dla Papieża, Wiadomości południowe specjalnie zaczęły się dzisiaj wcześniej, żeby na żywo pokazać ogłoszenie laureata, założyli sobie taki pewnik, że to bedzie Papież.
          • viking73 Re: K... mać,a mówili,że A. Michnik może wszystko 10.10.03, 23:42
            Obejrzałem dziś ze zdwojoną uwagą wiadomości na szwedzkiej TV4 i tam nie było
            ANI SŁOWA o rzekomym rozczarowaniu świata, że tej nagrody nie dostał papież.
            Wiadomość o pokojowym Noblu szła jako pierwsza i przyznanie nagrody Irance
            przyjęto z uznaniem jej zasług nic nie wspominając jakoby ten Nobel
            był «niesprawiedliwy». Stwierdzono tylko, że władze Iranu nie skomentowały w
            żaden sposób przyznania tej nagrody swojej obywatelce co samo w sobie już było
            komentarzem.
            • sabbina paranoja z tym noblem dla tej babki 11.10.03, 00:22
              1. Niby Koran, tak prześladuje kobiety, to jakim cudem jest prawniczką, a do
              tego wykłądowcą - profesorem, gdzieś tam w Iranie ?
              2. Z jednej strony niby walczy z jakimś findamentalizmem, niechce by kobiety
              nosiły jakieś szmaty na głowie, a tu w Europie co się dzieje ? Niedawno w
              niemczech zapadł wyrok, uznający, że nauczycielka - muszułmanka, może nosić tą
              szmatę. Czy jej ktoś każe to nosić ? - nie ona w europie sama toa chce.
              3. Przy okazji kilka uwag o Iraku.
              Mówiło sie, ża za Saddama tam był strrraszny reżim. Nie wiem, nie byłam. Ale
              tam KAŻDY mógł mieć w domu broń i to legalnie, mógł sobie kupić zwyczajnie w
              sklepie.
              Z tego wynika,że w Polsce jest większy reżim, a władza tak się nas boi, że
              nawet nie pozwala nam mieć broni w domu.
              • ileana Re: paranoja z tym noblem dla tej babki 11.10.03, 08:03
                Sabino nie rozumiesz kompletnie o co tu wlasciwie chodzi.. Co ma piernik do...
                Mowisz w stylu ..a u nas to murzynow bija.
                Noblistka sama najlepiej wie jak zostala adwokatem i do tego profesorem .
                Mozesz sobie poczytac ...
                W najgorszych czasach zaborow w Polsce mielismy wspanialych uczonych i
                wyksztalconych ludzi,czy w/g Ciebie to zbrodnia ze udalo sie Jej wyksztalcic.
                Niem musisz znac to nazwisko i Jej walke o rownouprawnienia,o wolnosc
                spoleczna.
                Mowiac szczerze ,wyksztalcona madra majaca perspektywy w zyciu,poswieca sie i
                naraza siebie i rodzine na szykanowania i wiezienia.
                Pomysl moze dlaczego ta komisja dala Nobla pokoju Jej a nie
                Papiezowi,podpowiem Ci ze bliskie calemu swiatu jest to co dzieje sie na
                Bliskim Wschodzie(Polacy jeszcze blizej przez sojusznicza interwencje)
                Spokoj na Bliskim Wschodzie ,(rowniez walka o rowne prawa wszystkich ich
                obywateli jest rowniez nasza sprawa) ...bo pokoj tam wbrew pozorom to tez
                pokoj u nas..
                Osobiscie wcale sie nie dziwie ze zostala uhonorowana wlasnie Ebadi.
                Jesli chodzi o opinie swiata,nie slyszalam ani nieczytalam oburzonych czy
                wrogich opinii,wrecz przeciwnie i dziwie sie ze w Polsce ... podarowaliby
                sobie .. mam nadzieje ze nie wszyscy tak w Polsce mysla.
                Co do Papieza mam wielki szacunek do Jego dzialan w imie pokoju i nie
                tylko.Takich ktorzy zasluzyli jest wiecej..
                Pozdrawiam ileana

• Gość: t.toumaj dlaczego? IP: *.blich.krakow.pl 12.10.03, 15:19
                nie rozumiem tutaj uwagi o iraku. podobnie ktoś w onet.pl napisał że widzi jak
                arabowie i arabki walczą o demokrację!! chyba dużo jest takich ludzi którze
                nawet nie wiedzą co to jest ten Iran. ja jestem iranczykiem i bardzo dumny z
                tego co się stało i na pewno papież też jest zadowolony. ale niestety polacy
                traktują to jak n.p Piłsudski nie dostał nobla!
                piszę na ten temat w www.polskipers.blog.pl i mam nadzieję że polacy też będą
                razem z nami w tym trudnym reformie społeczno-politycznym jak inny którze byli
                z polakami w czasach komonizmu.
                z pełnym szacunkiem dla wielkiego Papieża i wielkiego Naroda polskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka