Dodaj do ulubionych

Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie?

IP: *.chello.pl 25.10.08, 00:39
Walczyć z estetyką bloków? I to w Hucie? Zacznijmy od "nowoczesnych
apartamentowców"-architektonicznych koszmarów, których w całym mieście poza
Starą Hutą akurat pełno. Pranie zawsze można zdjąć, wyburzyć gotowy blok o
wiele trudniej.
Obserwuj wątek
    • garnek_z_neolitu Boże! Zawsze znajdą sie jakieś oszołomy, ale żeby 25.10.08, 00:45
      od razu pisać o nich artykuł??? NIe podobają się majty i skarpety za oknem? A
      morda sąsiada wyzierająca z okna? Dobrze, że nie macie tam Czarnych i Latynosów
      - byłoby jak w Nowym Jorku!
      • Gość: mis w niektorych stanach usa taki zakaz obowiązywał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:01
        teraz znieśli, bo zaczęli oszczędzać energię (suszarki elektryczne)
        • Gość: zdegustowany Ludzie! Nowość: majtki ekologiczne ... IP: *.ztpnet.pl 26.10.08, 10:14
          Nowość: majtki ekologiczne - jednokrotnego użycia.
          Biodegradowalne ...
          • sokolasty Re: Ludzie! Nowość: majtki ekologiczne ... 26.10.08, 19:26
            Ci ludzie faktycznie nie mają problemów z sąsiadami. Niech im zaczną robić
            libacje 365/365, to wtedy się dowiedzą, co znaczy naprawdę kłopotliwy sąsiad.
            • Gość: miu Polska wyglada jak kraj Trzeciego Swiata! IP: *.acn.waw.pl 26.10.08, 20:31
              Zgadzam sie: pranie powinno sie suszyc tak, by nie bylo widoczne!
              Polska wyglada jak kraj Trzeciego Swiata! Zero dbalosci o wyglad
              otoczenia, reklamy, gacie i wraki z poprzebijanymi oponami. Calosc
              odrapana i skrzywieni ludzie na deser. A na balkonach skladziki ze
              starzyzna.
              • Gość: Ala Re: Polska wyglada jak kraj Trzeciego Swiata! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 00:09
                A ja wolę pranie za oknem niż grzyb na ścianie w mieszkaniu. A od parowania wewnątrz o taki nietrudno
              • janu5 W londynie też sa takie obrazki 27.10.08, 11:32
                i to nie tylko na przedmieściach. Czy Londyn to kraj 3 świata.
    • m-92 Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 07:20
      Wreszcie ktos sie zainteresowal tym problemem.Zylam w PRL-u i
      pamietam ze bedac dzieckiem widzialam milicjantow ktorzy karali
      mandatami ludzi ktorzy wywieszali pranie od ulicy.Do tego byly
      suszarnie.W naszej klatce byly 2 a pozatym byla do dyspozycji
      pralnia.Moze udaloby sie wrocic do takiej praktyki.Jest Straz
      miejska,ludzi trzeba uczyc dobrych nawykow skoro sami z sieie nie
      czuja co jest estetyczne a co nie.Nie wiem kto jest wladny o tym
      zdecydowac,ale zapraszam na nasze nowohuckie osiedla poprostu
      koszmar.Gacie wystawione pod osad publiczny.Tragedia nie wiadomo
      smiac sie czy plakac!!!
      • Gość: milicjant militrixie wróć ! IP: *.chello.pl 26.10.08, 18:45
        a jak się nie dostosuje to pałą go po nerach i na komisariat

takie pranie w oknie toż to próba obalenia naszego wspaniałego ustroju demokratycznego
      • Gość: EddyPL Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.autocom.pl 27.10.08, 22:09
        Zapomnieliście dodać jednej rzeczy - żeby korzystać z suszarnii trzeba być
        członkiem spółdzielnii, ja np. nie jestem i z suszarnii nie mogę korzystać. ta
        baba to jakaś psychopatka której się nudzi a gazeta.pl powinna się wstydzić -
        gazeta na takim poziomie nie powinna robić sensacji z powodu galotów, tym
        powinien się zjać najwyżej Fakt :)
      • Gość: malarz Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 23:42
        suszace sie majtki to PLUS dla estetyki budynku. z calym szacunkiem ta paniusia
        z kalinowego i jej przydupas powinni sie edukowac w sprawach estetyki bo nie
        maja o tym pojecia. pranie jest wielce OK!!!!
    • stasieczek5 Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 07:27
      Ponieważ tak lubimy powoływać się na zagraniczne wzory, to uprzejmie
      informuję, że będąc na terenie Niemiec byłem informowany przez administratorów
      budynków, w których mieszkałem, że obowiązuje ZAKAZ
      ( Verbot ) wieszania prania czy "wietrzenia" pościeli na parapetach okien czy
      balkonach. Dodatkowo - w hotelu robotniczym - zakazano także wystawiania ( w
      zimie ) za okno siatek z zakupami ( od tego są lodówki).Wszystko po to aby nie
      stwarzac nieestetycznego wrażenia.
      I wszyscy się STOSOWALI do tego.
      No, ale my jesteśmy w Polsce...gdzieś w Europie...
      • Gość: luzakis wywiesic joannę grabowską za okno!!!! "estetyka to IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.10.08, 19:03
        pojęcie głupców"
      • Gość: aux Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ols.vectranet.pl 26.10.08, 19:58
        A w Anglii nikomu do głowy nie przyjdzie takie suszenie. No ale tam mają
        pralnie, w których nie tylko wypiorą ale i wysuszą, a do tego niedrogo. Co u nas
        mają robić rodziny z dziećmi w małych mieszkaniach, często bez balkonu?
        Korzystać z suszarni w piwnicy, gdzie raz na kilka tygodni przypada kolejka, a
        pranie po trzech dniach nadal mokre?
        • gazeta_mi_placi Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 01.11.09, 10:37
          Rozłożyć suszarkę w łazience.
          Nie rozumiem jak można wystawiać majtki i skarpetki na widok publiczny.
          Ani to ładne ani świadczące o dobrym wychowaniu.
          • Gość: . Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.09, 20:13
            lepiej majtki i skarpetki niż goła dupę.

Dziwne ,że wieszanie bielizny jest czymś niemoralnym a pokazywanie
            gołych biustów odzianych w mini staniki i równie gołych dup w
            stringach przez tłuste dziewuchy jest ok.

Ja swoje majty i skarpety piorę i mam je czystsze niż niejedna taka
            panna obrus na stole w swoim domu.
            • gazeta_mi_placi Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 01.11.09, 21:51
              Gość portalu: . napisał(a):

> lepiej majtki i skarpetki niż goła dupę.
              >
              > Dziwne ,że wieszanie bielizny jest czymś niemoralnym a pokazywanie
              > gołych biustów odzianych w mini staniki i równie gołych dup w
              > stringach przez tłuste dziewuchy jest ok.
              >
              > Ja swoje majty i skarpety piorę i mam je czystsze niż niejedna taka
              > panna obrus na stole w swoim domu.

Jak się nie wstydzisz,że całe osiedle plus przechodnie widzą Twoje majtki w
              kwiatki i skarpety to Twój problem :-)

• Gość: zet Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.autocom.pl 25.10.08, 08:08
      Pranie za oknem to żenada. Żenadą jest tez rozwiązywanie tego problemu przez
      sąd. Faktem jest, że powodem tej" wystawki"jest brak miejsca w mieszkaniach na
      wieszanie prania. Kiedyś byly suszarnie. teraz też czasem są ale niestety w
      wielu blokach korzystają z nich nieliczni-z różnych względów.Może suszarnie to
      droga do rozwiązania problemu a nie sąd ?
    • Gość: Wacek Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.bj.uj.edu.pl 25.10.08, 08:10
      Glupie ludzie-nie maja problemow i chwytaja sie...b.dobrze,ze ludzie
      piora! i wlasnie wieszaja te wyprane rzeczy-na balkonach-bo nie maja
      swoich ogrodow,posesji..na powietrzu,w sloncu,ktore zabija roztocza
      itd..a nie "kisza"tego w ciasnych lazienkach...Nalezy sie cieszyc!
      Dabja o higiene a czyste pranie za oknem..toz to przyjemnosc!
      Sama roadosc! Co niektorzy nie widzieli gaci? W majtasach nie
      chodza?! Alez te rzeczy ludzie wieszaja dyskretnie...
      Zeby tak reagowali-ci sami na powazne problemy w miescie, w karaju..
      dobrze wychowywali dzieci-nie na osiedlowych chuliganow...itd...
    • Gość: matt Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ksknet.pl 25.10.08, 08:48
      co kraj to obyczaj....
      w usa suszarki sa w kazdym domu i nikt nie wiesza prania.w japonii - suszarki sa w ogole nieznane i wszyscy susza wszystko na balkonach/za oknami + wietrzenie poscieli.
      u nas suszarnie blokowe sa niewygodne i niebezpieczne.w malych mieszkaniach czesto brak miejsca na pralke,nie mowiac juz o suszarce.w tej sytuacji jestem za suszeniem za oknem..
      • Gość: anna Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:41
        Teściowa mieszka w Hucie na Strusia. Między blokami stoją drzewa,
        na których są zamocowane sznurki. Ludzie faktycznie latem wieszają
        tam pościel, gacie, staniki itd. Wygląda to koszmarnie, sama się
        smiałam, że porobiły sie tam u nich "slamsy".
        • sokolasty Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 26.10.08, 19:28
          "w usa suszarki sa w kazdym domu"

Gdzieś czytałem, że pralki nie wolno mieć w USA w domu, stad tyle pralnie
          samoobsługowych znanych choćby z filmów.
          • witek7205 Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 26.10.08, 21:53
            sokolasty napisał:

> "w usa suszarki sa w kazdym domu"
            >
            > Gdzieś czytałem, że pralki nie wolno mieć w USA w domu, stad tyle
            pralnie
            > samoobsługowych znanych choćby z filmów.

Pół prawda.
            Jeśli ktoś ma swój dom, to ma w nic to co chce, i zwykle każdy am i
            szuszarkę i pralkę.
            Jeśli ktoś wynajmuje dom, to podłączenie na pralkę i suszarkę jest i
            o ile nie ma w wposażeniu to może sobie kupić i mieć.
            To o czym piszesz dotyczy mieszkań (nie domów) na wynajem, gdzie
            rzeczywiście pralki czy suszarki w mieszkaniu nie ma, ale są pralki
            i suszarki zwykle w pomieszczeniach wspolnych i mozna sobie przyjść
            wyprac i wysuszysc. i wowczas w umowie jest zapis, że nie można
            zainstalowac pralki w domu, zreszta miejsca i tak nie ma. Zwyczaju
            wieszania nie ma. Wyciąga się suche z suszarki i wraca do domu.
            Troche inaczej to wyglada niż w Polsce, bo tam rzecz cudza jest
            swieta. Czesto gesto wrzuca sie to pranie do kilku pralek i po
            prostu idzie do domu. Wraca sie po godzinie, zabiera i koniec prania.
    • Gość: Marek Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ghnet.pl 25.10.08, 08:53
      Gazeto Szanowna czy w Krakowie naprawdę nie ma już większych
      zmartwień niż majty suszące się za oknem sąsiada? Jeśli chcieliście
      zażenować swoich czytelników to gratuluję, udało się!
      • Gość: naczelny A są? IP: *.chello.pl 25.10.08, 19:12
        Takie, które nie były opisywane??
        Napisz o problemie, który cie gryzie, chetnie go opiszemy
        • Gość: niestety polak Re: A są? IP: 194.42.110.* 27.10.08, 23:13
          Weż nastaw sobie radio na niezależną rozgłośnię radiową (dawniej to była stacja
          Radio Wolna Europa ,a teraz to jest stacja Radio Maryja).Z tej ostatniej dowiesz
          sie człowieku jakie tematy interesują prawdziwych Polaków.Tylko rechotem
          historii i solidarności jest ,że ta stacja Radio Wolna Europa przyniosła wbrew
          dawnym obietnicom waszej ojczyżnie nie wolność, tylko nową formę zniewolenia we
          wielu dziedzinach życia społecznego i gospodarczego. Jesteś inteligentnym
          człowiekiem to moją aluzję powinieneś zrozumieć i w przszłości nie zadawać
          głupich pytań w stylu "A są".
    • Gość: mokre majtki [...] IP: *.ver.airbites.pl 25.10.08, 08:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: m. Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 14:28
        właśnie sobie piękne wystawiłeś świadectwo. jedyne co masz w odpowiedzi, to
        inwektywy? tak, jak nie możesz urządzić na balkonie nocnej, głośnej imprezy, tak
        i twoje gacie nie powinny epatować postronnych. chyba, ze powiesisz je tak, że
        nie widać ich na zewnątrz. nie każdy ma ochotę mieszkać w slumsach i oglądać
        skarpety i wystawki nieużywanych gratów na balkonach.
        • Gość: QBA Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ramtel.pl 26.10.08, 13:18
          A mnie bardziej niż wywieszone pranie razi wypisywanie takich tekstów jak ten
          powyżej. Oczywiście mógłbym powiedzieć: nie pisz albo nie patrz... ale nie, Ty
          nie przeszedłbyś obok tego spokojnie - musisz walczyć. To co, idziemy do sądu
          żeby zakazał Ci produkowania tekstów na które nie mogę patrzeć? A może jednak
          dostrzeżesz belkę w swoim oku?
      • Gość: Ella Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:44
        Otóż, drogi panie, nie tak do końca! Mieszkasz we wspólnocie
        mieszkaniowej i masz się stosować do regulaminu. A tak poza tym, to
        przestań prostaczyć na forum, koleś.
        • Gość: Uhahany Droga Elu jak bys widziala Kronike to bys.... IP: *.betanet.pl 25.10.08, 19:04
          wiedziala, ze rada mieszkaniowa wyrazila zgode, takze badz uwazna.
        • Gość: piokuk Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: 82.160.57.* 25.10.08, 21:46
          Sprawdź sobie mądralo czy balkon jest częścią składową nieruchomości lokalowej
          czy też nieruchomością wspólną. Większość doktryny opowiada się za pierwszym
          rozwiązaniem. Zatem wspólnota mieszkaniowa może właściciela w d... pocałować. W
          drugim wypadku w praktyce też.
          • Gość: m. Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 09:01
            jakie polskie podejscie: moja wola i mozecie mi naskoczyc!
            • Gość: QBA Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ramtel.pl 26.10.08, 13:20
              Jak to jego to fakt: możecie mu naskoczyć i prawo jest po jego stronie.
              • Gość: m. Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 15:05
                o, to takie myslenie jak tych delikwentow ktorzy parkuja samochody zastawiajac
                innych albo nie pozostwiajac przejscia na chodniku. moje, naskocz mi. albo mam
                psa i nie sra, moj pies, naskocz mi. wywalam moje smieci za moje okno - naskocz
                mi. puszczam w nocy moje umc umc i czadu daje moj subwoofer - naskocz mi.
                • Gość: QBA Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ramtel.pl 26.10.08, 19:48
                  Nie widzisz małej różnicy między wieszaniem prania w oknie a zastawianiem
                  samochodu czy obsrywaniem chodnika? To naprawdę takie trudne?
    • Gość: kar_ma Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.chello.pl 25.10.08, 09:07
      Jak każdy będzie miał na tyle duże mieszkanie by mieć w nim miejsce na
      rozłożenie prania to ok. Ale w tych klitkach? To nieludzkie zabraniać suszyć
      pranie za oknem.
    • Gość: 2gra2f Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.08, 09:20
      Walcząc o estetykę pójdźmy dalej: precz z reklamą proszków do
      prania, podpasek, pampersów i husteczek higienicznych. Takie rzeczy
      pokazuje się ludziom ni z tego ni z owego podczas konsumpcji słonych
      paluszków prze TV, albo w sklepach AGD na wystawie z telewizorami. A
      tak poważnie, to lepiej żeby aktywni radni i straż miejska zabrali
      się za pilnowanie porządku na innym odcinku: psie kupy na trawnikach
      i placach zabaw dla dzieci, brudne tabliczki na których tylko
      archeolog dojrzy nazwe ulicy. Jak ktoś powiedział wyżej - jesteśmy w
      UE i musimy dbać o porządek.
      • Gość: Nixe Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 10:26
        A przepraszam - a co komu przeszkadza wietrząca się na balkonie pościel?
        Poza tym jak ktoś ma małe dziecko, to wiadomo, że pierze na bieżąco i na bieżąco
        musi suszyć ubranka - a gdzie ma to robić, jak nie na balkonie?
        • Gość: Ala Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:48
          Nixe, czytaj ze zrozumieniem. Artykuł dotyczy bloków bez balkonów.I
          wieszania prania na zewnątrz, miedzy blokami i za oknem.
      • Gość: mieszkanka slumsów Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.eranet.pl 25.10.08, 23:17
        I jeszcze do tej listy dodam resztki jedzenia wyrzucane przez okno. Na moim
        osiedlu, które pewnie nie jest wyjątkiem, to nagminne. Co zostanie z obiadu,
        ląduje za oknem. Tylko jak komuś udowodnić, że kawałek schabowego wyleciał
        właśnie z jego okna?

Albo różnej maści żule i "kibice", którzy do późna w nocy siedzą na ławkach
        między blokami, chleją i wykrzykują różne mniej lub bardziej cenzuralne hasła. W
        to, że straż miejska lub policja się zajmie, już nie wierzę. Z resztą sami
        strażnicy miejscy mi kiedyś powiedzieli, że do takiej grupy nie podejdą, bo się
        boją.

Slumsy to slumsy. Pranie za oknem to najmniejszy problem.
    • Gość: Bristol Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.chello.pl 25.10.08, 10:31
      Oczywiśćie jeśli coś negatywnego, godnego potpienia, czy drwiny to
      taki przykalad najlepiej znależć w NOwej Hucie, chociaż problem z
      praniem to nie tylko sprawa nowohuckiego folkloru, ale dziennikarze
      nie lubią NH wliczająć w to również tych GW.
    • niewysoka szczyt drobnomieszczaństwa 25.10.08, 10:51
      W Stanach i w Kanadzie, gdzie każdy ma suszarkę elektryczną, zaczynają się
      wreszcie wycofywać z zakazu suszenia prania na zewnątrz, bo za dużo energii
      pochłania ta ich dbałość o wygląd osiedli. U nas, jak słyszę, ludzie z
      kompleksami kulturowymi właśnie zaczynają dochodzić do głosu. Strach, co
      będzie, jeśli zdobędą większość. A przecież jeśli ktoś w normalnych przejawach
      życia widzi nieestetyczną wiochę, to znaczy, że ma ją w sobie - i na oślep
      zwalcza. Uważam, że zakaz wieszania prania na dworze to szczyt
      drobnomieszczaństwa.
      • gabrielafrancuz Re: szczyt drobnomieszczaństwa 25.10.08, 11:28
        Ciekawe, gdzie wiesza pranie pani Grabowska.
        U mnie w bloku, w piwnicy panuje wilgoć i trudno mi sobie wyobrazić, żeby
        cokolwiek tam wyschło, a przede wszystkim, nie zgniło.
        Wieszam jednak zwykle w łazience, a jeśli jest pogoda, to za oknem. Idąc alejką
        wzdłuż bloków naprawdę nie zwracam uwagi na to, co jest powieszone u góry.
        Uważam, że są hordy gó...arzy i żuli awanturujących się pod sklepem albo na
        ławkach, do których nikt z patrolów straży miejskiej dziwnym trafem nie
        podchodzi. To MNIE osobiście burzy estetykę, a nie majtki i staniki. Niektórzy
        jednak nie mają poważniejszych problemów - sąsiadce, mieszkającej 2 piętra niżej
        ubzdurało się, że woda z mojego prania ścieka jej po oknach.
      • Gość: obarex Re: szczyt drobnomieszczaństwa IP: *.pete.cable.ntl.com 25.10.08, 16:59
        Masz racje, ale Krakow to bardzo szczegolny rodzaj krzyzowki chamstwa i
        drobnomieszczanstwa. I dopoki rezultaty (vide architekt Bien) nie wymra, takie
        kwiatki beda sie zdarzac!
        • Gość: Krakowianka Re: szczyt drobnomieszczaństwa IP: *.autocom.pl 26.10.08, 12:01
          Niestety, w krakowie KRAKOWIAKA trudno znaleźć tz rodzinę która
          mieszka w Krakowie od kilkunastu pokoleń z dziada pradziada.
          Większośc mieszkańców Krakowa to ludność napływowa miedzy innymi,
          budowniczy Nowej Huty. Ale z innej beczki, zawsze znajdą się tacy
          którym będzie wszystko przeszkadzać, taka natura i trzeba to leczyć.
          Powiem tak jak ide ulicą to nawet nie zwracam uwagi na to co kto ma
          wywieszone za oknem. A już na kolorowych ścianach bloków trzeba
          wypatrywać suszarek. TROCHĘ WYROZUMIALOŚCI... i wolnoć Tomku w swoim
          domku. W koło mnie wszyscu sąsiedzi mają suszarki za oknem... chyba
          coś ze mną jest nie tak bo zupełnie mi to nie przeszkadza a wręcz
          nie interesuje mnie. Przeszkadza mi za to sąsiad który wstaje o 5
          rano i przez 15 min grzeje silnik, czy zima czy lato, pod moim
          oknem :)
    • Gość: mieszkaniec bloku Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: 194.42.110.* 25.10.08, 11:41
      Pani Grabowska powinna raczej zadbać o zbieranie psich gówien z trawników i
      chodników na osiedlu. Sama posiada kundelka i nigdy jej nie widziałem aby
      wychodząc z nim na spacer trzymała w ręce szufelkę, miotełkę i woreczki na
      psie gówna. Sama nie przestrzega prawa ,a chce stanowi prawo dla innych i to w
      kwestii co ja mam za oknem. mogę mieć pranie lub kwiatki. Pan architekt Bień
      jak chce się wykazać swoją dbałością o estetykę miasta Krakowa to niech
      oprotestuje zrealizowaną budowę hotelu Sheraton przy Zamku Wawel i Galerii
      Krakowskiej Przy budynku Dworca Kraków. Obydwa obiekty swoją architekturą
      psują architekturę krajobrazu jednej i drugiej części Krakowa , które
      znajdują się w obszarze infrastruktury będącej pod ścisłą ochroną konserwatora
      miasta Krakowa także architekta. Sądy w Polsce mają do wykonania o wiele
      ciekawsze sprawy np; ujawnienie winnych śmierci porwanych przez mafie dzieci
      biznesmenów np; p. Krzysztofa Olewnika ,wyjaśnienie i ukaranie przejęcia i
      doprowadzenia do celowej upadłości wielu państwowych przedsiębiorstw, oraz
      sprzedaż gruntów gminnych po zaniżonej cenie. W Krakowie takich spraw było
      wiele i my je pamiętamy ,ale o ukaraniu winnych jakoś nie słychać.
    • Gość: miszczu Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.chello.pl 25.10.08, 11:45
      Dajcie zdjecie pani Grabowskiej albo przynajmniej podajcie jej wiek
      Nie zdziwilbym sie gdyby pamietała czasy Stalina , na starość ludzie nie maja co
      robić i świruja
      • rbj Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 14:51
        blisko siedemdziesiątki
        • sokolasty Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 26.10.08, 19:33
          "Pani Grabowska powinna raczej zadbać o zbieranie psich gówien z trawników i chodników na osiedlu. Sama posiada kundelka i nigdy jej nie widziałem aby wychodząc z nim na spacer trzymała w ręce szufelkę, miotełkę i woreczki na psie gówna."

Pięknie zapunktowane! Piszę bez ironii.
    • Gość: nie z Huty Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 11:55
      wystarczy zasłonić ręcznikiem i juz będzie estetycznie.Pani Grabowskiej polecam
      czytanie,a nie węszenie po oknach za cudzą bielizną.Mieszkania są dla
      mieskańców,a nie odwrotnie.Czy ta pani nie cierpi na brak zajęcia?Może w pobliżu
      jest ktoś komu mozna by pomóc!Lasek Wolski czeka na spacerowiczów!!!
    • Gość: Pengos Wymyślanie pseudoproblemów... IP: *.chello.pl 25.10.08, 12:09
      Jak już ktoś słusznie zauważył - niech pani się martwi bardziej psimi gówienkami na trawnikach, a architekt niech się raczej przejmuje koszmarnymi paskudztwami jak nowy budynek opery...
      • Gość: Gosc Nowy budynek opery to rzeczywiscie dnoi IP: *.autocom.pl 25.10.08, 17:04
        Ile razy tamtedy przejezdzam nie moge wyjsc z oslupienia kto taki
        koszmar wybudowal. Jedynie co mozna zrobic to powiesic na nim pare
        majtek i staników to mozeby nie bylo az tak szpetnie
    • estees Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 12:34
      Oj Pani Grabowska prosze sobie pojechac do Porto albo Lisbony,
      ewentualnie gdzies do Włoch... a potem leczyć swoje kompleksy,
      najlepiej u psychiatry.
    • Gość: qwer1 Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 13:30
      CHyba ta pani sie nudzi, skoro takimi pie...mi sie zajmuje. Zeby przypadkiem
      jej przeciwnicy nie zaczeli powiadamiac wszystkich instytucji (tak jak ona),
      aby zweryfikowac czy Ona taka praworzadna. Juz na forum jeden temat sie
      pojawil - psie odchody - pupila Pani, ktora robi zamieszanie o estetyke osiedli
    • rbj Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 14:33
      Kiedyś mieszkałem w 14-ce i doskonale znam p. Grabowską
      Zawsze były z nią problemy, pamiętam jak jej konkubent biegał po klatce
      schodowej z siekierą.
      Wtedy nikt nie skarżył się na nią (być może jej zdjęcie z L. Wałęsą zadziałało)-
      teraz to ona chce być na "pierwszej
      stronie" Klimakterium jest to bardzo przykra sprawa, ale wciągać w swoje
      problemy sąsiadów - to już przesada.
      Wracając do meritum to proszę zwrócić uwagę na okno p. Grabowskiej.
      Jest ono inne niż wszystkie pozostałe...
      To oczywiście burzy całą koncepcję architektoniczną elewacji.
      Z informacji jakie posiadam wynika, że p.Grabowska wymieniając okno na inne niż
      standardowe powinna mieć zgodę administracji lub instytucji, która te sprawy
      reguluje.
      W TYM PRZYPADKU P. GRABOWSKA DOPUŚCIŁA SIĘ SAMOWOLI BUDOWLANEJ,
      GDYŻ ZAMONTOWANE PRZEZ NIĄ OKNO ODBIEGA W ZNACZNEJ MIERZE OD POZOSTAŁYCH OKIEN.
      Jeżeli chodzi o jej pieska to faktycznie robi kupy wszędzie a w/w pani Joanna ma
      w dupie gdzie jej piesek zostawia swoje odchody...
      Reasumując Pani Grabowska rozpętała wojnę; KTO MIECZEM WOJUJE OD MIECZA GINIE,
      KTO SIEJE DESZCZ ZBIERA BURZĘ.
      P.S.
      Dziwie się sąsiadom tej pani, ze tolerują u siebie takiego grzyba.
    • Gość: WG Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ghnet.pl 25.10.08, 14:35
      Pani Grabowska, niech Pani się trzyma. na forum jak widzę najazd osobników
      pozbawionych elementarnego poczucia estetyki. chciałoby sie powiedzieć, że przez
      komunę, ale prawda jest taka, że to komuna wywindowała ich na wyższy poziom,
      tyle że nie wypędziła z nich tej wsi do końca. co komu przeszkadzają majty
      wywieszone za okno? pójdźmy dalej, co komu przeszkadzają buty wystawione z próg,
      kury na balkonie oraz być może łażenie na bosaka? dzieje sie komu krzywda? w
      ręcz przeciwnie, same pożytki (w przypadku butów śmierdzi nie w domu, tylko na
      klatce)

Nowa Huta to piękna dzielnica, ale niektórzy jej mieszkańcy muszą do niej dorosnąć!
      • Gość: WG Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ghnet.pl 25.10.08, 14:38
        BTW. przeczytałem właśnie post wyżej i stwierdzam, że nie znam Pani G. może to
        jest stara wariatka. wymiane okna na inne, niż w projekcie potępiam. ale do
        jasnej ciasnej, nic to nie zmienia w kwestii prania.
        • rbj Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 14:49
          Jak byś miał(a) małe dzieci i pranie kilka razy w tygodniu
          to gdzie suszył(a)byś pranie nie mając balkonu.
          Nasza bohaterka pewnie pierze raz na miesiąc i nie ma problemu...
          Problemem jest brak balkonów.
        • Gość: nh Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.chello.pl 27.10.08, 19:52
          kolego, pisać i odpowiadać samemu sobie to trochę dziwne, co do estetyki to
          wydaje mi się że wybazgrane bloki i połamane ławki to większy problem niż
          suszarki za oknem.
          O panu architekcie z bożej łaski i jego wywodzie szkoda nawet pisać
      • miss2 Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? 25.10.08, 15:19
        Tia, niech Pani się trzyma, najlepiej daleko od Kalinowego.
      • Gość: marcin120 Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.142-81-70.mc.videotron.ca 25.10.08, 18:30
        tak sobie czytam te posty i sie zastanawiam czy w Polsce mieszkaja
        sami popaprancy?
        Zapraszam do Montrealu zobaczycie tu sznurki do suszenia prania w
        kazdej alejce, zobaczycie tu buty zostawiane na balkonach, czy przed
        wejsciem do mieszkania i jakos nikt z tego powodu tragedi nie robi.
        Wiem zaraz sie dowiem, ze mieszkam w biednej dzielnicy, to wyjasniam
        dzielnica w ktorej mieszkam uwazana jest za bogata z tego powodu
        place wieksze podatki. Nie niemam tu problemy
        z "czarnymi", "zoltymi" czy latynosami po prostu niestac ich na
        mieszkanie w tej dzielnicy.

pozdro z Montrealu
      • Gość: QBA Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.ramtel.pl 26.10.08, 13:27
        Tak, wyznaczmy co jest estetyczne a co nie za pomocą decyzji administracyjnych
        czy orzeczeń sądowych. Brawo, idąc takim tokiem myślenia boję się, że doczekam
        czasów kiedy to urzędnik będzie decydował o wysiedleniu czy wywłaszczeniu "bo
        był brzydki". Gdyby to nie było tragiczne to byłoby to śmieszne.
      • Gość: ten Re: Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.gprs.plus.pl 26.10.08, 19:55
        Ty pozostałeś na tym niższym poziomie.
        Po kropce pisze się z dużej litery.
    • Gość: blablabla Spór o pranie za oknem. Sąd rozstrzygnie? IP: *.chello.pl 25.10.08, 14:48
      a w czym problem,
      jak mi kiedys sasiadka z gory wywieszala cieknace pranie, to w koncu nie
      wytrzymalem, wyszedlem pietro wyzej i wylalem na te brudy atrament,
      juz wiecej na mnie nie kapalo, nastepnym razem pranie bylo wywirowane i
      wisialo doslownie godzine.
      Na wszystko jest sposob jesli nie ma dobrej woli z drugiej strony
      to trzeba brutalnie potraktowac balwanow
    • Gość: ha,ha,ha halina Do Pani Joanny Grabowskiej IP: *.chello.pl 25.10.08, 15:08
      Jak się kupuje mieszkanie w okolicy slumsów (os.Kalionowe),
      gdzie sporo bloków było kiedyś hotelami robotniczymi
      to nie nalezy wymagac od otoczenia aby zachowywało się
      "po Europejsku".

Nie pasuje Pani os. Kalinowe to proszę sprzedać swoje
      lokum i kupić w "godniejszej" okolicy.

Niestety - kto kupuje tanio nieruchomość
      to musi się liczyć a niedogodnosciami.

ha,ha,ha halina
      • Gość: Hutnik Re: Do Pani Joanny Grabowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:55
        Niestety, oś. kalinowe to dawne hotele robotnicze przekształcone na
        mieszkania. A kto przyjechał budować Nową Hutę 50 lat temu? Wieś, to
        i ich dzieci i wnuki mają dalej wiejskie przyzwyczajenia, to suszą
        pranie " na polu".
        • Gość: mieszkaniec Re:do hutnika IP: 194.42.110.* 29.10.08, 22:11
          hutnik jezeli pasuje tobie widzenie estetyki przez pania Grabowską to podaj jej
          adres a ona odwiedzi cie i pozostawi pod twoim blokiem prezent od swojego
          pupila.tez miastowy hutmik esteta sie znalazł ,popapraniec.
    • Gość: Gosc Niech ta baba wyprowadzi sie do apartamentowca IP: *.autocom.pl 25.10.08, 16:57
      Majtki i staniki to taka sama jak inne czesc garderoby i nie szpeci
      bardziej niz plaszcz. To jest 21 wiek a nie sredniowiecze. Skoro nie
      ma balkonow to gdzie ci ludzie maja suszyc swoje rzeczy?. Daj sobie
      babsztylu siana i nie utrudniaj innym zycia skoro wspolnota
      mieszkaniowa twierdzi, ze mozna to znaczy ze mozna.
      • Gość: Uhahany Pani Grabowska pewnie kiedys tez tak suszyla... IP: *.betanet.pl 25.10.08, 17:31
        pranie no i dowiedziala sie w radyjku, ze to nie etyczne, grzech i
        wogole.... i juz tak nie robi i stara sie na sile zmienic
        przyzywczjenia innych.
        • Gość: Uhahany Aha jeszcze jedno, wyprowadz sie jak Ci nie pasuje IP: *.betanet.pl 25.10.08, 17:31
    • Gość: bywalec wiocha to wiocha.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 18:12
      zawsze słoma z butów wyjdzie. Beda swoje gacie wystawiac i pierzyny.
      dawniej bywało ze swinie tzrymali w wannach.
      A swoja droga racja tez ze dawniej w kazdym budynku musiały byc
      suszarnie, a wstarych kamienicach były strychy. Teraz strychy
      zaadaptowane na apartamenty, a w nowych budynkach szkoda powierzchni
      na suszarnie, a powinna byc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka