Dodaj do ulubionych

Przystanki, których już nie ma

24.10.03, 04:08
Mam pytanie do starszych forumowiczów: pamiętacie jakieś przystanki, które
już dziś nie istnieją? Ja przypominam sobie z dzieciństwa taki
przystanek "Fort Pszorna", pomiędzy Wieczystą a AWF-em. Zniknął gdzieś w
połowie lat osiemdziesiątych, chociaż pozostałości peronu przystankowego
istniały jeszcze przez kilka lat (chyba dopiero przy wymianie torowiska w
1991 roku zlikwidowano to).
A z jeszcze głębszego dzieciństwa (chyba jeszcze koniec lat '70) przypominam
sobie przystanek tramwajowy na Mogilskiej, pomiędzy Cystersów a Białuchą,
mniej więcej na wysokości jednostki wojskowej. Był to niezły dziwoląg:
przystanek tylko w jedną stronę (tylko w stronę Huty), na żądanie, a w
dodatku czynny tylko przez kilka godzin dziennie, w godzinach porannych.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 08:32
      1. trzy przystanki od Radziszowa do Krzywaczki ( dawna trasa 206 )
      2. nie wiem czy są jeszcze pozostałości przystanków w Niepołomicach po 200-
      etkach z Pleszowa
      3. jeszcze 5 lat temu Celpardia którą wskrzeszli po wybudowaniu marketu.
    • pudel25 Re: Przystanki, których już nie ma 24.10.03, 23:47
      Przystanek przy AWF-ie dla pospiesznej lini "A". Na pętli "Płaszów Bazy" na
      słupie do dziś wisi uchwyt od tabliczki i do rozkładu jazdy, a na pętli "FADOM"
      stoi nawet słupek (dziś widziałem).
      • balsen Re: Przystanki, których już nie ma 25.10.03, 00:17
        A znam taki jeden na 138 w kierunku N. Huty, był przystanek na fieldorfa
        nilla, zdaje się że nawet wiata jeszcze stoi, teraz 138 zatrzymuje się zaraz
        po skręcie w prądnicką na przystanku Zdrowa. (czasami mpk myśli).
    • Gość: Yasioo Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.acn.pl 25.10.03, 10:55
      Na Czarnowiejskiej pomiędzy byłymi zakładami tytoniowymi, a alejami Trzech
      Wieszczów. Do niedawna (nie wiem czy dalej) na latarni był zamontowany uchwyt
      pod znak "przystanek autobusowy" i tabliczki z numerami. Dawno temu jeździł
      tamtędy autobus z Krupniczej.
    • Gość: dzidek Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.wieliczka.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 11:20
      yabol428 napisał:
      > A z jeszcze głębszego dzieciństwa (chyba jeszcze koniec lat '70) przypominam
      > sobie przystanek tramwajowy na Mogilskiej, pomiędzy Cystersów a Białuchą,
      > mniej więcej na wysokości jednostki wojskowej. Był to niezły dziwoląg:
      > przystanek tylko w jedną stronę (tylko w stronę Huty), na żądanie, a w
      > dodatku czynny tylko przez kilka godzin dziennie, w godzinach porannych.

Mniej więcej z tego samego okresu pamiętam przystanek na żądanie pomiędzy
      Prądnikiem Czerwonym a Wiślicką. Przystanek był na wysokości obecnego
      Oświecenia i prawie nigdy tam nikt nie wysiadał. Dookoła były drzewa i
      działki:) (sorki, myśmy tam czasem wysiadali na śliwki)
      • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: 217.96.109.* 26.10.03, 08:35
        Na ul. Suchej n/ż dla 155, stoi słup na którym wisiał rozkład
        Podobnie Grzybowa n/ż i Przykopy dla 265 na byłej Myślenickiej, po pierwszym
        jest peron, słupy juz nowe po drugim niestety ani śladu
      • yabol428 Re: Przystanki, których już nie ma 28.10.03, 06:37
        Gość portalu: dzidek napisał(a):

> Mniej więcej z tego samego okresu pamiętam przystanek na żądanie pomiędzy
        > Prądnikiem Czerwonym a Wiślicką. Przystanek był na wysokości obecnego
        > Oświecenia i prawie nigdy tam nikt nie wysiadał. Dookoła były drzewa i
        > działki:) (sorki, myśmy tam czasem wysiadali na śliwki)
        Ten też pamiętam, rzeczywiście był n/ż. Ale po zbudowaniu os. Oświecenia
        płynnie przekształcił się w stały przystanek o nazwie "os. Oświecenia" i tak
        już zostało do dzisiaj.
        • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 28.10.03, 08:44
          A dla 129 był zajezdnia Czyzyny n/ż
          • Gość: kmk Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 17:03
            www.poczta.pnet.pl/~kmk/wpad3.jpg
            oto pozostałość po linii E kursującej z Huty do N.Brzeska ( obecnie linię tą
            obsługuje firma CB )

p.s. na trasie znajduje się więcej przystanków-widmo ;D

pozdrawiam

www.kmk.krakow.prv.pl
            e-mail : kmk_mpk@poczta.onet.pl
            • pudel25 Re: Przystanki, których już nie ma 29.10.03, 23:19
              Fajne były te czerwono żółte tabliczki, z literką A albo T. Najdłużej utrzymały
              się chyba właśnie na wioskach.
              • Gość: piter Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 00:10
                przystanki przy kazimierza wielkiego
                w strone bronowic pzred skrzyzowaniem z racjlawicka - zatrzymywaly tam sie
                pospieszne A i C
                w strone huty na wysokosci placu axentowicza - obok sklepu metalowego gdzie
                obecnie miesci sie tam agencja towarzyska na I p - wlasnie nad bylym przystankiem
              • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 30.10.03, 08:44
                Na 101 były chyba najdlużej
    • Gość: <GS> Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 09:21
      Pętla na placu Biskupim. Była chyba jeszcze na początku lat 90-tych
      • bzyyk1 Re: Przystanki, których już nie ma 31.10.03, 23:34
        W połowie lat siedemdziesiatych był przystanek tramwajowy na ulicy
        w.Broniewskiego przy DH Wanda. teraz jest tam przejście dla pieszych. Na ulicy
        Wawelskiej były chyba 2 przystanki dla #123. Nie pamietam ówczesnej nazwy tej
        ulicy, ale teraz to jest T. Bora-Komorowskiego (wtedy była ulicą dwu
        kierunkową)był przystanek w kierunku Huty na wysokości obecnego przystanku w
        kierunku Krakowa przy skrzyżowaniu z ulicą Stelli Sawickiego. Jeszcze parę lat
        temu funkcjonował przystanek autobusowy na ulicy Wiślickiej (przy markecie ABC)
        w kierunku Mistrzejowic i drugi 100 m wcześniej w kierunku Krakowa(dla #136,
        #123).
        • yabol428 Re: Przystanki, których już nie ma 01.11.03, 03:22
          bzyyk1 napisał:

> W połowie lat siedemdziesiatych był przystanek tramwajowy na ulicy
          > w.Broniewskiego przy DH Wanda. teraz jest tam przejście dla pieszych.
          Ten też przystanek pamiętam. Byłem jeszcze wtedy w wieku przedszkolnym. A swoją
          drogą, DH Wanda jeszcze wtedy nie było, dopiero budowali. A jak zbudowali, to
          przystanku już nie było - a akurat wtedy by się przydał.
          Był to zresztą przystanek jednokierunkowy - tylko w kierunku Ronda
          Kocmyrzowskiego.
          • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 02.11.03, 10:20
            Wawelską 123 jeździł do końca lat 80-tych
    • Gość: JK Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 16:42
      5 przystanków dawnej linii 220, istniejącej w latach 1987-2000, na terenie
      gminy Wielka Wieś. Po pierwszym z nich (patrząc od strony Krakowa), jedynym na
      terenie Modlnicy, nie ma już śladu. Po pozostałych czterech, na terenie
      Giebułtowa, pozostały blaszane wiaty, mocno sfatygowane zresztą i z roku na rok
      coraz bardziej niszczejące. Na jednej z nich wiszą jeszcze strzępy komunikatu
      sprzed ponad 3 lat o likwidacji linii. Dziś jeździ busiarz, ale zatrzymuje się
      gdzie chce, a wiaty niszczeją.
      JEBAĆ BUSY!!!!
      • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 06.11.03, 17:54
        To chyba chodzi o przystanki Trojadyn 0, 1 i 2
        • Gość: JK Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.sienna14.enetwork.pl 09.11.03, 22:08
          Jak na przeciwnika linii podmiejskich to masz niezłą znajomość tematu.
          Z tym że tak naprawdę były to: Trojadyn n/ż (ten jedyny na terenie Modlnicy, po
          którym nie został już ślad), Trojadyn I, Trojadyn II, Trojadyn skrzyż. oraz
          końcowy - czyli po prostu Giebułtów.
          Dla wyjaśnienia - Trojadyn w języku miejscowej ludności to nazwa "dolnej"
          części Giebułtowa, w przeciwieństwie do Giebułtowa "właściwego", leżącego na
          górce (tam gdzie jest kościół, szkoła itp. i którędy przebiega Szlak Orlich
          Gniazd).
          • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 10.11.03, 21:06
            Ja jestem przeciwnikiem podmiejskich w takiej formie jak teraz i z takimi
            finansami
    • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: 217.96.109.* 15.11.03, 09:22
      Obecny stop 602 przypomina o linii 116 jadącej Czerwińskiego
      • Gość: dzidek Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.wieliczka.sdi.tpnet.pl 15.11.03, 12:03
        A na przystanku Bociana jest biała tabliczka 425:)
        • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: 217.96.109.* 15.11.03, 17:18
          A to coś nowego, może zaginiony drugi kierunek tej linii?
    • yabol428 Re: Przystanki, których już nie ma 15.11.03, 22:39
      A tak rozszerzając tematykę wątku - pamiętacie przystanek kolejowy Zesławice?
      Następny za Kr.Batowice w kierunku Tunelu.
      Chyba jakiś zarośnięty peron jeszcze tam pozostał...
      • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.ghnet.pl 16.11.03, 10:54
        Czy to w okolicy zbiornika Baranówka?
        • yabol428 Re: Przystanki, których już nie ma 16.11.03, 16:42
          Mniej więcej w tych okolicach, chociaż nieco bardziej na północ. W sumie nazwa
          trochę myląca, bo przystanek ten leżał poza granicami miasta (w przeciwieństwie
          do Zesławic, które są częścią Krakowa) i to bliżej Raciborowic niż Zesławic.
          Ale nie miał szans się utrzymać - z jednej strony 250 w Raciborowicach, z
          drugiej 122 w Zesławicach. Kto by stamtąd jeździł pociągiem, w dodatku gdy MPK
          jest w centrum wsi, a do pociągu trzeba iść przez pola?
          • kuba203 Re: Przystanki, których już nie ma 16.11.03, 19:52
            Bodaj w 1998 (albo coś koło tego) w Zesławicach zatrzymywała się jedna para
            pociągów rano :) Nie pytajcie, po co, bo nie wiem :D
            Jest jeszcze też opuszczony przystanek Niepołomice Podgrabie Wisła :)
            • bzyyk1 Re: Przystanki, których już nie ma 16.11.03, 20:52
              kuba203 napisał:

> Bodaj w 1998 (albo coś koło tego) w Zesławicach zatrzymywała się jedna para
              > pociągów rano :) Nie pytajcie, po co, bo nie wiem :D
              > Jest jeszcze też opuszczony przystanek Niepołomice Podgrabie Wisła :)

Oprócz tego przystanku to ta linia jest też "opuszczona" ;-))
              • Gość: ADAŚ Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 21:03
                Ale PKP Kraków Nowa Huta jest debeściarska - przyznajcie
                • yabol428 Re: Przystanki, których już nie ma 16.11.03, 21:07
                  Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Ale PKP Kraków Nowa Huta jest debeściarska - przyznajcie
                  Pamiętam jak jeszcze w zamierzchłych czasach, gdy chodziłem do liceum,
                  zapuściłem się kiedyś w tamte okolice podczas wycieczki rowerowej i "odkryłem"
                  stację Kraków Nowa Huta. Było to chyba w 1988 albo na początku 1989. Na budynku
                  stacyjnym, niezbyt okazałym zreszta, wisiał napis "Obrona cywilna sprawą
                  każdego obywatela". Napis był chyba większy od nazwy stacji :-) To były czasy...
                  • Gość: Locutus PRL-owskie napisy IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 17.11.03, 00:02
                    Mnie się wbił w pamięć napis na jakiejś fabryce, którą mijałem jadąc na trasie
                    Katowice - Lubliniec (było to albo w Chorzowie albo w Bytomiu): OSTROŻNOŚĆ NIE
                    JEST TCHÓRZOSTWEM | LEKKOMYŚLNOŚĆ NIE JEST BOHATERSTWEM

ROTFL

Pzdr.
                    LOKI
                    • yabol428 Re: PRL-owskie napisy 25.11.03, 00:54
                      A ja pamiętam z późnych lat '80, też gdzieś na Górnym Śląsku:
                      OSZCZĘDNIEJ GOSPODARUJMY SUROWCAMI, MATERIAŁAMI, ENERGIĄ...
                      Oszczędniej by gospodarowali, gdyby nie wywiesili tego napisu, prawda? :-)

Był jeszcze taki napis (tym razem w Krakowie). Gdzieś w rejonie Dworca
                      Towarowego, zobaczyć go było można z pociągów jadących w stronę Trzebinii.
                      NIECH ŻYJE SOLIDARNOŚĆ ROBOTNIKÓW W WALCE O SOCJALIZM (albo coś w tym stylu,
                      szczegółów nie pamiętam).
                      Po 1989 roku zamalowano hasło, ale tylko jego część. Pozostawiono dwa słowa:
                      SOLIDARNOŚĆ ROBOTNIKÓW. I dzięki temu hasło było znowu "poprawne politycznie"...
                      • Gość: mouset Re: PRL-owskie napisy IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 08:21
                        W jednostce wojskowej widziałem: ŻOŁNIERZU CZUWAJ! WRÓG NIE ŚPI!
              • kuba203 Re: Przystanki, których już nie ma 16.11.03, 22:24
                bzyyk1 napisał:

> Oprócz tego przystanku to ta linia jest też "opuszczona" ;-))

3 pary pociągów tam jeżdżą :)
                • mouset_z_wawy Re: Przystanki, których już nie ma 20.11.03, 17:36
                  Szczególnie fajny jest ten p. Podłęże, nieprawdaż?
            • mouset_z_wawy Re: Przystanki, których już nie ma 20.11.03, 17:35
              kuba203 napisał:

> Bodaj w 1998 (albo coś koło tego) w Zesławicach zatrzymywała się jedna para
              > pociągów rano :) Nie pytajcie, po co, bo nie wiem :D
              > Jest jeszcze też opuszczony przystanek Niepołomice Podgrabie Wisła :)

Bez Niepołomic, same Podgrabie :)
    • Gość: mouset Re: Przystanki, których już nie ma IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 23:22
      Zapomniano o Dworcu Towarowym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka