Gość: ulle IP: *.ipaper.com 24.11.08, 20:38 no i gdzie ta infografika, która miała byc tu gdzies "obok"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krk Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:54 Błąd na mapce!! Wstyd.. Gazeta z Krakowa, a nie wiedzieć, że nie ma tam żadnej ulicy... Jana Kochanowskiego nie dochodzi do Karmelickiej bezpośrednio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Tlałka Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.08, 22:04 Przykro z tego powodu, że na zmianach w organizacji ruchu na ulicy Karmelickiej tracą mieszkańcy.Codziennie pokonywałem ją w dojeżdzie do i z pracy.Posiadam identyfikator B.W tym momęcie dojazd do domu został mi skąplikowany i znacznie utrudniony.Jak się to ma do zapowiedzi inspektorów służb miejskich i artykułów w gazetach, które obiecywały dołaczenie mieszkańców do pojazdów wyłączonych z zakazu?MA BYć DOBRZE A WYCHODZI JAK ZAWSZE (ale to wszystko oczywiście dla naszego dobra) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepy_wron Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 24.11.08, 22:15 Jak patrzę na tę mapke to stwierdzam, ze jakiś pijany żul w alkoholowym widzie układał te strzałki. Teraz wziąłbym go by w busie z dziennikarzami bez mapki i jako autor "bubla stulecia" pokluczył po tych uliczkach. Ciekawe gdzie dojechaliby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "został mi skąplikowany" ?! he he IP: *.net.autocom.pl 25.11.08, 07:31 polszczyzna się kłania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.net.autocom.pl 25.11.08, 22:53 kierowca chyba musi wiedzieć gdzie chce dotrzeć i jak jechać umówmy się przez centrum się nie jeździ - jest tyle opcji, żeby ominąć Karmelicką i okolice Rynku Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 24.11.08, 23:50 A to jest jakiś przymus mieszkania w centrum? Jak sie nie podoba, zawsze mozna sie wyprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 01:11 Pewnie Tomuś a Ty kupisz kamienice za dwa złote i będziesz wtedy pyskował.Tu mieszkaja rowniez ludzie od malego i to nie dlatego ze sa bogaci.Ponos troche siatki po 20 kg to Ci przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 09:51 Co Ty w tych siatkach nosisz, że 20 kg to waży? Cegły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Zakupy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:57 No ale skąd ty możesz mieć o tym pojęcie skoro tobie wszystkie zakupy robi mamusia... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Zakupy... IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 12:58 No cóż. Nie dziś wiadomo, że fora internetowe pełne są osób potrafiących jedynie w ten sposób "dyskutować". Zero argumentów merytorycznych tylko jakieś żałosne kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Ja tylko dostosowuję merytoryczność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 13:16 dyskusji do twojego poziomu... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ja tylko dostosowuję merytoryczność IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 13:31 Twoje wypowiedzi są po prostu żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba No cóż... jakie twoje "argumenty" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:38 takie moje kontrargumenty... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: No cóż... jakie twoje "argumenty" IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:41 Jeśli Ty nie widzisz różnicy to serdecznie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Niech to ocenią sami uczestnicy tej dyskusji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:07 Np. "merytoryczność" takiego twojego "argumentu": "Co Ty w tych siatkach nosisz, że 20 kg to waży? Cegły?" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Niech to ocenią sami uczestnicy tej dyskusji. IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:11 Podana waga jest wydumana. Robię zakupy kilka razy w tygodniu i nie zdarza mi się przekroczyć 10 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba To idź kiedyś z wagą na przystanek pod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:30 Halą Targową i zważ siatki ludzi oczekujących tam na tramwaj lub autobus... Nie każdy ma czas na robienie zakupów kilka razy w tygodniu... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: To idź kiedyś z wagą na przystanek pod IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:47 Ja jakoś potrafię pogodzić pracę etatową, pracę na umowę zlecenie i robienie zakupów. Wszystko jest kwestią organizacji czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Robisz zakupy dla siebie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:55 czy całej, wieloosobowej rodziny ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Robisz zakupy dla siebie, IP: *.ghnet.pl 25.11.08, 22:54 A cóż Ci do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Nie widzisz różnicy między zakupami dla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:26 1 osoby, a tymi dla całej kilkuosobowej rodziny ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deszczowiec Re: To idź kiedyś z wagą na przystanek pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 17:49 >Ja jakoś potrafię pogodzić pracę etatową, pracę na umowę zlecenie >i robienie zakupów. Hehe, mój kumpel też kiedyś tak mówił, bo mieszkał i pracował na Ruczaju. Ale pewnego dnia robotę na Ruczaju stracił, a następną znalazł na Czyżynach. >Wszystko jest kwestią organizacji czasu. Oczywiście. Dlatego tylu ludzi jeździ samochodami. Dobra organizacja czasu polega m.in, na tym, żeby wybrać środek komunikacji, którym jedzie się najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: To idź kiedyś z wagą na przystanek pod IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 18:49 > Oczywiście. Dlatego tylu ludzi jeździ samochodami. Dobra organizacja > czasu polega m.in, na tym, żeby wybrać środek komunikacji, którym > jedzie się najszybciej. Samochodem W MIEŚCIE jeździ się najszybciej... hi hi, dobry żart... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Zależy gdzie się jedzie w tym mieście... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:19 Bo np. z Ruczaju do Huty samochodem jedzie się dużo szybciej niż komunikacją miejską i to pomimo korków... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: To idź kiedyś z wagą na przystanek pod IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 18:48 > Nie każdy ma czas na robienie zakupów kilka razy w tygodniu... Może dlatego, że - jak twierdzą niektórzy - ja już stary człowiek jestem, to pamiętam, że kiedyś zakupy się robiło CODZIENNIE i było to rzeczą zupełnie normalną. Potem przyszły jakieś nowe mody na robienie zakupów raz w tygodniu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Nie bujaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:23 Gdybyś rzeczywiście był "stary człowiek", to nie pisałbyś takich bzdur... ;) Dawniej nie robiło się zakupów codziennie tylko wtedy kiedy towar "rzucili" do sklepu... ;-P Dawniej nie było też hipermasrketów... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Nie bujaj... IP: *.ap.krakow.pl 26.11.08, 16:59 No właśnie, nie było hipermarketów, więc zakupy robiło się codziennie... ;) A co do "rzucania do sklepów", to już nie przesadzaj. Owszem, było te parę najgorszych lat tuż przed rokiem 80 i zaraz po, kiedy były kartki prawie na wszystko (i też nie było problemu dużych zakupów, bo nie mogłeś kupić więcej niż ci kartki pozwalały), ale i przedtem, i potem, podstawowe artykuły żywnościowe jednak można było kupić w miarę normalnie. PRL nie wyglądał tak, jak to się teraz go usiłuje przedstawiać, że w sklepach na co dzień były tylko puste półki... ;) A poza tym PRL skończył się prawie 20 lat temu, a hipermarkety mamy od lat około 10. Prze te 10 lat "pomiędzy" tez zakupy robiło się codziennie i nikt od tego nie umarł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tameshiwari Twoich wypowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:07 zwyczajnie nie ma. To już wolę żenujące - przynajmniej są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Zakupy... IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 15:46 Odsyłam Was do komentarza APEL - to są argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tameshiwari I to jest ta merytoryczna dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:06 ...której szukasz na forum? Musiałeś kończyć jakieś dziwne szkoły. To po polsku nazywa się zaczepka, nie merytoryczna dyskusja. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 25.11.08, 07:41 Nie Tomek, wszystko ci sie w główce po...ło - jak tobie sie w centrum nie podoba to wyp... i tu nie wjeżdżaj - wcale nam tu nie potrzeba wieśniaków którzy uważają że gdzie pojadą to im z drogi trza zjeżdżać. Jak nie umiesz uszanować i uznać że ktoś tam mieszka i żyje to won na wieś. Wtedy przynamniej bedzie wiecej miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 09:52 Ale tu przecież, chodzi o to by mieszkańcy mogli sobie grzecznie tramwajem podjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsam Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 24.11.08, 23:50 skoro mieszkasz w centrum burżuju, to zrozum, że trudno po średniowiecznym miescie jezdzic samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 01:15 Widzew ze komuniz wiecznie jest zywy.Smieszne jest porownywanie do Londynu i Krakowa bo tutaj komunikacja miejska jest o wiele mniej rozwinieta.Sam masz samochód albo bedziesz go mial i zapewne na swoim osiedlu domagasz sie parkingow nie mowiac juz o tym ze musisz parkowac pod swoja klatka a nie 2 km od niej i jezdzic na okolo tworzac korki dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 25.11.08, 20:27 nieprawda, w porownaniu do swojego obszaru i gestosci zaludnienia krk ma rownie dobrze rzowiniętą komunikację zbiorową. Ludzie, dlaczego macie obsesje wjezdzania wszedzie samochodami? prawda jest taka, ze gdzie wam pozwolą tam wjedziecie... na tej samej zasadzie mozna domagac sie wjazdu an rynek. Tylko po co? czy to nie obciach? czy na prawde uwazacie, ze to jedyne wyjscie? Przeciez krakow ma tak waskie ulice, ze czasami nie da sie wjechac (vide Tomasza) a ludzie nawet wielkimi pseudoterenowymi krowami sie wpychaja... dlaczego korzystanie z komunikacji zbiorowej, na prawde niezlej (jedzcie do warszawy, tam jest tragedia), jest az tak problematyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:55 Gość portalu: sam napisał(a): > nieprawda, w porownaniu do swojego obszaru i gestosci zaludnienia krk ma rownie dobrze rzowiniętą komunikację zbiorową. O tak, zwłaszcza na Ruczaju... ;-/ Zapraszam w godzinach porannych na próbę wciśnięcia się do autobusu... ;-PPP A rozkład jazdy jest tak genialnie rozplanowany, że jedzie stado 5 autobusów naraz, a potem jest 20-30 minut przerwy. Dlaytego gdy mam przejechać odległość kilku przystanków, wolę to zrobić samochodem i zajmie mi to 5 minut zamiast czekać 20-30 minut i jechać dalsze 15... ;-P > Ludzie, dlaczego macie obsesje wjezdzania wszedzie samochodami? To nie obsesja tylko kalkulacja - tam gdzie szybciej i wygodniej, to jadę samochodem, a tam gdzie szybciej MPK, jadę MPK. Koszty też trzeba wziąc pod uwagę, np. objazd kilku krakowskich cmentarzy 1 listopada z całą rodziną kosztowałby mnie majątek, gdybym wybrał MPK, samochodem wychodzi dużo taniej i szybciej nawet uwzględniając korki i czas szukania miejsca na zaparkowanie (z tym NIGDY 1 listopada nie miałem kłopotów) > prawda jest taka, ze gdzie wam pozwolą tam > wjedziecie... Więc najlepiej zakazać całkowicie wjazdu samochodom prywatnym do Krakowa albo pójść jeszcze dalej i wzorem komunistycznej Albanii zakazać POSIADANIA samochodów prywatnych... ;-PPP > krakow ma tak waskie ulice, ze czasami nie da sie wjechac (vide Tomasza) TIR z naczepą może rzeczywiście nie wjedzie ale osobówka ?... Nie rozśmieszaj mnie... Byłeś ty kiedyś w Pradze (o Neapolu nie wspominając) ?... > a ludzie nawet wielkimi pseudoterenowymi krowami sie wpychaja... A nie przyszło ci do głowy, że ich właściciele może tam mieszkają ?... Menelni raczej nie stać na mieszkania po 20 tys. zł/m2... ;-P Jeśli zaś nie miały identyfikatorów, to nie znasz numeru do Straży Miejskiej, czy na policję ???... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.fotogrametria.agh.edu.pl 26.11.08, 11:57 Dopóki samochód będzie synonimem luksusu i niezależności w tym kraju, dopóty będą korki i nieudolnie działająca komunikacja miejska. Pierwsze co się musi zmienić to mentalność. Mnóstwo moich znajomych jeździ tylko i wyłącznie samochodami, bo nie będzie się mieszać z pospólstwem. Co z tego, że samochodem jedzie do centrum czasem dwa razy dłużej i kosztuje go to kilkakrotnie razy więcej. W końcu go stać...jest niezależny, bo ma swój kochany samochód i nie musi się cisnąć w zbiorkomie. Ciekawe czy dożyję czasów, kiedy tak jak w Wiedniu, zobaczę biznesmenów jadących do pracy tramwajem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Samochód dawno przestał być synonimem luksusu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 12:18 A twoją wypowiedź można odwrócić: Dopóki komunikacja miejska będzie nieudolna, niepunktualna, rzadko kursująca, przepełniona, brudna itp., doputy ludzie będą woleli jeździć samochodami nawet czasami dwa razy dłużej ale w nieporównywalnie bardziej komfortowych warunkach. Pierwsze co się musi zmienić, to właśnie komunikacja, a jesli ta zacznie funkcjonować sprawnie, to i ludzka mentalność się zmieni. Jeśli nasze władze zapatrują się na Londyn i chcą wprowadzać podobne ograniczenia, to niech NAJPIERW zapewnią komunikację na podobnym poziomie (w tym METRO). Bo tam najpierw była komunikacja, a potem ograniczenia, a nie na odwrót jak u nas... ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.fotogrametria.agh.edu.pl 26.11.08, 12:35 Ech...znowu w punkcie wyjścia: 1. Komunikacja miejska jest nieudolna i niepunktualna przez korki, które powodują kierowcy samochodów. Czy jest rzadko kursująca i powolna? Zależy gdzie. Ja z Górki Narodowej potrzebuję 20 minut, żeby dostać się do centrum (114). Autem potrzebowałbym dwa razy więcej. 2. Zwiększenie częstotliwości kursów wymaga pieniędzy. Jak miasto nie będzie dotować zbiorkomu, to nic z tego nie wyjdzie. I tak samo, jak ludzie nie zaczną się przesiadać na zbiorkom, to nie będzie pieniędzy na te dotacje. Jedyny scenariusz jaki obecnie widzę, to całkowity paraliż miasta. 3. Heh...metra się u nas nie będzie budować, bo jak to ktoś z tych na górze powiedział "nie opłaca się" (sic!). Że Kraków jest za mały na metro, że ludzie nie będą tym jeździć itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 15:44 ość portalu: t napisał(a): > 1. Komunikacja miejska jest nieudolna i niepunktualna przez korki, które powodują kierowcy samochodów. A kierowcy samochodów stoją w korkach przez źle zaprogramowane światła, przez stojące na przystankach tramwaje, czy autobusy itp. itd..., innymi słowy, kiepską organizację ruchu, która na dodatek pogarsza się z każdym remontem... Czy jest rzadko kursująca i powolna? Zależy gdzie > . > Ja z Górki Narodowej potrzebuję 20 minut, żeby dostać się do centrum (114). A jak często to 114 jeździ ?... ;))) W porywach 3 razy na godzinę ?... ;))) > Autem potrzebowałbym dwa razy więcej. Autem w 20 minut to ja niedawno przejechałem z twoich okolic (konkretnie Woronicza) do Carreroura przy Zakopiance... W środku normalnego roboczego dnia (!)... Więc nie wciskaj kitu... ;))) > > 2. Zwiększenie częstotliwości kursów wymaga pieniędzy. Tych chyba nie brakuje skoro MPK stać na kosztowne kampanie reklamowe... ;-) Miastu zresztą też skoro stać je na elektroniczne tablice wyświetlające wielce odkrywcze i niezbędne "Kierowco prosimy / zachowaj ostrożność"... ;))) > Jedyny scenariusz jaki obecnie widzę, to całkowity paraliż miasta. Najlepszym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest dalsza niekontrolowana zabudowa Ruczaju, Zakrzówka itp., a następnie zamykanie kolejnych ulic w centrum (i to dość szeroko rozumianym)... ;-/ > > 3. Heh...metra się u nas nie będzie budować, bo jak to ktoś z tych na górze powiedział "nie opłaca się" (sic!). Że Kraków jest za mały na metro, że ludzie nie będą tym jeździć itd. Głosujcie dalej na Majchra... ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 17:32 > A kierowcy samochodów stoją w korkach przez źle zaprogramowane światła, przez > stojące na przystankach tramwaje, czy autobusy itp. itd..., innymi słowy, > kiepską organizację ruchu, która na dodatek pogarsza się z każdym remontem... Zgadzam się. Powiesiłbym tego, który zlikwidował zieloną strzałkę na skrzyżowaniu Prądnickiej z Alejami przy Kleparzu; albo światła na przejściu dla pieszych pod AGHem. > A jak często to 114 jeździ ?... ;))) W porywach 3 razy na godzinę ?... ;))) Nie no...bez przesady :P W porywach 4-5 razy na godzinę. Zresztą zawszę idę na przystanek wiedząc czym mam jechać. > Autem w 20 minut to ja niedawno przejechałem z twoich okolic (konkretnie > Woronicza) do Carreroura przy Zakopiance... W środku normalnego roboczego dnia > (!)... Więc nie wciskaj kitu... ;))) To zapraszam na Kuźnicy od 7 do 9 :D Do Opolskiej (1,5km) jedzie się 30 minut! > Tych chyba nie brakuje skoro MPK stać na kosztowne kampanie reklamowe... ;-) > Miastu zresztą też skoro stać je na elektroniczne tablice wyświetlające wielce > odkrywcze i niezbędne "Kierowco prosimy / zachowaj ostrożność"... ;))) No racja...zgodzę się, że ekrany w autobusach to niepotrzebne gadżety. Natomiast tablice informacyjne na ulicach to dobry pomysł (oprócz informacji o temperaturze...co mnie obchodzi temp. nawierzchni jak stoję w korku?!). Niech tylko ktoś tym steruje i umieszcza na tym sensowne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.autocom.pl 26.11.08, 17:44 Gość portalu: t napisał(a): > Nie no...bez przesady :P Faktycznie przesadziłem - w porywach AŻ 4 razy na godzinę, poza porywami 2-3 razy, a po 21.00 AŻ RAZ NA GODZINĘ ! Częstotliwość zapierająca dech w piersiach... ;)))))) > To zapraszam na Kuźnicy od 7 do 9 :D Do Opolskiej (1,5km) jedzie się 30 minut! A 114-ka przefruwa nad tym korkiem, że przejazd do centrum zabiera jej tylko 20 minut ?... ;))) Bo "bus-pasów" to ja tam nie widziałem... l))) > > No racja...zgodzę się, że ekrany w autobusach to niepotrzebne gadżety. Natomiast tablice informacyjne na ulicach to dobry pomysł (oprócz informacji o temperaturze...co mnie obchodzi temp. nawierzchni jak stoję w korku?!). Niech tylko ktoś tym steruje i umieszcza na tym sensowne informacje. Odkąd te tablice postawiono nie widziałem na nich nic sensownego... A wiesz ile kosztowały ??? ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 23:18 > Faktycznie przesadziłem - w porywach AŻ 4 razy na godzinę, poza porywami 2-3 > razy, a po 21.00 AŻ RAZ NA GODZINĘ ! Częstotliwość zapierająca dech w > piersiach... ;)))))) 130 to nie jest, ale nie jest też tragicznie...jak na krakowskie realia oczywiście ;) > A 114-ka przefruwa nad tym korkiem, że przejazd do centrum zabiera jej tylko 20 > minut ?... ;))) Bo "bus-pasów" to ja tam nie widziałem... l))) Nie, nie...114 przefruwa nad korkiem na Alejach. A dzięki temu, że jedzie 29'tą, to nie stoi w korku do Kleparza jak 164. Jak jeszcze teraz Stachiewicza zamknęli do końca roku, to naprawdę wszędzie są korki jak się jedzie samochodem. > Odkąd te tablice postawiono nie widziałem na nich nic sensownego... A wiesz ile > kosztowały ??? ;-/ Wiem. I ta wiedza już dawno zweryfikowała moje poglądy co do następnego prezydenta miasta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:21 Gość portalu: t napisał(a): > Nie, nie...114 przefruwa nad korkiem na Alejach. Hehehe, tylko, że wcześniej napisałeś, że od Kuźnicy do Opolskiej jedzie się pół godziny, czyżby zatem za Opolską autobus mknął z ponadświetlną, że do centrum wyszło ci 20 minut ?... ;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Samochód dawno przestał być synonimem luksusu IP: *.ap.krakow.pl 26.11.08, 17:11 Synonimem *luksusu* może nie jest, ale za to niewątpliwie jest uważany za niezbędny atrybut człowieka, który coś "znaczy" w społeczeństwie. Poczytaj co tu ktoś inny w innym poście na tym forum napisał: "Tramwajami jeżdżą emeryci, studenci i żule. Ludzie pracujący, przedsiębiorcy i menedżerowie jeżdżą samochodami". I niestety - i wiem to z własnego doświadczenia, bo w środowisku takich ludzi się obracam - taki właśnie jest sposób myślenia wielu osób. Komunikacja miejska jest dla pospólstwa, którego nie stać na samochód. Ich stać, więc będą jeździć samochodem, nie będą się zniżać do poziomu plebsu. Samochód jest traktowany jako oczywistość - po prostu jak można jeździć czymś innym niż samochodem? To się w głowie nie mieści. I taki sposób myślenia jest dosyć powszechny. A ja powtarzam to, co już pisałem w innym poście - przeżyłem w tym mieście lat kilkadziesiąt bez samochodu, a nawet bez roweru, którym jeżdżę od zaledwie kilku lat, więc w tej skali czasu od całkiem niedawna. W tym czasie pracowałem, kupiłem mieszkanie, wychowałem dzieci i żyję - moim zdaniem - na całkiem przyzwoitym poziomie. I wcale nie odczuwam, że do życia jest mi niezbędny samochód... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:10 Gość portalu: samsam napisał(a): > skoro mieszkasz w centrum burżuju, to zrozum, że trudno po średniowiecznym > miescie jezdzic samochodem... Gdybyś lumpenprolu nie rzucał kamieniami w panią od historii, to dowiedziałbyś się może, że ul. Karmelicka ze średniowiecznym Krakowem niewiele ma wspólnego... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:14 Była poza Krakowem ale jakbyś nie wiedział wspólnego ma i owszem sporo. Wtedy oczywiście nie była to ulica, ale zabudowania się tam pojawiały. Karmelici też nie spadli tam z kosmosu i też nie w XIX w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:35 Gość portalu: ko-yama napisał(a): > Była poza Krakowem ale jakbyś nie wiedział wspólnego ma i owszem sporo. Wtedy > oczywiście nie była to ulica, ale zabudowania się tam pojawiały. Karmelici też > nie spadli tam z kosmosu i też nie w XIX w. Co w niczym nie zmienia faktu, że była to WIEŚ POZA Krakowem... A wieś (nawet średniowieczna) niewiele ma wspólnego ze średniowiecznym miastem... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:46 Aaaaleś ty mądry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Ale mnie powaliłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:53 "merytorycznie"... ;))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ale mnie powaliłeś IP: *.ghnet.pl 25.11.08, 23:17 No odpowiedziałem w twoim stylu. Co? Nie spodobało się? Dziwne. Tak właśnie odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Ale mnie powaliłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:20 Gość portalu: ko-yama napisał(a): > No odpowiedziałem w twoim stylu. Co? Nie spodobało się? Ależ spodobało ! ;))) Wymiękłem... ;))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 25.11.08, 20:29 karmelicka jest przedluzeniem struktury miejskiej, ktora uksztaltowala sie w sredniowieczu... przykro mi, ze jestem z nizszej klasy spolecznej, a mimo wszystko wiem ciut wiecej niz ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:33 Gość portalu: sam napisał(a): > karmelicka jest przedluzeniem struktury miejskiej, ktora uksztaltowala sie w sredniowieczu... To samo można napisać np. o Osiedlu Podwawelskim... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwaje górą Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.kolornet.pl 25.11.08, 01:33 nieprawda, mieszkańcy Krakowa zyskują, odwróciły się tylko role - przez szereg lat to ci "tramwajowi" narzekali, czyli większość, teraz będzie narzekała mniejszość - czyli ci "samochodowi". W ogóle służby miejskie (karetki, policja, straż, autobusy, tramwaje itp) powinny mieć wszędzie pierwszeństwo, lub wydzielone pasy z absolutnym zakazem wjazdu innych pojazdów. Wolę płacić 88.50 zł miesięcznie za KKM na wszystkie linie i mknąć tramwajem, niż stać w korkach samochodem za kilkaset złotych miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 01:38 To pomknij tramwaje po 24)))) Ktos kto mieszka na Karmelickiej nie moze byc dyskryminowany z tego powodu.Sam mam karte i jezdze ale nie zawsze jest to mozliwe i powinna byc furtka dla mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 09:56 > To pomknij tramwaje po 24)))) po 24 nie ma korków - detal:P- i można zrobić inną organizację ruchu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:57 yavanna86 napisała: > > To pomknij tramwaje po 24)))) > po 24 nie ma korków - detal:P Tramwajów też - detal... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.net.autocom.pl 25.11.08, 22:52 To przykre! Doprawdy dla wygody mieszkańców może zmienimy trasę tramwaju, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez. wreszcie! IP: *.autocom.pl 24.11.08, 22:18 oby więcej takich pozytywnych zmian w Krakowie. Więcej odwagi Panowie i Panie urzędniczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Tylko nie ograniczajcie się do zakazywania... IP: *.fdk.airbites.pl 24.11.08, 22:18 ...pamiętajcie o inwestycjach w tą komunikację zbiorową! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smif A co z mieszkancami? IP: *.ghnet.pl 24.11.08, 22:22 Co z posiadaczami C, B i A? Czy mozemy normalnie wyjechac z naszego sąsiedztwa? Najbardziej mi sie podoba radiowóz zaparkowany przykładowo na chodniku (za łańcuchami w dodatku) :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mintsay Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.krakow.pl 24.11.08, 22:20 jeszcze tylko Krupniczą między szujskiego i loretańską zrobić 1 kierunek w kierunku loretańskiej, bo ciężko się minąć czasami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złoty Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 22:43 Nie wiem kto wymyślił tę organizację ruchu ale jest ona chora. Mieszkańcy powinni móc w pełni korzystać z Karmelickiej, po coś płaci się ten haracz na identyfikatory, było to zreztą obiecane. Nie rozumiem ludzi z ZDIK, najpierw robią badania z których wynika, że 70% korkow na Karmelickiej powodują nieprawowici użytkownicy, po czym zamiast tamtych wyeliminować i dać żyć mieszkańcom to zrobili zakaz dla wszystkich.Paranoja!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.nfz-krakow.pl 25.11.08, 09:31 Zmiana super, szkoda tylko że fragmentaryczna. Powinna byc zamknięta cała ulica, z wyjątkiem mieszkańców, Proszę stanąc na Alejach i zobaczyć - po jednej osobie w samochodzie. Nie chce sie niestety jechać MPK czy busem mimo iz szybciej i taniej. Burzujstwo, które kiedys chodziło w gumiakach teraz dorwało sie do forsy i samochodów... pytanie tylko czy z uczciwej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 10:07 > Nie chce sie niestety jechać MPK czy busem mimo iz szybciej i taniej. Jechałes kiedyś autobusem, np. z Ruczaju? Czasem jest taniej, ale nigdy szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 18:58 > Jechałes kiedyś autobusem, np. z Ruczaju? > Czasem jest taniej, ale nigdy szybciej. Za to z Ruczaju do okolic Karmelickiej niewątpliwie jest szybciej rowerem. Sprawdzone wielokrotnie bo jeżdżę tak codziennie. Oczywiście dotyczy to godzin w ciągu dnia kiedy są korki, a nie wieczora, kiedy ulice są puste - wtedy wiadomo, że samochód będzie szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrakis Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.multi-play.net.pl 25.11.08, 11:05 a spróbuj buraku mieszczuchu dojechać z peryferiów huty do pracy w krakowie !! MPK schodzi 1:30 samochdem 30 min. Widzisz różnicę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 11:16 Jak nie będzie korków to będzie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 11:37 Skoro jak gość pisze, samochodem schodzi 30min, a MPK 90, to chyba nie korki sa tu problemem. Poza tym może NAJPIERW mpk zacznie jeździć sensownie, a potem zaczniemy zamykać ulice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 11:41 Owszem są. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 11:56 To czemu samochód jedzie w tych korkach 30, a autobus 90? Poza tym czy korki od Nowej Huty, albo od Ruczaju zmniejszą się od tego, że zamkną Karmelicką? Albo od tego, że gość wsiądzie w autobus? No chyba, że proponujesz zamknąć aleje, kapelanka, Grta-Roweckiego oraz Kobierzyńską. Bo nie wiem w tym momencie do czego zmierzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba A potrafisz uzasadnić to stwierdzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:42 MERYTORYCZNIE ?... ;))) Ja pamiętam czasy, że nie było korków, a tramwajem jechało się do Huty godzinę, zaś samochotem po tej samej trasie (!) 15-20 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba No, miszczu "merytorycznej" riposty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:21 Czekam... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: No, miszczu "merytorycznej" riposty... IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 26.11.08, 10:19 Nie doczekasz się. Więcej nie zniżę się do twego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Przeca wiem, że się nie doczekam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 12:22 Brak argumentów nadrabiasz butą... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.autocom.pl 25.11.08, 18:22 "Bo skoro w Polsce ktoś ma pieniądze, to zapewne skądś je ma. I trzeba to wyjaśnić." Ja to już słyszałem z ust pewnego polityka, który, na szczęście znajduje sie już na śmietniku historii. Gość portalu: pasażer napisał(a): > dorwało sie do forsy i > samochodów... pytanie tylko czy z uczciwej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słon Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.net.autocom.pl 25.11.08, 19:07 Nie chce sie niestety jechać MPK czy busem mimo iz szybciej Szybciej? Rece opadaja jak takie bzdury ktos wypisuje. Blagam usiadz za kierwonica i pokonaj droge z Kapelanki na AWF samochodem a nastepnie powtorz ja tramwajem czy tez autobusem i potem puknij sie w ten pusty leb. Samochodem jedziesz 20 minut (w szczycie 30) autobusem czy tez tramwajem zawsze minimum 50 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 09:32 Haracz? Za identyfikatory? Przymusu nie ma. Posiadanie samochodu i wjechanie nim do kamienicy na szczęście nie jest jeszcze niezbywalnym prawem każdego człowieka, zapisanym w konstytucji. 120zł za parkowanie w strefie C przez rok, to jest cena trzech godzinnych kwitów parkingowych miesięcznie. Nie ośmieszaj się więc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artek Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:15 Sam sie nie ośmieszaj! Jest to haracz, bo przez 5 kolejnych lat identyfikator drożal rocznie o 2-3 złote, poczynając od 18 kończąc na 27 a potem nagle z dnia na dzień dali 120 złotych. Złodziejstwo i tyle! Po za tym sorry misiu, ale jak jestem zameldowany i mieszkam na danej ulicy to właśnie ta Twoja konstytucja powinna gwarantować, że mogę bezpłatnie sobie zaparkować przed domem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 16:04 Szczerze? Wisi mi to. Jak Cię nie stać na miejsce parkingowe, to nie kupuj samochodu. Trochę odpowiedzialności, przeciez jesteś chyba dorosły? To że sobie samochód kupiłeś nie znaczy, że wszyscy mieszkańcy miasta mają się składać na parking, na którym możesz swoją furę postawić. A jak miejsc parkingowych nie ma, to się wyprowadź, jest wiele miejsc, gdzie je znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.zax.pl 25.11.08, 17:40 Troszkę bredzisz. Całkiem bredzisz. W ustawie (o drogach publicznych) masz zapisane, że miasto może pobierać opłaty, jeśli ustanowi tzw. strefę płatnego parkowania. Czyli całkiem odwrotnie niż ci się marzy. Jeśli natomiast mowa o konstytucji to, owszem, w niej jest zapisane coś takiego (może kiedyś słyszałeś) jak zrównoważony rozwój. Czyli także zrównoważony transport miejski. Czyli transport zbiorowy, rowerowy, pieszy. Te mają priorytet. W konstytucji. O samochodach - ani widu, ani słychu. Czyli całkiem na odwrotnie, niż ci się marzy, kotku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:01 > tyle! Po za tym sorry misiu, ale jak jestem zameldowany i mieszkam > na danej ulicy to właśnie ta Twoja konstytucja powinna gwarantować, > że mogę bezpłatnie sobie zaparkować przed domem. A możesz mi wytłumaczyć dlaczego? Tak jak napisał twój przedmówca, posiadanie samochodu i możliwość zaparkowania go pod domem nie należy do fundamentalnych praw człowieka... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba A słyszałeś coś o konstytucyjnej zasadzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:25 równości obywateli wobec prawa ?... Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: A słyszałeś coś o konstytucyjnej zasadzie 26.11.08, 11:48 Czyli wg Ciebie to miasto ma obowiązek zapewnić bezpłatne miejsca do parkowania mieszkańcom nowych bloków na Ruczaju? Jak równość to równość. Chyba że nie ma takiego obowiązku, wtedy nie ma też żadnych obowiązków wobec Ciebie w tej kwestii. Swoją drogą, czy jak kupię helikopter to wg Ciebie miasto ma mi zapewnić miejsce do lądowania przed moim miejscem zamieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: A słyszałeś coś o konstytucyjnej zasadzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 12:37 tomeyk napisał: > Czyli wg Ciebie to miasto ma obowiązek zapewnić bezpłatne miejsca do parkowania mieszkańcom nowych bloków na Ruczaju? Nie che mi sie teraz grzebać w ustawie o samorządzie terytorialnym ale zdaje się, że jest tam jakis zapis o zaspokajaniu potrzeb mieszkańców... Oczywiście zapewnienie odpowiedniej ilości miejsc parkingowych należy do inwestora, natomiast miasto, jako organ wydający zgodę na inwestycję, powinno przypilnować, by inwestor wywiązał się z tego zobowiązania. A "nowy" Ruczaj jest doskonałym przykładem na to gdzie miasto ma swoich mieszkańców, a inwestor klientów... ;-/ > Swoją drogą, czy jak kupię helikopter to wg Ciebie miasto ma mi > zapewnić miejsce do lądowania przed moim miejscem zamieszkania? Sprowadzasz kwestię do absurdu zestawiając samochód z helikopterem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: A słyszałeś coś o konstytucyjnej zasadzie IP: *.ap.krakow.pl 26.11.08, 17:18 > Sprowadzasz kwestię do absurdu zestawiając samochód z helikopterem... A co tu absurdalnego? Jedno i drugie jest środkiem transportu. Tylko helikopter bardziej hałasuje, żre więcej paliwa i jest droższy... Czy jest jakaś *zasadnicza* różnica między posiadaniem samochodu i posiadaniem helikoptera, z której wynika że państwo powinno zaspokajać potrzeby posiadacza samochodu, a posiadacza helikoptera nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: A słyszałeś coś o konstytucyjnej zasadzie IP: *.ap.krakow.pl 26.11.08, 17:15 > równości obywateli wobec prawa ?... Ano słyszałem. I zgodnie z tą właśnie zasadą każdy równo *nie ma* zagwarantowanego prawa do zaparkowania samochodu pod oknem. Czyż nie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekły Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 22:51 Zgadzam się w 100% z kolegami. Wszędzie na czele z rzecznikiem ZIKiT zapewniali, że mieszkańcy odczują ulgę i będa mogli spokojnie przejechać Karmelicką. Dzisiaj w ciemno jechalem (posiadając identyfikator B)i tu nagle taka niespodzianka! Mam madzieje, że po prostu przeoczyli to i szybko dodadzą odnotacje, "z wyjątkiem mieskzańców z identyfikatorami B i C". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Pan Jacus Bartlewicz musi byc zadowolony po on IP: *.betanet.pl 24.11.08, 23:20 ma przeciez przepusteczke i kazdy kto go zna pewnie tez ma... mamatata itd i itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.salbis.net 25.11.08, 00:03 samochody mieszkańców też blokują tramwaje więc zakaz też ich powinien dotyczyć. Mieszkanie w ścisłym centrum nie jest obowiązkowe, pozatym mieszkańcy centrum też mogą używać komunikacji miejskiej a nie bujać się samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 00:17 Jak ja lubię takie durne gadki... Dajesz nowe mieszkania krakusom z dziada pradziada, którzy mieszkają przy Karmelickiej, że się tak wymądrzasz? Mają samochody brać do mieszkania, czy dojeżdżać do nich tramwajem? Jest coś takiego, jak prawa nabyte i odbieranie ich jest zwykłym dowodem chamstwa władzy. Bogu dzięki właśnie wyprowadziłem się z Kochanowskiego, ale to nie znaczy, że innym pechowcom wolno robić świństwa i zatruwać spalinami. Każdy idiota wie, że lekarstwem na korki jest zakaz wjazdu dla nieuprawnionych, a nie zakaz wyjazdu, tylko nasz pąprezydęt jest mądrzejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 25.11.08, 00:52 mieszkanie w centrum juz samo w sobie jest przywilejem. przywiltej ten nie oznacza jednak mozliwosci korkowania miasta dla tych, ktorzy nie mieli szczescia zamieszkac w centrum lub ich na to nie stac. po wszystkich europejskich metropoliach mieszkancy jezdza komunikacja miejska - pojedz do londynu, berlina, brukseli i zobaczysz, ze metrem, tramwajami jezdza wszyscy - zarowno Pani z warzywniaka i jak bizneswoman z City. Poza tym - krakow jest bardzo kompaktowym miastem. na prawde nie widze powodu, aby do centrum wjezdzac samochodem. No i jeszcze pozostaja rowery :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 01:06 Ciekawa opinia w szczególności gdy wieziesz kilka zgrzewek wody i zakupy.Ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na metro poczekamy ze sto lat a do tramwaju i tak nie przekonasz bo nie po to ludzie zarabiaja ciężko i kupują samochody by stać na mrozie na przystankach i zarażać się grypą w tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 09:55 A kto Ci każe robić zakupy w ilościach hurtowych? Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 10:10 > A kto Ci każe robić zakupy w ilościach hurtowych? Kto Ci wogóle każe robić zakupy? Noś po jednym soczku na raz z najdroższego sklepu jaki znajdziesz w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Jemu wystarczy bidon z Powerate'm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:45 i batonik Liona na miesiąc... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Jemu wystarczy bidon z Powerate'm IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 13:01 Kolejna erupcja (wytrysk?) intelektu gniewka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Takiej erupcji nic nie przebije... ;))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:24 " Gość: ko-yama 25.11.08, 09:55 Odpowiedz A kto Ci każe robić zakupy w ilościach hurtowych? " ;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.eranet.pl 25.11.08, 00:59 Mieszkańcy Karmelickiej nadal mogą wyjechać. De facto zrobią to szybciej korzystając z bocznych uliczek, bo ruch na Karmelickiej się upłynni. Do tej pory przejechanie przez Karmelicką zajmowało w godzinach szczytu kilkanaście minut. Śmieszy mnie argument, że trudniej dostać się z Karmelickiej na Królewską. I co z tego, że kilku osobom będzie trudniej, skoro kilkunastu tysiącom będzie lepiej - zaoszczędzą po kilkanaście minut dziennie. A ponadto: Każdy idiota wie, że 50% kierowców bez przepustek jechałoby prosto, jeśli tylko nie byłoby Policji albo SM ;) Jeśli zakaz ma faktycznie działać - musi być dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrakis Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.multi-play.net.pl 25.11.08, 11:08 A co z osobą która pracuje na Karmelickiej a mieszka w innej części miasta ?? Ona już prawa nie ma ?? Jak kali odbiera to dobrze a jak kalemu to już źle co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 11:16 Tramwajem można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:54 Gość portalu: ko-yama napisał(a): > Tramwajem można. Np. na Ruczaj, Rybitwy, Azory, Prądniki... Bo wiadomo, że tramwajem najszybciej i najłatwiej dostać się tam, gdzie nie ma linii tramwajowych... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 13:02 A autobusy co? Ukradli wszystkie? Biedaku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Jakie linie autobusowe kursują Karmelicką ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 13:19 ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Jakie linie autobusowe kursują Karmelicką ??? IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 13:33 Dopiero co pisałeś: > Gość portalu: ko-yama napisał(a): > > > Tramwajem można. > > Np. na Ruczaj, Rybitwy, Azory, Prądniki... Bo wiadomo, że tramwajem najszybciej > i najłatwiej dostać się tam, gdzie nie ma linii tramwajowych... ;-PPP Zdecyduj się chłopie o czym w końcu piszesz bo chyba sam do końca nie wiesz. W innych wypowiedziach już popisałeś się siłą swej "merytorycznej" argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Ty się zdecyduj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:25 Najpierw napisałeś, że można tramwajem, potem, że autobusem... Więc zapytuję merytorycznie czym w końcu można dostać się ze wskazanych wcześniej lokalizacji na Karmelicką i na abarot ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ty się zdecyduj... IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:27 Komunikacją publiczną. No chyba że jaśnie książę nie nawykł do przesiadania się. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Ty się zdecyduj... 25.11.08, 14:41 > Komunikacją publiczną. No chyba że jaśnie książę nie nawykł do przesiadania się. Do przesiadania się można się przyzwyczaić. Ale do skandalicznego czasu podróży oraz jazdy "na glonojada" - nie! Ale ty zdajesz się tego nie rozumieć, dla ciebie komunikacj publiczna jest idealna, autobusy puste i szybkie, światła dobrze ustawione, kursy częste, a przesiadki sprawnie zorganizowane. I tylko ludzie głupi, bo zamiast jeździć tak wspaniałą komunikacją, wolą stać w korkach samochodami. A prawda jest taka, że 10 km do pracy MPK jedzie się i 80 minut, bynajmniej nie czytając gazetkę, tylko walcząc o miejsce na postawienie jednej nogi - ile to zmarnowanego czasu dziennie? Nie jest to żadna specjalnie egzotyczna okolica, tylko Ruczaj własnie - tam mieszka pewnie ze 100.000 ludzi, co masz im do zaoferowania? A i jeszcze żeby było zabawnie, to rowerem też nie da się sensownie/legalnie dojechać, bo jadąc po Grota lub Kobierzyńskiej to czyste samobójstwo, a na chodnikach łapią - sam widziałem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Ty się zdecyduj... IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:17 > A i jeszcze żeby było zabawnie, to rowerem też nie da się sensownie/legalnie do > jechać, bo jadąc po Grota lub Kobierzyńskiej to czyste samobójstwo, a na chodni > kach łapią - sam widziałem! 1) jeżdżę codziennie, od kilku lat, rowerem do pracy z Ruczaju. Nigdy mnie nikt nie złapał na chodniku. 2) topologia jazdy rowerem jest inna niż samochodem i trzeba o tym pamietać - np. z Ruczaju jeździ się do miasta przez Zakrzówek ("ulicą" Wyłom i Twardowskiego), nie Grota ani Kobierzyńską. Z mojego doświadczenia, 99% głosów że gdzieś nie da się dojechać rowerem pochodzi od ludzi, którzy nie jeżdżą rowerami. Ja też dopóki nie jeździłem rowerem, to wyobrażając sobie przejazdy między różnymi miejscami w Krakowie strasznie się bałem i wyobrażałem sobie, że się nie da. Jak zacząłem jeździć i zacząłem się przyzwyczajać do oglądania miasta z perspektywy rowerzysty to różne skróty i boczne drogi "same" się znalazły... Mogę powiedzieć, że w 95% przypadków da się znaleźć jakiś przejazd... Te sytuacje, kiedy się rzeczywiście nie da, to jakieś 5% (np. z Matecznego do Prokocimia raczej nie ma innej drogi niż przez Kamieńskiego - brrrr...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Ty się zdecyduj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:03 Gość portalu: ko-yama napisał(a): > Komunikacją publiczną. Czyli...? ;))) > No chyba że jaśnie książę nie nawykł do przesiadania się Jaśnie książę na szczęście już dawno zdążył odwyknąć od "uroków" korzystania z komunikacji miejskiej takich, jak ponad 40-minutowe oczekiwanie na przesiadkę, gdy 3 kolejne kursy "wypadały z rozkładu" (a miało to wielokrotnie miejsce w czasach, gdy korków w K-wie nie było !)... I żadne wysiłki bolszewików twojego pokroju (których w UMK też jak widać nie brakuje) nie zmuszą mnie do ponownego "przywyknięcia"... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ty się zdecyduj... IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:16 Wypraszam sobie wyzywanie mnie od bolszewików. Po prostu proponuję to co na Zachodzie dobrze się sprawdza. Tylko w Polsce musi być jak zwykle inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Jak porzucisz bolszewickie poglądy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:51 to przestanę nazywać cię bolszewikiem... ;))) Na Zachodzie sprawdza się bo istnieje alternatywa w postaci nieporównanie sprawniejszej komunikacji miejskiej z metrem włącznie (nawet w miastach dużo mniejszych od Krakowa) i parkingów P&R. W Krakowie ich nie ma i długo nie będzie, dlatego zakazy bez niczego w zamian są czystym bolszewizmem. Poza tym absurdem jest porównywanie Krakowa do Londynu bo to nie ten rząd wielkości - powinno się porównywać miasta o zbliżonych "gabarytach", więc jeśli władze (lub ty) wskażą jakieś zabytkowe miasto porównywalne do Krakowa, w którym wprowadzono podobne rozwiązania, to uznam, że masz rację... Skoro jednak mogłem bez żadnych przeszkód jeździć niedawno najzupełniej legalnie samochodem po najściślejszym centrum dużo większej od Krakowa Pragi (mijając po drodze kilka patroli policyjnych), to twoja teoria chyba bierze w łeb... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Jak porzucisz bolszewickie poglądy, IP: *.ghnet.pl 25.11.08, 23:20 > Jak porzucisz bolszewickie poglądy, to przestanę nazywać cię bolszewikiem... ;))) Brniesz dalej w stronę chamstwa. No niestety widzę, że nie ma szans na dyskusję merytoryczną z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Dalej już nie doczytałeś ?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:07 Tam znajdziesz wyjaśnienie dlaczego uważam twoje poglądy za bolszewickie i dlaczego to 'coś" co się sprawdziło w Europie nie może sprawdzić się w Krakowie... I z chamstwem nie ma to nic wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Ty się zdecyduj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:46 Gość portalu: ko-yama napisał(a): > Komunikacją publiczną. No chyba że jaśnie książę nie nawykł do przesiadania się Człowieku, nie wiem, ile masz lat, ale mam propozycję: najpierw dorośnij (mentalnie, bo wiekowo być może jesteś już pełnoletni), załóż rodzinę, doczekaj się dzieci i zacznij uczciwie pracować (nie w urzędzie, gdzie "czy się stoi, czy się leży" itd., tylko w firmie, która musi zapracować i na siebie, i na miliony pasożytów), a dopiero potem zabieraj głos w dyskusjach o czasie dojazdów do pracy, rozwożeniu dzieci do szkół, wielkości zakupów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ty się zdecyduj... IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:49 Ty zaś mentalnie dorośnij do dyskusji merytorycznej, bez obrażania rozmówców i niczym nieuzasadnionych insynuacji na temat miejsca pracy, sytuacji rodzinnej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Ty się zdecyduj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 15:31 To Ty obrażasz rozmówców, sugerując, że mogą wozić tramwajami laptopy i segregatory czy jeździć rowerem na zakupy dla 4-osobowej rodziny. Takich bzdur nie pisałby żaden dorosły człowiek. Młody z odrobiną wyobraźni zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ty się zdecyduj... IP: *.ghnet.pl 26.11.08, 19:01 Chyba nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Jakie linie autobusowe kursują Karmelicką ??? IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:08 Na obydwu końcach Karmelickiej masz przystanki całkiem sporej liczby autobusów. A do tych końców możesz podjechać tramwajem lub nawet przejść piechotą - Karmelicka jest tak krótką ulicą, że przejście jej nawet całej na piechotę to żaden problem (wielokrotnie tak robiłem, więc nie pisze "z powietrza", tylko z własnego doświadczenia). Po prostu Gniewko pieni się dla samego pienienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba No i chyba trafiłeś w sedno ! ;))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:19 Skoro Karmelicka jest krótka i bez problemu można ją przejść piechotą, a po obydwu jej końcach są przystanki autobusowe, to po jaką cholerę jeżdżą nią tramwaje ?... ;) A pienię się nie dla samego pienienia tylko dlatego, że muszę tam dość często przyjeżdżać, żeby załatwiać różne sprawy związane z moją pracą, a tramwajem, rowerem, czy na nogach nie przetransportuję kilkudziesięciu segregatorów (2-3 kg każdy) z urzędniczą "makulaturą"... Jeżeli ty potrafisz, to chętnie skorzystam z twojej pomocy... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: No i chyba trafiłeś w sedno ! ;))) IP: *.ap.krakow.pl 26.11.08, 17:22 > Skoro Karmelicka jest krótka i bez problemu można ją przejść piechotą, a po > obydwu jej końcach są przystanki autobusowe, to po jaką cholerę jeżdżą nią > tramwaje ?... ;) A zastanowiłeś się przed zadaniem tego pytania, jaka jest trasa owych tramwajów? Np. z Huty na Bronowice... Przecież te tramwaje nie jeżdżą od jednego końca Karmelickiej na drugi i z powrotem! To rzeczywiście byłoby nonsensem... Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 14:20 > A autobusy co? Ukradli wszystkie? Biedaku! Ok, to może ja spróbuję: jaki wpływ na dojazd autobusem z np. Ruczaju do centrum miałoby zamknięcie obszaru pierwszej obwodnicy dla samochodów / zamknięcie karmelickiej? Napewno pozbawiamy niektórych możliwości szybkiego (szybszego..) dojazdu do centrum, ponieważ autobusy w dalszym ciągu wleką się tak samo, a ewentualne przyspieszenie tramwajów, im lata, bo i tak tam nie jeżdżą. Więc są jednak ludzie (przypuszczam, że kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy), dla których ta zmiana jest zdecydowanie niekorzystna, ponieważ psuje im dojazd prywatnie, a nijak nie poprawia tego publicznego. Opcja dojazdu mieszanego samochód + tramwaj z wiadomych przyczyn odpada (brak park-and-ride). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:27 > Opcja dojazdu mieszanego samochód + tramwaj z wiadomych przyczyn odpada (brak p > ark-and-ride). To może trzeba zrobić. W tym jednak zakresie moim zdaniem lepiej sprawdzą się prywatne inicjatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 14:33 > To może trzeba zrobić. W tym jednak zakresie moim zdaniem lepiej sprawdzą się prywatne inicjatywy. To zdecyduj się wreszcie, czy miasto powinno organizować komunikację na swoim terenie, czy nie? Bo może na Karmelickiej też powinna byc prywatna inicjatywa i niech jeździ ten komu pasuje? Np. prywatne tramwaje, prywatne samochody i prywatne rowery? Jesli miasto zamyka ulice, to powinno też zapewnić komunikację, czyli MPK + właśnie parkingi. Jak narazie dla części mieszkańców nie ma ani jednego, ani drugiego. A już co najważniejsze: najpierw zorganicować coś takiego, a potem odcinać ludzi od transportu prywatnego - nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:41 A wyobrażasz sobie kilka firm robiących komunikację tramwajową na jednej ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 14:51 > A wyobrażasz sobie kilka firm robiących komunikację tramwajową na jednej ulicy? Tak samo jak nie wyobrażam sobie kilku parkingów park-and-ride jeden koło drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:20 Nie jeden koło drugiego tylko jeden na każdą większą trasę wylotową. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 15:37 > Nie jeden koło drugiego tylko jeden na każdą większą trasę wylotową. Linie tramwajowe też nie są jedna na drugiej. Tramwaje też jeden po drugim nie jeżdżą. A jednak nie robi się ich prywatnymi. Dlaczego? Niezależnie jaki powód wymyslisz - to samo tyczy się parkingów park-and-ride - one mają być elementem komunikacji publicznej i miasto powinno się o nie zatroszczyć zanim ukręci łeb komunikacji prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:45 Bzdura. Prywatne parkingi mogą być dobrym biznesem tak jak na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 15:48 > Bzdura. Prywatne parkingi mogą być dobrym biznesem tak jak na Zachodzie. Tramwaje w takim razie też mogą być dobrym biznesem. A poza tym gdzie są prywatne parking park-and-ride na zachodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:53 Zauważ, że aby zrobić parking wystarczy mieć prywatną ziemię. Aby organizować komunikację tramwajową trzeba wkroczyć z infrastrukturą w przestrzeń należącą do miasta. Tzn. nikt Ci nie zabroni organizować komunikacji tramwajowej na terenie prywatnej posesji, ale na masowe zainteresowanie nie licz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Skoro, jak twierdzisz, parkingi podziemne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:36 to taki dobry biznes, a zapotrzebowanie jest ogromne, to dlaczego do tej pory nie powstał w K-wie ŻADEN ???... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Skoro, jak twierdzisz, parkingi podziemne IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 26.11.08, 10:26 Bo nie było zapotrzebowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Twój "geniusz" znowu mnie powala... ;))))))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:34 A teraz nagle się pojawiło ?... I mimo to, poza jednym parkingiem "podwodnym" budowanym pod Placem na Groblach przez MIASTO (!) jakoś nikt się nie kwapi z następnymi ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Twój "geniusz" znowu mnie powala... ;)))))))) IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 26.11.08, 11:16 Tak pojawiło się, choć nie nagle. Stale się pojawia bo liczba samochodów rośnie. Zamknięcie dla ruchu pewnych części miasta może dodatkowo (i tym razem w sposób nagły) zwiększyć to zapotrzebowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Twój "geniusz" znowu mnie powala... ;)))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 13:02 Zatem do magistratu powinna stać kolejka prywatnych inwestorów chcących budować parkingi... Tymczasem miasto ledwie znalazło chętnego na realizację 1 (słownie: JEDNEGO) parkingu i to za pieniądze publiczne (czyli nasze) !... To jak to jest ?... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Twój "geniusz" znowu mnie powala... ;)))))))) IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 26.11.08, 13:48 Bo zapotrzebowanie na nie dopiero się rodzi. Inwestorzy boją się ryzyka. Wszystko jest jednak kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm Re: Twój "geniusz" znowu mnie powala... ;)))))))) IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 27.11.08, 08:52 Bzdura. Zapotrzebowanie jest już od bardzo dawna. Może o tym powiedzieć każdy, kto próbował zaparkować w centrum. Jeśli chodzi o parking pod Placem Na Groblach, to czy ktoś się zastanawiał ile trzeba będzie płacić za korzystanie z tego cudu inżynierii lądowej. Myślę, że cena 1 Euro za dzień postoju, jak to ma miejsce w parkingach P&D na zachodzie w naszych realiach nie wchodzi w grę (tyle to może za każdą godzinę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Twój "geniusz" znowu mnie powala... ;)))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:49 Gość portalu: hmmmm napisał(a): > Bzdura. Zapotrzebowanie jest już od bardzo dawna. Może o tym powiedzieć każdy, kto próbował zaparkować w centrum. Jeśli chodzi o parking pod Placem Na Groblach, to czy ktoś się zastanawiał ile trzeba będzie płacić za korzystanie z tego cudu inżynierii lądowej. Lądowej, czy wodnej ?... ;))) > Myślę, że cena 1 Euro za dzień postoju, jak to ma > miejsce w parkingach P&D na zachodzie w naszych realiach nie wchodzi w grę (tyle to może za każdą godzinę). Zapomnij !... Przecież już teraz godzina w strefie C (na ulicy) kosztuje 3 zł czyli prawie 1 Euro, więc jakim cudem parking podziemny (podwodny) miałby być wielokrotnie tańszy ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.fotogrametria.agh.edu.pl 26.11.08, 12:13 Ty goopi jesteś czy co? Chcieć to móc...nie możesz wjechać w Karmelicką autem, to zaparkuj sobie go gdzieś w okolicach Królewskiej i przesiądź się w tramwaj. Gasz...polaczki to są wygodne... Powinni w ogóle wyłączyć z ruchu tzw. pierwszą obwodnicę, ale dać w zamian parkingi blisko punktów przesiadkowych. Tak...to zamach na ludzką niezależność i komuna. Ale jeżeli się ludzi do czegoś nie zmusi, to nie zrozumieją, że taki porządek rzeczy w tym mieście do niczego dobrego nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.fotogrametria.agh.edu.pl 26.11.08, 12:07 A czy kupując mieszkanie w centrum nabywasz od razu prawo do miejsca parkingowego pod domem? Zbuduj sobie garaż podziemny to będziesz mógł sobie parkować na swoim. Ulica i chodniki są wspólne...skoro ja nie mogę tam jeździć i parkować, to dlaczego Tobie ma być wolno? Co mnie to obchodzi, że mieszkasz w centrum? Z pewnymi rzeczami trzeba się liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekka Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: 82.195.186.* 25.11.08, 10:09 > Mieszkanie w ścisłym centrum nie jest obowiązkowe, (...) Jeżdżenie tramwajem Karmelicką też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 10:10 Decyduje większość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Większośc czego (kogo) ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:28 Czy zmiany na Karmelickiej wprowadzono w wyniku demokratycznego referendum ??? Bo jak nie, to nie pier... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Większośc czego (kogo) ??? IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 13:01 Wprowadzono w trosce o większość. Widać po tej wypowiedzi dobitnie, że nie rozumiesz systemu funkcjonowania państwa i jego porządku prawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 13:26 Miałbyś prawo tak twierdzić tylko wtedy gdyby władza przeprowadziła referendum wśród wszystkich mieszkańców i WIĘKSZOŚĆ opowiedziałaby się za tym rozwiązaniem (w ostateczności dopuściłbym jakieś rzetelne badania opinii publicznej). Tymczasem władza nikogo o zdanie na ten temat nie pytała, więc nie wiadomo, czy większość to rozwiązanie popiera. A może ty prowadziłeś takie badanie ? Jesli tak, to przedstaw wyniki, metodologię itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 13:34 Były badania natężenia ruchu i analizy wpływu wprowadzonych zmian. Praktyka zresztą pokazuje, że działa wszystko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) 25.11.08, 14:13 > Były badania natężenia ruchu i analizy wpływu wprowadzonych zmian. Praktyka zresztą pokazuje, że działa wszystko dobrze. Były? Chętnie zapoznam się z wynikami. Co to w praktyce przyniesie to się dopiero okaże. W każdym razie mieszkańcy słabo skomunikowanych okolic mają przechlapane (czyli pół Krakowa tak na oko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:20 Zmiany już funkcjonują więc okazuje się każdego dnia, a jak to możesz przeczytać w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Ja też chętnie zapoznam się z wynikami tych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:37 badań, na które się powołujesz. Ale KONKRETNYCH !... Bo stwierdzenie "w Wyborczej napisali" ma taką samą wartość jak "Goździkowa mówiła"... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Ja też chętnie zapoznam się z wynikami tych IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:42 To idź do urzędu. Gazeta nie ma obowiązku publikować długaśnych kolumn wypełnionych liczbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Nie mam ochoty wyręczać cię... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:26 w twoich obowiązkach... - twierdzisz, że były jakieś badania (ja nic o nich nie słyszałem...), których wyniki rzekomo mają potwierdzać twoje wywody, więc sam te wyniki przedstaw. Skoro się na nie powołujesz, to musisz je znać, więc w czym problem ?... Poza tym nawet faktyczne (a nie tylko domniemane) badania natężenia ruchu nie mają żadnego związku z opinią większości Krakowian na temat wprowadzonych zmian bo nikt Krakowian o to nie pytał, więc piszesz nie na temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Nie mam ochoty wyręczać cię... IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:29 Nie pytał bo w świetle obowiązujących przepisów nie miał takiego obowiązku. Jeśli Ci się przepisy nie podobają to spróbuj je zmienić a nie truj na forum, że Ci się znaki drogowe nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Zgoda, tylko ty z kolei nie pisz, że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 16:01 te zmiany odpowiadają większości, bo nic takiej tezy nie potwierdza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Zgoda, tylko ty z kolei nie pisz, że IP: *.ghnet.pl 25.11.08, 22:54 Nic też nie wskazuje na to, że jest inaczej. Tak samo nie jesteś w stanie tego wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Ja nic nie twierdzę, więc nic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:39 nie muszę wykazywać, ty zas stwierdziłeś, że to rozwiązanie korzystne dla wiekszości, więc poprosiłem cię o uzasadnienie... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekka Re: Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) IP: 217.147.104.* 25.11.08, 14:46 > Były badania natężenia ruchu i analizy wpływu wprowadzonych zmian. > Praktyka zresztą pokazuje, że działa wszystko dobrze. Badano ile samochodów stojących w korkach na Karmelickiej to samochody mieszkańców strefy C, a ile to "obcy"? Badano jaki wpływ miałoby dodanie do "Nie dotyczy..." posiadaczy abonamentu postojowego? Naprawdę chętnie bym zobaczył wyniki tych badań, bo cała ta akcja wygląda jakby ją wykonano bez planu, zastanowienia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:26 > Miałbyś prawo tak twierdzić tylko wtedy gdyby władza przeprowadziła referendum > wśród wszystkich mieszkańców i WIĘKSZOŚĆ opowiedziałaby się za tym rozwiązaniem Takie referendum byłoby bez sensu, bo co np. mieszkańca Nowej Huty pracującego na Bieżanowie obchodzi Karmelicka? Jeżeli już, to "prawo głosu" powinni mieć jedynie ci, którzy z powodów prywatnych lub zawodowych muszą CZĘSTO przemieszczać się przez Karmelicką. I teraz weź pod uwagę choćby kilka tysięcy studentów AP i Politechniki, którzy często przemieszczają się z/do swoich uczelni właśnie tramwajami kontra może kilkuset samochodziarzy z Karmelickiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Ja nie rozumiem ???... ;)))))))) IP: *.fotogrametria.agh.edu.pl 26.11.08, 12:25 Ale ta władza została wybrana przez większość. Wiem...pewnie na tą władzę nie głosowałeś, ale większość tak zrobiła. Szwajcarią nie jesteśmy i nie będziemy rozpisywać referendum dotyczącego zmiany organizacji ruchu na jednej ulicy. Rachunek jest prosty. Karmelicka jest kluczową ulicą dla ruchu tramwajowego. Z komunikacji miejskiej korzysta dziennie X razy więcej ludzi, niż mieszka w tej okolicy. Nie zapominajmy, że mieszkamy w dużym mieście i nie jesteśmy tu sami! To sztuka kompromisów. Żeby większości było lepiej, innym musi być gorzej. A jak nie pasi, to nikt nikogo tutaj siłą nie trzyma. Ja jakoś nie narzekam, że koło domu mam ruchliwą ulicę, która jak się wprowadzałem była wiejską uliczką (Kuźnicy Kołłątajowskiej); że mi samoloty latają nad głową, mimo tego że jak się wprowadzałem to ruch lotniczy był 5 razy mniejszy; że nieczynnym niegdyś nasypem kolejowym jeżdżą mi pociągi towarowe...głównie w nocy. Taka jest cena mieszkania w mieście. Jeszcze wyższa jest cena mieszkania w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Większośc czego (kogo) ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:00 Tak ale jakby barany z większości nie łamały przepisów, to mniejszościowi mieszkańcy mieli by spokój!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekka Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: 217.147.104.* 25.11.08, 14:41 Jasne, chciałem tylko pokazać jak beznadziejne jest stwierdzenie, że nikt nie każe mieszkać w centrum. Nie będę się wyprowadzać z okolic Karmelickiej tylko dlatego, że miasto nie potrafi zabrać o sprawną komunikację publiczną i będę głośno marudzić, jeśli miasto będzie zupełnie niepotrzebnie utrudniać mi życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 14:44 No to się nie wyprowadzaj i narzekaj, a ja się z tego śmiać będę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 15:00 > No to się nie wyprowadzaj i narzekaj, a ja się z tego śmiać będę. :) Bo tobie nie chodzi o sprawną komunikację, ani o pasażerów, ani o tą "większość", do której nawet nie za bardzo wiesz, kto sie zalicza, a o której tak wciąż piszesz, tylko poprostu Tobie osobiście ta zmiana pasuje. Z tych którym nie pasuje, śmiejesz się. Tylko po co uzasadniasz swoje zdanie w tak skomplikowany (w dodatku fałszywy) sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 15:18 Ojoj. Duch święty nam się na forum objawił i przenika myśli nasze. Po prostu śmieję się z uporu niektórych zatwardziałych pierników gdy racjonalne argumenty do nich nie trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artek Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:19 Nie nie powinien dotyczyć mieszkańców. Ktoś tu już napisał, że same władze wyliczyły że 70 % ruchu na Karmelickie to były nie uprawnione pojazdy. Czy nie lepiej zatem tamtych wyeliminować a dać żyć mieszkańcom? A tak to teraz SM i Policja postaja miesiąc i wszystko wróci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.fotogrametria.agh.edu.pl 26.11.08, 12:04 Dobra, dobra...a ja czekam na to, żeby ktoś wreszcie zabrał się za weryfikację abonamentów B i C, oraz legitymacji niepełnosprawnych. Sam znam kilka osób, które kupiło sobie wjazdówkę do strefy B...wystarczy zapłacić życzliwemu emerytowi mieszkającemu w centrum i już możemy sobie jeździć do Ryneczku autem. A ile razy widzę samochody nierzadko po > 100tys parkujące z legitymacją niepełnosprawnego...chyba umysłowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 24.11.08, 23:34 Właściciele identyfikatorów niech nie narzekają - mogą jeździć sąsiednimi ulicami. Wreszcie parę osób w samochodach przestało blokować setki osób w tramwajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.kolornet.pl 25.11.08, 00:20 Setki osób w tramwajach widzą tylko osoby z zezem oraz widzacy potrójnie alkoholicy. W pierwszym wagonie zazwyczaj jest 15 do 20 osób w kolejnych już tylko mniej. Tak, a nawet gorzej jest w pozostałych środkach MPK. Ludzie wola jeździć swoimi autami, bo nie po to je kupili, aby korzystać z komunikacji miejskiej. Ale te urzędnicze barany jak zwykle na odwrót. Tylko metro przekona mnie do jazdy komunikacja zbiorową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.eranet.pl 25.11.08, 01:02 Do jeżdżenia masz mnóstwo innych ulic, Karmelicką zostaw tramwajom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:30 > Setki osób w tramwajach widzą tylko osoby z zezem oraz widzacy potrójnie > alkoholicy. W pierwszym wagonie zazwyczaj jest 15 do 20 osób w kolejnych już > tylko mniej. Tak, a nawet gorzej jest w pozostałych środkach MPK. Ludzie wola > jeździć swoimi autami, bo nie po to je kupili, aby korzystać z komunikacji To może przeciwnicy komunikacji miejskiej uzgodniliby stanowiska, bo pare postów wcześniej inny przeciwnik KM pisał, że tramwaje i autobusy są zatłoczone i nie ma gdzie nogi postawić... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:58 Bywa i tak, i tak - w zależności od czasu i miejsca... Proste... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 01:20 POPULIZM I SLOGANY Karmelickiej nie blokuje pare samochodow z identyfikatorami tylko setki ludzie bez nich.Niech miasto zamontuje te kamery i niech bedzie nieunikniona kara(mandat) a nie droga na latwizne przez zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek008 Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ghnet.pl 25.11.08, 00:27 "Magistrat udowadnia w ten sposób, że stawia na komunikację zbiorową i ograniczenie liczby samochodów w centrum" sam na własne oczy widziałem jak ktoś wysoko postawiony łamał prawo jadąc służbowym autem przez zakaz na karmielickiej, policja go puściła bo był ... wysoko postawiony :/ Polska nic sie nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:52 "Magistrat udowadnia w ten sposób, że stawia na komunikację zbiorową i ograniczenie liczby samochodów w centrum" Udowodnił to już dawno temu zezwalając na budowę Galerii Krakowskiej, co wydatnie przyczyniło się do zmniejszenia ruchu w centrum... ;-//////////// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:33 No i to pierwsza wypowiedź Gniewka w tym wątku z którą można się absolutnie zgodzić. Wybudowanie Galerii Krakowskiej, generującej gigantyczny ruch samochodowy w centrum miasta, było z punktu widzenia komunikacyjnego zupełnym skandalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Cieszę się, ze się zgadzasz... ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:48 Może i do innych moich racji w końcu się przekonasz... ? ;) Czyli postępowanie władz miasta to najczystsza hipokryzja - z jednej strony slogany o ograniczaniu ruchu (dla szaraczków), a z drugiej wspieranie prywatnych inwestycji odnoszących dokładnie odwrotny skutek... A zdaje się, że na miejscu dawnego parkingu przy Rajskiej powstaje kolejny markecik... ? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony absolutne pierszeństwo dla komunikacji zbiorowej i IP: *.kolornet.pl 25.11.08, 01:49 absolutne pierwszeństwo dla komunikacji zbiorowej + wydzielone osobne pasy dla autobusów miejskich. Jeżeli zostanie miejsca - to i komunikacja indywidualna się zmieści. Za blokowanie torowisk, pasów dla autobusów miejskich, lub wjazd na nie - wysokie mandaty. Większość pojazdów korkujących ulice to prywatne samochody, rzadko z liczbą pasażerów większą niż 1, których kierowcy z zyskiem czasu i kilkakrotnym zyskiem finansowym (KKM na wszystkie linie to tylko 88.50 na miesiąc) mogliby się przerzucić na komunikację miejską. Dla tych którzy z różnych powodów muszą po mieście poruszać sie własnym samochodem z przyczyn zawodowych - w sposób naturalny odetkałyby się pozostałe pasy, a nawet gdyby i objazdem jechać trzeba by było, to ze względu na brak korków i tak byłoby szybciej niż obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łąkownik Bezkorkowo Znaczy Zbiorowo IP: *.kolornet.pl 25.11.08, 02:03 BEZKORKOWO ZNACZY ZBIOROWO, moje hasło dla Krakowa, albo BEZKORKOWYM JA ZBIOROWYM, a tramwaje można nazwać ZBIOROWE BEZKORKOWCE tylko 88.50 zł miesięcznie, na wszystkie linie. 25 min z Huty do Bronowic. Ale bełkot, to w Krakowie niemożliwe chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chickenrun Re: 25 min z Huty do Bronowic IP: 77.236.0.* 25.11.08, 11:59 Jeżeli tak będzie to z największą przyjemnością będę używać samochodu tylko do transportu zakupów w weekend. A sam przesiądę się do autobusu lub tramwajki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: 128.164.161.* 25.11.08, 02:52 Mieszkańcy mogą wjeżdżać i wyjeżdżać z tej ulicy - tylko nie przez wąski odcinek, gdzie jest zakaz wjazdu - to chyba naturalne. Brawa za konsekwencję w działaniu - wreszcie po 10 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz APEL-Mieszkaniec Placu Mariackiego IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 03:29 Przeczytałem wszystkie dotychczasowe opinie. Mam wrażenie że część osób nie za bardzo rozumie stawiania na komunikacje zbiorową.Przede wszystkim ludzie są coraz bogatsi i kupują sobie samochody -ich liczba będzie wzrastać i wzrasta (również mieszkańcy centrum).Miasta takie jak Londyn np. dzielnica City of London gdzie do pracy dojeżdża 80000 osób dziennie jest obsługiwana przez kolejke na wiadukcie całkowicie bezkolizyjną i w dodatku zautomatyzowaną (bez motorniczego).Ma swój duży dworzec przesiadkowy z metrem i autobusami.W zimie jest tam ciepło.Kursy są całodobowe i częste.W takich warunkach ograniczenia ruchu samochodów są uzasadnione bo jest rozsądna alternatywa o podobnym standardzie podróży jak samochód.Ponadto są parkingi park an ride.W Kakowie alternatywą dla aut są rzadko kursujące(w nocy brak) tramwaje pozbawione sieci zadaszonych dworców przesiadkowych i w dodatku kolidujące z samochodami na drodze.Parkingów park and ride brak.W centrum zostało zlikwidowane kilka parkingów (Plac Szczepański,Mały Rynek) oraz wraz z remontami ulic jest redukowane na nich ilość miejsc postojowych.W zamian budowany jest parking na Groblach i jeszcze kilka w planach.Nikt nie mówi jednak ile będzie kosztowała godzina postoju na nich a pewnie słono.W centrum mieszka wbrew pozorom sporo ludzi i posiadają oni abonamenty B lub C po 120 zł rocznie.Likwiduje się im możliwość parkowania oferując w zamian parkingi poza plantami ale nie słyszałem od urzędników zapewnienia że abonament na postój na tych parkingach będzie równy kwocie 120 zł rocznie.Wygra rachunek ekonomiczny-ludzie dalej będą blokować ulice i toczyć podstępne gierki ze Strażą Miejską.Rozwiązanie można zaczerpnąć z Geteborga w Szwecji-parkingi pływające na barkach zacumowane do brzegu i zbudowane w stylu pasującym do otoczenia (są tanie i mobilne).Jednak nasz magistrat idzie drogą polulizmu. Nie budując alternatywnych dróg dla samochodów komunikujących dzielnice Krakowa omijające Centrum wprowadza tanie i łatwe rozwiązanie-ZAKAZ.Ignoruje mieszkańców i utrudnia im życie. Wpierw wytyczcie nową drogę lub inny sposób komfortowego przemieszczania a póżniej zamykajcie Centrum dla aut a nie na odwrót. Mieszkańców wyłączcie z zakazu bo nie oni wytwarzają korki dla tramwajów.To że mieszkają w centrum to nie znaczy że mają mieć skomplikowane życie.Nie zawsze da się korzystać z komunikacji zbiorowej i należy to uszanować.Problem jest głębszy bo Karmelicka to wstęp do kolejnych zakazów.Najpierw godna alternatywa póżniej zakaz.Nie róbcie getta dla mieszkańców Starego Miasta z którego wyjechać i wjechać samochodem będzie trudno.Kraków to narazie nie Londyn (nie dorasta mu do stóp komunikacyjnie) więc rozwiązania komunikacyjne nie można przenosić tak poprostu.PRZEDE WSZYSTKIM INFRASTRUKTURA PÓŻNIEJ ZAKAZ Janusz mieszkaniec Placu Mariackiego Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: APEL-Mieszkaniec Placu Mariackiego 25.11.08, 08:25 > PRZEDE WSZYSTKIM INFRASTRUKTURA PÓŻNIEJ ZAKAZ Zgadzam się. Niestety nikt tego jakoś nie rozumie. Póki co komunikacja zbiorowa nie jest alternatywą dla samochodu. Powiedziałbym, że czasem to wogóle nie jest alternatywą do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: APEL-Mieszkaniec Placu Mariackiego IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:38 > Póki co komunikacja zbiorowa nie jest alternatywą dla samochodu. Powiedziałbym, > że czasem to wogóle nie jest alternatywą do niczego. To jak ja żyłem tyle lat w tym mieście bez samochodu, i nawet bez roweru, jeżdżąc tylko komunikacją miejską i jakoś nie odczuwając tego, że mi czegoś szczególnie brakuje (no, może czasami w nocy, kiedy trzeba było późno skądś wrócić i nie było jak...)??? Dzięki że mnie oświeciłeś, że właściwie nie miałem prawa bez samochodu przeżyć... ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Oczywiście, że można żyć korzystając tylko z KM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 09:55 ale... wyobraź sobie, że masz do załatwienia kilkanaście spraw w różnych (odległych) punktach miasta - jesteś pewien, że udałoby ci się je załatwić w ciągu 1 dnia korzystając wyłącznie z KM ???... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhpekspert Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.chello.pl 25.11.08, 05:45 Jesteśmy nie zadowolony ,Karmelicka dla samochodów radnych Krakowa będzie zawsze otwarta.To następna decyzja utrudniająca życie jak zbieranie kupy po własnym psie z trawnika / po trawniku nikt nie chodzi/.Policji za kierownie ruchem trzeba zapłacić a pieniądze będzie zbierać straż miejska. www.bhp.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
baczek-1 Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 07:31 I chwała Bogu. Moim zdaniem powinni zakazać ruchu osobowego na Karmelickiej wogóle. A tym wszystkim, którzy mają w zwyczaju wjeżdżać samochodem do łóżka, proponuję iść na nogach. I zdrowiej i taniej i szybciej. A ta mapka jest zupełnie nieczytelna, ale na szczęście mnie to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 13:10 baczek-1 napisała: > A tym wszystkim, którzy mają w zwyczaju wjeżdżać samochodem do > łóżka, proponuję iść na nogach. OK, gdy znowu będę musiał przetransportować 50 segregatorów dokumentów (ok. 2-3 kg każdy) z biura podatkowego na Siemiradzkiego, to poproszę cię o ich przeniesienie na nogach. I zdrowiej, i taniej, i szybciej... ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:40 > OK, gdy znowu będę musiał przetransportować 50 segregatorów dokumentów (ok. 2-3 > kg każdy) z biura podatkowego na Siemiradzkiego, to poproszę cię o ich > przeniesienie na nogach. I zdrowiej, i taniej, i szybciej... O ile się nie mylę, to na Siemiradzkiego można się dostać inaczej niż od strony Karmelickiej...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Wg załączonej mapki nie da się inaczej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:04 A jak jest naprawdę, jeszcze nie miałem okazji sprawdzić... Być może mapka jest prawdziwa, a obecna dwukierunkowość Siemiradzkiego, to kwestia niedopatrzenia i lada dzień pojawią się odpowiednie znaki... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: technokrata Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 08:20 Św.Gertrudy, Wersteplatte, Lubicz, Karmelicka, Grzegórzecka, Starowiślna... wszystkie te ulice miały kiedyś płynny ruch samochodowy teraz są zablokowane i tworzą się gigantyczne korki bo raz na 5-10 minut jedzie "szybki tramwaj" a w nim 15-20 osób. 75% korków w mieście wraz z zanieczyszczeniem i hałasem jest spowodowanych "szybkim tramwajem". A kto jeździ tym "szybkim tramwajem"? Emeryci, studenci i żule. Ich udział w rozwoju ekonomicznym miasta to powiedzmy 2%. Ludzie pracujący, przedsiębiorcy i menadzerowie jeżdzą samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
havokkk Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 09:02 hehe to jakaś głupia prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:42 Ale pieprzysz... Ja jakoś widzę w korkach na wymienionych przez ciebie ulicach głównie samochody, i to także wtedy kiedy żadnego tramwaju w zasięgu nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:45 > A kto jeździ tym "szybkim > tramwajem"? Emeryci, studenci i żule. Ich udział w rozwoju > ekonomicznym miasta to powiedzmy 2%. Ludzie pracujący, > przedsiębiorcy i menadzerowie jeżdzą samochodami. Ten człowiek pracujący, przedsiębiorca czy menadżer zazwyczaj kiedyś był studentem, a w przyszłości będzie emerytem. Ty też nim kiedyś będziesz i życzę ci, żeby cię wtedy ktoś potraktował w ten sam sposób - że skoro nie wytwarzasz dochodu, to się nie liczysz. Kapitalizm nie polega na tym, że liczy się tylko kasa. Przejrzyj na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 01:28 Ludzie pracujący.. To już kompletne bzdury napisałeś. W każdym mieście tej wielkości co Kraków komunikacja zbiorowa musi być uprzywilejowana. Tramwaje wcale nie jeżdżą puste. Pooglądajcie sobie dobrze. Poza tym do wszystkich którzy domagaja sie w Krakowie dróg alternatywnych. Oczywiście macie rację, że sa potrzebne, ale akurat w Krakowie przez ostatnie lata bardzo dużo sie wybudowało nowych tras. W żadnym podkreślam w Zadnym innym polskim mieście tej wielkości nie wybudowano tyle. Oprócz tego przebyło przecież trzy mosty na Wiśle. Tak więc z ta Karmelicką to bardzo dobry pomtysł. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:24 > W żadnym podkreślam w Zadnym innym polskim mieście tej > wielkości nie wybudowano tyle. Przejedź się do Katowic i nie pieprze głupot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:36 Przepraszam. Katowice miały już wiele dróg, do dzisiaj istniejących, mam na myśli oczywiście te dwupasmowe, już w latach 70-tych. W Katowicach poza tym jest o wiele wiecej miejsca niż w Krakowie, bo cały czas mając na mysli Kraków, wiele osób myśli o centrum plus niewielki obszar poza nim. Kraków był troche zapóźniony w inwestycjach i może dlatego nowe drogi bardziej rzucaja sie tu w oczy. Poza tym w GW opublikowano ranking pt. szczęśliwi mieszczanie, z którego wynika, że około 80 % Krakowian uważa, że w ich mieście zmieniło się na lepsze przez ostatnie lata. Jak to więc jest ? Zmieńmy w takim razie prezydenta i radę miasta. Podtrzymuje swoje zdanie i inwestycjach krakowskich i powiem podobnie : przejedź się po wielu polskich miastach i zobaczysz, że Kraków wcale nie wygląda tak źle na tle całej Polski. Oczywiście są głupoty np. w postaci Ronda Grzegórzeckiego jednopoziomowego, gdzie szybki tramwaj będzie tracił swą nazwę, ale w takim razie naciskajmy na Administracje Krakowa aby dalej tenże tramwaj jechał bezkolizyjnie. Jeszcze jest na to szansa. A tak bedziemy dalej tylko pisać groźne zdania w portalach internetowych i stać w coraz większych korkach. Twoje "nie pieprz głupot" swiadczy tylko o Twojej kulturze języka Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 13:17 Gość portalu: Bronio napisał(a): > Przepraszam. Katowice miały już wiele dróg, do dzisiaj istniejących, mam na myśli oczywiście te dwupasmowe, już w latach 70-tych. Owszem, miały ale przejedź się i zobacz ile teraz buduje się nowych, a te stare modernizuje tak, że ciężko je poznać... Tak więc podtrzymuję swoje zdanie. > Poza tym w GW opublikowano ranking pt. szczęśliwi mieszczanie, > z którego wynika, że około 80 % Krakowian uważa, że w ich mieście > zmieniło się na lepsze przez ostatnie lata. To mnie w żadnym razie nie dziwi - panowie Mazan i Czuma zawsze uważali Kraków za pępek świata... ;) warto jednak od czasu wyściubić nos poza własne pielesze by przekonać się, że to co uważa się u nas za wybitne osiągnięcia, gdzie indziej jest normą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 19:16 O właśnie Panie "Gniewko synu rybaka". Trochę dochodzimy do porozumienia. Moje zdanie o GW i panach Mazanie i Czumie jest bardzo podobne do Twojego. Istotnie oni maja wręcz w pogardzie wszystko co dalej niż 25 km od Kościoła Mariackiego. Ale nie znaczy wcale, że maja rację. W swoich krakocentrycznych poglądach są nie odosobnieni. Wielu Krakowian niestety myśli jak oni. I choć tak bezkrytyczna reklama ma jednak swoje dobre strony (w sposób przebojowy promuje miasto) to jest również przyczyną naszego zapóźnienia od wielu lat . Zacytowałem GW troche prowokacyjnie, choć te rankingi o czyms jednak świadczą przy założeniu, że nie są całkowicie robione na zamówienie.. Nie ujmuję nic Katowicom (byc może są wyjątkiem potwierdzającym regułę), ale jak już pisałem 3 mosty na Wiśle, trasy Tischnera, Wita Stwosza, estakady nad skrzyżowaniami, dwupoziomowe skrzyżowanie Stelli Sawickiego i Jana Pawła II i nie tylko to, to nie jest nic. O brakach napisałem np dotyczących szybkiego tramwaju, który jest coraz wolniejszy w miare jak jest budowany. ŁĄczy sie to z pewnym brakiem rozmachu w planowaniu tras, który powinien promować komunikacje zbiorową. Nie ma innego wyjścia w mieście tak zagęszczonym (ciasnym) jak Kraków. Tu właśnie celnie napisałeś, że to co uważa sie u nas za wybitne gdzie indziej jest przeciętnością. Ja kilkakrotnie na forach internetowych krytykowałem np. KST , że szybki jest tylko z nazwy I to naprawdę jest wielki problem bo za parę lat może sie okazać, że nie posunęliśmy sie do przodu w rozwoju komunikacji zbiorowej. Ale na zakończenie znowu musiałeś byc niezbyt grzeczny robiąc mi przytyk o wysunięciu nosa poza własne opłotki krakowskie. Akurat spudłowałeś. Prawie połowę swojego życia przeżyłem w innym polskim mieście, o 200 tys mieszkańców od niego mniejszym. I naprawdę wiem co piszę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gbkrakow Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 08:36 Uważam że spostrzeżenia Zikitu dotyczące wielkiego zmniejszenia ruchu na Karmelickiej są obarczone błędem - w poniedziałek ruch w Krakowie był zauważalnie mniejszy! Pewnie wielu kierowców zrezygnowało z jazdy z uwagi na zapowiadaną zimową pogodę. Na załączonej mapce ul. Kochanowskiego połączona z Karmelicką nie jest jedynym błędem - źle jest także oznaczony kierunek jazdy na ul. Siemiradzkiego, która dalej jest dwukierunkowa. Jak tylko policjant stoi, to kierowcy skręciwszy w ul. Siemiradzkiego, na wysokości Komendy Miejskiej Policji zastanawiają się nad skrętem w ślepą ul. Lenartowicza, a jak dojadą do końca ul. Siemiradzkiego muszą skręcić w prawo (w lewo w Łobzowską nie można) w kierunku Starego Miasta, a przecież chcieliby opuścić centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekka Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: 217.147.104.* 25.11.08, 09:59 Najwyraźniej mapkę kopiowali z Google Maps, bo tam ten błąd jest od dawna. Co do Siemiradzkiego, to najprostszym sposobem byłoby postawienie żółtych tabliczek w stylu informacji o objeździe, powiedzmy na miesiąc, żeby ludzie, którzy z Karmelickiej nigdy nie zjeżdżali, mieli szansę nauczyć się nowej trasy. I ciekawostka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.ap.krakow.pl 25.11.08, 19:50 > Jak tylko policjant stoi, to kierowcy skręciwszy w ul. Siemiradzkiego, na > wysokości Komendy Miejskiej Policji zastanawiają się nad skrętem w ślepą ul. > Lenartowicza, a jak dojadą do końca ul. Siemiradzkiego muszą skręcić w prawo (w > lewo w Łobzowską nie można) w kierunku Starego Miasta, a przecież chcieliby > opuścić centrum... To jest faktycznie ciężki idiotyzm w tym rozwiązaniu - że kogoś, kto chce jechać w stronę Alej, kieruje się w stronę dokładnie odwrotną, i coś powinni koniecznie z tym zrobić. Zresztą tak jak pisałem w innym poście, cały ten pomysł jest dla mnie trochę dziwny - dlaczego blokować możliwość wyjazdu z ulicy zamiast wjazdu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.zax.pl 25.11.08, 20:18 Dlatego, że nie chodzi o to, żeby kompletnie nie dało się dojechać do niczego, co zlokalizowane na Karmelickiej. Natomiast: a) celem jest ogólnie zniechęcenie do wjeżdżania w obręb drugiej obwodnicy własnym samochodem poprzez takie utrudnienie i spowolnienie ruchu, aby ludzie samoistnie przestali z tego korzystać, zwłaszcza ci, którzy nie muszą. A jak naprawdę musisz - no to droga wolna b) przede wszystkim, chodzi o eliminację tranzytu Karmelicką, a zatem przejeżdzania prywatnymi samochodami w podróżach niemających źródła albo celu na Karmelickiej i w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Bravo! Nareszcie! Nie po to buduje sie ulice 25.11.08, 09:37 zeby po nich jezdzili grubi i leniwi kierowcy. Tylko transport kolektywny. Samochody VON Z MIAST!!! Jak sama nazwa wskazuje - centrum nie dla samochodow. Samochod twoj wrog! Wez pigulke! Wez pigulke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odbyt Można wjechać a nie można wyjechać IP: 78.133.192.* 25.11.08, 09:49 Trochę dziwne, nieświadomi kierowcy będą wjeżdżać i korkować ulicę ponieważ nie będą mogli jej sprawnie opuścić, lepiej chybaby było zakazać wjazdu i zrobić ją np jednokierunkową dla samochodów. Poza tym już widzę co będzie się działo jak zniknie policja, tyle to da jak zakaz jazdy na wprost przez Aleje, tępe cwaniaczki będą nagminnie łamać zakaz powodując jeszcze większe korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierow Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.net.autocom.pl 25.11.08, 09:57 >Opinię Dawida podzielają motorniczy. - Jest dużo lepiej - zapewnia jeden z nich. - Zobaczymy, czy będzie tak również, gdy z ulicy zniknie policja - zastanawia się. Motorniczy pracowity jak pszczółka.Do tej pory stał w korku i odpoczywał 20 minut.Teraz szybko dojedzie do pętli i nazad w trasę.Pojezdzi dodatkowe trzy kursy dziennie i po miesiącu będzie błagał o przywrócenie starego ruchu :) Ludzie, zatkanie Karmelickiej ZAKORKUJE ALEJE!Ścisnijcie sobie dziurki w nosie-którędy wychodzi powietrze?Więc ruch samochodowy zamkniety na Karmelickiej pójdzie Alejami.Po Alejach tez jeżdżą autobusy MPK,więc INNI PASAŻEROWIE postoją dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Re: Karmelicka wreszcie nie dla aut IP: *.171.139.226.static.crowley.pl 25.11.08, 10:00 Aleje są bardziej przepustowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba To przepuść się przez Aleje IP: *.autocom.pl 25.11.08, 18:14 w godzinach szczytu... ;-PPP Przygważdżasz mnie "merytorycznie"... ;))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bass5 Karmelicka wreszcie nie dla aut 25.11.08, 11:15 następną proponuje ul. Długą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adl <---------------------- IP: *.ists.pl 25.11.08, 11:49 Zdecydowanie popieram! Tez poruszam się samochodem, ale nóg mi nie urwie, jeśli zostawię go 300 m od sklepu, nie muszę parkować na Rynku , żeby isc np do Empiku... Idealne miasto nie istnieje? miasto.bubb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka To nie przez auta tylko przez tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 11:52 Jeżeli w ulicę Karmelicką wjeżdża naraz parę tramwaji to jest pewne, że będzie korek. Dojerzdżając do aleji tramwaj staje na światłach i blokuje je wypuszczając pasażerów. Pojedzie dalej dopiero na następnych światłach. I tak każdy tramwaj ma jedne światła do wystania, bo poprostu szybciej się nie da. A co do zmiany organizacji ruchu, to pomysł jest conajmniej dziwny.. Chciałabym zobaczyć np zagubiony autobus wycieczkowy skręcający z Grabowskiego w Kochanowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Super rozwiązanie !!! ;-//////// IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:43 Może szanowni faHoFcy z magistratu i ZIKITA wyjaśnią mi jak mam się teraz dostać na Siemiradzkiego ???... Dotychczas jechałem od Łobzowskiej i w ogóle nie wjeżdżałem na Karmwelicką. Teraz wychodzi na to, że jedyna możliwa droga to Karmelicką (od Alei), nast. w prawo w Batorego, Łobzowską, Garbarską, znowu Karmelicką i w prawo w Siemiradzkiego. Tak więc dzięki wspaniałym usprawnieniom będę MUSIAŁ dwa razy przemierzać prawie cała Karmelicką blokując ruch tramwajom... Cel faHoFców został osiągnięty... ;-)))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ekler.ka Siemiradzkiego 25.11.08, 17:29 Siemiradzkiego dalej jest dwukierunkowa, można wjechać od Łobzowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Siemiradzkiego IP: *.autocom.pl 25.11.08, 18:19 Wg mapki jest jednokierunkowa do samej Łobzowskiej. Jak jest w "naturze" jeszcze nie miałem okazji się przekonać, jednak jeszcze przed wprowadzeniem tych zmian z tą "dwukierunkowością" na Siemiradzkiego były spore problemy... ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś