ml2403 Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem 12.12.08, 21:55 Jak zwykle najwięcej wypowiedzi pochodzi od ludzi, którzy kompletnie nie wiedzą o co tu chodzi. Cały ośrodek w Prokocimiu to miejsce gdzie bez kasy nie wchodź. Dla przypomnienia jest to Klinika, która do 1965 roku mieściła się przy ul. Strzeleckiej. W tym roku Amerykańska Fundacja Project Hope w darze dla Polski zbudowała Klinikę dziecięcą. Jak na tamte czasy była to absolutna przepaść lokalowa i technologiczna w stosunku do innych oddziałów dziecięcych. Natychmiast to wykorzystano i przez lata minimalizowano zakres działania innych oddziałów podnosząc, fakt o wiele lepszych warunków leczenia. Wielokrotnie utrwalana opinię, że tylko tam jest prawdziwa pediatria i chirurgia dziecięca, a cała reszta to barachło. W Prokocimiu nigdy nie popełniano błędów, a jak już coś się stało to tuszowano to, albo mówiono o niezwykle trudnym przypadku. W ten sposób ze szkodą dla dzieci stworzono monopol, który w najlepszych latach 70-tych i 80-tych objął całą Polskę południowo-wschodnią, aż po Przemyśl. To, że wiązało sie to z tasiemcowymi kolejkami, co za problem, tworzenie nowych ośrodków było blokowane pod znanym hasłem tu są lepsze warunki i bardziej doświadczeni lekarze, a gdzie indziej nie można było zebrać tych doświadczeń bo specjaliści wojewódzcy w danych dziedzinach pediatrii, oczywiście pracownicy Prokocimia, zabraniali leczenia lub operowania bardziej skomplikowanych przypadków. To, że teraz p.dyr.Kowalczyk mówi z powagą, że jesteśmy najwyższym poziomem leczenia w Polsce południowej to po prostu świadomie stworzony monopol. Przez te kilkadziesiąt lat ludzie tam pracujący uwierzyli, że są nieomylni, najwspanialsi i wszystko ujdzie im płazem. I tak wygląda tło sprawy pani doktor, która uwierzyła, że to co robi to po prostu normalka. Jest sprawą oczywistą, że lekarze w Prokocimiu zarabiają bardzo mało i dorabiają sobie w innych jednostkach, ale skąd mają w nich pacjentów. Ci pacjenci to efekt szerokiej akcji naganiania do różnych jednostek pacjentów zgłaszających się do Kliniki. To, że tak robiła dr Ch, nie jest niczym dziwnym bo wszyscy tam tak robią, gdyż inaczej nie mieliby co operować. Są to krótkie i proste zabiegi, więc możnaby te dzieci operować wszędzie np. w oddziale chirurgi dziecięcej w Nowej Hucie, ale nie można wypuścić pieniędzy z ręki, więc nagania się ich np, do Scanmedu czy Mediciny, gdzie płaci się od pacjenta, a nie jest się na etacie. ożna to jeszcze zaakceptować, ale te jednostki mają za małe kontrakty i po kilku miesiącach one kończą się i wtedy rodzica trzeba naciągnąć na opłacenie kosztów, choć w innym miejscu mógłby to zrobić w ramach NFZ. I to już nie jest fair, a jest to praktyka powszechna i na pewno nie dotyczy kwoty 5300zł. Dodatkowo Prokocim ma bardzo dobre kontakty z prasą i jak wszyscy widzą natychmiast na wet po prostych zabiegach np. banalne wszczepienie integry wszyscy trąbią o niezwykłych, cudotwórczych działaniach. Oczywiście skandalem jest zatrzymywanie lekarza w takich sprawach, ale to już odrębne zagadnienie. Pani doktor Ch. zrobiła się osobą medialną i potraktowano ją specjalnie. Ciekawa jest natomiast sytuacja w całej Klinice na którą pewno padł blady strach, bo lepszych od niej było co najmniej kilku. Wystarczy popytać pacjentów prof. Urbanowicza, a można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. Ale może nadszedł czas by bez Ziobry coś zrobić z tym pasztetem pod nazwą Uniwersytecki Szpital Dziecięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fraggles Re: Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.direct-adsl.nl 13.12.08, 02:25 "Wielokrotnie utrwalana opinia, że tylko tam jest prawdziwa pediatria i chirurgia dziecięca..."-oczywiscie ze wlasnie tak jest.W MIESCIE TAKIM JAK KRAKOW GLUPOTA I ROZRZUTNOSCIA JEST UTRZYMYWANIE INNYCH ODDZIALOW PEDIATRYCZNYCH A ZWLASZCZA CHIRURGII DZIECIECEJ.Wszyscy najlepsi specjalisci znajduja sie zgrupowani w jednym miejscu wlasnie ze wzgl. na to ze dziecko to nie jest maly dorosly i wymaga innego czesto postepowania.Mysle tu tez o bardzo specjalistyczneych oddzialach (kardiologia,kardiochirurgia,neurochirurgia,intensywna terapia itd).Dla porzadku -nie pracowalem ani nie pracuje w USD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.su.krakow.pl 13.12.08, 13:10 Popatrzmy na inne specjalnosci, a warto... jak to robią np. laryngolodzy w Prokocimiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarka Zosia Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.chello.pl 13.12.08, 08:39 a ja właśnie myślę, że kluczowe dla całej sprawy jest zdanie, że "nie miała szacunku dla nieprawdziwych autorytetów". Niestety, ale w krakowskim środowisku lekarskim, aby przetrwać (czyt. zrobić specjalizację, i dobrze zarobić) trzeba obdarzać ogromnym szacunkiem nieprawdziwe autorytety, które do swojej pozycji doszły, albo poprzez partyjne układziki, albo uwarunkowania rodzinne. Niestety, ale w większości przypadków drapiąc się po tej drabinie stanowisk, zapomniały nauczyć się porządnie medycyny. No cóż Doktor Anna jest nie pierwszym lekarzem, który płaci za brak pokory. Na tym wszystkim i tak najbardziej stratni są polscy pacjenci-dzieci. Bo czy się komuś podoba czy nie, prędzej czy później ona i tak będzie swój zawód nadal wykonywać, tylko zapewne już nie w Polsce. Mimo wszystko Pani Doktor trzymam kciuki i życzę wytrwałości w tym ciężkich dla Pani, Pani Rodziny i Znajomych chwilach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr WWW Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 10:36 WYRAZY WSPÓŁCZUCIA I WSPARCIA DLA DOKTOR ANNY!!!!!!!!!!!! wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilelito a ktory z rodziców, o których mówi prokuratura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 19:31 poszedł by do innej placówki niż Scanmed (nawet za darmo) skoro tam nie operowała ta pani doktor?! Chcieli by ich dzieci były operowane przez tę kobietę, bo ma wyniki jakich nie ma wielu jej kolegów i tyle. I ja przynajmniej na ich miejscu zrobiłbym to samo. Widać się komuś pani doktor naraziła. Współczuję i mam nadzieję, że szybko tę panią uniewinnią. Pamiętam szereg wywiadów z tv z nią, aż wzruszenie ściskało za gardło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw2 Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 15:44 Wiem jedno. Prokuratora,policjantów można zastąpić innymi w 5 minut. Pani dr Anne C już nie jest tak łatwo zastąpić.Modle się codziennie, żeby tylko Pani nam gdzieś nie wyjechała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bearad Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.171.8.70.static.crowley.pl 15.12.08, 22:28 Aniu trzymaj się, wszyscy myślimy o tobie nie daj się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obit Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.pia.airbites.pl 16.12.08, 01:50 Bardzo współczuję dr A.Ch. Przeraża mnie traktowanie lekarzy jak najgorszej żulerii. Czy naprawdę "uszczerbek" dla publicznej kasy w wysokości niecałych 6 tys. jest wart tego, aby osoba ratująca dzieci przed kalectwem, osoba darowująca im normalne życie i równe szanse została zniszczona? Czy nie istnieją takie środki, jak nagana, grzywna, upomnienie? Prawo można chyba egzekwować w sposób adekwatny do przewinienia? A może od razu pozamykać wszystkich lekarzy, bo to w Polsce grupa "wrogów publicznych numer jeden"?. Będą teraz leczyć urzędnicy, którzy ustalaja stawki za leczenie poniżej rzeczywistych kosztów, a potem zajadle ścigają tych wrednych lekarzy i dyrektorów szpitali, którzy chcą otrzymywać fundusze adekwatne do kosztów, a nie według widzimisie jakiegoś urzędasa. Pani Doktor, niech Pani nie rezygnuje z zawodu, a po prostu wyjedzie stąd. W innym kraju znajdzie Pani godną siebie pracę i należny szacunek... Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz pani doktor nie jest świętą krową ! 16.12.08, 08:22 wszystkie operacje robiła za pieniądze, lekarzem i tak będzie dalej bo jest w tym dobra i z czegoś musi żyć, najwyżej będzie przyjmować tylko w prywatnej klinice. Dzięki Gazecie wyborczej zostanie męczennicą. Jakoś innymi dziećmi zxtrzymanych sie nie przejmowano, a przecież córka pani doktor ma tatusia, babcie ,dziadków, ciocie itp.Jeżeli jest pewność co do winy zatrzymanego oraz jego wiedzy o działaniach korupcyjnych innychosób, to nieraz dobrze jest go zmiękczyć przed przesłuchaniem. Najbardziej wkurzajace jest to, że Prokuratura nie bierze na siebie winy za zatrzymanie, najlepiej zawsze wykręcić się sianem i zwalić winę na Policję. Przecież i tak wszyscy wiedzą ,że wszxystkie wytyczne co do prowadzonej sprawy wydaje prokurator, on też zatwierdza zasadność zatrzymania. wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcjanna Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 17:25 Nie piszcie głupot, najłatwiej kogoś oczernić na podstawie plotek. Widziałaś jak biorą? Nie, to się nie wypowiadaj. Jestem strasznie cięta na środowisko lekarskie, bo przez bład lekarza bliska mi osoba straciła życie. Ale nie można wszystkich wrzucać do jednego wora. Moja babcia była leczona w szpitalu JP w którym to, jak stwierdziła pani powyżej, biorą by nie psuć rynku - i ŻADEN z lekarzy nie przyjął nawet kwiatów w dowód wdzięczności PO leczeniu. A było długie i skomplikowane i naprawdę chcieliśmy im podziękować za niesamowitą troskę. Pan doktor, który się nią opiekował dzwonił kilka razy w tygodniu, żeby spytać o samopoczucie itp (!). I NIC NIKOMU NIE DALIŚMY, ani w kopercie ani w naturze ani w żadnej innej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michau Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 17:28 Utopili ją koledzy z branży, bo tu nikt nie może być 'lepsiejszy' od innych. Hieny. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia4 Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem 16.12.08, 22:19 W Krakowie panuje mafia, która przejmuje kamienice. Przejęła już majątek o wartości miliardów. I co? Gdzie są nasze różnorakie służby? Skryły się ze strachu pod stół? Wyłażą, żeby wspaniała lekarkę ostentacyjnie poniżyć i pokazać, jakie to są skuteczne. Żałosna pokazówka dennych służb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.chello.pl 17.12.08, 21:46 Niestety to zenada i to w panstwie ponoc prawa, ale tylko ponoc! Czy prokuratura odpowie za sowje bledy? Kto tych ludzi rozlicza? Czy maja byc powyzej prawa? Ponad konstytucja? Odpowiedz Link Zgłoś
00anna00 Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem 22.01.09, 21:06 Droga Pani Aniu! Mocno wierzę, że wróci Pani do pracy, bo jest Pani potrzebna dzieciom. Kontakt z Panią zmienił moje życie, gdyż mogła Pani zoperować rączkę mojej córeczki. Liczę jeszcze na Pani pomoc, bo nikt nie jest w stanie tego lepiej zrobić. Jestem z Panią, wspieram Panią modlitwą i współczuję co Pani przeżywa. Jeszcze raz proszę nie rezygnować!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsap@gazeta.pl Dr Anna Ch.: nie chcę już być lekarzem IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.04.09, 03:11 Jest oskarzenie, trzeba zbadac.Lekarze sa po to by leczyc a nie po to by zerowac na pacjentach. Glosy innych lekarzy w ogole nie powinny byc brane pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś