Gość: wał IP: *.chello.pl 18.12.08, 21:36 przygotować się na korki?jaja sobie robią? a p testach co będzie ?jak zwykle niestety się nie udało i będzie jeszcze gorzej!! szkoda ze za moje podatki tak robią ze mnie wała!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SAD Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.gprs.plus.pl 18.12.08, 22:13 To śmieszne ale także tragiczne . System uczy się ruchu ? Czyli co ? Na pałę kupiono system bo przyjęto a priori ,że pomoże rozładować korki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqryq Nowy system na korki zrobi nam korki IP: 83.13.74.* 18.12.08, 22:13 Spece - pożal się Boże - od dróg nie zauważyli, że przez centrum miasta daje się lepiej przejechać odkąd wyłączono światła pod dworcem i pod Pocztą Główną. Nie zauważyli, bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 22:35 Przecież nie od dziś wiadomo że nie chodzi tu o usprawnienie ruchu w mieście . Odkąd instaluje się nowe sygnalizacje swietlne na skrzyżowaniach co 50 i mniej metrow spowalnia to tylko ruch . najlepszym przykładem jest niedawno oddane skrzyżowanie Dietla - Sebastina , o regulacji nie wspomnę . Martwy okres gdy stoją wszyscy na wszyskich kierunkach wydłużony jest tam do granić absurdu . Drogowcy nie umią sobie poradzić z takim małym skrzyżowaniem a poradzą sobie ze zintegrowaną siecią ? Przy takich wielomilionowych inwestycjach każdy musi zarobić , system sporo kosztuje , potem szkolenia , wdrożenia , serwis bieżący o "prowizjach" dla decydentów nie wspomnę . To łatwy pieniądz i to pewnie z unijnych dotacji . To wszystko wyjaśnia wprowadzenie całego tego baizlu . A to ze miasto stanie - kogo to obchodzi jeśli kiesznie pełne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.comarch.com 19.12.08, 09:22 Martwy okres wprowadza się dlatego, że kierowcy przejeżdżają na "wczesnym czerwonym". Jakby kierowcy byli zdyscyplinowani - nie byłoby to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:33 Koło się zamyka bo przejeżdzają i przechodzą na czerwonym dlatego że wiedzą jak "dobrze" działa tam sygnalizacja i trzeba na zmianę świateł czekać do usranej śmierci bo przez dobre 30 sekund wszyscy mają czerwone . Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Nowy system na korki zrobi nam korki 19.12.08, 15:42 No to kierowcy na Królewskiej to muszą byc jacyś wyjatkowi, bo tam od lat światła koło Akademii Pedagogicznej dla tych wyjeżdżających z centrum działają w porywach jakieś 2 sekundy. A tej ulicy nie włączyli do sterowania, więc już wiem, na którym kawałku im synchronizacja za żadne skarby świata nie wyjdzie, i pewnie nie dowiedzą się tego za dodatkowe grube pieniądze wydane na ekspertyzy, więc za 3 lata najdalej stwierdzą, że system się w Krakowie nie sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lumos Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.chello.pl 18.12.08, 22:32 Tramwaj będzie miał zielone światło, ale auta bedą miały czerwone. Skandal! Kto za to wzioł kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 22:46 Jak to kto ? Ci wszyscy , którzy przed wyborami obiecywali jak to ułatwią nam zycie . Najłatwiej wcisnąć tramwaj w najciaśniejsze ulice i wiecznie remontować tory powodując paraliż miasta . Zabytkowe budynki pękają (np Kościół Dominikanów ) , wszystko się trzęsie - ale co tam murowany wykonawca wszelkich remontów ZUE S.A przecież też musi z czegoś żyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gervee Nowy system na korki zrobi nam korki IP: 213.134.182.* 18.12.08, 22:57 Popieprzeńcy za 8 milionów dodane do "cholernych" wydatków na "powolny" tramwaj stworzą dodatkowe korki w mieście. Niech się buja Siemens ze swoim systemem ... i bez tego możemy mieć korki w mieście. Przez ten kretyński tramwaj nr "50" wyjeżdżając z Kurdwanowa ul. Halszki albo jadąc Witosa możemy spotkać się z takimi kwiatkami jak kilkusekundowe światło zielone dla samochodów. Wszystko w koło stoi a tramwaj z kilkoma osobami przejeżdża sobie w najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mintsay szkoda zesiemens nie wybudowal tunelu podkotlarski IP: *.krakow.pl 18.12.08, 23:05 i estakad: 1. rondo kolo M1, 2. nowohucka/plaszowska i w wielu innych miejscach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZeSrak Chyba się już nie da IP: *.93.classcom.pl 18.12.08, 23:21 spowodować większych korków niż już są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwój Niestety tym miastem rządzi banda matołów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 23:52 Efektem ciągłego ograniczania ruchu samochodowego w centrum będzie to, że w CAŁYM mieście będą jeszcze większe korki i tym samym narastający paraliż komunikacyjny, który odbije się również na komunikacji zbiorowej. Władze ograniczają ruch samochodowy, nie dając nic w zamian - zero podziemnych parkingów, zero estakad, zero tuneli, zwężanie kolejnych ulic. Jeżeli dodać do tego jeszcze sprzeciw wobec propozycji wybudowania w Krakowie metra oraz nieprawdopodobny stan zatłoczenia pojazdów MPK, to nie można dojść do innego wniosku, niż do takiego, że tym miastem rządzą skończeni D- E-B-I-L-E. Oczywiście za 10-15 lat wszyscy obudzą się z ręką w nocniku i dojdą do wniosku, że chyba trzeba było postawić na rozwiązania drogowe ułatwiające poruszanie się po mieście (estakady, tunele, skrzyżowania bezkolizyjne), a nie je utrudniające. Sztandarowym przykładem jest tu przebudowa Ronda Grzegórzeckiego - zamiast wybudować na nim estakadę rozładowywującą korki, walnięto rondo turbinowe - efekt jest taki, że korek sięga Ronda Mogilskiego i połowy Alei Pokoju! Gdy dodamy do tego "szybki" tramwaj, który będzie miał przez Grzegórzeckie pierwszeństwo, to otrzymamy TOTALNY paraliż miasta. Władzom miasta "gratuluję" dobrego samopoczucia oraz krótkowzroczności w rozwoju Krakowa, która doprowadzi do tego, że za 10-15 lat nie będzie się dało w tym skansenie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Niestety tym miastem rządzi banda matołów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 00:20 Nie przesadzaj tylko sam sie przesiądź do tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Niestety tym miastem rządzi banda matołów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 00:27 Tak - zwłaszcza jak jedzie nim niemyty od roku żul lub zeiszczany dziad . To sama przyjemność , a jakie odczucia jak powiew wiosny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozwój Re: Niestety tym miastem rządzi banda matołów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 00:47 Wybacz, ale jeżeli mam wybierać pomiędzy: 1) zatłoczonym, powolnym, śmierdzącym tramwajem, w którym zdecydowana większość pasażerów zachowuje się jakby dopiero co oderwano ich granatem od pługa (ryją się na pozostałych współpodróżnych, śmierdzą, nie słyszeli o słowie "przepraszam" - ogółem totalne buractwo) a 2) wygodnym, przyjemnym w każdym możliwym aspekcie samochodem, który chociaż częściowo izoluje mnie od szerzącego się w tym mieście chamstwa, to chyba musiałbym być naiwny, żeby wybrać tą pierwszą opcję. Nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Niestety tym miastem rządzi banda matołów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 01:14 Masz rację , ale co my marne robaczki możemy na to począć ? Jak nawet zwrócisz zatykając z niesmakiem nos takiemu uwagę to tylko nasłuchasz się obelg i tyle . Nie ma nic do komunikacji zbiorowej bo często z niej korzystam . Jednak jestem zwolennikiem zrównowzonego rozwoju mista , nie może być tak że faworyzuje się jednych kosztem drugich , przecież wszyscy płacą te same podatki . Kiedyś Kraków Mekka ruchu turystycznego stracił w ty roku 30 % gości , hotele stoją pustkami a te mniejsze właściciele chcą chętnie oddać w najem .Trochę wiem na ten temat z racji branży , w której pracuję . Jeśli w mieście nie będzie dobrych dróg lub metra to w następnych latach nikt do nas nie przyjedzie , dla obcokrajowców już nie jest tak tanio jak kiedyś , a i ślamazarny remont obwodnicy z dojazdem do Balic też zrobił swoje . Firmy też wyprowadzają się poza miasto , gdyż klienci nie mogą do nich dojechać (brak miejsc parkingowych) a bez ich podatków miasto daleko nie dojdzie . Kraków potrzebuje dobrego urbanisty , który przewidzi odpowiedni rozwój miasta z uwzględnieniem komunikacji , bo teraz jest wolna amerykanka - deweloperzy budują gdzie popadnie a nikt nie myśli o pozostałej ifrastrukturze : drogi , szkoły , przedszkola itp . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gervee Re: Niestety tym miastem rządzi banda matołów... IP: 213.134.182.* 19.12.08, 10:18 I dlatego właśnie radni z PO przyklasnęli pomysłowi aby na terenach Wisły mogły powstać kolejne inwestycje, które wygenerują dodatkowy ruch w i tak zapchanym rejonie pomiędzy Piastowską a Alejami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radke Re: a ja twierdzę, że nic się nie zmieni IP: *.chello.pl 19.12.08, 00:06 Po prostu po tym jak system zwiększy przepustowość skrzyżowań, na ulicach pojawi się więcej zachęconych mniejszymi korkami kierowców i wszystko wróci do smutnej normy. Miasto powinno myśleć o: a) budowie pełnego systemu ścieżek rowerowych (być może częściowo krytych) b) dokończeniu III obwodnicy (!! absolutnie konieczne połączenie Ruczaju i Bronowic most i tunel oraz Kuklińskiego i dalej do połączenia z Wielicką), ale również poszerzenie Nowohuckiej c) płatnym wjeździe do strefy B i C. d) budowie kilku podziemnych parkingów w okolicach wezłów komunikacji miejskiej, kwitek za parking upoważnia do przejazdu MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratka Re: a ja twierdzę, że nic się nie zmieni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 00:23 Pomysł z tymi krytymi ścieżkami rowerowymi to lekka przesada, może jeszcze ruchoma nawierzchnia żeby nie trzba było pedałować . Popatrz obiektywnie kto w tym mieście porusza sie rowerem ( oczywiści poza jazdą rekreacyjną nad Wisłą ) ? To studenci i młodziaki , których nie stać na utrzymanie auta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra Re: a ja twierdzę, że nic się nie zmieni IP: *.chello.pl 19.12.08, 01:16 wiem, że przesada, ale staram się być twórczy :) i tak w sumie dlaczego jeżdżą tylko młodzi? w Szwecji i Holandii w miasta potrafią wszyscy, niezależnie od wieku Powiem szczerze nie jestem młody, ale jeśli miałbym alternatywę 1h stania w korku, a 20min. przejazdu rowerem niezależnego od pogody bez wątpienia wybrałbym to drugie. Zdrowe, ekologiczne, tanie i szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqq Re: a ja twierdzę, że nic się nie zmieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 10:33 >To studenci i młodziaki , których > nie stać na utrzymanie auta . hehehe - jakbyś mieszkał na starym mieście i pracował na starym mieście nie potrzebowałbyś samochodu. A że mieszkasz pewnie na super fajnym Ruczaju, a pracujesz pewnie w super fajnej korporacji na 2 końcu miasta to narzekasz... Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: a ja twierdzę, że nic się nie zmieni 19.12.08, 15:53 Nie mieszkam na Ruczaju, a nawet jakbym mieszkała czy to źle? Jeśli mieszkasz w centrum i tam pracujesz, to Ci samochód nie potrzebny, bo tam nie wolno jeździć samochodem. Jak chcesz jechać na większe zakupy do hipermarketu (czy mieszkający w centrum mogą chodzić do hipermarketu?) to sobie pojedziesz szybkim tramwajem, bo na rower zgrzewki soku i wody mineralnej, oraz niezbędnego nabiału to raczej nie zapakujesz. Może żyjesz ekologicznie i nie kupujesz takich zapakowanych świństw, ale na rower 30 kg marchwi na sok też trudno wziąć. Chora babcia czy dziecko to sprawa dla karetki pogotowia a nie dla ciebie. Pewnie ścieżek rowerowych trzeba więcej, a parkingów i ulic dla samochodów mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: a ja twierdzę, że nic się nie zmieni IP: *.xdsl.centertel.pl 19.12.08, 11:08 Glupoty opowiadasz. Rowerami zaczyna jezdzic coraz wiecej osob rowniez tych ktore stac na auto (czesto zreszta maja auto). Sa to osoby racjonalne ktore wiedza (a ty najwyrazniej tego nie wiesz) ze po centrum krakowa najszybciej mozna sie przemieszczac TYLKO I WYLACZNIE ROWEREM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Matolki IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.12.08, 01:38 A nie mozna zainstalowac czujnikow przez rok zeby sie "nauczyly" jak sie jezdzi, potem przeanalizowc dane i zaprogramowac swiatla? Zwwsze mozna potem drobne poprawki naniesc a nie zeby korki byly bo sie system uczy. Inzyniery z polskiej filii Siemensa powinni sie za granice kraju wybrac to byc moze i cos by sie nauczyli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LG Re: Matolki IP: 141.5.194.* 19.12.08, 09:51 Masz doskonały pomysł i tak należałoby to zrobić. Problem polega na tym ze Siemens ma monopol na oprogramowanie dla swojej instalacji. Wydoją nas a potem bedziemy jeździli po calym miescie jak na skrzyżowaniu Dietla i Starowiślnej :/ Wyglada na to że Siemens nie ma bladego pojęcia o modelowaniu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Matolki IP: *.net.autocom.pl 19.12.08, 15:11 Oczywiście tylko ty masz pojęcie o modelowaniu. Jesteś genialny i to ty powinieneś zrobić ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx nie do końca... 19.12.08, 16:35 > A nie mozna zainstalowac czujnikow przez rok zeby sie "nauczyly" >jak sie jezdzi.. Nie jestem specjalistą, ale nie sądzę, żeby to było takie proste. W takim układzie (same czujniki) system by sie nauczył tylko sytuacji bieżacej. Nie mając możliwości obserwacji skutków zmian (brak systemu regulacji świateł) nie wiedziałby w jaki sposób się regulować. Odpowiedz Link Zgłoś
lukilukk 8.500.000 eur 19.12.08, 02:44 to w przeliczeniu na złotówki po kursie zaledwie 3,5 zł/eur (obecny 4,2) daje drobne 30.000.000 zł. Nikt nie napisał jeszcze o tym ile będzie kosztowało miasto utrzymanie tego inteligentnego jak czytamy systemu. Pomińmy zatem niewiadomą choć jest ona zapewne istotna. Skrzyżowań które będzie obsługiwał system jak możemy przeczytać jest 65. Łatwo policzyć że w skali 10 lat obsługa każdego z tych skrzyżowań kosztowała będzie (nie licząc wspomnianych prac serwisowych w tym okresie) 461.000 zł czyli około 3841 zł/miesiąc. Może to śmieszne ale taka kwota wystarczy aby taką sygnalizacją zarządzał w godzinach szczytu zatrudniony tam na pełny etat myślący jeden człowiek zatrudniony na pełny etat lub dwóch ludzi każdy po pół etatu z zarobkami w wysokości 2000 zł miesięcznie na rękę/etat. Praca polegałaby na przyśpieszaniu lub opóźnianiu zmiany świateł w zalezności od potrzeb i natęzenia ruchu. Czy ktoś w magistracie pomyślał? Po jaką cholerę miasto wydaje pieniądze na niesamowicie drogi jak widać system który za 30 melonów pln będzie się uczył naszym kosztem może i nawet rok nie dając pewności czy nauka nie pójdzie w las? Zawsze myślałem, że komputeryzuje się działy w firmach/urzędach aby komputery zarządzane przez 5 osób mogły wykonać pracę którą dotychczas wykonywało 10, 15, 25.... W innym wypadku komputeryzacja traci sens. W magistracie ktoś wyraźnie stracił głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: 8.500.000 eur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 06:30 ja to bym wolał jeden plac zabaw z prawdziwego zdarzenia plus jakiś parking na kazimierzu (np. podziemny albo naziemny) i jeszcze kosze na psie kupy a nie niemiecki system, który się będzie uczył. A może nauczy się chamstwa i np. gdy będę miał zielone w ostatniej chwili zmieni mi światło na czerwone i zmusi do gwałtownego hamowania (sytuacja właściwie hipotetyczna, biorąc pod uwagę zapowiadane większe korki). Swoją drogą ciekawe co system pomyśli o jedynych na świecie kierowcach, którzy na widok zielonego hamują (takich mamy tylko w krakowie)? I jeszcze o tym co wymalowali na jezdni na starowiślnej - w ogóle co za absurd żeby "szybki" jechały centrum miasta. W praktyce wygląda to tak, że jest jak było, tylko motorniczy się bardziej wkurzają. Wczoraj jadąc w stronę starego miasta od mostu omijałem stojące na pasie dla aut dostawczaki (wiadomo towar do sklepów) i stanąłem w korku na pasie dla tramwajów - gdy z tyłu pojawił się bombardier z numerem 50 dostałem długimi (o dziwo nie dzwonił). Założę się, że teraz ktoś wpadnie na pomysł, żeby zamontować w nim kamerę a kierowcom, którzy pojawili się na jego trasie z automaty zabierane będzie prawko (za 50 mln euro kupimy kolejny niemiecki system, który to zrobi). To działo się około 15 mniej więcej w połowie starowiślnej, później blokneliśmy (ja i kilku innych kierowców) ten sam tramwaj na wysokości dawnego onetu i przy skręcie w prawo w berka (gdzie nie dało się wjechać bo wyjeżdżały inne auta). Żeby w najgorętszych godzinach 50-tka miała zacny (to po warszawsku) czas przejazdu starowiślną musiałaby mieć koguty i nie być pojazdem torowym (swoją drogą może to jest pomysł - montaż kogutów w każdym z pojazdów szynowych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 07:52 ale przede wszystkim chamy w wielkich furach, co sobie tyłek muszą podwieźć pod drzwi i potrafią stanąć na miejscu dla inwalidy, bo im tak wygodnie. Jak się wymalowało pasy, to niech straż miejska, co jest na Halickiej pilnuje, żeby nie stały samochody na pasach do jazdy! Tyle że oni (strażnicy) też przywiozą się na Starowiślną i zablokują przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:42 Tylko po kiego grzyba ten tramwaj jedzie ciasną Starowiślną . Powinno się zrobić tory np przez Daszyńskiego gdzie jest szeroki skwer lub puścić go przez Most Kotlarski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 00:55 Nice. A skwer gdzie dać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: 83.13.233.* 20.12.08, 22:41 Dawno o tym mówiłem, pod skwerem zrobić tunel. Tam wprawdzie woda płytko, ale pod kanałem la Manche się udało, to pod daszyńskiego tez się powinno udać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 13:24 Przepraszam A skąd dokąd ten tramwaj na Daszyńskiego miałby jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: 83.13.233.* 21.12.08, 19:52 Z Grzegórzeckiej na most, zamiast Starowislną. Koło galerii Kazimierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Starowiślną blokują nie tylko dostawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 20:30 No, cóż ..... nie bardzo to widzę. Za dużo roboty. Musiałby przejechać ten tramwaj np. pod mostem kolejowym, żeby dojechać do Mostu Powstańców Śląskich. I powstałaby troche jednak prowizorka, a trasa by sie nie skóciła wiele. Rozjazdy , przejazdy przez ulice itp. Poza tym jednak szkoda troche Daszyńskiego. Raczej musimy poczekać na torowisko przez Most Kotlarski, nastepnie koniecznie dwupoziomowe skrzyżowanie Klimeckiego Nowohucka chyba tak sie nazywaja te ulice i estakada ponad torami w Płaszowie. Nigdzie nie wyczytałem jak własnie ma przejechac tramwaj przez skrzyżowanie z nowohucką. Jak ktoś coś wie niech napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: 8.500.000 eur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:40 Głowę to może i stracił ale pewnie i sporo zyskał na jak to się delikatnie mówi prowizjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe to nie przypadek IP: *.net.autocom.pl 27.12.08, 23:24 Nikt głowy nie stracił to dziecko Jana T. !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.171.115.133.static.crowley.pl 19.12.08, 08:04 A dlaczego system nie może się uczyć na "sucho". Bez dezorganizowania ruchu w mieście. Czy to tak trudno wprowadzić dane do systemu przed a nie po ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm-q Nowy system na korki zrobi nam korki IP: 212.244.59.* 19.12.08, 08:24 Mam wrażenie, że ten system już wprowadznono. Wczoraj aleje były kompletnie zablokowane, a zwykle około 16 są jeszcze choć trochę przejezdne. Aby z Matecznego móc wjechać na Konopnicką trzeba było mieć duuużo szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm to tylko efekt zbliżających się świąt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 08:31 kto żyw ruszył na zakupy, "załatwienia" przedświąteczne, itp itd wiec miasto się zatyka - jak co rok ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikpok Cuda na kiju... IP: *.anonymouse.org 19.12.08, 08:45 "inżynierowie" Siemensa już pokazali kilkakrotnie na co ich stać. Boże miej nas, kierowców w swojej opiece... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qdx Jedyny korek jaki ten system rozładuje IP: *.chello.pl 19.12.08, 08:59 To ten w miejskiej kasie. Nigdzie się takie rozwiązania nie sprawdzają przy takim natężeniu ruchu a te barany kupują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta niezalezny nic nie rozumiecie... IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.08, 09:01 chodzi o to, aby zmusic mieszkancow Krakowa, aby przesiedli sie na pojazdy floty MPK: jesli 50.000 osob sfrustrowanych nowymi, jeszcze gorszymi korkami kupi bilet miesieczny za 88 PLN, to miesiecznie da to 4,5 mln, czyli Siemens zwroci sie w niecaly rok :) !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qdx Re: nic nie rozumiecie... IP: *.chello.pl 19.12.08, 09:06 To jasne nie trzeba wyjaśniać. Ale mnie żadna siła nie zmusi do jazdy śmierdzącym pojazdem pełnym śmierdzących niemytych flejtuchów. Jazda z przesiadkami kilka razy dziennie. Dziękuję, wolę płacić za paliwo nawet 5 za litr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak Re: nic nie rozumiecie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 11:32 qdx napisał" Nic nie rozumiecie To jasne nie trzeba wyjaśniać. Ale mnie żadna siła nie zmusi do jazdy śmierdzącym pojazdem pełnym śmierdzących niemytych flejtuchów. Jazda z przesiadkami kilka razy dziennie. Dziękuję, wolę płacić za paliwo nawet 5 za litr. " PŁAĆ twoja kasa i twoja sprawa czyścioszku. ale nie pirnicz , że wszyscy są w tramwajach smierdzący. Może ty tez sie nie myjesz ale swojego smrodu nikt nie czuje. zwłaszcza jak jedziesz sam swoim gratem. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius No cóż 19.12.08, 10:12 Jeśli to ten sam system, co jest w Warszawie, to przygotujcie się na burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gervee Re: No cóż IP: 213.134.182.* 19.12.08, 10:21 Nie musimy się przygotowywać na burdel bo go mamy ... tu na miejscu od dłuższego czasu (przykład np. remonty Konopnickiej, montowanie świateł w każdym możliwym miejscu). Jednak tym razem będzie to burdel za duże pieniądze ... Siemens jakoś sobie tym mojej sympatii nie zaskarbi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IT Nic nie wiecie o informatyce! IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 19.12.08, 10:34 Takiego systemu nie da się dostosować na sucho. Zmiana cyklu sygnalizacji na skrzyżowaniu przy Westerplatte może wpływać na korki przy Reymonta - jak, tego nikt nie wie dopóki nie sprawdzi. I stąd system będzie się uczył - trochę zmieni tu, trochę tam i sprawdzi czy się poprawiło, jeśli nie, to w drugą stronę. I tak miesiącami zanim znajdzie optymalne rozwiązanie na konkretne "typowe" sytuacje na wszystkich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IT Jeśli chcecie się do czegoś przyczepić, to już... IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 19.12.08, 10:37 do tego czemu system obejmuje tylko drogi w centrum - przecież na korek na alejach w stronę Ronda Matecznego na 100% wpływa sytuacja na rondzie Grunwaldzkim, podobnie w stronę Warszawy sytuacja na Opolskiej. Tam też w/g mnie powinny być czujniki inaczej może dojść do tego, że system nie będzie miał wystarczająco dużo danych wejściowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trelemorele Sranie w banie korki i tak będą to lipa !!!!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 19.12.08, 10:37 Zobaczycie korki i tak będą przecież simens wygrał bo dał łapówe dawnemu zdikowi ( J . T. ) To jakaś paranoja żaden z polskich informatyków pod tym systemem by się nie podpisał . Zobaczycie wielką kupę ZIKiT-u . już mi coś śmierdzi !!!! ps. zastanówcie się kto tam tak naprawdę pracuje ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis Potrzeba rewolucyjnego myślenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 11:55 Wszystko co proponują urzędnicy już się nie sprawdziło w innych miastach. To może jak się chce aby w śródmieściu było mniej samochodów trzeba wybudować ogromne, darmowe, bezpieczne parkingi, połączone komunikacją miejską z centrum. A że to kosztuje? No cóż 30 mln dla Simensa też trzeba zapłacić. Koniec z filozofią UTRUDNIAĆ życie. Urzędnicy mają proponować rozwiązania POZYTYWNE, zrób tak, bo to ci się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Nowy system na korki zrobi nam korki IP: 195.150.18.* 19.12.08, 14:10 paraliż całego ruchu indywidualnego tylko po to, aby jedną linią tramwajową przejazd trwał o kilka minut krócej, no i za te pieniadze, to się naprawde opłaca - gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Nowy system na korki zrobi nam korki 19.12.08, 14:33 Czy Rada Miasta zamiast wymyślać kolejne przepisy, których przestrzegania nikt nie pilnuje, nie mogłaby kazać straży miejskiej wypełniać jej obowiązków? Zamykanie Karmelickiej itd. nie byłoby potrzebne, gdyby ktoś pilnował wjazdu do stref - np. po obwodnicy wokół Plant wciąż jeździ mnóstwo samochodów bez B i C, blokują Dunajewskiego, ale nikogo to nie obchodzi. A swoją drogą może by zlikwidować przepis, że samochody firmowe (te wszystkie leasingowe WE i PO) mogą sobie jeździć gdzie chcą, bo ich jest zdecydowanie za dużo w centrum, a założę się, że połowa tych firm nie powinna mieć prawa wjazdu (zwłaszcza tyloma samochodami) do stref ograniczonego ruchu. -- antiquitates.blox.pl ferengis.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Nowy system na korki zrobi nam korki IP: *.net.autocom.pl 19.12.08, 15:10 Do wszystkich ujadających na forum: Zobaczcie wokoło ile osób wozi swój tyłek w pojedynkę. Przez takich właśnie tworzą się korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Jak ten system działa jak reszta sprzętu FS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:36 Jak ten system działa tak sprawnie i bezawaryjnie jak reszta sprzętu Fujitsu Siemens ze szczególnym uwzględnieniem słynnych "bezawaryjnych" laptopów to mamy przechlapane . Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx "zielona fala". Szkoda że wsteczna (w Warszawie) 19.12.08, 16:21 Czasem mam wrażenie, że regulacją świateł zajmują się producenci benzyny. Bo jak wyjaśnić inaczej konieczność zatrzymywania 8 pasów (po 4 dla każdego kierunku)średnio co kilkaset metrów na długości kilku kilometrów z powodu przejścia dla pieszych po którym mikt nie przechodzi?!?!!? Potem ruszanie pełną parą i modlitwa, żeby za 200m załapać się na gasnące zielone. Część szczęściarzy przejedzie, reszta ostro hamuje. Zrobienie kilkunastu kładek dla pieszych chyba lepiej wychodzi niż kupno urządzenia które przynajmniej przez rok nic nie ulepszy. P.S. >W opinii techników Siemensa optymalna wydajność całego >przedsięwzięcia zostanie osiągnięta dopiero za rok. Jak znam życie, to za rok będzie już dostępna następna wersja urządzenia rozwiązująca problemy z powodu których nie zadziałała ta pierwsza. Co jak co, ale to jest świetny interes. Dla siemensa, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś