Gość: Voith IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.03, 23:11 wie ktoś może jakie są wyniki przetargu na 50 autobusów 12m ??? (jakieś przecieki może są? :) ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Locutus Re: przetarg IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.11.03, 00:24 To chyba w grudniu miało być? Sprawdzę na infobusie, ale nie sądzę... Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pudel25 Re: przetarg IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 20.11.03, 00:37 Otwarto oferty na zakup 50 autobusów MPK Za kilka dni po ulicach Krakowa jeździć będą cztery nowe autobusy MPK różnych marek. Będzie to test pojazdów, których krakowski przewoźnik planuje kupić aż 50. Wczoraj otwarto oferty złożone w przetargu na ich zakup. - Zgłosiły się cztery polskie firmy: Solaris Bus@Coach, Lider Trading, Texim i spółka Polskie Autobusy. W ciągu dwóch najbliższych tygodni wybrana zostanie najlepsza propozycja - zdradza Filomena Serwin, rzecznik MPK. Choć wiadomo, że miejski przewoźnik planuje wydać na zakup 36-39 mln zł, cena pojazdu nie będzie głównym wyznacznikiem wyboru oferenta. MPK, które ma własną montażownię (w której do zeszłego miesiąca 150 pracowników składało wagony tramwajowe Bombardiera), wpisało w specyfikacji przetargowej wymóg, że autobusy również mają być montowane w Krakowie i wartość kontraktu ma być nie mniejsza niż 1,4-2,1 mln zł. Poza tym przy wyborze pojazdu pod uwagę będzie brana nisko zawieszona podłoga, ułatwiająca wsiadanie i wysiadanie osobom starszym i niepełnosprawnym, pojemność, a także ilość paliwa spalanego przez silnik. - W specyfikacji jest również wymóg, że do tygodnia po otwarciu ofert mają się pojawić testowe autobusy - dodaje rzeczniczka MPK. Komisja przetargowa na wybór najlepszego autobusu ma dwa tygodnie, potem trzeba poczekać kilka dni na ewentualne odwołania firm, których oferty zostaną odrzucone. Jeżeli jednak do tego nie dojdzie, w grudniu podpisana będzie umowa na montaż i dostarczenie pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: przetarg IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.11.03, 00:46 Vivat na cześć Solarisów... wreszcie wystartowali w przetargu... ROTFL... ]:-> Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkm Re: przetarg IP: *.ramtel.com.pl 20.11.03, 07:55 Polskie Autobusy pewno zaoferowały Jelcza M121 a Solaris - Urbino 12 a co zaoferowały te tajemnicze firmy Lider Trading i Texim. Mnie osobiście nic te nazwy nie mówią. Może coś więcej wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: przetarg 20.11.03, 11:48 spoko, niedługo zobaczymy co na ulicach testują, mam nadzieję że sobie m125 pojeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter vel PIOR Re: przetarg IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 12:53 Ja chce żeby wkońcu były Solary-szczególnie dużego kalibru U15:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: przetarg IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.11.03, 14:29 Texim proukuje wyposażenie wnętzr do autobusów, a Lider to mi sie tylko z autosanem kojarzy, ale: gdzie są MANy i Scanie ??? polskie autobusy to pewnie M125 albo 121 solara to wiadomo, a reszta????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: przetarg IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 20.11.03, 14:57 Wlasnie mialem dzis zakaldac ten temat, bo z tego co kiedys pisaliscie wychodzilo, ze pod koniec listopada pojawi sie jakis testowy i mialem pytac czy wszystkich firm czy tylko tej co wygra, osobiscie chcialbym Solarki, tylko ze zmienionym ukaldem okien (przesuwane), ale i tak pewnie w Jelczogrodzie wygra Vecto. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: przetarg 20.11.03, 17:49 Będą testowce wszystkich firm, jest duża szansa że Jelcz zaproponował Vecto, Solaris Urbino 12, natomiast te dwie firmy to nie wiem. Może to jacyś dealerzy Scanii i MANa??? Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Lider Traging 20.11.03, 18:34 pod tym adresem znajdują sie inf dotyczące produktów tej firmy... : www.lidertrading.com :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter vel PIOR Re: Lider Traging IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 18:55 Co oni produkują? częsci ciał kobiet?? buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith [DP] Nie tylko cena IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.11.03, 19:02 Wkrótce będziemy już wiedzieć jakimi autobusami będziemy jeździć po Krakowie. w MPK nastąpiło wczoraj otwarcie ofert przetargowych na 50 nowych autobusów, które mają być montowane w Krakowie. Do przetargu przystąpiły 4 firmy produkujące autobusy w Polsce; wybór najlepszej oferty nastąpi w ciągu ok. 2 tygodni. - Cena będzie jednym z kryteriów, branych pod uwagę przy wyborze, ale bynajmniej nie decydującym - powiedziała rzeczniczka MPK SA Filomena Serwin. - liczyć się będzie także m.in. jakich gwarancji udzieliktóry producent. w fertach poszczególnych firm wartość całego kontraktu brutto waha się od 36 do 39 mln zł, w tym wartość montażu od 1,4 do 2,1 mln. Pojemność oferowanych autobusów to od 100 do 104 pasażerów; zużycie paliwa na 100 km - od 27 do 30 l. Wszystkie porównywane modele są przyjazne dla osób niepełnosprawnych - niskopodłogowe. ******************************************************* Do specjalistów: 1.mamy małe wskaźniki, mianowicie pojemność autobusów - pomyślcie jakie to autobusy 2. - który miejski autobus w mieście spala 27-30 litrów ??!!??!!??!! 3. mają być niskopodłogowe - nie napisali czy w 100%, jeżeli tak, to gnioty odpadają :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: [DP] Nie tylko cena IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:36 Dawać solarki, przynajmniej 10-15 typu Urbinetto, 12 mogą być jako reszta Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Lider Traging 21.11.03, 15:08 Gość portalu: Piter vel PIOR napisał(a): > Co oni produkują? częsci ciał kobiet?? buhahaha ROTFL:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PR110 Od poniedziałku Solar na testach IP: *.crowley.pl 21.11.03, 11:12 W najbliższą niedziele do Krakowa przyjedzie Solaris Urbino 12 z PKM Sosnowiec na testy. Ma być w Krakowie 5 dni, więc pewnie od poniedziałku do piątku będzie śmigał na liniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Od poniedziałku Solar na testach IP: *.ghnet.pl 22.11.03, 22:30 Wiwat! Będę na niego głosował! Wypełnię 1000 ankiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: przetarg IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.11.03, 04:06 M121? A nie M125? Przecież ten drugi by chyba lepiej podpadał pod kryterium niskopodłogowości... Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset M125 do piachu! IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:38 Nie podoba mi się ten autobus, jechałem tym raz na Śląsku, już wolę M121 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Lider Trading i Pexim IP: *.autocom.pl 22.11.03, 23:34 Z forum Infobusa: Lider Trading - dealer Jelcza i Autosana Pexim (a nie Texim) - dealer Solarisa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 21.11.03, 04:57 Tylko dwa autobusy startowały w przetargu - ta reszta to wyposażenie wnętrza - a więc zmierzy się jelcz M125M Vecto (egzemplarz testowy z Rybnika dotrze do nas w poniedziałek) z solarisem U12 (egzemplarz testowy z Sosnowca dotrze do nas w niedzielę). Zobaczymy co z tego wyniknie... Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carver Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.chello.pl 21.11.03, 07:04 Scania i MAN oddaja walkoverem ?? Cos mi sie wierzyc nie chce. Ja osobiscie wolalbym M125 ( jechalem nim w Rybniku, i raz w Krakowie jak byl na testach dawno temu ).Solarisem nie jechalem jeszcze ale slyszalem duzo opini o tym busie, niekoniecznie pozytywnych. Wiemy wszyscy dobrze jak sprawa wyglada z Jelczem. Jednak ja mysle ze te autobusy nie sa wcale takie zle jak wszyscy o nich mowia. Pozatym M125 ladniej wyglada :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: 21.11.03, 08:20 Gość portalu: carver napisał(a): > Scania i MAN oddaja walkoverem ?? Cos mi sie wierzyc nie chce. A mi się chce - Scania i MAN nie chciały oddać części montażu naszemu MPK zapewne. Jelcz się na to zgodził, bo tonący brzytwy się chwyta, jak wygra Jelcz, to zapewne znów dzięki naszemu MPK Jelcz stanie na nogi. Natomiast ciekawi mnie, że Solaris się zgodził na ten montaż u nas... Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: 21.11.03, 10:51 To nie ma gniotów ?!?!?!?!?!?!?!? HURAAAAAAAAAAAAAAAA Odpowiedz Link Zgłoś
adas29 Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: 21.11.03, 13:54 A mnie się podoba "stodwudziestkapiątka". Wygląda dość futurystycznie i nowocześnie. Nie wiem jak w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carver Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.chello.pl 21.11.03, 20:52 w sumie dziwne ze scania nie pozwala na montowanie u nas w krakowie. w koncu plastiki w omnicity to u nas umieja zdecydowanie lepiej mocowac niz w slupsku ... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: 21.11.03, 15:06 Gość portalu: Locutus napisał(a): > Tylko dwa autobusy startowały w przetargu - ta reszta to wyposażenie wnętrza - > a więc zmierzy się jelcz M125M Vecto (egzemplarz testowy z Rybnika dotrze do > nas w poniedziałek) z solarisem U12 (egzemplarz testowy z Sosnowca dotrze do > nas w niedzielę). Do czego to doszło, że ze Śląska do nas testowe autobusy przyjeżdżają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 21.11.03, 15:22 Ikary za M125 i Solary to jest juz cos :) Chyba sie oplaca ?? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: 21.11.03, 15:47 Tylko żeby się nie pomylili i nie przysłali nam jakiegoś ex-naszego M11 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.11.03, 15:52 a czemu nie? ja bym chętnie pojeździł M11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Jakie linie... IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 21.11.03, 18:20 ...beda obslugiwac nowe autobusy po wygraniu przetargu?? Ja sadze ze "gnioty" zaczna wypierac M120 z linii podmiejskich (kierunek M120 wiadomy: Slask lub zylety, ewentualnie prywatny przewoznik), a nowe autobki do centrum lub do huty. I gdzie MPK ma je zamiar przechowywac?? Pewnie jak wygra Solarka to wysla je do Bienczyc, a jak Vecto to sie jakos podziela :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: Jakie linie... IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.11.03, 18:33 ja mysle że Bieńczyce dalej zostaną śmietnikiem, do którego zostaną oddelegowane M120 z Woli, a na Wolę pójdzie nowy tabor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~m~~~~ Re: Jakie linie... IP: *.spine.pl 21.11.03, 19:42 Raczej nie pójdą stare M12) z Woli na Bieńczyce, bo numeracja się nie będzie zgadzala (na woli są 3xx, a w Bieńczycach 2xx). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: Jakie linie... IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.11.03, 21:44 a w czym to przeszkadza? albo przenumerują na puste numery 2xx albo zostawią, nie widzę problemu, a ponadto jaknarazie wola zaczela juz puszczać automaty na strefy, a Bieńczyce - rzadko rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Jakie linie... IP: *.spine.pl 21.11.03, 22:02 Na strefy to jednak gniotów szkoda. Na tych różnych wioskach to drogi są często tragiczne. Poza tym wolskie M120 to też raczej nadają się na żyletki, a nie po to żeby je przenosić na Bieńczyce. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Jakie linie... 21.11.03, 22:39 Akurat wolskie 120M to są w dużo lepszym stanie niż Bieńczyckie - Wola ma jednak dużo mniej tych wioch do obsługi niż Bieńczyce. Natomiast Bieńczyce wożą się np. do Brzoskwini czy do Pielgrzymowic, a tam to czasami jest tragedia :) Polecam szczególnie przejażdżkę do Pielgzymowic Jelczem 120M z plastikowymi siedzonkami, niezapomniane przeżycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: Jakie linie... IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.11.03, 22:40 część M120 z Woli na żyletki, reszta do KB i mamy Wolę obsadzoną automatami i Ikarami, Ikary się wykończą,a Wola zostanie tak jak Płaszów - full automatic, a KB jak zwykle - wykańczalnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: Jakie linie... IP: *.autocom.pl 22.11.03, 16:55 Albo tak: wszystkie nowe vecto (lub solarki) do KB, część 120M z KW i KB na żyletki albo na Śląsk, w zamian za brakujące 120M na Woli można przerzucić tam część gniotów z KB, no i mamy nowy tabor w Bieńczycach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus ZTCW IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.11.03, 02:13 Z tego co mi wiadomo, to Bieńczyce i Wola mają się podzielić nowym nabytkiem... Pozdrawiam. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Żyleta IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:42 Pod żyletę myślę że pójdą tylko 301-315, od 316 jest ciut lepszy tabor, trochę go szkoda, natomiast z KB, to chyba do 235 konieczna jest wycinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: Żyleta IP: *.autocom.pl 23.11.03, 12:59 Gość portalu: mouset napisał(a): > Pod żyletę myślę że pójdą tylko 301-315, od 316 jest ciut lepszy tabor, trochę > go szkoda, natomiast z KB, to chyba do 235 konieczna jest wycinka www.psmkms.ipx.pl/autobusy.htm DF325 już nie jeździ, podobnie jak 302, 307, 311 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Coś nie tak z tym 325 IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 20:17 Między 23 a 25.10 był na Salwatorze na 249-04, 209-02 i 269-01 , miał reklamę, raczej nie skasowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: Coś nie tak z tym 325 IP: *.autocom.pl 23.11.03, 20:24 W poprzednim spisie na www.psmkms.ipx.pl/autobusy.htm (z października) jeszcze były wszystkie wolskie 120-ki. Więc możliwe, że od niedawna nie jeźdżą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Coś nie tak z tym 325 IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 20:34 Bo tak admin uaktualnił, alle np 307 nie ma już od sierpnia na mieście Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Coś nie tak z tym 325 23.11.03, 21:46 302, 307, 311, 325 są skreślone ze stanu, bo fizycznie to jeszcze istnieją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Coś nie tak z tym 325 IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 21:48 No to wszystko jasne. Zwłaszcza że pamiętam 302 z dyżuru 28.10 na jakiejś nocce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Jakie linie... IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:41 Gość portalu: Voith napisał(a): > a w czym to przeszkadza? albo przenumerują na puste numery 2xx albo zostawią, nie widzę problemu, a ponadto jaknarazie wola zaczela juz puszczać automaty na strefy, a Bieńczyce - rzadko rzadko no właśnie, z ostatnich danych wynika że do 201 jako full serwis niskopodłogowy dołączył 345, również brygady 245-02 i 04 są często niskopodłogowe A z KB to w ciągu roku widziałem dwa razy M121mB w niedziele, raz na 267, drugi raz na 248 Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Jakie linie... 21.11.03, 20:13 Gość portalu: Clint napisał(a): > ...beda obslugiwac nowe autobusy po wygraniu przetargu?? Ja sadze ze "gnioty" > zaczna wypierac M120 z linii podmiejskich (kierunek M120 wiadomy: Slask lub Nie sądzę, jest jeszcze trochę linii miejskich, na których kursują 120M... (chociażby 163, 142, 428 i inne ;) > zylety, ewentualnie prywatny przewoznik), a nowe autobki do centrum lub do > huty. I gdzie MPK ma je zamiar przechowywac?? Pewnie jak wygra Solarka to > wysla je do Bienczyc, a jak Vecto to sie jakos podziela :) Eeee tam, i tak wygra Vecto... nie sądzę, by chcieli się pakować w kolejną markę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: Jakie linie... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 23:18 Moze ktos powiedziec jak wyglada to Vecto- czym sie rozni od jelczy dotychczas jezdzacych po krakowie? Niestety pewnie to wygra...jeszcze troche i krakow bedzie zbieranina najgorszago zlomu w polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: Jakie linie... IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.11.03, 23:22 jest pseudouśmiechnięty :P Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Jakie linie... 22.11.03, 08:30 ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/tournee.php?p=26850 Ten zapewne będzie u nas na testach :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Jakie linie... 22.11.03, 08:32 ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/tournee.php?p=26179 Jeszcze jedna fota, w kolorze :) Aha, jeśli Jelcz wygra przetarg, to te nasze będą się troche różniły - m.in. dzielona szyba przednia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 08:11 pytanie: na jakiej zajezdni "nocować" będą testówki i na jakich liniach ew. mogą się pojawić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.11.03, 09:30 według mnie 5 dni na testy to zdecydowanie za mało, zresztą i tak coś mi się tu widzi, że wszystko jest ustawione... Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: 22.11.03, 15:09 A ja tak wymyśliłem, że jeśli te dwie pozostałe firmy robią wyposażenie wnętrz autobusów, to może one po prostu będą "pośrednikami"??? Tzn. kupią jakieś gotowe podwoznie, silnik, karoserię itp. np. od MANa, Scanii, czy Volvo, dorzucą do tego swoje wyposażenie wnętrza (wykładziny, fotele, itp.) i tgo wszystko wraz z instrukcją montażu do Krakowa? :) No bo jeśli nie, to na cholerę firmy oferujące wyp. wnętrz startowałyby w przetargu na dostawę autobusów? Odpowiedz Link Zgłoś
yogy INFORMACJE Z INFOBUSA: 22.11.03, 21:15 Jeżeli wygra Vecto, to będzie tak jak mówi Voith. Ztypisują Wole kosztem Bieńczyc... A jeszcze takie pytanie: nie wiecie może, czy te Vecto będą miały silniki z Zasady tak jak prawie wszystkie gnioty i odkurzacze, czy też do kolekcji silników w MPK dołączy jakiś nowy typ? Odpowiedz Link Zgłoś
yogy INFORMACJE Z INFOBUSA: 22.11.03, 21:20 A tak w ogóle, na najbardziej zatłoczone linie proponuje takie autobusy: republika.pl/bimby/elem/zdjecia/055.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
yogy nowe autobusy dla MPK... 22.11.03, 21:25 A tak w ogóle, na najbardziej zatłoczone linie proponuje takie autobusy: republika.pl/bimby/elem/zdjecia/055.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.autocom.pl 22.11.03, 21:34 yogy napisał: > A jeszcze takie pytanie: nie wiecie może, czy te Vecto będą miały silniki z > Zasady tak jak prawie wszystkie gnioty i odkurzacze, czy też do kolekcji > silników w MPK dołączy jakiś nowy typ? Wszystkie wyprodukowane do tej pory M125 Dana/Vecto (ok.20 sztuk) miały silniki MANa. Jeżeli Kraków kupi tego 50 sztuk, to może zrobią wersję z silnikiem Mercedesa (jak w większości gniotów i wszystkich odkurzaczach w Krakowie)??? Chociaż w specyfikacji nie ma nic o zgodności z posiadanym taborem, więc może nie będą się tym przejmować i dadzą MANa??? Odpowiedz Link Zgłoś
yogy INFORMACJE Z INFOBUSA: 22.11.03, 21:47 A jeżeli po Krakowie będzie jeździć 50 nowych autobusów z silnikiem Mana, to przy dobrym wietrze w przetargu na 18metrowce może startować MAN. Pod warunkiem, że wzmocni mocowanie silnika w autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.autocom.pl 22.11.03, 22:21 Jeżeli Jelcz wyprodukuje w końcu M185 to pewnie nie będą kupować MANów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.autocom.pl 22.11.03, 22:26 yogy napisał: > Pod > warunkiem, że wzmocni mocowanie silnika w autobusie. Co się dzieje z mocowaniem silnika w MANach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.net.autocom.pl 25.11.03, 12:04 A ktore silniki są lepsze pod względem zuzycia paliwa i żywotności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Solarka na Woli IP: *.autocom.pl 23.11.03, 19:27 Gość portalu: misiek napisał(a): > pytanie: na jakiej zajezdni "nocować" będą testówki i na jakich liniach ew. > mogą się pojawić... Na forum EKK napisano, że testowy solaris jest już na Woli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Lotto Solarka IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 20:22 Zapewne wyjedzie na: 502, 103, 204, 194, 115 Tak obstawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Solarek na 204. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 20:29 Chętnie - najlepiej na 204-10. "Skosztuję" go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Solarek na 204. IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 20:35 204-10 byłby niegłupi, bo popołdniu jest na 103, ale na 204-03 broń Boże , coby pomyśleli we Włosaniu, hihihii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Solarek na 204. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 20:36 W dupach by się im poprzewracało haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Solarek na 204. IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 20:38 Jeszcze by go zaatakowali A na poważnie dawac mi na 137 te testy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christoph Re: Solarek na 204. IP: *.autocom.pl 23.11.03, 21:57 Mam nadzieję, że dadzą na 103 albo 502 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Solarek na 204. IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 22:19 Na 103 bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:43 M11 z silnikiem solarki, hehhe Ja myślę że nowy tabor spowoduje przesunięcie niskiej podłogi na 217 i 247 (wreszcie), i też wreszcie na 142! Także KB i KW dostaną chyba po równo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.11.03, 02:25 Przede wszystkim niska podłoga powinna zagościć najpierw na liniach miejskich na których nadal pojawiają się zasrane M120 - a więc choćby 163, czy wieczorne brygady 173... Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 21:32 Czyli aż jedna 163-01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: INFORMACJE Z INFOBUSA: IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 25.11.03, 05:07 Jak to jedna? Coś mi się tu nie zgadza... wygląda na to, że całkiem niedawno wymijałem się sam ze sobą :-P Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus SOLARIS vs. JELCZ IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 23.11.03, 02:21 Komu kibicujecie (bo kto wygra, to już wiemy)? Wolelibyście kolejny produkt jelcza, który niestety jak do tej pory się nie spisał, czy może solniczkę, którą eksportuje się do różnorakich krajów europejskich? Ja tam wolałbym solniczkę... na jelczydła mam alergię ;-) Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: SOLARIS vs. JELCZ 23.11.03, 08:01 Solniczkę się eksportuje, ale w jakich wersjach! Wypasionych :) Z klimatyzacją dla pasażerów i innymi bajerami, nie pamiętam dokładnie jakimi (jak coś znajdę o tym to napiszę :), ale na pewno w dużo lepszych wersjach niż te co idą do Polski. Natomiast co do Jelcza - wszyscy mają do M125 jakieś uprzedzenia, a ja się zapytam, czy ktoś z Was tym jechał w ogóle? A jeśli już, to nie Vecto a Daną, która była u nas parę lat temu i troszkę się od Vecto różni. Dlatego ja nie mówię jeszcze który lepszy, przejadę się oboma to powiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: SOLARIS vs. JELCZ 23.11.03, 20:05 Solarką nie jechałem, ale Daną tak (jak był u nas na testach) i przyznam że bardzo mi się spodobała - napewno autobus o wiele lepszy niż gniot. Jednak wydaję mi się że solarisy są lepsze, jakby nie było kosztują znacznie więcej. A jesteście w ogóle pewni że Jelcz wystawi m125 a nie m121 ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 20:22 Może puścić argument, że M121 dobrze znamy Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: SOLARIS vs. JELCZ 23.11.03, 21:49 balsen napisał: > A jesteście w ogóle pewni że Jelcz wystawi m125 a nie m121 ?!? Nie wystawi, tylko WYSTAWIŁ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 21:55 Wiadomo że nie wystawiła scania, bo ma montaż w Słupsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.11.03, 22:26 M121 nie jest niskopodlogowy w 100% co do tego co ma przyjść - a ja bym chciał OmniCity z budą od M11 i co? i tak nie dostanę :P a co do solniczek na eksport - rzeczywisie to juz jest full wypa ale do Krakowa to bym chciał klime i drzwi odbojnikowe, bo wewnętrzne mnie wkurzają :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 23:20 U nas na klimie się oszczędza, patrz NGT6 Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: SOLARIS vs. JELCZ 24.11.03, 00:22 biedna scania, a tak myślała że największym jej odbiorcą zostanie mpk.krakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 24.11.03, 02:24 Nikt im nie bronił startować ]:-> Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.cm-uj.krakow.pl 24.11.03, 11:55 Wolą montować w Słupsku, a Solaris chętnie zleci montaż tych niewypasionych Krakowowi Odpowiedz Link Zgłoś
yogy SOLARIS vs. JELCZ 24.11.03, 15:46 I przez to ostatnimi Scaniami jakie zagościły w Krakowie były PE191-195. Jeżeli Scania nie zgodzi sie na montaż w Krakowie, to do końca życia jesteśmy skazani albo na Solarisa, albo na chwytającego się brzytwy Jelcza. I to mnie martwi:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 17:56 Nie przesadzaj, bo w przetargu na przegubowce, scania będzie miała największe szanse Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: SOLARIS vs. JELCZ 24.11.03, 17:59 Nie będzie miała. Płaszów jest już pełny, i jeśli będą kupować jakieś przegubowce, to tylko do innych zajezdni. A więc Jelcz, MAN, Solaris mają szanse... jeśli w ogóle jakiś przetarg będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.11.03, 18:51 może do tego czasu pojawi się M185... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 18:53 Nigdy! MAN NG313 forever! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.11.03, 19:00 zobaczysz jak zaczną się te MANy łamać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 20:15 No może. Na asfalcie Lublany można grać w curling, na tym opieram swój zachwyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 25.11.03, 05:09 Boszsz... żeby tylko jecz nie zrobił w końcu tego M185M i żeby w przetargu na przegubowce znalazło się zastrzeżenie o pełnej niskopodłogowości... A na scanie są jeszcze szanse - w końcu jak się już pozbędą świniaków i M120 to przyjdzie pora na wymianę CN113ALB... no chyba że prędzej będą wymieniać sypiące się jelczydła M181MB... Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
yogy SOLARIS vs. JELCZ 25.11.03, 09:16 Man ze względu na awaryjność i gubienie silnika ma raczej małe szanse... Odpowiedz Link Zgłoś
balsen Re: SOLARIS vs. JELCZ 25.11.03, 11:21 Czyżby z naszymi manami zaczęło być coś nie tak? Wg mnie świetnie się spisują.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.net.autocom.pl 25.11.03, 12:15 Najwyższy czas aby wymieniac Alby, bo są 100 razy gorszym stanie od ikarow. Wszystko sie trzęsie jak by miało się rozlecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: SOLARIS vs. JELCZ IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 12:56 Nie przesadzaj w 111-kach też trzęsło, a miały po 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
wpk Re: SOLARIS vs. JELCZ 29.11.03, 16:45 balsen napisał: > wydaję mi się że solarisy są lepsze, jakby nie było kosztują znacznie więcej. Skąd takie informacje, że kosztują znacznie więcej? Ceny wszystkich autobusów tej klasy (M125M, SU12, MAN NL223, V7k) są podobne - końcowa cena zależy od wielu czynników związanych z zamawiającym jak i związanych ze sposobem finansowania zamówienia (poza tym zależy w mniejszym lub większym stopniu od kursu walut). Odpowiedz Link Zgłoś
wpk Re: SOLARIS vs. JELCZ 29.11.03, 16:44 pavlack napisał: > Natomiast co do Jelcza - wszyscy mają do M125 jakieś uprzedzenia, a ja się > zapytam, czy ktoś z Was tym jechał w ogóle? Ja jechałem ;-) > A jeśli już, to nie Vecto a Daną, > która była u nas parę lat temu i troszkę się od Vecto różni. Vecto z PKSu Rybnik, co się terazu Was wozi niewiele się różni od prototypu Dany (w stanie rozkładu w Meteorze) z punktu widzenia pasażera. Ot, inny układ toru przeszkód w postaci schodków z tyłu i parę pierdółek z wykończenia. > > Dlatego ja nie mówię jeszcze który lepszy, przejadę się oboma to powiem :) Ikarus & Volvo forever! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carver Re: przetarg - duzo znaczacy fakt IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.11.03, 21:39 www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/?art=20031116 jezeli wiezyc Hyrkowi i spolce, to maja przyjechac jeszcze 2 autobusy. Moze jednak zobaczymy Scanie albo/i Mana ?? Co o tym myslicie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: przetarg - duzo znaczacy fakt 25.11.03, 22:49 Eeee, znowu Wyborcza bzdury pisze. Nie dość, że 3/4 tego artykułu jest przepisana z tego co był kilka dni temu (dodano tylko fragment o tym, że przyjechały testery), to chciałbym zauważyć, że jak już wspominano, firmy Lider Trading i Pexim to dealerzy Jelcza i Solarisa. Więc innych busów nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: przetarg - duzo znaczacy fakt IP: *.ghnet.pl 29.11.03, 15:28 Poza tym Scania i Man nie dają zgody na montaż Odpowiedz Link Zgłoś