antena80 22.11.03, 15:53 Moje pytanie brzmi: Dlaczego ludzie z Krakowa uwazaja, ze Warszawiacy ich/Was nie lubia? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: verte Re: Krakow vs Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 16:13 antena80 napisała: > Moje pytanie brzmi: > Dlaczego ludzie z Krakowa uwazaja, ze Warszawiacy ich/Was nie lubia? > Pozdrawiam serdecznie Moje pytanie brzmi: Dlaczego ludzie z Warszawy uważają,że ludzie z Krakowa uważają że ich nie lubią? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Krakow vs Warszawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.11.03, 16:44 Moja odpowiedz brzmi: niech ludzie z warszawy zastanowią sie dlaczego nie znosi ich cała polska a nie tylko kraków!! Pozdrawiam serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Krakow vs Warszawa 22.11.03, 23:34 Gość portalu: tomekha napisał(a): > Moja odpowiedz brzmi: > niech ludzie z warszawy zastanowią sie dlaczego nie znosi ich cała polska a > nie tylko kraków!! > Pozdrawiam serdeczne. Wiekszosc Warszawiakow to przyjezdni. To IM palma odbija. "Normalni" Warszawiacy zachowuja sie "normalnie". A ja nie jestem zakompleksiona Warszawianka, tylko troche irytuje mnie, gdy ktos ciagle mowi o czyms, co nie jest prawda. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Krakow vs Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 23:46 antena80 napisała: > > Wiekszosc Warszawiakow to przyjezdni. > To IM palma odbija. > "Normalni" Warszawiacy zachowuja sie "normalnie". Właśnie większość to przyjezdni,jakby ich odliczyć to tych prawdziwych zostanie ze 20 tysięcy-czyli taka większa wiocha,sioło zwykłe i tak też się zachowują. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Krakow vs Warszawa 22.11.03, 23:32 Gość portalu: verte napisał(a): > Moje pytanie brzmi: > Dlaczego ludzie z Warszawy uważają,że ludzie z Krakowa uważają że ich nie > lubią ? > Pozdrawiam serdecznie. Bo Krakowiacy ciagle to podkreslaja w kontaktach z Warszawiakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEVEN Re: Krakow vs Warszawa IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 18:11 moje pytanie brzmi- dlaczego nie stworzyc osobnego podforum dla takich watkow? wlasciwie co kilka dni wpada tu jakis zakompleksiony warszawiak i pyta sie, czemu go/ich nie lubimy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Krakow vs Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 18:13 Gość portalu: SEVEN napisał(a): > moje pytanie brzmi- dlaczego nie stworzyc osobnego podforum dla takich > watkow? wlasciwie co kilka dni wpada tu jakis zakompleksiony > warszawiak i pyta sie, czemu go/ich nie lubimy!!! Zapomniałeś pozdrowić serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Kraków love Warszawa, Warszawa love Kraków IP: *.crowley.pl 23.11.03, 09:32 Ludzie, ja chyba jestem ślepy!!! Kocham cudowną Warszawiankę z wzajemnością, jestem 100% Krakusem z prapraprapradziada profesora UJ (tyle udało mi się wykopać drzewa genealogicznego), ona jest prawdziwą Warszawianką, jej przodkowie brali udział w powstaniu Warszawskim i pracowali na dworze króla Stanisława Leszczyńskiego, a teraz jesteśmy w 23 dniu ciąży i kochamy się jeszcze bardziej. W ciągu tych 3 tygodni spotkaliśmy kilkanaście szczęśliwych, dzieciatych par mieszanych Krk-Wawa, które też życzyły nam szczęścia. I ja też życzę Wam szczęścia i radości, może ktoś z Was też ma swoją Warszawiankę, Warszawiaka, Krakusa bądź Krakuskę :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Krakow vs Warszawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.11.03, 13:02 zauwazyłem pewną prawidłowość u warszawiaków ,a mianowicie pierwszą informacje jaką uzyskuje od osoby z warszawy jest własnie to ze jest ona z warszawy.....czy to jest normalne???????? :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Krakow vs Warszawa 23.11.03, 17:09 Gość portalu: tomekha napisał(a): > zauwazyłem pewną prawidłowość u warszawiaków ,a mianowicie pierwszą informacje > jaką uzyskuje od osoby z warszawy jest własnie to ze jest ona z > warszawy.....czy to jest normalne???????? :-)))))))))) Dziwne, bo jest za zazwyczaj jedna z ostatnich info, jaka Warszawiacy podaja o sobie. Wiedza, czym to sie czesto konczy. Fajnie sobie ludzie gadaja, lubia sie i w ogole, a gdy okazuje sie, ze ktos jest Warszawiakiem, to atmosfera nagle chlodnieje, i juz nie jest tak fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Krakow vs Warszawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.11.03, 18:51 ja w takim razie spotykam innych warszawiaków bo zawsze na początek wiem ze sa z warszawy....choc tak naprawde mi nie przeszkadza ze sa z warszawy tyko fakt ze to tak wyraznie akcentuja...ot co!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wa-wa Re: Krakow vs Warszawa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 12:54 antena80 napisała: > Moje pytanie brzmi: > Dlaczego ludzie z Krakowa uwazaja, ze Warszawiacy ich/Was nie lubia? > Pozdrawiam serdecznie Dlaczego tylu Krakowiaczków emigruje do Warszawy za pracą? Dlaczego ci co nie umieją sobie tu poradzić, po jakimś czasie wracają z powrotem do Krakowa i wylewają frustracje, za swoją życiową nieudolność, na Warszawę? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Krakow vs Warszawa 24.11.03, 13:21 >>>Dlaczego tylu Krakowiaczków emigruje do Warszawy za pracą? Dlaczego ci co nie > umieją sobie tu poradzić, po jakimś czasie wracają z powrotem do Krakowa i > wylewają frustracje, za swoją życiową nieudolność, na Warszawę? mwahaha wracaja bo wraszawa brzydka i halasliwa jest i nie ma klimatu. ot co. a co do glownego tematu- po co roztrzasac takie cos? jest zwyczaj to jest. smiejemy sie ze stolycy kochamy CK Kraków i z tym nam jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaomnialem nicka Re: Krakow vs Warszawa IP: *.compower.pl 28.11.03, 19:02 Warszawa też ma swój klimat moim zdaniem (i nie jest to aluzyjne ku zlemu lecz bez aluzji ku dobremu). A wyjezdzaja do wawy bo takie sa czasy. Wszyscy buduja swoja stolice i na swoj sposob ja kochaja lub nie. Wszyscy tez maja prawo kozystac z dobr jakie niesie stolica. Szkoda tylko ze poza normalnym swoim rozwojem nasza stolica dziala ze szkoda dla innych regionow czy miast (utrudnianie inwestycji, odbieranie naplywajacego kapitalu czy rozkradanie sodkow pomocowych - np unijnych). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Krakow vs Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:05 ja tak nie uwazam. Mieszkam w Krakowie, pracuje w Warszawie, wiec co jakis czas pomieszkuje i w Warszawie,. Nie ma zadnych antypatii, co najwyzej zarty na temat Krakowka i warszawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [B]B Tematy wydaje sie tak samo oklepany... IP: *.avaya.com 24.11.03, 16:48 ...jak klotnie bydgosko-torunskie. Bydgoszcz (bardziej przemyslowa, wieksza obszarowo i pod wzgledem mieszkancow) zazdrosci Toruniowi zabytkow, kultury, miedzynarodowej slawy itp.Torun tego iz Bydgoszcz jest stolica woj kuj-pomorskiego. Takie same relacje sa pomiedzy Warszawa a Krakowem. To swoista rywalizacja ale na plaszczyznach kompletnie przeciwstawnych. Krakow nigdy nie doscignie Warszawy pod wzgledem biznesowym a Warszawa moze jedynie zazdroscic Krakowskiej Kultury i wszystkiego co z nia zwiazane. Bydgoszczanin BzW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Najwyzszy czas przeniesz stolice IP: *.NYCMNY83.covad.net 24.11.03, 17:07 do Wiednia. I odrestaurowac cesarstwo. Srodkowa Europa bylaby rowna zachodniej i razem moglyby zwalczyc kowbojow. Rowniez cesarz moglby mianowac jednego z Potockich na cesazrza Meksyku, mamy juz tam ulice Cracovia, muzyke Mariaci pochodzaca od krakowiaka. Meksykaczycy kochaja rodakow z Galicji. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Tematy wydaje sie tak samo oklepany... 25.11.03, 12:20 Gość portalu: [B]B napisał(a): > Takie same relacje sa pomiedzy Warszawa a Krakowem. To swoista rywalizacja ale > na plaszczyznach kompletnie przeciwstawnych. > > Krakow nigdy nie doscignie Warszawy pod wzgledem biznesowym a Warszawa moze > jedynie zazdroscic Krakowskiej Kultury i wszystkiego co z nia zwiazane. Moze masz racje. Warszawiacy traktuja to jako pewnego rodzaju komplementarnosc. U nas biznes, u Was kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Tematy wydaje sie tak samo oklepany... 25.11.03, 13:36 tylko ze jeszcze wracajac do tematu- szkoda ze ow biznes w warszawie szkodzie biznesowi i inwestycjom krakowskim.. swego czasu duzo sie mowilo o budowie metra ktore nie powstalo nie tyle dlatego ze lezymy na skalach wapiennych i po prostu byloby to nierentowne ale tez dlatego ze warszawie sie to nie spodobalo. wkurzajace jest to ze siedza sobie panowie na wysokich stolkach a wszedzie goszcza znajomosci. nie chce nic sugerowac (jaaaasne) ale czemu we wszelkiego rodzaju konkurasch np przedmiotowych najwiecej wsrod laureatow jest warszawiakow? a gdy komisja pyta czy chce sie studiowac w krakowie i odpowiada sie twierdzaco robia poblazliwe miny i upupiaja? uprzedzenie jest obustronne i ja nie mam zamiaru sie go wyrzekac. amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TO WARSZAWA małe żydowskie miasteczko na granicy pruskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: małe żydowskie miasteczko na granicy pruskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:39 brzmi romantycznie........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Tematy wydaje sie tak samo oklepany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:39 niezupelnie...W warszawskich teatrach dzieje sie duzo wiecej niz tutaj. Sama jezdze na niektore spektakle. Lubie w ogole pomieszkac w wawie i wracac do krakowa i na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Tematy wydaje sie tak samo oklepany... IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.11.03, 17:32 widocznie Kasiu masz rozdwojenie jaźni........:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Krakow vs Warszawa IP: *.de.ihost.com 26.11.03, 18:34 Na wzajemne niechęci najlepsza autonomia polityczno-gospodarcza, wzajemne stosunki jak między Barceloną i Madrytem, lub Monachium i Berlinem. W chorym centralistycznym PRL-u bis wzajemne stosunki nigdy nie będą dobre. Miejmy nadzieję że EU nas pchnie w tym kierunku i tylko "elyty" na tym stracą. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: Krakow vs Warszawa 27.11.03, 08:00 Ludzie w Krakowie, Ci których znam, nawet nie próbują tracić czasu na zastanawianie się czy Warszawiacy nas lubią czy nie. To tak nieistotne..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popo Re: Krakow vs Warszawa IP: *.chello.pl 28.11.03, 16:10 Nie mogę powstrzymać się od paru komentarzy. "niech ludzie z warszawy zastanowią sie dlaczego nie znosi ich cała polska a nie tylko kraków!!" proszę bardzo - polacy mają tą przykrą cechę, że są zawistni i jeśli ktoś ma coś czego oni nie mają (np. najniższe bezrobocie, najwyższe zarobki, najwięcej przybytków kultury itp.) pałają do niego szczerą nienawiścią. "zauwazyłem pewną prawidłowość u warszawiaków ,a mianowicie pierwszą informacje jaką uzyskuje od osoby z warszawy jest własnie to ze jest ona z warszawy.....czy to jest normalne???????? :-))))))))))" Musieli to być warszawiacy wyjeżdżający ze stolicy (na prowincję chciałoby się powiedzieć) po raz pierwszy. Pozostali bowiem doskonale wiedzą, że do warszawy przyznawać się niewarto. "U nas biznes, u Was kultura." Hasło nieaktualne - teraz to już raczej "u nas biznes, u nas kultura" (liczba teatrów w krakowie/warszawie: 56/74, kin: 17/29, klubów, knajp i tym podobnych liczyć mi się nie chciało ale proporcje są raczej podobne). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Krakow vs Warszawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.11.03, 17:07 nie liczy sie ilosc tylko jakość-wiec porownywanie liczby teatrów jest co najmniej idiotyczne (nie chce nikogo obrazac)........ ....jezeli juz liczysz to spróbuj w przeliczeniu na 1000 mieszkancow...... ....z doswiadczenia wiem ze przyjazd z warszawy jest akcentowany takze przez stałych bywalców na prowincji........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakochanWwawikrak Warszawa się.. IP: *.compower.pl 28.11.03, 18:46 Warszawa się panoszy i dlatego. Nie ma czegoś takiego jak Monachium vs Berlin - sami sobie odpowiedzcie: dlaczego. Niech by któryś Berlińczyk spróbował powiedzieć do Monachijczyka: ty prowincjuszu. Nawet nie próbuje. Po prostu nasz system dzieli Polskę na Warszawę i resztę. Mało kto siętym przejmuje poza Warszawiakami (tzn chętnie używają nazwy - prowincja prowincji z prowincji, ale to nikogo nie rusza prócz nich). Tak, że to nie Kraków generuje jakiekolwiek "vs" tylko Warszawa. Gdyby Kraków był np Kielcami to nie byłoby żadnego "vs". Więc zazdrość i złośliwość pochodzi od wawy. Pewne kompleksy itp. Dlatego proszę na kolanach. Niech to sięwreszcie kończy Kochajmy się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popo Re: Warszawa się.. IP: *.chello.pl 28.11.03, 19:04 A możesz mi wytłumaczyć wobec czego warszawiacy mieliby mieć kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie bo Re: Warszawa się.. IP: *.compower.pl 28.11.03, 19:12 Ja też nie rozumiem, wobec czego oni je maja. Zamiast się wzajemnie wychwalać przed Europą to się wzajemnie bijemy. A jak mawiają.. Gdzie dwóch się bije to trzeci korzysta. Wiem, że krakowianie nie maja nic do Warszawy, nie chcą mięć żadnego metra drapaczy chmur czy tym podobnych, chcą tylko, aby nikt im nie utrudniał normalnego rozwoju miasta i to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a i jeszcze jedno Re: Warszawa się.. IP: *.compower.pl 28.11.03, 19:24 Dlaczego nie ma vs pomiędzy Kielcami, Katowicami, Rzeszowem, Wrocławiem, Lublinem, Łodzią, Poznaniem, Toruniem, Bydgoszczą, Gdańskiem, Gdynią, Sopotem, Szczecinem, Zieloną Górą, Białymstokiem Gorzowem Wlkp. Olsztynem Opolem Płock Radomiem itd (trudno mi wszystkie wymienic) a Krakowem? Dlatego, że wolimy się wspierać i wyłuskiwać przed wszystkimi wszelkie swoje zalety niż pałać zazdrością. Zazdość niczego nie buduje. Nigdy Kraków ni będzie miał tego co mają inne miasta i odwrotnie. Tak miało być. Możemy tylko wszyscy zjednoczyć siły by prmować Polskę jako całość (a najbardziej swoje własne regiony). Ale ta promocja regionów nie może być ze szkodą dla pozostałych - bo to na dłuższą metę przyniesie straty a nie zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Krakow vs Warszawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.11.03, 20:07 AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Krakow vs Warszawa IP: *.de.ihost.com 01.12.03, 16:36 Masz odpowiedź: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=9408950 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Krakow vs Warszawa IP: *.compower.pl 01.12.03, 18:51 i znowu prowokacja. Tylko przez to powstaje "vs", że zaczynamy z takimi dyskusję. W Krakowie też zawsze znajdzie się ktoś, kto coś powie na Wawę. Skoro tak ktoś postrzega Kraków - jego sprawa. Jak ja postrzegam Wawę? (bo ktoś wspominał, że nie ma swojego klimatu). Dla mnie magiczny jest był i będzie pałac kultury, łazienki, samo to, że na ulicy można spotkać wielu znanych ludzi, telewizję. można się wybrać pod pałac prezydencki, sejm senat (byleby pusty - bez milerow hausnerow kwachow itp). Mozna sie przejechac metrem. Warszawa ma wspaniale parki. Mozna w niej znalezc ciekawe perelki architektury (rozsiane po miescie i czesto zagubione wsrod tego co nastawialy komuchy - ale palac kultury wykluczmy - bo jest oki, na pewno jest cos jeszcze po komunie co przedstawia soba jakas wartosc, ale ja tak dobrze wawy nie znam). Wiadomo ze w Wawie jest duzo syfu (ale gdzie dzis w Polsce go nie ma? - dzieki naszym komuchom? mowie i o dniu dzisisjszym). Dla Warszawiaka moze Wawa jest przecietna, ale dla nas obcych jest magiczna. Tak samo jak dla nas Krakow jest zwyczajny i codzienny (choc mamy swiadomosc ze kazdy go za cos ceni, i sami znamy jego wartosc)Nie robi on na nas jednak takiego wrazenia gdyz to nasz dom, codzienne chwile. Cudze chwalicie a swego nie znacie. Tej czytelniczce tylko wspolczuje. Pewnie taka opinia moglaby cos znaczyc gdyby kazdy sam osobiscie nie znal Krakowa. Kazdy ma prawo do posiadania wlasnej opinii, i jesli jest zazdrosnikiem, zlosliwcem i zlym czlowiekiem, to nawet najlepsze klejnoty u najzacniejszej damy beda czyms zlym, nawet jej najlepsze serce, bedzie dla niej pelne jadu. Tak bedzie probowac przedstawiac je wszystkim. Najzabawniejsze jest to, ze tacy ludzie sa zawsze wielbieni i kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekha Re: Krakow vs Warszawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.12.03, 20:59 ........juz było AMEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś