Dodaj do ulubionych

różnica wieku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 18:55
jak sądzicie... czy różnica wieku między kobietą a mężczyzną wynosząca 13 lat
jest duża? czy taki związek ma jakiekolwiek szanse? wiem że gdy obie strony
tego chcą to pewnie nawet wiek nie stanie na przeszkodzie ale co zrobić jeśli
nie wiadomo czy ta druga strona chce? czy warto starać sie?
Obserwuj wątek
    • skks Re: różnica wieku 23.11.03, 20:09
      No przy różnicy 40-stu to bym się zastanawiał ale 13? a co to za różnica?:)))
      18+30=48
      Oooo to je to:)) Chopisko już doświadczone, często "przy" kasie.
      No!!
      • Gość: monia Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 20:46
        nawet gdybyś ty miał 31 a ona 18? :]
      • Gość: monia Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 20:46
        nawet gdybyś Ty miał 31 a ona 18? :]
        • skks Re: różnica wieku 23.11.03, 20:50
          no wiesz:))
          ja mam 48 i wcale mi 18-tki nie przeszkadzają:))
          Wprost przeciwnie:)
        • Gość: siedem Re: ru?N?nica wieku IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 22:10
          nie!!! masz kolo siebie na pewno mase mlodych, milych chlopakow, moze
          nawet inteligentnych (:D), po co tracic mlodosc na takich... mhm..
          starszych:)
          • Gość: TheBest Re: ru?N?nica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 22:29

MOGE SIE DOLACZYC DO DYSKUSJI?! Po pierwsze jestem ciekawa ile TY masz
            lat.Rzeczywiscie 18? Coz... sama wielokrotnie mialam duzo,duzo starszych
            facetow od siebie i nigdy nie chodzilo tu o tzw.doswiadczenie czy grubosc
            portfela (WIEC MOJ DROGI NIE OBRAZAJ TYCH DZIEWCZYN,KTORE NA KASE MIMO WSZYSTKO
            NIE LECA!!!).Najmniejsza roznica wieku jaka byla miedzy mna a chlopakiem do tej
            pory,to byly 3 lata i... zupelnie sie to nie sprawdzilo,podobnie jak nie
            umialam sie dogadac z kims starszym o 4,5 czy 6 lat... Nie wiem dlaczego tak
            sie dzieje.Nawet sobie nie wybrazam siebie w zwiazku z kims
            mlodszym,rowiesnikiem czy minimalnie starszym... Owszem, grono znajomych mam w
            tym wieku,ale jako partnera zwykle wybieram kogos starszego wlasnie o 10-12
            lat.Jest mi z tym dobrze teraz,wlasnie z takimi "staruchami",jak to ktos z Was
            okreslil.I wcale nie jest powiedziane,ze za kilka lat mi sie nie odmieni.Moze
            to taka zwyczajna potrzeba bycia z kims starszym,a w wieku 30 lat bede
            spogladac kusym okiem na studentow...
          • skks Re: ru?N?nica wieku 24.11.03, 12:08
            Te, ja Ci dam "mhm":))
            Miki jak Cie dorwie to.. "mhm" nie bedziesz starszy:))!!!
    • the-wicker-man Re: różnica wieku 23.11.03, 21:33
      Starac sie zawsze warto, a TA osoba okaze Ci swoj stosunek do sprawy (roznicy wieku) w
      stosownym momencie...
    • feldkurat Facio przy trzydziestce nie jest jeszcze... 24.11.03, 11:51
      ... taki stary. To chyba taka ostatnia szansa na rwanie panien w wieku
      okołostudenckim. Jakby miał czterdziechę, to już by było niesmaczne... Głównie
      z jego strony.
      • skks Re: Facio przy trzydziestce nie jest jeszcze... 24.11.03, 12:10
        Ja wiem:)))
        Czy takie niesmaczne:))?
        • feldkurat Re: Facio przy trzydziestce nie jest jeszcze... 24.11.03, 12:13
          Ok, masz rację. Za kilka lat pewnie ja też zaczną zmieniać zdanie... :))
          • skks Re: Facio przy trzydziestce nie jest jeszcze... 24.11.03, 12:20
            Święte słowa:))
            Gdzieś napisałem, wcześniej przeczytawszy:

"Lepiej grzeszyć i później żałować,
            Niż żałować, że się nie grzeszyło"
            • feldkurat Re: Facio przy trzydziestce nie jest jeszcze... 24.11.03, 12:22
              Mhm. Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż tego, czego się nie zrobiło :))))))
              • adam.67 Hemingway, czyli... 24.11.03, 13:10
                stary człowiek i może.
                Tak jak Franz Josef I, choć niektórzy twierdzą, że to jedna z legend Hofburgu.

Życie zaczyna się po setce, najlepiej ze śledzikiem lub ogóreczkiem ;)

Zanim sytuację da się opisać fraszką:

W takim wieku to człowiek po dwakroć zgrzeszy -
                Pana Boga rozgniewa, a diabła rozśmieszy.
    • Gość: kaska Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 12:21
      u mnie jest 10 lat;-)
    • Gość: Nike Re: różnica wieku IP: *.spine.pl 24.11.03, 12:38
      A może pytanie dotyczy takiej różnicy wieku, w której mężczyzna ma być młodszy
      od kobiety?? I co na to powiemy? :)
      • Gość: kaska Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 12:40
        no wlasnie, ja nie rozumiem pytania: kto ma byc starszy? U mnie to ja jestem
        starsza.
        • Gość: Nike Re: różnica wieku IP: *.spine.pl 24.11.03, 12:49
          U mnie też :)))
          • Gość: kaska Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 12:53
            nie wiem, jak to jest inaczej, ale mam wrazenie, ze tak jest chyba fajniej niz
            na odwrot. U nas wiele tej roznicy nie widac. A starszy facet taki np po 50-
            tce to niestety, czesto zgred. Znalam taka pare; kolezanka 38 a on 49.
            Zdziadzial strasznie szybko, zajmowal sie glownie spaniem na kanapie. Nie
            wiem, na czym to polega - nie chce facetow obrazac - ale wielu facetow tak
            niestety, ma.
            • zaholec Re: różnica wieku 27.11.03, 07:49
              Ciekawe skąd im się to bierze?? Otoczenie czy geny? :))
    • Gość: monia Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 13:22
      dziękuje wszystkim za odzew... :]
    • lothar_m Re: różnica wieku 25.11.03, 10:10
      przypadek:
      Ona postanowiła mieć dziecko. Taka zachcianka. Miała 30 lat i po krótkich
      poszukiwaniach znalazła kandydata na ojca. Kryteria były ostre. On miał lat
      50.Ona lubi starszych.Chciała by był ojcem jej dziecka. Chodziło jednak o
      prokreację a nie o zakładanie rodziny.Dziecko się urodziło. Spotykają się od 3
      lat.Lecz trudno nazwać to jakimkolwiek związkiem.Ona nie chce żeby to był
      związek. On chce i jest chorobliwie zazdrosny, zokachany itd.On ma rozwód,
      córkę mieszka osobno. Ona poznała kogoś.Kogoś w swoim wieku.Kogoś z kim
      chciałaby założyć normalną rodzinę.Lecz on nie daje jej spokoju.Dzwoni pisze
      przychodzi.Przykład klasycznego psa ogrodnika.Ona przez toi się miota,nie chce
      nikogo krzywdzić, zrywa z osobą którą kocha.Nie chce być z nikim.
      ...to nie hipotetyczna sytuacja...to się dzieje naprawdę...
      różnica wieku ?! nie polecam -ZDECYDOWANIE!!
      • Gość: Nike Re: różnica wieku IP: *.spine.pl 25.11.03, 10:22
        Dziecka nie rodzi się dla zaspokojenia własnych zachcianek! Dziecko przychodzi
        na świat z miłości do drugiego człowieka. Jeśli potraktowała mężczyznę jak
        rozpłodowego buhaja, niech się teraz męczy, bo ten "buhaj" pewnie kocha swoje
        dziecko, do czego ma pełne prawo!
        • lothar_m Re: różnica wieku 25.11.03, 10:27
          ...powiedziałeś!!!
          tak jednak było.Smutne ale prawdziwe.Bo co winne jest to biedne dziecko?!
          • sabbina Re: różnica wieku 25.11.03, 10:43
            Załóżmy, że asz 18 lat i pelętają się wokół Ciebie tay goście. Owszem fajni,
            energiczni, jajcarze, lecz co z nich wyrośnie ?
            Po starszym już wiesz, możesz ocenić co się można po nim spodziewać
            • lothar_m Re: różnica wieku 25.11.03, 10:47
              życie moja droga to nie je bajka. Czasem lepiej czegoś się razem nauczyć,
              popracować z kimś od podstaw niż zmieniać kogoś przyzwyczajenia. Co można się
              spodziewać po starszym facecie?! Tego samego co po młodszym?! Może. Lecz
              młodszego można sobie wychować.Do pewnego stopnia oczywiście. Różnica 3, 4, 5
              lat to nie problem. Ale 10 czy 20 to nieodpowiedzialność i wygodnictwo ze
              strony dam.
              • sabbina Re: różnica wieku 25.11.03, 12:54
                20 lat to napewno za dużo !
                Jak przyprowadzić do domu faceta ledwie kilka lat młodszego od własnego Ojca.
                ale 10, czy ja wiem ? tu nie da się ustalić "ostrej granicy",
                Ja generalnie uważam, że facet po 40 -stce nie powinien już zostawać Ojcem, po
                potem jest za stary jak bachor dojrzewa, i nie ma go kto temperować,
                a jesli chodzi o kobiety - pwnie sie narażę na krytykę - ale po 30 - stce też
                sobie powinny dać spokój z macierzyństwem
                Stąd uważam,że do 10 lat róznica O,key !
                Oczywiście inaczej jest jak kobieta ma 18 lat i jest z 28 letnim facetem,
                a inaczej jak 26 lat z 36 lat
                • Gość: Punia Re: różnica wieku IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 25.11.03, 23:26
                  U nas jest 14 lat roznicy- tzn. maz jest starszy. Jestesmy razem 19 lat, po
                  slubie 14. Ciagle jest cudownie, czyli wszystko zalezy od ludzi....
                  Jego rodzice tez mieli 10 lat roznicy, a moi dziadkowie 13. Czyli moze
                  pracowac, jak sie chce!
                  • sabbina Re: różnica wieku 25.11.03, 23:31
                    Witam !
                    Wynika, że najpierw 5 lat byliście razem ! to piękne
                    Jakbys była tak uprzejma, i napisała - a ile mieliście lat jak się poznaliście ?
                    Dziękuję !
                    • Gość: Punia Re: różnica wieku IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 26.11.03, 19:29
                      "Wynika, że najpierw 5 lat byliście razem ! to piękne
                      Jakbys była tak uprzejma, i napisała - a ile mieliście lat jak się
                      poznaliście ?"

Ja mialam 20, moj "przyszly" 34! Najpierw "chodzilismy" 4 lata, pozniej on
                      kupil dom, gdzie i ja sie wprowadzilam, mieszkalismy rok, po roku wzielismy
                      slub.
                • Gość: Mała Re: różnica wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 08:47
                  Ujmijmy to tak róznice wieku moga byc rózne i w jedna i wdruga strone. uwazam
                  ze to kwestia charakteru i uczucia a nie wieku decyduje o tym czy zwiazek się
                  uda czy nie. Ale z tym posiadaNIEM DZIECI TO PRZESADZIŁAŚ!! Facet tuż po 40
                  moze być jeszcze przez 20 lat całkiem sprawnym i odpowiedzialnym ojcem który
                  nie jednemu wyrostkowi da popalić (trzeba umieć) a kobieta po 30 ce owszem na
                  pierwsze dziecko tropche póżno bo moze cierpliwości nie starczyć do pierwszych
                  kilku lat życia maleństwa ale jeśli jest to kolejne to wiek jak najbardziej
                  odpowiedni !!!!!!
              • Gość: monia Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 15:36
                napisałeś że różnica dzisięciu czy dwudziestu lat "to nieodpowiedzialność i
                wygodnictwo ze strony dam" ale czy w takim razie nie działa to w obie strony??
                patrząc w ten sposób na problem można by powiedzieć (z czym i tak sie nie
                zgadzam) że to dla panów jest wygodniejsza sytuacja - bycie z młodszą partnerką
                odejmuje lat a i pokazać sie gdzieś z młodszą jest lepiej niż ze "starą"...

tak Ty to rozumiesz? bo ja nie...
    • Gość: [B]B I tak i nie... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:27
      ...gdy roznica ta jest w wieku 40 - 50 latkow, to 13 lat jest znikoma roznica.
      Dojrzali ludzie, ustabilizowani emocjonalnie.

Ale gdy ona ma 35 on 22 to chyba jest maly problem, gdyz kobieta bedaca w
      najlepszym wieku ma chlopca na utrzymaniu.

Ale sa wyjatki od reguly.

BzT
    • Gość: rokko Re: różnica wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 09:54
      Co to znaczy różnica wieku, a szczęcie? Ja od 7 lat jestem szczęśliwy (mam 32
      lat, a moja żona 46 lat)ikiedy podjęliśmy decyzję o wspólnym życiu wiedzieliśmy
      że różnica nam nie przeszkadza. Miałem w przeszłości młodsze ale to nie było
      to.Dodam, że jestem na stanowisku menedżerskim i to ja więcej zarabiam od żony
      (inf. dla złośliwych, że niby dla pieniędzy). Nie wiek a wzajemne zrozumienie i
      chęć bycia razem to postawa
      • sabbina Re: różnica wieku 27.11.03, 13:01
        ha !
        a jeżeli jeszcze macie bliźniaki, a ty z pierwszą zoną masz synka - to Cię
        zidentyfikowałam :)))
    • kati_p Re: różnica wieku 27.11.03, 18:13
      Moniu! Uważam, że wszystko zależy od ludzi, i nie można generalizować, że
      związek, w którym różnica wieku to 13 lat, to zły lub dobry związek. To może sę
      udać, albo Nie. Ja mam 18 lat i faceta starszego od siebie o 6 lat- dogadujemy
      się doskonale.
      Ale znam też pewne małżeństwo, w którym różnica wieku wynosi właśnie 13 lat-
      dziewczyna ma teraz 23 lata, a kiedy była młodsza, to ponoć mówiła do swojego
      przyszłego męża per "wujku" :)
      Są wspaniałą parą, bardzo się kochają, i nikt nie patrzy na to, ile lat ich
      dzieli.
      Z drugiej jednak strony- rozumiem Twoje obawy- bo w zasadzie Ty, jako 18-latka
      możesz nie zostać potraktowana przez faceta poważnie- rozumiem, z Tego co
      napisałaś, że (jeszcze) nie jesteście parą.
      Moniu- nigdy nic nie wiadomo, ale moim zdaniem warto próbować, i przekonać się -
      bo gdybyś nie spróbowała, to plulabyś sobie potem w brodę. A tak, przynajmniej
      będziesz miała pewność że nie przegapiłaś czegoś ważnego.
      • Gość: monia Re: różnica wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 19:11
        dziękuje Kati za wpis.. dobrze wiedzieć że ktoś na prawde mnie rozumie :]
        no cóż... zakochałam sie z w 28-latku,jest więc 10 lat różnicy między nami... -
        ON jest już po studiach, pracuje.. troche tak jakby dwa różne światy.. cały
        czas myśle co robić.. napisałaś że warto spróbować żeby później nie żałować.. a
        czy to nie jest tak że "będzie tak jak ma być"? może po prostu poczekać...?

odchodząc od tego mojego "problemu"... pamiętam jak w liceum moje 16-letnie
        koleżanki miały chłopców starszych o 4,5 lat.. nigdy nie mogłam tego
        zrozumieć.. wydaje mi sie że W TYM wieku różnica 6 lat jest jednak duża.. co
        innego jak dziewczyna ma 18 a chłopak 24 (tak jak u Ciebie)a co innego jak ona
        16 o an 22... czy ktoś sie ze mną nie zgadza? ciekawa jestem Waszych opinii na
        ten temat..
        • kati_p Re: różnica wieku 27.11.03, 21:18
          Ja miałam 16 lat a On 22. Bo jesteśmy razem już ponad 2 lata :)
          A wracając- jeśli jest to facet o 10 lat starszy, to jeszcze nie jest tak źle ;)
          Zrozum, że obcymi ludźmi w internecie nie możesz się tak do koca sugerować. My
          nie znamy tak dokładnie Twojej sytuacji, i nasze odpowiedzi będą zawsze trochę
          subiektywne. Nie ma się co facetowi narzucać, ale czekać? Pogłębiaj znajomość,
          zaprzyjaźnij się z Nim i poznaj go dobrze. Będziesz wiedziała, czy się
          rozumiecie, zobaczysz, jak On widzi świat. Nie patrz na metrykę, ale na to, co
          facet sobą reprezentuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka