IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 10:41
Rozmawialem wczoraj z kierowca Solarisa. Niestety od strony prowadzacego
pojazd jest to autobus do bani. Wielki blat jak lada w sklepie miesnym,
dziwnie profilowana szyba oraz duzy hałas wewnatrz. Z plusow to chyba jedynie
silnik - dosyc dobre ponoc przyspieszenie. Ponoc ten solaris jest kilka lat
za nowym jelczem, ktory to w opinii prowadzacego jest duzo blizej aut
wspolczesnych niz solaris.
Wiadomo sa to odczucia subiektywne, bo na codzien kierowca jezdzi czym innym
i juz sie do tego przyzwyczail, ale wrazenia negatywne przewazaja.
Ciekawe jak bedzie sie ksztaltowac oferta cenowa? Z tego co wiem to chyba te
autka bedzie skladac stacja obslugi podgorze? Ci ktorzy bombardiery
montowali?

pozdrawiam
SW
Obserwuj wątek
    • balsen Re: Solaris 28.11.03, 13:00
      W sumie Vecto i Solaris wyposażone są w te same silniki (chyba że egzemplarz z
      rybnika ma inny) - jednostki mana 220 KM - Inna sprawa to coś mi tu nie gra
      jeśli mpk chce wydać na autobusy 36-39 mln to wychodzi że jeden autobus
      kosztuje 720 000 - 76 000, to bardzo dużo, zwłaszcza że cena vecto to 540-580
      tys - no chyba że ostatnio bardzo podrożały autobusy.
      • Gość: mouset Re: Solaris IP: *.cm-uj.krakow.pl 28.11.03, 14:43
        nie się solaris podoba, idealne rozwiązanie na 502, 115, 511
    • Gość: Locutus Re: Solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 29.11.03, 01:12
      Kurwa mać :-(

Pzdr.
      LOKI
      • balsen Re: Solaris 29.11.03, 02:04
        No dobra a co z pozostałymi firmami walczącymi o przetarg, co one pokażą?
        • pavlack Re: Solaris 29.11.03, 09:05
          Już to było kilka razy pisane - te firmy to dealerzy Jelcza i Solarisa, więc
          nic nie pokażą.
          • Gość: mouset Re: Solaris IP: *.ghnet.pl 29.11.03, 11:32
            Moga co najwyżej ciekawsze papierki pokazać
            • Gość: Locutus Re: Solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 30.11.03, 01:32
              Mnie się obiło o uszy, że faktycznie startowały cztery firmy, tylko dwie z nich
              nie były w stanie dostarczyć autobusów testowych w terminie i zostały
              zdyskwalifikowane za niewypełnienie warunków przetargu...

...ale nie wiem ile w tym prawdy...

Pzdr.
              LOKI
              • pavlack Re: Solaris 30.11.03, 17:03
                No były cztery firmy: Solaris, Jelcz, i tych dwóch dealerów. Podejrzewam, że Ci
                dealerzy byli po to, że gdyby się zgłosiła tylko jedna firma, np. Jelcz, to
                jako druga jest dealer, i dzięki temu przetarg nie może być unieważniony.
                A ponieważ startował i Jelcz i Solaris, to dealerzy nie byli potrzebni, więc
                nie przysyłali testówek :D
                • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 17:33
                  mylisz się niestety Pavlack...

startowały cztery firmy, jednak każda z INNYM autobusem...

problem w tym że dwie pozostałe (wtajemniczeni wiedzą jakie) nie zdążyły się wyrobić z testówkami, gdyż nie mają układów ze śląskiem...

a co do solarki vs. vecto - SW nie narzekaj, bo żadne z nich nie jest złe a stwierdzenie że solarka jest zła/niewygodna to... przewrócenie w tyłku! (bez urazy :P)

przypuszczam że tradycyjnie wygra jelczydlo, choć jestem innego zdania... ale co ja mam do gadania...
                  • pavlack Re: Solaris 30.11.03, 17:36
                    Gość portalu: Voith napisał(a):

> mylisz się niestety Pavlack...
                    >
                    > startowały cztery firmy, jednak każda z INNYM autobusem...
                    >
                    > problem w tym że dwie pozostałe (wtajemniczeni wiedzą jakie) nie zdążyły się
                    wy
                    > robić z testówkami, gdyż nie mają układów ze śląskiem...

No jakie? Do wyboru mamy MANa, Volvo, Scanię, coś jeszcze?
                    Scania odpada, bo omni na Śląsku nie ma, zresztą by jej do nas na testy nie
                    przysyłali, zostaje MAN i Volvo :)
                    • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 17:52
                      pominąłeś conajmniej dwie :P
                      • pavlack Re: Solaris 30.11.03, 17:59
                        Mhm, Mercedes, Ikarus, Neoplan chyba raczej nie, Kapena, Autosan, coś jeszcze?
                        • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 18:22
                          teraz jest IrisBus a nie Ikarus (ale ot na marginesie :D)

w sumie to myślę że wymieniłeś chyba te dwie.... chociaż.... ciii ja nic nie mówiłęm
                          • pavlack Re: Solaris 30.11.03, 18:27
                            No, o Irisbusa mi chodziło.
                            Poza tym nie wiem z czego tu tajemnice robić, bo o ile mi wiadomo, to
                            postępowanie przetargowe jest jawne, i każdy może się dowiedzieć jakie firmy
                            startowały :)
                            • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 18:29
                              jakby sie każdy mógł dowiedzieć, to bym je podał :P
                              • Gość: Misiek K Re: Solaris IP: *.chello.pl 30.11.03, 18:34
                                jakby sie każdy mógł dowiedzieć, to bym je podał :P

no comments !
                                "dalabym Ci, ale sie boje bo mamusia cnote sprawdza..."
                                • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 18:42
                                  w ten sposób mnie nie podpuścisz
                                  • Gość: Misiek K Re: Solaris IP: *.chello.pl 30.11.03, 18:55
                                    ja Cie nie podpuszczam,
                                    tylko mi sie smiac chce na maxa z tej Waszej dyskusji...
                                    • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 19:05
                                      jakbyście pomyśleli to byście wiedzieli, obydwie firmy już nieraz się biły o Nasz rynek, jedna poniekąd wygrała, jednak nie całością :D
                                      • pavlack Re: Solaris 30.11.03, 19:21
                                        Scania i MAN, innej możliwości chyba nie ma :)
                                        • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 19:50
                                          nie trafiłeś :P
                                          • pavlack Re: Solaris 30.11.03, 20:06
                                            No zaraz, Jelcz odpada, wg Ciebie Scania i MAN też, to jakie autobusy jeszcze
                                            ma MPK:
                                            Ikarusy - ale nie sądzę, żeby oni startowali
                                            Neoplany - też nie sądzę, ta firma nawet chyba nie ma swojego
                                            przedstawicielstwa w Polsce
                                            Hmm, Autosan? :D To by się nawet zgadzało ;D
                                            A druga firma? Volvo?
                                            • Gość: Voith Re: Solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 20:17
                                              juz nic nie mówie, bo 50% Twoich strzałó leci w kapuste
                                              • Gość: Locutus Re: Solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 01.12.03, 01:16
                                                Voith - jak czytam Twoje podchody z Pavlackiem, to mi się szczać ze śmiechu
                                                chce dosłownie... już dawno się tak nie uśmiałem, dzięki wielkie! :-)

Ale szkoda mi strasznie, bo zwłaszcza jedna z tych firm byłaby bardzo mile
                                                przeze mnie w Kraku widziana :-) A obydwie były lepszym wyborem od solniczki,
                                                czy, tym bardziej, jelczydła.

A do Pavlacka - częściowe zwycięstwo może np. oznaczać dostarczanie pewnych...
                                                ekhm... komponentów na przykład, hihihihi...

Strzelaj dalej... ROTFL

Pozdrawiam.
                                                LOKI

PS. Voith - napisz mi na priva, dlaczego nie można tych informacji ujawnić???
                  • Gość: SW Re: Solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 23:28
                    O sory - ja tylko powotrzylem to o czym rozmawialem z kierowca ktory nim
                    jezdzil. Sam nim nie jezdzilem. Zreszta raczej bym nie mogl bo to nie moja
                    zajezdnia.

pozdrawiam
                    SW
    • wpk Re: Solaris 29.11.03, 15:03
      Gość portalu: SW napisał(a):

> Rozmawialem wczoraj z kierowca Solarisa. Niestety od strony prowadzacego
      > pojazd jest to autobus do bani.(...)

Tak, to się potwierdza - kierowcy we wszystkich firmach jakie znam i mają (lub
      miały) do czynienia z Daną/Vecto i Solarisem twierdzą, że jelczydłem się lepiej
      jeździ. Natomiast mechanicy już mają odmienne zdanie na temat tego co jest
      lepsze w obsłudze ;-)
      • Gość: mouset Re: Solaris IP: *.ghnet.pl 29.11.03, 15:12
        Przychylam się do mechaników
        • Gość: SW Re: Solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.03, 15:14
          Heja
          Szkoda ze mechanik nie musi sie telepac takim tluczacym sie zlomem przez 10
          godzin dziennie. Moze zmienilby zdanie. A i tak o wszystkim zadecyduje ekonomia.

pzdr
          SW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka