Gość: Voith IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 16:58 krąży taka plotka... że niedługo, tak jak w Łodzi bodajże w tramwajach Krakowskiego MPQ mają się pojawić.... konduktorzy.... co Wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał Wojtaszek Re: ciekawostka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 17:10 > że niedługo, tak jak w Łodzi bodajże w tramwajach Krakowskiego MPQ mają się > pojawić.... konduktorzy.... Bardzo fajnie, tylko ciekawe kto da na to kasę heheheh Michał Wojtaszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 17:27 a kto płaci za ukradzione kasowniki i zdemolowane szyby? konduktor jak bedzie w tramie, to napewno mniej kasowników, tablic będzie ginąć, szyby nie będą tak zrysowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermitou Re: ciekawostka IP: *.net.autocom.pl 30.11.03, 17:53 a do tego co wimieniles to ja moge jeszcze dodac ze konduktor moze tez zostac pobity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 18:20 tak samo jak motorman, a mimo to musi jeździć >:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kermitou Re: ciekawostka IP: *.e2b.ifl.net / 195.144.131.* 30.11.03, 18:29 Według mnie mega głupotą są nieazbudowane kabiny w nowych autobusach i w tramwajach chcociażby po NB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 18:30 jak wygra M125M to będzie mega-zabudowana za to podobno wiedeńczyki nie mają wogóle kabiny Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: ciekawostka 30.11.03, 18:37 Gość portalu: Voith napisał(a): > jak wygra M125M to będzie mega-zabudowana Kiepskie informacje masz, w specyfikacji stoi, że kabina ma być "półotwarta" i konstrukcja kabiny ma prezentować filozofię "otwarcia się na pasażera" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 18:41 pavlack napisał: > Gość portalu: Voith napisał(a): > > > jak wygra M125M to będzie mega-zabudowana > > Kiepskie informacje masz, w specyfikacji stoi, że kabina ma być "półotwarta" i > konstrukcja kabiny ma prezentować filozofię "otwarcia się na pasażera" :D po 1 - to jest narazie dyskutowane, gdyż kierowcom bardziej odpowiada kabina zabudowana (i bardziej się nadaje do montowania klimy) pa po 2 powinno być "otwarcia się na pasażera z bejzbolem" Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: ciekawostka 30.11.03, 18:47 Gość portalu: Voith napisał(a): > po 1 - to jest narazie dyskutowane, gdyż kierowcom bardziej odpowiada kabina za > budowana (i bardziej się nadaje do montowania klimy) Ja popieram kabinę zamkniętą (właśnie m.in. ze względu na klimę). Tyle że specyfikacji do przetargu się chyba nie da zmienić już po jego zakończeniu? :D No chyba, że to już jakoś przy podpisywaniu umowy zmienią... albo unieważnią przetarg ;) > pa po 2 powinno być "otwarcia się na pasażera z bejzbolem" Buahaha, w specyfikacji jest jeszcze oprócz tego powyżej taki podpunkt moim zdaniem sprzeczny z powyższym: "Konstrukcja drzwi kabiny ma być taka, aby kierowca był osłonięty przed bezpośrednim atakiem pasażerów" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 19:06 masz gdzieś dokłądną specyfikację przetargu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 19:47 no to zeskanuj i mi wyślij - pocfaniakujemy razem! :P ja nie mam chwilowo dostępnu, chyba że są online gdzieś, ja o tym nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: ciekawostka 30.11.03, 20:04 Całość ma kilkadziesiąt stron ;-P Ale połowa z tego to różne nieistotne pierdoły :D Mam zeskanowane wymagania techniczne dotyczące autobusu, nie mam natomiast zeskanowanych szczegółów dotyczących kryteriów wyboru oferty, wymaganych dokumentów, itp. itd. Więc jak chcesz te wymagania techniczne, to poprosze o email :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.11.03, 20:18 rozpieriestroika@interia.pl -> mail private z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: ciekawostka 30.11.03, 18:03 Gość portalu: Michał Wojtaszek napisał(a): > Bardzo fajnie, tylko ciekawe kto da na to kasę heheheh Ja też byłbym za, może nie byłoby takich sytuacji jak np dziś w 9, że jakiś gnojek bezczelnie trzymał bilet w kasowniku przez całą drogę, ale go nie skasował... Odpowiedz Link Zgłoś
seven Re: ciekawostka 30.11.03, 18:44 ciekawie by wygladala praca takiego konduktora w godzinach szczytu:) zepcheniety do kata nic by nie widzial, niczego by nie przypilnowal, bo zwyczajnie nie moglby sie ruszyc. a poza tym mieliby byc w kazdym wagonie? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: ciekawostka 30.11.03, 18:50 Jeden na tramwaj wystarczy, przecież mógłby przechodzić między wagonami :) Jakoś kanary sobie radzą, to i konduktorzy by sobie poradzili :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 19:22 W ścisku w wozach linii "16" byłby bez szans na jakikolwiek ruch. Państwo Azotkowie z córką Tlenką już by się o to postarali hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: ciekawostka IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 01.12.03, 13:35 A po ostatniej inspekcji domagamy się z Adasiem zabudowy melonów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermitou Re: ciekawostka IP: *.net.autocom.pl 02.12.03, 21:09 I kabina kierowcy bedzie zajmowac wiecej miejsca niz przedzial pasazerski :D Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: ciekawostka 01.12.03, 15:56 A co mieliby konkretnie ci konduktorzy robić - tylko kontrolować bilety czy również sprzedawać? Bo jeśli mieliby sprzedawać, to podpisuję się pod tym pomysłem obiema rękami. Moim zdaniem to jest skandal, że u kierowcy bilet jest droższy. Jest to typowe działanie monopolistyczne. I to jeszcze w sytuacji, gdy coraz więcej kiosków nie prowadzi sprzedaży biletów, bo ponoć im się to nie opłaca. Najlepszym rozwiązaniem byłoby moim zdaniem montowanie automatów w pojazdach. Ale MPK się z tego pomysłu wycofuje, w bombkach z tegorocznej dostawy automatów już nie ma. Tak więc konduktor sprzedający bilety byłby dobrym rozwiązaniem. A potem możnaby wycofać w ogóle sprzedaż biletów z kiosków. Kioskarze przestaliby narzekać, że im się sprzedaż biletów nie opłaca, pasażerowie nie musieliby szukać kiosku, w którym łaskawie sprzedaż biletów jest prowadzona (kiedyś przeszedłem pieszo z Woli Justowskiej od strzelnicy aż do hotelu Cracovia - po drodze było kilka kiosków, sklepów itp. ale żaden nie prowadził sprzedaży biletów). Tak więc dobrym pomysłem jest, aby MPK wzięła sprzedaż biletów we własne ręce i pozbyła się pośrednika, jakim jest komunistyczny skansen o nazwie RUCH. Odpowiedz Link Zgłoś
yogy ciekawostka 01.12.03, 16:15 Jestem ZA konduktorami, ale np tylko w NGT6, bo to są najcenniejsze wagony. Na zabawe w konduktora w każdym wagonie MPK nie ma chyba pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: ciekawostka IP: *.ghnet.pl 01.12.03, 20:11 yogy napisał: > Jestem ZA konduktorami, ale np tylko w NGT6, bo to są najcenniejsze wagony. Buachachacha, jak sobie wyobrażasz sprzedaz np na kursie o 7.30 z Piasków Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: ciekawostka 01.12.03, 19:32 yabol428 napisał: > (kiedyś przeszedłem pieszo z Woli Justowskiej od strzelnicy aż > do hotelu Cracovia Twoim zdaniem warte to było tych 50gr, które zaoszczędziłeś? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: ciekawostka 01.12.03, 21:14 kuba203 napisał: > yabol428 napisał: > > > (kiedyś przeszedłem pieszo z Woli Justowskiej od strzelnicy aż > > do hotelu Cracovia > > Twoim zdaniem warte to było tych 50gr, które zaoszczędziłeś? ;P > Tak - dla zasady. Nie lubię płacić drożej niż coś jest warte. A poza tym nie miałem wtedy drobnych przy sobie, tylko całe 50 zł, czy nawet 100. A szczerze mówiąc - planowałem dojść najdalej do Cichego Kącika. Myślałem, że na pętlach tramwajowych sprzedaż biletów jest zawsze prowadzona. Ale nie wziąłem pod uwagi tego, że jest remont torowiska i punkt kontroli był zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voith Re: ciekawostka IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.12.03, 21:29 Ty mi już nie mów że płacisz tyle ile to jest warte, bo według mnie bilety powinny być conajmniej o 50% droższe i większośc ulg powinna wypaść i wtedy nie byłoby Ikarów, ani M120, ani GT6, ani 105 tylko sam nowy tabor, ogrzewane wiaty, z muzyczką itp.... wiesz ile MPK traci na ulgach i biletach, których nie kasują ludzie??? powiesz że OK, ale ty kasujesz... no dobra, ale powiedz mi ile osób z Twojego towarzystwa tego nie robi, tylko jeździ na "gapę", powiesz im choć śłowo, że sami na tym tracą? nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: ciekawostka IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 02.12.03, 04:52 Pasażerów by też nie było :-P Pzdr. LOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek K Re: ciekawostka IP: *.chello.pl 02.12.03, 22:31 musze sie z Toba zgodzic w sumie, choc uwazam ze ulgi byc powinny, tylko ze powinni za nie zwracac Ci ktorzy je ustalili a wiec odpowiednio panstwo lub gmina, a jesli nie placa to sorry, zniesc ulgi i zazalenie do pana M. a co do gapowiczow - w naszym chorym kraju zrobilo sie strasznie modne jezdzenie bez biletu - to niby taki szpan, moze maly zastrzyk adrenaliny... idiotyzm po prostu! Odpowiedz Link Zgłoś