Dodaj do ulubionych

Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków

20.04.09, 21:48
witam
nosze sie z zamiarem kupna na ww. osiedlu mieszkania.
inwestorem jest PERFECT HOME DEVELOPMENT.
Czy ktos ma jakies info na temat tego developera??
a moze ktos z was nabyl juz tam mieszkanie??
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.inowroclaw.mm.pl 23.04.09, 21:04
      My kupujemy mieszkanie na osiedlu malinowym, jestesmy po rozmowie z developerem , wydaje sie być wszystko ok, dodra lokalizacja, prace jakies juz ruszyły. Podpisujemy umowe przedstepną, a inwestor jest chyba sprawdzony.
      • Gość: molder Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.net.autocom.pl 23.04.09, 22:20
        jesli moge spytac, jakie zaproponowal wam warunki wplat??
        a, i od kogo macie informacje ze developer sprawdzony? pozdrawiam
    • Gość: Marta Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.euro-net.pl 31.05.09, 14:19
      Witam,
      ja zdecydowałam się na zakup mieszkania w tej inwestycji.
      Podpisałam umowę przedwstępną w maju. Jak dotąd wszystko jest ok.
      Deweloper sprawia uczciwe wrażenie, budowa jest w trakcie, a roboty
      posuwają się w niezłym tempie. Ostatnio pojawiła się informacja, że
      budowę finansuje bank PKO BP więc myślę, że z dokończeniem budowy nie
      będą mieli problemów. Do wpłat na poczet mieszkania wskazano mi
      rachunek
      wyodrębnionych wpływów, co dodatkowo świadczy, że pieniądze są
      bezpieczne.
      Co do wpłat, o które pytałeś to zgodnie z umową będą one dokonywane
      po zakończonych etapach budowy.
    • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 06.07.09, 11:33
      Witam,

Mam pytanie do osób, które podpisały/przeglądały umowę przedwstępną. Czy ktoś dał ją do przejrzenia prawnikowi? Jakieś wnioski?

Sam porównałem kilka zapisów z niedozwolonymi klauzulami opublikowanymi przez UOKiK (www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/). Następujące punkty umowy łudząco przypominają te zakwestionowane przez sądy (nie jestem prawnikiem więc drobne różnice mogły być powodem zakwestionowania nie meritum sprawy).
      - XV.B (zatrzymywanie zadatku gdy kupujący odstępuje od umowy) por. nr. wpisu na powyższej liście 1554
      - XII (bezwarunkowe nie wnoszenie protestów do inwestycji na sąsiednich działkach) por. 1443 (to wydaje się dość niebezpieczne)
      - XVI.4 (wybór administratora na dwa lata przez sprzedającego) 893, 1490, 1389

Ponadto zupełnie nie rozumiem wpisu: XI.2 upoważnienie przedstawiciela PHD do zawarcia umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu o przeznaczeniu innym niż mieszkalne (lokalu garażowego).

Nic powyżej nie jest dla mnie BARDZO groźne jednak wolałbym aby sprawa była czysta.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje (także nie związane z umową) dotyczące tej inwestycji (adres e-mail: szusaku@wp.pl)

Pozdrawiam
      • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:56
        XV.B- tak może być,
        XII- teoretycznie niebezpieczne, ale w praktyce według planu
        zagospodarowania jest w pobliżu mieszkaniówka lub nieuciążliwe
        usługi, więć prawdopodobieństwo że postawią tam ubojnie jest zerowe,
        a poza tym jest to troche matrwy zapis, bo tak naprawdę jak będziesz
        miał kw na mieszkanie i udział w gruncie, to zawsze możesz
        protestować ;)
        XVI.4- a to akurat jest problem, bo zapowiada się 2 lata
        przepłacania za administrację
        • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 06.07.09, 14:27
          Dzięki za szybką odpowiedź. Dla pewności wysłałem tekst umowy do UOKiK, miła pani powiedziała że do trzech tygodni przedstawią swoje uwagi. Trochę to trwa ale być może uda się przed podpisywaniem umowy.

Punkt XII staje właśnie w sprzeczności z prawem wykonywania własności (w szczególności protestowania), też nie sądzę żeby deweloper coś paskudnego tam planował, wszelkie jednak nieuczciwe/nielegalne zapisy nie świadczą za dobrze o umowie (i notariuszu, który je nam prezentuje do podpisania)

Tak na marginesie plan zagospodarowania dewelopera wydaje się w miarę ok ... no może z wyjątkiem bardzo małej liczby miejsc parkingowych "dla gości" jednak w Krakowie zdaje się to być standardem.

Czy są szanse negocjowania z PHD w sprawie zmiany XVI.4 i skrócenia tego administrowania np. do roku?
          • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 15:58
            Przerabiałem już ten temmat 2 razy więc wiem, że z tym
            administrowaniem zawsze jest problem, no bo tak:
            - deweloper musi wyznaczyc jakiegoś admina, bo wspólnota na początku
            w zasadzie nie funkcjonuje
            - przez pewien okres, kilka miesięcy, mieszkańcy nie łapią co jest
            grane, część się wprowadz część nie, jedni mają takie zużycie na
            mediach i inni takie, dopiero w okolicach 1 bilansu orientują się,
            że za wywóz śmieci płacą "1 mln" zł miesięcznie zamiast 1200zł, i
            tak jest ze wszystkim
            - gdy mieszkańcy wiedzą już że grubo przepłacają, tworzy
            się "wspólnota interesów" zwana potocznie wspólnotą mieszkaniową :),
            no i wtedy zaczyna się zbieranie podpisów pod uchwłą o zmianę
            admnistratora, a ponieważ musi to byc znacząca więszkość (chyba 3/4
            głosów) albo musi być notariusz czy jakoś tak, znów to trwa jakiś
            czas
            - tak że rok jest jak najbardziej do negocjacji tylko czy coś z tego
            wyjdzie, to jest pytanie, bo na etapie podpisywania umowy interesuje
            się tym, może 1/3 ludzi, więc nawet gdyby 1/3 miała rok a reszta 2
            lata, to jako wspólnota działają razem czyli obowiązuje dwa lat

Podsumowując jest problem, ale szczerze mówiąc to niewiem jak go
            ugryźć.
            • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 06.07.09, 16:23
              Dzięki za informacje.

Przy okazji wniosek/apel do wszystkich czytających ... negocjujcie z developerem
              12 miesięcy wyznaczonego administratora jeżeli nie chcecie przepłacać za długo w
              czynszu. A nuż się uda!

Przy okazji na co jeszcze warto zwrócić uwagę/negocjować?
            • Gość: sabcia Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 88.156.225.* 02.10.09, 21:47
              Z własnego doświadczenia wiem co oznacza, że deweloper wyznacza admina. W moim
              przypadku deweloper zaproponował, że sam zajmie się zarządzaniem dopóki ludzie
              nie zaczną się wprowadzać i interesować tematem. Wszyscy obecni na pierwszym
              zebraniu wspólnoty, a nie było ich wielu, zgodzili się na takie rozwiązanie dla
              wygody. Skończyło się na tym, że zarządca podpisał odbiór od dewelopera (czyli
              jedna osoba) budynku i otoczenia nie wskazując na żadne uchybienia a po pół roku
              jak mieszkańcy zaczęli się interesować, głównie Ci którzy jako pierwsi
              zamieszkali, okazało się że teren nie został uprzątnięty z gruzu, naprawy
              gwarancyjne specjalnie nie były załatwiane, nie wykonane zostały podjazdy dla
              niepełnosprawnych (trzeba się było wczytać w papiery żeby się dowiedzieć że to
              się nam nalezało) co w sumie było uzasadnione, tyle że mieszkańcy powinni dostać
              ten niewykorzystany koszt w inny sposób (w grę wchodziło kilkadziesiąt tysięcy,
              które przepadły) itp. Okazało się, że w papierach wszystko gra i skoro zarządca
              reprezentujący mieszkańców (czyli deweloper) nie wnioskował o chociażby
              uporządkowanie terenu wokół budynku z gruzu to nie można mu teraz zarzucić, że
              coś jest nie tak! Przestrzegam Was zatem! jeśli macie taki zapis w umowie to
              pilnujcie jak się sprawy potoczą na samym początku bo potem będzie trudno
              cokolwiek odkręcić!
    • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 07.07.09, 11:28
      W celu lepszego przepływu informacji zapraszam do kontaktu ze mną
      (szusaku@wp.pl) wszystkie osoby kupujące/zainteresowane kupnem mieszkania na
      malinowym. Wiem że część osób rzadko zagląda na to forum więc e-mail pozwoli
      szybciej dzielić się informacjami/pytaniami itp.

Pozdrawiam
      • Gość: lokator Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 188.33.196.* 08.11.09, 18:58
        zapraszam wszystkich przyszłych mieszkańców i nie tylko na malinowe.phorum.pl
    • Gość: zaskoczony Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 13:54
      zastanawiam się jak to możliwe, że realizowany jest taki budynek
      (wielorodzinny), gdy plan miejscowy dla tego terenu dopuszcza
      budynki jednorodzinne w zabudowie: (tu dokładnie nie wiem jak dla
      tej działki)wolnostojące, blixniacze, w zabudowie szeregowej. Można
      sprawdzić na www.bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/1832.
      • Gość: A Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 14:51
        BEZ KROPKI NA KOŃCU
      • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 08.07.09, 09:23
        Oczywiście szczegółów nie znam ale jak dla mnie najwyraźniej taka kategoria zabudowy dopuszcza budynki do 3 pięter. A w takim układzie ten blok nie różni się od szeregówki.

W każdym razie widziałem decyzję o zatwierdzeniu projektu budowlanego i udzieleniu pozwolenia na budowę więc najwyraźniej jest to przez prawo dozwolone.

Ponadto słyszałem że na pobliskich działkach planowanych jest więcej takich inwestycji (zarówno prowadzonych przez PHD jak i innych deweloperów).
        • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 10:27
          Zgadza się, wzdłuż ul. petrażyckiego planowanych jest więcej takich
          budynków z mieszkaniami, ponadto już powstają szeregówki i bliźniaki.
          Mam w związku z tym pytanie czy jest jakiś inny wyjazd na zakopianke
          niż skrzyżowanie z taklińskiego, bo jak nie to może być "M"
          jak "masakra" z wyjazdem do miasta, ostatnio trochę tam stałem a
          bynajmniej nie były to godziny szczytu.
          • Gość: nkt Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 10:29
            a po ile teraz metr w Opatkowicach?
          • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 08.07.09, 14:56
            Byłem na Petrażyckiego kilkanaście razy poza godzinami szczytu i ruch był naprawdę minimalny (zwłaszcza po tym jak skończono remont skrzyżowania Takliński-Zakopianka). Natomiast większym problem tutaj, nie jest te parę bloczków (np. w tej inwestycji blok = około 40 mieszkań = +/- 60 samochodów) jakie powstaną a fakt że tędy do Krakowa wjeżdża część mieszkańców Skawiny. Kroki były i będą. Ale do masakry (ala Ruczaj) naprawdę jest daleko.

Jeżeli chodzi o alternatywy można chyba jechać przez Libertów - sądzę że tutaj jest jednak ciężej wjechać. Lub w drugim kierunku przez Prażmowskiego/Wrony i na obwodnicę. Jest tutaj krótki odcinek którym wjeżdża cała reszta mieszkańców Skwainy i Okolic. Więc korek jest naprawdę spory ale ten kawałeczek można chyba się przemęczyć.

Ogólnie według mnie naprawdę nie jest źle, a korków w Krakowie i tak nie unikniesz i tak ... chyba że rowerem :)

Co do cen: Malinowe - malinowe.pl/mieszkania.html; natomiast inne inwestycje (głównie domki) znacznie różnią się cenami. Ciężko więc coś sensownego napisać o cenach w Opatkowicach.
            • Gość: nkt Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 15:35
              dzięki za link z cenami. Muszę przyznać że ceny konkurencyjne.
              pozdrawiam
            • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 11:26
              Niestety, ale nie mogę się z tobą zgodzić:
              - gdy był remont na Zakopiance, światła na skrzyżowaniu z
              Taklińskiego były ustawione tak,że zjeżdzało 3-4 samochody, więc
              stania było na min. 15 minut,
              - piszesz, że niema co przejmować się tymi kilkoma "bloczkami" tyle,
              że takich bloczków będzie więcej, już w tej chwili ilość
              rozpoczetych lub planowanych inwestycji, w przeliczeniu na lokale
              mieszklane jest większa niż istniejących wzdłuż całej ul.
              Petrażyckiego,
              - co do Ruczaju: kilkanaści lat temu ludzie uprawiali tam zboże,
              kilka lat temu nie stała nawet połowa z tych budynków które są
              teraz, i wtedy też nikt nie przejmował się korkami,

Trasy alternatywne:
              - do Libertowa mozna się dostac ul. Libertowska, Żyzną, Nałkowskiej,
              zimą przejazd tymi "ulicami" jest dość utrudniony, a po zimie przez
              pół roku są, nie dziury, ale wyrwy w asfalcie jak leje po bombach, a
              poza tym jak juz się dojedzie do Libertowa to trzeba jeszcze z niego
              wyjechać
              - przejazd przez Sidzine i później Skotnicką i Zawiła do Zakopiańki -
              nieporozumienie - alterantywa się stanie jak na Taklińskiego trzeba
              będzie stać dłużej niż 30 minut
              - przejazd obwodnicą jak się chce dostać na Zakopianke,Wadowicką,
              Kalwaryjską i okolice nie wchodzi w grę

Poprostu problem polega na tym, że planiści się po raz kolejny nie
              popisali, dopuścili zabudwę wielorodziną, natomiast infrastruktura
              komunikacyjna jest do tego nieprzystosowana, a co gorsza plan
              zagospodarownia przestrzennego nie przewiduje jej rozbudowy.
              • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 09.07.09, 15:02
                Kilka wolnych wniosków:

Wiesz jak wygląda sytuacja korków ... więc po prostu decydujesz się na
                mieszkanie w tej okolicy lub nie.

Powtarzam, moim zdaniem te parę bloków naprawdę nie zmieni drastycznie ogólnej
                sytuacji; gdyby zostały zastąpione szeregówkami naprawdę nie wiele byłoby mniej
                samochodów. Ludzie chcą/muszą mieszkać w Krakowie bo tutaj jest praca; a skoro
                następuje taka migracja potrzebne są miejsca gdzie mogli by żyć.

Ulice Petrażyckiego/Taklińskiego nigdy nie zostaną poszerzone ponieważ
                właściciele działek się na to nie zgodzą. Jeżeli za mojego życie powstaną tam
                chodniki to uznam to za wielki sukces.

Oczywiście każdy by chciał dojeżdżać do pracy pięć minut, mieć gdzie zaparkować
                i jeździć po równych drogach. Równocześnie chce mieszkać w pięknie usytuowanym
                budynku, blisko do pracy, z dala od innych i żeby kosztował 1000zl za metr,
                sklep za rogiem itp. Prawda jest taka - albo mieszkasz w dużym zakorkowanym
                mieście gdzie można znaleźć pracę albo przenosisz się do małej miejscowości i
                problem masz z głowy.

W skrócie zapomnij o jeździe bez korków. I wcale Kraków nie jest tutaj
                lepszy/gorszy niż inne miasta (polecam np Warszawę gdyby ktoś mówił że gorzej
                być nie może).
                • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 10:00
                  Doszliśmy do tych samych wniosków tylko różnymi drogami :)

Korki są i będą, a ulice Petrażyckiego/Taklińskiego pod tym wzgledem
                  szczególnie nie będą się wyróźniać, chociąż teraz jest jeszcze
                  znośnie.
                  • wojo79 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 10.07.09, 11:47
                    Zgadzam się ... ciekawy jestem tylko jak długo jeszcze będzie znośnie :)
            • Gość: aga Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 08:08
              ie jeszcze w nahjbliższym czasie?witam
              mam takie pytanko czy oprócz osiedla malinowego cos w tym rodzaju a
              mianowice szeregówki nie powstan
            • Gość: admin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 188.33.196.* 08.11.09, 21:10
              zapraszam na www.malinowe.phorum.pl
          • Gość: Marcin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 16.07.09, 21:53
            na Zakopianke możesz dojechać ul. Wawżewskiego (wyjedziesz przy
            Orlenie). Do Centrum możesz jechać ul. Prażmowskiego, potem Wrony i
            dojedziesz na Ruczaj i to bez korków ;)
      • Gość: Marcin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 16.07.09, 22:12
        przeczytaj dokładnie Rozdział 2, § 9, pkt. 4 (str.11)
        www.bip.krakow.pl/_inc/rada/uchwaly/show_pdf.php?id=24791
        a znajdziesz odpowiedź ;)
    • Gość: edir23 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ericpol.pl 22.07.09, 11:34
      1) czy ktoś wie jaka jest w ogóle infrastruktura w tej okolicy?
      2) Brak chodnika i możliwości dojścia po chodniku do sklepów (które są w
      odległości około 1 km) tez jest problemem. Sklepy są w daleko 1 km, i to bez
      chodnika, a czy powstanie jakiś bliższy sklep. Tylko piekarnia jest do 1 km.
      Może ktoś coś wie.
      3) Czy ktoś wie czy jest w okolicy tej inwestycji przedszkole - ale nie to przy
      szkole w Sidzienie (pytałam tam tylk,o 25 dzieci i nie ma miejsc)?
      4) Czy planowane są chodniki? Mamy małe dziecko i zastanawiamy sie czy w zimie
      będzie gdzie z nim wyjść na spacer. Zresztą, Petrażyckiego jest bardzo ruchliwa,
      samochody jadą po 90 km na /h. Codziennie w godiznach szczytów/z pracy do pracy
      Skawina tamtędyt jedzie np mój kolega z pracy. I jak puścić dziecko samo do
      klepu jak już będzie większe takim poboczem - właściwie brakie pobocza?
      5) czy ktoś wie gdzie jest najbliższa przychodnia?
      6) czy ktoś wie czy jest planowane więcej autobusów itp? na razie jeden autobus,
      2 rzy na godzinę, koneic świata, jest jeszcze opcja pociągu - ale żeby dojechać
      rano do pracy trzeba iść ulicą z brakiem pobocza, a do tego połączenia akurat w
      okolicach 7 -8 godziny rano są dziwne w sensie czasu odjazdu
      • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 12:06
        2) chodnik będzie w ciągu całej ulicy, przyczym po przeciwej jej
        stronie, tak jak na ul. Taklińskiego
        faktycznie w tej chwili jest niewiele sklepów, ale jak wybuduje się
        więcej bloków to myśle, że pojawią się również sklepy
        3)przedszkole "Smerfy" jest przy ul. Taklińskiego niedaleko
        zakopianki
        4)jak w punkcie 2
        5)tego niestety niewiem, chodze do lekarza prywatnie
        6)jeżeli będzie zapotrzebowanie to myśle że MPK zwiększy ilość kursów
        • Gość: obserwator Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.09, 13:31
          > 6)jeżeli będzie zapotrzebowanie to myśle że MPK zwiększy ilość kursów

MPK nic nie zwiększy, bo MPK nie ma nic do gadania gdzie i co jeździ.
          Tym zajmuje się ZIKiT. A autobus dwa razy na godzinę na peryferiach to i tak bardzo dobra częstotliwość - są takie rejony Krakowa gdzie jeżdżą sześć - siedem razy na dobę.
      • Gość: Marcin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 22.07.09, 21:16
        witka,
        infrastruktura? jeśli konkretnie chodzi ci o komunikacje to jeździ
        na razie jedna linia 175 co 30 min (rozkład
        rozklady.mpk.krakow.pl/ ) oprócz tego jeżdżą busy. Pewnie jak
        przybedzie mieszkańców to przybędzie autobusów ;)
        Chodnik jest po drugirj stronie ulicy, choć chyba nie na całym
        odcinku.
        Sklepow na razie mało ale PHD planuje lokale użytkowe w kolejnych
        etapach wiec to chybe kwestia niedługiego czasu.
        Według planu zagospodar. przest. ul. Dębskiego ma być przedlużona
        więc tamtędy z dzieckiem bedzie można spacerować i tak sobie mysle
        że napewno robiąc tą ulicę nie zapomną o chodniku ;)
        Przsychodnia? nie mam pojęcia... przypuszczam, że Libertów i Kliny
        na tą chwile będzie najblizsza.
        napewno dzielnica bedzie sie rozwijac...kwestia czasu jak wszystko
        bedzie pięknie i kolorowo
        • gabires Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 29.07.09, 12:22
          Witam wszystkich,
          i my kupiliśmy mieszkanie na malinowym. Wszystko jest kwestią
          oczekiwań - dla nas lokalizacja jest zaletą, oddalenie od centrum
          również... PHD planuje kolejne inwestycje - słyszałam, że obok
          powstającego osiedla.
          Odnośnie umowy - nasz prawnik stwierdził, że to jedna z lepszych
          umów z jakimi miał do czynienia (bynajmniej nie wiem z jakimi miał
          wcześniej) jednak zwrócił uwage by zmienić zapisy dot. XVI
          pkt.2 "ustanawianie wszelkich niezbędnych służebności na
          przedmiotowych nieruchomościach, w tym na rzecz dostawców mediów"
          (trochę niebezpieczne bo moga wywiesić baner reklamowy za oknem),
          wpisać karę umowną jeśli sprzedający nie zakończy wszystkich prac do
          31 marca 2010. Z zarządem chyba nie da się nic zrobić (niestety) bo
          część kupujących (m.in. my) mają wpisane 24 miesiące więc pewnie PHD
          odmówi (nam odmówili w sprawie norm argumentując właśnie tym, że
          inni mają PN-70/B-02365) ale prosze próbować.
          Pozdrawiam
          • Gość: ewela Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.chello.pl 10.08.09, 09:25
            Mam pytanie, kupiliscie mieszkanie i wszystko wydaje sie ok, a czy ktos widzial
            w jakim stanie jest ono oddawane czy jeszcze nie??
            • Gość: anonim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 217.147.104.* 10.08.09, 11:30
              Mieszkania sa jeszcze nie zbudowane (w tej chwili konczy sie murowanie scian
              pierwszego pietra), wiec trudno mowic o oddawaniu (termin zakonczenia budowy to
              marzec a oddawania do uzytkowania to lipiec 2010). Natomiast wedlug umowy bedzie
              to typowy stan deweloperski, mozna u dewelopera zamowic wykonczenie pod
              klucz (oczywiscie za doplata :) )
              • Gość: Marcin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 13.08.09, 09:14
                Ja w umowie mam zapis, że zakończenie budowy nastąpi najdalej do
                dnia 28 lutego 2010 r., a zagospodarowanie terenu (trawa itp.) do
                marca 2010 r. Co do oddania mieszkania do użytkowania to również mam
                inne informacje. Może mylisz je z przeniesieniem własności? Bo data
                lipiec 2010 to właśnie ostateczny termin zawarcia umowy przenoszącej
                własność (co nie znaczy że nie będie to wcześniej).
                Pzdr
                • Gość: anonim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 82.195.186.* 13.08.09, 10:31
                  Az tak bardzo sie nie myle :)

Zgodnie z dokladnymi danymi jakie umiesciles faktycznie: Zakonczenie budowy i
                  zagospodarowanie terenu to marzec.

W momenecie zakonczenia budowy developer moze przekazac budowe do odbioru i
                  wystapic o zgode na zamieszkanie (gdzie pomiedzy pozostaje problem stworzenia
                  ksiegi wieczystej).

Istotnie moze sie zadrzyc ze wszystko pojdzie sprawnie i mieszkania beda gotowe
                  do przekazania wczesniej ... co jest nawet zaznaczone w umowie. Jednak
                  przeniesienie wlasnosci ktore dla mnie jest najistotniejsze zgodnie z umowa moze
                  sie zdarzyc sie duzo pozniej. Wedlug mnie to raczej zabezpieczenie sie
                  developera przed przedluzajacymi sie formalnosciami ale ... jednak lepiej nie
                  zakladac ze bedzie mozna sie wprowadzic 1 marca.
                  • Gość: beti Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.u.itsa.pl 18.08.09, 12:16
                    a ja myślę że Panowie wybudują nasz domek szybciej niż jest to w
                    umowie. Byleby tylko nie było dużo usterek! Ale ja juz ich
                    postraszyłam więc narazie możemy spać spokojnie ale uważnie :)
                    • Gość: syldan Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.devs.futuro.pl 22.08.09, 19:33
                      witam,rowniez kupuje mieszkanie na osidlu malinowym.chce prosic o
                      kontakt na maila sylvia_o@wp.pl osoby ktora kupila juz i podpisala
                      umowe przedwstepna i konsultowała ją z prawnkiem. Mam pare pytan...i
                      bylabym wdzieczna za odpowedz.Pozdrawiam serdecznie.
                • Gość: admin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 188.33.196.* 08.11.09, 19:47
                  zapraszam na www.malinowe.phorum.pl
    • Gość: anonim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 217.147.104.* 23.09.09, 15:02
      Budowa zdaje się posuwać w dość szybkim tempie. Az zaczynam się obawiać czy nie
      za szybko to wszystko idzie kosztem jakości ...

Czy ktoś na bieżąco robi zdjęcia z budowy? Albo kontroluje czy prace są
      wykonywane rzetelnie? Nie często bywam w Krakowie wiec nie mam możliwości sam
      tego robić.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
      • Gość: Witek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 09:51
        Spokojnie, tempo budowy jest jak najbardziej normalne, na tym etapie
        (stan surowy) budynek pnie się do góry dość szybko, jak zaczną się
        prace w środku z instalacjami to tempo zmian nie będzie już tak
        efektowne.
        • Gość: zaniepokojony Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 195.128.172.* 09.10.09, 13:07
          Witam, mam pytanie czy ktoś wie jakie kotły centralnego ogrzewania
          mają dyć zamontowane w mieszkaniach, miał być Viessmann ale podobno
          będzie inny.
          • Gość: gość Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 82.195.186.* 13.10.09, 12:45
            A skad ma Pan/Pani takie informacje?

Sądze że najlepiej będzie potwierdzić/zaprzeczyć tej plotce bezpośrednio u
            dewelopera
          • Gość: Marcin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 13.10.09, 21:22
            Witam,
            sprawdziłem podane informacje na temat zamiany kotłów.
            Rzeczywiście są plany zamiany Vissmanna... lecz na Vaillanta, czyli
            również lidera na rynku.
            Według dewelopera rozważają zamianę kotłów ze względu na lepsze
            parametry i nowocześniejsze podzespoły w kotłach Vaillanta.
            Zamiana ma być tylko na plus.
            A co samej decyzji to jeszcze nie została podjęta.
            Pzdr
            • Gość: lokator Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.09, 11:10
              Też dzwonilem do developera.
              Wszystko się zgadza-ALE! zależy jakie modele porównujemy.Sprawdziłem u
              dystrybutora Vaillanta i sa dwa modele kotłów o różnych wydatkach ciepłej wody.
              Jeżeli developer wybierze ten tańszy /pro/ to będziemy mieli mało ciepłej wody
              czyli te parametry nie są wcale lepsze!!.
              Musimy dowiedzieć się u developera na jaki ewentualnie model Vaillanta sie
              decyduja żebyśmy nie zostali bez ciepłej wody!!.
              Pozostaje jeszcze kwestia sterownika do kotła tu też są różnice pomiedzy
              Vaillant-em i Vissmann-em.
              Jak dowiecie sie czegos wiecej to dajcie znac! POZDRAWIAM.
              • Gość: simsim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 83.142.184.* 14.10.09, 11:33
                Witam, jestem nowy na forum. MAm takie pytanie. Czy ktoś z Państwa
                rezerwował już mieszkanko na II etap budowy. Wiem ze budowa ma
                ruszyć w tym miesiącu. Obawiam się jednak troszke dewelopera tzn.
                firma jest młoda, założona w październiku 2008r. Obawa jest taka czy
                przypadkiem nie zaprzestaną budowy (scenariusz pesymistyczny :))
                Czy ktoś wie w jaki sposób można zabezpieczyć się przed ewentualną
                zmianą ceny za metr mieszkania. Dalsze pytania nastąpią :)
                • Gość: Kwiatek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.chello.pl 15.10.09, 12:23
                  Podłączam się pod temat!! Również jestem zainteresowana mieszkankiem na
                  osiedlu malinowym-etap II.To znaczy,że inny deweloper sie tym zajmuje?Co do
                  zabezpieczenia przed zmianą ceny podbijam bo to baaardzo ważne podaje mój mail
                  dzika.roza@o2.pl
                  • Gość: Marta Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 15.10.09, 12:47
                    Co do możliwości zmiany ceny przez dewelopera, w domyśle jej
                    podniesienia, to nie musicie mieć obaw. Cena jest zagwarantowana w
                    umowie przedwstępnej i nie może ulec zmianie (zobowiązanie ze strony
                    dewelopera w akcie notarialnym).
                    Takie zapisy znajdowały się w umowie I etapu, w którym kupiłam
                    mieszkanie. Jeśli macie wątpliwości to poproście o wzór umowy
                    przedwstępnej na II etap.
                    Co do dokończenia budowy to obserwując postępy prac i podejście do
                    inwestycji to nie miałabym obaw.
                    Powodzenia ;)
                    • Gość: Kwiatek Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.chello.pl 15.10.09, 13:56
                      To dobrze.A jesli mam podaną cenę brutto 218 000 zł to mam się liczyć z jaką
                      ceną końcową? Wliczając wszystkie inne opłaty m.in dla pośrednika itp (mniej
                      wiecej oczywiscei)
                      • Gość: simsim odp dla kwiatka IP: 83.142.184.* 15.10.09, 14:21
                        Kwiatku z tego co wiem agencja nie pobiera opłaty za pośrednictwo (w
                        tym przypadku) czyli pozostaja opłaty od notariusza, ksiega, i
                        wszystko co wiaze sie z kredytem. tak mi sie wydaje....
                    • Gość: simsim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 83.142.184.* 15.10.09, 14:18
                      ok z tego co czytam to widze ze cena sie nie zmieni i jest to
                      zawarte w umowie. prosze napiszcie czy ktos juz mial jakies
                      doswiadczenia z tym deweloperem tzn. czy idzie na reke jezeli mamy
                      jakies zapytania, chcemy zmian architektonicznych itp. co do II
                      etapu to sytuacja wyglada tak ze decydujemy sie na dziure w łące i
                      pytanie czy dalsze prace nie zatrzymają się w pewnym etapie i
                      deweloper powie ze np. zbankrutował. jakie jest zabezpieczenie przed
                      taka ewentualnoscia. od agencji uslyszalem ze wiekszosc mieszkan
                      jest juz zarezerwowana, uwazacie ze jest to prawda czy moze tylko
                      takie gadanie zeby sie spieszyc z podejmowaniem decyzji? to na razie
                      tyle :)
                      • Gość: mojemalinowe Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.pergole.net 15.10.09, 19:43
                        Nie wiem jak jest z drugim etapem budowy, ale w przypadku I etapu koszty
                        inwestycji kredytowane są przez bank PKO BP i pieniążki od kupujących wpływają
                        na "rachunek wyodrębnionych wpływów" - dla nas kupujących oznacza to tyle, że
                        deweloper nie zobaczy tych pieniążków dopóki nie zakończy budowy:) jeśli się
                        mylę to niech ktoś mnie poprawi. Zresztą informacja na ten temat jest na stronie
                        www.malinowe.pl.
                        Co do mieszkań, to ostatnio załatwiałam coś w Ober Haus i przy okazji słyszałam
                        rozmowę z potencjalnymi kupującymi mieszkanko z II etapu, większość mieszkań,
                        które ze względu na lokalizację im pasowały i chcieli z nich jakieś wybrać, były
                        już zarezerwowane.
                        Co do prowizji - w przypadku tej inwestycji kupujący nie płaci prowizji dla
                        biura pośredniczącego w sprzedaży nieruchomości.
                        • Gość: anna Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.chello.pl 16.10.09, 01:18
                          a czy pierwsza wstępna rezerwacja już wymaga tych 5 tysięcy tak?
                          • Gość: simsim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 83.142.184.* 16.10.09, 07:24
                            tak aniu, od czasu podpisania umowy rezerwacyjnej masz 7 dni na
                            przelanie pieniedzy na ich konto. liczy sie podobno dzien wplywu
                            pieniedzy na konto.
                            • Gość: madzia Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.zax.pl 17.05.10, 21:03
                              Witajcie
                              Właśnie wróciłam z budowy i jestem trochę wstrząśnięta wyglądem klatek.Nie wiem
                              czy ktoś ma informację na temat jakich kolwiek okien na klatkach????.......Dziś
                              na klatkach zastałam płynącą wodę....która spływała prosto do garażu....Cos niby
                              słyszałam że developer po oddaniu budynku ma wstawić tam okna...to jest jakaś
                              masakra,żeby wychodzić z mieszkania i iść klatką zalaną wodą. Boję się
                              trochę,żeby nie okazało się po oddaniu mieszkań, ze developer ma nas gdzieś i
                              nic nie wstawi.Więc może warto uzyskać od niego zapewnienie na piśmie,że napewno
                              to zrobi.....????Ja jesyem troche w szoku,że tak to wygląda.....
                              Napiszcie co wy o tym myślicie
                        • Gość: simsim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 83.142.184.* 16.10.09, 07:29
                          do moje malinowe :)
                          piszesz ze " pieniążki od kupujących wpływają
                          na "rachunek wyodrębnionych wpływów""
                          ok wydaje sie byc to proste ale czy tak jest rzeczywiscie?
                          deweloper wzial kredyt w PKO, w umowie widac ze bank ma pod zastaw
                          jakies 7 mln (nie wiem czy to jest jakas ich dzialka czy moze
                          wartosc budynku po wybudowaniu) moje pytanie jest takie - czy w
                          sytuacji wycofania sie dewelpera z inwestycji (II etap) bank moze
                          siegnac po pieniadze za mieszkania znajdujace sie na tym rachunku
                          wyodrebnionym? Pytanie czy na II etap tez jest brany kredyt czy
                          raczej deweloper juz ma kase z pierwszego etapu i sam finansuje?
                          • Gość: mojemalinowe Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.pergole.net 16.10.09, 17:20
                            hmmm... nie wiem czy o to chodzi w pytaniu, ale
                            przy podpisywaniu umowy kredytowej(nasz kredyt na mieszkanie) deweloper dodatkowo popisywał dokument dotyczący przelewu wierzytelności na rzecz banku w przypadku, gdyby nie doszło do sfinalizowania zakupu mieszkania, rzecz jasna biorąc pod uwagę wszystkie klauzule z umowy przedwstępnej. Więc moim zdaniem zabezpieczenie ze strony banku ok i inwestycja bezpieczna.
                            ...i jeszcze z tego co się orientuje deweloper kupił działki pod budowę dużo wcześniej i kredyt inwestorski pokrywa realizację inwestycji tj. budowę osiedla, nie zakup działek pod budowę.
                            To wszystko dotyczy I etapu, jak jest z drugim nie wiem...
                            • Gość: mojemalinowe Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.pergole.net 16.10.09, 17:27
                              ...i jeszcze jedno, raczej niemożliwym jest finansowanie II etapu z pieniędzy ze
                              sprzedaży etapu I, prace II etapu już ruszają pełną parą,a fundusze wciąż są
                              zamrożone i tak będzie dopóki mieszkania nie zostaną oddane kupującym.
                              • Gość: malinowe Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.krakow.pl 19.10.09, 23:13
                                My czekamy na 1 etap i pytanie...Ile dajecie czasu na wykończenie wnętrza?Po ilu
                                miesiącach/tygodniach chcecie się wprowadzić?
                                Jak wygląda sprawa z ogrzewaniem? Ludzie kupujący mieszkanie na poddaszu- nie
                                boicie sie,ze w lecie będzie tam grzało jak w saunie?
                                • Gość: simsim Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 83.142.184.* 02.11.09, 12:45
                                  Czy ma ktoś informację o drugim etapie budowy? CZy już coś zaczęto
                                  robić?
                                  • Gość: przyszły mieszka Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 188.33.196.* 08.11.09, 18:47
                                    zapraszam wszystkich przyszłych mieszkańców i nie tylko na malinowe.phorum.pl/
                        • Gość: lokator Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 188.33.196.* 08.11.09, 18:59
                        • Gość: master Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 21:11
                          O właśnie OBER-HAUS, szukam opinii na temat tej agencji nieruchomości. Dawno nikogo tu nie było w temacie ale może ktoś mi pomoże. Rodzice chcą kupić mieszkanie z ich oferty.
    • Gość: przyszły mieszkani Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 188.33.196.* 08.11.09, 18:45
      • elusia_22 Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 04.12.09, 11:49
        chcialam zapytac przyszlych mieszkancow o okna w mieszkaniach, czy nie martwicie
        sie ze bedzie troche ciemno, w salonie sa tylko dwa pojedyncze okna balkonowe i
        kazdy pokoj ma tez tylko jedno pojedyncze okno balkonowe, czy ktos moze byl w
        srodku i wie jak to wyglada??
        • Gość: gosc Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.tktelekom.pl 12.12.09, 13:22
          Witam,

Bylem w kilku mieszkaniach na malinowym i raczej nie widzę problemu z małą
          ilością światła. Drzwi balkonowe przepuszczają naprawdę sporo światła. Bardziej
          martwiący jest raczej fakt że drzwi balkonowe sprawiają więcej problemów jeżeli
          chodzi urządzanie pomieszczeń niż okna (zwłaszcza problematyczne może być
          ustawienie biurka, dla którego "pod oknem" zwykle jest idealnym miejscem dającym
          maksymalnie dużo światła dzienneg).

Oczywiście jak zawsze dużo zależy od stron świata na które wychodzi pani
          mieszkanie.
          • Gość: janod Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 18:35
            A propos światła tylko w szerszym ujęciu,
            Będac dzisiaj "na budowie" zwróciłem uwagę na dość szeroki pas
            wolnej przestrzeni pomiedzy stojacym budynkiem a granica wyznaczoną
            ogrodzeniem placu budowy od strony wschodniej Nasuneła mi się
            obawa, czy aby inwestor w kolejnych etapach (może ostatnim) nie
            zechce tej przestrzeni wykorzystac do wystawienia kolejnych budynków
            (równolegle do tych z I i II etapu)
            Czy ktoś widział projekt finalny osiedla
            Nie chcę tu uprawiac czarnowidztwa, ale jest wiele przykladów tzw.
            zagęszczania zabudowy na nowych osiedlach w Krakowie.
            pozdrawiam
            • Gość: gosc Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: 82.195.186.* 14.12.09, 09:09
              Witam,

To nie jest zaskoczenie. Deweloper nie ukrywa planów budowy kolejnych bloków na
              swojej działce (nam pokazano projekt osiedla przy podpisywaniu umowy
              rezerwacyjnej). Odpowiedni projekt można zobaczyć w biurze Oberhouse. W skrócie:
              poza dwoma blokami będącymi w budowie planowane są jeszcze trzy (lub dwa)
              mniejsze bloki (chyba jedno klatkowe) oraz plac zabaw i parking dla gości
              (czytaj dla tych którzy nie wykupią miejsc postojowych i będą parkować na drodze
              przejazdowej i wszędzie gdzie się będzie dało).
              • Gość: elusia Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 22:23
                czy ktos korzystal z uslug doradcow finansowych polecanych przez developera??
                • Gość: malinowa Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.chello.pl 06.01.10, 17:12
                  Owszem, ja i jestem bardzo zadowolona :)))
                  • Gość: inny chyba nikt nie konsultował umowy z dobrm papugą.. IP: *.multi-play.net.pl 02.02.10, 14:41
                    Witam!
                    Bardzo się zastanawialiśmy z żoną nad kupnem mieszkania na Malinowym.
                    Poszedłem po oświecenie do prawnika... - zrezygnowałem Dlaczego?
                    Bo nie zgodzę się jak ktoś tu napisał iż jest dana umowa dobrze napisana.
                    Największym niedociągnięciem jest brak konkretnej daty oddania- termin powinien
                    być uściślony niemalże do godziny a na pewno do dnia -brakuje tego i sprytny
                    developer może przeciągać oddanie mieszkania w nieskończoność. Jeśli ktoś się
                    pokusił o przejrzenie KRS być może zauważył iż developer na miesiąc maj miał
                    zabezpieczenie rzędu 10tys. złotych - jak developer odda z tych 10tys.
                    ewentualne roszczenia (wielomilionowe sumując ceny mieszkań)zainteresowanym
                    jeśli nie wywiąże się z budowy?
                    Czy ktoś sprawdził księgi wieczyste czy nie widniej w nich zapis o kredycie
                    hipotecznym zaciągniętym na budowę danego osiedla? - w zwykłym odpisie ksiąg
                    wieczystych tego nie uraczysz. Żeby nie było tak że ktoś będzie spłacał kredyt
                    developera zaciągnięty na budowę - zapewniam że z własnej kieszeni tego nie buduje.
                    I jeszcze jedno czy ktoś zadał sobie trud i sprawdził developera? - poza
                    wzmianką o kilku stacjach benzynowych za zachodnią granicą nie ma jakichś
                    szczególnych osiągnięć. I niech się mylę i niech wszystko będzie OK ale człowiek
                    mniej niż 30 letni będący prezesem danego przedsiębiorstwa jakoś nie wzbudza
                    mojego zaufania - w tak młodym wieku trzeba mieć zbudowaną markę jakimiś
                    osiągnięciami.
                    Ci którzy nie kupili mieszkania na malinowym a chcą wydać kwotą jaką oczekiwano
                    za mieszkanie niech się dobrze rozejrzą - ja tak zrobiłem i jestem właścicielem
                    namacalnego domu 120m2 wybudowanego z MAXa w stanie surowym otwartym przykrytego
                    dachem na działce 6 arowej - w cenie najmniejszego mieszkania z osiedla malinowego.
                    Pozdrawiam i już nie czarnowidze życząc żeby zakupione przez Państwa mieszkania
                    oddano w terminie i żeby wszystko od strony prawnej przebiegło bez najmniejszych
                    potknięć.

...i dobra rada sprawdzajmy wszystko 8x bo utrzymanie nowego BMW prezesa drogo
                    kosztuje
                    • Gość: Marcin Re: chyba nikt nie konsultował umowy z dobrm pap IP: *.ghnet.pl 05.02.10, 22:29
                      Dziękujemy za te wypociny :)
                      Dość dużo piszesz, ale szkoda, że same głupoty!
                      Papugę to chyba z zoo pytałeś o poradę. Prawnicy, z którymi ja
                      konsultowałem umowę wypowiadali się pozytywnie na temat tej umowy,
                      twierdząc, że rzadko spotykają tak uczciwe zapisy.
                      KRS-y to chyba swojej parafi oglądałeś, bo w tych, które ja posiadam
                      jest mowa o kilkusettysięcznym aporcie do spółki.
                      Co do stacji benzynowych to czytaj człowieku dokładnie bo dotyczą
                      one Generalnego Wykonawcy, a nie Dewelopera (ależ zadałeś sobie
                      trudu celem "prześwietlenia" Dewelopera).
                      Co do ksiąg wieczystych to jak widać również zielonego pojęcia nie
                      masz na ten temat! W odpisie ksiąg są wszelkie wpisy i wzmianki!
                      Jeśli jest kredyt na realizację inwestycji to w hipotece jest to
                      szczegółowo opisane (ile, kiedy, na czyją rzecz itd.) - jednak żeby
                      o tym wiedzieć trzeba mieć choć trochę wiedzy na temat, w którym
                      zabierasz zdanie.
                      Co do wieku członka zarządu to dałeś po dupie na całej lini (do
                      teraz umieram ze śmiechu) - bardzo poważny argument hehe, chyba całą
                      noc nie zasnę ;)
                      Jeśli miałeś ochotę kupić domek w stanie surowym na jakimś "chebziu
                      dolnym", to nie zawracaj dupy swoimi czarnymi i debilnymi wizjami
                      tylko napal w kafloku, zapal świeczkę, ubierz bambosze i poczytaj
                      Super Ekspres do poduszki.
                      Pozdrawiam, Maliniak!
                  • franekfra Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków 07.03.10, 15:56
                    Witam . czy ktoś miał do czynienia z tą firmą wykończeniową co reklamuje sie na
                    osiedle malinowe? Bo wyglądają na porządnych.
                    • Gość: Marcin Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.ghnet.pl 15.03.10, 21:40
                      Tak. Wykańczali mieszkanie pod projekt mojemu kumplowi i był
                      zadowolony.
                      Myślę, że można ich polecić.
                      Pzdr
                      • fnieruchomosci [...] 15.05.10, 17:02
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • Gość: am Re: Fachowy odbiór mieszkań od dewelopera!!! IP: 81.219.45.* 15.05.10, 20:43
                          Ludzie, uspokójcie się trochę z tą żałosną reklamą, wciskacie ją wszędzie co parę miesięcy! Interes aż tak kiepsko idzie?
                          • Gość: madzia Re: Fachowy odbiór mieszkań od dewelopera!!! IP: *.zax.pl 17.05.10, 21:11
                            Witajcie
                            na klatkach zastałam płynącą wodę....która spływała prosto do garażu....Cos niby
                            nic nie wstawi.Więc może warto uzyskać od niego zapewnienie na piśmie,że napewno
                            • Gość: madzia okna na klatce........płynąca woda klatką IP: *.zax.pl 17.05.10, 21:12
                              Witajcie
                              • Gość: Beatka Re: okna na klatce........płynąca woda klatką IP: *.171.140.153.static.crowley.pl 18.06.10, 09:48
                                To zróbmy coś- ja też jestem za. Wystosujemy pismo przed podpisywaniem końcowych
                                umów o zobowiązaniu sie developera do zabudowy ścian klatek tj np proponował z
                                pleksji przed zimą 2010.
                              • Gość: Marcin Re: okna na klatce........płynąca woda klatką IP: *.ghnet.pl 22.09.10, 20:39
                                Myślę, że powinnaś wiedzieć co podpisujesz i co kupujesz.
                                Przeczytaj umowę, w której oświadczyłaś, że zapoznałaś się z projektem architektonicznym budynku i nie wnosisz co do wykonania budynku zgodnie z tym projektem zastrzeżeń.
                                Ja przynajmniej taki zapis w umowie posiadam.
                                Wielokrotnie byłem informowany zarówno przez biuro sprzedaży jak i dewelopera jak będą wyglądały klatki schodowe. Ich zaszklenie to ich dobra wola. Jak dotąd wywiązują się ze wszystkich obietnic i rzetelnie informują o planowanych pracach, nie widzę więc powodu dlaczego w stosunku do klatek schodowych mieliby zachować się inaczej.
                            • Gość: Marcin Re: Fachowy odbiór mieszkań od dewelopera!!! IP: *.ghnet.pl 22.09.10, 20:34
                              Ja myślę, że powinnaś wiedzieć co podpisujesz i co kupujesz.
                              Przeczytaj umowę, w której oświadczyłaś, że zapoznałaś się z projektem architektonicznym budynku i nie wnosisz co do wykonania budynku zgodnie z tym projektem zastrzeżeń.
                              Ja przynajmniej taki zapis w umowie posiadam.
                              Wielokrotnie byłem informowany zarówno przez biuro sprzedaży jak i dewelopera jak będą wyglądały klatki schodowe. Ich zaszklenie to ich dobra wola. Jak dotąd wywiązują się ze wszystkich obietnic i rzetelnie informują o planowanych pracach, nie widzę więc powodu dlaczego w stosunku do klatek mieliby postąpić inaczej.
                        • Gość: Mirek Re: Fachowy odbiór mieszkań od dewelopera!!! IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 15:26
                          Pan Fleszar wykazał się pełnym NIEPROFESJONALIZMEM.

Odbiór naszego domu przeprowadził pospiesznie, miał pomierzyć powierzchnię - nie pomierzył, musiałem przedstawić swoją listę co chcę żeby sprawdził bo jego sprawdzenie wyglądało na oglądnięciu okien czy nie są porysowane i czy drzwi nie skrzypią. O sprawdzeniu instalacji nie było mowy, większość usterek zauważyłem sam a pan zainkasował 400zł do kieszeni z których zapewne się nie rozliczył z urzędem skarbowym. NIE POLECAM tego partacza.
                      • Gość: Malina Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 20:24
                        Witam.

Ja mogę trochę ponarzekać na światło bo mieszkam zaraz przy tym żółtym domu więc trochę światła mi on zabiera. Czy ktoś z was gra może na fortepianie czy to z teg domku własnie? Bo czasami wieczorami słyszę.
            • Gość: fuga osiedle morelowe-gościnnie:-) IP: *.182.104.107.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.11, 21:30
              Witam forumowiczów "owocowego osiedla":-) Planują zakup mieszkania na kolejnej inwestycji tego dewelopera i mam pewne watpliwości. Jak oceniacie współparcę , rzetelnośc i obsługe ? Wszystko przebiegało zgodnie z planem ? Bedę wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam
              • Gość: sąsiad Re: osiedle morelowe-gościnnie:-) IP: 77.254.213.* 09.02.11, 10:44
                Powiem tak: w zasadzie może być, problemów nie było i wykonanie też na niezłym poziomie.
              • Gość: agata Re: osiedle morelowe-gościnnie:-) IP: *.ghnet.pl 22.02.11, 16:07
                Witam, my też własnie przymierzamy sie do zakupu mieszkania na morelowym, podpisaliscie juz umowe? na ktory budynek sie zdecydowaliscie? moze bedziemy sasiadami:)
                • Gość: magi Re: osiedle morelowe-gościnnie:-) IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.11, 14:58
                  Witam,

zakupiłam mieszkanie na osiedlu morelowym. Szukam kontaktu z sąsiadami:-)
                  magi_32@interia.pl
    • Gość: michal Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.8-1.cable.virginmedia.com 07.10.12, 23:52
      Kontynuacja osiedla Malinowego jest Malinowe Moderna.
      Budowa rusza na dniach. Dla wszystkich przyszlych zainteresowanych zalozylem forum

www.moderna(kropka)fora(kropka)pl/
      mam nadzieje ze pomoze nam ono zorganizowac sie jako przyszlym mieszkancom.
      pozdrawiam
      • Gość: michal Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.8-1.cable.virginmedia.com 07.10.12, 23:53
        www.moderna.fora.pl/
    • Gość: jaaatyyy Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.14, 13:46
      Witam, jak obecnie wygląda sprawa z komunikacją na ulicy Petrażyckiego? chodzi mi dokładniej o to czy ulica bardzo się korkuję przy wyjezdzie na zakopiankę? i jak z miejscami parkingowymi na osiedlu Malinowym?czy nie mając wykupionego miejsca w garażu jest gdzie zostawić samochód?
      • Gość: sąsiad Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.14, 13:09
        Z korkami na razie nie ma tragedii, a co do parkowania to sprawa wygląda niestety beznadziejnie.
        • Gość: jaaatyyy Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.14, 15:10
          a czy jest problem z wynajęciem miejsc parkingowych? w jakiej mniej wiecej są cenie?
          • Gość: sąsiad Re: Osiedle Malinowe, ul. Petrazyckiego, Kraków IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.14, 09:55
            Nic mi nie wiadomo na temat "wynajmowania miejsc parkingowych", jak ja kupowałem mieszkanie to miejsca do parkowania były sprzedawane na własność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka