Gość: Krakowianin IP: *.chello.pl 28.06.09, 19:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy1973 Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 19:13 kto pozwolił na piknik w centrum miasta???? skandal!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 19:18 Gościu, codziennie latają samoloty nad centrum miasta i to pasażerskie boeingi i inne, i co - mają zakazać im przelotu? Poza tym wiadomości przekazane przez gazetę są nieprecyzyjne, bo do wypadku doszło po zakończeniu pikniku a nie w czasie jego trwania, ale oczywiście zawsze to "fajnie" podkręcić grozę sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zojka [...] IP: *.ghnet.pl 28.06.09, 19:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 20:04 Wypadek zawsze będzie wypadkiem i to bez znaczenia kiedy i gdzie się wydarzy, ale odnosząc go do tego typu imprezy jaką są pokazy lotnicze ma to bardzo duże znaczenia z punktu widzenia organizacji tego typu imprez w przyszłości zwłaszcza na lotnisku w centrum miasta, ale Ty najwidoczniej tego nie rozumiesz o czym świadczy Twój post i jego poziom (ja nie będę się zniżał do niego i nie będę proponował stukania się w głupi łeb). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 28.06.09, 20:21 Impreza ciesz się wielkim powodzeniem. Samoloty latają wszędzie i na każdych wysokościach. Wypadki niestety się zdarzają i zdarzać się będą (nie Kraków pierwszy i nie ostatni). Lokalizacja została dopuszczona bez żadnych niepewności i nie jest to wina miejsca jako takiego. Jakby rozbił się po starcie w podkrakowskim Pobiedniku to byłaby to jakaś różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 217.147.104.* 29.06.09, 13:56 > Jakby rozbił się po starcie w podkrakowskim Pobiedniku to > byłaby to jakaś różnica? Różnica byłaby tak, że by się nie czepiali "kto organizuje piknik w środku miasta"... A może się mylę. Może czepialscy by sobie znaleźli inny powód żeby się czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szoszon Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 28.06.09, 19:32 pewnie wcześniej, cały uchachany, oglądał piknik a teraz pluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.236.spine.pl 28.06.09, 19:18 O, zaczyna się .... Teraz wszystkie "mądrale" będą tu pluć swoim jadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awiatorka Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.ghnet.pl 29.06.09, 09:43 a to wszystko dlatego że piknik nie został poświęcony przez biskupa albo nazwany imieniem jp2... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.t-mont.net.pl 28.06.09, 19:24 świetny piknik, mimo nieudanej pogody w sobotę... szkoda, że skończony tragicznie - teraz napinacze będą udowodniać, że nie powinien odbywać się na najstarszym lotnisku RP (zapominając, że odbywał się po raz 6.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 213.134.187.* 28.06.09, 19:28 A gdzie maja latac? W kosmosie? Zawsze sie znajdzie jakis kretyn ktory obawia sie o swoj kawalek domka. Te samoloty sa normalnie zarejestrowane, maja prawo do lotow miedzynarodowych. N/B tez jestem z huty, z os. Tysiaclecia - to dwa kroki od katastrofy - jakos nie wpadam w panike ze mi lataja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łapówkarz Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.220.123.238.dsl.dynamic.eranet.pl 28.06.09, 23:57 Co za kretyn zezwolił na budowę osiedla mieszkaniowego na terenie zabytkowego, historycznego lotniska, czym spowodował nieodwracalne szkody?. Czyżby pieniądze znowu zwyciężyły nad prawem i zdrowym rozsądkiem?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.09, 19:29 nie NA pikniku, a PO ZAKOŃCZENIU pikniku. Maszyna odlatywała do Warszawy. Niech żyje "rzetelność dziennikarska" GW w poszukiwaniu taniej sensacji. wyrazy współczucia dla rodzin ofiar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 28.06.09, 19:35 widzisz jakiś związek pomiędzy wystąpieniem wypadku a lokalizacją pikniku w centrum miasta?? wg Ciebie po za miastem do wypadku nie doszłoby. Ciekawa logika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 28.06.09, 20:09 Zapewne by nie doszło. W Pobiedniku i okolicach jest tyle miejsca, że nawet po awarii silnika samolot mógłby bezpiecznie wylądować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 95.155.125.* 28.06.09, 22:20 Nie do końca. Na kilka sekund przed wypadkiem ten samolot przeleciał mi nad głową - rycząc naprawdę głośno, po czym zniknął z pola widzenia/słyszenia. Silnik albo padł, albo został wyłączony. Bezpieczne lądowanie raczej nie wchodziło w grę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 29.06.09, 10:25 widzisz, do biezpiecznego ladowania nie potrzeba koniecznie silnika ale potrzeba koniecznie miejsca wiec gdyby mial miejsce to by mial szanse, a w parku nie mial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herodreamer Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 77.236.8.* 28.06.09, 20:49 Moim zdaniem jest chyba różnica między ruchliwym centrum miasta i masowo uczęszczanym parkiem a polami i dużo mniejszym zaludnieniem na Pobiedniku.Nawet jeśli doszło by do wypadku nie ucierpiało by tyle ludzi ile mogło zostać rannych lub martwych w tym przypadku.Jest różnica no chyba, że się mylę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.gemini.net.pl 28.06.09, 20:14 nie rób z siebie idioty - może mieli startować z wałów przy Rudawie ? jest to najlepsze miejsce w okolicach Krakowa a właściwie jedyne skąd mogą startować takie maszyny. tanie linie lotnicze łamią przepisy notorycznie latając nad centrum - ale wszyscy siedzą cicho bo szkoda klientów. a teraz porównać cessnę do boeinga 737 i Rynku pełnego ludzi idź się przespaceruj lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 28.06.09, 23:17 Przecież piloci skręcają, kiedy kontrola im każe, a nie jak im się podoba. Posłuchaj sobie na liveatc i porównaj z lokalizacją samolotów. A co do wypadku... nie wiem, czy winna nie była linia wysokiego napięcia. Mam nadzieję, że to ją "uziemią", a nie piknik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 09:14 Otóż to! Tylko znowu wszystko rozbije się o kasę, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.171.137.167.static.crowley.pl 28.06.09, 22:03 Najpierw się dowiedz w jakich okolicznościach samolot miał wypadek, a później drzyj się że skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fechtmistrz Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.net.autocom.pl 29.06.09, 11:37 A co samoloty zagłuszały ci mszę świętą? Piknik lotniczy to tradycja Krakowa, wizytówka, jeden z najlepszych eventów w tym mieście. Wypadki zawsze się zdarzają. Ogromny żal pilota, pasażerów i maszyny oraz ogromne współczucie dla Pana Jana H. który staje na głowie rok rocznie aby Piknik wypadł jak najlepiej. Organizacja była genialna, wszystko dopięte na ostatni guzik, znakomici goście i przepiękne występy. Nie ma tu żadnej winy organizatorów, wypadek zdarzył się już po Pikniku. Co dziennie w miastach ginie mnóstwo ludzi w wypadkach samochodowych a jednak nie ma zakazu jazdy samochodem. Nie popadajmy w paranoję. Nie wyobrażam sobie Krakowa bez Pikniku i mam nadzieję że władze zachowają się mądrze a nie zostaną przygniecione presją i nagonką prasy i mało wiedzących o lotnictwie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sma Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 12:57 hahah, dobre :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy1973 Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 19:31 szkoda osób które ucierpiały w wypadku ja się pytam poco kusić los?? tylko dla kilku złotych ?które są zbierane za bilety wstępu?? tak bronicie tych kilku groszy? co zal zrobić za darmo choćby w Pobiedniku? miłośnicy lotnictwa i tak by tam dotarli !! a wam tylko kasa i impreza w centrum miasta żeby się nachapać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrobus Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 28.06.09, 19:39 To może wprowadźmy zakaz poruszania się aut po drogach?! Przecież to kierowcy powodują w ciągu roku najwięcej wypadków i ofiar śmiertelnych. Możemy stworzyć dla nich specjalne trasy po których by się poruszały. Np. za miastem po torze w koło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.09, 20:38 och człowieku a po co ty kusisz los kupując np.bilet MPK( tramwaje też mają wypadki)bilet kolejowy(pociągi też niestety kolej jest zawodna) albo bilet do kina( kino się może zwalić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 95.155.125.* 28.06.09, 22:23 Nie chodzi o kasę, zwłaszcza że zza siatki widać tak samo dobrze. To lotnisko ma swoją historię, jest jednym z najstarszych tego typu lotnisk w europie... chodzi o klimat i pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Żal IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.09, 19:37 Spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 195.150.161.* 28.06.09, 19:47 Szanowni Państwo, właśnie usłyszłam w telewizji komentarz Pani Reporter z ośrodka krakowskiego TVN (Fakty o 19) na temat upadku samolotu na park w Krakowie, która powiedziała, że na szczęście samolot nie spadł na uczestników pikniku, w tym jej rodzinę, która też pokaz ten dzisiaj oglądała. Chciałam powiedzieć, że gratuluję tej Pani szerokości widzenia problemu, spostrzegawczości i wrażliwości na to, co dzieje się dookoła nas. Do tego parku chodzę od lat z dzieckiem na spacery, podobnie jak tysiące innych ludzi, którzy tam mieszkają. Ten samolot spadł w miejscu gdzie zwykle są dzieci i starsze osoby. Zaraz obok jest też ulica, na której roi się zwykle od samochodów. Pominę, pewno niestotyny dla Pani Reporter, szczegół bloków, znajdujących się zaledwie kilkadziesiąt metrów obok! w których mieszkają ....... ludzie! Może warto byłoby wspomnieć o tym. Kim są Ci, nad których głowami, bez ich zgody urządza się ten rodzaj imprez? Szkoda, że nie potrafimy się uczyć wykorzystując doświadczenia innych. Odsyłam do tragicznego wypadku na podobnym rodzaju pikniku w Niemczech kilka lat temu. Z wyrazami szacunku Ewa Data-Bukowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 188.33.57.* 28.06.09, 20:15 Ona powiedziała to w innym kontekście. Nie po to, żeby podkreślić, że jej rodzina tam była i dobrze, że spotkało to kogos innego a nie ją tylko po to, że dotknęło ją to osobiscie, zdała sobie sprawę, że mogli ucierpieć (i ucierpieli) zwykli ludzie, ważni dla kogoś, tak jak dla niej rodzina. Dodała, że na szczęście nie spadł na teren pikniku, gdzie znajdowało się zdecydowanie więcej osób. I myślę, że to chciała przekazać. A że latają nad głowami? Robią to od lat. Nad moją głową też, bo mieszkam na Oświecenia. Taka jest formuła pikniku. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 21:01 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Kim są Ci, nad których > głowami, bez ich zgody urządza się ten rodzaj imprez? Cóż, można się zapytać, kim są ci, którzy dopuszczają zepsute samochody do ruchu, bez zgody tych, którzy poruszają się po drogach? Odpowiedz Link Zgłoś
stalowy_szczur1 Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 21:06 Gość portalu: Ewa napisał(a): >Kim są Ci, nad których > głowami, bez ich zgody urządza się ten rodzaj imprez? Szkoda, że > nie potrafimy się uczyć wykorzystując doświadczenia innych. Odsyłam > do tragicznego wypadku na podobnym rodzaju pikniku w Niemczech kilka > lat temu. > Z wyrazami szacunku > Ewa Data-Bukowska ...Ewciu.... no głupia jesteś i tyle... jaki piknik w Niemczech? jaki wypadek? wszystko ci się w główce pomieszało...A samochodów na Bora Komorwskiegi się nie boisz? Wiesz co d Kombinatu wiozą? NO i stacja benzynowa jest... może wybuchnąć... a jak samolot trafi w stację, a jak taki wieeeeeeeeeelki, latający na Balice. Czyli zamknijmy Balice i Bora Komorowskiego, i będzie OK....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocketman Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.kolornet.pl 28.06.09, 21:59 Może chodzi o Ramstein Air Show. Ale myślę, że tu nie ma co porównywać. Popieram przedmówcę. Odpowiedz Link Zgłoś
stalowy_szczur1 Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 22:05 ...zakładałem że biedna Ewcia o tym chciała powiedzieć.... Porównywanie tych dwóch imprez (dorzućmy jeszcze Ukrainę, gdzie była podobna sprawa) świadczy o całkowitym ignoranctwie. żeby było jasno- mam dwie córki, chodzę na Piknik od początku, mieszkam na Boh. Wrześnie, dokładnie pod linią podejścia na Balice. Więc mam o czym gdybać. I bardziej wk...wia mni, że po wypadku Beemki nie widać cienia policji na Bora Komorowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bik Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 195.150.167.* 29.06.09, 01:09 pytasz kim sa ci ludzie ktorym nad ktorych glowami, bez ich zgody urzadza sie ten rodzaj imprez? sa to ludzie ktorzy maja przyslowiowa "dziure w dupie" jak ty, sa starymi stetryczalymi dziadami ktorzy chiceli by wszystko chodzilo jak w zegarku i bylo tiptop, jeden stukot i dzwonią po straż miejską. sam jestem wolontariuszem - szanuje ta impreze - uwazam ze bardzo jest ona potrzebna dla rozwoju wiedzy historycznej mlodych ludzi. co do komentarza pani dziennikarz z tvn, tak - z tym poniekad sie zgadzam, wypowiedz jej byla zalosna. Do samego "newsa", osoba ktora to pisala nie ma pojecia co i o czym napisala. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry szkoda, że 28.06.09, 20:38 szkoda, że nie stało się to nieco wcześniej. Wtedy miałby szansę wylądować na drugiej części pasa startowego przy osiedlu Dywizjonu 303 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: szkoda, że IP: 95.155.125.* 28.06.09, 22:30 Nie miałby. Ten samolot przeleciał mi nad głową na 10 sekund przed tym jak się rozbił (wracaliśmy na przystanek na dywizjonu). Leciała z nim jeszcze jedna awionetka, która poleciała prosto (nad pas i Dywizjonu), jednak drugi samolot zawrocił i chwilę póżniej się rozbił - pilot EWIDENTNIE zatoczył łuk celowo. Być może przesadzam ale wydaje mi się że pilot wiedział że maszyna dalej nie pociągnie i celowo nie leciał dalej między bloki tylko próbował wylądować na najbliższym terenie zielonym w okolicy. To tylko moje domniemania ale tak to wyglądało... wielki szacunek dla tego pana :< Odpowiedz Link Zgłoś
gregry wiem jak było i czemu się rozbił 29.06.09, 00:15 Tak jak piszesz pilot zorientował się, że coś jest nie tak, miał sekundy na decyzję więc podjął się zawrócenia na pas, w kolejnej sekundzie zorientował się, że nie da rady i kierował się na tereny zielone otaczające pas lub przynajmniej może myślał o posadzeniu go na ulicy Dobrego Pasterza równległej do Bora ale mniej obciążonej ruchem. Wtem musiał zobaczyć (lub przypomnieć sobie), że tam, pomiędzy osiedlem Oświecenia i Tysiąclecia jest linia wysokiego napięcia (o której na pewno wcześniej wiedział, ale to są sekundy i sytuacja awaryjna więc może wylecieć z głowy) - więc nie miał wyjścia i musiał posadzić samolot na drzewach (a z takich wypadków / posdzeń na drzewach czasami udaje się wyjść cało). Aczkolwiek był ostatnio przypadek że gość zawiesił się samolotem na linii wysokiego napięcia i też nic mu się nie stało. wersja całkiem prawdopodobna Odpowiedz Link Zgłoś
gregry druga prawdopodobna wersja... 29.06.09, 01:05 druga prawdopodobna wersja jest podobna do pierwszej. Tak jak widać na poniższym filmie: www.tvn24.pl/-1,1607262,0,1,pilot-chcial-jeszcze-zrobic-kolko-i-zobaczyl-drzewo,wiadomosc.html pilot ledwo wyrobił się przed linią wysokiego napięcia znajdującą się na końcu pasa. Wykonał nagły zwrot, co zaowocowało niskim pułapem lotu. Później ten pułap się utrzymywał, a pilot wykonując łuk leciał prosto na położoną dalej dalszą część linii wysokiego napięcia znajdującą się pomiędzy Oświecenia i Parkiem Tysiąclecia i biegnącą w górę wzniesienia. Aby w nią nie uderzyć uderzył w drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: druga prawdopodobna wersja... IP: *.chello.pl 29.06.09, 10:36 Prawdopodobna? Oszczędź sobie dywagacji co widać na filmach, a co próbował zrobić pilot, do czasu wyjaśnienia tego tragicznego wypadku przez specjalistów PKBWL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz Re: druga prawdopodobna wersja... IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 29.06.09, 11:14 wiesz co chyba nie znasz terenu tam obok lotniska. to ze omal nie zahaczyl przy starcie to norma bo tak tam jest, kazdy pilot tam musial na to uwazac. to ze niski pulap sie utrzymywal to wlasnie byl problem. a gorna czesc linii mogl spokojnie ominac, nawet gdyby spadal to tam jest taka laka przed ulica na ktorej mogl probowac opasc. nie wiadomo dlaczego pociagnal dalej nad park. Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: druga prawdopodobna wersja... 29.06.09, 11:20 > wiesz co chyba nie znasz terenu tam obok lotniska. > to ze omal nie zahaczyl przy starcie to norma bo tak tam jest, kazdy pilot tam > musial na to uwazac. Niestety znam bardzo dobrze. Opadanie trochę trwa - samolot to nie kamień, gdyby chciał opadać zaraz za linią to spadłby na ulicę albo pierwsze bloki dywizjonu 303. Jak tam budowano lotnisko to jeszcze nie było tam linii!!! Po co piloci musieli podejmować ryzykowne starty w jej pobliżu skoro można było zabawę przenieść w inne miejsce? Czy ktoś w sposób rozumny może podac choc jeden ROZSĄDNY argument za tym, żeby piknik lotniczy odbywał się w tym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz Re: druga prawdopodobna wersja... IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 29.06.09, 15:06 >(...)gdyby chciał opadać zaraz za linią to spadłby na ulicę alez nie o to mi chodzi ! po starcie skrecil w lewo - zapewne celowo, i wtedy zaczely sie klopoty. i WTEDY mial jeszcze kilka szans uratowania, na czele z ladowaniem na trawie obok Bora-KOmorowskiego. Dlaczego polecial w drzewa tego nie wiemy. >(...)choc jeden ROZSĄDNY argument (...) Argument taki,ze to jest miejsce tradycyjne; a poniewaz jest ryzywkowne to biora udzial tylko specyficzne samoloty. Jesli pilot widzi problem to nie powinien startowac. Przy okazji zwroc uwage, ze same akrobacje (niebezpieczne) nie sa ani razu wykonywane nad blokami, tylko nad terenem zielonym. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry ten teren zielony... 29.06.09, 20:54 > Przy okazji zwroc uwage, ze same akrobacje (niebezpieczne) nie sa ani razu > wykonywane nad blokami, tylko nad terenem zielonym. ten teren zielony w założeniach planu zagospodarowania Czyżyn ma być zabudowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: druga prawdopodobna wersja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 15:42 zginal pilot i jeszcze jedna osoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: wiem jak było i czemu się rozbił IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 09:17 Możliwe, że pilot przeżyłby , a obrażenia pozostałych nie były tak ciężkie, gdyby samolot nie zapalił się. Ale i tak chwała temu gościowi, za uratowanie życia przynajmniej 2 osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żbik Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 81.21.200.* 28.06.09, 20:54 Jakoś nikt nie protestuje nad latającymi każdego dnia nad Krakowem Boeingami i Airbusami, każdy z około 100-150 osobami na pokładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Takie rzeczy tylko w Krakowie IP: *.ghnet.pl 28.06.09, 20:55 sprawdźcie na zdjęciu i opisie lotniska jak postawiono linię wysokiego napięcia??? Między innymi ta rzecz spowodowała że pilot musiał wykonywać niesamowite akrobacje i gdzieś "bezpiecznie wylądować". To są słowa eksperta z Przeglądu Lotniczego (wywiad w kanale 3 TVP). Pytam się: KTO ZEZWOLIł NA POSTAWIENIE TEJ LINII, CZYJ PODPIS WIDNIEJE NA TYM DOKUMENCIE? JAK ZWYKLE CHAOS ARCHITEKTONICZNY!!! Oczywiście nie twierdzę że ta osoba jest winna, ale wokół lotniska należy minimalizować ryzyka (do zera nigdy się nie zejdzie) a nie tworzyć kolejne przeszkody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Takie rzeczy tylko w Krakowie - dorzucam link IP: *.ghnet.pl 28.06.09, 20:56 sprawdźcie na zdjęciu i opisie lotniska jak postawiono linię wysokiego napięcia??? www.pikniklotniczy.krakow.pl/lotnisko.php Między innymi ta rzecz spowodowała że pilot musiał wykonywać niesamowite akrobacje i gdzieś "bezpiecznie wylądować". To są słowa eksperta z Przeglądu Lotniczego (wywiad w kanale 3 TVP). Pytam się: KTO ZEZWOLIł NA POSTAWIENIE TEJ LINII, CZYJ PODPIS WIDNIEJE NA TYM DOKUMENCIE? JAK ZWYKLE CHAOS ARCHITEKTONICZNY!!! Oczywiście nie twierdzę że ta osoba jest winna, ale wokół lotniska należy minimalizować ryzyka (do zera nigdy się nie zejdzie) a nie tworzyć kolejne przeszkody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Takie rzeczy tylko w Krakowie - dorzucam link IP: *.chello.pl 28.06.09, 21:08 Linię postawiono, gdy lotnisko już od dawna było nieczynne. Tak więc pytanie raczej brzmi: kto dopuścił niewielki teren prawie w centrum miasta do ruchu lotniczego? Odpowiedz Link Zgłoś
gregry ja mam lepsze pytanie, kto dopuścił budowę... 28.06.09, 21:31 Ja mam lepsze pytanie, kto, wiedząc od lat o istnieniu Małopolskiego Pikniku Lotniczego, dopuścił budowę w okolicy kompleksu wysokich budynków o nazwie Quatro Business Park, wiedząć, że znajdą się na osi pasa startowego w strefie promieni podchodzenia do lądowania lub podchodzenia do pokazów akrobacji bezpośrednio nisko nad pasem. oto mapa google ze zdjęciem satelitarnym na którym zaznaczyłem oś pasa przedłużoną w kierunku Quattro Business Park, oraz miejsce katastrofy jak również miejsce budowy Quattro Business Park: Zdjęcie satelitarne z zaznaczonymi obiektami w tym roku walnął w Park w przyszłym walnie w QBP jak w WTC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: ja mam lepsze pytanie, kto dopuścił budowę... IP: *.ists.pl 28.06.09, 21:41 piknik lotniczy nie ma wplywu na budowe lub nie. dawne lotnisko rakowice czyzyny dzisiaj TO NIE JEST LOTNISKO , na czesci zajmowanej przez muzeum jest park, reszta jest zabudowana. nie ma zadnego lotniska wiec o podchodzeniu do ladowania nie mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry a podczas pokazu nie podchodzi się do lądowania? 28.06.09, 21:51 a podczas pokazów nie pochodzi się do lądowania? Piloci podchodzą też do ryzykownego niskiego lotu nad pasem właśnie od strony QBP. Czy nie widać tu sprzeczności interesów i braku panowania nad tym co dzieje się w planistyce miasta? Skoro chcemy mieć pokazy nie budujemy na ich linii wieżowców. Dla mnie to jasne? poza tym odsyłam do artykułu, gdzie napisane jest, że zastanawiają się nad lądowaniem tutaj regularnie biznesowych Jetów: Samoloty startują i lądują w centrum miasta cytaty: "Aby polecieć na Czyżyny, wystarczy z 24-godzinnym wyprzedzeniem zgłosić lot w muzeum." "Chcą wydłużać go o ok. 15o metrów, co pozwoli lądować większym maszynom, nawet odrzutowym jetom." "poprowadzenie linii energetycznej rozciągniętej nad częścią pasa pod ziemią. " "Liczba lotów nie przekroczy jednak kilku w tygodniu" Odpowiedz Link Zgłoś
gregry dodam jeszcze (Londyn lotnisko City) 28.06.09, 21:59 ciekawostką jest lotnisko w Londynie tzw. City. nasze też mogło pełnić taką rolę - i może. Niepotrzebnie go zamykali, a teraz niepotrzebnie można to spieprzyć (zabudowując okolicę tam gdzie nie trzeba) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad lotniska Re: dodam jeszcze (Londyn lotnisko City) IP: *.ists.pl 29.06.09, 05:50 Bardzo słusznie. Problem w tym, że "znajomi królika" developerzy chcą zrobić złoty interes i pobudować w tym miejscu nikomu niepotrzebne blokowiska. Rozwiązanie jest proste jak cep. trzeba znacznie zwiększyć użyteczność lotniska, poszerzyć i wydłużyć pasy startowe i zlikwidować parking. Wybudowane na terenie lotniska bloki przenieść po prostu w inne miejsce - taka technologia jest znana. Ewentualnie niech gmina która ukradłą teren zafunduje ludziom mieszkania w innej lokalizacji. Co to jest za problem, pobudowano tyle mieszkań, które teraz świecą pustkami. Lotnisko powinno dosównie tętnić życiem!! pilotaz jest jedną z tych rzeczy, do których Polacy, tak jak do matematyki, mają naturalny wrodzony talent. A talent należy rozwijać a nie marnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: dodam jeszcze (Londyn lotnisko City) IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 09:20 Dobrze wiesz, że u nas te twoje propozycje to brzmią jak sf lub bajka z baśni tysiąca i jednej nocy. Kompletnie nie realne u nas. No, ale pomarzyć zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: a podczas pokazu nie podchodzi się do lądowan IP: *.ists.pl 28.06.09, 22:01 to sa marzenia ludzi z muzeum. spojrz na zdjecie satelitarne ktore wkeiles. muzeum jest wlascicielem mniej wiecej 1/3 dlugosci resztek pasa, reszta bedzie zabudowana przez strefe ekonomiczna. jakie loty :) Odpowiedz Link Zgłoś
gregry to popatrz na zdjęcie satelitarne Londynu (daję li 28.06.09, 22:11 lotnisko w londynie w samym centrum: link lotnisko w Krakowie w samym centrum: link (w tej samej skali) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: to popatrz na zdjęcie satelitarne Londynu (da IP: *.ists.pl 28.06.09, 22:23 tlumacze tylko, ze tam formalnie nie ma ( i nie planuje sie )zadnego lotniska. jest plan miejscowy obowiazujacy wg ktorego tam gdzie muzeum jest park konkretnie lotniczy park kulturowy, obok jest strefa ekonomiczna z wlasnym planem zabudowy i tereny politechniki, rowniez niebawem beda zabudowane. na terenie parku kulturowego bedzie zapewne mozliwosc organizowania imprez typu piknik lotniczy, ale raczej nie w takiej formie. wydaje sie to malo realne. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry tam się nie planuje lotniska bo... 28.06.09, 22:34 tam się nie planuje lotniska, bo tam lotnisko jest. Dopuszczone do ruchu lotniczego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: tam się nie planuje lotniska bo... IP: 89.174.237.* 29.06.09, 10:18 btw, tam jest lotnisko jak ludzie zauwazyli. Generalnie, na osi lotniska nie sa udowane i nie byly budowane wiezowce. Zobcznie tez na nowo wybudowane bloki przed dawnym geantem. to sa niskie bloki, bo nadal jest tam lotnisko w planie zagosp. i to jest brane pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: tam się nie planuje lotniska bo... 29.06.09, 11:01 > btw, tam jest lotnisko jak ludzie zauwazyli. Generalnie, na osi lotniska nie sa > udowane i nie byly budowane wiezowce. Tam BYŁO lotnisko. Kiedyś. Teraz jest osiedle wysokich (pięć akademików 10 piętrowych, osiedle dywizjonu 303, ruchliwe skrzyżowanie) i niskich bloków oraz dwie linie wysokiego napięcia w odległości jakichś stu - dwustu metrów od końca pasa startowego!!!!!!! Ludzie weźcie trochę rozumu nabieżcie - nikt wam pikników nie zabrania, czy jeśli będą zorganizowane rozsądnie i bezpiecznie to już nie będzie wam tak zabawnie jak dotąd? Poza tym ja ani wielu moich sąsiadów w pikniku NIE CHCIAŁO uczestniczyć - czy mamy do tego prawo, bez względu na to jak strasznymi oszołomami z zapadłej wiochy niepiszącymi ortograficznie i z dziurą w d... (której pewnie szlachetni bywalcy pikniku nie posiadają) jesteśmy? A jednak ponosiło ryzyko związanego z jego zorganizowaniem w miejscu do tego nieodpowiednim!(życia, zdrowia, mienia - w tym parku bawiło się w tym czasie 12 letnie dziecko mojej sąsiadki - czy ktoś z was potrafi sobie wyobrazić myśli tej kobiety chwilę po wypadku kiedy jeszcze nie wiadomo bylo co się dokłądnie stało ale już było wiadomo że samolot pali się w parku?????????) Czy naprawdę podstawowe rzeczy tak trudno wam zrozumieć? Są miejsca do mieszkania i są miejsca do pikników lotniczych. Poczytajcie komentarze - pilot SZUKAŁ MIEJSCA do AWARYJNEGO LĄDOWANIA!!!! Tam tego miejsca nie było bo teren jeży się od budynków, ulic, placów zabaw i linii elektrycznych. Trzeba być naprawde głupim żeby tego nie zrozumieć!!!!!!!!!!!!! Argument z tłumów ludzi nie jest żadnym argumentem. Argument że to szósty piknik nie jest żadnym argumentem. To się mogło stać na pikniku, na którym nie byłoby nikogo oprócz organizatorów, na pikniku pierwszym, szóstym lub osiemnastym. Liczy się to że to się stalo. Że 46 letni czlowiek nie żyje. DOTARŁO???????? Że płacze po nim jakaś rodzina. Że dwie osoby leżą w szpitalu w CIĘŻKIM stanie i już NIGDY normalnego życia po tym mieć nie będą!!!! Czy ktoś z was w ogóle wie co to znaczy poparzenie 80 procent ciała?? ?? To znaczy że jeśli ktoś taki przeżyje to to jest wrak człowieka do końca życia zdany na opiekę lekarską renty i pomoc innych osób - a pewnie z waszych liberalnych poglądów wynika, że składek ubezpieczeniowych tez płacic nie chcecie, bo po co, wy nie potrzebujecie. Argument że wypadki się zdarzają nie jest żadnym argumentem! Jakby tak miało być - to najlepiej zlikwidować znaki drogowe, czerwone światła - przeciez nawet na pasach co i raz ktos jest przejechany! "co komu przeznaczone to na drodze rozkraczone" - tak???? To jest ta wasza nowozesna mentalność mieszkańców metropolii? Bo nie chce się wam na umiłowany piknik pojechać za miasto? To chyba jakis malo umiłowany ten piknik. Może nie można było zapobiec tej katastrofie a może można? Może według was nie warto było jej zapobiegać???????? I zrobić wszystkiego żeby piloci mieli komfort startów i lądowań na pikniku a okoliczni mieszkańcy nie musieli się zastanawiać czy któryś Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: to popatrz na zdjęcie satelitarne Londynu (da 28.06.09, 22:35 To nie jest Londyn, bo nie ma chmur. Może Lądek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Takie rzeczy tylko w Krakowie - dorzucam link IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 21:52 Przecież 720 m deklarowanego "pasa startowego" Czyżyn dla takiego samolotu i z tym obciążeniem do przeszkód lotniczych to troche mało.... Kto dopuszczał to "miejsce startów i lądowań " do użytkowania , i kto tam był kierownikiem lotów ? Może dla B747 trzeba było dac tu zgode na lądowanie i start ? Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Szacunek dla ŚP Pilota! 28.06.09, 21:02 Szacunek dla pilota! Wszystko wskazuje na to, że widząc co się dzieje, starał się ratować swoich pasażerów i ludzi na ziemi, kierując samolot w park (a nie w bloki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Szacunek dla ŚP Pilota! IP: 95.155.125.* 28.06.09, 22:38 podpisuję się pod tym rękami i nogami. wszyscy narzekacie że złe miejsce, głośno, niebezpiecznie... wypadki się zdarzają. Gdyby nie ten facet mogłoby zginąć dużo więcej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: Szacunek dla ŚP Pilota! 29.06.09, 09:40 Gdyby ten piknik był z głowa zorganizowany ten facet by żył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: Szacunek dla ŚP Pilota! IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 10:05 ojejku, jejku! następny znawca i mądrala. To proszę nam tu wykład zrobić co było nie tak i co powinno być zmienione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artus Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.ip.netia.com.pl 28.06.09, 21:06 Ludzie, czy Wy na prawdę nie widzicie różnicy w wypadku, który miał miejsce w czasie lub po pokazach, a "normalnych" wypadkach lotniczych??!! W czasie pokazów wykonuje się ryzykowne akrobacje, których normalny samolot nie wykonuje. Ryzykowne, oznacza, że są obarczone dużym ryzykiem niepowodzenia, czyli wypadku. Jeżeli się je robi nad zaludnioną częścią miasta, to znaczy że się jest idiotą, bo naraża się niepotrzebnie ludzi na ryzyko. Można je robić za miastem. Porównywanie ryzyka pokazów do ryzyka jazdy MPK jest idiotyzmem, bo z MPK lub samochodu się korzysta w sposób maksymalnie bezpieczny. Pokazy można porównać do jazdy na motorze z prędkością 250 km/h. I to jest w porządku, jeżeli się to robi na torze lub pustej drodze. Tylko dlaczego narażać na ryzyko tysiące ludzi?? Dla rozrywki i paru złotych? To jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the bil Ty nie widzisz różnicy IP: *.ver.abpl.pl 28.06.09, 21:35 gość wracał do domu, czyli już nie wykonywał ryzykownych akrobacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artus [...] IP: *.ip.netia.com.pl 28.06.09, 21:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 21:43 > ku. Jeżeli się je robi nad zaludnioną częścią miasta, to znaczy że się jest > idiotą, Odpowiedz Link Zgłoś
stalowy_szczur1 Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 22:07 Gość portalu: artus napisał(a): > Ludzie, czy Wy na prawdę nie widzicie różnicy w wypadku, który miał miejsce w c > zasie lub po pokazach, a "normalnych" wypadkach lotniczych??!! W czasie pokazów > wykonuje się ryzykowne akrobacje, których normalny samolot nie wykonuje > . Ryzykowne, oznacza, że są obarczone dużym ryzykiem niepowodzenia, czyli wypad > ku. Jeżeli się je robi nad zaludnioną częścią miasta, to znaczy że się jest > idiotą, bo naraża się niepotrzebnie ludzi na ryzyko. ....bardzo przepraszam....ale jeśli będzie je wykonywał nad publicznością na Pobiedniku... to ja coś złego pójdzie to i tak zginą ludzie. Jedyna możliwość, to skasować Piknik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 217.147.104.* 29.06.09, 14:12 > Ludzie, czy Wy na prawdę nie widzicie różnicy w wypadku, który miał miejsce w c > zasie lub po pokazach, a "normalnych" wypadkach lotniczych??!! W czasie pokazów > wykonuje się ryzykowne akrobacje, których normalny samolot nie wykonuje Tylko że ten wypadek miał miejsce podczas normalnego lotu transportowego (piloci wracali do Warszawy) a nie podczas akrobacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 21:32 ............................ wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy1973 Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 28.06.09, 21:33 jak czytam te żale większości laików broniących pikniku to aż wymiotować mi się chce !! zakładam się ze jeśli by samolot piknikowy spadł na ich blok to to by była, afera szkoda palców na pisanie z dyletantami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the bil mnie też się chce wymiotować IP: *.ver.abpl.pl 28.06.09, 21:36 jak czytam wypociny ludzi którym wszystko przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 95.155.125.* 28.06.09, 22:47 laików w kwestii czego? wypadków lotniczych? jasne, siedźmy w domu i oglądajmy telewizję, będzie najbezpieczniej i nikt nie zepsuje naszej zamkniętej norki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamjeń Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 23:06 A jak samolot rejsowy, których dziesiątki podchodzą do lądowania nad blokami (w tym i moim) i zatłoczoną obwodnicą, spadnie na Kraków, to co ? Zaproponujesz przeniesienie portu lotniczego na pustynie ? Rozpędzony samochód może wjechać w przystanek pełen ludzi i zabić więcej osób niż zginęło przez te sześć ostatnich małopolskich pikników... Codziennie człowiek narażony jest na znacznie więcej zagrożeń niż powoduje ten piknik lotniczy, tylko po prostu przeciętny człowiek nie ma na tyle wyobraźni żeby to pojąć. Natomiast każdy potrafi chwycić się jakiegoś newsa, bić pianę i zgrywać eksperta... Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 29.06.09, 00:17 > Rozpędzony samochód może wjechać w przystanek pełen ludzi i zabić więcej osób > niż zginęło przez te sześć ostatnich małopolskich pikników... do tragedii doszło na razie na jednym pikniku. a co do reszty wypowiedzi to dokładnie: ciekawe ile ludzi zgineło podczas Małopolskiego Pikniku Drogowego albo w sekundzie w której był wypadek samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . jerzy1973 IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.09, 09:53 Tak, tak... znawco ortografi...ikono mądrości wszelakiej,nostradamusie naszych czasów...dyletancie lotnictwa...najlepiej to może od razu na "wszelki wypadek" owiń się w prześcieradło,idź od razu na cmentarz i zajmij sobie miejsce i czekaj na "samolot piknikowy ".A palcami to sobie d....zatkaj ,żeby nie posr... się z radości Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: jerzy1973 29.06.09, 10:01 > Tak, tak... znawco ortografi...ikono mądrości wszelakiej,nostradamusie > naszych czasów...dyletancie lotnictwa...najlepiej to może od razu na > "wszelki wypadek" owiń się w prześcieradło,idź od razu na cmentarz i > zajmij sobie miejsce i czekaj na "samolot piknikowy ".A palcami to > sobie d....zatkaj ,żeby nie posr... się z radości Oto mądrość i nowoczesność zwolenników pikniku. Jak ci ktos nie zorganizuje czasu w niedzielę to idziesz do supermarketu czy po prostu się nudzisz z puszką piwa na brzuchu? Piknik to takie miłe urozmaicenie i nic poza tym nie jesteś w stanie ze sobą zrobić tylko lecieć za tłumem tam gdzie i tłum leci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: jerzy1973 IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 10:15 Człowieczku opamiętaj się! Ktoś ma isć ochotę na tego typu imprezę to idzie, ktoś ma ochote wypocząć w lesie na łączce, łowić ryby, grac w piłkę, to to robi. Jak tobie nie podobają się Takie "spędy" to tam nie idziesz. A nie sądzisz, że ilość osób, jaka od 6 lat przybywa na lotnisko o czymś nie świadczy? Świadczy o tym , że ludziom to się podoba, wielu pasjonatów-amatorów lotnictwa tam przychodzi. Dziadkowie-pasjonaci z wnukami, rodzice z dziećmi. Byłam w zeszłym roku. Przeżycia fantastyczne. Wróciłam zmęczona , ale bardzo zadowolona. I każdemu będę polecać ten "spęd". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: sisigma IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.09, 08:47 Ot mądrość i nowoczesność psa ogrodnika. Doskonale potrafię zorganizować sobie swój czas i to nie tylko w dzień niedzielny.Ot po prostu nic co ludzkie nie jest mi obce i wybacz,ja wychodzę z tego założenia że lepiej zgrzeszyć i mieć co wspominać niż nie zgrzeszyć i całe życie żałować. Żal mi ciebie.Biedna i sfrustrowana.Jesteś typowym psem ogrodnika co to sam nie zje i nikomu nie da.A na piknik byś chętnie poszła tylko niestety nie miałaś z kim.Pewnie jesteś typową podstarzałą agresywną blondynką jeżdżącą seicento Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 28.06.09, 21:54 Kto pozwala ludziom jeździć samochodami po centrum miasta! - co chwile jakieś wypadki Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 29.06.09, 09:49 Właśnie po centrum większości miast samochody nie jeżdzą bo tam spacerują i wypoczywają ludzie. Jest coś takiego jak zdrowy rozsądek który nakazuje normalnemu człowiekowi bezmyślnie nie narażać się na niebezpieczeństwo. Ludzie mieszkający w pobliżu pikniku na takie niebezpieczeństwo byli narażani nie z własnej woli ale przez czyjś głupi kaprys "bo na czyżyny łatwo dojechać". Mieszkam kilka metrów od miejsca katastrofy - która niestety w tym miejscu była do przewidzenia. Drugim argumentem za tą imprezą jest "historyczność" lotniska - świetnie, wywleczmy z muzeów i skansenów krosna i żarna, sidłajmy konie - będzie to taka sama funkcjonalność jak resztek lotniska czyżyny. Gawiedź ględzi na forum a czlowiekowi życia już nic nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: spadaja po starcie IP: 95.155.125.* 28.06.09, 22:43 Jeszcze tylko dodam, że większość akrobacji wykonywana była nad samym terenem pikniku - czyli nad pasem startowym i terenem muzeum lotnictwa. Zero bloków. Osoby które tam wtedy przebywają są tam z własnej woli i na własną odpowiedzialność, żadna różnica czy pokazy takie wykonywane są w mieście czy poza nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akad Re: spadaja po starcie IP: 195.150.161.* 28.06.09, 23:28 Zapomniałaś dodać, ze jeszcze nad osiedlem Akademickim. liczy ono już 5 bloków, a wkrótce będzie więcej. Są jeszcze bloki na Skarżyńskiego. Na pewno wszyscy są zachwyceni 2 dniami ryku i niebezpiecznych akrobacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allexys111 Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: 83.238.76.* 28.06.09, 22:46 To byla naprawde przykra sytuacja. wszyscy byli podnieceni akrobacjami rykiem pieknych maszyn i los chcial:( bardzo mi bylo przykro, trzeba jednak brac pod uwage takie sytuacje, samolot to maszyna czasem nie da sie jej okielznac, jednak bylo to smutne. Bylo mi bardzo przykro ze akurat bylam po raz pierwszy i zaistaniala taka sytuacja. kondolencje skladam poszkodowanej rodzinie pilota. Piekny rodzinny piknik zamienil sie w smutne spogladanie w czarny dym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.ists.pl 29.06.09, 01:50 Tak sobie poczytałem i: 1. Czyżyny to nie jest centrum miasta - jest to zadupie będące strefą buforową między Krakowem a zachodnimi rubieżami nowohudzkich blokowisk. 2. Miejsce na które spadł samolot to mini park będący na co dzień wypełnionym podgatunkami sączącymi jabole 3. Sączący jabole to mieszkańcy okolicznych blokowisk 4. Jeżeli komuś się nie podoba że: a. piknik lotniczy jest organizowany w tedy gdy wystawiane są jakieś sierściuchy na wystawie psów b. piknik lotniczy jest ogranizowany na lotnisku ( bo ten kawałek betonu to formalnie lotnisko ! ) c. piknik lotniczy w ogóle jest to niech spada 5. Wypadki były, są i będą - taka kolej rzeczy. Nie ważne czy samolot nawalił, pilot się nawalił (w co wątpię) czy się po prostu nie udało bo było za rzadkie powietrze a samolot za ciężki - po prostu się zdarzyło. Przykro mi jak diabli z powodu pilota i jego rodziny ale WYPADEK nie morze być argumentem za zaniechaniem organizowania pikników lotniczych w Krakowie. A to dla tego że jest to jedno z nie wielu wydarzeń, które przyciąga wszystkich bez względu na wiek i upodobania. To nie jest Kravitz, któremu z naszych podatków zapłacono strasznie dużo baniek, nie jest to też kolejna pielgrzymka albo spotkanie rodziny radia m. Po prostu jest to wydarzenie przez duże W a jedyna słabość miasta jaka w związku z tą imprezą jest odczuwalna to niska promocja w międzynarodowych mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 29.06.09, 02:47 Ej! Ja wystawiałem sierściucha na wystawie (nie w tym roku), a zawsze jestem na pikniku. Tym razem cały weekend tu spędziłem. Więc nie mieszaj jednego z drugim. Chociaż można rozsunąć te imprezy o tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwika63 Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 09:23 Trochę ostro i dosadnie, ale.... racja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: referee Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie IP: *.chello.pl 29.06.09, 11:02 Lepiej nie dało się tego wyłożyć. Dodam tylko ad. 2+3, bo zdarza mi się przechodzić przez ten park: owe podgatunki oprócz jaboli są przechłonięte wszelkimi pierwiastkami z dieslowskich spalin koncentrujących się w tej kotlince. Są tacy, co wierzą, że te kilka rachitycznych drzewek odgradzająych ją od permanentnie zakopconej i zakorkowanej Bora-Komorowskiego jest wystarczające. Oczywiście szanujemy ich. Zresztą użyjmy logiki - słoneczne niedzielne popołudnie, rzekomo "masowo odwiedzany" park i... poszkodowani tylko w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 29.06.09, 12:56 > i oprócz jaboli są przechłonięte wszelkimi pierwiastkami z dieslowskich spalin > koncentrujących się w tej kotlince. Są tacy, co wierzą, że te kilka rachityczny > ch drzewek odgradzająych ją od permanentnie zakopconej i zakorkowanej Bora-Komo > rowskiego jest wystarczające. Oczywiście szanujemy ich. To może Ty nie przechodzisz przez ten park tylko Plantami na przykład? Tam zawsze łapią kogoś na sączeniu. A co do zanieczyszczeń w Parku no to sorry, ale park znajduje się na miestrzejowickich wzniesieniach doskonale wentylowanych. W porównaniu z terenami położonymi w dolinie, gdzie spływają wszystkie zanieczyszczenia motoryzacyjne, z ogrzewania itd. (Planty, Stare Miasto itd) ten park to górska oaza Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Wypadek samolotu podczas pikniku w Krakowie 29.06.09, 12:53 > Tak sobie poczytałem i: > 1. Czyżyny to nie jest centrum miasta - jest to zadupie > 2. Miejsce na które spadł samolot to mini park będący na co dzień wypełnionym p > odgatunkami sączącymi jabole > 3. Sączący jabole to mieszkańcy okolicznych blokowisk widzę, że kolega jest wielkim znawcą Krakowa i bywa w tym parku na codzień. zrobiłem nawet trochęzdjęć tych ludzi sączących jabole: (szkoda, że założyli czapki niewidki) nowej.hucie.w.interia.pl/tysiaclecia-1.html Poza tym Czyżyny w istocie znajdują się w centralnej części miasta (topograficznie) więc nie wiem o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Wypadek samolotu. To były pechowe pokazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 09:58 "Samolot spał poza terenem pokazów" - HALLO MY TO CZYTAMY! Spał? WTF? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Wypadek samolotu. To były pechowe pokazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 14:42 Do wypadku wcale nie doszło po zakończeniu pikniku. Pokazy jeszcze trwały a na lotnisku i w parku były tłumu ludzi. Część samolotów, tak jak ten który się rozbił, wracała już do domu. To straszny wypadek ale to nie pierwsze pokazy w na tym lotnisku więc nie obwiniajcie pasa startowego czy lokalizacji. Codziennie nad centrum Krakowa przelatują samoloty rejsowe w drodze na lotnisko i równie dobrze im można by zakazać przelotu nad terenem zabudowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Dlaczego ten tytuł taki kłamliwy? 29.06.09, 20:38 Dlaczego ten tytuł taki kłamliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska Przestańcie żerować na temacie IP: *.236.spine.pl 29.06.09, 20:47 Przestańcie żerować na temacie. Coraz więcej jest informacji, że samolot był PRZECIĄŻONY. 4 osoby, duży bagaż i paliwo (zapewne pełen bak). Zresztą nawet nie będąc znawcą, gdy popatrzy się na film z lotu tego samolotu, to ewidentnie widać PRZECIĄŻENIE. Czyli: lekkomyslność zapewne pilota, który zgodził się , aby tak dociążony samolot wystartował. Ktoś zawinił, ale z pewnością nie byli to organizatorzy Pikniku. Winni są pilot i pasażerowie samolotu. Pewnie nie chciało się wracać któremuś do Warszawy pociągiem. A wystarczyło do samolotu wziąć tylko 1 pasażera i bagaż (a bylo go podobno zbyt duzo), pozostali mogli wrócić pociągiem. I wszystko skończyłoby się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . . . Re: Przestańcie żerować na temacie IP: 217.153.235.* 30.06.09, 13:16 Czy komukolwiek z wszechwiedzących "ekspertów" na tym forum przyszło kiedykolwiek do głowy, że na ich niewybredne komentarze i opinie na temat osób, które ucierpiały w tym wypadku najbardziej, mogą natrafić członkowie rodziny?? Owszem, ludzie popełniają błędy, czasami niewybaczalne i nie jestem zwolenniczką idealizowania osób, które odeszły, ale jeżeli ktoś poniósł śmierć w wyniku nieprzemyślanego działania to poniósł konsekwencje, których w żaden sposób nie da się wyrazić. Ich bliscy, do końca życia będą o tym pamiętać i nikt nie musi im o tym przypominać. Po prostu proszę. . . uszanujcie pamięć osoby, która dla Was jest zwykłą statystyką a dla kogoś innego całym światem. . . A z osądem kto lub co było przyczyną wypadku wstrzymajcie się do wydania oficjalnego raportu komisji, który ukaże się najwcześniej za miesiąc, wtedy dopiero grupa prawdziwych ekspertów, na podstawie dowodów, analiz i testów wyda konstruktywną, popartą odpowiednimi argumentami opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też SPAŁ Wypadek samolotu. To były pechowe pokazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 00:58 Cessna też SPAŁA dlatego spadła... IDIOCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były Pilot Wypadek samolotu. To były pechowe pokazy IP: 212.244.242.* 30.06.09, 11:34 Ja bym przerwał start. Było zbyt ciepło (śmieszne - co? . Ajednak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: Wypadek samolotu. To były pechowe pokazy IP: 151.193.120.* 30.06.09, 11:55 > Ja bym przerwał start. Było zbyt ciepło (śmieszne - co? . Ajednak) Ja wiem, czy smieszne? Jak opowiadalem o zdarzeniu znajomemu lotniarzowi, na wzmianke o pogodzie pierwsze, co powiedzial, to "pewnie dostal duszenie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Wypadek samolotu. To były pechowe pokazy IP: *.bosbank.pl 30.06.09, 14:06 Szkoda , fajna impreza była Odpowiedz Link Zgłoś