Dodaj do ulubionych

Wyświetlacz w DJ681

IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 30.12.03, 09:27
Dobra, panowie, ja wymiękam. Z boku, z tyłu i wewnątrz jest standardowa
diodówka R&G. Ale to coś z przodu autentycznie wygląda jak czcionka pixela...
co to jest, do cholery? A jeśli pixel, to jak go podpieli do sterownika R&G?
Jakim cudem tablica zazwyczaj programowana graficznie interpretuje format li-
tylko tekstowy?

:-|

Pozdrawiam!
LOKI
Obserwuj wątek
    • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 30.12.03, 10:12
      fakt.slupsk.net/main.php?kolekcja=Nowe%20autobusy.
      To są NA PEWNO R&G

A zatem nasz, mimo podobieństwa czcionki jest siakimś nowym patentem panów
      Rączki i Gąsiora... nie uśmiecha mi się to, że będę się musiał nauczyć
      rozpoznawać jeszcze jedną czcionkę :-P w dodatku tak zbliżoną do
      pixelowskiej... :-/

Idę jeszcze oblukać oficjalną stronę R&G.

Pzdr.
      LOKI
      • kuba203 Re: Wyświetlacz w DJ681 31.12.03, 15:01
        DJ680 ma dokładnie tak samo :)
      • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 02.01.04, 01:07
        R&G coś namotało z tą czcionką... dranie jedne :-P

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: Voith Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.01.04, 01:08
          Loki, jaki wyświetlacz jest a ALBie 085 ?
          • Gość: Voith Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.01.04, 00:17
            Loki czyżbyś przeoczył moje queszczyn?
            • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 03.01.04, 01:15
              PIXEL ov course ;-)

Pzdr.
              LOKI
              • voith221047 Re: Wyświetlacz w DJ681 03.01.04, 01:16
                ze pixel to ja wiem Cieciu, ja sie pytam skąd to się wzięło?
                • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 03.01.04, 01:21
                  Z DD406, a co?

Pzdr.
                  LOKI
                  • pavlack Re: Wyświetlacz w DJ681 03.01.04, 09:16
                    Eeeeee? Akurat wyświetlacz w tej ALBie to chyba od żadnego M181MB nie
                    pochodzi :) Przynajmniej tak ja słyszałem :)
                    • voith221047 Re: Wyświetlacz w DJ681 03.01.04, 22:27
                      po1. a co ma DD406?
                      po2. to NAPEWNO nie jest z DD406
                      • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 04.01.04, 02:04
                        1. DD406 ma w tej chwili nowiutkie R&G (jedyny autobus posiadający z boku
                        wyświetlacz z indywidualnym podświetleniem każdego piksela na zielono).
                        2. DD406 dawniej był jedynym autobusem posiadającym komplet pixel duży z
                        przodu, jednolinijkowy z boku i numer z tyłu. Teraz jedynym takim autobusem
                        jest wspomniana scania. Kolor podświetlenia wyświetlaczy również się zgadza.
                        3. Jeśli nie stamtąd, to skąd? I co się stało z tamtymi wyświetlaczami?

Pzdr.
                        LOKI

PS. A co się stało z wyświetlaczami, które były w DJ680 i DJ681? :-/
                    • Gość: mouset Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 04.01.04, 16:26
                      Coś o AGH słyszałem a propos wyświetlacza w ALB
        • Gość: gicek Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 01:53
          A kolor pozostał żółty ????
        • wpk Re: Wyświetlacz w DJ681 04.01.04, 15:49
          Gość portalu: Locutus napisał(a):

> R&G coś namotało z tą czcionką... dranie jedne :-P

Nic nie namotało. To jest dokładnie taka sama czcionka jak na dwuwierszowych
          wewnętrznych LEDach.
          • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 05.01.04, 01:37
            Zdecydowanie NIE.

Dzisiaj już nie po raz pierwszy intensywnie się przyglądałem naszemu
            wyświetlaczowi w DJ681 - i za chuja pana nie potrafię go odróżnić od
            zewnętrznych przednich wyświetlaczy diodowych pixela...

szczerze mówiąc gdyby nie to, że kiedyś widziałem na nim "odchudzoną" wersję
            czcionki à la R&G, to dałbym sobie to i owo uciąć, że zamontowali mu pixela z
            przodu...

Pzdr.
            LOKI
            • wpk Re: Wyświetlacz w DJ681 05.01.04, 20:56

> Zdecydowanie NIE.

Zdecydowanie tak. To znaczy mogą być jakieś różnice w kroju pojedynczych
              znaków, ale ogólnie jest to samo. Oczywiście nie dotyczy to liter przy napisie
              dwuwierszowym.

> Dzisiaj już nie po raz pierwszy intensywnie się przyglądałem naszemu
              > wyświetlaczowi w DJ681 - i za chuja pana nie potrafię go odróżnić od
              > zewnętrznych przednich wyświetlaczy diodowych pixela...

Od Pixela to je kolor różni - Pixele są bardziej czerwone ;-)
              • Gość: gicek Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:02
                Kto wie co było przyczyną że ostatnia dostawa DJ posiada żółte zewnętrzne
                wyświetlacze /bardzo widoczne zresztą-dobre/
              • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 06.01.04, 01:01
                Jeżeli są różnice w kroju pojedynczych znaków, to już nie jest tak samo :-P

Poza tym wewnętrzne R&G nie wyświetlają w ogóle małych liter (tylko w
                zastępstwie wielkie, ale niepogrubione). Różnic jest naprawdę sporo...

No i dobija mnie to, że praktycznie nie ma żadnych różnic w kroju czcionki
                między nowym R&G a pixelem... perfidni plagiatorzy! :-P

Ale faktycznie jest róznica w kolorze.

Pzdr.
                LOKI
                • wpk Re: Wyświetlacz w DJ681 06.01.04, 10:26

> Jeżeli są różnice w kroju pojedynczych znaków, to już nie jest tak samo :-P

W Pixelu mogę Ci taką czcionkę zrobić, że w życiu nie poznasz - a będzie ta
                  sama tablica ;-)

> Poza tym wewnętrzne R&G nie wyświetlają w ogóle małych liter (tylko w
                  > zastępstwie wielkie, ale niepogrubione). Różnic jest naprawdę sporo...

To jest rozszerzenie możliwości ;-)

> No i dobija mnie to, że praktycznie nie ma żadnych różnic w kroju czcionki
                  > między nowym R&G a pixelem... perfidni plagiatorzy! :-P

Przesadzasz, różnice są widoczne gołym okiem ;-)
                  • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 07.01.04, 03:56
                    > W Pixelu mogę Ci taką czcionkę zrobić, że w życiu nie poznasz - a będzie ta
                    > sama tablica ;-)

Rozpoznaję czcionki białostockie, rozpoznaję czcionki wrocławskie... pixela
                    poznam na odległość ;-)

> To jest rozszerzenie możliwości ;-)

Owszem.

> Przesadzasz, różnice są widoczne gołym okiem ;-)

Ja naprawdę mam doświadczenie w rozróżnianiu czcionek wyswietlaczy... a tutaj
                    długo byłem przekonany, że jest to tablica czołowa pixela. W napisie
                    dwulinijkowym jedyną różnicą, jaką zauważyłem była litera "ó" w "Krowodrza
                    Górka". W napisie jednolinijkowym "502 PL. CENTRALNY" wyglądało identycznie,
                    jak napisane zwężoną czcionką pixela (a sam numerek od numerku w pixelach
                    prawie się nie różnił)...

Chyba tylko po kolorze będę je w stanie rozróżnić...

A na marginesie - widziałeś Ty w ogóle te nasze wyświetlacze w DJ681 i DJ680 (i
                    sposób w jaki są zaprogramowane)? Bo np. na tych zdjęciach słupskich scanii
                    czcionka jest zupełnie inna (wygląda na to, że różnice między nowym R&G i
                    pixelem są dopiero w wersalikach - no i oczywiście w czcionce zwężanej, a także
                    w sposobie programowania - w końcu R&G nadal jest obsługiwany wyłącznie w
                    trybie tekstowym).

Pzdr.
                    LOKI
                    • wpk Re: Wyświetlacz w DJ681 07.01.04, 23:36

> Rozpoznaję czcionki białostockie, rozpoznaję czcionki wrocławskie... pixela
                      > poznam na odległość ;-)

W Pixelu można _dowolny_ font zrobić (trochę to pracochłonne, ale się da), więc
                      można nawet Mobiteca zasymulować ;-)

> Ja naprawdę mam doświadczenie w rozróżnianiu czcionek wyswietlaczy... a tutaj
                      > długo byłem przekonany, że jest to tablica czołowa pixela. W napisie
                      > dwulinijkowym jedyną różnicą, jaką zauważyłem była litera "ó" w "Krowodrza
                      > Górka". W napisie jednolinijkowym "502 PL. CENTRALNY" wyglądało identycznie,
                      > jak napisane zwężoną czcionką pixela (a sam numerek od numerku w pixelach
                      > prawie się nie różnił)...

Przesadasz :P

> A na marginesie - widziałeś Ty w ogóle te nasze wyświetlacze w DJ681 i DJ680
                      (i
                      > sposób w jaki są zaprogramowane)? Bo np. na tych zdjęciach słupskich scanii
                      > czcionka jest zupełnie inna (wygląda na to, że różnice między nowym R&G i
                      > pixelem są dopiero w wersalikach - no i oczywiście w czcionce zwężanej, a
                      także
                      > w sposobie programowania - w końcu R&G nadal jest obsługiwany wyłącznie w
                      > trybie tekstowym).

Tych Waszych konkretnych egzemplarzy nie widziałem (czemu jeszcze fotek nie
                      ma? :P), ale wiem jak wygląda ten font i dalej się będę upierał, że różnica
                      między arendżi diodowym a Pixelem jest kolosalna ;-)
                      • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 08.01.04, 03:34
                        > Tych Waszych konkretnych egzemplarzy nie widziałem (czemu jeszcze fotek nie
                        > ma? :P), ale wiem jak wygląda ten font i dalej się będę upierał, że różnica
                        > między arendżi diodowym a Pixelem jest kolosalna ;-)

Zaczekaj aż się pojawią jakieś fotki, zwłaszcza z "502 PL. CENTRALNY"... bo np.
                        w drugą stronę (502 BIEŻANÓW NOWY) było wyświetlone już typową "cienką"
                        czcionką Rączki i Gąsiora...

Zresztą przypatrz się gdziekolwiek na napisy wykonane WYŁĄCZNIE wielkimi
                        literami - wyglądają identycznie jak napisy "zwężoną" (ale o standardowych
                        wymiarach w pionie) czcionką pixela! :-)

Pozdrawiam.
                        LOKI
                        • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.01.04, 03:57
                          Na marginesie... Żebyś się nie pomylił: wyświetlacz NIE wygląda tak:
                          ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/duze/01/34098.jpg - czcionka jest zupełnie INNA
                          niż na tym zdjęciu arendżi i praktycznie nieodróżnialna od pixela.

Pzdr.
                          LOKI
                          • wpk Re: Wyświetlacz w DJ681 10.01.04, 12:44

> Na marginesie... Żebyś się nie pomylił: wyświetlacz NIE wygląda tak:
                            > ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/duze/01/34098.jpg - czcionka jest zupełnie INNA
                            > niż na tym zdjęciu arendżi i praktycznie nieodróżnialna od pixela.

Jak jest dłuższy napis to są węższe litery - poszukaj sobie gdzieś na TWB fotki
                            SU10 z Mobilisa z napisem "Przejazd techniczny".
                        • wpk Re: Wyświetlacz w DJ681 10.01.04, 12:42

> Zresztą przypatrz się gdziekolwiek na napisy wykonane WYŁĄCZNIE wielkimi
                          > literami - wyglądają identycznie jak napisy "zwężoną" (ale o standardowych
                          > wymiarach w pionie) czcionką pixela! :-)

Zdecydowana różnica jest :P:P
                          • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ681 IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.01.04, 17:29
                            No już wiem, przecia napisałem nawet stosowne przeprosiny (tytuł posta: "COFAM
                            HONOR DO KIESZENI").

Pzdr.
                            LOKI
    • Gość: gicek Re:A jakby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 18:14
      A jakby w tramwajkach po NG zrobić wyświetlacze samej linii /czerwone/ coś w
      stylu jak mają niektóre GT6 lub 396+397
    • Gość: Locutus COFAM HONOR DO KIESZENI IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.01.04, 21:21
      Chciałem bardzo przeprosić WPK, z którym prowadziłem ostatnio polemikę -
      dzisiaj po dogłębnej analizie piksel po pikselu literki "N" na wyświetlaczu
      autobusu DJ680 stwierdziłem, że faktycznie jest to czcionka podobna do tej
      zastosowanej na tablicach wewnętrznych, a w każdym razie na pewno typowa dla
      arendżi (przez to ichnie "N", które bez dwóch pixeli staje się literką "H" :-P )

Pozdrawiam.
      LOKI
    • Gość: christoph Wyświetlacz w DJ679 IP: *.autocom.pl 20.01.04, 13:46
      Dzisiaj zauważyłem, że nowe wyświetlacze (takie jak w DJ680 i 681) są też w DJ679
      • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ679 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 21.01.04, 05:55
        Powaga?

Czyżby znów wymiana gwarancyjna? :->

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: christoph Re: Wyświetlacz w DJ679 IP: *.autocom.pl 21.01.04, 11:17

> Powaga?

Poważnie. Jak nie wierzysz, to przejedź się 134. ;-)) Tam najłatwiej go spotkać.
          >
          > Czyżby znów wymiana gwarancyjna? :->
          >
          > Pzdr.
          > LOKI

A w DJ680 i DJ681 to była wymiana gwarancyjna?
          • Gość: Locutus Re: Wyświetlacz w DJ679 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 22.01.04, 06:47
            Gość portalu: christoph napisał(a):

> A w DJ680 i DJ681 to była wymiana gwarancyjna?

Owszem :-)
            R&G się psują na umór :-P

Pozdrawiam.
            LOKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka