Gość: optymista wstyd IP: *.as.kn.pl 27.08.09, 00:19 to jest...opuszczając słownictwo nieparlamentarne nie jestem w stanie napisac nic! wk......a mnie to bo jako syn nauczycielskiej rodziny widzę jak oni się starają ile zdrowia tracą, jak się poświęcają i co...?! Mama po trzydziestu latach pracy ma 1000zł emerytury?! ojciec nie dostaje kasy za matury..... pamiętacie scenę z filmu "Dzień Świra"? tą z wypłatą?? Gorzka i smutna prawda..."Nic śmiesznego" KROPKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: wstyd IP: *.chello.pl 27.08.09, 07:44 Temat rzeka pojawiajacy się wielokrotnie. Myślę jednak, że za chwile znowu wypłyną darmowe wakacje, 18 godzin pracy itd. Bądź co bądź skrzywdzonych przez szkołę i nauczycieli nie brakuje. Inna sprawa, że teraz nauczyciel pracuje i dorabia (choć nie wszyccy jednak moga) Może jednak wypadało by pracowac więcej przy tablicy i nie mieć juz czasu na korki etc..? Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: wstyd 27.08.09, 09:52 > Inna sprawa, że teraz nauczyciel pracuje i dorabia (choć nie wszyccy > jednak moga) Może jednak wypadało by pracowac więcej przy tablicy i > nie mieć juz czasu na korki etc..? mam nadzieję, że myśląc o większej ilości pracy przy tablicy tak aby nie mieć czasu już na nic, myślisz też o takiej podwyżce placy aby zarazem nie potrzebować już dodatkowej pracy aby móc żyć na godnym poziomie? bo coś czuję, że podwyżki byś nie dał, ale chętnie byś zablokował możliwość dorobienia, a najlepiej aby zasuwali jak niewolnicy za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: wstyd 28.08.09, 00:47 Już teraz jest problem z obsadą miejsc pracy w szkołach. To niedobrze. Wykształcenie społeczeństwa to jedna z ważniejszych spraqw. Jak narazie nauczyciele zarabiają śmieszną kasę. Pracują przy tablicy 18 godzin, ale dostają za to niewiele ponad 1000zł na rękę. Może rzeczywiście praca nie zajmuje im te 40 godzin, jak normalnym etatowcom, ale niewiele mniej niż 30 na pewno. A kto z Was chciałby się użerać z bachorami za nawet 2000-2000 miesięcznie po 8 dziennie? Niestety, zawód ten w Polsce pozostaje misją, a nie pracą zarobkową. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: wstyd 28.08.09, 10:53 To "niewiele ponad 1000 zł na rękę", to dostaje stażysta świeżo po studiach. Nauczyciel po kilku latach pracy i na wyższym stopniu kariery dostaje znacznie więcej, więc nie dramatyzuj (nauczyciel mianowany - powyżej 2000). A dlaczego mają dostawać dodatkowo za matury ustne, to właściwie nie bardzo rozumiem - pracownicy naukowi na uczelniach egzaminy prowadzą w ramach normalnej pensji, a jeśli są zatrudnieni na umowę o dzieło - w ogóle za darmo, bo umowa obejmuje wyłącznie godziny zajęć. Czyli do np. 30 godzin płatnego wykładu dochodzi od kilku do kilkudziesięciu godzin (w zależności od liczby studentów na wykładzie) darmowego egzaminowania, + oczywiście poprawki, również za darmo. Ale oczywiście tylko nauczyciele są biedni i pokrzywdzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 nie przeczę, jednak debilizm tej grupy zawodowej 27.08.09, 07:57 jest porażający. Wybory 2007. Frekwencja ok 79% PO - 58% SLD - 18% PiS - 9% PSL - 8% reszta na inne partie te dane nie zostały opublikowane, a informacja pochodzi od ankietera biorącego udział w sondażu w czasie wyborów 2007 Zapewne każdy, kto miał "przyjemność" rozmowy z nauczycielem na temat polityki, gospodarki, etc., etc., z łatwością dostrzeże, że to baraństwo ustala "swoje" rozumienie świata w pokoju nauczycielskim. Nauczyciele powinni dostać tak w dupę, coby w końcu się czegoś nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: nie przeczę, jednak debilizm tej grupy zawodo 27.08.09, 08:48 > debilizm tej grupy zawodowej jest porażający. A co powiesz o debiliźmie forumowicza, który nie umie sobie wstawić aktywnego linku do podpisu? > to baraństwo ustala "swoje" > rozumienie świata w pokoju nauczycielskim. No cóż, pewnie większość z nich spędza tam trochę mniej lub bardziej wolnego czasu. Mają prawo rozmawiać. Co jest debilnego w podanych przez Ciebie liczbach? Nawet jeśli są prawdziwe, niezbyt to mądre mówić o kimś, że jest debilem, bo poszedł na wybory albo oddał ważny głos. Szkoła Cię skrzywdziła? Odpowiedz Link Zgłoś
juliadruzylla Re: nie przeczę, jednak debilizm tej grupy zawodo 27.08.09, 09:51 Czyli nauczyciele tłumnie biorą udział w wyborach i nie głosują na PiS, Samoobronę czy LPR. Faktycznie debile Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: nie przeczę, jednak debilizm tej grupy zawodo 28.08.09, 00:52 juliadruzylla napisała: > Czyli nauczyciele tłumnie biorą udział w wyborach i nie głosują na > PiS, Samoobronę czy LPR. Faktycznie debile Gdyby tak było rzeczywiście, byłobvy dobrze. Niestety moje obserwacje rzeczywistości, po rozmowach z nauczycielami zmniejszają moją wiarę w te statystyki. Mam wrażenie, że nauczyciele to przeważnie PiSowcy, albo inny fanatyczny margines. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: nie przeczę, jednak debilizm tej grupy zawodo 27.08.09, 09:53 > Zapewne każdy, kto miał "przyjemność" rozmowy z nauczycielem na temat polityki, > gospodarki, etc., etc., z łatwością dostrzeże, że to baraństwo ustala "swoje" > rozumienie świata w pokoju nauczycielskim. nie wiem czy zauważyłeś ale PO nie wybrali sami nauczyciele, jest ich na to za mało, glosowali na PO wszyscy, ale ty zwalasz winę na nauczycieli, kiedy ostatnio byleś u psychiatry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua ja na moje nadgodziny czekam od marca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 07:11 i co? i go..o. szef mi powie: "won do innej firmy jak sie nie podoba". Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 07:14 Środki na wypłaty są zabezpieczone i trwają procedury ich uruchamiania - mówi Justyna Sadlak z biura prasowego resortu edukacji. Jeszcze powinna coś dodać o obiektywnych trudnościach i przejściowych problemach :D Bareja wiecznie żywy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość dla tego zrezygnowałam ze szkoły średniej. IP: *.mik.metro-networks.pl 27.08.09, 07:14 przeniosłam się do gimnazjum. nie ma żadnych matur, siedzenia i sprawdzania masy próbnych egzaminów za friko i uśredniania płac, za to, że maturzyści kończą w kwietniu. g...ne i niezapłacona robota. i pieniądze takie same. jako kontraktowa na gołym etacie do marca 1221zł na rękę, po 6 latach pracy i studiach. że-nu-ła, jak mówią uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 07:32 Sądy i Prokuratury płacą za pracę biegłym bardzo często po kilku miesiącach, pół roku i nie jest to zgodne z prawem. To dopiero oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
prenatka Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 07:33 a sobie nagrody i dodatki to co do dnia, bo padliby z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr boczek Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 08:04 A te matury były poza godzinami ich pracy? cos mi sie wierzyc nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.mtnet.com.pl 27.08.09, 08:08 Moja żona spędza nad ich sprawdzaniem po kilka weekendów. Po tych cyrkach z pieniędzmi będę miał jeszcze jeden argument, żeby więcej tego nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua po to pracuje 18 godzin a placa za 40 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 08:12 rozumiesz? zeby reszte czyli 22 mogla poswiecic na sprawdzenie matur i sprawdzianow oraz przygotowanie sie do lekcji, a nie dawanie korkow. Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: po to pracuje 18 godzin a placa za 40 28.08.09, 00:57 Nieprawda. 22h są na przygotowanie do zajęć, porawianie sprawdzianów, przygotowanie do olimpiad itp. W umowie nie ma żadnej wzmianki o poprawaniu matur! Nie wypowiadaj się lepiej, jeśli nie znasz prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 08:36 Za weekendową pracę przy maturach pisemnych Twoja żona dostała pieniądze już przynajmniej miesiąc temu. Przynajmniej ja dostałem. W artykule chodzi o ustne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.toya.net.pl 27.08.09, 09:56 Gość portalu: dr boczek napisał(a): > A te matury były poza godzinami ich pracy? cos mi sie wierzyc nie chce. nauczyciel w rozliczeniu wpisuje godziny przepracowane, to jest uśredniane w skali roku, jeśli miał ich mniej to nie dostał kasy za godziny nadliczbowe Odpowiedz Link Zgłoś
kissmybutt Procedury? 27.08.09, 08:17 "Środki na wypłaty są zabezpieczone i trwają procedury ich uruchamiania - mówi Justyna Sadlak z biura prasowego resortu edukacji." A cóż to za skomplikowane jakieś procedury? I skoro tyle trwa ich "uruchamianie" to może trzeba było to zrobić przed maturami, żeby ludzie na czas dostali swoje pieniądze? Skandal. Biurokracja kwitnie na całego, a niby miało być tanie państwo. tinyurl.com/m8quqd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirkor Re: Procedury? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 08:28 Moja żona już dawno zrezygnowała z uczestnictwa w poprawianiu matur. Przekalkulowaliśmy zyski i koszta i okazało się, że na czysto zarobiłaby około 15 zł za godzinę.Nie licząc użerania się z nadzorcą (kolega ze studiów, o bardzo miernej wiedzy). Teraz jak sie okazało siedziałaby za friko:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Procedury? 27.08.09, 08:42 > Moja żona już dawno zrezygnowała z uczestnictwa w poprawianiu matur. Pomijając już kwestię nomenklatury (nadzorca) i dyskusyjnej oceny systemu egzaminów zewnętrznych, która nie licuje specjalnie z powagą zawodu, też nie zrozumiałeś artykułu. Artykuł jest o maturach ustnych, w których nie można na podstawie własnego widzi-mi-się nie wziąć udziału. Do egzaminów wyznacza Cię dyrektor szkoły w porozumieniu z dyrektorem drugiej szkoły. Nie można odmówić, pracuje się we własnej szkole lub w szkole, do której dyrektor Cię deleguje. Odpowiedz Link Zgłoś
juliadruzylla Re: Procedury? 27.08.09, 09:47 Kirkor napisał(a): Przekalkulowaliśmy zyski i koszta i okazało się, że na czysto zarobiłaby około 15 zł za godzinę. To mało jakoś. Ja sprawdzam matury co roku, w tym za 2,5 dnia pracy (dwie soboty od 8.30 do 19.00 z przerwą na spacer i obiad) plus jedna niedziela od 8.30 do 15.00 dostałam na rękę 1700PLN. Chyba że chodzi o koszta, np musiałaby zrezygnować z jakiegoś kursu. Zresztą w artykule chodzi o matury ustne, z tych zrezygnować nie możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 08:35 a to ciekawe.... czy jako nauczyciel akademicki tez moge zadac DODATKOWEJ kasy za egzamin, kolokwium, promocje???? Odpowiedz Link Zgłoś
maryskacomamiska Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 08:44 Nie porównuj pensji nauczyciela szkolnego i nauczyciela akademickiego, gdyż ci akademiccy nie narobią się tyle co nauczyciel w podstawówce, poza tym mają lepszy komfort pracy no i wyższe zarobki. Znam, teraz juz emerytowanego, pracownika naukowego z tytułem doktora, który do pracy jeździł 2-3 x w tygodniu + sobota z zaocznymi a obecnie ma około 2500 zł emerytury na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 09:03 maryskacomamiska napisała: > Nie porównuj pensji nauczyciela szkolnego i nauczyciela > akademickiego, gdyż ci akademiccy nie narobią się tyle co nauczyciel > w podstawówce, poza tym mają lepszy komfort pracy no i wyższe > zarobki. Znam, teraz juz emerytowanego, pracownika naukowego z > tytułem doktora, który do pracy jeździł 2-3 x w tygodniu + sobota z > zaocznymi a obecnie ma około 2500 zł emerytury na rękę Ty tak sobie żartujesz, prawda? Bo pracownik naukowy nie jest rozliczany z dydaktyki (a w każdym razie nie jest to kwestia priorytetowa), a z dokonań naukowych- konferencje, publikacje i takie tam. To właśnie zajmuje większą część dnia pracy takiego akademika. Zajęcia ze studentami to margines. W szkolnictwie podstawowym, gimnazjalnym i średnim takich obowiązków nie macie, co tu kryć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 08:47 zarabiasz znacznie więcej niż nauczyciel "szkolny" Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 08:51 > zarabiasz znacznie więcej niż nauczyciel "szkolny" I tu się bardzo mylicie. Gdyby uczelnia była mi w stanie płacić tyle, co szkoła średnia publiczna, dawno zrezygnowałbym już z pracy w szkole średniej i pracował wyłącznie na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.toya.net.pl 27.08.09, 10:01 mam znajomego doktora z uniwersytetu, rok temu podjął pracę w mojej szkole, w tym go chyba nie zobaczę, był załamany poziomem uczniów, hałasem, wymaganiami dyrekcji i na koniec płacą, stwierdził, że szuka dodatkowej pracy na prywatnej uczelni bo tu nie ma zamiaru dłużej harować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.toya.net.pl 27.08.09, 09:59 aurita napisała: > a to ciekawe.... czy jako nauczyciel akademicki tez moge zadac DODATKOWEJ kasy > za egzamin, kolokwium, promocje???? chciałabyś, egamin, klokwium, promocja, to to samo co w szkole praca klasowa, kartkówka, promocja, za to nie ma dodatkowej kasy ale pewnie przeprowadzając egzamin na studia dostawaliście dodatkowe pieniądze, za egzamin magisterski też dostajecie Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 28.08.09, 10:57 Ale za egzaminy ustne uczelnia nie płaci extra. A egzaminów na studia już nie ma (niestety, i nie chodzi o kwestie finansowe). Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 21:50 Ale Ty masz 12-godzinne pensum! Więc kolokwia są wpisane w Twoje obowiązki. Poza tym nie sprawdzasz prac domowych, nie robisz kartkówek. To jest inny charakter pracy, naprawdę tego nie zauważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 08:49 " Nauczyciele wciąż nie dostali pieniędzy za pracę przy ustnych maturach. Krakowscy poloniści i angliści tracą cierpliwość i po odsetki za zwłokę chcą iść do sądu. Rok 2008: Matura w Katolickim Liceum Ogólnokształcącym zakonu Pijarów - Denerwuje mnie, że czekamy na te pieniądze jak na jakiś dar. Zgodnie z prawem powinniśmy je dostać dawno temu - mówi Anna Sapielak, polonistka z I LO w Krakowie." Kolejny z cudow tuska. ciagle tylko cuda i cuda, od tych cudow to juz glowa boli... ____________________________________ Zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW A co na to pani minister o wyglądzie przygłupa? IP: *.polskieradio.pl 27.08.09, 08:53 Jakoś nie ma nic do powiedzenia? Dziwne... bo generalnie to ma parcie na szkło. Przez idiotyczne pomysły pani minister zwane reformą oświaty dziecko w przedszkolu przenieśli mi z maluchów do starszaków. Czy to zapewni mu harmonijny rozwój? A przecież wiadomo o co chodzi. Dzieci pójdą rok wcześniej do szkoły, więc rok wcześniej szkoły pokończą i rok dłużej będą pracować. W ten sposób bez zmiany wieku emerytalnego wydłuża się ludziom czas pracy o rok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 08:56 Wiadomo kto jest za to odpowiedzialny. Wystarczy zabrac lajzom pensje do czasu wyplaty nauczycielom a zobaczycie jak szybko wplyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Nauczyciele a pieniądze IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 09:04 Witam Wiem,że dla części będzie to obraza, ale dla tej reszty PRAWDĄ BĘDZIE !!! Chodzi o poziom kształcenia który = 0 Chodzi o podejście do ucznia od popczątku nauki do ukończenia gimnazjum = obowiązek i każdy matoł idzie z klasy do klasy przy poziomie wiedzy = 0 Chodzi o kretynizm PRAW UCZNIA = 0 obowiązków Ci "pedagodzy i dydaktycy" którzy mają wpływ na naukę- program i regulaminy są mówiąc grzecznie bardzo mało wiarygodni. SZKOŁA MA UCZYĆ przedmiotów a wiedza ta ma być "wymierna" a nie CWANIACTWA Jeżeli nauczyciel ma się tłumaczyć PISEMNIE co i jak robił by UCZEŃ nie miał 1 TO TO JEST PARANOJA Mam ogromną prośbę do nauczyci uczcie UCZCIWIE bez taryfy ulgowej, bez podejścia " a niech się inny martwi". Dbajcie o swój prestiż!!! to i kase będą Wam dawać. POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: Nauczyciele a pieniądze 27.08.09, 21:56 Dzięki za mądre słowa. Zastanawiam się tylko, jak to się stało, że takie niegłupie w sumie społeczeństwo musi posyłać dzieci do szkół, w których nie ma zasad, w których nie liczy się wiedza, tylko cwaniactwo i tupet. A pani Hall zamiast temu zapobiegać wymyśla reformy, które niczego nie poprawią... Odpowiedz Link Zgłoś
valana Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 09:06 Absolutna żenada. Pozew jak najbardziej słuszny. Gdyby jeszcze tak wygrali, to byłoby najkorzystniej, żeby tę należność za odsetki oraz koszty procesowe ściągnąć z funduszu wynagrodzeń tych przeuroczych urzędników. I niech wtedy sobie pitolą o uruchamianiu środków i tym podobnych duperelach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Kryzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 09:42 trudno się dziwić , że Tusk kombinuje, jak koń pod górę . No ale przeciez miał tylu zwolenników i tych , co uwierzyli w cuda irlandzkie . To niech ci wyborcy cicho siedzą . Sami wybrali . A kryzys przyszedł z zewnątrz , to nie wina Tuska ( owszem jak on sobie z tym radzi , to już jego sprawa , może wina ). I tak Polska żyje ponad stan , bo zadłużenie jest olbrzymie, ponad 600 mld zł i rośnie , rośnie od wielu lat . Tak się nie da w nieskończoność . Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Po pierwsze, każdy ma prawo krytykować a ci co 27.08.09, 19:20 wybierali w pierwszym rzędzie a po drugie wypłata należności budżetowych za wykonaną prace zgodnie z planem budżetowym jest obligatoryjna i żaden kryzys nie może ją tłumaczyć. No chyba że pan premier obniży wynagrodzenie sobie i pracownikom Ministerstwa Oświaty dając dobry przykład oszczędności budżetowych;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: 130.138.227.* 27.08.09, 09:58 Zastanawia mnie jeden fakt, nauczyciel dostaje pensje "z góry" za dany miesiąc zawsze na początku każdego miesiąca... więc czemu od razu nie postawi się tego jako propozycji - że najpierw zapłacą im a potem będą poza godzinami przy maturach siedzieć... Zresztą wszyscy tu możemy sobie teoretyzować a Ministerstwo zrobi i tak swoje... nie dodrukują kasiorki, a ze swojej nie dadzą tym bardziej ;) Prawo prawem a tym biedniejszym i tak zawsze wiatr w oczy. Jest jeszcze sporo nauczycieli z powołania ale jest już duża liczba tych, którzy mimo wykształcenia w tym kierunku zatrudniają się gdzie indziej... Proszę tylko mi nie mówicie, że praca w budżetówce jest pewniejsza niż w prywatnych firmach bo nie zawsze tak jest, a płace wiadomo jakie są :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gurnik pieniadze nalerzom sie gurnikom a nie nauczycielom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.08.09, 10:05 to jusz po prost rence opadajamo! nie dosc rze majom po 2 miesiace wakacji, to jeszcze sie domagajom wiecej pieniedzy!!! zupelnie jak lekaze, co mogom dorabiac i dorabiajom i jeszcze nazekajom!!! a tymczasem nie ma pieniedzy na kopanie niowych hodnikuf i rozwuj gurnictwa nie muwiac o rolnictwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: pieniadze nalerzom sie gurnikom a nie nauczyc IP: 130.138.227.* 27.08.09, 10:12 Piękna prowokacja... Powodzenia przy kopaniu "hodnikuf i rozwoju gurnictwa" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: pieniadze nalerzom sie gurnikom a nie nauczyc 28.08.09, 01:08 Wcale nie taka pienkna... Świadome i rażące błędy, głównie ortograficzne psują cały efekt, demaskująć zamiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: 89.174.255.* 27.08.09, 10:14 No to wygląda bardzo podobnie do sytuacji, z która się spotkałam z 10-15 lat temu. Również chodziło o pieniądze, cudze, za które miał zostać zbudowany parking lub garaże, już nie pamiętam. Człowiek odpowiedzialny za kasę złożył je na 3-miesięcznej lokacie w banku. I nie mógł ruszyć przed upływem tego czasu. Można sobie wyobrazić reakcję ludzi, kiedy się dowiedzieli... Sytuacja z pieniędzmi dla nauczycieli wygląda aż zbyt podobnie, żeby nie nasunęło się takie skojarzenie. Czyli - is fecit, cui prodest? Więc cui prodest? Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Nauczyciele bez pieniędzy za matury 27.08.09, 11:17 bo nie starczylo by na premie wakacyjne dla osób przy krycie, to oszolomy!! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Rząd się wyżywi, nauczyciele nie muszą. Tyle tylko 27.08.09, 12:26 że pani minister powinna już szykować swoich urzędasów do obsługi przyszłorocznych matur, bo nie zdziwiłbym się nauczycielom gdyby w takiej sytuacji odmówili ich przeprowadzenia i ocenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orda Nauczyciele bez pieniędzy za matury IP: 83.238.175.* 27.08.09, 16:11 czy nie za wielkie wymagania? Może krótki tydzień pracy i wielomiesięczne "wakacje" wystarczyłyby tym roszczeniowym ..upkom Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: Nauczyciele bez pieniędzy za matury 28.08.09, 01:14 Roszczenia roszczeniami. Mogą nimi być żądani podwyżek, albo dowolnej innej poprawy warunków pracy. Jednak roszczeniem nie można nazwać żądania należnej wypłaty środków za wykonaną, zgonie z umową pracę. Niezależnie od tego, czy wynagrodzenie jest sprawiedliwie wysokie, czy też nie, powinno być wypłacone w całości w termine, albo później - z odsetkami. Inaczej to oszustwo, albo bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś