tomelanka 24.09.09, 19:22 bo sie zastanawiam na ktora slub zrobic i jak policzyc wszystko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilowka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 19:24 Przedślubny, to gdzieś ze 2? A poślubny to 4-5 - zależy w jakich miejscach. Jak se machniesz jaką palmiarnię, to i w półtorej się uwiniesz Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 19:28 Najlepiej byłoby o tym pogadać z fotografem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 19:46 niedlugo musze isc do ksiedza i dlatego sie zastanawiam 8.00 fryzjer 10.00 kosmetyczka 11.00 ubieranie sie 12.00 wyjazd na plener 15.00 powrot z pleneru, blogoslawienstwo i wyjazd do kosciola (ok3-4 km) 16.00 msza moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:04 Tylko dwie godziny na fryzjera i godzina na kosmetyczkę? Ty dojeżdżasz, czy oni? Nie spóźnią się? zrób próbę fryzury i makijaży, żeby wiedzieć ile potrwają orientacyjne, bo jakiś taki napięty ten Twój grafik. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:12 ja dojezdzam, ja sie nie spozniam, czesalam sie na wesele szwagra i misterne upiecie wlosow po uprzednim ich wyprostowaniu (uwierz, nie taka prosta sprawa) nie trwalo poltorej godziny nawet, a na wlasny slub prostowac nie bede, nie mieszkam w warszawie zeby tracic nie wiadomo ile czasu na dojazdy w ktorym miejscu jeszcze napiety? na plener mam ok 10 km niemal polnymi drogami, do kosciola 3-4 km Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:15 Nie, no tylko w tych fryzjerach i kosmetyczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:19 do miejsca docelowego mam jakies 8 km, zwykle te zawrotna trase pokonuje w rekordowym tempie 7 minut, od fryzjera do kosmetyczki mam jakies 3 km, tu juz bardziej przez miasto, licze kolejne 7 minut, i kolejne 10 minut na powrot do domu kosmetyczka jest moja kolezanka: laska, ty se nie mysl, ze bede musiala czekac Odpowiedz Link Zgłoś
kati_p Re: ile godz trwa przecietny plener? 26.09.09, 20:16 A co, jak sobie ubrudzisz sukienkę na tym plenerze? Nie lepiej już dopłacić za plener w innym dniu? Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 26.09.09, 20:25 a co jak ubrudze w drodze do kosciola albo podkladem? szwagierka miala po sesji nienaruszona suknie (a wierz mi, mozna sie zdziwic, bo ona cale zycie ma pod gorke i z jej szczesciem to powinna sie potknac i wpasc przynajmniej do kaluzy), kiecke wyswinila, i to doslownie, caly dol czarny, dopiero na sali Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:06 My mielismy w niedziele, po slubie w sobote. Trwal okolo 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:24 A dlaczego chcesz robic plener PRZED slubem? nie lepiej,tj.swobodniej bedzie Wam po? Wtedy i sukienki nie szkoda i nie trzeba sie spieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:29 bo tak zadecydowalismy sukni mi nie szkoda-oddaje ja z powrotem zreszta suknia moze pozostac nietknieta po plenerze a usyfiona zostac dopiero na sali Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:35 Zalezy jaki plener sobie zazyczycie Przed slubem to bym zarezerwowala gora 2 godz.na plener. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:37 no, taki spokojny zdjecia ze swiadkami, my, jakies kiczowate serca z dloni, wiecie, co mam na mysli Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 21:43 to 2 godz. maks.Park,rzeczka,skwerek Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 22:33 nio cos w ten desen Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile godz trwa przecietny plener? 24.09.09, 23:08 Jak rozumiem mówisz o plenerze w dniu ślubu (o zgrozo!) zazwyczaj taki plener to ok. godziny zdjęć + dojazdy Szkoda gdyby fotograf was męczył dłużej - potem popadacie na weselu ze zmęczenia... Osobiście bronię się przed takimi plenerami rękami i nogami (ze względu na młodych, na pogodę i na same zdjęcia - ich jakość i różnorodność) - zdecydowanie rekomenduję plener w innym dniu, taki z prawdziwego zdarzenia, ok 5 godzinny - robiony w kilku miejscach. O zaletach takiego rozwiązania pisałem na innym wątku na forum. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:00 nie chce pleneru w roznych miejscach- wystarczy mi w jednym, dojazd zajmie max kwadrans, i czemu zaraz "o zgrozo", moj wybor, moja ewentualna porazka, ale nie sadze nie potrzebuje pleneru z prawdziwego zdarzenia, chce fotki na pamiatke Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:05 Tomi, wyłazi z Ciebie straszna minimalistka Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:15 przeszkadza ci to? wyczuwam zlosliwosc bo ja aktualnie mam z deka powazniejszy problem... Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:17 E tam, od razu złośliwość Mnie nic nie przeszkadza. Ja też mam problem. Jak każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:22 tja, tylko ja mam nagly poblem zdrowotny... Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:22 Mnie nie zależy na plenerze. Chce ładne zdjęcia ze ślubu,który odbędzie sie w plenerze. W czasie wesela wyjdziemy na jakiś czas do hotelowego ogrodu(hotel znajduje sie w parku narodowym). Tyle mi wystarczy. Nie chciałabym mieć pleneru w inny dzień niż dzień ślubu. Chce na zdjęciach uchwycić emocje właśnie z tego dnia. Tome 2 h wystarczą,no chyba,ze chcesz skakać do wody Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 00:26 my plener mieliśmy w dniu ślubu na parę godzin przed mszą-była na 18-stą. Zeszło się ok 2h,dokładnie, też nam zależało na emocjach tego dnia,jednak jest różnica w fotkach w tym dniu,a tych robionych w inny dzień po. Na plenerze ogólnie był niezły ubaw , także nie padaliśmy na weselu ze zmęczenia potem ani nic.po plenerze jeszcze ok. 1,5h mieliśmy do mszy.Przejazd z domu na dworzec PKP bo tam były zdjęcia-15minut. Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 14:42 Dorothy, Tomelanka,Sworzenje,cieszę się bardzo, że w końcu nie tylko ja mam takie podejście, że zdjęcia ze ślubu robione tydzień po ślubie to dziwadło jakieś - jak dla mnie ślub to ślub i tylko zdjęcia robione na gorąco sa prawdziwe,a zdjęcia robione w innym terminie mi przypominają bardziej fotki z katalogu sukien ślubnych, sztuczne, wystudiowane i bez życia. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 14:54 sajolina napisała: > prawdziwe,a zdjęcia robione w innym terminie mi przypominają bardziej fotki z > katalogu sukien ślubnych, sztuczne, wystudiowane i bez życia. dziwadło to może nie,ale nie zdecydowałabym się na posiadanie w albumie zdjęć z tylko sesji parę dni po ślubie. Pierwszeństwo miały u nas foty z dnia ślubu. Te poślubne akcje bym raczej sobie zaserwowała jako rozrywkę i powtórne ubranie się w kieckę,ot granie na planie po prostu .A że przebierać, malować się lubię gdyż nie raz miałam robione różne sesje zdjęciowe/filmowe,to nie byłby to dla mnie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 17:30 Ujmę to inaczej - zapewne jako jedyna na tym forum (i nie zdziwię się nawet jeśli będę jedyna w PL) uważam, że robienie zdjęć ślubnych w morzu, na mostach i pomostach, w supermarketach (no comments po prostu), w zoo, na stogach siana, traktorach, w pozach a'la romeo i julia, czy w pozach erotycznych, lewa rączka tutaj, prawa rączka tam, brew lekko uniesiona, broda lekko w dół itd jest śmieszne. Zdjęcia ślubne ja dla mnie powinny być ze ślubu i z wesela, inaczej to zwykła przebieranka - fajna zabawa, ale co ma wspólnego ze ślubem? Takie zdjęcia nic nie dokumentują, nie mają historii ani odpowiedniego nastroju, emocji. Dla mnie ubieranie się jeszcze raz w to samo i próba upodobnienia się jeszcze raz do siebie samego z własnego ślubu, to odgrzewanie kotleta. I powiem jeszcze tak - sesje plenerowe są bardzo piękne, te zdjęcia, obiektywnie rzecz biorąc, są pięknie zrobione, aktorzy też piękni, wszytsko jest piękne, ale moim zdaniem, nieprawdziwe. Ja bym wolała kiedyś wynająć fotografa i pójść w miasto, czy w plener i porobić sobie takie ładne fotki, ale nie przy okazji ślubu, bo ślub wygląda inaczej i co innego powinno znaleźć się na zdjęciach, aby ten dzień uwiecznić. Jeszcze jestem w stanie przełknąć wersję ze zdjęciami w dniu ślubu i ze zdjęciami potem, ale tak czy inaczej zdjęcia z PM skrobiącymi się na drzewo są po prostu śmieszne i nikomu bym takich nie pokazała mówiąc "to moje zdjęcia ze ślubu". Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 17:44 sajolina ZGADZAM SIE Z TOBA! dokładnie takie samo mam zdanie na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 18:27 i ja rowniez choc w razie niepogody nie wykluczam zdjec w jakiejs palmiarni, zamku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 18:28 tomelanka napisała: > i ja rowniez > choc w razie niepogody nie wykluczam zdjec w jakiejs palmiarni, zamku itd. no,alternatywę na niepogodę warto mieć w zanadrzu, my mieliśmy,ale, że nie padało, więc nie musieliśmy tam jechać na fotki Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: do sajolina 25.09.09, 18:16 Hmm, dopiero Twój post skłonił mnie do aktywacji poczty i nic w niej nie ma - może wyślij raz jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: do sajolina 25.09.09, 18:35 sajolina napisała: > Hmm, dopiero Twój post skłonił mnie do aktywacji poczty i nic w niej nie ma - > może wyślij raz jeszcze? poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile godz trwa przecietny plener? 26.09.09, 13:02 Przepraszam, a co jest prawdziwego w plenerze robionym w dniu ślubu, gdzieś przy drzewku w łazienkach... ? Nie jest to ani dokumentacja ślubu ani emocji, są to zdjęcia ustawiane w dodatku w pośpiechu i robione bez względu na pogodę (tej nie wybieracie) Co więcej - takie zdjęcia są bardziej sztuczne, bo w tym dniu nie brakuje Wam stresu, a do tego musicie dbać o nie zabrudzenie strojów... Kwestia czy chcie mieć fajne zdjęcia plenerowe czy po prostu parę fotek na świerzym powietrzu. Jeżeli chcecie dobre zdjecia, to tylko innego dnia ! Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 16:26 > Dorothy, Tomelanka,Sworzenje,cieszę się bardzo, że w końcu nie tylko ja mam > takie podejście, że zdjęcia ze ślubu robione tydzień po ślubie to dziwadło > jakieś - jak dla mnie ślub to ślub i tylko zdjęcia robione na gorąco sa > prawdziwe,a zdjęcia robione w innym terminie mi przypominają bardziej fotki z > katalogu sukien ślubnych, sztuczne, wystudiowane i bez życia. Nie do konca sie z Toba zgodze. Robilismy plener dzien po slubie i mysle, ze zyskal przez to na 'luzie' i nie stracil nic na 'slubnosci'. Podziwiam dobra organizacje, tych, ktorzy maja czas na plener w dniu slubu. U nas by nie przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 16:39 u mnie by nie przeszlo bo dzien po slubie mam "wiejskie" poprawiny ze zlewkami, na ktore przyjda skacowani wujkowie Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 16:42 Mysmy sie wlasnie z poprawin na plener urwali Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile godz trwa przecietny plener? 26.09.09, 12:56 Z całym szacunkiem, ale od uchwycenia emocji z tego dnia jest reportaż - i to jest jego funkcja ! Plener ma nieco inny charakter, są to mniej lub bardziej ale zdjęcia pozowane. One mają być po prostu ładne i unikatowe. Ciężko na nich o prawdziwe emocje i wzruszenia... Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ile godz trwa przecietny plener? 26.09.09, 15:43 Jesli ktoś na plenerze tarza sie w piachu lub skacze do wody,to faktycznie trudno na nich uchwycic prawdziwe emocje związane z dniem ślubu. Ja chce ładne zdjęcia bez udziwnien (czyli tych koparek.supermarketów itp.) w plenerze! tzn. na łonie natury,nie jakąs pozowana kiche. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaq Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 15:52 Nie wiem ila trwa przeciętny, ale nasz trwał jakieś niecałe 3 godziny od wyjścia z domu do powrotu. Był właśnie przed ślubem, koło południa wyruszyliśmy, jakoś koło trzeciej byliśmy z powrotem na szybki obiadek i błogosławieństwo, a ślub był o 17. Na luzie się wyrobiliśmy. Oczywiście nie właziłam w sukni do stawu Mamy "normalne" zdjęcia nad Wisłą, na tle zabytkowych kamieniczek, w jakimś parku i takie tam. MOim zdaniem ładne. Nieprawdą jest, że fotograf nas wymęczył i nie mieliśmy siły do ołtarza dojść Było fajnie, zabawowo, nie było czasu na stresowanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
sagaaga Re: ile godz trwa przecietny plener? 25.09.09, 17:21 Ja uwielbiam zdjęcia... Plener mieliśmy w dniu slubu---przed mszą.. i właśnie o to chodziło... tak wygladaliśmy..takie były emocje Plener trwał około 3 godzin (4 różne miejsca w Wawie) Nie przejmowałam się specjalnie suknią. Dzieki temu, że mamy znajomego fotografa ślubnego to powtórzylismy plener - 2 miesiące po ślubie. Po prostu wykorzystaliśmy sytuację- jadąc nad morze.. Zdjęcia też są sliczne ale są zupełnie inne!! na luzie..już bez specjalnego makijażu, fryzury.. inne.. Ja bardzo się cieszę, że byłam w takiej sytacji że miałam 2 plenery.. ale jako te prawdziwe ślubne- traktuję te z dnia ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
muzmuz Re: ile godz trwa przecietny plener? 26.09.09, 23:04 Witam, tu fotografik. Zdecydowanie odradzam plener w dzień ślubu. Dlaczego? 1. Państwo Młodzi chcą mieć piękne zdjęcia, a nie po prostu zdjęcia. Wszak wychodzi się za mąż/żeni raz (najczęściej). A w dzień ślubu młodzi są pełni napięcia, myślą jak będzie, co ja robię, czy będę wszystko dobrze, etc... i na fotografiach będą spięci, nie naturalni. I to naprawdę na zdjęciach widać! 2. Panna młoda w kościele chce wyglądać jak gwiazda, a przecież na sesji warto czasem gdzieś usiąść, podbiec, pokręcić się, itp. O leżeniu wśród kwiatów i podobnych nawet myśleć nie można. wracając z pleneru młodzi są spoceni i przykurzeni. I zmęczeni. A tu za chwilę ślub i przyjęcie... 3. Najwięcej wesel odbywa się w miesiącach czerwiec-wrzesień. Plener sobotni musi być przed ślubem (plener w trakcie przyjęcia jest nieporozumieniem). Plener więc musi zacząć się w południe, gdy słońce świeci najmocniej. Wtedy kontrasty pomiędzy tym, co oświetlone słońcem a ocienione są koszmarne. Jeśli muszę sesję robić w takim czasie, to konieczne są blenda, bądź lampa, albo dużo, dużo cienia. I tu wracam do tego co na początku napisałem: młodzi chcą mieć piękne zdjęcia, a nie po prostu zdjęcia. Dla pięknych fotografii najważniejsze są (w kolejności): fotografik, światło i młodzi. Nie zgrywam się podając taką kolejność. 4. Czas trwania pleneru! Moje plenery robię w najczęściej dwu sceneriach - po to by fotografie były urozmaicone, nie monotonne. I taki plener trwa od 2.5 do 4.5 godzin. Czas przekłada się na efekt! I jeśli ktoś ślub ma przykładowo o 16, w domu musi być o 15, to plener należałoby rozpocząć najpóźniej o 12 (i to krótki, bo 2.5 godzinny - trzeba doliczyć przejazdy). A do tej 12 musicie być u fryzjera, zrobić makijaż, przywieźć kwiaty, ubrać się.... I po takim plenerze zmęczeni, spoceni i przykurzeni państwo młodzi rozpoczynają swój maraton... Trudno mi wskazać argumenty za sobotnim plenerem, poza wygodą panny młodej i wygodą fotografa, któremu łatwiej załatwić całość w sobotę, by w niedzielę rzecz mieć z głowy. Dziewczyny czasem zwracają uwagę na nieco przybrudzoną po przyjęciu suknię - bez znaczenia na sesji. W razie czego poprawi się photoshopem. Dalej argumentem są kwiaty (jeśli florystka jest profesjonalistką - nie ma żadnego problemu z ich stanem w niedzielę, a nawet i w poniedziałek), makijaż i fryzura. Te dwa ostatnie są rzeczywiście czasem problemem, ale jak już napisałem 'chcecie mieć piękne fotografie, a nie...'. Pozdrawiam i życzę przepięknego, wzruszającego ślubu i cudownej zabawy I genialnych zdjęć. Krzysztof Stępniak "DwaWilki", Lublin Odpowiedz Link Zgłoś