Dodaj do ulubionych

Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce)

09.12.09, 11:30
Jak w temacie - jakie są ceny w Wawie (oprawa muzyczna podczas Mszy
Św.) skrzypce (np. 1, 2 os) oraz kwartety smyczkowe?
Dostałam kilka ofert i ceny mnie zwaliły z nóg sad
Obserwuj wątek
    • misialka06 Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 11:32
      możesz napisać jaki przedział cenowy?
      też jestem ciekawa, wybór oprawy jeszcze przede mną....
      • emily_valentine Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 11:34
        W Katedrze na Starym Mieście każdy muzyk kosztuje 250 zł -
        organista, skrzypaczka, śpiewaczka itd.
        • azjahavana Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 11:40
          No własnie, tez planowaliśmy ślub na Starym Mieście ale
          rezygnowalismy (bo tłumy ludzi, brak miejsc do parkowania, troche
          tak masowo) na rzecz małego romantycznego kościółka w parku w innej
          dzielnicy.
          • emily_valentine Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 11:49
            No niestety, ślub na Starym Mieście do najłatwiejszych pod względem
            logistycznym nie należy.
      • azjahavana Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 11:36
        Misialka od 1000zł wzwyż...
      • dorothy_mills Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 13:37
        misialka06 mozesz naprawić swoja sygnaturkę? ta zajmuje zdecydowanie
        za dużo miejsca wink
    • zia86 Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 11:51
      Ja powiem jak to jest w Krakowie ale chyba ceny podobne, u nas jest
      około 250 zł za jednego muzyka, albo 1000 zł za kwartet.
      • k.l2 Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 13:10
        Jesli chcesz troche zejesc z ceny proponuje posukanie zdolnej grajacej
        mlodziezy np. w srednich szkolach muzycznych smile
        • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 17:48
          k.l2 napisał(a):

> Jesli chcesz troche zejesc z ceny proponuje posukanie zdolnej
          grajacej
          > mlodziezy np. w srednich szkolach muzycznych smile

Jest to wyjście, ale nie każdy młody i zdolny człowiek
          orientuje się już w regulach, jakie utwory pasują do sfery
          sacrum/wymogów liturgicznych Kościoła. Grają więc to co "ładne" =
          popularne (więc stąd w kosciele "Zimy" Vivaldiego, "Marzenia
          Schumanna etc. 100%-owo świeckie hity z satelity) a przede
          wszystkim to, co na danym etapie rozwoju potrafia zagrać...

Aha - ostrzegam przed bbbbb licznymi hochsztaplerami, po Warszawie
          szaleje np. Pani Rosjanka, co za nieludzkie zawycie 3 utworków
          pod ołtarzem i w balowej sukni
          (alternatywna Panna Młoda?!)
          żąda 1500 zł, plus dodatkowe 1000 zł dla jej męża obowiązkowo
          towarzyszącego Pani na ukwieconym keabordziku... z miejscowym
          organistą "artyści" nie współpracują.
          • kotka.zielonooka Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 04.02.10, 12:18
            callja napisała:
            ale nie każdy młody i zdolny człowiek
            orientuje się już w regulach, jakie utwory pasują do sfery
            sacrum/wymogów liturgicznych Kościoła.

A to akurat żaden argument bo bardzo łatwo zrobic sobie liste utworów (ja akurat
            bylabym wlasnie za mniej sakralnymi smile)ale jak ktos taki purysta muzyczny - to
            dobiera sobie odpowiednie utwory i z taka lista przepytac potencjalnych
            "młodych i zdolnych" a nawet i ew. posluchac fragmentu czy potrafia - btw. taka
            "zima" vivaldiego wydaje mi sie znacznie trudniejsza niz ave maria smile)
            • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 04.02.10, 14:18
              O niestosowności wciskania świeckich hitów (z reguły zresztą
              oklepanych do mdłości) do LITURGII ślubnej pisałam już nie raz...
              zaznaczając, że muzyka w czasie ślubnej Mszy św. to nie ozdóbka w
              stylu kolczyków Panny Młodej, ale integralna część liturgii...
              Muzyka ma być modlitwą w intencji Młodej Pary (czyli mieć znaczenie
              liturgiczne - a "kto dobrze śpiewa, ten dwakroć się modli"
              jak zalecał św. Augustyn) a nie rzewną melodyjką, w takt której
              wszystkie ciotki i kuzynki chórem uderzą w głośny bek wink Nie raz
              przytaczałam wyjątki z przepisów Kościoła dotyczących doboru
              repertuaru do ślubnej Mszy św.

I uwaga z generalnym argumentem "ksiądz się zgodził", bo np. w
              diecezji siedleckiej nawet taki hit jak "Ave Maria" (inna sprawa, że
              nie wszystkie wersje są liturgiczne...) nie przejdzie, biskup
              zarządził & zasugerował, że należy się zebrać parę razy z gośćmi
              ślubnymi na próbę (już to widze w dzisiejszych zagonionych
              czasach wink ) i - uwaga! - przećwiczyć pieśni które na slubie będą
              wspólnie zaspiewane, jak przed I Komunią wink A od popisów na Mszy św.
              artystom wara !!! Mogę załączyć linka z listem biskupa w tej sprawie.

Jak więc widać, są jeszcze bardziej zasadnicze rejony & zarządzenia
              bardziej restrykcyjne od Vaticanum II.
              • kotka.zielonooka Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 13:01
                No wiec moze przestan sie "pienic" a przetrzyj oczka i zobacz co napisalam !
                Mozna zaradzic urazeniu osob takich jak ty (+ biskupów calego swiata) - robiac
                liste utworów ktore sa "dopuszczone" do grania w kosciele i dostapia
                tego"zaszczytu".
                Czyli - twoj argument ze "uczen bedzie grał świeckie melodie" - jest chybiony.
                Latwo ustalic co ma grac a czego nie - i nie rozumiem czemu twoim zdaniem z
                koscielnymi melodiami ma sobie nie dac rady !
                • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 20:53
                  Słońce, Ty nie mów nic o sporządzaniu listy dozwolonych utworów
                  - bo takie będą w jednej parafii liczyły 1000 utworów
                  liturgicznych, a w innej tylko 10, bo Ci się akurat ksiądz purysta
                  trafi + organista leniuch wink To między innymi po to, by wyjasnić
                  wątpliwości strzępię sobie tutaj język i palce na klawiaturze
                  wykręcam :-p

A mój argument o młodych muzykach jak najbardziej ma sens - na
                  religii nikt niestety nie uczy dzieci o prawidłach doboru muzyki w
                  liturgii, i taki młody skrzypek czy flecistka gra po prostu co to
                  umie i co jest "ładne" (czyli popularne) - "Zimę"
                  Vivaldiego, "Marzenie" Schumanna, "Sicilianę" Bacha, "Andante"
                  Mozarta, "Taniec dusz błogosławionych w królestwie cieni" z
                  opery "Orfeusz i Eurydyka" Glucka... kontekstu modlitewnego zero i
                  null.

I powiedz sama, na jakich podstawach Ty byś ustaliła ad hoc
                  taką "listę utworów dla młodego muzyka"??? To, co słyszałaś & znasz,
                  czyli hity, plus to co uczeń PSM II st. zaproponuje = umie...
                  A "Sonat różańcowych" Bibera na tak wczesnycm etapie kształcenia
                  jako żywo się nie grywa, plus nie ma się jeszcze wtedy wiedzy o
                  regułach muzyki liturgicznej - to przychodzi z czasem i praktyką.

Gdy ktoś pyta mnie, co mogłoby zostać zagrane/zaśpiewane i podaje mi
                  planowaną obsadę muzyków - staram się dobrać indywidualnie
                  repertuar. Sporządzanie odgórne listy nie mającej żadnego kontekstu
                  obsadowego czy okolicznościowego jest kompletnie pozbawione sensu.
                  Bo np. jak najbardziej dopuszczonoby do wykonania w liturgii piękną
                  i archaiczną pieśń liturgiczną "Ludu, mój ludu" - ale czy chciałabyś
                  ją usłyszeć na swoim ślubie??? wątpię wink
              • sabliczek Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 02.10.15, 18:55
                nie zapomnijcie ludzie ,że taka muzyka jak m.in. Bacha i Vivaldiego od początku swego istnienia grana była w kościelesmile zapominają o tym wszyscy, którzy na siłę wyrzucają klasyke z kościoła. Też lubię trzymac sie liturgii, ale jak słysze, że Ave Maria tez nie jest liturgiczne, to przepraszam, ale ten kto to wymyślił to jest idiotą. Ave Maria to słowa modlitwy Zdrowaś Maryjo!!!!
                • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 03.10.15, 14:46
                  Wątek nagle odświeżony wink
                  Marsze weselne grane są z reguły PO rozesłaniu - czyli w skład liturgii się nie wpychają, dlatego z pewnym bólem, ale można je przełknąć wink Choć osobiście zawsze namawiam Młode Pary na coś mniej sztampowego i oklepanego... Mało pięknej muzyki przez wieki napisano??
                  A to, że "coś jest grane w kościele" nie oznacza z automatu, że jest liturgiczne. Niezależnie, czy mamy do czynienia z Vivaldim, Paullą czy Lady Gagą - bo tak, utwory tych dwóch ostatnich pań też się w kościołach pojawiają. Bywa, że i na mszach ślubnych, tak, tak.... uncertain
                  A z "Ave " zawsze jest jazda, strategie a'la inżynier Mamoń wcisnęły je w śluby tak głęboko, że wiecznie jest płacz "ale jak tego nie będzie, to mamusia/babcia/kuzynka Józia/teściowa (niepotrzebne skreślić) zejdzie ze zgrozy, one muszą sobie popłakać, bez tego ślub NIEWAŻNY!!" wink
                  Sprawa podstawowa - gdy mamy do czynienia z najpopularniejszymi "aviomarinkami", nie są to utwory liturgiczne, tylko świeckie z wpasowanym na siłę i wbrew woli kompozytora religijnymi słowami wink W przypadku Bacha - do jego preludium Gounod dopisał INSTRUMENTALNĄ, świecką medytację, w którą wciśnięto łaciński tekst. Co z tego wynikło?? Proszę:
                  www.kkbids.episkopat.pl/uploaded/a47/Anamnesis47-3bKiernikowski.pdf
                  Z kolei Schubert napisał swoje "Ave" do tekstu niemieckiego (tłumaczenie anglojęzycznego lamentu Lady Elaine pióra Waltera Scotta), i brzmi on w tłumaczeniu polskim m. in. tak:
                  "Błaganie usłysz me dziewczęce gdy ŁEZ PADOŁY DRĘCZY GŁÓD" - smacznego, zwłaszcza na ślubie wink Głodu Młodych życzymy?? Kontekstu liturgicznego takoż brak, tekst jest w 100% świecki...
                  A dotknęłam tylko dwóch najpopularniejszych... na zasadzie:
                  " To jakie utwory miałyby zostać wykonane na ślubie??
                  - Ave MARYJA!!
                  - Chyba Ma-ri-a?
                  - Przecież to to samo...
                  - Poniekąd, choć nie do końca... Dobre, ale które, jest ich cinajmniej kilkadziesiąt...
                  - No, takie, takie... to ŁADNE, no!! Pan(-)i nie zna?! To ŁADNE!!"
                  Kurtyna wink
    • suncokret81 Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 13:28
      Witaj, u nas grały dwie dziewczyny, absolwentki Akademii Muzycznej - skrzypce +
      altówka, pól roku temu brały 150 zł za osobę. Jeśli jesteś zainteresowana,
      podeślę adres do ich strony mailem. Pozdrowienia
    • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 09.12.09, 17:41
      Ceny za kwartet to z reguły około 200-250 zł za osobę - czyli w
      granicach właśnie 1000 zł. Grają wówczas na wejście, Ofiarowanie,
      Komunię i wyjscie - psalmu czy Veni Creator skrzypce już bowiem
      raczej nie zaśpiewają z przyczyn czysto obiektywnych wink Co do
      śpiewaczek - naprawdę dobrej klasy, doświadczona śpiewaczka to
      wydatek około 500 zł za zaśpiewanie całej Mszy św (= nawet do
      9 utworów), ale wówczas oprócz organisty żaden inny muzyk nie będzie
      potrzebny wink Namiary na takową w Warszawie (i nie tylko) mogę podać
      w razie zainteresowania.
      • ankh_23 Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 04.02.10, 11:31
        To ja poproszę o namiary na śpiewaczkę! Potrzebna mi na wrzesień.
        Proszę o maila na ankh_23[at]tlen. pl Z góry dziękuję smile
        • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 04.02.10, 14:23
          Namiary poszły smile polecam, świetna, kompetentna dziewczyna!
          • ola_wawrz Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 04.02.10, 18:49
            Callja, czy mogę prosić o podanie tytułów kilku utworów, które są odpowiednie na
            Wejście i Ofiarowanie (możliwe do zagrania na skrzypcach lub zaśpiewania)?
            Szukałam w Twoich poprzednich wątkach, ale nie udało mi się znaleźć konkretnych
            tytułów. Z góry dziękujęwink
            • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 04.02.10, 21:06
              Przejrzyj, proszę, ten wątek - sporo konkretnych informacji tu
              zamieściłam wink
              www.babiniec-cafe.pl/viewtopic.php?t=12907
              • magdalena.ko Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 01:24
                A mogę jeszcze prosić o przykłady utworów instrumentalnych (na kwartet
                smyczkowy), nadających się do uświetnienia ceremonii ślubnej w
                kościele?

uśmiech szeroki ślęsmile
                • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 10:51
                  Hmmmm, i tu pole manewru jest bbb małe, bo repertuaru choćby
                  minimalnie liturgicznego przeznaczonego na kwartet (zresztą - zestaw
                  instrumentów w 100% świecki!!!) jest tyle, co kot napłakał sad i
                  potem słyszymy w kościele hity z satelity jak fragmenty
                  zmysłowych "Pór roku" Vivaldiego, ścieżki dźwiękowe z filmów Disneya
                  etc, kwiotki sad Tymczasem zalecenie Kościoła brzmi tak, ż ejeśli
                  pojawia się w czasie Mszy św. utwór instrumentalny, to MUSI to być
                  albo adaptacja wokalnego utworu liturgicznego, albo utwór
                  skomponowany z myślą o wykonawstwie liturgicznym. Kwartet to
                  rewelacyjny pomysł na ceremonię w USC, do kościoła... wykona tam
                  wejście, Ofiarowanie Komunię, ewentualnie poidpisanie dokummentów -
                  skazsuje grubą kase i pójdze sobie... wszystkie pozostałe części
                  Mszy św. i tak musi wykonać organista/kantor, bo MUSZĄ być ona
                  zaśpiewane.
                  Jeśli opcja śpiewaczki (która mogłaby wraz z kwartetem wykonać np.
                  fragmenty z "Magnificat" Żebrowskiego, "Benedictus" z "Mszy
                  organowej" Haydna etc.) nie wchodzi w grę, to mogę ewentuanie
                  zaproponować:
                  - na wejście wstęp instrumentalny do "Gloria" z "Wielkiej Mszy h-
                  moll" Bacha
                  - na Ofiarowanie wersja instrumentalna "offertorium "Sub Tuum
                  presidium" Mozarta
                  - na Komunię "Preghiera" z "Serenady na smyczki" Czajkkowskiego (to
                  instrumentalna wersja motetu eucharystycznego "Ave verum Corpus"
                  Mozarta, więc żaden ksiądz nie ma prawa nawet noska zmarszczyć)
                  - na podpisanie dokumentów, pod warunkiem, że odbywa się juz po
                  zakończeniu liturgii (utwór jest nieliturgiczny, za to
                  nieprawdopodobnej urody): Andante z Divertimento D-dur KV 136 Mozarta
                  - na wyjście może być tradycyjnie Mendelssohn
                  • magdalena.ko Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 11:46
                    dziękuję Ci bardzo smile
                    w wolnej chwili przesłucham te utwory. kocham smyczki i dlatego tak
                    bardzo zależy mi, aby usłyszeć je podczas ceremonii ślubnej.
                    oczekuję, aby zagrały, kiedy goście powoli będą już zajmować
                    miejsca, na nasze wejście, podczas ofiarowania i komunii oraz na
                    wyjście. Psalm i części stałe zagra organistka - bardzo utalentowana
                    zresztą (także wokalnie), co niestety w polskich kościołach dość
                    rzadko się nadal zdarzawink.

• sabliczek Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 02.10.15, 18:59
                    przecież marsze weselne nie są liturgiczne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hahaha
              • ola_wawrz Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 10:06
                Dziękuję, wątek bardzo pomocnywink Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, że Ave
                Maria w trakcie komunii faktycznie nie pasuje...
                Mam jeszcze jedno pytanie: czy organy, śpiewaczka i skrzypce do oprawy muzycznej
                ślubnej Mszy św. to nie za dużo szczęścia na raz?
                (Chciałabym skrzypce + organy na wejście, Hymn do Ducha św. zaśpiewany, w czasie
                ofiarowania i komunii też śpiew, w trakcie podpisywania dokumentów i składania
                kwiatów na ołtarzu Matki Boskiej skrzypce + organy-Ave Maria? No i koniecznie
                marsz Mendelssohn'awink)
                • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 10:38
                  Skrzypce + organy to nie będzie "za dużo", ale pod warunkiem, że
                  zdecydujesz się na arie KONCERTUJĄCE, tj. z udziałem solowych
                  skrzypiec (w stylu "Domine Deus" z "Glorii" Vivaldiego
                  albo "Laudamus Te" z "Wielkiej Mszy h-moll" Bacha). Jeśli
                  zarządzisz, że śpiewaczka i skrzypek mają "działać osobno" zacznie
                  się (również w odbiorze uczestników mszy) przepychanka na
                  zasadzie "tiepier ja, teraz MOJA kolej"; nie polecam z
                  doświadczenia, kompletny chaos plus duże neibvezpieczeństwo
                  wciśnjięcia niestosownego repertuaru!!!
                  A na wejście lepiej pokusić się o radosną arię koncertującą
                  (np. "Semper mi Jesu" Antoniego Milwida) niż skrzypce... Po
                  pierwsze, skrzypce jako instrument zdecydowanie kameralny zabrzmią
                  zamiast radośnie - kwiląco i żałośliwie sad Po drugie, jak wpuścisz
                  na początek skrzypce, to w 99 % przypadków zapoda Ci muzykus jakiś
                  rzewliwy hit świecki z rodzaju "Zimy" Vivaldiego - i wtedy masz
                  utwór niestosowny do sytuacji, plus ciotki i kuzynki od razu zaczną
                  buczeć jak stado bobrów i do ołtarza na strudze łez popłyniesz wink
                  Przeciez ślub to radość a nie chóralny bek!!!

Ogólnie - opcja śpiewaczka + skrzypce + organy jest możliwa, ale pod
                  warunkiem bbbb starannego doboru repertuaru!! Inaczej zamiast
                  pięknej i modlitewnej oprawy Mszy św. będziesz miała na chórze
                  koscielnym "czekanie na swoją kolej" i wyliczankę zamiast zwartej
                  całości.

I pamiętaj, że utwory na ślubnej Mszy św. to nie tylko wejście, Veni
                  Creator i Komunia!!! Zaspiewane mogą bowiem zostać:
                  - wejście
                  - Kyrie
                  - Gloria
                  - psalm
                  - Alleluja
                  - "Veni Creator"
                  - Ofiarowanie
                  - Sanctus i Benedictus
                  - Agnus Dei
                  - Komunia
                  - podpisanie dokumentów
                  - modlitwa Młodych w klęcznikach przed wyjściem z kościoła
                  - wyjście z kościoła

Jak widać, sporo tego!!!
                  • ola_wawrz Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 12:21
                    Bardzo jestem Ci wdzięczna za fachową pomoc. Mam jeszcze dużo czasu (11.09smile)
                    ale powoli chcę wszystko przemyśleć i starannie dobrać. W kwestii doboru
                    repertuaru na organistkę w moim kościele raczej nie mogę liczyć - gra nieźle,
                    ale jest młodą osobą i sama chyba jeszcze nie ma doświadczenia w tej sprawie (
                    byłam na kilku ślubach z jej udziałem i "dzieło" w stylu pieśni o splecionych
                    dłoniach słyszałam co najmniej x2!!!)Będę się mniej denerwować jeśli wszystko
                    będzie dokładnie ustalonewink Jeśli nie masz nic przeciw, pewnie za jakiś czas
                    znów zwrócę się do Ciebie o poradęwink.
                    • callja Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 12:51
                      Nie ma sprawy, "męcz mnie ręcznie" etc., zgadzam się w imię idei -
                      jeśli uda mi się choć jedną Msze ślubną wyzwoilić od
                      nieliturgicznych pięśniczek, sacropolu i rubikoidiów, będę
                      szczęśliwa smile Ot, taka jestem ideowa wojowniczka muzyczna wink
          • cytrynowe_pole DO CALLJA 04.02.10, 22:58
            a czy ja moglabym prosic namiary na gazetowego jakiejs osoby z
            Wrocławia?zaznaczam, ze slub jest cywilny,wiec nie musi znac sie na regulach
            liturgiismile
            • callja Re: DO CALLJA 04.02.10, 23:08
              Nie ma sprawy wink od razu zaznaczam, że na ceremonię cywilną polecam
              oprawę instrumentalną, mogącą stworzyć dyskretne, neutralne tło dla
              ceremonii zaślubin; śpiew mógłby się stać czynnikiem ciut zbyt mocno
              rozpraszającym wink

W ceremonii kościelnej śpiew równy słowu czyli modliwtie ma zupełnie
              inne znaczenie; merytoryczne, nie tylko "odzóbkowe" wink
    • diamond-beauty Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 13:08
      Na maj 2010 za jedną skrzypaczkę zapłaciłam 150zł.
      • delphine_delphine Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 05.02.10, 19:25
        diamond-beauty a z jakiego miasta jesteś? Bo ciekawa jestem, gdzie
        taka cena wink
        • viola_i_violino Re: Cena oprawy muzycznej w kościele (skrzypce) 17.09.14, 16:01
          Ja gram w Wawie i biorę 200 zł po 17 latach nauki i wielu latach praktyki chyba mogę? Tym bardziej, że z tego nie da się utrzymać, i jest to od przypadku do przypadku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka