Dodaj do ulubionych

Cena obrączek

01.03.10, 23:01
Dziewczyny, może jesteście bardziej zorientowane. Jakiego rzędu jest
różnica w cenie obrączek między znanymi markami typu Apart i innymi
salonami w centrach handlowych, a zwykłym jubilerem prowadzącym swój
sklep/zakład? Np. jeśli klasyczne obrączki kosztują w Aparcie np 900
zł, to ile mogą kosztować w niewielkim zakładzie jubilerskim?

wiem, że mogę pójść sama i sprawdzićsmile Chodzi mi o to, czy w ogóle
warto, czy też różnic w cenie nie ma. Chodzi mi o najbardziej
klasyczne wzory.
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Cena obrączek 01.03.10, 23:03
      Jeśli chodzi o klasyczne obrączki to chyba te różnice są niewielkie.
      Natomiast tych wymyślnych wzorów to już może być duża.
      • derenka Re: Cena obrączek 01.03.10, 23:12
        są różnice, nawet do 3/4 ceny więcej w aparatach, yesach, krukach, śliwińskich itd.
        • najta Re: Cena obrączek 01.03.10, 23:20
          Są różnice. Możesz mieć tradycyjne obrączki nawet za 300zł.
        • miss.mirabelka Re: Cena obrączek 01.03.10, 23:22
          To może inaczej, ile mogą kosztować takie obrączki:

https://www.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod181_0_o.jpg

W Aparcie prawie 1000zł. W red rubin nieco szersze, też klasyczne w
          podobnej cenie.
          • derenka Re: Cena obrączek 02.03.10, 07:57
            podalas cene za pare, czy sztuke?
            • chemistry-24 Re: Cena obrączek 02.03.10, 08:40
              Cena obrączek u zwykłych jubilerów liczona jest w zależności od ich wagi, tak
              więc dużo zależy od ich szerokości grubości a nawet waszych rozmiarów.
              Ja wybrałam płaskie obrączki 5mm szerokości i 1,5 grubości. W Aparcie kosztowały
              2200zł. Ja miałam swoje złoto (ok 14 g, a znajomy złotnik za robociznę policzył
              300 zł.
              Tak więc na samych obrączkach zaoszczędziłam prawie 2000. Człowiek uczy się na
              błędach-pierścionek zaręczynowy mam z Apartu i jak teraz widzę N przepłacił
              straszniewink
              • aneta-skarpeta Re: Cena obrączek 02.03.10, 09:01
                ja mam natomiast taki problem, ze w wiekszosci sklepów jubilerskich-
                tych małych, prywatnych sa i tak wszedzie te same obrączki- robione
                na zam przez jedna firme.

generalnie jeszcze jest problem taki, ze tanie obrączki są złudnie
                tańsze, bo sa po prostu lżejsze

wystarczy spytac ile kosztuje gram zlota i wszsytko jasne

my nie moglismy dobrac nic w prywatnych sklepikach- wszystkie proste
                obrązki były cienkie jak blaszki
              • mja-15 Re: Cena obrączek 02.03.10, 11:18
                Ja płacę u znajomego jubilera za robociznę po 150 zł za obrączkę +
                mam własne złoto. Gdybym kupowała je u niego - kosztowałoby ok. 75
                zł za gram, a u jubilera ok. 200 zł. To przy parze zwykłych obrączek
                o wadze przeciętnej 14g różnica wynosi 1.750 zł.
                Plus jest taki, że zrobi nam obrączki takie jakie chcemy, a nie
                takie jakie są w salonach.
              • marmag2 Re: Cena obrączek 02.03.10, 12:04
                trochę nie tak w Twoim wyliczeniu, jak miałaś 14g złota = około 1050 zł plus 300
                zł robota ( co z grawerem ? pudełkiem?) to obrączki kosztowały Cię 1350 zł -
                zaoszczędziłaś 850 złotych, to znacznie mniej niż 2000,-
                • mja-15 Re: Cena obrączek 02.03.10, 12:28
                  Wyliczenie jest OK.
                  200 zł - 75 zł = 125 zł * 14 gram = 1.750 zł.
                  Złota nie liczę, bo dostałam od rodziców. Płacę tylko 300 zł za
                  robociznę, bo grawer, pudełko itp. mam w cenie. Mówiłam, że znajomy
                  jubiler.
            • miss.mirabelka Re: Cena obrączek 02.03.10, 10:50
              to cena za parę. Domyślam się, że cena zależy też od rozmiaru, u nas
              będzie taki raczej standardowy.
              • foczkaka Re: Cena obrączek 02.03.10, 11:31
                w aparcie akurat cena jest jedna dla danego modelu, niezaleznie od rozmiaru.
                • paskud_agg Re: Cena obrączek 02.03.10, 11:48
                  foczkaka napisała:

> w aparcie akurat cena jest jedna dla danego modelu, niezaleznie od rozmiaru.

To jest przegięcie. Tyle samo zapłacę za komplet obrączek w rozmiarze 9 i 20, co
                  za komplet w rozmiarze 19 i 31? Przecież w tych drugich będzie o wiele więcej
                  złota. Wniosek taki, że pary o szczupłych palcach w Aparcie przepłacają.
                  • landora Re: Cena obrączek 03.03.10, 16:06
                    Osoby o szczupłych palcach w ogóle mają w Aparcie (i chyba w ogóle w sieciówkach
                    jubilerskich) przechlapane.
                    Narzeczony kupował mój pierścionek w rozmiarze 8 i wybór był bardzo niewielki -
                    ewentualnie można było zamówić, ale tylko niektóre wzory i był strasznie długi
                    czas oczekiwania.
                    • magdalena.ko Re: Cena obrączek 03.03.10, 22:41
                      ja mam pierścionek 7 (i chyba jeszcze zmniejszę do 6, bo kręci mi się
                      na palcu), więc wiem o czym mówisz smile. nie mam szans normalnie kupić
                      pierścionka, ew. taki, jak na I Komunię.

z obrączkami było podobnie. niektóre modele były dla mnie z góry
                      niedostępne. i czekaliśmy kilka dni na potwierdzenie z kruka, czy w
                      ogóle zrobią tak mały rozmiar jak 6smile. na rozmiar palców raczej nie ma
                      się wpływu - nawet jak trochę przytyję, to palce pozostają bez zmian.
                      • zoselin1987 Re: Cena obrączek 03.03.10, 23:26
                        magdalena.ko napisała:

> ja mam pierścionek 7

ojej. Jakie masz malutkie paluszki. Ja mam zaręczynowy 9 i wszystkie obrączki jakie mierzę są o dużo za duże i zazwyczaj się dziwią,że mam tak małe palce. Ponoć obrączka będzie mniejsza rozmiarowo niż zaręczynowy.
                • 1luna1 Re: Cena obrączek 02.03.10, 11:56
                  foczkaka napisała:

> w aparcie akurat cena jest jedna dla danego modelu, niezaleznie od
                  rozmiaru.

Dziwne!! Ja w Aren Art płaciłam według wagi złota. Na logikę -
                  obrączka w rozmiarze 9 nie może ważyć tyle samo co 15. Skąd więc
                  bierze się ta ujednolicona cena?
                  • foczkaka Re: Cena obrączek 02.03.10, 12:59
                    Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Jak ktos ma grube palce to mu sie opłaca wink
                    Dlatego kupienie tam obrączek o rozmiarach 14 i 29 nam się opłacało.
                  • justynaaaa2 Re: Cena obrączek 02.03.10, 15:32
                    my mamy wybrane w aren art i cena męskiej obrączki jest zależna od wielkości,
                    natomiast cena damskiej z brylancikami jest stała (nie ma znaczenia jaki rozmiar).
                    Mi znajomy jubiler wyliczył cenę za obrączki takie jak chcę, mniej więcej tyle
                    samo ile zapłacę w aren art wink ale o połowę mniej niż zapłaciłabym np. w apracie
                    wink + do tego miałam mu oddać trochę złota (nie pamiętam ile) wink więc wolę
                    zamówić gotowce z aren przynajmniej wiem, że dostanę to co widzę na wzorze niż
                    ryzykować, że znajomy zrobi mi na zamówienie inaczej niż sobie je wyobraziłam tongue_out
                    moim zdaniem trzeba sprawdzić różne opcje salonów firmowych, bo nie zawsze
                    będzie drożej niż u osiedlowego jubilera wink
    • foczkaka Re: Cena obrączek 02.03.10, 10:10
      Na stronie np. Apartu masz ceny wszystkich obrączek. My kupowalismy w Aparcie
      więc innych cen nie znam. Wybraliśmy najprostsze klasyczne obrączki, do tego
      mieliśmy jakieś karty rabatowe więc wydaje mi się że dużo niższej ceny bym nie
      znalazła.
      • ewelinka_1986 Re: Cena obrączek 02.03.10, 11:39
        ja zastanawiam sie na niemiecka firma breuning, niestety ceny od 2,000 za pare
        ;/ jakos apart czy yes do mnie nie przemawiaja..
        chyba ze juz zupelnie te tradycyjne wlsnie, w yes chyba komplet okolo 1tys moze
        lekko mniej
        • zia86 Re: Cena obrączek 02.03.10, 11:52
          Widziałam te obrączki na żywo, bardzo ładne były ale czytałam kilka
          wypowiedzi tutaj dziewczyn na forum, że miały jakiś problem z tą firmą.
          • elske Re: Cena obrączek 02.03.10, 12:42
            6 lat temu robilam obrączki u jubilera.Miałam swoje złoto (stara obrączkę,
            pierścionek).Dokupiłam jeszcze 1 gram złota, za wszystko zapłaciłam 320zł (próba
            złota 585).Obrączki klasyczne, szer.4mm , grubość półtora milimetra (półokrągłe,
            wypukłe ).
          • kr_ka_11 Re: Cena obrączek 02.03.10, 12:43
            w Krakowie mozna je gdzies obejrzec? ja szukalam ale najblizej chyba bylo w
            Wadowicach albo w Zywcu, i nam sie nie chcialo jechac uncertain
            • kr_ka_11 Re: Cena obrączek 02.03.10, 12:44
              cholera, ze tez nie umiem zapamietac zeby wklejac to na co odpowiadam, to wyzej
              bylo do Ciebie Zia smile
            • zia86 Re: Cena obrączek 02.03.10, 13:05
              Tak można je obejrzeć u Śliwińskich w Galerii Krakowskiej. smile
              • kr_ka_11 Re: Cena obrączek 02.03.10, 13:08
                a widzisz.. ogladalam ich strone i nic takiego nie wylapalam. dzieki
                • laura.ashley Re: Cena obrączek 02.03.10, 15:23
                  ja mam zamiar kupic zwykle obraczki w centrum w-wy za 600zl w
                  firmie, ktora dziala odkad moja babcia pamieta +grawerowanie +
                  zmiany rozmiarow gratis.
                  troche pracowalam w uk, tam takie obraczki kosztuja ok. 150poundsow
                  za pare, i powyzej tej ceny nie mam zamiaru placic za obraczki, bo
                  to jest zwyczajne oszustwo. Cene za gram zlota na rynku mozna
                  sprawdzic w internecie- ok 60zl , to policzcie ile para powinna
                  kosztowac... a para na male palce to ok. 7 gram (z doswiadczenia z
                  pracy w sklepie jubilerskim)
                  • kjozo Re: Cena obrączek 03.03.10, 13:48
                    czy moglabym prosic o namiary na ten sklep w Warszawie.
                    dziekuje z gory za pomoc
                    moj gazetowy mail: kjozo@gazeta.pl
                  • marmag2 Re: Cena obrączek 03.03.10, 15:47
                    też mi się wydawało że wystarczy cenę złota w sieci i wyliczyć ile powinny
                    kosztować obrączki, ale do tych 60 zł dodaj VAT - już masz 72, a to cena surowca
                    a nie półfabrykatów, zamawialiśmy obrączki u Bielaka i zrobił nam wykład czemu
                    skupuje po 57 zł a sprzedaje po 72 zł/gram - to po prostu podatki i koszty
                    czyszczenia złota
                    i jeszcze 7 g to mogą ważyć obrączki bardzo wąskie i cieniutkie, nasze po 6 mm
                    szer będą ważyły 13 g
                  • nuna.k Re: Cena obrączek 03.03.10, 22:01
                    Ja również bardzo proszę o kontakt do tego jubilera na gazetowego - dziękuję!
    • lili-2008 Re: Cena obrączek 03.03.10, 16:51
      My mamy zwykłe, złote obrączki, 3 albo 4 mm szerokości - apart, yes, kruk - cena
      ok. 1200, my u prywaciarza zapłaciliśmy niecałe 600, więc różnica sporawink
    • xxxtabxxx Re: Cena obrączek 03.03.10, 20:57
      my kupiliśmy firmy breuning. płaciliśmy około 2 tys. za parę.
      wybraliśmy tę firmę, ponieważ jako jedyna dawała gwarancję, że ich
      złoto nie zawiera niklu, na który ja mam paskudną alergię.
      • marmag2 Re: Cena obrączek 03.03.10, 22:31
        wiele firm robi białe złoto bez niklu
        • xxxtabxxx Re: Cena obrączek 06.03.10, 16:36
          ale my nie chcieliśmy białego złota. poza tym w reszcie firm sprzedawcy
          nie potrafili mi udzielić informacji czym u nich złoto jest utwardzane.
    • khumbamelala Re: Cena obrączek 04.03.10, 00:38
      Nasze proste złote obrączki 3 i 4 mm kosztowały 700 zł. Dokładnie takie same
      przymierzaliśmy w Aparcie (na prawdę niczym się nie różniły) z tym że już sama
      damska kosztowała 990 zł (męska ponad 1 tys.). A, i nie kupowaliśmy w małym
      zakładzie jubilerskim, tylko w całkiem sporym salonie z tym że POZA Warszawą smile
    • deelux Re: Cena obrączek 06.03.10, 11:59
      Akurat jesteśmy po kupnie obrączek więc pozwolę sobie na kilka uwag smile

Też myślałam, że u "małych" jubilerów będzie taniej. Okazuje się, że
      niekoniecznie. Obrączki niby wyglądają tak samo ale są zdecydowanie lżejsze,
      prawie jak blaszki. Różnica w cenie praktycznie niezauważalna. U "małego" liczy
      się waga, którą sprawdzić można dopiero po zrobieniu obrączek. Czyli dokładną
      cenę poznalibyśmy przy odbiorze smile
      Suma sumarum wybraliśmy Apart, który aktualnie ma obniżki cen. Za 2 obrączki 10
      i 27 3mm, próba 585 zapłaciliśmy 682zł. Z kartą rabatową byłoby jeszcze taniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka