Dodaj do ulubionych

Rola świadkowej od str technicznej :) help

13.05.10, 18:20
Będę świadkową na ślubie przyjaciółki.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pełnieniu takiej funkcji więc mam pytanie
takie trochę techniczne.
Poczytałam sobie w internecie co i jak ale nie znalazłam informacji typu:
czy jak pm wychodzi z domu to kwiaty niosę jej ja?
do auta wsiadamy razem i jedziemy do kościoła?
przy wejściu do koscioła ustawiam się za nią?

Może komuś moje pytania wydzadzą się idiotyczne ale naprawdę nie wiem co i jak smile
Obserwuj wątek
    • aqua.0 Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 18:31
      Nie ma 10 przykazań świadkowej ani sztywnych żelaznych reguł czy protokołu smile Na
      każdym slubie jest inaczej. Zapytaj o wszystko przyjaciółkę, to jej slub, jej
      zasady. Moze ma juz skrystalizowane odpowiedzi na każde pytanie, bo planuje ze
      szczegółami, a moze woli, zeby wyszło naturalnie?
      Jak Ci ktos tu napisze, że MUSISZ nieść jej bukiet, to błagam - nie próbuj jej
      go wyrwać na siłę wink
      • stworzenje Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 19:17
        z niesieniem bukietu to jakaś mocna nowość. Z bukietem będziesz mieć akcję -
        dopiero jak jest przysięga i założenie obrączek, młoda powinna Ci go podać i
        podejść do księdza bez.
        W kościele miło jak poprawisz jej welonik, żeby ładnie spływał za oparcie
        krzesła gdy będzie siadała.Jak będzie miała jej suknia tren to też go jakoś
        ładnie ułożyć w momencie jak będzie wchodzić,a potem wychodzić z kościoła,żeby
        się elegancko rozłożony ciągnął po ziemi.
        Tak stajesz za nią w kościele,po Twojej lewej świadek za panem młodym.
        To takie kwestie ogólne,a wszelkie szczegóły dopytaj młodą co by chciała żebyś
        ewentualnie jej pomogła. No i w ogóle być w swoim miejscu o swoim czasie. Jak
        np. zaczną się oczepiny,to żebyś towarzyszyła, a to welon potem odpięła, to
        trzymała koszyczek do zbierania na wózek - o ile ta zabawa będzie.
        A i do kościoła raczej nie zaopatruj się w jakieś wielkie torebki wiszące Tobie
        na ramieniu tudzież przez pierś. Mało elegancko to wygląda i niepotrzebnie
        absorbuje. Jakaś ewentualnie malutka, powieś na krześle,postaw na podłodze,ale
        nie jakiś wór! big_grin.
        Nie ubierz się na czarno i na biało i zbyt wyzywająco.
        Uśmiech na twarzy na ten dzień i do dzieła smile.
        • najta Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 20:05
          To ja dodam, że jeszcze świadkowa MUSI mieć dowód osobisty i umieć się podpisać wink
          • stworzenje Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 20:13
            najta napisała:

> To ja dodam, że jeszcze świadkowa MUSI mieć dowód osobisty i umieć się podpisać
            > wink

ano to oczywiste,no i nie być pod wpływem big_grin
            • chocoladette Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 21:06
              Dla mnie rola swiadka/swiadkowej konczy sie na podpisaniu papierow, ale to ja wink
              o reszte potrafie sama zadbac smile
            • aqua.0 Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 21:10
              tworzenje napisała:
              > najta napisałasuspicious
              > > To ja dodam, że jeszcze świadkowa MUSI mieć dowód osobisty i umieć się po
              > dpisać
              > > wink
              >
              > ano to oczywiste,no i nie być pod wpływem big_grin

Ja bym polemizowała, o ile musi miec dowód, to wg mnie nie musi byc trzeźwa.
              Mogłaby - ot, miły gest - ale musu nie ma wink
    • mancipi Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 21:55
      jest jedno zadanie, bardzo ważne: pomóc młodej w załatwieniu potrzeb
      fizjologicznych. to nie jest żart-jak nie pójdzie z nią mama czy siostra to
      pójdziecie wy, bo nie jest łatwo skorzystać z toalety gdy ma się na sobie suknię
      (i nie były to suknie z kołem), ale spoko pomimo że to lekki stres da się
      przeżyć-ciągle się do siebie odzywamy smile
      z innych spraw-przy jednym "świadkowaniu" musiałam opanować przypinanie trenu do
      sukni
      jeszcze jedna kwestia to obsługiwanie składnia życzeń-ktoś musi przejmować
      koperty, kwiaty, prezenty i tutaj warto aby świadkowie zorganizowali sobie
      jeszcze ze 2 osoby do pomocy
      no i jeszcze jeden wątek-jeżeli ślub jest wyznaniowy to kwestia zaliczenia
      spowiedzi, no ale to już każdy wie jak to jest...
      • najta Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 22:00
        O nie, świadkowie nie muszą iść do spowiedzi, w ogóle nie muszą być wierzący.
        Jedyne formalne wymagania wobec świadków są takie, że widzą, słyszą i są
        pełnosprawni umysłowo.
        • mancipi Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 14.05.10, 20:07
          jeżeli jest to świadek w kościele katolickim a ksiądz powie, że prosi aby świadkowie przyjęli komunię to raczej trzeba spowiedź zaliczyć
          • gryzikiszka Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 14.05.10, 20:30
            mancipi napisała:

> jeżeli jest to świadek w kościele katolickim a ksiądz powie, że
            prosi aby świad
            > kowie przyjęli komunię to raczej trzeba spowiedź zaliczyć

Nie. Świadkowie muszą być pełnoletni i to jest jedyny wymóg. Nie
            pamiętam, ale chyba muszą to też być dwie osoby (nie można mieć
            jednego świadka).
            • mancipi Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 14.05.10, 20:56
              gryzikiszka napisała:

> Nie. Świadkowie muszą być pełnoletni i to jest jedyny wymóg. Nie
              > pamiętam, ale chyba muszą to też być dwie osoby (nie można mieć
              > jednego świadka).

taki to jest wymóg wg prawa cywilnego, aczkolwiek do zawarcia ślubu to nawet świadków nie trzeba, bowiem wystarczy "zgodne oświadczenie stron złożone przed kierownikiem usc"
      • chocoladette Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 22:34
        Z tym chodzeniem do toalety to ty tak serio? Nie wiem jaka trzeba byc niezdara,
        zeby sie samej nie wysikac. Dla mnie byloby to mega zenujace, zarowno poprosic
        kogos o pomoc, jak i byc o to poproszona.
        • stworzenje Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 13.05.10, 22:38
          chocoladette napisała:

> Z tym chodzeniem do toalety to ty tak serio? Nie wiem jaka trzeba
          > kogos o pomoc, jak i byc o to poproszona.

nooo dokładnie. Ale nie wiesz? Wiele młodych w imię mody zrobi wszystko,a już
          wygody żeby potem chociażby taka czynność nie była kłopotem to już słabo biorą
          pod uwagę.
          Dla mnie byłoby to mega obciachem mieć suknię która nie da skorzystać z toalety smile.
          • pszczzola Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 14.05.10, 09:28
            Ja tam nie widze problemu aby swiadkowa pomogla mi usiac na ubikacji
            tak aby zadna falbanka do srodka nie wpadala.
            Nie raz idac razem na imprezy z kolezankami wszytkie malowalysmy sie
            jednoczesnie w jednej lazience i zdazalo sie, ze ktoras kozystala w
            tym czasie z toalety, pozostale po prostu nie patrzyly (mowa
            oczywiscie o tych mnieszych potrzebach).

Albo jadac na wakcacje nie zadazl Wam sie nigdy postoj w lesie na
            siku?

Mnie jakos nie krepuje obecnosci bliski kolezanek, nikt mi miedzy
            nogi sie nie gapi.
            • aqua.0 Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 14.05.10, 09:55
              Ale ludzie maja różne potrzeby bliskości i wielkość strefy prywatności (czy jak
              to nazwac?) podczas fizjologicznych czynności. Ja jestem paniusia i musze miec
              podwójne sciany i nikogo w promieniu 10 metrów wink
              Szczęśliwie na weselu moja przyjaciółka prosiła swoją mamę o pójście do
              ubikacji, nie mnie. Pewnie bym i to przeżyła, ale byłby to jednak gwałt na mojej
              naturze...
        • mariolkawalczywkisielu Re: Rola świadkowej od str technicznej :) help 14.05.10, 10:08
          chocoladette napisała:
          > Dla mnie byloby to mega zenujace, zarowno poprosic
          > kogos o pomoc, jak i byc o to poproszona.

za oceanem znaleźli sposób i na to big_grin
          strona pierwsza:
          https://www.elizabethannedesigns.com/blog/wp-content/uploads/2009/10/301.jpg
          a w środku:
          https://www.elizabethannedesigns.com/blog/wp-content/uploads/2009/10/300.jpg

-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka