z_meetropolii 20.06.10, 23:00 niebawem wybieramy się do księdza spisać protokół przed ślubem i 'dać'' na zapowiedzi, zastanawiamy się czy za mszę,organistę itp. również musimy zapłacić teraz??? proszę o pomoc czy przed ślubem kościelnym obowiązkowe są trzy spowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stworzenje Re: opłaty w kościele 20.06.10, 23:04 e? 3? my dwie mieliśmy,a wiem że i jedna tylko występuje . na mszę i organistę później. Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyes86 Re: opłaty w kościele 20.06.10, 23:08 Najpierw daje się na zapowiedzi (wtedy też przeważnie spisuje się protokół)-u nas w kościele 50-100zł. Za ślub przed samym ślubem, organiście też jakoś wtedy. Co do spowiedzi to mamy dwie: pierwszą zaraz po zapowiedziach, a drugą- dzień lub dwa przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
ferworia Re: opłaty w kościele 21.06.10, 00:22 W każdej parafii jest inaczej. My płaciliśmy ofiarę przy spisywaniu protokołu, zapytaliśmy księdza ile mniej więcej powinniśmy dać i czy preferują też inne opłaty. Okazało się, że u nas płaci się za wszystko 300 zł, jedynie N. musi jeszcze zanieść zapowiedzi do swojej parafii i też ofiara przy tym jest wymagana. Osobno też płaci się za dekoracje kościoła. Spowiedzi mamy dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka_1986 Re: opłaty w kościele 21.06.10, 23:35 A my bylismy spisywac protokol na pazdziernik (przejechalismy po to z zagranicy) i ksiaz wyslal juz zapowiedzi do parafi narzeczonego, moje tez od razu wystawil i powiedzial: no to zmykajcie juz, przyjdzie na kilka dni przed slubem po kartki do spowiedzi (mamy jedna :]) i tyle, takze chyba koperte trzeba dac przed slubem lub w dniu, ale zeby sie pytac jaka wysoka ma byc ofiara za slub? chociaz napisze jeszcze ze moja kuzynka chciala zalatwic slub na sierpien 2011, jest ze wsi malej i ksiadz powiedzial ze za slub 1200 i biedna teraz nie wie co robic.. i szuka innego koscila masakra Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: opłaty w kościele 22.06.10, 00:53 1200?! To jakiś absurd!!! Mysmy spisali juz protokuł - Przyszłymąż musi dostarczyc jeszcze jeden dokument z USC ale ksiadz nam powiedział, ze "ofiara" pozniej Za dekoracje nie płace bo mam swoje, podobnie jak za organiste bo moja mama sobie załatwia Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: opłaty w kościele 22.06.10, 10:54 > przyjdzie na kilka dni przed slubem po kartki do spowiedzi (mamy jedna :]) Ach, ta radość, że nie trzeba się za często spowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka_1986 Re: opłaty w kościele 22.06.10, 19:41 nie mialabym nic przeciwko dwom spowiedziom, ale niestety jestesmy za granica i mieszkamy razem wlasnie od momentu kiedy wyjechalismy, takze zgodnie z naukami przedmalzenskimi trzeba sie z tego wyspowiadac i szczerze zalowac czyli zgodnie z zasadami musielibysmy na te pare tygodni/ miesiecy mieszkac osobno,a tak przyjedziemy na slub, kazde bedzie spalo u rodzicow i pojdziemy na spowiedz, szczerze sie wyspowiadamy ze wszystkich grzechow, zreszta moj proboszcz i tak powiedzial, ze my jak malzenstwo takze to byla jest decyzja o 1 spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aka_beata Re: opłaty w kościele 22.06.10, 09:11 My bierzemy slub na Starowce w Wawie i daje sie ksiedzu/organistce na ofiare, czyli jest to nasza decyzja ile wlozymy w koperte. Jesli chodzi o zapowiedzi, nie mielismy, bo mamy pariafe za granica i akurat oni nie robia zapowiedzi. Mielismy jedna nauke przedmalzenska i byla na prawde w porzadku. Super sprawa z polskimi kosciolami misyjnymi - wszystko jest lzej zalawtic niz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
fantazzja Re: opłaty w kościele 22.06.10, 10:48 Mój poprzedni proboszcz brał za ślub "co łaska, ale nie mniej, niż za sukienkę". Zastanawiam się, czy on miał pojęcie, ile może teraz kosztować suknia ślubna Obecny bierze "co łaska". Znajomi dali w ubiegłym roku 400 zł (ślub, zapowiedzi itd.) i ponoć był bardzo zadowolony. Do tego dochodzi 150 zł dla organisty i kościelnego, więc jest całkiem ok. Odpowiedz Link Zgłoś
z_meetropolii Re: opłaty w kościele 22.06.10, 21:26 cóż chyba proboszcz faktycznie nie orientował się ile kosztują sukienki, albo potrzebował gotówki na remont Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaaa123 Wilanów - kościół św Anny 19.07.10, 22:09 Orientujecie się może jakie tam są opłaty? mamy ślub w sierpniu, ale jeszcze nie miałam okazji zapytać o to księdza, a plotki głoszą że 1500zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Wilanów - kościół św Anny 20.07.10, 10:08 z tymi opłatami za ślub to zauważyłam, że jest tak. Jeżeli chce się wziąć ślub w parafii innej niż pani lub pana młodego, to proboszczowie najczęściej sobie "życzą". A to 1000 zł w parafii Ustroń- Zawodzie, a to inne sumy podane przez Was. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: Wilanów - kościół św Anny 21.07.10, 22:46 A są w Polsce kościoły których duchowni nie biorą pieniędzy za świadkowanie sakramentowi małżeństwa. Mariawici i kościół polskolatolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaaa123 Re: Wilanów - kościół św Anny 21.07.10, 23:19 Rozmawiałam wreszcie z księdzem i powiedział: "tyle na ile Was stać" i już czyli raczej nie warto wierzyć w plotki ) Odpowiedz Link Zgłoś
dilara22 Re: Wilanów - kościół św Anny 26.07.10, 21:44 ah! nie doczytalam, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
dilara22 Re: Wilanów - kościół św Anny 26.07.10, 21:43 zuzaaa123, czy wiesz juz moze jaka jest opłata w Sw. Annie??? ja tez mysle o slubie wlasnie tam. wiecie moze dziewczyny? 1500 zl to lekka przesada Odpowiedz Link Zgłoś