Dodaj do ulubionych

czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmelu

25.11.10, 15:04
Witajcie,
są tu różne wątki o przygotowaniach, więc postanowiłam założyć i mój. Nasz ślub odbędzie się w czerwcu 2011. Miałam już multum koncepcji i wątpliwości, ale pomału z chaosu wyłoniła mi się koncepcja.
Ślub (cywilny) odbędzie się w tym samym miejscu co wesele. Ślub w plenerze pod lipami, przy lekkiej muzyce klasycznej. Potem wesele w budynkach starego folwarku, miejsce piękne, z duszą i atmosferą. Wybrałam suknię, będzie w kolorze cappuccino hiszpańskiej firmy Villais z hiszpańskim welonem również w kolorze cappucino. To ciepły kolor, zdecydowanie nie do pomylenia z białym. Mój N będzie miał garnitur w kolorze czekolady z kamizelką szytą pod kolor sukni. Zamiast winietek chcemy mieć małe buteleczki z likierem czekoladowym, z tyłu będzie nasza etykietka z przodu imię i nazwisko gościa. Zaproszenia to czekolady a ich opakowanie będzie stanowiło nośnik i treść zaproszenia. Bukiet to raczej jedna prosta róża z koralikami identycznymi jak na sukni i ozdobami np. małymi serduszkami w kolorze czekolady. Podobne do bukietu będą stroiki na stoły i na okna, czyli róże z koralikami i małymi serduszkami. Myślimy też o jakimś gustownym "save the date". Nie mam jeszcze zdjęć, to znaczy suknię mam ale z innego forum zdjęcie dziewczyny więc raczej nie do wklejenia....
Obserwuj wątek
    • wedding_planner1 Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 15:07
      będzie na pewno bardzo "słodko" smile koncepcja przemyślana i unikalny motyw przewodni. Gratuluje pomysłu i odwagi - czekam na zdjęcia!! smile
    • asiu-la83 Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 15:09
      Zapowiada sie smakowity slub i wesele big_grin Pomysl z czekolada w formie zaproszen - swietny!
      • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 15:32
        Dziękuję. Mam zdjęcia, które stanowiły inspirację. Niemniej to nie jest jeszcze dokładnie to o co chodzi. Od razu też zaznaczę, że nie mam konsultantek i stylistek. Miejsce wybraliśmy sami, musiało spełniać szereg wymogów. Natomiast nie musiało być blisko domu, więc na szczęście mogliśmy szukać w 3 województwach smile Udało się znaleźć oryginalne miejsce, nie takie typowo weselne ale z doświadczeniem w robieniu wesel, co jest super ważne.
        Z suknią było jak dziewczyny tu pisały, to co w necie w ogóle nie odpowiadało rzeczywistości. U projektantów nic mnie nie zachwyciło, poza tym miałam swoją sumę graniczną, powyżej której nie zapłacę i już. W końcu założyłam jedną i się zakochałam. Taka na styl hiszpański, w ślicznym kolorze. I jakoś na podstawie tego koloru, jak N zaczął snuć, że on chce czekoladowy garnitur, wpadłam na pomysł motywu. Do tego jako kwiaty podobały mi się zawsze róże herbaciane i pomarańczowe, więc wszystko się ze sobą zgrało. Winietki i zawieszki na alkohol zrobimy sobie sami. Zawieszki chcemy takie dowcipne np. "Uwaga! Para Młoda ostrzega - spożycie alkoholu w znacznym stopniu poprawi Ci humor". Czy coś takiego... Obrączki dziewczyny z forum wkleiły link a ja się zakochałam, no i tak jakoś poszło...
        Dlatego nie mam tyle zdjęć co Zia
    • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 15:21
      Podsumowując co mamy na dziś w kolejności dowolnej niekoniecznie od najważniejszego do najmniej ważnego smile
      1. suknia
      2. na 90% wybrany garnitur (kolor wybrany na 100%),
      3. kamizelka, która rozjaśni mocno garnitur - w końcu ślub jest w lato
      4. miejsce na ślub i wesele (podpisana umowa, określone ceny menu i innych usług, samo menu wybierzemy na miesiąc wcześniej)
      5. wybrane obrączki p. Andrzeja Bielaka Dotyk A2 z palladynu. Nie wiem czy mogę wkleić link...
      6. fotografa, który robi klimatyczne zdjęcia. Potrafi pięknie uchwycić nie tylko parę młodą ale też gości. Zależało mi na tym, żeby znów nie powstał kolejny fotoreportaż na którym sa tylko PM. Widziałam większość takich. Chcę inny. My będzie ważni, ale nasi goście też są dla nas ważni. Inna sprawa,że bardzo zależało mi na fotografie, który nie musi mieć pozapalanych wszystkich świateł. Nie znoszę jak nie ma klimatu na weselu bo panu z kamerą czy fotografowi potrzebne jest więcej światła. ten ma lampę dodatkową z wyzwalaczem, czy jak to się nazywa, i może być półmrok.
      7. miejsce, w którym mam wesele i które mogę polecić (chyba na maila, bo tu nie chcę żeby mi posta wykasowali) oferuje ogromny zamknięty i bardzo zadbany teren. Ładne zabudowania w stylu mur pruski i drewno, do tego piękna i podświetlona zieleń. Ładną zastawę, białe obrusy, pokrowce na krzesła i materiałowe serwetki. Jak dla mnie ważne. No i okrągłe stoły, profesjonalnego kucharza i kelnerów. Ma także oddzielną salę do tańca, którą widać z sali do jedzenia, ale nie tupiemy sobie nad głową. Acha no i nie trzeba biegać przez salę do tańczenia do toalety, nie przechodzą przez nią również kelnerzy.Ważne jest też to, że te 5 h jest tylko dla moich gości, zamykane na noc. Oddalone od miasta i od budynków. Jest pan na parkingu, który ustawi auta i ochrona. Będzie też 1 pokój dla dzieci (mamy trochę maluchów) i niania do nich. Jak usną to zostaną z nianią a rodzice będą się mogli bawić. Nocleg w tym samy miejscu co uroczystość. Zapraszamy tyle samo osób na ślub co i na wesele. Zależało mi na samych bliskich nam osobach a nie na gapiach...w stylu sąsiadki.
      8. florystkę, którą poleca miejsce gdzie organizujemy uroczystość.
      9. zamkniętą listę gości, którą udało się obronić. Tylko osoby, które znamy.Żadnych kuzynów, bo tak wypada.
      10. makijaż zrobi mi koleżanka po szkole wizażu, fryzurę moja fryzjerka, którą znam od hoho lat...

Nie mamy jeszcze
      1. DJa - wygląda na to, że nikt nie może polecić kogoś na pewno super sad
      2. butów - mój N niewiele jest ode mnie wyższy, więc raczej buty na płaskim obcasie lub w ogóle bez obcasów
      3. dokładnie sprecyzowanych kwiatów, w sensie wiem co chcę, ale nie mam żadnych zdjęć na inspirację florystki
      4. uzupełnienia bufetu słodkiego o jakieś "cacuszka" o smaku karmelowo-czekoladowym
      • asiu-la83 Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 15:45
        Mozesz podac nazwe hotelu/restauracji ale nie mozesz wklejac linkow do ich stron. Z reszta rzeczy podobniesmile
        • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 15:58
          Cześć,
          ślub i wesele mam w Starym Folwarku k. Łodzi, Brzezin. Polecam, świetny właściciel, doskonały kucharz i miejsce z duszą. Na miejscu goście mogą nocować. Obrączki Andrzej Bielak, Dotyk A2. Strona www i zaproszenie będzie projektu zaprzyjaźnonej grupy kreatywnej, która nie zajmuje się ślubami na codzień, więc jak ktoś szuka zdolnych i elastycznych do współpracy firmowej to mogę polecić ale przez maila gazetowego. Nie mogę nigdzie namierzyć zdjęcia sukni, poza zdjęciami dziewczyny z innego bloga, nie widać jej twarzy ale chyba i tak nie wypada wkleić zdjęcia..Suknia www.villais.com/ tej firmy. Niemniej poprzednia kolekcja. Welon taki jak widać na niektórzy zdjęciach, długi ozdobiony na końcu koronką i koralikami. Jedyny jaki mi się w ogóle kiedykolwiek podobał, bo na początku nie chciałam mieć welonu.
          • kochammacka no i podróż poślubna 25.11.10, 16:03
            obydwoje żeglujemy, poznaliśmy się na żaglowcu to pomysł na podróż nie może być inny niż ... żeglowanie. Chcemy na ślub zaprosić Kapitana, który prowadził żaglowiec jak się poznaliśmy. Mamy nadzieję, że powie parę słów przed Panią Urzędnik - póki co ona się na to zgodziła. A w podróż na morze w dwoje, jacht wybrzeże Portugalii, aby choć przez chwilę pobyć we dwoje na Atlantyku a potem już wybrzeże Hiszpanii. Na końcu parę dni na lądzie w Barcelonie. Nigdy nie byliśmy a mnie Gaudi fascynuje od wielu lat.
    • szosty.bieg Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 16:49
      zaproś mnie na swoje wesele tongue_out zapowiada się naprawdę ekstra!

Przemyślcie jeszcze kwestię kamizelki - ślub latem, więc może być gorąco. Sama kremowa koszula nie wystarczy?
      Będziecie mieli fontannę czekoladową?
      Jest dużo roślin, choć może niekoniecznie kwiatów w różnych odcieniach brązu - liście, takie małe kuleczki. Nie znam nazw, ale florystka na pewno Ci coś doradzi. Wiem, że są brązowe storczyki smile
      • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 17:01
        Cześć Szósty.bieg
        może i masz rację z tą kamizelką, jednak co dwie głowy to nie jedna. Jest dużo drzew, środek Folwarku tworzy zamknięty prawie prostokąt z samą trawą , pod ścianami są małe zadbane krzewy. Na noc drzewa są podświetlane. Myślałam, żeby zrobić takie kulki z kwiatów i dodatków w miejscu gdzie goście będą stali podczas ślubu (tam jest zadaszenie z drewna - taka altana, która może pomieścić ok 100 osób, normalnie służy jako miejsce grillowe. Chcę ją ładnie udekorować, no i jest na wypadek deszczu, w końcu w PL nigdy nic nie wiadomo). Poza tym na dziedzińcu, który jest oddalony od miejsca ślubu ok 300 metrów, nie widać z niego miejsca ślubu, stoją stoły z parasolami i wiklinowymi meblami. Tam chciałam też dołożyć dekoracje...
        • marenka.w Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 17:24
          Ślub i wesele zapowiadają się baaardzo smakowicie smile smile smile Jestem czekoladomaniakiem i takie zestawienie kolorystyczne uważam za super pomysł, a do tego zaproszenia w formie czekolady, ekstra smile Ja swoich gości poprosiłam o czekoladę zamiast kwiatów , ale nie wpadłam na to, żeby dać czekoladę przy zapraszaniu. Może to wynika z tego, że jestem łakomczuchem wink
          Jestem bardzo ciekawa Twojego zestawienia "na żywo".
    • chomiczkami Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 17:27
      Zapowiada się słodko smile żałuję, że tego nie obejrzę. Obiecaj potem wrzucić zdjęcia!
    • maddalena81 Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 25.11.10, 20:13
      Fantastyczny pomysl z zaposzeniami. Bardzo ciepla bedzie atmosfera w takiej kolorystyce smile
      Jak nazywa sie model sukienki?
      • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 26.11.10, 12:38
        to jest starszy model sukienki chyba jeszcze z 2008 r. Villais 3546 w kolorze cappucino.
        • monikapers Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 26.11.10, 12:52
          gratuluje, wszystko brzmi bardzo elegancko i spójnie, najbardziej podoba mi sie koncept zaproszeń, byłoby przemiło takie właśnie dostać-rewelacja.
          duza role mogą tu odegrać dekoracje, staranny wybór kwiatów i dodatków aby nie przytłoczyć, a dodać lekkości i świeżości.
          motyw jest z założenia słodki i chyba przez wszystkich lubiany ale ostrożnie - za dużo czekolady może przesłodzić cały look.
          ciekawa jestem sukni, może wklej tą z bloga, skoro nie widać twarzy Pani.... sama nie wiem
          pozdrowienia!
          • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 26.11.10, 13:26
            Pomysł na zaproszenie z czekoladą wygląda następująco:
            1. sposób pakowania czekolady tak, aby po wyjęciu tabliczki zaproszenie pozostało zaproszeniem a nie tylko pogniecionym papierkiem fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2523676,2,2,sposob-pakowania1.html i drugi link fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2523675,2,1,sposob-pakowania2jpg.html
            2. stylistykę zaproszenia chcemy zbliżyć do opakowań czekolady (sam tekst bez postaci)
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2523677,2,3,czekolady-nowe.html
            3. jeżeli N będzie chciał coś bardziej tradycyjnego to wówczas pójdziemy w kierunku takiej okładki jak to zaproszenie, tylko ze środkiem w kolorze sukni fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2523679,2,5,zaproszenie-standrard.html

Miałam też wizję opakowania na czekoladę z dawnych lat, kiedy były jeszcze powszechne manufaktury czekoladowe. Wtedy w tym a la woreczku po wyjęciu tabliczki zostawała by karteczka RSVP lub save the date, ale trochę się obawiam o jakość - to znaczy o to czy nie wyjdzie jak gnieciuch.. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2523678,2,4,opakowania-starsze.html

I jak Wam się to widzi?

• sajolina Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 26.11.10, 14:46
              Mnie się wszytsko bardzo widzi, oprócz tej róży z koralikami w kształcie serduszek - kwiaty upstrzone koralikami mi się po prostu nie podobają, a już kwiaty z serduszkami zalatują nieco kiczem (o ile dobrze zrozumiałam projekt bukietu).

A suknia hiszpańska to znaczy jaka? z krótkim przodem i długim tyłem?
              • kochammacka Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 26.11.10, 15:06
                sajolina napisała:

> Mnie się wszytsko bardzo widzi, oprócz tej róży z koralikami w kształcie serdus
                > zek - kwiaty upstrzone koralikami mi się po prostu nie podobają, a już kwiaty z
                > serduszkami zalatują nieco kiczem (o ile dobrze zrozumiałam projekt bukietu).

hmm nie mogę znaleźć zdjęć. Jeżeli chodzi o serduszko to chodziło to, żeby w bukiecie i stroikach było po max jednym tworzącym akcent. Tak jak w przypadku tego bukietu akcentem jest ważka 4.bp.blogspot.com/_Z5pSwK6-p50/S8bBeYMGO2I/AAAAAAAAAhQ/2X6Hhi9swaA/s1600/z+broszk%C4%85.jpg
                Oczywiście róże będą herbaciane lub pomarańczowe a serduszko w kolorze czekolady. Jeżeli pojawią się koraliki to jako element "zwisający" z ozdób w miejscu ślubu i ewentualnie z bukietu. Trochę, tak żeby ożywić i żeby to było stonowane. Na pewno nie mogą wyglądać jak na tym zdjęciu 4.bp.blogspot.com/_Z5pSwK6-p50/S5UUIg9mEII/AAAAAAAAAgA/XarNESlmANg/s400/z+kryszta%C5%82kami.jpg
                • sajolina Re: czekoladowy ślub z dodatkiem słodkiego karmel 26.11.10, 15:16
                  Aha, myślałam, ze chodzi o coś takiego:
                  https://fashionbride.files.wordpress.com/2008/11/weddings-dark-wedding-red-rose-bridal-bouquet-lg.jpg

https://www.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.album.astral.pl/album/fotos/382/25/570/16.jpeg&sa=X&ei=JsHvTND7JcaXOpPXiPUJ&ved=0CAQQ8wc4Jw&usg=AFQjCNGa7nMhE4lurw53CEx53O2AJf-LWg
                • kochammacka wiązanka 26.11.10, 15:21
                  nie mogę nigdzie znaleźć nawet czegoś podobnego do wizji kwiatów, która ułożyła mi się w głowie. Chciałabym parę ciasno ułożonych róż, na górze jeden mały akcent czekoladowy i zakończone koralikami w kolorze sukni ślubnej. mam dwa pomysły na zakończenia
                  Koralikowe zakończenie proste i to mi się podoba, o ile da się to samo zrobić z różami img19.imageshack.us/img19/8056/13vo3.jpg
                  Koraliki wiszące w dół, tu coś podobnego ale nie w takiej ilości wiszących pędów wink images2.fotosik.pl/165/3418b363f3a7fa36.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka